Connect with us

Actualitate

Un posibil acord Iran-China anunță consecințe după alegerile din SUA

Publicat

pe

Următoarele alegeri din SUA pot ratifica cursul hărții geopolitice regionale pe care administrația președintelui Trump a condus-o dacă actualul președinte este reales. O victorie pentru candidatul democrat Joe Biden indică faptul că Orientul Mijlociu ar putea suferi schimbări negative majore în cazul în care criticii politicii actuale devla Washington speră că o administrație Biden le va permite să manevreze în interesele lor obiective pe termen lung care sunt, în mod clar, în contradicție cu politica lui Donald Trump.

Principalele capitale mondiale cu interese implicate în rezultatele alegerilor care vor indica cine va fi următorul „chiriaș” de la Casa Albă urmăresc faptele cu mare atenție, planificându-și strategiile înainte și după ce se va cunoaște numele viitorului președinte american.

Pe de o parte, palestinienii au cerut Organizației Națiunilor Unite, prin intermediul președintelui lor, Mahmoud Abbas, să organizeze o conferință internațională privind procesul de pace pentru începutul anului viitor. Speranța guvernului Abbas, aflat în dificultate, este că nu va exista o schimbare de administrație la Washington și că Trump sa fie dispus să discute diverse probleme, inclusiv recunoașterea Israelului de către Emiratele Arabe Unite (EAU) și Bahrain, cele două state din Golf care și-au modificat pozițiile istorice în diplomația lor cu israelienii. Cererea nu exprimă în mod deschis voința de a modifica pozițiile palestiniene, dar ar putea fi un pas de deschidere pentru o conducere care în trecut a făcut unele greșeli și a risipit numeroase oportunități în beneficiul poporului său, sau a fost lovită de trădarea unor țări arabe de la care poporul palestinian aștepta abordări mai sincere.

Într-o altă ordine de ideei, în Iran, Majlis (Parlamentul) Republicii Islamice și Beijingul sunt în discuții de câteva luni, negocind un acord care ar putea avea un impact ridicat pentru Washington, Europa și țările din Golf, toate la un loc.

Regimul de la Teheran a fost cel mai afectat de sancțiunile economice promovate de administrația Trump în acești aproape patru ani. La rândul său, China s-a confruntat dur cu Statele Unite într-un război economic încă în desfășurare, prin urmare ambele guverne sunt de acord cu faptul că este în interesul lor de a avansa acel acord prezentând un front comun împotriva Statelor Unite.

Ca un derivat al acelei politici strategice iraniene, dacă își atinge obiectivele, acordul ar fi un răspuns cu un impact politic și economic ridicat la planul sponsorizat de Președintele Trump între țările Consiliului de Cooperare al Golfului condus de Arabia Saudită și Israel.

Estimările apărute în ultimele luni in presa internațională de diverse limbi indică faptul că contractele estimate ale acordului vor varia între 200 și 250 miliarde de dolari în investiții chineze în Iran. În plus, conform informațiilor secretarului de stat Mike Pompeo, se evidențiază un important sprijin militar chinez către Republica Islamică Iran în schimbul contractelor pentru furnizarea de petrol pentru o perioadă de 25 de ani.

Dacă acordul va fi anunțat în zilele dinaintea alegerilor prezidențiale din SUA, acesta ar constitui o lovitură puternică pentru Trump și ar reduce la minimum importanța acordurilor sponsorizate de administrația sa între statele arabe sunite și Israel. Surse saudite consideră că un acord de această natură ar deschide o nouă hartă geopolitică cu impact ridicat la nivel mondial, trecând dincolo de implicațiile regionale.

În chestiuni militare, prezența chineză în Iran ar configura un aspect strategic central pentru Teheran, iar China ar beneficia foarte mult de prezența sa pe teritoriul iranian, având în vedere locația geografică strategică a Iranului, la granița cu Golful Persic, cea mai importantă regiune de producție de petrol a globului.

