Aveti un Pont
Ce să ne facem când, în politică, moralitatea este sub asediu?/Un asediu al minciunii, ipocriziei, incompetenței, imposturii, lipsei de viziune, dezinteresului, purtat de chiar cei care ar trebui să apere moralitatea vieții politice

”We do not have government by the majority.
We have government by the majority who vote”
Thomas Jefferson
Astăzi la guvernare sunt „băieții buni”! Ce ușurare! Si președintele este un „băiat bun”! Excelent! Ce bine că am scăpat de „băieții răi” din palatul Victoria, că de la Cotroceni a plecat,de câțiva ani, chiar și tatăl „băieților răi”! Iar acuși-acuși vin alegerile generale, poate clarificăm lucrurile și în Parlament, să nu se mai tot laude unii ba că sunt partidul cu cei mai mulți aleși, ba că fără votul lor „băieții buni” nu ar fi putut guverna si câte si mai câte. Perfect!
Unde mai pui și faptul că statutul de „băiat bun” vine la pachet cu o serie de privilegii, între care, deloc de neglijat, este și acela că poți repeta greșelile și chiar și ticăloșiile „băieților răi”, ori poți inventa unele noi, fără teamă. Și asta pentru că, după cum știe chiar și un copil de la clasa pregătitoare, orice “faptă rea” făcută de un „băiat bun”, cum ar fi spre exemplu emiterea a 25 de ordonanțe de urgență într-o singură seară, transferul în bloc al “băieților răi” în echipa “băieților buni” sau acțiunile și declarațiile la limita sau dincolo de competențele constituționale, devine automat o “faptă bună” (sau măcar una care poate fi trecută cu vederea). Doar scopul este unul nobil, scăpăm de “băieții răi”, nu?
Și uite așa spectacolul politic continuă, astăzi sunt aplaudati cei huiduiti mai ieri, publicul fiind atent mai degraba la cine decât la ce si cum se joacă, toate merg mai departe în același fel, doar periodic locurile se schimbă, „băieții răi” devenind „băieții buni” și invers. Ne jucăm prea mult și prea ușor cu aceste noțiuni de bun și rău, ajungând să le anulăm semnificația.
Într-o notă mai serioasă, vreau să amintesc faptul că dincolo de o serie de elemente precum comunitatea de teritoriu și limbă, de conștiința identității istorice, de religie, o națiune este definită și de o serie de factori culturali. În această ultimă categorie se regăsește și setul de valori și principii morale care ne ajută să definim binele și răul, să le recunoaștem și, implicit, să le separăm și sancționăm.
Dar ce să ne facem când, în politică, moralitatea este sub asediu? Un asediu al minciunii, ipocriziei, incompetenței, imposturii, lipsei de viziune, dezinteresului, purtat de chiar cei care ar trebui să apere moralitatea vieții politice. Iar în absența moralității noțiunile de bine și rău își pierd sensul. Ca urmare, fără repere raționale și pertinente, cel puțin în plan politic, șansele ca să facem alegeri greșite sunt foarte ridicate. Iar apoi, pentru a fi cât de cât confortabili cu opțiunile noastre, ne împărțim pripit în „noi” și „ei” și decidem că băieții noștri sunt „băieții buni”, cărora li se poate ierta orice, iar ai lor sunt „băieții răi”, tot ce fac este greșit și evident, sunt responsabili pentru tot răul ce ni se întâmplă.
Ostilitatea față de orice altă formațiune politică decât „a ta” se extinde rapid, în mod periculos, de la reprezentanții de frunte și candidații acesteia, către suporterii respectivului partid, aceștia devenind inamici doar pentru că nu ne împărtășesc opiniile politice. Astăzi ura și disprețul față de „ai lor” reprezintă, pentru votanți, elemente motivaționale mai puternice decât simpatia și loialitatea pentru „ai noștri”. Îl votam pe X nu atât pentru că ne place de el cât pentru că îl urâm pe Y.
