Connect with us

Administratie

Schimbăm și scade. Nu schimbăm și crește

Publicat

pe

Ca în orice război, și de această dată, legat de bătălia cu pandemia, componenta psihologică este extrem de importantă. Și sunt circumstanțe în care ea devine esențială. Adică determinantă. Dacă vrem să scadă pandemia, o primă soluție este schimbarea Guvernului. Dacă dorim să crească pandemia, lăsăm aceast Guvern în funcție. Simplificând lucrurile, asta e situația. Dar oare știm ce vrem cu adevărat?

Observ amuzat că domul Nelu Tătaru, ministrul Sănătății și-a nuanțat retorica. A renunțat la utilizarea faimosului termen de „platou”. Acum afăm că de fapt nu a existat un „platou” al pandemiei. Ci o cocoașă. Și că ne îndreptăm cu pași repezi spre o a doua cocoașă. Ca să nu ajungem acolo, strategia Guvernului în materie de sănătate publică este să se renunțe pentru moment la cea de-a patra etapă de relaxare. Cum să renunți la relaxare în plină relaxare? Aceasta este marea întrebare a zilei.

După câteva luni în care românii au fost claustrați cu mic cu mare, în care seniorii, dacă nu au fost părăsiți cu desăvârșire, au rămas închiși ermetic între ziduri, în care copiii în mod stupid nu s-au mai putut duce la locurile lor de joacă și nici măcar în parcuri, care au fost lăsate în proprietatea exclusivă a cățeilor vagabonzi, și după ce aceiași români au încasat nu mai puțin de 300.000 de amenzi, oferite generos prin procese verbale de „instituțiile abilitate ale statului”, iată că acum populația, în cvasi-totalitatea ei, s-a dezlănțuit. Desigur, acest fenomen de reflux se manifestă nu numai în România. Ci aproape în întreaga lume. Ei bine, refluxul se dovedește a fi extrem de costisitor. Pandemia crește. Și, vorba domnului Tătaru, urmează să urcăm pe a doua cocoașă. O populație care s-a dovedit după opinia mea extrem de disciplinată, dacă nu care cumva chiar docilă, astăzi se dezlănțuie. Privinți în jurul dvs. și veți constata fără niciun fel de dificultate că, într-o proporție covârșitoare, românii nu mai respectă niciun fel de reguli. Măștile sunt purtate la mișto. La bărbie. După o ureche. Ba am observat chiar doamne care-și fac cu măștile coc. Fiindcă mulți dintre români, de voie de nevoie, sunt economi, măștile sunt purtate cu săptămânile. Până când sfârșesc pe post de batiste. Nimeni nu se mai spală pe mâini. Un gest elementar de igienă, asupra căruia autoritățile au insistat extrem de mult, este astăzi întors pe dos și transformat într-o formă de frondă. Suntem ai dracului! Nu ne mai spălăm pe mâini! Și fiindcă am fost atât de izolați și am suferit din acest motiv, iată, acum, în mod ostentativ, stăm unii peste alții. Facem la propriu și la figurat piramide umane. Iar Covidul atât așteaptă. Și uite așa ne cocoțăm într-o totală inconștiență înapoi pe „platou”. Sau, ca să schimbăm și noi retorica, pe a doua cocoașă. Dromaderul se transformă în cămilă.

Este o certitudine. Numărul de îmbolnăviri în loc să scadă, crește. La fel și numărul de morți. Iar la acești morți atribuiți pandemiei se adaugă și mai mulți morți, victime ale nepăsării autorităților față de sutele de mii de oameni care suferă de afecțiuni non-coronavirus. Amânarea este încă un bun pretext pentru a mai îngenunchea puțin economia. A doua cea mai bună economie după Irlanda, dacă e să ne luăm după inepțiile lansate pe piață de Florin Cîțu. E de rău. Dar ce putem face?