Relevanța unui acord iranian-chinez ridică un semn de întrebare important. Cum ar putea un acord de o asemenea amploare și implicații să depășească secretul cu care ar fi trebuit să fie tratat? Răspunsul este că scurgerea a avut loc în urmă cu câteva zile, când o dezbatere în Majlis a spart secretul „având în vedere discuția parlamentară puternică înainte de refuzul unora dintre  deputații reformiști de a acorda permisiunea Chinei pentru deschiderea uneia sau a mai multor baze militare pe teritoriul iranian”.

Potrivit presei iraniene de limba engleză, în primul an, China va investi 100 de miliarde de dolari în sectoarele de lucrări publice și căi ferate iraniene. De asemenea, Beijingul va investi și în modernizarea flotei maritime și aeriene din Iran și în tehnologia pentru telecomunicații. Beijingul va aloca un procent semnificativ din investițiile sale în industria de petrol și gaze. În schimb, va obține concesii și o profitabilitate largă în ambele domenii, iar tranzacțiile sunt gestionate în yuani, nu în dolari SUA.

Pentru ca acordul să vadă lumina, acesta ar trebui să fie ratificat de ambele parlamente, atunci când se va întâmpla acest lucru, Khomeiniștii speră să impresioneze lumea cu succesul lor diplomatic, deoarece în prezent nu există înregistrări ale investițiilor de o asemenea amploare economică internațională între Iran și altă țară. Cu aceasta, Iranul va încerca să inverseze imaginea slăbiciunii regimului său proiectată în fața comunității internaționale prin acordurile dintre țările sunite din Golf și Israel.

Un alt aspect important este implicația geopolitică derivată dintr-un astfel de acord. Iranul trece printr-un moment economic negativ din cauza embargoului SUA care i-a afectat economia și traiul zilnic. Industria iraniană se află la un metru de faliment. Laboratoarele sale farmaceutice sunt cele care au suferit cel mai mult din cauza sancțiunilor economice, tehnologia, în general și sectorul transporturilor s-au deteriorat și țara nu se poate dezvolta. Beneficiul Chinei ar fi imediat, ar asigura energia de care are nevoie, deoarece poate consuma singură toată producția iraniană de petrol și gaze, indiferent de orice schimbare politică internațională. În același timp, Beijingul va oxigena Teheranul în fața problemelor sale economice pentru că a pierdut piețele internaționale în cadrul sancțiunilor SUA.

În zona militar-strategică, prezența Chinei în Iran este cea mai bună umbrelă de securitate pentru Khomeiniști care speră să reducă orice amenințare de atac pe teritoriul lor din cauza prezenței intereselor chineze acolo. Pe de altă parte, bazele chineze din țară ar însemna o îmbunătățire a capacității iraniene în domeniul armelor, inclusiv a sistemelor de apărare antiaeriană, beneficiind de transfer de tehnologii chineze în domeniu.

Odată încheiat acordul, Iranul va rezuma mai multă putere pe propriul teritoriu, dar și în țările în care prezența sa este concretă, unde se va extinde și va deschide noi piețe pentru China. Și cel mai important, din punct de vedere economic, Teheranul se va putea elibera de hegemonia dolarului, în timp ce China va avansa cu yuanul în comerțul mondial pentru a slăbi hegemonia monedei SUA.

O victorie a lui Trump va tine lucrurile pe loc din punct de vedere militar, Trump nedând satisfactii globaliștilor, dominați de aparatul militaro-industrial și de anumite familii, cu toții doritori de războaie, o victorie a lui Biden, însă, ar putea deschide calea spre o politică și mai impulsivă in Orientul Mijlociu, cu consecinte nefaste, așa cum au fost, de pildă, războaiele din Irak și Afghanistan sau Libia, ale căror efecte le resimțim astăzi.
 Așadar, principalii opozanți ai Wasghi tronului așteaptă, iar infrastructura e deja pregătită..pașii se vor face funcție de abordarea atlantistă.
Ciprian Pop

Actualitate

O noua promisiune devenită realitate!/Primii 50 de studenți medicinisti au început cursurile la Ploiesti

Publicat

pe

De

Moment special la Ploiesti. Primii pasi spre un sistem de sănătate modern a fost facut prin deschiderea noului an universitar 2023-2024 la Universitatea de Medicină Carol Davilla, sectia Ploiești.

