Connect with us

Anchete

Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale din cadrul IPJ Prahova s-a intarit cu un profesionist/CV impresionant

Avatar

Publicat

pe

Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale este unitatea Poliției Române care gestionează activitatea cunoscută sub conceptul de intervenții și acțiuni speciale, activitate complexă prin natura amentințărilor la care este expusă.

Constituirea SIAS a reprezentat capacitatea de adaptare instituțională la nevoile de securitate ale societății. Stabilirea unor standarde profesionale definite de statul de drept și implicit respectarea drepturilor omului au creat premizile compatibilizării cu unități de elită ale polițiilor statelor membre ale Uniunii Europene.
Apărută în structura Poliţiei Române în anul 1993, această unitate fost fondată în cadrul unui nucleu incipient de luptă împotriva crimei organizate, devenind o unitate independentă şi complet operaţională în 1995.
Conform Regulamentului de Organizare si Functionare SIAS este principala formatiune de interventie din cadrul Politiei Romane, cu competenta teritoriala generala, avand urmatoarele atributii principale:
Intervine prin metode si procedee specifice pentru eliberarea ostaticilor, a persoanelor rapite, sechestrate sau lipsite de libertate in mod ilegal.
Intervine pentru prinderea si imobilizarea persoanelor care se opun masurilor legale prin violentă sau folosirea unor arme de foc, substante explozive, toxice sau periculoase, ori a altor mijloace distructive.
Organizeaza si desfasoara permanent, potrivit domeniului de competenta, activitati de sprijin, indrumare si control a tuturor Serviciilor pentru Acțiuni Speciale din cadrul Politiei Romane.
SERVICIUL PENTRU ACŢIUNI SPECIALE din cadrul IPJ Prahova:
– ŞEF SERVICIU –
Serviciul pentru Acţiuni Speciale este o structură operativă special antrenată pentru a acţiona la ordin, pe timp limitat, independent sau în colaborare cu alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne sau alte forţe din sistemul de siguranţă naţională în vederea menţinerii ordinii publice, aplanării conflictelor deschise cu evoluţie violentă, în zone cu potenţial criminogen ridicat, precum şi pentru executarea unor acţiuni ori intervenţii cu grad ridicat de risc, necesare pentru reţinerea unor infractori periculoşi, prinderea unor urmăriţi, pază şi protecţie demnitari şi magistraţi, martori sub acoperire, eliberarea de ostatici sau în cazuri de atacuri armate pe teritoriul judeţului Prahova.
Serviciul pentru Acţiuni Speciale a fost înfiinţat în anul 1999 şi este o componentă de bază în lupta contra actului infracţional cu desfăşurare violentă, fiind prezent continuu acolo unde situaţia o impune. De altfel, ca urmare bunei pregătiri fizice desfăşurate, mai mulţi luptători din cadrul serviciului au obţinut, de-a lungul timpului, rezultate bune şi foarte bune la competiţiile de judo, unifight, karate şi skandenberg, organizate sub egida M.A.I. sau a federaţiilor naţionale de specialitate.
ATRIBUŢII PRINCIPALE:
– execută capturarea sau neutralizarea infractorilor periculoşi;
– execută acţiuni specifice în zonele sau locurile în care s-au comis infracţiuni grave;
– intervin operativ prin metode şi procedee specifice în cazul atacurilor asupra unor obiective sau persoane de către infractori foarte periculoşi sau înarmaţi;
– înteprind primele măsuri pentru localizarea, izolarea şi asigurarea pazei obiectivelor sau obiectelor suspecte că ar conţine materiale explozive sau periculoase;
