Connect with us

Actualitate

Parlamentul îl poate zgâlțâi pe Klaus Iohannis

Publicat

pe

Deputații și senatorii au decis. O comisie specială de anchetă va lua la puricat starea de urgență. Și va verfica în ce măsură președintele Klaus Iohannis a încălcat prin exces prevederile Constituției. Mai mult. Și Curtea Constituțională are acest drept. Iată însă că două judecătoare CCR, numite fix de Klaus Iohannis, faimoasa Livia Stanciu și Simina Tănăsescu contestă cu înverșunare acest drept. Și se iau la piept atât cu majoritatea din CCR, cât și cu toate partidele parlamentare, minus PNL. De partea cui e dreptatea?
Interesant. Aceleași două judecătoare CCR au votat împotriva lui Klaus Iohannis, făcând praf și pulbere ordonanțele de urgență date în baza decretului prezidențial, prin care români au fost sancționați în masă pentru că au strănutat în front. Circulând fără declarații pe proprie răspundere. Sau cu declarații greșit întocmite. Sau reunindu-se unii cu alții. Sau, dacă sunt considerați bătrâni, fiindcă au depășit cu câteva minute, stând la coadă la magazin, cele două ore în care s-au putut aproviziona. Această decizie CCR a fost luată în unanimitate. După care presupun că președintele Klaus Iohannis le-a arătat obrazul celor două doamne. Păi de aceea le-a numit acolo? Ca să voteze împotriva lui? Și iată că ele au prins mișcarea. Iar acum au sărit ca opărite, atacându-și colegii din CCR și atacând Parlamentul. Pe motiv că nici CCR, nici Parlamentul nu au dreptul să pună în discuție decretele prezidențiale. Dar ceea ce este cu adevărat deranjant în această dispută este că, în cursul zilei de ieri, Avocatul Poporului, doamna Renate Weber nu a avut nimic de spus. Ca și când tocmai făcea diving la mare adâncime, când valul generat de Stanciu și Tănăsescu a trecut pe nesimțite pe deasupra capului ieri. De ce era în drept să intervină Renate Weber și de ce trebuia să o facă? Ipotetica dispută dintre cele trei doamne ar putea fi rezolvată printr-un argument surpriză. Venit tocmai din penitenciarele statului nostru de drept.
Ei bine, în toată această criză a pandemiei, la mijocul căreia specialiștiii afirmă că ne găsim pe un platou, în care moare zilnic cel mai mare număr de oameni, cam toată lumea a uitat de o categorie de concetățeni. Oameni tratați pe drept sau pe nedrept ca find paria societății. Deținuții din penitenciare. Nimeni nu a prea vorbit despre ei. Nici Avocatul Poporului, din câte îmi amintesc, chiar dacă s-a preocupat de soarta acestora, așa cum scrie în fișa postului, nu a ieșit în public cu nicio declarație. Deși, acolo, în penitenciare, onorabila noastră societate, statul aflat sub domnia legii, are o problemă cât casa. Pe care oficialii au încercat să o soluționeze pornind de la argumentul aparent solid, dar în realitate găunos, conform căruia deținuții e bine să rămână acolo unde sunt, cât mai mult timp posibil, întrucât închisorile le garantează distanțarea socială. Și, ca atare, sănătatea și viața. Nimic mai fals. Statul român pur și simplu s-a făcut că uită de aceste ființe umane aflate după gratii. Și care, atenție, au statutul de prizonieri ai săi. Și care, ca atare, ar trebui să beneficieze și de drepturile recunoscute în plan universal pentru prizonierii statului.
Aici nu pun în discuție dacă acești concetățeni sunt sau nu vinovați în totalitate pentru faptele care au condus la condamnarea lor. Nu discut nici măcar dacă există excepții, respectiv victime ale procurorilor și judecătorilor. Îi consideră pe toți ab initio vinovați, pur și simplu pentru că împotriva lor există sentințe definitive. Oare? Iată că lucrurile nu stau așa. Unii dintre prizonierii statului, destul de mulți ca număr, nu au niciun fel de sentințe. Ei stau după gratii, deși împotriva lor nu a fost întocmit vreun rechizitoriu și în consecință nu au putut fi nici judecați. Sau alții, cu rechizitoriul făcut, tot nu au fost judecați, fie pentru că procesul nu s-a declanșat, invocându-se greva judecătorilor, care, culmea, s-a suprapus parțial chiar și cu starea de urgență, fie că ulterior, invocându-se starea de urgență, magistrații au lucrat cu turația redusă la minimum. Aceste persoane, printre care sunt și mulți minori, nu știm câți la număr, pentru că nu ne spune nimeni, sunt tot prizonieri ai statului, însă, spre deosebire de ceilalți, nu se află acolo în baza unei judecăți și a unei condamnări. Ei așteaptă pur și simplu după gratii, ca într-o bună zi să fie declarați vinovați sau, după caz, nevinovați.
În alte state, chiar state a căror democrație este pusă sub semnul îndoielii de către așa-zișii experți ai lumii Occidentale, în această perioadă de pandemie, s-a apreciat că ținerea în închisoare a unor persoane le poate pune acestora viața în pericol. Și, în consecință, deținuți din anumite categorii, între care și cei fără vreo condamnare, au fost puși în libertate. O elementară măsură umanitară. La care în România nu s-au gândit vreo secundă nici președintele, care este reprezentantul tuturor cetățenilor, deci și al deținuților, dintre care cei mai mulți au drept de vot, și al deținuților fără condamnări, cărora nimeni nu le-a putut ridica acest drept, dar și al minorilor aflați după gratii. Și nici ceilalți actori politici nu s-au gândit. Nici guvernanții și nici reprezentanții, parlamentari sau nu, ai partidelor politice. La acești prizonieri ai statului nu s-au gândit în toată această periadă, în care în pușcării timpul curge cu totul altfel, nici judecătorii de drepturi și libertăți, nici organizațiile civice, dintre care unele sunt reale și, iată, nu s-a gândit nici doamna Renate Weber care, fiind Avocat al Poporului, este și avocatul acestor oameni, cărora le-au fost suprimate legal niște drepturi, după care le-au fost suprimate cu totul și cu totul ilegal și drepturile care le-au mai rămas. Și iată despre ce este vorba.