Cei 50 de studenți care se vor specializa în asistență medicală au fost prezenți in sală. La deschidere au participat si senatorul Roberta Anastase, deputatul Mircea Rosca si viceprimarul Daniel Nicodim.

Iulian Dumitrescu, presedintele CJ Prahova, si-a indeplinit promisiunea de a aduce medicina la Ploiesti, astfel incat sistemul sanitar sa nu mai sufere din lipsa personalului specializat.

Iar vestea cea mai bună este că anul viitor, Palatul Culturii ar putea deveni sediul oficial al secției Ploiesti a Universității de Medicină Carol Davilla, iar numărul studenților ar putea creste la 500. (Cristina T.).

Citeste in continuare

Actualitate

O reglementare a ONU a determinat încălzirea oceanului cu 1,5%?

Publicat

pe

De

Afirmația nu îmi aparține. Este titlul unui articol relativ recent din revista Science – a se vedea numărul din 2 august 2023. Ce s-a întâmplat?

În anul 2020, Organizația Internațională Maritimă, care face parte din ONU, a emis o reglementare care a impus navelor comerciale reducerea cu 80%, în termen de maxim 3 ani, a poluării cu sulf. În mod neașteptat, această reducere a poluării cu sulf a determinat și rărirea sau chiar dispariția norilor intitulați „urme de nave”, adică a acelor dâre care se văd pe cer și care sunt lăsate nu numai de nave martime, ci și de avioane.

Acești nori erau creditați cu o contribuție importantă la răcirea atmosferei. Despre ei se „știe” sigur că au capacitatea de a reflecta lumina solară. Rărirea sau dispariția lor elimina această presupusă barieră în calea luminii solare. Sarcastic, oamenii de știința au constatat că dispariția acestor dâre duce la încălzirea apelor oceanelor și, evident, la mult trâmbițata „încălzeală globală”. Se susține în articol că oamenii de știința au calculat un minim de 50% a nivelului temperaturii atmosferei și a apei pe coridoarele cele mai circulate din Atlantic, de unde o creștere a temperaturii oceanului cu 1,5 grade.

Băi, stai așa, dar cum vine asta? O reglementare a ONU a determinat încălzirea oceanului cu 1,5%? Parcă era vorba de ordinea internațională liberală bazată pe reguli, care trebuie apărată cu orice preț! Dar : care reguli? Regulile de acest gen făcute și aplicate de dorei globali?

Un anume Michael Diamond a comparat dezastrul cu dispariția efectului de răcire a exploziei unui vulcan pe an.
Deși articolul din Science vrea să pară că prezintă cazul ca o mega-prostie a unui dorel birocratico-științific, în realitate este vorba de eficiența deosebită a geo-ingineriei, pusă în mod concret la treabă. Dacă dispariția norilor „urme de navă” duce la încălzirea rapidă a apei oceanului, înseamnă că prezervarea sau înmulțirea lor duce la răcirea globală, nu?

Ce sugerează Diamond?

Că trebuie ca navele acum să injecteze sare în nori, pentru a-i face mai reflectivi, adică, mai apți de răcire a climei … El susține că umanitatea ar putea răci atmosfera făcând norii mai strălucitori: „dacă vrei, poți”.

Deci, nu-i așa că și chestia asta cu dârele ciudate de pe cer este tot o teorie a conspirației, nu?

Păi, uite că nu … O probează revista Science.

De altfel, teoria conspirației este probată și de revista Nature.

Cea mai incredibilă constatare aparține unui grup de oameni de știință condus de Duncan Watson – Paris, într-un studiu apărut în revista Nature, ediția din 5 octombrie 2022:

Poluarea aerului ar putea cauza răcirea climei într-un ritm de două ori mai accelerat decât cel inițial calculat, înainte de apariția ideii injectării de sulf și sare în atmosferă!