– asigură protecţia poliţiştilor, magistraţilor şi familiilor acestora, a martorilor, informatorilor, victimelor sau altor categorii de persoane atunci când asupra acestora s-au exercitat presiuni, ameninţări ori dacă viaţa lor sau a familiilor lor este în pericol;
– execută acţiuni de însoţire şi protecţie a unor persoane importante, altele decât cele prevăzute în competenţa unor servicii specializate;
– asigură escortarea persoanelor aflate în stare legală de deţinere sau reţinere despre care există date că au evadat sau au avut tentative de evadare, există indicii că vor întreprinde asemenea acţiuni sau că au un comportament violent;
– intervin pentru respingerea şi contracararea atacurilor îndreptate împotriva sediilor de poliţie;
– participă la testarea aparaturii, echipamentului, materialelor sau armamentului, ce urmează a intra în dotarea unităţilor de poliţie;
– identifică, neutralizează sau distrug, prin procedee specifice, dispozitive explozive improvizate;
– intervin asupra elementelor de muniţie clasică, altele decât cele din competenţa I.G.S.U. şi structurilor teritoriale din competenţa acestuia;
– intervin prin metode şi procedee specifice pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor, constând în plasarea de dispozitive explozive improvizate sau autovehicule capcană;
– execută controale tehnice în scopul prevenirii tulburării prin folosirea de materiale explozive;
– contribuie la educarea populaţiei în vederea diminuării riscurilor şi consecinţelor în cazul plasării sau ameninţării cu plasarea de mijloace explozive;
– colaborează cu alte formaţiuni în cercetarea la faţa locului în cazul producerii de evenimente în care au fost folosite materiale explozive.
Compartimentul Intervenţie execută, în general, trei tipuri de acţiuni:
– acţiuni organizate şi executate independent;
– acţiuni în sprijinul altor formaţiuni de poliţie;
– acţiuni de cooperare cu formaţiuni similare de intervenţie.
Compartimentul Pirotehnic este format din specialişti cu experienţă în domeniu, care intervin punctual în cazul ameninţărilor privind amplasarea de dispozitive explozive improvizate pentru neutralizarea acestora şi execută controale tehnice de specialitate la solicitare, având competenţă pe raza judeţelor Prahova, Dâmboviţa şi Buzău.
Atribuţiile generale ale formaţiunilor pirotehnice sunt următoarele:
– asigură protecţia bunurilor şi persoanelor în cazul ameninţărilor cu materiale explozive;
– combat actele de ameninţare care implică utilizarea materialelor explozive şi a dispozitivelor explozive improvizate;
– combat actele de tulburare a ordinii, liniştii şi siguranţei publice în care se utilizează materiale explozive.
Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale din cadrul IPJ Prahova („Mascatii” in denumirea populara sau a neintiatilor) s-a intarit cu un profesionist – un CV impresionant:
Comisarul de poliție Lilian Tulpan
Cine este noul sef al „mascatilor” (cum ii denumesc ageamgii)?
Lilian Tulpan este practicant al artelor martiale inca din anul 1987.
Lilian Tulpan detine centura neagra la karate tradititional, centura neagra kick – box-campion de zona, vicecampion national si campion national full-contact!
Ca un altruist desavarsit, Lilian Tulpan a infiintat A.S „WADO”, pentru a duce mai departe tehnica si experienta sa.
A.S „WADO” are ca obiect de activitate:
– arte martiale;
– fitness;
– drumetie si turism.