Mai mult decât indiferenții nu au vrut nici în ruptul capului să observe că deținuții României nu sunt nicidecum distanțați social. Dimpotrivă, ei sunt înghesuiți la grămadă în celule de dimensiuni relativ reduse, în care nu beneficiază nici măcar de normele minime de metri pătrați și de metri cubi prevăzute de legile internaționale. Acești compatrioți, e adevărat, în majoritate covârșitoare certați cu legea, au stat claie peste grămadă în toată perioada de ascensiune a pandemiei și acolo au rămas și acum, când noi spunem că ne aflăm pe un platou, în care zilnic mor mai mulți români decât au murit în oricare altă zi în care nu am fost cocoțați pe platou. În paranteză fie spus, eu nu am auzit până acum de testări făcute în penitenciare, deși acestea ar fi fost o prioritate, măcar în ceea ce-i privește pe gardieni, dacă nu care cumva și legat de deținuții care nu au nicio posibilitate de a alege vreo modalitate de a se păzi de pandemie. Culmea este că au existat și cazuri de coronavirus și revolte în această perioadă în penitenciare, fără ca nimeni să nu fi suflat un cuvânt și fără ca Avocatul Poporului sau ceilalți în drept să se fi sesizat. Acest drept la viață și la sănătate la care m-am referit mai sus este primul drept al prizonierilor statului încălcat în starea de urgență. Care sunt celelalte?
Deținuții au dreptul la vizite. Este pur și simplu un act umanitar de elementar bun simț acela de a-i permite unui deținut ca, din când în când, să-și poată vedea unul dintre membrii apropiați ai familiei. Întotdeauna aceste vizite la penitenciar, chiar dacă regimul e de maximă siguranță sau este semi-liber sau liber, s-au desfășurat în condiții de distanțare socială. Adaug doar detaliul că multe dintre penitenciare au nu numai panouri, ci chiar cuști de sticlă sau plexiglas, care-i separă pe deținuți de vizitatori. Deci nu era nicio problemă ca aceste vizite să poată continua chiar și în condiții de așteptare. Ele însă au fost suprimate. În al dolea rând, deținuții – nu toți, dar mulți dintre ei – au dreptul ca, din când în când, să primească o așa-numită vizită intimă. Să petreacă un timp strict delimitat de câteva ore cu soția sau cu soțul. Și acest drept a fost suprimat și eu unul nu pot înțelege ce s-a urmărit din punctul de vedere al combaterii efectelor pandemiei. În al treilea rând, deținuții au dreptul, sub formă de recompense, să iasă pentru o zi, pentru mai multe zile sau chiar pentru o săptămână din penitenciar, pentru a petrece un timp, în condiții strict reglementate de lege, în compania propriei familii. Nici acest drept nu a mai fost respectat. Dimpotrivă. A fost cu desăvârșire suprimat. În al patrulea rând, fiecare dețiunt are dreptul la muncă, în perioada executării pedepsei, exercitarea acestui drept permițându-i uneori chiar să câștige niște bani, cu ajutorul cărora să poată să înceapă o viață nouă. De fiecare dată însă acest drept la muncă este pus într-o corelație directă cu reducerea proporțională a pedepselor. Și cu eliberarea condiționată. Ei bine, și acest drept la muncă a fos în mare măsură suprimat, deși, obiectiv vorbind, la locul de muncă distanțarea socială putea fi mai ușor asigurată decât în celule. Și am ajuns, iată, la cel mai important drept pe care îl are un deținut, acela de a fi eliberat condiționat, din păcate nu pur și simplu în urma unei decizii a conducerii penitenciarului, președintele comisiei fiind chiar judecătorul de depturi și libertăți, ci și în urma unui proces, în care un procuror, care habar nu are despre ce este vorba, vine să se pronunțe dacă un deținut merită sau nu să fie pus în libertate condiționată, după ce funcționarii care i-au supravegheat activitatea, cei din penitenciar, au răspuns deja pozitiv. Iar un judecător trebuie să se pronunțe. Numai că timp de o lună, înainte de declararea stării de urgență, magistrați s-au aflat în grevă. Iar aceste procese au fost mereu amânate. Iar după, tot s-au amânat sau s-au dat termene uriașe, invocând-se tocmai starea de urgență. Așa că deținuții au fost privați și de cel mai important drept al lor, acela de a fi puși în libertate.
Iată de ce cele două judecătoare de la CCR s-au opărit degeaba, contestând dreptul Parlamentului și al Avocatului Poporului de a pune în discuție decretele prezidențiale de instituire a stării de urgență. Aceste instituții fundamentale ale statului au numai dreptul, ci și obligația să facă acest lucru. Independent unele de altele. Altfel, respectivele instituții au pe conștiință ținerea după gratii a unor deținuți în condiții improprii, de insecuritate, prin încălcarea drepturilor elementare ale acestora.
Sorin Rosca Stanescu

