Connect with us

Anchete

Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale din cadrul IPJ Prahova s-a intarit cu un profesionist/CV impresionant

Publicat

pe

Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale este unitatea Poliției Române care gestionează activitatea cunoscută sub conceptul de intervenții și acțiuni speciale, activitate complexă prin natura amentințărilor la care este expusă.

Constituirea SIAS a reprezentat capacitatea de adaptare instituțională la nevoile de securitate ale societății. Stabilirea unor standarde profesionale definite de statul de drept și implicit respectarea drepturilor omului au creat premizile compatibilizării cu unități de elită ale polițiilor statelor membre ale Uniunii Europene.
Apărută în structura Poliţiei Române în anul 1993, această unitate fost fondată în cadrul unui nucleu incipient de luptă împotriva crimei organizate, devenind o unitate independentă şi complet operaţională în 1995.
Conform Regulamentului de Organizare si Functionare SIAS este principala formatiune de interventie din cadrul Politiei Romane, cu competenta teritoriala generala, avand urmatoarele atributii principale:
Intervine prin metode si procedee specifice pentru eliberarea ostaticilor, a persoanelor rapite, sechestrate sau lipsite de libertate in mod ilegal.
Intervine pentru prinderea si imobilizarea persoanelor care se opun masurilor legale prin violentă sau folosirea unor arme de foc, substante explozive, toxice sau periculoase, ori a altor mijloace distructive.
Organizeaza si desfasoara permanent, potrivit domeniului de competenta, activitati de sprijin, indrumare si control a tuturor Serviciilor pentru Acțiuni Speciale din cadrul Politiei Romane.
SERVICIUL PENTRU ACŢIUNI SPECIALE din cadrul IPJ Prahova:
– ŞEF SERVICIU –
Serviciul pentru Acţiuni Speciale este o structură operativă special antrenată pentru a acţiona la ordin, pe timp limitat, independent sau în colaborare cu alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne sau alte forţe din sistemul de siguranţă naţională în vederea menţinerii ordinii publice, aplanării conflictelor deschise cu evoluţie violentă, în zone cu potenţial criminogen ridicat, precum şi pentru executarea unor acţiuni ori intervenţii cu grad ridicat de risc, necesare pentru reţinerea unor infractori periculoşi, prinderea unor urmăriţi, pază şi protecţie demnitari şi magistraţi, martori sub acoperire, eliberarea de ostatici sau în cazuri de atacuri armate pe teritoriul judeţului Prahova.
Serviciul pentru Acţiuni Speciale a fost înfiinţat în anul 1999 şi este o componentă de bază în lupta contra actului infracţional cu desfăşurare violentă, fiind prezent continuu acolo unde situaţia o impune. De altfel, ca urmare bunei pregătiri fizice desfăşurate, mai mulţi luptători din cadrul serviciului au obţinut, de-a lungul timpului, rezultate bune şi foarte bune la competiţiile de judo, unifight, karate şi skandenberg, organizate sub egida M.A.I. sau a federaţiilor naţionale de specialitate.
ATRIBUŢII PRINCIPALE:
– execută capturarea sau neutralizarea infractorilor periculoşi;
– execută acţiuni specifice în zonele sau locurile în care s-au comis infracţiuni grave;
– intervin operativ prin metode şi procedee specifice în cazul atacurilor asupra unor obiective sau persoane de către infractori foarte periculoşi sau înarmaţi;
– înteprind primele măsuri pentru localizarea, izolarea şi asigurarea pazei obiectivelor sau obiectelor suspecte că ar conţine materiale explozive sau periculoase;
– asigură protecţia poliţiştilor, magistraţilor şi familiilor acestora, a martorilor, informatorilor, victimelor sau altor categorii de persoane atunci când asupra acestora s-au exercitat presiuni, ameninţări ori dacă viaţa lor sau a familiilor lor este în pericol;
– execută acţiuni de însoţire şi protecţie a unor persoane importante, altele decât cele prevăzute în competenţa unor servicii specializate;
– asigură escortarea persoanelor aflate în stare legală de deţinere sau reţinere despre care există date că au evadat sau au avut tentative de evadare, există indicii că vor întreprinde asemenea acţiuni sau că au un comportament violent;
– intervin pentru respingerea şi contracararea atacurilor îndreptate împotriva sediilor de poliţie;
– participă la testarea aparaturii, echipamentului, materialelor sau armamentului, ce urmează a intra în dotarea unităţilor de poliţie;
– identifică, neutralizează sau distrug, prin procedee specifice, dispozitive explozive improvizate;
– intervin asupra elementelor de muniţie clasică, altele decât cele din competenţa I.G.S.U. şi structurilor teritoriale din competenţa acestuia;
– intervin prin metode şi procedee specifice pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor, constând în plasarea de dispozitive explozive improvizate sau autovehicule capcană;
– execută controale tehnice în scopul prevenirii tulburării prin folosirea de materiale explozive;
– contribuie la educarea populaţiei în vederea diminuării riscurilor şi consecinţelor în cazul plasării sau ameninţării cu plasarea de mijloace explozive;
– colaborează cu alte formaţiuni în cercetarea la faţa locului în cazul producerii de evenimente în care au fost folosite materiale explozive.
Compartimentul Intervenţie execută, în general, trei tipuri de acţiuni:
– acţiuni organizate şi executate independent;
– acţiuni în sprijinul altor formaţiuni de poliţie;
– acţiuni de cooperare cu formaţiuni similare de intervenţie.
Compartimentul Pirotehnic este format din specialişti cu experienţă în domeniu, care intervin punctual în cazul ameninţărilor privind amplasarea de dispozitive explozive improvizate pentru neutralizarea acestora şi execută controale tehnice de specialitate la solicitare, având competenţă pe raza judeţelor Prahova, Dâmboviţa şi Buzău.
Atribuţiile generale ale formaţiunilor pirotehnice sunt următoarele:
– asigură protecţia bunurilor şi persoanelor în cazul ameninţărilor cu materiale explozive;
– combat actele de ameninţare care implică utilizarea materialelor explozive şi a dispozitivelor explozive improvizate;
– combat actele de tulburare a ordinii, liniştii şi siguranţei publice în care se utilizează materiale explozive.
Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale din cadrul IPJ Prahova („Mascatii” in denumirea populara sau a neintiatilor) s-a intarit cu un profesionist – un CV impresionant:
Comisarul de poliție Lilian Tulpan
Cine este noul sef al „mascatilor” (cum ii denumesc ageamgii)?
Lilian Tulpan este practicant al artelor martiale inca din anul 1987.
Lilian Tulpan detine centura neagra la karate tradititional, centura neagra kick – box-campion de zona, vicecampion national si campion national full-contact!
Ca un altruist desavarsit, Lilian Tulpan a infiintat A.S „WADO”, pentru a duce mai departe tehnica si experienta sa.
A.S „WADO” are ca obiect de activitate:
– arte martiale;
– fitness;
– drumetie si turism.