Pasiunile politice exacerbate nu mai reprezintă o noutate a vieții politice într-o democrație. Atunci însă când patimile ating un asemenea nivel încât în ochii susținătorilor unui partid orice fel de acțiuni, indiferent ce norme legale și/sau morale încalcă, sunt justificate atât timp cât împiedică (re)venirea la putere a oponenților, loialitatea partizană se transformă într-o gravă amenințare la adresa democrației din care, în mod paradoxal, s-a născut.
Polarizarea politică este astăzi ceva mai mult decât o divergență de opțiuni. Ea se accentuează gradual, împingându-ne spre punctul în care putem ajunge să refuzăm să locuim sau să muncim alături de cineva care nu ne împărtășește convingerile politice. Faptul că într-o serie de țări au apărut deja asemenea manifestări, inclusiv în forme violente, nu înseamnă că ele sunt normale și nici că noi ar trebui să le așteptăm resemnați. Trăim într-o lume agitată, marcată de o multitudine de factori de risc, de la terorism, criminalitate organizată și migrație ilegală până la pandemii și schimbări climatice accelerate, ne aflăm într-o regiune geografică apropiată de numeroase focare de tensiune, reci dar și fierbinți. Chiar trebuie să adăugăm la toate aceste provocări externe, dincolo de problemele noastre cronice din economie, sănătate, educație și pe cele generate de o dezbinare socială accentuată, construită pe criterii de convingeri politice? Chiar diferă atât de mult viziunile noastre pentru România, pentru viitorul nostru și al copiilor noștri, încât să ajungem să ne urâm între noi din această cauză? Nu cred. De fapt sunt convins că nu este așa.
Înțeleg motivele pentru care „actori marcanți” ai vieții noastre politice, unii aflați în importante funcții – numiți sau aleși, alții astăzi doar râvnind la pozițiile celor dintâi, în loc să ne aducă împreună, ne dezbină zi de zi, cu sprijinul „dezinteresat” al unor formatori de opinie, prin chemări agresive și iresponsabile la lupta împotriva „celorlalți”. Este vorba despre interese mărunte, meschine, demne de tot disprețul nostru, așa cum sunt și cei care le promovează.
Este evident că pentru o schimbare reală, atât de necesară, avem nevoie de lideri capabili să vadă ansamblul, nu doar detaliul, să fie suficient de generoși pentru a-și asuma obiective pe termen lung ce, mai mult ca sigur, nu le vor aduce recunoaștere în timpul mandatului lor, oameni care să nu caute profit în ceea ce ne desparte, ci în ceea ce ne apropie. Iar noi să alegem dintre ei cântarind cu atenție, dincolo de candidat și etichetă, OMUL, adică aptitudinile și atitudinile, responsabilitatea, capacitățile dovedite și, nu în ultimul rând, proiectele, ideile și angajamentele LUI.
Da, știu, sună utopic dar de ce să nu încercăm? Se spune că vedem anumite lucruri ca imposibile nu pentru că ele ar fi așa ci invers, că ne par imposibile tocmai pentru că ne temem să le încercăm. Nu este ușor, nu se va întâmpla de pe o zi pe alta, dar trebuie să încercăm, trebuie să începem schimbarea. De ce nu de la alegerile din acest an? Să avem încredere în capacitatea noastră de a lăsa ura și furia deoparte și să decidem în baza unor argumente pertinente, solide, de care sa nu ne rușinăm mai târziu. La urma urmei, dacă noi nu credem în noi înșine, în puterea noastră de a ne schimba, de ce ar face-o alții, se intreaba retoric fostul sef al SIE, Silviu Predoiu. (Cristina T.).
Aveti un Pont
10 rețete de post clasice românești pe care trebuie să le încerci

Postul a fost mereu o parte importantă a tradiției culinare românești, iar rețetele de post transmise din generație în generație sunt dovada clară că mâncarea fără carne și produse de origine animală poate fi la fel de gustoasă și hrănitoare. Fiecare regiune a țării – Moldova, Transilvania și Țara Românească – are preparatele sale specifice, influențate de istorie, geografie și cultura locală.
Astăzi îți prezentăm zece dintre cele mai iubite rețete de post din bucătăria românească, fiecare cu povestea și savoarea sa unică.