Oricât de surprinzător ar fi, ceea ce propun eu, fără să mă grăbesc, chiar cu o regretabilă întârziere, este ca prima soluție, desigur, de avarie, să fie schimbarea Guvernului. Pur și simplu. Am ajuns în situația în care orice schimbare de Guvern, indiferent cum se face și indiferent prin cine se face, să fie de preferat. Iar explicația e cât se poate de simplă. Semnalez de mai mult timp faptul că românii și-au pierdut încrederea în cei care conduc în acest moment statul. Iar încălcarea aproape ostentativă a celor mai elementare reguli de igienă publică este consecința unei fronde. Este modul în care cetățenii reacționează în raport cu autorități în care nu mai au niciun fel de încredere. Cetățeanul de rând nu mai are încredere nici atunci când restricțile sunt raționale. pentru că în prealabil au existat numeroase restricții de neînțeles. Și impuse cu brutalitate. În dispreț total față de drepturi și libertăți. Când un părinte își pierde autoritatea, se întâmplă frecvent ca minorii să se îndrepte către alte persoane din proximitate. Și să aibă mai multă încredere într-o rudă oarecare sau într-un vecin. Este modul în care un copil își sancționeză părinții, care nu au știut să păstreze controlul. Și care și-au impus autoritatea nu cu forța argumentelor, ci cu palme la fund și peste cap. Procesul este asemănător și în cazul comunităților umane. În acest moment, orice alt Guvern e mai bun.

Evident, nu toate autoritățile pot fi schimbate. Poate că din ce în ce mai muți români și-au pierdut încrederea în Klaus Iohannis. Dar președintele este mai greu de schimbat. Prin urmare, el mai are o șansă de a recâștiga încrederea pierdută. În schimb Executivul nu are nicio șansă. Orice alt Cabinet, indiferent din cine ar fi alcătuit, indiferent cât de abuziv ar fi desemnat, indiferent cât de incompetent s-ar dovedi, este pentru moment mai bun decât ceea ce avem. Pentru că un nou Guvern înseamnă o șansă, fie ea oricât de mică, dar totuși o șansă, ca românii să aibă din nou încredere în autorități. Și să treacă nesiliți de nimeni, pur și simplu din convingere, la respectarea unor reguli minime sanitare. Cum ar fi de pildă distanțarea. Pe care eu unul nu am denumit-o niciodată distanțare socială. Pentru că este o distanțare sanitară. Dacă se renunță – și e bine că se renunță – la noi relaxări, restricțiile care rămân nu vor fi în niciun caz respectate de cetățeni, atâta timp cât sunt gestionate de același Guvern. Un Guvern pe care ei nu mai dau doi bani.

Această componentă psihologică, acest raport dintre încredere și neîncredere este esențial într-o situație de criză. Iar criza revenirii la cote chiar mai mari decât au existat a pandemiei, precum și criza generată de o economie mondială care se prăbușește și care va antrena și prăbușirea economiei României, le impun celor care au un minim instinct de conservare să se unească, să devină solidari, să fie capabili de sacrificiu și să ia toate măsurile pentru a diminua catastrofa. Acest instinct de conservare, acest sentiment de solidaritate, până la urmă acest reflex de a-l trage de mânecă pe cel din apropierea ta și de a-i spune că greșește și de a-i oferi în mod convingător un sfat bun, nu poate fi generat niciodată în condițiile în care echipajul și-a pierdut cârma. Sub aspectul credibilității, nava numită România și echipajul de pe ea au rămas în acest moment fără direcțe. Orice Guvern, altul de cât cel existent este mai bun! Cu cât mai repede, cu atât mai bine!