 

Publicată de Wado-Calarasi pe Sâmbătă, 20 aprilie 2019

 

Publicată de Lilian Tulpan pe Luni, 15 iulie 2019

Lilian Tulpan este venit din județul Călărași, unde anterior a fost șef al Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase.
Ca un umil practicant al acestui sport (de performanta – din anul 1978- doar cca 29 de ani), nu pot decat sa salut, in nume personal si in numele redactiei Incisiv de Prahova – decizia Comisarului şef de poliţie Marian IORGA, decizie care survine in ansamblul deciziilor si schimbarilor ce aduc un plus de imagine institutiei (IPJ Prahova) si un mare plus de profesionalism, totul in folosul cetatenilor din judetul Prahova. (Ec Adrian Radu).

Anchete

Teleorman: Scandaluri financiar-publice și achiziții controversate sub egida PSD

Publicat

pe

De

Bugetul județului Teleorman, recunoscut printre cele mai sărace din România, a devenit o sursă constantă de scandaluri legate de alocarea frauduloasă a fondurilor, conform unei analize publicate de Anchetatorii.ro, semnată de jurnalistul Andrei Marin. Proiectele de infrastructură și dezvoltare sunt adesea întârziate sau de calitate îndoielnică, iar multe dintre acestea sunt asociate cu contracte atribuite netransparent unor firme „de casă”. La baza acestor manevre financiare se află Adrian Gâdea, un apropiat al lui Liviu Dragnea, care continuă să acționeze în umbra unei rețele obscure de interese ce devalizează fondurile publice.

De ani de zile, Teleorman rămâne un exemplu de stagnare economică și s-a transformat într-o adevărată feudă politică, unde Adrian Gâdea controlează toate aspectele economice și politice. Firmele locale afiliate lui și altor politicieni au prioritate în proiectele majore ale județului, iar cei care îndrăznesc să denunțe aceste practici se confruntă cu presiuni și marginalizare.

Această rețea de influență nu doar că afectează grav bugetul local, ci și inhibă orice formă de opoziție sau inițiativă de reformă. În acest context, cetățenii județului Teleorman rămân captivi într-un sistem corupt care împiedică modernizarea și dezvoltarea reală. Recent, fondurile publice ale județului sunt direcționate către gruparea controlată de Marcel Ciolacu, liderul PSD și candidatul la prezidențiale.

Un exemplu concret de abuz este achiziția a 27 de microbuze electrice pentru transportul copiilor la școală, un contract în valoare de 25.484.976 RON, adică 943.888 lei per microbuz, atribuit unei asocieri între firma spaniolă QEV TECHNOLOGIES și AMPERIO ENERGY SRL București, firmă legată de Constantin Boșcodeala.