Actualitate

Dan Barna, preşedintele USR, a „contractat” COVID-19

Incisiv

Publicat

pe

De

Dan Barna a anunţat că are COVID-19. Preşedintele USR s-a autoizolat, iar starea sa generală e bună.

„Am aflat în această după-amiază că am contractat COVID-19. Rezultatul a venit în urma unui test pe care l-am făcut preventiv înaintea unui eveniment la care urma să particip zilele următoare. Starea mea generală e bună şi voi petrece următoarele zile în autoizolare. Voi continua să fiu prezent oriunde va fi nevoie de mine în măsura în care pot face acest lucru online. Aveţi grijă de voi şi ai voştri şi respectaţi cu stricteţe regulile de protecţie. Trecem şi peste asta”, a scris Dan Barna pe Facebook.

Citeste in continuare

Actualitate

Două TIR-uri s-au lovit frontal pe DN 7, în județul Vâlcea. Unul dintre șoferi a murit

Incisiv

Publicat

pe

De

Două autocamioane s-au lovit frontal pe Drumul Național 7, în județul Vâlcea. În evenimentul rutier, care  a avut loc în localitate Câineni, a fost implicat și un autoturism.

În urma evenimentului a rezultat decesul conducătorului unui autocamion, iar celalalt a fost grav rănit. Traficul rutier a fost blocat total în zonă.

Polițiștii Serviciului Rutier au efectuat cercetări la fața locului, pentru stabilirea cu exactitate a imprejurarilor producerii accidentului.

Carambol cu trei mașini, pe Centura Brașovului. O persoană a fost rănită, iar traficul auto a fost blocat (VIDEO)

Traficul rutier a fost oprit, joi seara, pe Centura Brașovului, după un accident în care au fost implicate trei mașini. În urma evenimentului rutier, o persoană a fost rănită.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că circulația a fost oprită pe E 574 (Centura Municipiului Brașov), km. 10, după ce a avut loc un impact între trei autoturisme.

Evenimentul s-a soldat cu rănirea unei persoane, aceasta fiind transportată la spital pentru investigații medicale suplimentare.

Accident groaznic în Harghita! Două camioane s-au lovit frontal iar unul dintre șoferi a murit!

Un grav accident de circulație a avut loc, joi dimineață, pe DN 13 B, în zona localităţii Borzont din judeţul Harghita, unde două camioane s-au lovit frontal! Unul dintre șoferi a decedat pe loc!

Din primele date se pare că este vorba de coliziunea frontală dintre două autoutilitare de transport marfă. În urma impactului, un conducător auto a murit, iar celălalt a fost rănit, se pare uşor, dar sunt date preliminare şi a fost transportat la Spitalul municipal Gheorgheni. Circulaţia a fost blocată pe ambele sensuri, se face cercetarea împrejurărilor în care a avut loc evenimentul şi, în acelaşi timp, se fluidizează şi traficul până se deblochează drumul”, au declarat pentru Agerpres reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (IPJ) Harghita.

Citeste in continuare

Actualitate

Remember 27 noiembrie 1990 – Presa acum 30 de ani

Incisiv

Publicat

pe

De

EVRIKA

„Sînt întru-totul de acord cu tovarăşul Bîrlădeanu!” — a spus ieri, într-un acces de nostalgie după frumoasele şedinţe de la C.C., tovarăşul senator Karoly Kiraly!

O.K.

Incendiatorii de grajduri, şuri, silozuri, din bazele zootehnice sînt, după expresia domnului Cornelius Roşiianu (auzită duminică seara) „elementele de rea credinţă”! Fereşte-ne, Doamne, de buna credinţă a unora… Ce alternativă de guvernare propuneţi? AZI — Partidul Naţional Ţârănesc-creştin şi democrat

Ziarul Libertatea din 27 noiembrie 1990 pag. 1-a ► Click pe imagine pentru mărire 

Unde-i unul nu-i putere! Unde-s doi puterea crește și guvernul nu sporește!

Caricatură de ANDO

Cornelia Coposu: „Am hotărit să mutăm opoziţia în afara parlamentului”

– Să fie aceasta singura explicaţie a eşecului înregistrat în alegerile de la 20 mai?

— Alegerile au fost viciate din pornire. In campania electorală pe care am făcut-o in judeţul Sălaj n-am putut să ţin decît trei întruniri intr-o lună. (…). Eu, personal, am fost în pericol de a fi linşat cel puţin de două ori Oameni înarmaţi cu obiecte contondente considerau că-şi fac o datorie patriotică combătind opoziţia. Am avut de făcut faţă unei campanii de calomnii. S-a spus despre mine că aş fi venit din străinătate, unde am huzurit. Iar eu din 1938 nu m-am mişcat din ţară. S-a lansat că am venit cu milioane ca să cumpăr ţara, că vreau să iau înapoi latifundiile, că aş fi colaborat cu securitatea lui Ceauşescu… A fost o campanie lipsită de loialitate. Chiar din partea conducătorilor Frontului, o lipsă totală de loialitate, neţinînd seama de atitudinea mea cavalerească, care, în tot decursul campaniei electorale, in decursul călătoriilor făcute în străinătate, în declaraţiile de presă, n-am făcut niciodată atac la persoană. Gogoriţa cu care eram contracaraţi, a fost că vrem să dăm lovitură de stat. O prostie fără pereche, pe care n-au crezut-o nici cei  care au lansat-o, dar care servea ca pretext binevenit pentru a mistifica acţiuni de teroare si de violenţă organizate impotriva noastră. (…). Peste tot pe unde am umblat am încercat să spun că ţara are nevoie de ajutor şi că in penuria financiară şi in dezastrul economic prin care trecem noi nu vom putea să încercăm restructurarea economică a României fără investiţii străine. Că avem nevoie de ele ca de aer şi că, datorită resurselor naturale, hărniciei poporului, echipei strălucite de tehnicieni şi de oameni de ştiinţă, avem posibilitatea să refacem terenul pierdut. (…). S-a reuşit crearea unei atmosfere de suspiciune şi de teamă in jurul nostru; Sigur că nu este singurul motiv oare ar putea justifica rezultatele electorale. Au mai intervenit şi nişte furturi, trucaje electorate în care puterea politică s-a dovedit la înălţime. Cred că avem şi pionierat în anumite domenii: fiindcă rezultatele erau stabilite dinainte şi comisia electorală trebuia să ajungă la ele — s-a schimbat numărul mandatelor: în Sălaj legea prevedea 5 mandate. Cel de-al cincilea, care ar fi trebuit să fie atribuit mie, a fost tăiat fără nici uit fel de justificare! Noi am făcut 5 200 de contestaţii care n-au fost luate in seamă. (…). Din februarie înscrierile au încetat. Nici noi n-am insistat. Am reluat campania de înscrieri in august. În mod surprinzător, am avut o afluenţă deosebită de adeziuni. În Bucureşti, în 17—18 iunie am înscris circa 1 000 de noi aderenţi. In general, acum sintem pe terminate cu conferinţele judeţene. In momentul cînd toate vor fi terminate, vom convoca Congresul partidului, la care avem intenţia să invităm şi partidele frăţeşti care şi-au exprimat dorinţa de a ne vizita. Noi facem parte din Internaţionala Creştin-Democrată. Adeziunea noastră s-a făcut în clandestinitate, în 1987, cu prilejul unei vizite în ţară a unei oficialităţi creştin-democrate. Adeziunea din 2 februarie 1987 a fost făcută cunoscută doar la Congresul din februarie 1990. 