Sorin Rosca Stanesc

 

Administratie

Vladimir Tismaneanu, reactie in cazul hartuitorului de la Contributors si Adevarul

Publicat

pe

De

(Preluare Inpolitics):

Politologul Vladimir Tismăneanu reacționează în scandalul scriitoarei hărțuite de criticul de teatru Mircea Morariu:

”Hărțuirea unei doamne: Nu cred că poți face elogiul prieteniei fără să fii solidar cu cei care-ți sunt prieteni de idei si de valori. Marta Petreu este o adevărată prietenă, o intelectuală de o arzătoare si temerara autenticitate. Profesoară de istoria filosofiei, poetă, romancieră, eseistă, Marta a scris cărți esentiale pe teme adeseori spinoase. A făcut-o in chip tenace, natural, necrispat si superb documentat. Colaborez de ani de zile la revista „Apostrof”, acea comunitate spirituală inițiată si inspirată de Marta. As mai avea multe de adăugat, dar mă opresc aici. Azi am aflat despre supliciul psihologic la care a fost supusă de către un om care făcea parte din lista mea de prieteni. Si nu numai a mea. Nu i-am scris incă Martei, nici măcar nu stiu ce i-as putea spune decat că e ceva sinistru. Evident, am blocat persoana respectivă. Ceea ce mă sperie este că e vorba de cineva care scrie frecvent despre istoria Europei Libere. Marta este o doamnă. Nu pentru că este profesoară universitară, ci pentru că stie să distingă intre Bine si Rău. Spre deosebire de cel care a supus-o, cu perversă perseverență, acestei cazne a minții si a sufletului…” scrie Tismăneanu, pe Facebook.

 

Citeste in continuare

Administratie

Promo/In curând vom publica stenograme incendiare cu sefi din Politia Locala Ploiesti

Publicat

pe

De

In curând, Incisiv de Prahova va publica o serie de stenograme incendiare cu sefi din Politia Locala Ploiesti. (Cerasela N.).

Citeste in continuare

Administratie

Legea pandemiei, săptămâna de foc

Publicat

pe

De

Este săptămâna cheie. Urmărită cu sufletul a gură. De întreaga populație. De analiștii politici. De mediile internaționale. La capătul acestei săptămâni, vom ști cât este teatru și cât este politică autentică în rolul pe care și l-a asumat PSD. Și cât de puternic sau cât de labil este în realitate regimul Iohannis.

Legat de legea pandemiei, din ce în ce mai mulți analiști au lansat teza conform căreia regimul Klaus Iohannis a instaurat o formă de dictatură. Sau este pe cale să o instaureze. Dovada constă în modul în care este formulată legea pandemiei. În fomula actuală, această lege permite abuzuri extreme, unele ușor de imaginat pentru toată lumea, altele de neimaginat pentru cei mai mulți. Și conține prevederi care sunt valabile și pentru guvernări ulterioare, orchestrate nu numai de PNL, ci și de alte partide. În Camera Deputaților, PSD s-a predat. Cu arme și bagaje.

După ce a agitat de mai multe ori securea de război, insistând pe bună dreptate asupra faptului că actul normativ propus de Guvern este o lege zombi extrem de periculoasă pentru democrație, pentru drepturile și libertățile fundamentale ale omului, pentru suveranitatea națională și de un folos minim pentru combaterea pandemiei, Marcel Ciolacu, acționând pe post de dronă, s-a întâlnit pe neașteptate cu Raed Arafat. Cu un simplu secretar de stat. El fiind ditamai șeful Camerei Deputaților, președinte al PSD și lider al opoziției. Nu a negociat, așa cum ar fi fost cazul, cu premierul Ludovic Orban. Și nici măcar cu Ministrul Sănătății. Ci doar cu un subordonat al acestuia. Iar Raed Arafat l-a făcut arșice. L-a călcat în picioare. L-a obligat să se predea. Ciolacu a intrat în acest dialog, afirmându-și convingerea că legea propusă de Guvern e proastă. A ieșit în scurt timp convins că e bună. Colegii săi de partid au rămas în aer. Afirmaseră zile la rând cu argumente, pe toate canalele de televiziune, că legea pandemiei este plină de vicii și de capcane. La scurt timp după discuția Ciolacu-Arafat, PSD a intrat în silenzio-stampa. Și imediat, în Camera Deputaților, pesediștii au votat cu ambele mâini legea pandemiei. O înfrângere totală, pe care și-au administrat-o singuri. Un autogol de mari proporții. După care cartoful fierbinte a zburat la Senat.