Deși AMPERIO ENERGY SRL a avut rezultate financiare slabe în anii anteriori, cu zero angajați și pierderi semnificative, în 2023, compania a avut o cifră de afaceri de 1.182.577 lei și un profit de 514.857 lei, punând sub semnul întrebării sustenabilitatea acestei afaceri.

De asemenea, în ceea ce privește specificațiile tehnice, CJ Teleorman solicită microbuze cu 16+1 locuri, în timp ce QEV TECHNOLOGIES produce un model care se conformează altor standarde, având 15 locuri pentru pasageri și 7 în picioare, ceea ce ar putea reprezenta o problemă pentru utilizarea acestora în mediul rural.

Aceste practici sugerează o continuare a corupției și a nepotismului în județul Teleorman, afirmând astfel controlul ferm al PSD asupra fondurilor statului și deciziilor de investiție în comunitate.

Citeste in continuare

Anchete

Alegerile Prezidențiale, un deznodământ socant

Publicat

pe

De

Decizia surprinzătoare a Curții Constituționale

Alegerile prezidențiale din România, inițial percepute ca având un deznodământ clar, au fost perturbate de o decizie controversată a Curții Constituționale. Publicația Lumea Justiției subliniază impactul semnificativ al acestei hotărâri asupra cursului electoral.

Cine sunt judecătorii responsabili?

Cinci judecători din cadrul CCR au decis, într-un mod considerat abuziv de mulți, să invalideze candidatura europarlamentarei Diana Șoșoacă. Printre aceștia se numără Marian Enache, președintele CCR, și alți patru membri ai completului decizional.

Judecătorii care au susținut candidatura

În ciuda deciziei majoritare, judecătoarele Iulia Scântei și Mihaela Ciochina au votat pentru menținerea candidaturii Dianei Șoșoacă, evidențiind astfel o diviziune clară în rândul membrilor CCR.

Absența Judecătorilor din Complet

De asemenea, judecătoarele Livia Stanciu și Simina Tănăsescu au absentat de la ședința în care a fost luată decizia privind candidatul controversat, ceea ce a generat și mai multe întrebări cu privire la transparența și corectitudinea procesului decizional.

Consecințele deciziei pentru alegeri

Invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă nu afectează doar pe ea personal, ci are implicații profunde asupra percepției publice asupra justiției și a posibilităților de participare în procesul electoral, aducând în discuție tematica democrației și a dreptului la vot.

Concluzie

Deciziile judecătorilor Curții Constituționale au provocat un val de controverse și neliniști în rândul alegătorilor, iar invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă va continua să fie un subiect de dezbatere intensă în contextul alegerilor prezidențiale, subliniind tensiunile dintre puterea judiciară și democrația electorală din România. (Irinel I.).

Citeste in continuare

Anchete

Acțiuni majore ale Ministerului Afacerilor Interne: 316 percheziții și mii de intervenții pentru siguranța cetățenilor

Publicat

pe

De

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a desfășurat recent 316 percheziții în cadrul unui dosar penal privind nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, în contextul măsurilor adoptate pentru combaterea infracționalității și asigurarea ordinii publice. Ancheta a arătat că o societate comercială din afară ar fi comercializat arme și muniție pe teritoriul României, fără respectarea condițiilor legale.

În ultimele 24 de ore, MAI a intervenit la 4.442 de evenimente, dintre care 2.938 au fost pentru menținerea ordinii publice și 1.504 pentru situații de urgență. Dintre acestora, 170 de autori ai infracțiunilor au fost prinși în flagrant, iar 36.417 verificări au fost realizate cu aplicația eDAC pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale.

Acțiuni Ongoing ale Ministerului Afacerilor Interne:

Principalele misiuni desfășurate:

  • Prevenirea și combaterea infracționalității
  • Creșterea siguranței rutiere
  • Acordarea de asistență medicală de urgență
  • Supravegherea și controlul frontierei de stat

Detalii relevante:

  • Au fost constatate 896 de posibile infracțiuni, iar 22 de persoane urmărite au fost depistate.
  • Eforturile MAI au dus la identificarea și sancționarea a numeroase fapte penale, contribuind astfel la creșterea siguranței cetățenilor.

Intervenții la Frontieră și Siguranță Publică:

În zona de frontieră, 3.654 de polițiști de frontieră au acționat, controlând peste 168.000 de persoane în ultimele 24 de ore. 31 de cetățeni străini au fost respinși la intrare, iar bunuri în valoare de 1.295.445 de lei au fost confiscate.

Misiunile de asistență medicală au fost de asemenea importante, cu 1.258 intervenții, iar 7 aeronave au fost ridicate pentru misiuni aero-medicale.

