Connect with us

Actualitate

SE NASTE UN NOU RAZBOI: IOHANNIS-ORBAN. ARBITRAT DE PSD

Publicat

pe

(Preluare Inpolitics):

Pentru că în România nimic nu e bătut vreodată în cuie, nici nu e de mirare că la cîteva zile după alegeri apar semnele unor repoziționări neașteptate la vîrful politicii. Unele care fac ca relația Orban-Iohannis să nu mai fie așa de bună, iar cea dintre Orban și PSD să nu mai fie așa rea. Unele care fac ca ideea anticipatelor să nu mai fie atît de fantastică, dar și ca lipsa de interes pentru ele să vină din direcția cel mai puțin așteptată. Și semnele vor continua să apară, în opinia noastră, în zilele care urmează. Se anunță vremuri fierbinți.
Să o luăm metodic cu explicațiile.
Președintele Klaus Iohannis e aproape neîndoielnic că vrea alegeri anticipate în primăvară. Și face totul pentru a le determina.
De ce ar vrea Iohannis anticipate e întrebarea-cheie.
În mod firesc, coabitarea lui, ca președinte, cu un PSD la guvernare i-ar fi venit mănușă și în al doilea mandat, pentru că i-ar fi menținut statutul confortabil de ultimă redută a dreptei împotriva ciumei roșii bla-bla-bla.
Cîteva declarații iritate ici-colo, un îndemn la proteste civice, vreo ieșire în stradă în geacă roșie și se rezolva problema ”activității” la Cotroceni. Iohannis nu s-a omorît cu firea în primul mandat, de ce ar face-o acum, cînd are sacii urcați în căruță? De ce s-a implicat în cursa nebună și dificilă pentru obținerea unui parlament dominat de dreapta și a unui guvern liberal?
Răspunsul nu e decît unul singur: pentru a-și asigura al doilea mandat, Iohannis a trebuit să accepte nu una, ci mai multe ”to do list”. De la americani și de la europeni în egală măsură, poate și de la alții.
Ori, el știe că vine momentul onorării obligațiilor asumate și că pentru asta e imperios necesar să aibă putere politică maximă. Altfel, angajamentele se vor vedea blocate, iar partenerii externi vor ridica, nervoși, din sprîncene.
Anticipatele în martie ar aduce PNL în poziția de cel mai mare partid al țării, iar la redistribuire ar crește parlamentar încă și mai mult, în condițiile în care partide precum PMP, Pro România sau ALDE nu vor trece, probabil, pragul electoral, iar USR are șanse să ia un scor dintr-o cifră.
Pentru provocarea anticipatelor, însă, nu există decît scenariul care începe cu moțiunea de cenzură depusă de PSD.
Și de aici apar problemele.
Noul lider al PSD, Marcel Ciolacu, dă semnalul public că Ludovic Orban nu va fi deranjat prea curînd cu o moțiune de cenzură.
PSD are alte probleme pe cap și nu are chef de anticipate și de dărîmări de guverne. Fie și numai faptul că și-a plasat congresul pe 29 ianuarie denotă că partidul nu vrea anticipate, pentru că nicio formațiune serioasă nu face congres în buza alegerilor.
Premierul liberal nu vrea nici el – se vede cu ochiul liber – procedura anticipatelor, pentru că nu are garanția că va reveni la butoane după demitere, precum Emil Boc în 2009.
Și nu îi surîde ideea să fie premier de sacrificiu. Măcar pînă în decembrie anul viitor să adaste la șefia guvernului.
Există informații neoficiale că Orban și Ciolacu au bătut palma în culise pentru un non-combat al PSD.
De aici, încep problemele dintre Orban și Iohannis, însă.
Astăzi s-a produs un eveniment de maximă importantă, din acest punct de vedere. După o întrevedere cu guvernul, Iohannis a declarat că i se pare fezabilă asumarea răspunderii guvernului pentru bugetul de stat.
„Constituția nu face diferențe între anumite tipuri de lege care pot fi sau nu asumate de guvern, orice lege poate să fie prezentată cu asumarea răspunderii guvernului, dar asta este strict o decizie a guvernului și, dacă se va face, cu siguranță veți primi această informație de la guvern și nu de la mine. Nu doresc să fac eu afirmații despre această chestiune, dar vă spun că ar fi constituțional și este posibil să-și asume guvernul răspunderea pentru orice fel de lege”, a spus el.
