Administratie
Ambasadorii americani si alegerile din Romania – o relatie ”cu cintec”

(Preluare Inpolitics):
Lipsește entuziasmul guvernamental și asta dă rău de tot de bănuit. După așa-zisa semnare a unui acord cu americanii pentru două centrale nucleare, o autostradă și o cale ferată de mari dimensiuni, regimul Iohannis ar fi fost chiar îndreptățit să pocnească mii de dopuri de șampanie; vedem, în schimb, o atmosferă mai degrabă reținută, ca să nu spunem direct apatică. Explicația ar fi că am asistat la o imensă cacealma de imagine, iar asta ne aduce aminte că ambasadorii americani au avut mult prea adesea o relație ”complicată” cu alegerile de la noi.
E bizar însuși faptul că despre mega autostradă și cale ferată Gdansk-Constanța, ca și despre Cernavodă, am aflat mai degrabă de la ambasadorul Adrian Zuckerman decît de la guvernanți. Foarte generos cu amănuntele, Zuckerman ne-a indicat pînă și numele președintelui băncii americane care ne creditează, al întregii echipe americane care s-ar fi implicat în proiectele pomenite. Un singur amănunt nu ne-a dezvăluit: pe unde va trece marea autostradă, ori cînd ar fi gata, aproximativ.
Presa autohtonă tot trage pe proiectul Via Carpathia. O mînă moartă: americanii nu au suflat o vorbă despre proiectul european care, oricum, se chinuie de 15 ani să iasă de pe hîrtie în lumea reală. Nu avem, deci, absolut niciun motiv săă credem că, de capul lor, americanii vor face o șosea care să se interconecteze cu o marea autostradă europeană, care se face cu regulile și cu acordul strict al UE.
Singurul lucru concret sunt osanalele aduse de Zuckerman guvernului Orban și președintelui Iohannis înaintea alegerilor parlamentare și eticheta de ”baroni roșii” lipită mereu de fruntea PSD. Nu că n-ar fi așa, dar pare cam nediplomatică această implicare, mai ales într-un moment electoral.
Ar trebui să fim obișnuiți, însă.
În vara lui 1996, americanii discutau acordarea clauzei națiunii celei mai favorizate României, cînd fostul ambasador la București, David Funderburk, s-a trezit să ceară amînarea pînă după alegeri a acordării clauzei pentru a nu fi transformată în capital politic. La putere erau pedeseriștii și Funderburk se temea că aceștia vor exploata reușita. ȘI SUA voia un regim democratic în România, care să aducă 15.000 de specialiști autentici la guvernare și căruia să îi poată încredința investiții de 60 de miliarde de dolari (Emil Constantinescu dixit).
Pedeseriștii au căzut de la putere și, imediat după alegeri, ambasadorul SUA la Bucureşti, Alfred Moses, estima o creştere substanţială a investiţiilor americane în România. Doar că, după doi ani de zile, Ungaria contabiliza peste 6 miliarde de dolari investiții americane, iar România vreo 300 de milioane, adică mărunțiș.
Peste toate, Moses fusese acuzat că încerca să ne bage pe gît faimoasa afacere Bell Helicopter, adică achiziția unui mare număr de aparate de zbor, pe baza unui credit acordat tot de americani, într-un moment cînd economia ne era la pămînt.
”Deși cabinetul american cunoaște situația precară a economiei românești, el intenționează să vîre Bucureștiului afacerea pe gît” – afirma, pe atunci, ministrul de Finanțe, Daniel Dăianu. Surpriză, guvernul american nega ulterior orice implicare în businessul respectiv, lăsînd deschisă posibilitatea ca la mijloc să fi fost doar mîna lui Moses.
Cam în aceeași perioadă, firma americană Tenneco ne promitea 3000 de km de drumuri forestiere, pe care le așteptăm și azi.
Iar la Electroputere Craiova se aflau, tot pe atunci, în curs de realizare prototipuri de locomotive în colaborare cu General Motors. Cîțiva ani mai tîrziu fabrica era cumpărată de arabi, transformată în afacere imobiliară și, finalmente, închisă. Locomotivele General Motors vor fi rămas în depou.
Mai aflam că marea firmă americană AMOCO vrea să exploateze din greu gaze românești, dar a venit, a văzut și a plecat, iar consorţiul american Westinghouse promitea modernizarea unei mari termocentrale, că doar a promite e lucru nobil.
În vara lui 2004, la orizont alt rînd de alegeri importante în România.
Alt ambsador american intra în dispozitiv de luptă electorală.
Într-un interviu acordat Mediafax, Michael Guest punea verdictul: ”România suferă din cauza influenţei prea multor baroni şi baronese”.
Sună cunoscut?
Mult mai decent, să recunoaștem, decît Adrian Zuckerman, care vorbește azi de ”„baronii-tâlhari” roșii care au manipulat legea pentru a-și umple buzunarele, în detrimentul poporului român”.