PSD mai are o șansă. O șansă slabă. Să dreagă busuiocul în Senatul României, Care e Cameră decizională. Dar Ciolacu iese prost oricum. Iese mai prost decât legea proastă. Dacă subordonații săi pe linie de partid, senatorii PSD promovează cuvenitele amendamente ale legii pandemiei, se va spune pe bună dreptate că senatorii sunt buni, în timp ce deputații sunt răi. Partidul, în mentalul colectiv, se împarte astfel în două. În două jumătăți, între care există sensibile diferențe. Iar Ciolacu e strivit la mijloc. Dacă, dimpotrivă, în Senat se merge din nou pe aprobarea legii, atunci toți cei care au contestat-o se fac literalmente de râs. Ciolacu apare și mai bine desenat în calitate de dronă, iar PSD își pierde orice credibilitate ca partid de opoziție.

Este săptămâna de foc și pentru regimul Iohannis. În acestă bătălie, se vede din ce în ce mai limpede în fundal mâna președintelui și a serviciilor secrete. De aceea, vorbim nu de administrația Iohannis, ci de regimul Iohanns, pentru că regimul cuprinde și instituțiile de forță. Și la nevoie chiar și partidele din opoziție. Chiar și partidul cel mai important, care este PSD. Dacă regimul Iohannis câștigă în această încleștare – și mi-e teamă că va câștiga – atunci viața politică din România se dezechilibrează de tot. Pentru o vreme, vom avea partidele aflate la putere, sub care, într-un veritabil sandviș, vor sta docile, ascultătoare, partidele din falsa opoziție. Iar întreaga viață politică va fi manipulată de președinte, cu sprijinul instituțiilor de forță, cu complicitatea opoziției și, la vedere, cu partidul prezidențial scos în față.

Sorin Rosca Stanescu

 

Citeste in continuare

ParteneriHarmony Beauty Salon Ploiesti

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
- micropigmentare sprâncene
-extensii gene
- coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
- sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Partener special – probleme juridice

Știri calde

Aveti un Pont7 ore ago

In loc sa gestioneze eficient pandemia si economia s-au ocupat in principal de specularea economica a pandemiei pentru interese personale si de GRUP

Ar trebui deja sa fie foarte clar pentru toata lumea: restrictiile de libera circulatie pe care le intampina romanii nu...

Aveti un Pont1 zi ago

„Batman”, alias procurorul Stasie Eduard, NU intelege ca in anul 2020 nu mai merge cu musamalizari si clasari/Epoca cand instantele stateau in genunchi in fata lui si a lui „Portocala” a apus

Cazul studentului din Ploiești, colaborator al DIICOT, ucis de traficanții de droguri, revine. În timp ce toate probele indică o...

Aveti un Pont1 zi ago

La Judecatoria Valenii de Munte exista o crasa inconstienta si indolenta privind managementul in aceasta perioada de pandemie

Situația justiției pe perioada stării de alerta – practică neunitară la nivelul ţării Activitatea instanţelor de judecată a fost semnificativ...

Aveti un Pont1 zi ago

Apel către cetățenii României/ Trebuie contracarată impostura flagrantă a celor care, fără nicio legitimitate politică sau socială, susțin politici de control drastic al populației recomandându-se ca salvatori ai umanității

Semnează: Prof. Univ. Vasile Astărăstoae – medic Acad. Eugen Mihăescu – artist plastic Conf. Univ. Răzvan Constantinescu –medic Anca Nițulescu...