1. Borș de fasole (Moldova)
Borșul este un preparat definitoriu pentru bucătăria moldovenească, iar varianta cu fasole este una dintre cele mai populare supe de post. Acest preparat se remarcă prin gustul acru obținut din borșul de casă, o tradiție veche păstrată în sate.
Ingrediente: fasole boabe, ceapă, morcov, țelină, borș de tărâțe, leuștean, sare, piper.
Mod de preparare: Fasolea se fierbe separat, apoi se adaugă legumele și borșul. Se lasă la fiert și se asezonează cu leuștean.
2. Tocăniță de hribi (Transilvania)
Transilvania este renumită pentru bogăția sa în ciuperci de pădure, iar hribii sunt considerați o adevărată delicatesă. Tocănița de hribi este un preparat de post apreciat mai ales în zonele montane, unde culesul ciupercilor este o tradiție străveche.
Ingrediente: hribi, ceapă, usturoi, ulei, sare, piper, pătrunjel.
Mod de preparare: Ciupercile se călesc cu ceapa și usturoiul, se adaugă condimentele și se lasă la foc mic până se formează un sos cremos.
3. Varză călită cu mămăligă (Țara Românească)
În sudul României, varza este un ingredient esențial în multe preparate de post. Călită lent, cu mirodenii și servită alături de mămăligă, această rețetă este o mâncare simplă, dar extrem de gustoasă, specifică zonei Munteniei și Olteniei.
Ingrediente: varză albă, ceapă, ulei, boia dulce, piper, cimbru, mărar.
Mod de preparare: Varza se călește împreună cu ceapa și condimentele până devine moale și aromată. Se servește caldă cu mămăligă.
4. Zacuscă de vinete (Moldova)
Zacusca este una dintre cele mai apreciate conserve românești și are o tradiție puternică în Moldova, unde gospodinele o prepară toamna pentru a o savura pe tot parcursul anului.
Ingrediente: vinete coapte, ardei capia, ceapă, roșii, ulei, sare, piper, foi de dafin.
Mod de preparare: Se coc legumele, se toacă mărunt și se fierb împreună până se obține o pastă groasă.
5. Ciorbă de lobodă (Transilvania)
Loboda este o plantă folosită frecvent în bucătăria ardelenească, mai ales în perioada de primăvară. Ciorba de lobodă este o rețetă ușoară, dar plină de vitamine și savoare.
Ingrediente: lobodă roșie, ceapă, morcov, borș, leuștean, sare.
Mod de preparare: Loboda se fierbe împreună cu legumele și borșul. Se servește caldă, cu verdeață proaspătă.
6. Mâncare de urzici cu usturoi (Țara Românească)
Urzicile sunt un ingredient tradițional în Țara Românească, fiind consumate mai ales primăvara, datorită proprietăților lor nutritive. Această mâncare este una dintre cele mai sănătoase rețete de post.
Ingrediente: urzici, usturoi, făină, ulei, sare, piper.
Mod de preparare: Urzicile se fierb, se toacă mărunt și se gătesc împreună cu usturoiul și făina pentru a obține o consistență cremoasă.
7. Sarmale de post cu ciuperci și orez (Moldova)
Sarmalele sunt un preparat tradițional moldovenesc, iar varianta de post este la fel de delicioasă ca cea cu carne.
Ingrediente: varză murată, ciuperci, orez, ceapă, morcov, bulion, mărar, cimbru.
Mod de preparare: Se prepară umplutura din ciuperci și orez, se rulează sarmalele și se fierb în suc de roșii.
8. Plăcinte cu varză (Transilvania)
În Ardeal, plăcintele cu varză sunt un preparat de post nelipsit din bucătăriile tradiționale. Aluatul pufos și umplutura aromată le fac irezistibile.
Ingrediente: făină, drojdie, apă, varză, ceapă, sare, piper.
Mod de preparare: Se pregătește un aluat dospit, se umple cu varză călită și se coc sau prăjesc.
9. Mâncare de cartofi cu măsline (Țara Românească)
Această rețetă simplă, dar gustoasă, este foarte apreciată în Muntenia. Cartofii combinați cu măsline dau un gust special și sunt ideali pentru zilele de post.
Ingrediente: cartofi, ceapă, roșii, măsline, ulei, sare, piper, cimbru.