Și explica Guest de ce nu a participat la inaugurarea lucrărilor autostrăzii Braşov-Borş, afacerea Bechtel, alături de premierul Adrian Năstase şi Ioan Rus, care avusese loc înainte de turul doi al alegerilor locale.
”De ce nu am participat la inaugurare este destul de simplu. Am discutat foarte mult despre o zi la sfîrşitul lunii iunie pentru inaugurarea lucrărilor şi mi-am păstrat zile libere în agendă pentru a merge acolo. Cînd reprezentanţii firmei Bechtel mi-au spus că Guvernul a cerut ca evenimentul să aibă loc în 16 iunie, colaboratorii mei au verificat „în linişte” şi au aflat că evenimentul era programat pentru a-l ajuta pe ministrul Ioan Rus în turul doi al alegerilor locale. Îl respect foarte mult pe ministrul Rus, dar nu particip în cursa electorală, aşa că nu m-am dus”.
Desigur, această neutralitate e valabilă doar cînd la putere se află pesediștii.
Și mai recunoștea Guest că el fusese nașul autostrăzii Bechtel: ”eu am adus în atenţia firmei Bechtel proiectele potenţiale din România încă din noiembrie 2001”.
Autostrada nu s-a făcut, dar România plătește bani și azi Bechtel.
Ce se întîmpla, oarecum concomitent cu acuzațiile lui Guest la adresa baronilor pesediști, aveam să aflăm în martie 2005, cînd fostul ministru de Finanțe Mihai Tănăsescu recunoștea public că a primit, în decembrie 2004, o scrisoare de la fostul ambasador american la Bucureşti Jack Dyer Crouch II, pentru susţinerea unor contracte cu firme din SUA. Între altele, Crouch făcea lobby pentru achiziţia de computere de la firma Hewlett Packard, care avea să fie implicată în organizarea sistemului pentru admiterea computerizată în liceele românești.
În 2008, același fost ambasador american Crouch fonda la București o mare firmă de investiții imobiliare, D4 Investments, încă un semn că investițiile americane merg cel mai bine, în România, pe persoană fizică.
Un alt ambasador, numit în 2009, Mark Gitenstein, s-a ”scos” la mare fix: după ce i-a expirat mandatul, a fost cocoțat în fruntea Fondului Proprietatea, unde se află și acum.
Nu mai înainte de a ne fi transmis, în 2011, vestea minunată: „Există o înţelegere: Bechtel va construi o parte din autostrada Transilvania, aceasta este înţelegerea. Bechtel este fericită de înţelegere, deci Guvernul american este fericit. Guvernul român este mulţumit de înţelegere. Desigur, nu am nimic altceva de adăugat”.
Președintele Traian Băsescu era de altă părere despre Bechtel: „Construiam cea mai scumpă autostradă din lume într-un contract în care ambii parteneri au vrut să fure. Un contract care s-a atribuit fără licitaţie şi un contract care ne-a dus la nişte preţuri exorbitante. (…) Recomandarea Băncii Mondiale ar fi trebuit să fie: atenţie stat român, că noi lucrăm cu voi de vreo 20 de ani, nu faceţi acest contract, că a fost public şi atunci Banca Mondială a tăcut şi acum vine să dea oarecare lecţii, îmi pare rău. Şi Banca a tăcut şi Fondul a tăcut şi BEI a tăcut şi BERD a tăcut”, a spus Băsescu.
Acum, aveam iar alegeri, și din nou ambasadorul american se bagă în ciorbă promițînd autostrăzi și atacînd unii actori politici care nu-i sunt pe plac.
Îl vom auzi și pe Iohannis vorbind, peste 2-3 ani, aidoma lui Băsescu, despre țeapa numită ”Cernavodă” ori ”autostrada Constanța-Gdansk”?
Administratie
A avut loc inaugurarea sediului destinat Unității Naţionale ETIAS – Sistemul European de Informații și de Autorizare privind Călătoriile, structură a Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră

Construcţia clădirii s-a realizat în cadrul proiectului ROFSIB2020OS2A13P05 – „Operaționalizarea Unității Naționale ETIAS”, proiect finanţat din Fondul pentru Securitate Internă, componenta Frontiere şi Vize.
Clădirea ETIAS reprezintă o construcţie modernă, administrativă, iar destinaţia încăperilor este de spaţii de birouri, tehnice si administrative pentru asigurarea condiţiilor optime de lucru pentru personal. Tot aici fiind locul unde îşi vor desfăşura activitatea şi Punctele Centrale de Acces EES-ETIAS.
Valoarea investiţiei a fost de aproximativ 27,3 milioane lei, clădire complet dotată, atât cu echipamente tehnice specifice, cât şi cu mobilier. Sursele de finanţare ale proiectului sunt reprezentate de contribuția financiară UE din fonduri europene nerambursabile şi de fonduri alocate de la bugetul de stat.
În urma procedurii de atribuire prin licitaţie publică organizate la nivelul instituţiei, imobilul a fost construit şi operaţionalizat în termenul stabilit conform contractului (17 luni de la data semnării).
Potrivit Regulamentului (UE) 2018/1240, ETIAS este un „sistem european de informații și de autorizare privind călătoriile” pentru resortisanții țărilor terțe exonerați de obligația de a deține viză la trecerea frontierelor externe care permite să se evalueze dacă prezența pe teritoriul statelor membre a respectivilor resortisanți ai țărilor terțe ar constitui un risc în materie de securitate, un risc de imigrație ilegală, infracționalitate gravă sau un risc epidemic ridicat. Autorizația de călătorie ETIAS va reprezenta o nouă condiţie de intrare pe teritoriul Statelor Membre pentru cetăţenii statelor terţe exoneraţi de obligaţia de obţinere a vizei.
Călătorii trebuie să aplice pentru obţinerea autorizaţiei înainte de efectuarea călătoriei în UE şi să fie în posesia acesteia atunci când se prezintă la controlul de frontieră. Sistemul va pune la dispoziţie, în format online, un formular de cerere pe care solicitantul îl va completa cu informații referitoare la identitatea sa, documentul de călătorie, rezidenţa, datele de contact, precum şi cu răspunsuri la o serie de întrebări generale.
Fiecare stat membru își instituie o unitate națională a ETIAS, responsabilă de examinarea cererilor și de luare a deciziilor cu privire la eliberarea, refuzarea, anularea sau revocarea autorizațiilor de călătorie, atunci când acestea nu sunt eliberate în mod automat.
În România această unitate va fi instituită la nivelul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră. Unitatea Națională a ETIAS va funcționa în regim de permanență (24/7) și va dispune de personal format din polițiști de frontieră, precum și de toate funcționalitățile necesare pentru asigurarea îndeplinirii la timp și în mod eficient a atribuțiilor specifice.
Solicitanţii cărora li s-a refuzat autorizaţia de călătorie vor avea dreptul la exercitarea unei căi de atac.
La nivel naţional, a fost adoptată Legea nr.300/2022, prin care Unitatea Națională ETIAS este desemnată ca autoritate competentă pentru îndeplinirea responsabilităților prevăzute în Regulamentul UE 2018/1240 de instituire a Sistemului european de informaţii şi de autorizare privind călătoriile (ETIAS).
În prezent, sunt derulate toate activităţile necesare pregătirii operaţionalizării ETIAS (încadrarea etapizată cu personal profesionalizat, elaborarea procedurilor de lucru operaţionale, întâlniri de lucru cu autorităţile şi instituţiile publice competente şi responsabile la nivel naţional, participarea la activităţile în domeniu derulate la nivel internațional, schimburi de experienţă etc.), urmând să fie operaţionalizat în baza calendarului de implementare al sistemului ETIAS stabilit la nivel european. (Paul D.).
Detalii suplimentare despre proiect: https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/i-sistemul-european-de-informatii-si-de-autorizare-privind-calatoriile-etias-33821.html
Administratie
Elevii Colegiului Național Militar Dimitrie Cantemir, din Breaza, și-au început prima zi de luni din octombrie cu vizita-surpriză a secretarului general adjunct al Alianței Nord-Atlantice

Mircea Geoană a ținut să îi cunoască îndeaproape, interacționând direct cu ei în timpul mesei de prânz, pe care a luat-o în mijlocul elevilor. Oficialul NATO le-a transmis cantemiriștilor să fie buni patrioți români, să se pregătească temeinic pentru cariera pe care și-au ales-o și să fie pregătiți pentru schimbările globale din următorul deceniu, de la inteligența artificială și biotehnologie până la impactul computerelor cuantice.
Secretarul general adjunct al NATO a vizitat, timp de aproximativ două ore, o bună parte a infrastructurii de învățământ, a avut o întâlnire cu corpul profesoral, în cancelaria colegiului, și a avut un dialog cu elevii militari, în sala de festivități.
De asemenea, a participat la un briefing de informare, în timpul căruia echipa de comandă a instituției, în frunte cu colonelul Aurel Constantin Neagu, a prezentat misiunea colegiului militar, tradițiile istorice, obiectivele propuse și dotările de care elevii dispun în procesul educațional.
Este un moment foarte important pentru noi, înseamnă o recunoaștere a muncii fiecăruia dintre noi, a declarat colonelul Neagu.
În timpul întâlnirii cu corpul didactic, Mircea Geoană le-a transmis profesorilor colegiului că au misiunea de a transforma sistemul de educație militară, pentru a se putea bate de la egal la egal cu instituțiile de învățământ nu numai din țară, dar și din străinătate.
