Administratie
Înalta Curte a stabilit că ultrajul la adresa polițiștilor locali va fi pedepsit ca cel la adresa celor din structurile Ministerului de Interne
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală a decis în ședința de luni, 22 iunie, că ofensa adusă unui polițist local se pedepsește cu o pedeapsă mai mare decât în cazul altor funcționari publici, asta însemnând că polițistul local urmează a fi asimilat și polițiștilor și jandarmilor din structurile Ministerului de Interne
În acest sens, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală a admis o sesizare făcută de Curtea de Apel Oradea.
”Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Oradea – Secţia penală şi pentru cauze cu minori în dosarul nr.13613/271/2018 prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea de principiu a următoarei chestiuni de drept: „dacă noţiunea de poliţist prevăzută de art.257 alin. (4) din Codul penal are un sens restrâns şi se referă doar la poliţiştii a căror activitate şi statut sunt reglementate de Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române şi Legea nr. 360/2002 privind Statutul Poliţistului sau are un sens larg, general, care cuprinde şi poliţiştii locali a căror activitate şi statut sunt reglementate de Legea nr. 155/2010 a Poliţiei Locale şi Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici”. Stabileşte că, în interpretarea dispoziţiilor art.257 alin.(4) din Codul penal, noţiunea de „poliţist” are în vedere şi persoana care exercită funcţia de poliţist local în temeiul Legii poliţiei locale nr. 155/2010. Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală. Pronunţată în şedinţa publică astăzi, 22 iunie 2020”, au stabilit judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție. (Cristi Ciuperca – Newsonline).
Administratie
Nicușor Dan susține necesitatea studiilor pentru reorganizarea administrativ-teritorială a României
Importanța studiilor anterioare reorganizării
Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a comentat luni, pe B1 TV, reorganizarea administrativ-teritorială a României, subliniind că este necesară, dar că trebuie să fie precedată de studii temeinice. El a amintit că, în trecut, inclusiv comuniștii au realizat studii înainte de a efectua reorganizări teritoriale, sugerând că o abordare similară ar trebui adoptată și acum.
Necesitatea implicării specialiștilor și a dezbaterii publice
Nicușor Dan a insistat pe importanța implicării specialiștilor și a dezbaterii publice înainte de a iniția orice modificări teritoriale. El a declarat că reorganizarea nu poate avea loc mai devreme de 2028, având în vedere că actualii primari și președinți de consilii județene au mandate primite de la cetățeni.
Critica procedurii de reorganizare
„Da, am văzut știrea, numai că nu cred că în felul ăsta trebuie să se procedeze. Adică am văzut așa de multe știri de genul vom face, nu vom face și să nu se întâmple nimic după aceea, că prefer să văd un proiect scris pus pe masă. Evident că reorganizarea teritorială a României trebuie făcută. Câteva studii anterioare sunt esențiale pentru a identifica disfuncționalitățile și nevoile reale”, a explicat Dan.
Comparații între localități
Primarul Capitalei a fost întrebat despre corectitudinea ca un astfel de proiect să fie realizat de membrii unui partid. El a subliniat necesitatea unor studii care să analizeze relațiile dintre mari orașe și comunele învecinate, precum și justificarea județelor din România din perspectiva distanțelor față de centrele de dezvoltare.
Termenul limita pentru reorganizare
Nicușor Dan a reiterat că reorganizarea administrativ-teritorială nu poate avea loc mai devreme de 2028, subliniind că actualii aleși au mandate primite de la cetățeni, iar orice modificare trebuie să fie bine fundamentată și planificată. „Dacă vrem să facem să se aplice din 2028, e bine să începem să lucrăm de acum, dar cu studii și cu specialiști”, a concluzionat edilul.
Administratie
Kaufland România indeamnă clienții să recicleze prin recompense: Tichete valorice
Recompense pentru reciclare în magazinele Kaufland
Kaufland România oferă recompense clienţilor care reciclează ambalaje cu simbolul SGR la aparatele din magazinele sale. În perioada 13-15 ianuarie, aceștia pot scana tichetul valoric eliberat de automat împreună cu cardul de client la casa de marcat, primind valoarea tichetului dublată ca reducere în aplicaţia Kaufland Card.
Utilizarea voucherelor de reducere
Conform companiei, voucherul alocat în contul utilizatorului poate fi folosit în toate magazinele Kaufland România începând cu 3 februarie, pentru cumpărături care depăşesc valoarea sa cu cel puţin un leu. Valoarea voucherului este egală cu contravaloarea tichetelor de ambalaje utilizate în magazin, până la un maximum de 50 de lei pentru fiecare utilizator Kaufland Card.
Activarea reducerii pentru cardurile fizice
Clienţii care deţin cardul de client în format fizic pot activa reducerea prin conectarea la website-ul pentrumine.kaufland.ro sau de pe tableta de la Biroul de Informaţii din magazinele Kaufland.