Cu toate acestea, Duncan – Paris a arătat că, după înlăturarea a 80% din aerosolii injectați în atmosferă, s-a constatat că nu s-a reușit readucerea poluării și a emisiilor de gaze de seră nici măcar la niveluri apropiate de era industrială.

Există și oameni de știință sceptici sau îngrijorați de a această geo-inginerie a proștilor cu ștaif sau a nebunilor cu aere mesianice, menită a „schimba norii”.

Franziska Glassmaier arată că, la fel ca și clima, norii sunt extrem de imprevizibili – deci, nu ar fi prea indicat ca cineva sau ceva să se joace cu așa ceva.

Un alt om de știință citat de Science, Robert Wood, atrage atenția că injectarea de sulf și sare în atmosferă pentru a crea strălucire dârelor de navă/avion ar putea bloca … ploaia. În plus, norii mari ar putea să se amestece cu aerul uscat, cu consecința că reflectivitatea lor va fi mai redusă …

Dar ce nu acceptăm noi de dragul „Științei” și al ordinii „liberale” bazate pe reguli?

PS Din păcate, știința a ajuns să se comporte ca un cuțit: în mâinile unor bucătari pricepuți și raționali, cu intenția de a hrăni bine oamenii, poate fi un instrument benefic; în mâinile cuiva rău-intenționat poate deveni o armă.

Gheorghe Piperea

Citeste in continuare

Actualitate

Brânză de vaci făcută în casă: Mod de preparare și ingrediente necesare

Publicat

pe

Produsele lactate fac parte din tradițiile românești încă din cele mai vechi timpuri. Fie că vorbim de lapte, brânză sau smântână, cu toții am savurat, măcar o dată, brânză și smântână făcute în casă, după rețete tradiționale transmise din generație în generație. Și vestea bună este că poți simți din nou acel gust autentic al lactatelor tradiționale, întrucât ți-am pregătit în rândurile următoare atât lista cu ingredientele necesare, dar și etapele de preparare ale unei brânze de vaci autentice, făcută în casă. Iată cum poți prepara și tu brânză de vaci după rețeta tradițională!

De ce să facem brânză de vaci acasă?

Există numeroase motive pentru care să prepari brânză de vaci acasă, în mod tradițional este o alegere excelentă. În primul rând, preparând brânză de vaci acasă, ai posibilitatea de a controla în mod direct ingredientele folosite în procesul de preparare. Poți alege să folosești lapte de la vaci crescute organic, fără hormoni sau antibiotice. Astfel, te asiguri că produsul final este de o calitate superioară și sănătos pentru consum.

Prepararea brânzei de vaci în casă este și o opțiune economică. Chiar dacă efortul inițial poate fi mai mare, pe termen lung, costul per kilogram este semnificativ mai mic decât cel al brânzei cumpărate din magazine. Astfel, poți economisi bani și te poți bucura de un produs proaspăt și de calitate.

Mai mult decât atât, brânza de vaci este un aliment extrem de nutritiv, bogat în proteine, calciu și vitamine. Preparând-o în casă, vei avea garanția că beneficiezi de toate aceste elemente nutritive în forma lor naturală, fără aditivi sau conservanți. Astfel, poți contribui la menținerea unei alimentații sănătoase și echilibrate.

Prepararea brânzei de vaci acasă poate fi o activitate plăcută și satisfăcătoare. Este o modalitate excelentă de a petrece timpul într-un mod creativ, de a învăța o nouă abilitate și de a produce ceva de care întreaga familie se poate bucura. Prin această activitate, poți experimenta bucuria de a prepara un produs autentic românesc.

Ingrediente necesare pentru prepararea brânzei de vaci în casă

Pentru brânză de vaci făcută în casă vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

 • lapte proaspăt de vacă, nepasteurizat;
 • zeamă de lămâie.

Laptele de vacă este ingredientul principal și de bază al brânzei de vaci. Este important să folosești lapte proaspăt și nepasteurizat, deoarece calitatea acestuia va influența direct gustul final al brânzei. Alege lapte de vaci de la producători locali pentru a obține o brânză de calitate superioară.