 

Publicată de Wado-Calarasi pe Sâmbătă, 20 aprilie 2019

 

Publicată de Lilian Tulpan pe Luni, 15 iulie 2019

Lilian Tulpan este venit din județul Călărași, unde anterior a fost șef al Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase.
Ca un umil practicant al acestui sport (de performanta – din anul 1978- doar cca 29 de ani), nu pot decat sa salut, in nume personal si in numele redactiei Incisiv de Prahova – decizia Comisarului şef de poliţie Marian IORGA, decizie care survine in ansamblul deciziilor si schimbarilor ce aduc un plus de imagine institutiei (IPJ Prahova) si un mare plus de profesionalism, totul in folosul cetatenilor din judetul Prahova. (Ec Adrian Radu).

Anchete

Mateescu ar fi deranjat foarte mult ca a intors armele si si-a abandonat tovarasii activisti

Avatar

Publicat

pe

De

 Lumea vorbeste prin oras ca Bogdan Mateescu (foto, din vremea in care era mai suplu si cu mai mult par pe cap), ajuns mare sef numai si numai datorita unor doamne, ar fi tare preocupat de viitorul sau dupa ce isi va termina mandatul in CSM. Noi v-am spus deja planul lui, si anume sa ajunga sef la Curtea de Apel Bucuresti, dupa o sefie la sectia de conflicte de munca a acestei instantei. Mateescu nu are insa decat grad de tribunal, iar sa isi ia gradul de curte de apel e putin probabil, caci colegii sai judecatori spun ca nu prea e capabil. O modalitatate sa puna mana pe grad de curte de apel ar fi aceea ca in lege sa fie introdusa prevederea ca membrii CSM sa plece din Consiliu cu grad superior. Ceea ce iar e putin probabil sa se intample, pentru ca ar fi scandalos. Stiind toate aceste lucruri si neavand siguranta viitorului sau, Mateescu cica ar fi destul de ingrijorat cu ce o sa i se intample. Ca el nu vrea sa se intoarca la Valcea, la o amarata de instanta, mai ales ca ii place tare mult sa fie baiat de Capitala. Asa ca deja ar fi inceput sa lucreze si sa isi foloseasca relatiile ca sa ramana in Bucuresti. Totusi, de curand a aparut o noua problema: magistratii #rezist, cu mare influenta in sistem, cei care l-au poreclit “Slugarate”. Mateescu ar fi deranjat foarte mult ca a intors armele si si-a abandonat tovarasii activisti, si nu doar atat insa chiar ar sustine operatiunea declansata impotriva lui Dragos Calin, liderul Formului Judecatorilor din Romania, dezvaluie Lumea Justitiei. Ghinion! (Irinel I.).

Citeste in continuare

Anchete

GRECO ii plesneste pe Predoiu si Stelica

Avatar

Publicat

pe

De

Degeaba s-au cocosit ministrii Catalin Predoiu si Stelian Ion ca reformeaza ei justitia. GRECO a emis marti, 4 mai 2021, un raport in care constata ca Romania a implementat satisfacator doar 5 dintre cele 18 recomandari pe care organizatia europeana le-a facut acum 5 ani.

GRECO arata ca este inca asteptata o consolidare a rolului CSM in acest proces, in timp ce implicarea Ministrului Justitiei in numirea si revocarea procurorilor in si din functiile cele mai inalte ramane considerabila in detrimentul independentei judiciare. De asemenea, ramane de clarificat daca au fost stabilite criterii obiective si clare de promovare in functii a judecatorilor si procurorilor, care sa aiba in vedere calificarile si meritele reale ale acestora, relateaza Hotnews, care insa nu publica intregul raport, ci doar ideile principale. Oricum: asteptam sa vedem documentul integral, dezvaluie Lumea Justitiei. (Irinel I.).

Citeste in continuare

Anchete

Succes story din ceausism: Blandiana – disidenta din cauza ”unor rauvoitori”

Avatar

Publicat

pe

De

(Preluare Inpolitics):

Presa post-decembristă s-a preocupat intens de elogierea reputatei poete Ana Blandiana, prezentate în sute de articole drept o mare disidentă anticomunistă, o scriitoare de inegalabil talent care a avut curajul de a înfrunta fățiș regimul odios și care l-a nenorocit pe dictator cu porecla ”Arpagic”, dar și prin intervenții vehemente la Europa liberă ori în publicații străine, în care condamna comunismul promovat de nea Nicu. O scriitoare des interzisă și oprimată pentru curajul ei. Chiar așa să fi stat lucrurile, însă?

”Înainte de revoluţia din 1989, faimoasă disidentă şi apărătoare a drepturilor omului a avut curajul să-l înfrunte direct pe dictatorul Nicolae Ceauşescu prin declaraţii publice în interviuri acordate postului de radio Europa Liberă şi unor publicaţii din străinătate” scriau de ziua poetei, acum cîțiva ani, prestigiosul ziar Adevărul și revista Historia.