Mod de preparare: Cartofii se fierb cu legumele și măslinele, obținându-se un preparat aromat și consistent.
10. Gogoși de post (Moldova)
Gogoșile de post sunt un desert tradițional moldovenesc, pregătit mai ales în perioada posturilor mari.
Ingrediente: făină, drojdie, apă, zahăr, ulei, sare, esență de vanilie.
Mod de preparare: Se frământă un aluat moale, se lasă la dospit, apoi se prăjesc și se pudrează cu zahăr.
Bucătăria românească de post este plină de arome și tradiții, fiecare regiune având preparatele sale specifice. Fie că alegi o mâncare consistentă de post sau un desert delicios, aceste rețete îți vor aduce pe masă gustul autentic al tradiției românești.
Poti sa aduci aceste retete si in afara bucatariei personale? Cu siguranta este neobisnuit sa faci asta dar daca esti pasionata de tot ce e traditional sau trebuie sa faci un botez in post poti apela la astfel de retete traditionale.
Cu putina straduinta si retetele de post traditionale pot fi folosite la evenimente festive.
Aveti un Pont
Cei mai importanți factori în alegerea unui avocat bun

Alegerea unui avocat bun este un pas esențial atunci când te confrunți cu o problemă legală. Indiferent dacă ai nevoie de ajutor într-un litigiu, într-o afacere sau într-o problemă personală, un avocat cu experiență și pregătire poate face diferența. Însă, procesul de selecție nu este întotdeauna ușor.
Este important să iei în considerare câțiva factori esențiali care pot influența succesul cazului tău. În continuare, vom explora acești factori și cum îți pot ghida alegerea unui avocat bun, care să corespundă nevoilor tale.
Experiența și specializarea avocatului
Experiența și specializarea sunt factori esențiali în alegerea unui avocat bun, deoarece aceștia influențează direct eficiența și succesul în soluționarea cazului tău. Un avocat care are o vastă experiență într-un domeniu specific poate înțelege rapid nuanțele cazului tău și poate oferi soluții eficiente. Iată câteva motive pentru care experiența și specializarea contează:
- Cunoașterea detaliilor legale – Un avocat cu experiență are o înțelegere profundă a legilor și procedurilor specifice, esențială pentru obținerea unui rezultat favorabil.
- Istoricul de succes în cazuri similare – Avocații specializați într-o anumită arie au mai multe șanse să obțină un rezultat favorabil, având un istoric de succes în cazuri similare.
- Abilitatea de a anticipa pașii procesului – Experiența permite avocatului să prevadă posibilele provocări și să se pregătească din timp pentru acestea, maximizând șansele de succes.
Așadar, alegerea unui avocat care are atât experiență, cât și o specializare relevantă pentru cazul tău este un pas important pentru a asigura soluționarea favorabilă a litigiului.
Reputația și recenziile clienților
Un alt factor esențial în alegerea unui avocat bun este reputația sa. Căutând recenzii online sau cerând recomandări de la alți clienți, poți afla cât de bine este văzut avocatul de către cei care au lucrat cu el. O reputație solidă poate fi un semn al unei practici juridice de succes și al unei abordări corecte față de clienți. De asemenea, poți întreba avocatul despre cazuri anterioare și despre feedback-ul primit de la alți clienți.
Abilități de comunicare
Un avocat bun trebuie să fie capabil să comunice clar și eficient. Comunicarea este cheia într-o relație avocat-client. Acesta trebuie să îți explice procesul legal într-un mod simplu, să îți răspundă prompt la întrebări și să fie disponibil atunci când ai nevoie de informații suplimentare. De asemenea, abilitățile de negociere sunt esențiale, mai ales în cazurile care pot fi rezolvate amiabil. Asigură-te că avocatul tău este ușor de abordat și dispus să îți ofere informațiile necesare pentru a înțelege pașii următori.