De asemenea, zeama de lămâie este esențială pentru grăbirea fermentării laptelui. Desigur, poți prepara brânză de vaci și fără zeamă de lămâie, însă pentru că nu există ceva care să determine laptele să se prindă, laptele va trebui lăsat la temperatura camerei timp de 36 de ore. Cu cât aerul din încăpere este mai cald, cu atât se va prinde mai repede.

Este important de menționat că ingredientele și cantitățile exacte necesare pot varia în funcție de rețeta pe care o urmezi. Este recomandat să consulți diverse surse și rețete de încredere pentru a obține rezultate optime. În general, este recomandat să folosești zeama de la o lămâie pentru 2 litri de lapte proaspăt.

Mod de preparare pentru brânza de vaci făcută în casă

Acum că ai ingredientele la îndemână, iată care sunt pașii de preparare pentru brânza de vaci făcută în casă, în mod tradițional!

 1. Pune laptele proaspăt la fiert, într-o cratiță cu fundul gros, pe foc mic.
 2. Când laptele a început să fiarbă, adaugă zeama de lămâie în două tranșe, amestecând rapid până ce zerul începe să se limpezească, iar materia solidă se adună sub formă de bulgărași.
 3. Ia laptele de pe foc și pune o pânză specială de strecurat brânza într-o strecurătoare așezată deasupra unui vas larg.
 4. Toarnă conținutul cratiței prin sită.
 5. Lasă brânza de vaci să se răcească, apoi împachetează strâns brânza în pânză și las-o să se scurgă bine, așezând eventual și o greutate deasupra acesteia.
 6. Brânza de vaci se poate păstra la frigider timp de o săptămână, depozitată într-un recipient etanș.

Sfaturi pentru reușita preparării brânzei de vaci

Pentru a obține o brânză de vaci de calitate este esențial să acorzi atenție următoarelor elemente cheie:

 • Calitatea ingredientelor

Pentru a obține o brânză delicioasă, este important să folosești lapte proaspăt de vacă, de la producători de încredere. Laptele proaspăt și de calitate va asigura gustul și textura preparatului final.

 • Temperatura și timpul de fierbere

Controlul temperaturii și timpului de fierbere este crucial în procesul de fabricare a brânzei de vaci. Fierberea la o temperatură prea ridicată sau pentru prea mult timp poate duce la o brânză tare și uscată. Este recomandat să se utilizeze un termometru pentru a te asigura că laptele este încălzit la temperatura corectă și să respecți timpul de fierbere specificat în rețeta folosită.

 • Tehnicile de drenare și presare

După coagulare, brânza trebuie drenată corect pentru a elimina zerul. Presarea ulterioară va ajuta la formarea texturii brânzei. Este important să folosești o pânză pentru brânză curată și să te asiguri că brânza este bine presată pentru a elimina excesul de lichid.

În concluzie, prepararea brânzei de vaci în casă nu este doar o modalitate de a te asigura de calitatea și prospețimea produsului, dar poate fi și o activitate plăcută și relaxantă. Odată cunoscute ingredientele necesare și pașii de urmat, poți obține o brânză de calitate superioară, personalizată după gustul tău. Te încurajăm să încerci rețeta de brânză de vaci făcută în casă și să ne împărtășești experiența ta!

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv15 ore ago

Pentru societatea românească polițistul român trebuie să fie organ de represiune, dar și funcționar care să umble cu mânuși de catifea, în funcție de preferințele populare

Orice eveniment negativ din țara asta trebuie să aibă anumiți vinovați de serviciu, iar pentru majoritatea cazurilor cei care răspund...

Exclusiv15 ore ago

Cam suspect “atacul” lui Nea Marcel la “industria pacanelelor”

Pe principiul ca “cea mai buna aparare e atacul”. Oare sa aiba legatura apararea asta a lui Ciolacu cu modul...