Posibil să fie o confuzie, și poeta să fi criticat Ceaușeștii după revoluție. Pentru că înainte era prea ocupată să le ceară îndurare, să apeleze la toate cunoștințele din sistem în scopul netezirii potecilor către cuplul dictatorial și să obțină diverse favoruri din partea lor.
Nu o spunem noi, ci un foarte înalt demnitar al regimului comunist, Silviu Curticeanu, într-o carte de acum cîțiva ani, în care relatează culisele celebrului scandal produs de motanul Arpagic.
Dezvăluiri care adîncesc anumite mistere plutinde în jurul așa-zisei disidențe a Anei Blandiana.

Să prezentăm faptele, pe scurt.

În biografiile oficiale ale poetei, ea însăși, ori alții, avansează ideea a trei mari suspendări ale dreptului de semnătură pe care     le-ar fi suferit scriitoarea.
Prima, în 1959, pe motiv că tatăl său avea dosar necurat, de fost legionar.
Prima ciudățenie, dacă avea dosar neconform, cum a putut poeta să debuteze la doar 17 ani, de pe băncile liceului, practic? Nemilosul regim comunist, în apogeul terorii, descoperise abia postum că noul talent e un pericol?
Să zicem că așa o fi fost.

În 1985, vine a doua suspendare, după apariția, în decembrie 1984, a patru poezii considerate neprincipiale de către regim, în revista Amfiteatru. (Cu doar doi ani înainte, Blandiana și soțul (s.n.) primiseră acordul regimului pentru o deplasare de trei luni în nouă state occidentale.)
Foarte interesant, Blandianei i se ridică suspendarea după doar trei luni, în schimb redacția revistei e, practic, spulberată în cele patru zări, în frunte cu redactorul-șef Stelian Moțiu. Nu e lipsită de substanță ipoteza că poeziile Blandianei fuseseră, de fapt, doar un pretext pentru Elena Ceaușescu să spargă ”cuibul de vipere” de la Amfiteatru, unde Nicu Ceaușescu avea prieteni de pahar de mare calibru, cu invocatul Moțiu în frunte.

În 1988, se produce marea bizarerie.
Deși Blandiana ar fi trebuit să devină, de mult, un personaj-problemă pentru editori, iar lucrările ei periate la sînge, în volumul ”Întîmplări de pe strada mea” reușește să apară legendara, de acum, poezie cu motanul Arpagic care i-a adus a treia suspendare, e vorba de ”O vedetă de pe strada mea”.
Este singura poezie din cele trei volume avîndu-l ca erou pe Arpagic, apărute în acei ani, cu potențial exploziv: paralela cu Ceaușescu e de netăgăduit. Mai existase într-un volum anterior o poezie în care motanul ”producea” curent electric într-o vreme cînd acesta era raționalizat, dar versurile nu lăsau să răzbată cine știe ce, totuși.

În august 1988, Blandiana primește a treia suspendare, care durează pînă la revoluție.
După revoluție, ea a recunoscut că a făcut un memoriu către familia Ceaușescu, pentru a fi iertată, dar a făcut să sune asta ca un fel de amenințare la adresa dictatorului.

„Când s-au împlinit şase luni de la interdicţie, la 3 martie 1989, am scris o scrisoare adresată lui Ceauşescu, pe care am depus-o la Registratura CC al PCR; apoi am mai lăsat copii, «spre ştiinţă», în alte 22 de locuri: la Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste (numele Ministerului Culturii din epocă); la Academia de Ştiinţe, la Academia Română; la agenţiile de ştiri; la Uniunea Scriitorilor; la ziarele principale etc. În memoriu spuneam că faptul că fusesem interzisă era, potrivit legilor ţării, ilegal, deoarece mi se lua dreptul la muncă, care este un drept inalie­nabil.
Cele 22 de copii le-am depus nu pentru că speram să-mi răspundă cineva (presupuneam că n-o să primesc nici un răspuns, ceea ce s-a şi întâmplat (s.n.)), dar doream să trimit scrisoarea în străinătate – pentru că mai rea decât interdicţia era camuflarea interdicţiei – şi nu voiam să fiu, logic, singura care ar fi putut-o face”.
Și poeta s-a ținut de cuvînt, trimițînd scrisoarea în străinătate.