— Care consideraţi că este gradul de responsabilitate a guvernului fată de situaţia prezentă, în ideea că impasul prin care trecem era previzibil şi practic inevitabil?

— Oricare guvern ar fi fost confruntat cu aceleaşi dificultăţi. Deosebirea este că guvernul ăsta le-a sporit printr-o manieră inadmisibilă de guvernare, prin măsurile demagogice pe care le-a luat pentru a ciştiga electoratul, printr-un decalaj premeditat între diversele grupuri de muncitori, prin maniera condamnabilă cu care a administrat bunurile publice şi mai cu seamă cu atitudinea refractară faţă de revendicările opiniei publice. Prima greşeală este că a refuzat să spună adevărul. Opinia publică avea toată îndreptăţirea să cunoască dedesubturile insurecţiei de la 22 decembrie şi a urmărilor ei. Cine a tras în populaţie? Cine s-a făcut vinovat de atîtea crime? Cine a înscenat acea epocă de teroare justificată prin prezenţa teroriştilor străini, care n-au existat, care au fost inventaţi? Pentru ca la adăpostul fricii care cuprinsese opinia publică să se facă aranjamente guvernamentale. Era inevitabil ca, după 46 de ani de intuneric, după acest interval în care poporul român a fost rupt de realităţi, limitat fiind la aplauzele pe care le solicita dictatura comunistă, să intervină acest moment de explozie a indignării publice cane ar fi măturat orice regim şi căruia nu i-ar fi putut face iată nici o armată din lume. Au urmat înscenările. În dorinţa de a păstra puterea politică, şi avind obsesia că aceasta este periclitată, autorităţile au făcut o serie întreagă de greşeli, unele de neiertat, care ne-au adus in situaţia de acum. Sigur că nu se poate arunca vina penuriei economice numai în spatele guvernării. Repet, oricare guvernare s-ar fi confruntat cu aceleaşi greutăţi. Diferenta este că dacă România avea un guvern stabil şi credibil, avea şansa să primească investiţii străine. Toată lumea eslo de acord că acum nu mai e problema să ne vindem ţara, ci să atragem investiţii. După opiniile unor export; americani, România ar avea nevoie pentru a „decoja” în restructurare, de investiţii de 20 miliarde dolari. Noi n-avem nevoie de valută. Avem nevoie de tehnologie, de mijloace de producţie moderne, sint convins că dacă ne-am putea împrospăta zestrea industrială, ne-am putea redresa rapid…

— Impasul în care ne aflăm este evident. Credeţi că in aceste condiţii alte formaţiuni politice, recte P.N.Ţ.-c.d., şi-ar putea asuma preluarea responsabilităţilor guvernamentale? Ce alternativă ar propune?

— Este foarte greu de dat un răspuns. Noi avem o structură organizată, cu departamente în toate domeniile, un fel de „guvern fantomă”. Am studiat toate problemele presante cu care e confruntată ţara. Avem anteproiectul nostru de constituţie, legea fondului funciar, a ocrotirii sociale, o lege administrativă logică. Le avem pregătite, însă, datorită manevrelor făcute de F.S.N., care singur a distribuit mandatele parlamentare (nouă ne-a distribuit 11), opoziţia este ineficientă. Nu poate să-şi asume nici măcar obiectivul de a modifica o virgulă din proiectele guvernului. Fiind opoziţia parlamentară ineficientă, noi am hotărît să mutăm opoziţia în afara parlamentului. Aşa se explică tendinţele noastre de a obţine o convenţie a opoziţiei unite oare să încerce să frineze alunecarea României spre un nou totalitarism.

— Vă referiţi la Alianţa Civică?