Exclusiv2 zile ago

Criminalii/torționarii/milițienii de la Secția 17 Poliție, așa cum au fost numiți de 2 săptămâni încoace, pot de astăzi să reacționeze public și să vorbească despre NEVINOVĂȚIA lor

Drama tânărului care se afla sub efectul a 5 substanțe psihoactive a fost generată de efectul drogurilor. Halucinații, stare de...

Actualitate2 zile ago

Clasamentul Anvelopelor – Top Super Anvelope 225 45 R17 în 2023

Alegerea anvelopelor potrivite pentru vehiculul dvs. nu este doar o chestiune de estetică sau de preț. Este o decizie care...

Exclusiv3 zile ago

MĂRUL STRICAT DIN PENTENCIARUL PLOIEȘTI – ZEUS! NEPRIHANITUL!!!

În dezvăluirile din articolul „TRIUMVIRATUL/Versiunea 2.0”  ă precizam la sfârșitul lui: „ Cu promisiunea că vom continua epopeea comisiilor de...

Exclusiv3 zile ago

Nu stăm să numărăm orele care au trecut de când ,,ministrul” Bogdan Despescu, chestor general cu 4 stele, a ,,ucis” fără să-și dea seama limba română

Nu putem, pentru că domnia sa a punctat niște lucruri ce ne-au facut să scormonim puțin achizițiile poliției, iar surprizele...

Exclusiv3 zile ago

Valer Kovacs – Polițistul avertizor, hărțuit din nou/”Se dorește aducerea mea la tăcere”

Valer Kovacs, polițist IPJ Timiș și lider de sindicat, care a vorbit public în mai multe rânduri despre problemele din...

Exclusiv3 zile ago

Un ofițer de poliție care și-a lovit soția, care a fost sub efectul a două ordine de protecție, nu mai poate fi lucrător control intern sub nicio formă

Suntem nevoiți să vă înștiințăm despre un caz, dacă nu nedeontologic, cel puțin grav, privitor la domnul comisar șef Ursache...

Exclusiv5 zile ago

Sistemul penitenciar zguduit din temelii datorita abuzurilor directorului general al A.N.P/”CONTINUĂM PROTESTELE!”

In timp ce alții deja s-au retras și s-au resemnat, Federația Polițiștilor de Penitenciare continuă seria protestelor vizând aplicarea integrală...

Exclusiv6 zile ago

Poliția lui Despescu și Mirițescu în acțiune/„De beți ce erau s-au urinat în curtea secției”/Doi politisti de la IPJ Timis, denunt penal impotriva inspectorului sef Alin Petecel/La IPJ Prahova lucrurile sunt si mai grave

Poliția lui Despescu și Mirițescu în acțiune. Petrecere în stil mare în sediul poliției din Nehoiu titreaza Stiri pe Surse...

Exclusiv6 zile ago

„Vă mulțumim pentru lecțiile de exprimare prin viu grai, domnule secretar de stat Despescu, pardon, domnule ministru!”

Am asistat la conferința de presă prezidată de către secretarul de stat din MAI, Bogdan Despescu, de fapt de către...

Exclusiv6 zile ago

Potrivit art.7 din legea 153 din 2017, solda de funcţie/salariul de funcţie reprezintă suma de bani la care are dreptul lunar personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare

Joi, Guvernul a aprobat o hotarare de guvern pentru creșterea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată,...

Exclusiv7 zile ago

”Vă stăm la dispoziție cu întrebări la răspunsurile dumneavoastră…”/Tartorul MAI

Într-o funcție de secretar de stat e bine să nu stai mai mult de 4-5 ani, tocmai pentru că asta...

Exclusiv7 zile ago

Structurile  de criminalistică din Romania trec printr-un amplu proces de modernizare în această perioadă

Ramura bio-criminalisticii sau a geneticii judiciare, cum este ea cunoscută în limbajul de specialitate, se modernizează prin achiziția de către...

Exclusiv7 zile ago

Nu ne dam seama cum sprijina gimnastele si centrul cultural, activitatea de politie

Raspuns interesant de la CMDTA PLOIESTI! Sunt 56 medici pe functii de politist ( ofiter) si 46 asistenti pe functii...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!