Conform spuselor ei, deci, Ceaușescu nu a ținut cont de memoriul primit.
Și totuși, minune maximă: în luna mai 1989, prestigioasa editură Minerva, în colecția Biblioteca pentru toți, îi publică un volum cu cele mai frumoase poezii, într-un tiraj de 100.000 de exemplare. În tot anul 1989, un singur poet a mai beneficiat de onoarea publicării la BPT, un anume Mihai Eminescu.

„La vreo două luni după ce am scris scrisoarea, am fost chemată, deşi nu eram membră de partid, la Comitetul Central, la Secţia Cultură, unde era şefă Emilia Sonia(…) «Vreţi să faceţi scandal», a repetat ea, «ei bine, n-o să vă folosească scandalul – vă publicăm cartea»”.

Mai pe românește, comuniștii i-au publicat cartea în plină suspendare pentru că s-ar fi temut de scandal.

Așa o fi fost.
Dar, sunt voci care susțin cu totul altceva.
Silviu Curticeanu, fost membru al MAN și al CPEx, un apropiat al lui Ceaușescu, are o variantă sensibil diferită într-o carte apărută acum niște ani: Ana Blandiana s-a făcut luntre și punte în 1988, după suspendare, să obțină iertarea Ceaușeștilor, intervenind la cel despre care se spune că îi era protector, Gogu Rădulescu, pentru a-i obține o audiență la Ceaușești. Iar acesta, mai departe, la alte relații.
Conform lui Curticeanu, poeta susținea în amintitul memoriu că nu avusese nicio intenție de a sugera o paralelă între Arpagic și Ceaușescu și că toată vîlva fusese creația ”unor răuvoitori”.
Niște răuvoitori care au reușit, totuși, să o tranforme pe Blandiana – ”pe care eu și tovarășul am ajutat-o atît” (Elena Ceaușescu dixit) – în mare disidentă anticomunistă.

Prezentăm mai jos fragmentele din cartea lui Curticeanu, cu speranța că, într-o zi, poate va ieși la lumină și memoriul Anei Blandiana către Nicolae Ceaușescu:

Citeste in continuare

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Partener special – probleme juridice

Știri calde

Exclusiv8 ore ago

Emoții mari pentru Cezar Dan Stoichiciu – fost „militian” in cadrul IPJ Prahova si fost functionar in cadrul Politiei Locale Ploiesti/Curtea de Apel Ploiesti se va pronunta azi pentru prejudicierea bugetului Politiei Locale/ Cezar Dan Stoichiciu este cercetat/urmarit penal si pentru prejudicierea bugetului local din calitatea de director al Clubului Sportiv Municipal Ploieşti

Emoții mari pentru Cezar Dan Stoichiciu – fost „militian” in cadrul IPJ Prahova si fost functionar in cadrul Politiei Locale...

Exclusiv8 ore ago

La ora asta, frumosul King Arthur este mai mare decât ei/Se viralizează instant pe Twitter, este în toată presa – global

Tatăl print-braconierului care a impuscat ursul in Covasna este Nikolaus von Liechtenstein, preşedintele unei societăţi care l-a decorat pe Klaus...

Actualitate1 zi ago

Noile anvelope Nokian Seasonproof C oferă siguranță deplină pe tot parcursul anului

Nokian Tyres, producătorul scandinav de anvelope premium, introduce anvelopele Seasonproof C, pentru uz profesional. Aceste anvelope all-seasons sunt concepute pentru...

Exclusiv1 zi ago

Mainile curate sunt mai sigure!

Curatenia si igiena sunt lucruri cheie de care depindem mai ales cand suntem confruntati cu o pandemie sau epidemie de...