Rețeaua de automate de colectare
Kaufland a implementat o reţea de automate de colectare a ambalajelor la nivel naţional în toate magazinele sale încă din 2021, ajungând la 550 de „guri colectoare”. Cel mai mare echipament de colectare separată a deşeurilor din România se află în parcarea magazinului Kaufland Barbu Văcărescu din Bucureşti, având o capacitate de stocare temporară de 60.000 de ambalaje.
Kaufland: Un lider al retailului în Europa
Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.500 de magazine în opt ţări, 150.000 de angajaţi și o rețea de 187 de magazine în România. În 2023, Kaufland România a primit pentru a cincea oară certificarea Best Buy Award, confirmându-se ca fiind lanţul de magazine cu cel mai bun raport calitate-preţ pe piaţa locală. De asemenea, compania a fost distinsă cu titlul „Customers’ Friend” pentru cele mai bune servicii pentru clienţi, acordat de Institutul internaţional ICERTIAS.
Administratie
Raport săptămânal al Poliției Locale Ploiești (04-10 ianuarie 2025)
Serviciul de Ordine Publică
Poliția Locală Ploiești a desfășurat patrule zilnice pentru combaterea cerșetoriei și comerțului stradal neautorizat în zonele intens frecventate: strada Griviței, Piața Nord, intersecțiile McDonald’s Nord, Caraiman, Kaufland Vest. De asemenea, s-au monitorizat locurile de joacă, Spitalul de Pediatrie și alte proprietăți municipale, asigurând ordinea publică la târgurile de iarnă din zona centrală și Sala Sporturilor Olimpia.
Rezultate:
• 30 sancțiuni contravenționale, dintre care:
• 21 pentru tulburarea liniștii publice și cerșetorie – 5000 lei
• 3 pentru depozitarea deșeurilor pe domeniul public – 1500 lei
• 4 pentru fumat în locuri interzise – 350 lei
• 2 pentru încălcarea normelor de gospodărire – 500 lei
Serviciul Protecția Mediului
Poliția Locală a monitorizat curățenia orașului și activitatea operatorilor de salubritate, desfășurând acțiuni pentru depistarea persoanelor fizice și juridice care încalcă regulile de gospodărire.
Rezultate:
• 4 sancțiuni contravenționale, totalizând 5000 lei, pentru abandonul deșeurilor pe domeniul public și neîncheierea contractelor cu operatorii de salubritate.
• Zone monitorizate și sancționate: Strada Băicoi, Strada Mihai Eminescu, Piața Aurora, Strada Gheorghe Mateescu, Strada Alexandru cel Bun, Strada Depozitelor.
Serviciul Disciplina în Construcții și Activități Comerciale
S-au realizat 8 controale privind lucrările edilitare pe străzile Gh. Doja, Tribunei, Crângului, Dâmbului, Nicopole și Rudului, evaluate fiind autorizațiile și semnalizarea.
• 16 controale pentru afișajul neautorizat pe B-dul Independenței, Republicii, Malu Roșu și Democrației.
• Acțiuni zilnice pentru combaterea comerțului stradal neautorizat în Halele Centrale, Piața Aurora, Piața Mihai Bravu și alte zone.
• 8 notificări pentru terase amplasate ilegal, cu avertisment privind desființarea construcțiilor provizorii.
• 9 sesizări gestionate.
Serviciul Circulației pe Drumurile Publice
Poliția a desfășurat acțiuni de supraveghere a traficului și de intervenție rapidă la sesizările cetățenilor.
Rezultate:
• 6 sancțiuni contravenționale, dintre care 5 avertismente pentru încălcarea regulilor de circulație și 1 sancțiune pentru blocarea accesului la proprietăți – 500 lei.
• 16 afișări de procese-verbale și ridicarea unui autovehicul.
Poliția Locală Ploiești rămâne dedicată menținerii unui oraș mai sigur, mai curat și mai ordonat pentru toți ploieștenii.
-
Exclusivacum 4 zile
Noul viceprimar al Ploieștiului: Alexandru Săraru
-
Exclusivacum 4 zile
Justiția greoaie: Moartea notarului implicat în scandalul White Tower surprinde investigațiile
-
Exclusivacum 2 zile
Amânări letale: Între incertitudine și posibile motivări ascunse – Judecătoarea Apostu Lavinia Nusa și dosarul 727 / 42 / 2024
-
Ancheteacum 4 zile
Demisia Mădălinei-Antoaneta Vlase din Magistratură
-
Actualitateacum 5 zile
Peste 100 de polițisti de penitenciare au pichetat astăzi penitenciarul Ploiești.
-
Exclusivacum 5 zile
Refuzul constituirii patrulelor în mediul rural: Apelul Sindicatului Diamantul
-
Ancheteacum 5 zile
Consiliul Județean Prahova își exprimă nemulțumirea față de gestionarea HIDRO PRAHOVA S.A.
-
Exclusivacum 19 ore
Plângere penală și proteste impotriva Directorului Penitenciarului Spital Rahova, Bogdan Puianu