Aveti un Pont2 zile ago

Promo/In curând vom publica stenograme incendiare cu sefi din Politia Locala Ploiesti

In curând, Incisiv de Prahova va publica o serie de stenograme incendiare cu sefi din Politia Locala Ploiesti. (Cerasela N.).

Aveti un Pont1 săptămână ago

Cititi si va minunati de emanatiile normative ale guvernantilor!/ Iata lucrul bine facut, pe jumatate doar!

Nu veti intelege ceva dar cred ca vor fi modificari in Parlament! Definitiile sunt ciudate, generale si fara logica normativa,...

Aveti un Pont1 săptămână ago

Cetatenii trebuie sa se trezeasca din starile induse de guvernantii de azi si sa evalueze calitatea mentala a politicienilor puterii actuale, dar si a celor ce mimeaza opozitia virtuala fata de abuzurile institutionale din aceasta perioada trista a Romaniei

Acest ciudat al politicii PNL, fost jurnalist sustinator al sistemului binomial si campului tactic in justitie, se pare ca acesta...

Aveti un Pont2 săptămâni ago

Ma uimeste pasivitatea autoritatilor, altele decat politia, precum si a societatii civice, cu privire la abuzurile politiei locale/nationale fata de cetateni care nu “respecta” masurile instituite de starea de alerta si nu numai!

Legea 192/2019 instituie obligatii si pentru politie cum ar fi: “7. La articolul 31, după alineatul (2) se introduce un...

Aveti un Pont2 săptămâni ago

Cititi si veti intelege ce nemernicie au indus guvernantii liberari in societate, cu atat mai mult acestia insista si acum in stare de alerta prin masuri coercitive si limitative/restrictive de drepturi!

Motivare CCR privind carantina/izolarea… Din lecturarea si analiza considerentelor motivarii in cauza se poate constata ca tot ce declarat critic...

Aveti un Pont2 săptămâni ago

Procurorii respectivi trebuiau cercetați pentru infracțiuni contra umanității în cazul cărora nu operează prescripția răspunderii penale, motiv pentru care nu există în cauză posibilitatea clasării acestei cauze pe motivul prescripției

În lunile mai- iunie 1990, pe raza Municipiului București , în Piața Universității, a avut loc cea mai mare și...

Aveti un Pont2 săptămâni ago

Infracțiuni contra umanității săvârșite de funcționarii statului român în era comunistă și ignorate de justiție

In perioada 15-16 mai 2020 a avut loca la Bucuresti Conferinta Internationala de Drept, Studii Europene si Relatii Internationale cu...

Aveti un Pont2 săptămâni ago

Doar in mintea lui exista aceste restrangeri de drepturi constitutionale prin norme infralegale!

Ludovic Orban anunță că DECIZIA CCR cu privire la internare, carantinare și izolare NU se aplică în prezent. Ludovic al...

Aveti un Pont3 săptămâni ago

Valentin ,,Loază”, economist șef la Benereu, nu înțelege că deconspirarea turnătorului Manole nu e pentru el. Prin urmare, pozează în pedagog de școală nouă.

Despre Valentin Lazea – ,,economișche” șăf al BNR, am mai scris cu mai multe ocazii, atât în ianuarie 2008 când...

Aveti un Pont3 săptămâni ago

Gestionarea ,,responsabilă” a finanțelor țării de către guvernanți în perioada și ,,pentru prevenirea” pandemiei COVID-19 !!??

Gestionarea ,,responsabilă” a finanțelor țării de către guvernanți în perioada și ,,pentru prevenirea” pandemiei COVID-19 – dezvaluie Constantin Campeanu pe...

Aveti un Pont3 săptămâni ago

Nu mai mimati lupta anti-coruptie si mergeti dupa beneficiarii reali ai sifonarilor de bani publici, de la buget, la scutul pandemiei

Cat de lung este ,,bratul lung al legii”? Nu mai mimati lupta anti-coruptie si mergeti dupa beneficiarii reali ai sifonarilor...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!