Anchete
Fostul judecator si-a comandat un test MMSE, pe care l-a picat cu brio, incercand astfel sa acrediteze ideea ca este marcat de „dementa”
Foarte corect se intreaba ziarul National: cum ramane cu sentintele pronuntate de catre fostul judecator Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran? Publicatia preia o investigatie facuta de portalul Cetateanul.net, unde apar detalii socante despre o posibila boala psihica de care ar suferi Tudoran: „dementa”. Mai exact, Cetateanul.net arata cum fostul judecator si-a comandat un test MMSE (privind examinarea minima a starii mintale), pe care l-a picat cu brio, incercand astfel sa acrediteze ideea ca este marcat de „dementa”. Oricum ar fi, situatia nu este deloc roz. Mai exact, se nasc doua intrebari:
- Daca intr-adevar Tudoran sufera de dementa, cata valabilitate mai au condamnarile dispuse de el pe vremea cand era judecator? De exemplu, cea din dosarul Baneasa. Subliniem aceasta intrebare, in conditiile in care dementa nu se instaleaza brusc, ci are nevoie de ani intregi pentru a se agrava;
- Daca Bogdan Tudoran n-are nici in clin, nici in maneca cu dementa, ci doar se preface, iarasi este grav, in conditiile in care toata aceasta mascarada este susceptibila de a fi pusa in scena doar ca fostul magistrat sa scape de dosarul de la SIIJ, unde este cercetat. Care SIIJ este condusa chiar de catre Nicolae Marin, caruia Tudoran i-a confirmat rechizitoriul din dosarul Baneasa, pronuntand binecunoscutul val de condamnari.
Noi nu suntem specialisti, ca sa punem diagnostice, dar ar fi foarte grav sa se stabileasca faptul ca un judecator care a dat mii de ani de puscarie de-a lungul carierei ar suferi de o asemenea afectiune. Pana una-alta, va lasam sa cititi aici intreaga investigatie, precizeaza cei de la Lumea Justitiei. (Irinel I.).
Anchete
Discuții publice despre dosarul Generailor SRI Coldea și Dumbrava
Contextul dosarului de trafic de influență
În spațiul public au circulat recent informații conform cărora generalii SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbrava, împreună cu avocatul Doru Traila, ar fi scăpat de dosarul de trafic de influență în care sunt acuzați de „optimizarile” de dosare în instanțe. Această percepție s-a consolidat după decizia de a nu le mai prelungi controlul judiciar, lăsându-i fără niciun fel de măsură preventivă.
Realitatea situației
Cu toate acestea, publicația Lumea Justiției susține că lucrurile nu stau deloc așa. Conform surselor, Coldea și Dumbrava nu vor scăpa de dosar, iar informațiile sugerează că, de fapt, este doar o chestiune de zile până când cei doi, împreună cu Doru Traila, vor fi trimisi în judecată de procuroarea DNA, Mihaiela Iorga-Moraru.
Acuzațiile specifice
Dosarul se referă la promisiuni de intervenții la judecători în scopul obținerii unei soluții favorabile pentru omul de afaceri Cătălin Hideg. În plus, aceleași surse indică faptul că generalii SRI ar putea fi vizați și de alte dosare aflate în lucru la DNA, ceea ce sugerează o continuare a investigațiilor.
Concluzie
Discuțiile din spațiul public privind soarta generailor Coldea și Dumbrava sunt alimentate de speculații și învăluite în incertitudine. Cu toate că unii sugerează că s-ar putea să scape de acuzații, sursele indică faptul că justiția ar putea să își facă datoria, iar viitorul procesului va aduce noi clarificări în această situație complexă. (Irinel I.).
Anchete
Pensionarea judecătorului Daniel-Gheorghe Severin și a altori magistrați
Judecătorul Daniel-Gheorghe Severin de la Înalta Curte de Casație și Justiție se va pensiona, el fiind cunoscut pentru pronunțarea, în iulie 2023, împreună cu magistratele supreme Alina Ghica și Adriana Secreteanu, a primei decizii definitive privind desființarea unei hotărâri de Guvern a stării de alertă. Publicația Lumea Justiției a dezvăluit acest fapt.
Decizia istorică
Cei trei judecători au confirmat definitiv sentința prin care judecătorul Amer Jabre de la Curtea de Apel București a anulat HG 1242/2021, referitoare la prelungirea stării de alertă din decembrie 2021 până în ianuarie 2022. Acțiunea a fost introdusă de activistul civic Aurelian Popa.
Implicarea în alte cazuri
În 2022, Daniel Severin a făcut parte din completul de 5 care a exclus-o definitiv din magistratură pe judecătoarea CAB Camelia Bogdan.