— Nu la Alianţa Civică. Mă refer la acele forumuri, în număr de 40, din toate judeţele. Urmează să te constituie unul şi la Bucureşti. E vorba de o alianţă a partidelor de opoziţie care să se interpună tendinţelor neocomu-niste ale puterii politice, un baraj indispensabil pentru normalizarea situaţiei şi instaurarea unui climat democratic. Deci, opoziţia parlamentară este inexistentă. De altfel noi considerăm parlamentul ca ilicit şi nereprezentativ. Situaţia e confuză, opinia publică incepe să se dezmeticească. Se fac manifestaţii de stradă care nici măcar nu sînt organizate de vreo formaţiune politică. Lumea iese în stradă din dorinţa de a-şi exprima indignarea împotriva regimului, a guvernului, a tendinţelor lui. Din păcate, cred că aceste manifestaţii vor spori, nu ştiu cum le va face faţă puterea politică, sper că nu se va repeta „experienţa Ceauşescu”, incit indignarea publică să pretindă îndepărtarea acestui grup de veleitari care au preluat puterea. Eu totuşi mai sper în cuminţenia poporului român şi in raţiunea celor de la guvern, care va face să se evite confruntări violente.

— Aveţi o propunere de „scenariu”?

— Lucrurile cred că s-ar putea normaliza de următoarea manieră: toţi cei care s-au făcut vinovaţi de grave abateri de la principiile democratice şi de la o guvernare cinstită trebuie să-şi recunoască vina. În mentalitatea românească s-a creat impresia că a-ţi recunoaşte vina ar fi o catastrofă. Şi nu e adevărat. Opinia publică are dreptul să cunoască adevărul. Iar adevărul începe cu revoluţia din decembrie. Trebuie arătată situaţia exactă a vechii securităţi! Ce s-a ales cu Fondul „Libertatea”? Ce s-a ales cu averea imensă a P.C.R.-ului? Guvernarea ar fi trebuit să înceapă cu restituirea pământului la ţărani.

— Ce semnificaţie acordaţi reapariţiei partidului comunist sub noua titulatură?

— Noi, din punct de vedere conceptual nu putem să ne opunem la apariţia unei ideologii politice. O adevărată democraţie trebuie să se obişnuiască cu tolerarea tuturor ideologiilor, şi cu apariţia tuturor doctrinelor, din confruntarea cărora opinia publică face opţiunile pe care le socoteşte potrivite pentru interesele ei. Principial nu avem nimic împotriva apariţiei unui partid comunist care are ocazia ca în faţa maselor să recolteze huiduieli; condamnarea şi blamarea din partea poporului român, pentru toate crimele, abuzurile şi dezastrul pe care le-au produs ţării. Din punctul de vedere al impresiei socot că este o obrăznicie fără egal, ca anumiţi oameni oare s-au făcut vinovaţi de strangularea poporului român în cei 43 de ani de dictatură comunistă să mai iasă ia lumină. Cred că este o dovadă de lipsă de cuminţenie politică să apari în faţa lumii pe care ai violentat-o cu cinism atîta vreme şi să-i soliciţi aportul electoral! Dar asta e o chestie de bun simţ. Iar acesta lipseşte unei categorii de oameni care ar fi trebuit să stea cu capul în nisip pînă cînd isprăvile lor ar fi putut fi uitate.

— Este întimplător momentul acestei reapariţii?

— Nu, e foarte probabil ca aici să fie o manevră care fie că încearcă o diversiune, fie specularea unui moment de confuzie pentru reintroducerea în circuit a unei astfel de formaţiuni. S-ar putea să fie vorba şi de intenţia de recuperare a unei părţi din averea P.C.R.-ului. Oricum, nu prezintă nici o semnificaţie politică, alta decît cea care este acoperită de camuflaj.

Octavian ANDRONIC

 

GURA LUMII

(INFORMAŢII PENTRU CARE NU BĂGĂM MINA IN FOC)

ISTORIA NEROMANŢATA A UNOR AJUTOARE 

(Urmare din numărul trecut)

Conform înţelegerilor iniţiale, prefectura judeţului Bihor a delegat pe Adrian Iliuţă, salariat la Centrul de primire a minorilor Oradea, pentru supravegherea şi distribuirea ajutoarelor. Lucrul se pare că l-a deranjat pe destinatar, care n-a stat deloc pe gînduri pentru a-l expedia acasă pe nepoftitul delegat, asumîndu-şi riscurile ce decurgeau din preluarea individuală a containerului. Dînd însă dovadă de iniţiativă şi spirit comercial, domnul destinatar a dirijat, o parte importantă a conţinutului containerului spre Cooperativa de Consum Poiana Mare, judeţul Dolj (destul de departe de Bihor, dacă e să ne uităm pe hartă) pentru a fi vîndute. Grija pentru legalitate s-a concretizat intr-un proces-verbal încheiat de Mircea Cararat cu Buzaţii Gheorghe, contabil şef, ce stipula că s-au predat: 494 perechi de blugi, 331 cămăşi blugi, 52 rochii de casă, 116 fuste de vară, 133 cămăşi în carouri, 20 cămăşi poliester şi 198 cămăşi cu dungi verticale (!). Valoare totală — jumătate de milion. Pînă la 8 noiembrie se vînduse ceva mai mult de jumătate, pentru care . cooperativa a încasat un rabat comercial de 7 la sută. Transportul a fost evaluat la 8 000 lei, bani plătiţi din buzunarul propriu — într-un superb gest de omenie — de însuşi domnul Cararat. Ca garanţie, suma obţinută din vînzări a fost depusă în contul său personaj. A rămas ca articolele nevîndute pînă la 8 noiembrie să fie virate de către cooperativă, contracost, spre căminul de bătrîni din Ciutelec — Bihor…

Dar să vedem ce s-a întîmplat mai departe cu restul de ajutoare. Ceea ce a ajuns în Bihor au fost 284 cutii cu îmbrăcăminte şi încălţăminte uzată, 17 cutii cu medicamente, 400 de cutii cu conserve de fasole şi 199 de… ursuleţi (unde o fi dispărut cei de-al 200-lea?) care au fost distribuite pe Ia casele de copii şi orfelinate. Modul de distribuire a fost stabilit de către domnul Cararat, personal, în strînsă consfătuire cu domnii localnici Iosif Popa şi Gheorghe Rusea. În semn de mulţumire şi profund omagiu, reprezentanţii Bihorului i-au făcut cadou, la plecare, cîteva cutii cu ajutoare, pe care domnul Cararat a avut delicateţea să nu le refuze.

A urmat consultarea de către „Asociaţia pentru Democraţie în România” a actelor justificative prezentate de către antreprenorul general al ajutorului. A rezultat, în mod surprinzător, un minus de 16 cutii mari, cu pantaloni şi cămăşi jeans. Lipsă profund misterioasă, pe care nimeni nu şi-o putea explica. Nu se putea explica cu mijloacele logicii aritmetice nici nerespectarea instrucţiunilor privind comercializarea unor bunuri prin Consignaţia din Oradea şi trimiterea banilor rezultaţi către Căminul de bătrîni din Ciutelec. Asociaţia a comunicat telefonic domnului Cararat să preia lucrurile lăsate în custodie la cooperativa din Poiana Mare şi să le trimită în judeţul Bihor, lucru care din motive ce ne scapă nu s-a produs. Ca urmare, Asociaţia a solicitat in scris conducerii „României Libere”, al cărei salariat este domnul Cararat, să lămurească situatia, acesta fiind prezentat şi recomandat doamnei Flavia Coarna de către un membru al conducerii.    

Întrucit avem sentimentul că domnul M. C., reprezentant al singurului ziar independent din ţară este victima unişi conspiraţii internaţionale româno-canadiene, ce încearcă să-i răstălmăcească bunele intenţii şi veritabila risipă de energie, solicităm imperios Parlamentului constituirea unei comisii speciale de anchetă care să vadă in ce măsură copiii şi bătrînii din Bihor nu au fost angrenaţi intr-o enormă operaţiune de manipulare, menită să arunce cu noroi în eforturile depuse cu atita rîvnă de acesta!

AMBIDEXTRU

 

Ziarul Libertatea din 27 noiembrie 1990 pag. a 2-a ► Click pe imagine pentru mărire 

Ziarul Libertatea din 27 noiembrie 1990 pag. a 4-a ► Click pe imagine pentru mărire 

Ziarul Libertatea din 27 noiembrie 1990 pag. a 4-a ► Click pe imagine pentru mărire 

 

Citeste in continuare

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Partener special – probleme juridice

Știri calde

Exclusiv21 de ore ago

PROMO/In curand, inregistrari audio/stenograme senzationale cu un sef de institutie de forta

In curand, Incisiv de Prahova demasca fata hadra a mafiei locale. Inregistrari audio/stenograme care va arunca in “aer” o institutie...

Exclusiv21 de ore ago

Un ministru dintr-un stat membru al Uniunii Europene admite ca si-au batut joc de propria populatie si ca pandemia a fost speculata, cu pretul vietilor cetatenilor

O premiera! Pentru prima data, un ministru  dintr-un stat membru al Uniunii Europene admite ca si-au batut joc de propria...

D.N.A.2 zile ago

Sotia procurorului Negulescu Mircea confirma: in „Justitia din Prahova” dosarele sunt repartizate „dupa sufletul omului” si „cine poate, oase roade”

La data de 20.06.2020 Incisiv de Prahova publica articolul „Mafia contraataca/Solicitare oficiala catre Comisarul şef de poliţie Marian IORGA –...

Aveti un Pont3 zile ago

Institutii publice din Ploiesti afectate de Covid – 19/Noi focare de infectie printre angajatii din sectorul public/Administratia liberala in „silenzio stampa” si inexistenta

Odată ce PSD însuși a renunțat să mai tărăgăneze lucrurile, a devenit cât se poate de clar că partidele pornesc...

Exclusiv3 zile ago

Aduceti izoleta si pentru Marcel Vela/Il stiti, e baiatul ala care se lauda cu amenzi neconstitutionale de 600 de milioane de Euro de a facut Romania de batjocura in fata lumii

E baiatul ala care participa (nu a infirmat niciodata, desi l-am intrebat expres) la petrecerea dezmatatilor din guvernul Romaniei, fara...

Exclusiv4 zile ago

Ce ati facut timp de 8 luni si pret de 14 miliarde de Euro?

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Horatiu Moldovan, in martie 2020: ,,În afară de achiziţiile de ventilatoare, în România există...

Exclusiv6 zile ago

Paiata Manole a dat unda verde unei marionete de la BNR sa imprastie frica in populatia si economia Romaniei, amenintand, in plina criza economica si in recesiune deplina cu represiune financiara la adresa economiei din Romania

Nu pot decat sa constat ca turnatorul securitatii Petrov nu poate decat sa rabufneasca la adresa Presedintelui SUA, Donald Trump,...

Exclusiv1 săptămână ago

România este într-adevăr lider european, inevitabil!/Se împrumută la cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană

La nici două zile de când Adrian Zuckerman, ambasador de origine română al SUA în România ne asigura că ,,România...

Aveti un Pont1 săptămână ago

Legăturilor subterane între fosta „elită” DNA ST. Ploiești și judecătoarea Zamfirescu Anca Corina/Zidul de protecție creat in jurul „elitelor” de la DNA ST. Ploiești ce actioneaza ca un grup de crimă organizată

In prezentul articol ne vom referi strict la judecătoarea Zamfirescu Anca Corina si la zidul de protecție creat in jurul...

Aveti un Pont1 săptămână ago

Reamintim ca – ziarul Incisiv de Prahova a lansat o aplicatie de mobil care ofera utilizatorilor posibilitatea sa gaseasca toate stirile importante intr-un singur loc/Ne respectam pentru ca va respectam!

Pierre Auguste Renoir, înainte de a muri, a spus: „Cred că am început să înţeleg anumite lucruri” Ziarul Incisiv de...

Aveti un Pont1 săptămână ago

Exact ca foștii informatori ai Securității comuniste cocoțați încă în poziții cheie în statul român, a ales să rămână cocoțat

,,Îmi este RUȘINE pentru că m-am alăturat celor vinovați și responsabili de faptul că în anul 2020 pacienți încuiați la...

Aveti un Pont1 săptămână ago

Evadare ca-n filme la Penitenciarul Giurgiu.

La data de 30.10.2020, Incisiv de Prahova publica articolul „Protejatul Ministrului Justitiei de la conducerea Penitenciarului Giurgiu se da în...

Exclusiv2 săptămâni ago

Atenție, urmează poze care vă pot afecta emoțional- in articol!/”Ati pierdut ocazia sa taceti!/ Bagati-va dracu cuvintele’ n dos ! Macar astazi!”

Ati pierdut ocazia sa taceti ! Cu totii! Politicieni actuali, fosti, simpatizanti si aspiranti la „scaune la stat”! Pentru ca...

Exclusiv2 săptămâni ago

Să îți fie RUȘINE Nelu Tătaru – ministrul sănătății din România!

Să îți fie rușine pentru că în loc să îți ceri iertare familiilor victimelor celor pe care i-ați omorât în...

Administratie2 săptămâni ago

Reamintim ca – ziarul Incisiv de Prahova a lansat o aplicatie de mobil care ofera utilizatorilor posibilitatea sa gaseasca toate stirile importante intr-un singur loc/Ne respectam pentru ca va respectam!

Pierre Auguste Renoir, înainte de a muri, a spus: „Cred că am început să înţeleg anumite lucruri” Ziarul Incisiv de...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!