Tarifele și structura de plată
Atunci când alegi un avocat bun, este esențial să înțelegi tarifele și structura de plată, deoarece aceste aspecte pot influența decizia ta finală și pot preveni eventualele neînțelegeri în timpul colaborării. Avocatul ar trebui să fie transparent în legătură cu costurile și să îți ofere detalii clare despre modalitățile de plată. Iată ce trebuie să știi:
Modalități de plată comune
Există mai multe moduri în care un avocat poate solicita plata pentru serviciile sale. Printre cele mai comune se numără plata pe oră, plata pentru fiecare etapă a procesului sau plata unui tarif fix pentru un caz specific. În funcție de complexitatea cazului tău, avocatul va alege modalitatea care se potrivește cel mai bine. Discută deschis despre fiecare opțiune pentru a face o alegere informată.
Cum se stabilesc onorariile
Onorariile unui avocat sunt, de obicei, stabilite în funcție de mai mulți factori, cum ar fi experiența, complexitatea cazului și timpul estimat de lucru. Avocații cu experiență pot percepe tarife mai mari, dar acest lucru este de multe ori justificat prin nivelul înalt de expertiză pe care îl oferă. Asigură-te că ai o înțelegere clară a modului în care se stabilesc aceste costuri și dacă sunt posibile ajustări pe parcurs.
Contractul de reprezentare și plățile inițiale
Este important să semnezi un contract de reprezentare care să stabilească în mod clar toate detaliile privind onorariile și termenii de plată. În unele cazuri, avocatul poate solicita un avans înainte de a începe lucrul, iar aceasta trebuie să fie clar precizată în acordul semnat. Discută deschis despre orice taxe suplimentare și asigură-te că înțelegi pe deplin structura de plată înainte de a lua o decizie finală.
Abilitatea de a înțelege nevoile tale
Un avocat bun trebuie să aibă abilitatea de a înțelege nevoile tale specifice și să îți adapteze abordarea în funcție de acestea. Este important ca avocatul să îți asculte preocupările și să îți propună soluții personalizate, care să țină cont de contextul tău individual. Fiecare caz este unic, iar un avocat care înțelege cu adevărat ce îți dorești poate să îți ofere cele mai bune soluții legale.
Cum să alegi un avocat care se potrivește nevoilor tale
Alegerea unui avocat bun este esențială pentru succesul oricărui proces legal. Este important să acorzi atenție experienței, reputației, abilităților de comunicare și structurii de plată a avocatului. De asemenea, trebuie să te asiguri că avocatul înțelege nevoile tale și îți oferă soluții personalizate. Un avocat care îndeplinește aceste criterii va fi un partener de încredere pe parcursul întregului proces legal, ajutându-te să obții cele mai bune rezultate pentru cazul tău.
Aveti un Pont
Cele mai importante beneficii ale consumului de hrean

Hreanul este o legumă cruciferă, cunoscută pentru gustul său picant și aromă puternică. Dincolo de utilizarea sa culinară, hreanul reprezintă o sursă bună nutrienți importanți, cum ar fi calciul, magneziul, potasiul, vitamina C și zincul, iar consumul său a fost asociat cu multiple beneficii pentru sănătate. Continuă să citești pentru a afla care sunt acestea!
De ce ar trebui să consumi hrean?
Hreanul are beneficii diverse. Unul dintre motive pentru care este atât de apreciat privesc proprietățile sale antiinflamatorii. Hreanul conține sinigrină, un compus care blochează reacțiile inflamatorii din organism. Aceasta poate fi benefică pentru persoanele care suferă de afecțiuni inflamatorii cronice. Mai are și proprietăți antioxidante, ceea ce înseamnă că poate ajuta la protejarea organismului împotriva radicalilor liberi, molecule instabile care pot deteriora celulele și contribui la îmbătrânire și boli cronice.
Lista proprietăților sale le mai includ și pe cele antibacteriene, anumiți compuși din hrean ajutând la combaterea bacteriilor dăunătoare precum E. coli, H. pylori și Salmonella. De asemenea, poate ajuta la combaterea infecțiilor sinusurilor și a bronșitei, ceea ce îl face un potențial aliat pentru sănătatea sistemului respirator.
Cum poți integra hreanul în dieta zilnică?