Cererea de pensionare a alteor magistrați
Pe lângă Severin, judecătoarea Carmen Croitoru de la Tribunalul Alba a anunțat, de asemenea, că dorește să iasă la pensie. Croitoru este cunoscută pentru că, în iunie 2024, a anulat definitiv o amendă controversată, întrucât un polițist confundase un detector de cabluri îngropate cu un detector de metale prețioase, pentru care legea impune obținerea unei autorizații.
Ordinea de zi a Consiliului Superior al Magistraturii
Atât Daniel Severin, cât și Carmen Croitoru, împreună cu alți șase magistrați care solicită pensionarea, vor figura pe ordinea de zi a Secției pentru judecători din CSM, programată pentru marți, 21 ianuarie 2025.
Listă completa a petentilor
(Irinel I.).
Anchete
Declarații controversate ale istoricului Florian Bichir despre mama lui Călin Georgescu
Istoricul Florian Bichir, fost membru al Colegiului CNSAS, a făcut declarații provocatoare sâmbătă, la B1 TV, referitoare la mama lui Călin Georgescu, Aneta Popescu. Bichir a afirmat că, potrivit mai multor documente din arhiva CNSAS, Aneta Popescu a fost implicată în Mișcarea Legionară, fiind membră a „Cuibului Nicolae”.
Informații din documentele CNSAS
Bichir a declarat în emisiunea „Check Media” că mama lui Călin Georgescu a făcut parte activă din această mișcare, în timp ce era funcționară la Ministerul Agriculturii. „Am documentele de ani de zile. S-a făcut un control să se verifice cine este legionar asumat, prin ministere. Există un chestionar confidențial care indică în ce cuib ești înscris. Sunt documente oficiale,” a subliniat el.
Florian Bichir a citat dintr-un document pe care îl descrie ca extrem de interesant: „Sunt înscrisă în Mișcarea Legionară, corpul Doamnelor legionare, sub conducerea doamnei C, am fost repartizată în cuibul Sfântul Nicolae, strada Doamnei, clădirea Adriatica.” Documentul este semnat de Aneta Popescu, mama lui Călin Georgescu, și confirmă statutul său de membră a Mișcării Legionare.
Activitățile si declarațiile Anetei Popescu
Conform documentului, Aneta Popescu afirma că „ultima ședință a fost în ziua de 15 ianuarie 1941, când s-a discutat programul de lucru pentru un bazar ce urma să aibă loc de Paște.” De asemenea, ea precizează că „activitatea noastră era mărginită la opere de binefacere” și că, după 15 ianuarie, nu a mai avut contact cu șefa de cuib. În declarația sa, Aneta Popescu a subliniat, de asemenea, că „n-am avut nicio armă în tot timpul cât am fost înscrisă în Mișcarea Legionară.”
Critica la adresa lui Călin Georgescu
Bichir a exprimat deranjul său față de lipsa asumării trecutului de către Călin Georgescu, menționând: „Ieri a ieșit să ne spună că are tradiții de cavaleri de la tată. Să ne spună ce tradiții are și de la mama, dacă e.” El a adăugat că, deși nu știe ce caracter avea Aneta Popescu, faptul că a fost interogată ca funcționar și a putut justifica absențele de la muncă este relevant.
Bichir a concluzionat: „A scris clar că nu era simpatică, ci era membră a cuibului legionar.” Aceste afirmații ridică întrebări despre trecutul politic și familial al lui Călin Georgescu, subliniind complexitatea istoriei legate de Mișcarea Legionară în România.
-
Exclusivacum 5 zile
Inculpatul Cătălin Stavri: Pseudojurnalistul care a ingenuncheat justiția și a santajat afacerile locale/ Cazul White Tower și abuzurile din Ploiești
-
Exclusivacum 16 ore
Rețele de criminalitate economico-financiară organizata: O investigație în afacerile murdare ale Ploieștiului, în inima scandalului White Tower
-
Administratieacum 2 zile
Rovinieta de Munte: O nouă taxă pentru soferii care tranzitează Valea Prahovei începând cu 15 Ianuarie 2025
-
Exclusivacum 2 zile
Indignați de ignorare. MAI ignoră protestele: Polițiștii cer leadership responsabil
-
Ancheteacum 4 zile
Protestul polițiștilor și rezerviștilor în capitală
-
Exclusivacum 4 zile
Protestul polițiștilor: O mobilizare impresionantă și solidară/Tandra abordare în timpul protestului
-
Exclusivacum 5 zile
Emil Pascut: Sondajul polițiștilor asupra activității conducerii a fost manipulat
-
Exclusivacum 4 zile
Sindicatul Europol reacționează la Ordonanța „Trenuleț”