Servicii Publice:

De asemenea, MAI a eliberat 3.342 de permise de conducere și a înmatriculat 5.217 vehicule, evidențiind angajamentul instituției de a oferi servicii eficiente cetățenilor.

Concluzie:

Activitățile MAI reflectă o mobilizare extensivă în scopul menținerii ordinii, siguranței publice și respectării legii. Aceste acțiuni au rolul de a asigura un mediu mai sigur pentru cetățeni și de a preveni infracționalitatea, demonstrând determinarea Ministerului Afacerilor Interne în a face față provocărilor actuale. (Paul D.).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv14 ore ago

Corupție instituționalizată la IJP Prahova: Mirițescu și rețeaua de influență

Confirmarea corupției la vârful Poliției Confirmarea corupției instituționalizate în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Prahova și al Serviciului Județean Anticorupție...

Exclusiv14 ore ago

Corupția în IPJ Prahova: O rețea de ilegalități afectează afacerile locale (V)

Recent, o companie care a beneficiat de fonduri europene a fost victima unei rețele complexe de ilegalități orchestrate de foști...

Exclusiv14 ore ago

Nepăsare, neputință sau lipsă de curaj în fața crizei de la Judecătoria Vălenii de Munte?

Nepăsare vs. implicare Abuzuri la Judecătoria Vălenii de Munte: Întrebări Nerezolvate și Tensiuni Interne (VII) – (aici) Tindem să credem...

Exclusiv14 ore ago

Administrație cu oameni de „valoare” la Primăria Comunei Colceag

O „Inteligență” diferită la Colceag: de la aur la moneda națională Dacă pentru unele epoci trecute, inteligența unei persoane era...

Exclusiv14 ore ago

Reglementarea muncii în România: drepturile angajaților și munca voluntară

Legislația muncii și munca voluntară Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul subliniază că legislația muncii din România reglementează munca remunerată,...

Exclusiv2 zile ago

Contrastul dintre două paradigme: războiul din Ucraina și provocările demografice ale Rusiei

În cadrul dezbaterilor referitoare la drepturile militarilor și polițiștilor, războiul din Ucraina a fost frecvent evocat, subliniind că amenințările de...

Exclusiv2 zile ago

Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul: „Injurațiile la adresa IGPR demonstrează progresul și civilizația'”

Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul abordează o temă controversată, argumentând că manifestările de critică față de Inspectoratul General al...

Exclusiv2 zile ago

Libertatea Românilor: O apărare a democrației în fața ambițiilor totalitare

„Ca și candidat al PNL la Președinția României, sunt conștient de importanța respectării deciziilor Curții Constituționale, fără a le comenta,...

Exclusiv2 zile ago

Sindicatul Diamantul avertizează: acceptarea permanenței neplătite poate deteriora baza de calcul pentru pensie

Alin Rusu, reprezentant al Sindicatului Diamantul, atrage atenția polițiștilor care acceptă să execute serviciul de permanență de la domiciliu, neplătit,...

Exclusiv4 zile ago

Afaceri Murdare: Mafia deșeurilor și complicitatea instituțiilor din Prahova

Recent, situația din „Mafia deșeurilor” din Prahova a devenit din ce în ce mai alarmantă. Reamintim ca, pe fundalul politic,...

Exclusiv4 zile ago

Investigație Europeană asupra Corupției: Penitenciarul Berceni, directorul Matei Valentin și legăturile intunecate cu afaceristul Mihai Tufan

Construcția Penitenciarului Berceni este sub atenția procurorilor europeni! Laura Codruța Kovesi îndreaptă atenția asupra firmelor care au încercat să obțină...

Exclusiv4 zile ago

Sindicatul Sidepol critică reorganizarea Poliției Canine: „O absurditate care pune în pericol Siguranța Publică”

Sindicatul Sidepol a lansat o serie de acuzații grave referitoare la reorganizarea Poliției Canine din România, denumind acest proces “Marea...

Exclusiv4 zile ago

Sindicatul EUROPOL inițiază o documentare extensivă asupra calității uniformelor de Poliție

După doi ani de sesizări și reclamații formulate de polițiști referitoare la calitatea precară a noii uniforme de poliție și...

Exclusiv4 zile ago

Controverse în cadrul Ministerului de Interne: Emil Pascut si comentariile sale despre Funcționarii Publici

Emil Pascut, reprezentant al Sindicatului Diamantul, a ridicat o serie de întrebări critice privind modul în care anumiți funcționari publici,...

Exclusiv4 zile ago

România pe locul 36 în Global Peace Index, SUA pe locul 132

Sindicatul Diamantul a anunțat recent clasamentul Global Peace Index (GPI), care măsoară liniștea globală la nivel mondial. Conform acestui raport,...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv