Connect with us

Actualitate

Ne-am nimicnicit !/ ”Obârșie și perenitate„ (II)

Publicat

pe

In EDITORIALUL din data de 27.04.2018, „Ne-am nimicnicit !”, am precizat că românii mileniului 3 sunt lași în fața abuzurilor, naivi prin a crede nouă propagandă #proeuropa, indiferenți la necazurile altora, adică din ce în ce mai solitari, nu solidari.

Și, dezamăgiți, deși și-o fac din 4 în 5 ani cu mâna lor, românii nu mai cred în nimeni și nimic. Nici măcar în Dumnezeu!
Am specificat ca, pentru a înțelege și mai clar ce am dorit să spunem „printre rânduri”, va rugăm a citi, în numerele viitoare, un serial – fluviu din opera lui Petre Anghel (nu confundati cu poetul florilor!), despre români și nația noastră.
Paul Anghel : ”Obârșie și perenitate II„
Urmare articolului publicat deunazi cu privire la noi, romanii, va rugam a citi serialul urmator. Materialul, daca il veti intelege, va va aduce un castig spiritual coplesitor mai mare dacat sa cititi aiurea vreo „investigatie” potrivit careia Iohannis a devenit spaima pisicilor cand apare la TV.

EDITORIAL/Ne-am nimicnicit !

Ne-am nimicnicit !/ ”Obârșie și perenitate„ (I)


Dar, paralel, cu românii se va petrece şi un alt proces. Ei vor descoperi, în afara Romei, o altă sursă exterioară, pe care o vor revendica orgolios: Bizanţul şi moştenirea lui spirituală. Nu vor face altfel balcanicii şi slavii răsăriteni, toţi slavii ortodocşi construindu-şi în acest mod o obârşie spirituală, întemeindu-şi strălucirea din varii epoci pe această moştenire. Românii pun însă o surdină acestui patos şi un accent despărţitor: ei se consideră descendenţii direcţi ai celei de a doua Rome şi purtători în filiaţie neîntreruptă ai moştenirii, printr-un Byzance apres Byzance, care s-ar fi desfăşurat şi la ei, prin aportul lor nemijlocit. Cele două Rome intră în conflict în conştiinţa lor culturală (Cantemir exprimă desăvârşit această opoziţie, astfel încât elenistul Al. Elian notează, într-un studiu: „E interesant de remarcat că zelul antiroman pe linie religioasă al lui Cantemir este compensat de o fervoare prolatină pe linie naţională“), dar orgoliul rezolvă fericit opoziţia printr-o reprezentare bicefală: prima Romă indică apartenenţa la o etnie, cea de a doua Romă la o spiritualitate, iar spiritualitatea, conştiinţa autonomiei acesteia, au condus, odată cu epoca modernă, spre căutarea surselor interioare. Cine sunt românii în fond, ce alt mit cultural propun?
Din păcate, aici, la noi, lipseşte dovada literară a momentului de fuziune cu băştinaşul al cărui profil se pierde într-un fantomatic aproape absolut. Epoca post-romană n-a dat în Dacia un cronicar precum, pentru sud-americani, Garcilaso de la Vega – „El Inca“, prin pana căruia să se recupereze fondul vechi, iar absenţa unui echivalent al acelor Comentarios reales: el origen de los Incaş a întârziat enorm procesul recuperării surselor interioare. Până la Vasile Pârvan, care creează protoistoria, nimeni – cu excepţia Stolnicului Cantacuzino – nu face caz de aportul aborigenului, printr-o strategie simplă: sursele exterioare impuneau o faimă, consolidau un orgoliu de nobleţe, ofereau un simbol universal de recunoaştere. Un simbol – ceea ce înseamnă transparenţa simbolului, deci capacitatea acestuia de a şterge distincţiile, particularităţile, autonomiile, de unde riscul despersonalizării în categorii universale. România îi cuprinde pe toţi romanicii, Bizanţul îi include pe toţi moştenitorii spirituali, indiferent de etnie, această obedienţă orgolioasă se răzbună până la urmă. Procesul despărţirii de sub tutela universalului, în ceea ce priveşte etniile, e însă general în cultură: sud-americanii devin după emancipare nehispanici – peruani, venezueleni, mexicani, chilieni, cubanezi ş.a.m.d.; e general şi în ceea ce priveşte spiritualitatea: creştinismul european se divide naţional, budismul asiatic se fracţionează în culturi locale, islamul, la rându-i, se ramifică după tulpini, cu voinţa de a împărţi în fragmente mitul comun (Umma) şi de a-l afirma prin construcţii actuale şi originale (islam arab, iranian, maghrebian etc). Se sondează spre obârşii, se renunţă la orizontalitatea căutărilor, se emancipează un orgoliu de alt tip, vertical.
Aceasta ar răspunde, într-un fel, desfiinţării ideii de centru, prizonieratului culturilor faţă de un centru cultural exterior, iradiant. Ideea a avut mai ales o rezonanţă europeană, ea e ridicată la nivel de doctrină în Renaştere (toate Renaşterile europene se revendică din cea italiană, aceasta însăşi se revendică din Elada), dare vizibilă şi în marile culturi asiatice, unde centre culturale (spirituale) de prestigiu ţin sub tutelă regiuni vaste, cu populaţii eterogene. Ideea lipsei de centru e proprie doar culturilor arhaice, egalitare şi autonome, care refuză „doctrinar“ exteriorul, ideea de centru fiind plantată în chiar şinele fiecărei entităţi. (O comunitate nu se poate constitui – teritorial, spiritual, mitic – decât prin fixarea unui axis mundi, care îi aparţine, în jurul căruia gravitează generaţiile, dincolo de raza căruia se află lumea neorganizată, gregară, haotică, sau alte comunităţi, cu alte axis mundis). Culturile arhaice, ca şi mai târziu culturile folclorice, cunosc o imensă superbie naivă a unicităţii, care, pe un anume plan, le proiectează în major: de la ele începe şi se sfârşeşte lumea. Nu se poate pretinde că procesul de dizolvare a ideii de centru, desfăşurat cu contrapartea lui, emanciparea culturilor, proces în plină contemporaneizare, reprezintă o reactualizare a ideii arhaice, dar se poate sublinia coincidenţa, mai mult chiar, se poate remarca faptul că această recentă descoperire a etnologiei şi istoriei culturii coincide cu epoca actuală a afirmării naţionale a culturilor, cu sondajul metodic spre sursele lor prime.
Demersul acesta se naşte firesc din nevoia de demarcare, din stringenţa arzătoare de a ieşi de sub dictatul unei universalităţi care înstrăinează şi de a întrona o universalitate familiară. Aceasta presupune, în absolut, inversarea raportului de dependenţă faţă de universal, într-un raport – nu de independenţă!, ci de subordonare a universalului, de aducere a acestuia la şinele nou descoperit. De fapt, însăşi chestiunea universalului trebuie scoasă din abstract, în realitate fiind vorba despre altceva, despre centre, valori sau culturi care se substituie universalului, propunându-se ca modele exclusive şi exclusiviste. Cineva spunea că o naţiune (cultură) nu e mare dacă nu încearcă să se substituie umanităţii. Liniştind lucrurile, sustrăgându-le ideii agresive de imperialism cultural, aceasta înseamnă că o cultură mare e aptă să răspundă în cadrul ei, definitiv constituit, la toate întrebările fundamentale privind omul, lumea, universul, auto-nomizându-se ca univers şi instalându-se în univers ca atare. N-a fost cazul culturii latine, care a trebuit să recurgă la universul grec pentru a-şi constitui în timp un univers precar; în lumea postromană, germanii, francezii, ruşii şi-au construit proprii universuri, aşezându-se succesiv în universal, edificându-se ca centre cu valoare de referinţă.
Se impune în consecinţă un principiu cu valoare axiomatică: emanciparea unei culturi tinere înseamnă accesul la propriul său univers. Toate culturile tinere tributare unor centre, dezvoltându-se sub iradierea unor centre, cunosc – după blestematul orgoliu al obedienţei – nostalgia emancipării, care debutează, semnificativ, printr-un moment de criză. Mai întâi se încearcă smulgerea de sub înrâurirea vechiului centru şi orientarea către un centru nou (românii, în decursul istoriei lor culturale, şi-au mutat simpatiile în câteva rânduri, pendulând consecutiv între sud, nord şi vest). Se încearcă, apoi, după etapele asimilării pripite, definirea mesajului, intervine deci clipa când culturile încep să-şi pună în cauză personalitatea. Acest moment a intervenit în cultura română în plin secol al XVII-lea, mai timpuriu decât la toţi sud-est europenii, mai timpuriu decât la slavii răsăriteni, care vor intra în aceeaşi criză abia în secolul al XlX-lea.
Este semnificativ că această criză de conştiinţă a culturii române se plasează în cadrul general al crizei culturii europene în secolul al XVII-lea, când această cultură, pătrunsă de o primă neîncredere în sine, caută puncte exterioare de reper, luând act de existenţa culturilor neeuropene. (Col (R) Florin Gulianu).

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Cosmin Boiangiu, director executiv al Autoritatii Europene a Muncii

Incisiv

Publicat

pe

De

Cosmin Boiangiu, reprezentantul permanent adjunct al Romaniei pe langa Uniunea Europeana, a fost numit joi director executiv al Autoritatii Europene a Muncii, o noua agentie a Uniunii Europene infiintata in acest an.

Anuntul a fost facut de ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, intr-o postare pe contul sau de Twitter. „Romania a castigat astazi alegerile pentru functia de director executiv al Autoritatii Europene a Muncii! Felicitari diplomatului roman Cosmin Boiangiu pentru obtinerea acestei pozitii bine meritate! Un rezultat mare pentru diplomatia romana si o veste excelenta pentru agenda sociala a Uniunii Europene”, a scris Aurescu, pe Twitter.

Potrivit caleaeuropeana.ro, in calitatea sa de reprezentant permanent adjunct al Romaniei pe langa Uniunea Europeana, Cosmin Boiangiu a coordonat activitatea COREPER 1 in timpul presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, in perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019. Anterior acestei pozitii, Boiangiu a mai fost ambasador al Romaniei in Slovenia. CV-ul diplomatului Cosmin Boiangiu este disponibil aici.

Autoritatea Europeana a Muncii (ELA) si-a inceput activitatea in octombrie 2019, la doi ani dupa ce presedintele in exercitiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, anunta ideea infiintarii unei astfel de autoritatii in discursul din 2017 privind starea Uniunii adresat Parlamentului European.
 

Citeste in continuare

Actualitate

Europarlamentarul PMP Traian Băsescu și Adrian Artene, director editorial Gândul, printre invitații Emmei Zeicescu la ediția Gândul LIVE de vineri, 23 octombrie 2020, de la 11.30

Incisiv

Publicat

pe

De

Europarlamentarul PMP Traian Băsescu și Adrian Artene, director editorial Gândul, se află printre invitații Emmei Zeicescu la ediția Gândul LIVE de vineri, 23 octombrie 2020, de la ora 11.30. Printre invitați se mai află și: […]

Citeste in continuare

Actualitate

Tăriceanu: Iohannis ține în ATI un Guvern care nu a făcut decât campanie electorală!

Incisiv

Publicat

pe

De

„O nouă conferință de presă inutilă la Palatul Cotroceni! În afară de disperarea pentru alegeri pe 6 decembrie, nimic de spus. E totuși de remarcat că dl Iohannis are din ce în ce mai puține răspunsuri la întrebările jurnaliștilor! Din ce în ce mai des nu comentează sau nu este de resortul președintelui sau se abține sau mută discuția spre teme politice!

Realitatea este că dl Iohannis ține în ATI un guvern care timp de un an de zile nu a făcut altceva decât campanie electorală. Suntem unde suntem astăzi nu atât din cauza coronavirusului, cât din cauza incompetenței acestui guvern pe care dl Iohannis îl susține cu toate puterile, chiar încălcând Constituția pe care a jurat!

Merge atât de departe cu susținerea pentru ei încât susține alegeri rapide în condițiile în care în fiecare zi numărul de bolnavi și numărul de decedați cresc în ritm îngrijorător!

Așa că pe 6 decembrie avem șansa să le dovedim că nu e pentru cine se pregătește! Pe 6 decembrie avem șansa să eliberăm patul de la ATI pe care îl ocupă guvernul Orban!” (Facebook)

Citeste in continuare

Harmony Beauty Salon Ploiesti

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
- micropigmentare sprâncene
-extensii gene
- coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
- sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Partener special – probleme juridice

Știri calde

Aveti un Pont23 de ore ago

IN GUVERNAREA PNL, IN PRAHOVA – GOLANI CHELIOSI SI INTERLOPI TRANSMIT MESAJE, PROBABIL, PUSE „IN GURA” EDILULUI (NOU ALES), DE SCHIMBARI IN CADRUL UNOR INSTITUTII DE SIGURANTA NATIONALA

Nu credeam să existe atîta golănie în Poliție! Si, inca nu cred! Cred ca exista cheliosi – interlopi, (chiar puscariasi...

Aveti un Pont2 zile ago

Unul dintre Ionești va avea, probabil, norocul să fie iarăși în Parlament căci e perioada liberalismului ăla normal, educat și meritocratic (I)

PNL Prahova a propus un deputat condamnat pentru trafic de influență, pe locul III pe lista pentru Camera Deputaților si...

Exclusiv3 zile ago

Guvernul PNL = Guvern CRIMINAL

Pentru vremelnicii care conduc astăzi Romania, luați o foaie de hârtie și notați. Cea mai mare CRIMĂ pe care o...

Exclusiv3 zile ago

PNL Prahova a propus un deputat condamnat pentru trafic de influență, pe locul III pe lista pentru Camera Deputaților si pe locul I, un MINISTRU DE JUSTITIE care incalca legea/Cel de pe locul II va avea parte de o atentie „deosebita” din partea ziarului „Incisiv de Prahova”/In curand

Chiar ne-am „saturat” sa fim luati de „prosti”… Organizația PNL Prahova condusă de senatorul Iulian Dumitrescu, ajuns acum președinte al...

Aveti un Pont3 zile ago

Coviduță nu se atinge de ștampile, saci, secții de vot/E un comunist, urăște alegerile și democrația/Cică e și foarte petrecăreț, îi plac mult cluburile, nunțile, botezurile, manelele, astea de distracție/Participă zi de zi, noapte de noapte, la pelerinaje și slujbe

Eram puțin îndoită, dar acum m-am convins: Coviduță nu se atinge de ștampile, saci, secții de vot. E un comunist,...

Aveti un Pont4 zile ago

Obligativitatea purtarii mastii de protectie in spatii publice deschise nu exista in Legea nr 55/2020/Se instituie un abuz in serviciu al autoritatii fata de cetateni prin HG, norma secundara, infralegala in aplicarea legii

Prin HG nr.856/2020 se instituie in anexa 2 la art.3 si 4 masura purtarii mastii de protectie in spatii publice...

Aveti un Pont1 săptămână ago

Incisiv de Prahova lanseaza, in curand, o platforma in care toti jurnalistii locali si/sau din presa centrala, toti „formatorii de opinie” si/sau toti detinatorii de site-uri sa isi dovedeasca „capacitatea” de formatori de opinie si sa prezinte diplomele reale obtinute care ii recomanda

Fiecare om e un „critic”. Viata e plina de „complimente surprinzatoare”, remarci dure, momente de „constienta de sine si de...

Aveti un Pont1 săptămână ago

Se instituie un abuz in serviciu al autoritatii fata de cetateni prin HG, norma secundara, infralegala in aplicarea legii!

Prin HG nr.856/2020 se instituie in anexa 2 la art.3 si 4 masura purtarii mastii de protectie in spatii publice...

Aveti un Pont1 săptămână ago

Breaking News/Alegeri parlamentare 2020/Bataie pe ciolan, in PNL/Surse: Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, pe pozitia numarul 1 la Senat in Prahova

Alegeri parlamentare 2020. Este tensiune mare în PNL. Liderii de filială fac pelerinaj la Ludovic Orban, pentru a-şi impune pe...

Aveti un Pont1 săptămână ago

Asemanarile dintre Gheorghe Ciuhandu, Constantin Boşcodeală, Gheorghe Anghel si Andrei Volosevici/Fapte penale identice dar solutie a instantei diferita doar in cazul primarului PNL reales – Andrei Volosevici?

Fostul primar al Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu, a fost găsit vinovat de abuz în serviciu de către Curtea de Apel Timișoara...

Aveti un Pont1 săptămână ago

Oare nu ii spune nimeni acestuia din imagine ca nu exista lege pentru o astfel de masura de protectie sanitara?

Oare nu ii spune nimeni acestuia din imagine ca nu exista lege pentru o astfel de masura de protectie sanitara?...

Aveti un Pont1 săptămână ago

Chiar nimeni nu ii spune ca aceasta hotarare intra sub incidenta penala a abuzului in serviciu intrucat nu este prevazuta aceasta masura de sanatate publica/individuala nu este prevazuta de lege, astfel cum prevede Constitutia Romaniei!

Arafat decreteaza dar fara a preciza legea aplicabila ca in cazul exitentei unei incidente de 3 la mie a cazurilor...

Aveti un Pont1 săptămână ago

Citu care a girat numirea lui Baranga in functia de presedinte al ONPCSB ar trebui anchetat penal pentru semnare unui act oficial in acest sens!

Citu care a girat numirea lui Baranga in functia de presedinte al ONPCSB ar trebui anchetat penal pentru semnare unui...

Aveti un Pont2 săptămâni ago

Domnul Petrescu, șef al ORNISS, este încă în funcție?/Prin sentința penală nr. 1605 din 29.06.2016 s-a dispus anularea următoarelor acte ale numitului Baranga Laurențiu: Diploma de Bacalaureat, Diploma de studii postuniversitare emisă de Academia de Poliție, etc

Domnule Petrescu, șef al ORNISS… pe bani publici, desigur! Haideți să vă informez de când și ce se știa despre...

Aveti un Pont2 săptămâni ago

Insula Șerpilor revenire la matca/Octavian Buzatu, romanul care a învins Ucraina în „finala“ de la Haga..

„Bianca Dragusanu, Raduleasca, Botezatu, Negru, Teo, Maruta n-au nicio valoare in comparatie cu un domn de 42 de ani pe...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!