Exclusiv3 zile ago

Fara un Plan de ordine si siguranta publica ce trebuia elaborat si actualizat pana la data de 15 aprilie (conform prevederilor legale), Sectorul Ordine Publica din cadrul Politiei Locale Ploiesti a „picat” pe „bec”?

In Legea 155/2010 de infiintare a Politiei Locale, Capitolul III – Atribuțiile poliției locale,  la Articolul 6, lit a), se...

Exclusiv3 zile ago

Cezar Dan Stoichiciu – fost „militian” in cadrul IPJ Prahova si fost politist local- cercetat/urmarit penal si pentru prejudicierea bugetului local din calitatea de director al Clubului Sportiv Municipal Ploieşti (CSM)/DOCUMENTE

La data de 23.04.2021, ziarul Incisiv de Prahova publica articolul „Curtea de Apel Ploiesti poate pune bugetul local pe butuci...

Exclusiv3 zile ago

Sorina Ruxandra Matei: PNRR Shaorma Plus

PNRR-ul României, prezentat de ministrul Cristian Ghinea la Bruxelles: „tabloul negru”, încrederea în ONG-uri este după Armată și preluări din...

Exclusiv7 zile ago

Fie ca Sfanta Sarbatoare Pascala sa ne apropie de taina Invierii Domnului si sa ne aduca in suflet pace si bucurie

Cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paște, redactia ziarului Incisiv de Prahova,  urează tuturor colaboratorilor, clienților și cititorilor, sănătate, liniște sufletească...

Exclusiv7 zile ago

„PNRR, această Șaorma manglită cu de toate/Ghinea a băgat toate bullshiturile în PNRR, inclusiv ideea ca Iohannis să devină notarul sau poștașul secției de procurori a CSM”

Aviz conform sau consultativ al CSM pe numirea șefilor de Parchete? Cine vrea să reducă puterile președintelui României? Cine vrea...

Actualitate1 săptămână ago

Decorează, protejează mediul și câștigă un televizor Neo QLED cu Samsung Free The Box

Campania #SamsungFreeTheBox îți arată cât de simplu este să dai o nouă viață cutiilor de televizoare Samsung. Mai mult decât...

Exclusiv1 săptămână ago

„Gaura Neagra” de la S.C. Brazi Industrial Parc Negoieşti si modul de sifonare a banilor publici/Mafia gunoaielor (I)

La data de 27.04.2021, ziarul Incisiv de Prahova publica articolul „Conducerile S.C. Brazi Industrial Parc Negoieşti si Parc Industrial Ploiesti...

Exclusiv1 săptămână ago

Incompetenta deriva si din faptul ca desi Romania are alocate 29 de miliarde de Euro (ne-negociabil), Ghinea vine si spune ca noi am trimis propuneri de 41 de miliarde, ca sa avem de unde negocia

Ghinea, un fel de Valcov. Cu siguranta alde Barna (vicepremier) si Cristian Ghinea (ministrul investitiilor si fondurilor europene) cand au...

Exclusiv1 săptămână ago

PNRR-ul României se prezintă ca o ciorbă proastă, în care Ghinea a băgat de toate, inclusiv sondaje, nenică/O rușine

Am citit toate PNRR urile gata până acum. Știu sigur că în România mai există un ziarist care le-a citit...

Exclusiv1 săptămână ago

Conducerile S.C. Brazi Industrial Parc Negoieşti si Parc Industrial Ploiesti luate în vizor de procurorii de la Ministerul Public/DOSAR – MAMUT

Conform unor surse din mediul judiciar, recent, procurorii de la Ministerul Public au deschis un dosar-mamut cu privire la ilegalitatile...

Exclusiv1 săptămână ago

Ziarul Incisiv de Prahova a avut dreptate/Carantina Covid-19 din Romania a fost ilegala din martie pana in iulie 2020

Iata ca ce dezvaluiam acum un an se adevereste! Abuzul in drepturile si libertatile cetatenilor aplicat de catre decidentii executivului...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv