Connect with us

Aveti un Pont

Este primarul Timişoarei un proiect al serviciilor secrete germane?

Publicat

pe

Preocupările autorităţilor îndreptăţite să asigure integritatea statului român nu trebuie să se focalizeze doar pe Ținutul Secuiesc. „Revoluția bunei guvernări”, sloganul câștigător de la Primăria Timișoara, ridică unele semne de întrebare care merită analizate cu maximă luciditate.

Asistăm, cumva, la un plan B al Berlinului, după ce planul A, cu Klaus Iohannis, a eșuat? Dar care ar fi acest plan B şi ce să fi eșuat cu planul A? Este posibil ca Iohannis să fi câștigat cu un nume german încrederea Cancelariei, lăsând impresia unui fidel al Germaniei, dar în realitate să fi dus o politică românească, mai puțin pe gustul nemților? Dacă da, injectarea directă a unui om crescut pentru România devenea obligatorie, în spiritul tradiției. Am să mă explic.

Aș putea spune că Dominic Fritz a zburat sub radar ani de zile, până a ajuns să câştige primăria metropolei bănăţene. După ce fost consilier la Agenția Germană pentru Colaborare Internațională (Gesellschaft für internationale Zusammenarbeit), a ocupat funcția de șef de cabinet al fostului președinte al Germaniei Horst Köhler (2004-2010). Perceput de unii drept un monument viu al imperialismului german şi supranumit „stafia de la Palatul Bellevue”, Köhler a părăsit funcţia de şef al statului după ce nenumăraţi politicieni şi intelectuali i-au bătut obrazul pentru derapajele dintr-un interviu despre rolul armatei germane.

Foarte interesant este că, după ce şi-a dat bacalaureatul la o şcoala a Iezuiţilor, la o vârstă la care nu se gândea la măiestria în spionaj al acestui Ordin monastic, Fritz și-a căutat caută norocul la o instituţie care, sub pretextul dezvoltării şi colaborării, a avut şi agenţi din rândurile serviciului de informaţii externe al Germaniei (BND). Și ce să vezi, a ajuns exact la pupitrul de comenzi al unui pensionar visător la măreţia patriei mumă! Ar putea spune că, sătul până peste cap de servicii şi imperialişti, a decis să salveze Timişoara de corupţie şi să aducă bănăţenilor curăţenie. Ar putea, dar e credibil?

Oare interviul care a pus capac preşedinţiei Köhler este elementul l-a determinat pe Fritz să renunţe la şefia de cabinet şi să se dedice României?

În acel interviu fulminant, preşedintele în funcţie spunea ceva ce, după al Doilea Război Mondial, nu a mai fost rostit de niciun politican german: „Suntem la fel ca şi o pătură largă a societăţii pe drumul de a înţelege că o ţară de mărimea noastră, cu orientarea spre comerţul exterior şi ca atare dependentă de străinătate să ştie, că în caz de îndoială, sau de urgenţă este necesară şi o operaţiune militară, pentru a ne apăra interesele, precum rutele comerciale, sau a preveni instabilităţi regionale care cu siguranţă ar afecta negativ şansele noastre prin comerţ, locuri de muncă sau venit. Toate acestea trebuiesc discutate, iar eu nu cred ca suntem pe un drum prost.”

Nu este singurul îndemn la măreţie imperială al fostului prea timid preşedinte. În monografia „Vecinătăţile din est ale Germaniei”, apărută în 2009, domnul Köhler susţine despre coloniile germane din est următoarele idei emblematice: „Pentru înţelegerea istoriei şi culturii germane este indispensabilă înţelegerea istoriei şi culturii germane a fostului est german. Pentru acest lucru girează nume precum Andreas Gorphius, Immanuel Kant, Johann Gottfried Herder, Joseph von Eichendorff, E.T.A. Hoffmann şi Käthe Kollwitz. La fel şi oraşe precum Marienburg în Prusia Orientală, Sala Centenarului din Breslau (Wroclaw/PL), Biserica Păcii în Schweidnitz (Svídnice/CZ) şi Jauer (Jawo/PL) – ele toate aparţin astăzi patrimoniului mondial dar rămân încă parte a moştenirii noastre culturale, chiar dacă irevocabil nu mai fac parte de Germania, oraşe precum Posen (Poznań/PL), Reval (Tallin/EST) şi Riga (LV) se întorc înapoi pe harta comună. Şi cu ele amintirile vărsate pentru aportul cultural german în estul Europei.”

Pentru o mai bună înţelegere a celor afirmate, am trecut în paranteză denumirile actuale ale localităţilor la care s-a referit Köhler. Nu numai că a folosit numele vechi germane ale oraşelor!! El a schițat o extindere a Germanităţii în Europa care nu a existat niciodată la nivelul politicii de stat asumate. Să fabulezi despre o hartă a Germanităţii care să includă zone cotropite de Cavalerii Teutoni, precum Ţările Baltice în urmă cu sute de ani, este dovada lipsei de respect pentru Europa zilelor noastre. A confunda Germania cu Germanitatea este precum ai confunda Islamul cu Islamismul. Iar de la teorie la practică este o cale la fel de lungă precum de la biroul fostului preşedinte până la Primăria Timişoara. Sau nu?

Dar cum vi se pare tot propunerea sa ca soldaţii să poarte mai des uniformele, iar cetăţenii să cânte imnul la oricare ocazie? În ceea ce priveşte imnul, nu i-o poţi lua in nume de rău, fiindcă atât el, cât şi fosta primă doamnă cântă într-un cor şi e firesc să aibă o inclinaţie pentru muzică. Dar a îndemna soldaţii să poarte mai des uniforme într-o ţară unde bocancul cam tremură… este totuşi riscant.

Dar să revenim la percepţia fostului angajator al noului primar asupra istoriei. Câte popoare măreţe mai venerează edificiile arhitectonice ridicate de nişte cavaleri cotropitori? Vor mai trece câteva sute de ani şi vom venera şi Wehrmachtul, ca pe un promotor al civilizaţiei? Cavalerii teutoni zboară, azi, sub radar şi nu mai vin călare pe armăsari, ca în urmo cu opt sute de ani.

România zilelor noastre este încorsetată de nişte sintagme extrem de periculoase şi nocive pentru sentimentul naţional al poporului. Răstălmăcirea istoriei, precum am relatat mai sus, duce la elogierea cotropirii în numele civilizaţie. Nici măcar Marea Britanie nu-şi permite o astfel de perspectivă a propriului trecut colonial! Mă îndoiesc că ar rămâne fără ecou dacă Elisabeta a II-a ar publica într-o carte despre colonialismul britanic astfel de glorificări!

Toxic pentru întregul est al Europei este concepţia de promovare a dezvoltării cu sprijin, prin management şi înţelepciune germană. Prin Uniunea Europeană s-a strecurat cel mai otrăvitor mit al dezvoltării unor înapoiaţi prin ajutorul unei naţiuni superioare. Dacă aţi crezut o secundă că determinismul istoric a lui Hegel este doar un subiect dintr-o cartea prăfuita, v-aţi înşelat! El s-a păstrat timp de aproape două secole şi a ajuns, prin politica UE, la nivel de dogmă de stat, rostită de politicieni occidentali fără ca să li se înroşească obrajii.

Modernizarea României constă în emanciparea naţiunii de a se considera egală printre egali şi a respinge ideea de învăţăminte sfinte rostite de la apus. Altfel, statalitatea românească riscă să dispară de pe hartă. Doar au mai dispărut naţiuni care şi-au găsit menirea în a slujii şi a adula!

Cum să procedezi cu un stat care îţi spune mai frumos, ori mai cu toţi dinţii, că ori îi accepţi regulile pieţii, ori pe cele ale baionetelor?

În conceptul politicii externe a Germaniei, cel puţin în ceea ce citim în materiale declasificate ale MAE Berlin, sfărâmarea statelor mici şi mijlocii a fost obiectivul politic ale acestei supradimensionate puteri pentru estul Europei. Dar poate au făcut un calcul greşit. Au conceput un stat care fără comerţ exterior e pe ducă, iar ca să-şi atingă scopul comercial, misionează cu bani grei şi multă ştiinţă. Sfatul meu ar fi să trăiască mai modest şi să consume mai multe din roadele propriului pământ. Ar ocroti mediul, dar mai ales vecinii.

Oricum, pare că este destul de greu de trăit acolo, din moment ce până şi nemţii se refugiază în România şi ajung primari. Sunt sigur că acest fenomen din Pădurea Neagra ne va preocupa câteva decenii. Întrebare: Are lozinca „Banatu-i fruncea” potențialul sa arunce în aer România?

Radu Golban

 

Aveti un Pont

Cooperativa electorala partide-televiziuni/Sau cum se cumpara prime-time-ul

Publicat

pe

De

Banii cheltuiți în campania electorală sunt un subiect pe care nu-l veți vedea dezbătut la televizor înainte de alegeri. Pentru că beneficiarii a sute de mii de euro, bani publici plătiți de partide, sunt chiar televiziunile private. Cât ajunge să coste un interviu cu un lider politic și cum mai putem distinge între ce e și ce nu e promovare pe bani?

În episodul de azi al podcastului „On the record”, explicațiile vin de la jurnalistul Cristian Andrei, corespondent Radio Europa Libera Romania, care urmărește de 10 ani cum se finanțează partidele și campaniile electorale, precizeaza cei de la Recorder.

În fiecare campanie, devenim, cu sau fără voie, depozitari de noi promisiuni. Dar, de la an la an, vorbim din ce în ce mai puțin despre banii cheltuiți de partide să ni le livreze. Și e vorba de zeci de milioane de euro din fonduri publice pentru care transparența e cerută pe tot mai puține voci.

„Europa Liberă“ a publicat în această săptămână cât costă să apari la televizor ca politician în campanie sau ca susținător politic fervent – de la 2.000 la 6.000 de euro minutul.

Dar, dincolo de banii publici care ajung să susțină masiv televiziuni private, consecința e că deseori informarea publică riscă să se limiteze, în ore de vârf, la mesajele partidelor. Și politicienii, în loc să dezbată idei, livrează nestingheriți lozinci în spații plătite.

Ce mai înțelege un telespectator oarecare din etichetele translucide din colțul ecranului? Vom afla vreodată cât și pe cine a plătit un partid pentru propagandă electorală? Pot parlamentarii corecta anomaliile pe care tot ei le-au permis în beneficiul propriilor partide?

 

 

Citeste in continuare

Administratie

Partidul Social Democrat/Sondaj: Cum considerați că au fost Orban și miniștrii la petrecerea de la Guvern?

Publicat

pe

De

Partidul Social Democrat/Sondaj: Cum considerați că au fost Orban și miniștrii la petrecerea de la Guvern?

Citeste in continuare

Administratie

PROFESIUNEA LOR, CANDIDATURA. 60% din inspectorii școlari generali au participat în alegerile locale pe liste PNL. Aproape un sfert intră iar în campanie pentru liberali, la parlamentare

Publicat

pe

De

„Cum să te duci tu, Rafila și Streinu Cercel, la PSD? Eu, personal, nu pot să înțeleg. Este o decizie pentru care vor fi huliți, vă spun sincer.(…)

Când suntem într-o creștere a numărului de cazuri, când e nevoie de fiecare om care este implicat, mi se pare o greșeală gravă pentru ei, ca oameni care au fost implicați în activitate și au avut rezultate, să te duci să îți depui candidatura la PSD. Mi se pare un fel de abandon în luptă.”

Aceasta a fost poziția publică adoptată recent de premierul Ludovic Orban, după ce a devenit oficială vestea că medicii Alexandru Rafila și Adrian Streinu-Cercel au acceptat să candideze pentru un loc în Parlamentul României pe listele PSD.

Liderul guvernării liberale s-a arătat nemulțumit de faptul că niște specialiști în domeniul lor de activitate se implică în alegeri, în plină pandemie – adică într-o perioadă în care ar fi fost nevoie de ei în altă parte, nu în bătălia politică.

Deranjat că doi oameni cu notorietate (alimentată de contextul prezenței lor în dezbaterile și deciziile epidemiologice din pandemie) ar face o greșeală (personală, dar și comunitară) intrând în PSD, premierul Orban pare să uite convenabil de zecile de inspectori școlari generali, specialiști și ei în domeniul lor de activitate, pe care PNL i-a trimis în campanie la alegerile locale din septembrie.

Sarcina fundamentală a acestor oameni, desemnați chiar de guvernarea liberală să gestioneze procesul de reajustare a școlilor românești la noile realități din pandemie, ar fi fost – la început de septembrie – să asigure redeschiderea în bune condiții a noului an școlar.

În septembrie, însă, pentru 60% dintre inspectorii școlari generali din România prioritatea a fost prezența pe listele de candidaturi ale PNL în alegerile locale.

Bilanțul localelor, prognoza parlamentarelor
În niciun alt an politizarea educației n-a părut atât de dură precum în mandatul ministrului liberal Monica Anisie. Și în niciun altul efectele ei n-au fost atât de vizibile – în parte și pentru că 2020 e primul an în care sistemele naționale de învățământ și sănătate se confruntă cu un pericol de tipul celui reprezentat de boala COVID-19.

Coronavirusul a expus deja, rând pe rând, slăbiciuni sistemice, inabilități de coordonare și imposturi administrative pe toate palierele societății. Dar, în ciuda faptului că evidențiază, de luni de zile, și efectele prăbușirii sistemului de educație, politizarea din interiorul acestuia continuă nestingherită, la cote uluitoare.

36 de inspectori generali au fost numiți la conducerile inspectoratelor școlare de ministrul Educației Monica Anisie, în mai puțin de un an de guvernare liberală. Toate numirile au fost din rândul membrilor sau fidelilor PNL. Recent, în 25 de cazuri partidul i-a trimis în campanie pe inspectorii generali, ca să întregească listele liberale pentru alegerile locale.

Acum, post-locale, PNL îi trimite din nou în campanie pe o parte dintre șefii de ISJ-uri. De data aceasta imperativul politic este reprezentat de alegerile parlamentare. Vorbim de profesioniști a căror principală grijă ar trebui să fie buna organizare și funcționare a educației în pandemie, mai puțin reușita partizană în campaniile electorale.

Dar cel puțin nouă inspectori școlari generali participă pe listele PNL (și) la parlamentare, arată o documentare Dela0.ro.

Aparent, în cazurile lor, premierului Ludovic Orban nu i se mai pare un fel de abandon în luptă.

Un inventar al cazurilor
»» Cluj. Inspectorul școlar general Marinela Marc ocupă locul șapte pe lista PNL Cluj pentru Camera Deputaților. La alegerile locale a ocupat locul șase între propunerile pentru consiliul județean.

»» Galați. Inspectorul Valeriu Atanasiu Onuț este locul doi pe lista liberală pentru Camera Deputaților. Tot locul doi a ocupat și în septembrie, pe lista pentru consiliu județean.

»» Sălaj. Inspectorul general Gheorghe Vasile Bulgărean e al doilea om al liberalilor pentru Camera Deputaților. E o poziție mai bună decât cea pe care a ocupat-o la alegerile pentru consiliu județean – 22 pe lista PNL.

»» Vrancea. Inspectorul școlar general Gabriela Daniela Marchițan, ocupanta locului trei pe lista PNL pentru consiliul județean, este acum locul cinci pe lista partidului pentru Camera Deputaților.

»» Constanța. Inspectorul general Sorin Mihai ocupă locul cinci pe lista pentru Camera Deputaților, după ce la locale a fost pe locul doi pentru Consiliul local Mangalia.

»» Dâmbovița. Lista consilierilor județeni a fost deschisă la alegerile locale chiar de inspectorul școlar general Sorin Ion. Pentru alegerile parlamentare, acesta a primit a doua poziție pe lista PNL pentru Senat.

»» Maramureș. Inspectorul general Anca Hendea Costin lasă în urmă poziția doi între propunerile liberale pentru consiliul județean, primind acum poziția trei pe lista pentru Senat a partidului.

»» Argeș. Inspectorul școlar general, numit de ministrul Monica Anisie în august, nu apucase să fie trimis în campanie pentru partid la alegerile locale din septembrie. Are însă acum ocazia să-și dovedească fidelitatea, la parlamentare. Elena Liliana Murguleț ocupă locul cinci pe lista PNL Argeș pentru Senat.

»» București. Și Ionel Pușcaș, inspectorul școlar general din Capitală, candidează pe listele PNL pentru Camera Deputaților (de pe poziția 21), după ce a cerut voturi pentru partid și la alegerile locale, în cursa pentru Consiliul General.

Situația profesională a inspectorului Pușcaș este neclară, însă, după ce a fost depistat pozitiv cu COVID-19, iar ministerul i-a delegat atribuțiile. Rămâne de văzut dacă inspectorul va mai reveni la șefia ISMB după încheierea perioadei de carantină obligatorie.

»» Dolj. Nu doar inspectorii școlari generali sunt trimiși în campanie, ci și adjuncții lor (în general, organigramele ISJ-urilor prevăd două astfel de poziții, de inspector general adjunct). Este cazul județului Dolj, unde nu doar unul dintre adjuncți, ci ambii merg să lupte pentru PNL la parlamentare.

Alexandru Gîdăr și Roxana Mihaela Jianu sunt propunerile liberale pentru Senat – locurile patru, respectiv șase pe lista PNL Dolj. Cei doi sunt și consilieri județeni, participând din postura de candidați și la alegerile locale din 27 septembrie.

Exemplul ministerial
Luminița Barcari a fost numită inspector școlar general de către ministrul Monica Anisie la Ialomița. Se întâmpla la o săptămână după ce garnitura liberală condusă de Ludovic Orban se instala la Palatul Victoria, în noiembrie 2019. Barcari a ocupat funcția pentru doar două luni, fiind numită ulterior secretar de stat pentru învățământul preuniversitar în Ministerul Educației.

În martie, PNL anunța că Luminița Barcari este candidatul pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Ialomița.

În luna iulie, Barcari declara pentru Educație Privată că intenționează să se retragă din funcția de secretar de stat în perioada campaniei.

„Voi candida pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Ialomița și mă voi autosuspenda din funcția de la minister. Dacă voi câștiga alegerile, atunci voi rămâne la Consiliul Județean.”

Peste vară, Barcari s-a răzgândit totuși: în septembrie intra în concediu de odihnă, lucru recunoscut chiar de ministrul Anisie în cadrul unei conferințe de presă în care erau prezentate importantele realizări ale guvernanților în acțiunile pregătitoare pentru deschiderea anului școlar.

Varianta concediului luat în septembrie (pentru a servi nevoile politice ale partidului, chiar dacă cu sacrificarea nevoilor administrative ale învățământului) i-a permis Luminiței Barcari să-și păstreze poziția de secretar de stat. Ar fi demisionat degeaba, din moment ce a pierdut bătălia electorală pentru șefia Consiliului Județean Ialomița.

Dar Luminița Barcari va putea fi văzută din nou în acțiuni de campanie. Cel mai probabil, tot din poziția de secretar de stat la Ministerul Educației – însă, de data aceasta, pentru un loc în Camera Deputaților. Deschide chiar lista de propuneri întocmită de PNL Ialomița.

http://static.ph-online.ro/media/politica/115518-screenshot-2020-10-20-at-16-01-12_XL.jpg

 

Citeste in continuare

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Partener special – probleme juridice

Știri calde

Exclusiv20 de ore ago

Pentru cei care își iau amendă pentru că nu poartă masca de protecție: când vă zice organu` că ați încălcat ”legea” să îi cereți Ordinul Comun al Ministrului Sănătății și al Ministrului Afacerilor Interne emis în baza HG nr. 967/2020 care stabilește condițiile în care e obligatorie masca

Asta ca să se vadă cât de deștepți sunt din nou mai marii noștri: Art. 1 din Anexa nr. 2...

Exclusiv21 de ore ago

Hai ca au gasit vinovatul pentru inginerul dat afara de PNL!/Ati ghicit, e Pe-Se-De!/Si nu e o gluma!

Aflat în vizită în județul Dâmbovița, premierul României, Ludovic Orban, a fost întrebat despre cazul de la Târgu Mureș de...

D.N.A.3 zile ago

PROMO/In data de 02.12.2020, inregistrari audio/stenograme senzationale cu un sef de institutie de forta

In data de 02.12.2020, Incisiv de Prahova demasca fata hadra a mafiei locale. Inregistrari audio/stenograme care va arunca in “aer”...

Exclusiv3 zile ago

DNA ar fi trebuit să înceapă deja urmărirea penală împotriva lui Marcel Vela, Ministrul Afacerilor Interne, pentru ca a dat de șase

Păi asta nu este divulgare de informații nedestinate publicității? Că mai are și folos necuvenit: voturi pentru Vela! DNA ar...

Exclusiv4 zile ago

PROMO/In curand, inregistrari audio/stenograme senzationale cu un sef de institutie de forta

In curand, Incisiv de Prahova demasca fata hadra a mafiei locale. Inregistrari audio/stenograme care va arunca in “aer” o institutie...

Exclusiv4 zile ago

Un ministru dintr-un stat membru al Uniunii Europene admite ca si-au batut joc de propria populatie si ca pandemia a fost speculata, cu pretul vietilor cetatenilor

O premiera! Pentru prima data, un ministru  dintr-un stat membru al Uniunii Europene admite ca si-au batut joc de propria...

D.N.A.5 zile ago

Sotia procurorului Negulescu Mircea confirma: in „Justitia din Prahova” dosarele sunt repartizate „dupa sufletul omului” si „cine poate, oase roade”

La data de 20.06.2020 Incisiv de Prahova publica articolul „Mafia contraataca/Solicitare oficiala catre Comisarul şef de poliţie Marian IORGA –...

Aveti un Pont6 zile ago

Institutii publice din Ploiesti afectate de Covid – 19/Noi focare de infectie printre angajatii din sectorul public/Administratia liberala in „silenzio stampa” si inexistenta

Odată ce PSD însuși a renunțat să mai tărăgăneze lucrurile, a devenit cât se poate de clar că partidele pornesc...

Exclusiv6 zile ago

Aduceti izoleta si pentru Marcel Vela/Il stiti, e baiatul ala care se lauda cu amenzi neconstitutionale de 600 de milioane de Euro de a facut Romania de batjocura in fata lumii

E baiatul ala care participa (nu a infirmat niciodata, desi l-am intrebat expres) la petrecerea dezmatatilor din guvernul Romaniei, fara...

Exclusiv7 zile ago

Ce ati facut timp de 8 luni si pret de 14 miliarde de Euro?

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Horatiu Moldovan, in martie 2020: ,,În afară de achiziţiile de ventilatoare, în România există...

Exclusiv1 săptămână ago

Paiata Manole a dat unda verde unei marionete de la BNR sa imprastie frica in populatia si economia Romaniei, amenintand, in plina criza economica si in recesiune deplina cu represiune financiara la adresa economiei din Romania

Nu pot decat sa constat ca turnatorul securitatii Petrov nu poate decat sa rabufneasca la adresa Presedintelui SUA, Donald Trump,...

Exclusiv2 săptămâni ago

România este într-adevăr lider european, inevitabil!/Se împrumută la cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană

La nici două zile de când Adrian Zuckerman, ambasador de origine română al SUA în România ne asigura că ,,România...

Aveti un Pont2 săptămâni ago

Legăturilor subterane între fosta „elită” DNA ST. Ploiești și judecătoarea Zamfirescu Anca Corina/Zidul de protecție creat in jurul „elitelor” de la DNA ST. Ploiești ce actioneaza ca un grup de crimă organizată

In prezentul articol ne vom referi strict la judecătoarea Zamfirescu Anca Corina si la zidul de protecție creat in jurul...

laptop-reconditionat laptop-reconditionat
Diverse2 săptămâni ago

De ce să alegi un laptop refurbished?

Laptopurile refurbished au devenit tot mai populare în ultimii ani în domeniul IT. România se numără printre țările cu cei...

Aveti un Pont2 săptămâni ago

Reamintim ca – ziarul Incisiv de Prahova a lansat o aplicatie de mobil care ofera utilizatorilor posibilitatea sa gaseasca toate stirile importante intr-un singur loc/Ne respectam pentru ca va respectam!

Pierre Auguste Renoir, înainte de a muri, a spus: „Cred că am început să înţeleg anumite lucruri” Ziarul Incisiv de...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!