Aici sunteți nu doar ca să-i învățați pe elevi, lucru pe care sunt convins că îl faceți foarte bine, ci ca să construiți caractere, pentru că le construiți baza a ceea ce vor fi ei, iar ei sunt cei care vor trebui să ducă mai departe ștafeta acestei națiuni, a subliniat secretarul general adjunct al NATO.
La întâlnirea cu elevii, din sala de festivități, Mircea Geoană le-a vorbit despre actualele provocări ale mediului de securitate, despre rolul Armatei României în NATO, dar și despre transformările din următorul deceniu, care le vor modela existența și cariera. Generația voastră va trebui să ducă mai departe ștafeta înaintașilor noștri.
Sunteți generația care va duce România acolo unde înaintașii noștri au visat de la început: o națiune unită, o națiune suverană, o națiune ancorată în Occidentul democratic, o națiune dezvoltată, prosperă, respectată și influentă, a afirmat Geoană, care a ținut să le precizeze elevilor cantemiriști că trebuie să fie patrioți români și să fie lideri, nu doar profesioniști.
Secretarul general adjunct al NATO le-a vorbit elevilor militari și despre tehnologiile cuantice, care ne pot îmbunătăți semnificativ performanța sau detectarea în sistemele de navigație și radar, însă, în același timp, pot ajuta adversarii să urmărească echipamentele aliate.
Noile tehnologii pot consolida securitatea cibernetică, dar o și pot sparge, rupând criptarea și compromițând comunicațiile secrete. Astfel, elevilor li s-a explicat că trebuie să ne asigurăm că aceste tehnologii funcționează pentru noi, și nu împotriva noastră, și trebuie dezvoltate și adoptate rapid și la scară largă.
Geoană: Profesia militară nu este ușoară
Este o bucurie să vezi generația de tinere și tineri români care îmbrățișează cariera militară. Este important să le oferim cele mai bune condiții de educație, de învățământ, de pregătire, pentru că vom avea nevoie de ei, în condițiile în care contextul de securitate rămâne complicat, a declarat, pentru Observatorul militar, Mircea Geoană.
Știu că profesia militară, în România, nu a fost întotdeauna ușoară. Investind mai mult în apărare vom crea condiții foarte bune pentru o carieră militară de succes, predictibilă, pentru care statul român să-și onoreze angajamentele, a continuat secretarul general al NATO.
Masa de prânz, în mijlocul elevilor
La invitația gazdelor, Mircea Geoană a avut ocazia să ia masa de prânz alături de elevii Colegiului Național Militar Dimitrie Cantemir.
A profitat de ocazie ca să interacționeze și mai mult cu tinerii cantemiriști, mai ales că a preferat să aștepte la rând, la intrarea în sala de mese, și să-și ia tava cu mâncare până la una dintre mesele elevilor, cu care, de altfel, a discutat în timpul dejunului.
Ulterior, glumind, a spus că speră că mâncarea este mereu la fel de bună, nu doar în timpul vizitei unui înalt oficial NATO. (M. Batca).
Administratie
Traficanții de droguri nu vor mai scăpa de închisoare! Legea „2 mai” a fost depusă în Parlament, în procedură de urgență

-
Administratieacum 5 zile
Primarul PSD-ist Andrei Volosevici își joaca mandatul/ Noi cerem măgarului sa cânte la Filarmornica
-
Exclusivacum 3 zile
Valer Kovacs – Polițistul avertizor, hărțuit din nou/”Se dorește aducerea mea la tăcere”
-
Exclusivacum 2 zile
Criminalii/torționarii/milițienii de la Secția 17 Poliție, așa cum au fost numiți de 2 săptămâni încoace, pot de astăzi să reacționeze public și să vorbească despre NEVINOVĂȚIA lor
-
Exclusivacum 3 zile
MĂRUL STRICAT DIN PENTENCIARUL PLOIEȘTI – ZEUS! NEPRIHANITUL!!!
-
Exclusivacum 3 zile
Nu stăm să numărăm orele care au trecut de când ,,ministrul” Bogdan Despescu, chestor general cu 4 stele, a ,,ucis” fără să-și dea seama limba română
-
Featuredacum 23 de ore
Ar fi de râs, dacă nu ar fi de plâns! Mai ales că vorbim de o posibilă ”infestare în masă” anchetată acum de procurorii uneia dintre puținele structuri de Parchet cu adevărat de elită
-
Featuredacum 2 zile
Unde se situeaza acest guvernator fata de varsta medie a guvernatorilor BNR din ultimii 33 de ani?/,,Cei care iau credite ar cam trebui să aibă grijă de ei”
-
Administratieacum 3 zile
Rugămintea de a sprijini financiar pe cei doi politisti snopiți în bătaie în arest chiar de către doi deținuți care voiau să evadeze