Hreanul poate fi integrat în dieta ta în diverse moduri, atât pentru a îmbunătăți gustul mâncărurilor, cât și pentru a beneficia de proprietățile sale terapeutice. Cel mai simplu mod de a consuma hrean este sub formă de sos, care poate fi adăugat la fripturi, pește sau sandvișuri. Dacă preferi să consumi hrean proaspăt, îl poți fierbe sau prăji. Se potrivește bine cu alte legume rădăcinoase, precum sfecla sau cartofii, dar și cu legume verzi, cum ar fi broccoli sau varza de Bruxelles. Hreanul este disponibil și sub formă de suplimente și ceai, care pot fi încorporate cu ușurință în dieta zilnică.
O altă utilizare populară a hreanului este în combinație cu miere și alte ingrediente, ca remediu natural pentru diferite afecțiuni. De exemplu, din hrean, miere și suc de lămâie se prepară un sirop de tuse care poate ajuta la ameliorarea durerilor în gât. Dacă în loc de suc de lămâie se folosește oțet de mere, se obține un amestec despre care se spune că ar ajuta la ameliorarea simptomelor rinosinuzitei (vezi de ce apare rinosinuzita și care sunt simptomele ei).
Este important de reținut că nu există suficiente studii care să confirme efectele unor astfel de remedii și că acestea nu pot fi considerate un substitut pentru tratamentul recomandat de medic. Trebuie să fim conștienți și de contraindicațiile acestor remedii: mierea nu trebuie administrată sugarilor cu vârsta sub un an din cauza riscului de botulism, iar hreanul trebuie utilizat cu prudență la copii, deoarece poate provoca tulburări de stomac sau reacții alergice.
Cine ar trebui să evite hreanul?
Hreanul, deși poate fi un condiment gustos, trebuie consumat cu prudență – poate irita gura, nasul sau stomacul. Persoanele cu anumite probleme de sănătate, precum ulcer sau boli intestinale, ar trebui să limiteze sau să evite consumul său. Copiii, femeile însărcinate și care alăptează sunt sfătuiți să consulte un specialist înainte de a-l introduce în alimentație. Atenție și la conținutul de sodiu din sosurile de hrean gata preparate! Sodiul în exces poate crește riscul de hipertensiune arterială, boli de inimă sau accidente vasculare cerebrale. Consultă un medic înainte de a consuma hrean sau suplimente care îl conțin dacă suferi de anumite afecțiuni ori urmezi un tratament medicamentos!
Hreanul este o sursă bună de nutrienți și poate aduce numeroase beneficii organismului. Cu toate acestea, ca orice aliment, trebuie consumat cu moderație și ca parte a unei diete variate și echilibrate.
Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol au caracter informativ și nu înlocuiesc recomandările medicului. Înainte de a introduce hreanul în dieta ta, consultă un medic sau nutriționist!
Surse:
https://www.medlife.ro/articole-medicale/hrean-beneficii-proprietati-contraindicatii
https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/rinosinuzita-cauze-simptome-tratament
-
Exclusivacum 5 zile
Penitenciarul Târgșor: O menajerie a ilegalităților, condusă de un director cu GPS-ul defect și protejată de DIP-ul Stockholm
-
Administratieacum 2 zile
Canicula paralizează traficul greu: Restricții drastice în 15 județe din 7 iulie 2025
-
Exclusivacum 3 zile
Prahova putredă: Justiția confirmă, mafia imobiliară se destramă (incet, dar sigur!)
-
Exclusivacum 2 zile
„Ați sărit ca sacalii pe președintele nostru!”: Sindicatul Solidaritatea Ploiești acuză abuzuri și promite răzbunare
-
Exclusivacum 2 zile
Vălenii de Munte: Circul justiției continuă! Telefon confiscat ilegal și o femeie transformată în trofeu pentru polițiști prea zeloși
-
Exclusivacum o zi
Inspecția penitenciară: Spectacol de marionete sau circ cu pretenții de control?
-
Exclusivacum 5 zile
Impactul noilor măsuri fiscale asupra polițiștilor
-
Exclusivacum 3 zile
DOBROGEA, CÂMP DE EXPERIMENTE. Fermierii acuză teste ilegale și pericole geopolitice! SISTEMUL ANTIGRINDINĂ, groparul agriculturii romanesti: Dezvăluiri Incendiare!