Administratie
PREMIERA/Procurori DNA obligati de instanta la plata sumei de 25.000 de lei, daune morale, dupa ce au divulgat presei interceptari si informatii nepublice dintr-un dosar de urmarire penala
Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că se încalcă art. 285 alin. 2 C. proc. pen. în situația publicării în presă a unor informaţii conţinute de dosarul penal la un moment când acesta se afla în faza urmăririi penale, întucât dispozițiile anterior menționate impun caracterul nepublic al procedurii, tocmai în considerarea regimului acestei faze a procesului penal – acela al strângerii de probe necesare cu privire la existenţa infracţiunii, identificarea persoanelor care au săvârşit o infracţiune şi stabilirea răspunderii penale a acestora, pentru a se constata dacă este sau nu cazul trimiterii în judecată.
În speță, instanța supremă a constatat că, din punct de vedere al probaţiunii, este suficient că reclamantul a făcut dovada publicării în presă a unor componente ale dosarului penal aflat în custodia instituției pârâte – DNA – la un moment când procedura avea caracter nepublic, aşa încât acţiunea sau inacţiunea acesteia (care a făcut posibilă încălcarea secretului etapei procedurale respective) să îmbrace forma ilicitului, fiind evident că această specificitate a fazei urmăririi penale, care intră în atributul exclusiv al procurorului şi al organului de cercetare penală supravegheat de acesta, a fost încălcată.
Înalta Curte a menținut decizia CAB privind obligarea DNA la plata sumei de 25.000 lei, reprezentând prejudiciu moral produs prin divulgarea, fără drept, a unor interceptări şi date personale din dosarul de urmărire penală şi prin comunicatele de presă – Decizia nr. 913 din 21 aprilie 2021, pronunțată de Secția I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție. (Paul.D.).
Administratie
Preluarea președinției Comisiei Hidrografice pentru Marea Mediterană și Marea Neagră de către România
Administratie
COMEDS: A 62-a ședință plenară subliniază importanța sprijinului medical în cadrul NATO
Administratie
Sondaj CURS: Călin Georgescu, favorit în turul II al alegerilor prezidențiale
Rezultatele sondajului
Un sondaj realizat de CURS în ziua alegerilor parlamentare arată că Călin Georgescu este marele favorit al turului II al alegerilor prezidențiale, cu 57,8% din voturi estimate, în timp ce Elena Lasconi ar obține 42,2%.
Dinamica votului pe partide
Analiza votului electoratului arată că:
- USR: 91,9% pentru Elena Lasconi, 8,1% pentru Călin Georgescu.
- UDMR: 50,4% pentru Georgescu, 49,6% pentru Lasconi.
- PNL: 63,9% pentru Lasconi, 36,1% pentru Georgescu.
- PSD: 60,4% pentru Georgescu, 39,6% pentru Lasconi.
- AUR: 93,8% pentru Georgescu, 6,2% pentru Lasconi.
- SOS România: 89,6% pentru Georgescu, 10,4% pentru Lasconi.
- POT: 93,3% pentru Georgescu, 6,7% pentru Lasconi.
- Contextul votului
- Deși Călin Georgescu se află în frunte, influențele politice interne și externe ar putea schimba dinamicile în viitor, subliniind incertitudinea procesului electoral.
- Metodologia sondajului
- Sondajul CURS a fost realizat pe un eșantion de 24.629 de chestionare aplicate la ieșirea de la urne, având o marjă de eroare de 0,6%.
Aceste rezultate indică o competiție strânsă pentru turul II al alegerilor prezidențiale, cu o divizare semnificativă între alegători în funcție de apartenența la diferite partide. Călin Georgescu pare să beneficieze în special de sprijinul susținătorilor AUR și altor partide mai mici, în timp ce Lasconi se bucură de o majoritate clară în rândul alegătorilor USR și PNL.
-
Exclusivacum o zi
Guvernul răspunde criticilor Avocatului Poporului privind pensiile militare
-
Exclusivacum 2 zile
Moștenirea lui Silviu Prigoană: Un labirint al corupției și alianțelor periculoase (II)
-
Exclusivacum 2 zile
Mihai Polițeanu promite legalitate în Ploiești: Acțiuni impotriva ilegalităților în zona Hale și Piețe
-
Exclusivacum 4 zile
Sindicatele din Penitenciare reacționează la declarația lui Ilie Bolojan cu privire la pensiile militare
-
Exclusivacum 3 zile
Acuzații de corupție în procesul de mutare a Polițiștilor de Penitenciare
-
Exclusivacum 3 zile
Moștenirea lui Silviu Prigoană: Un labirint al corupției și alianțelor periculoase
-
Exclusivacum 4 zile
Impactul protestului pensionarilor militari din 29 noiembrie 2024: O privire asupra așteptărilor și cerințelor
-
Exclusivacum 3 zile
Acuzații de abuz și vulnerabilizare în Sistemul Penitenciar: Marian Ilie sub lupa