Numai că Ludovic Orban are o cu totul altă poziție: bugetul trebuie să meargă în Parlament.
”Nu am vorbit încă de angajarea răspunderii. Obiectivul nostru este să finalizăm într-un termen cât mai rezonabil proiectul legii bugetului de stat și să-l trimitem pentru dezbatere Parlamentului. Obiectivul nostru este evident acela ca legea bugetului de stat și legea bugetului asigurărilor sociale de stat să fie adoptate până la sfârșitul anului, astfel încât orice român să știe clar la ce să se aștepte în anul 2020 din partea acestor două legi” a spus premierul după întîlnirea cu președintele.
Asumarea răspunderii pentru bugetul de stat ar fi o premieră istorică și încă în cel mai rău sens, pentru că bugetul e cheia de boltă a oricărui guvern, iar fentarea parlamentului e pur și simplu de neconceput.
Implicațiile ar fi de neimaginat, inclusiv de ordin constituțional, pentru că nu e atît de sigur că spusele președintelui au acoperire. Art.138 din Constituție are o mențiune specială în privința legii bugetului:
”Guvernul elaborează anual proiectul bugetului de stat şi pe cel al asigurărilor sociale de stat, pe care le supune, separat, aprobării Parlamentului”.
Ceea ce înseamnă că o eventuală asumare a răspunderii ar ajunge la mîna CCR, cu riscurile de rigoare.
De ce ține morțiș Iohannis ca bugetul să asumat de guvern?
Răspunsul e simplu: președintele știe de blatul Orban-Ciolacu și de refuzul PSD de a depune moțiune de cenzură în cazul vreunei asumări de răspundere a guvernului.
Dar, la fel de bine știe că PSD nu își poate permite luxul de lăsa bugetul să treacă fără moțiune de cenzură, pentru că pur și simplu s-ar autodesființa politic.
Dintotdeauna, dezbaterile la buget au constituit un război între putere și opoziție, ba uneori și în interiorul arcului guvernamental, pentru că e ocazia perfectă de a juca rolul politicianului îngrijorat de soarta banilor țării și, implicit, a cetățeanului.
Miza uriașă a președintelui, deci, e obligarea guvernului să-și asume răspunderea pe o lege care să forțeze, la rîndul ei, mîna PSD în materie de moțiune de cenzură.
Sigur, planul B include mai multe asumări de răspundere, de la legi ale justiției ori economice pînă la transportul elevilor.
Dacă nu merge varianta cu bugetul de stat, se mizează pe imposibilitatea PSD de a refuza să bage moțiune în cazul unor asumări repetate ale răspunderii de către guvernul Orban; ar fi prea greu de explicat propriului electorat asemenea pasivitate fără precedent.
Nu e întîmplător faptul că cea care tot anunță asumări de răspunderi e favorita președintelui, Raluca Turcan. Nu și a lui Orban. Care spune că guvernul poate da OUG pe Justiție atunci cînd Turcan zice că asumarea e singura soluție etc. Nici ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, nu e foarte încîntat de anunțurile Ralucăi Turcan, dacă ne amintim rezervele sale recente față de problema recursului compensatoriu.
La nivelul PNL se observă lesne o falie între oamenii lui Iohannis și liberalii ”tradiționali”, care nu sunt încîntați de ideea anticipatelor, deși ar fi principalii avantajați.
Numai că timpul presează și în următoarele zile estimăm că falia va crește: Iohannis își va înteți presiunile, iar Orban va încerca să proptească piciorul în prag cu maximă eficiență. Inclusiv aducînd pesediști în partid, spre a-și întări poziția, deși jurase că nu o va face. Cine va cîștiga noul război?

Actualitate

Aniversări, 20 septembrie | Agenţia AMOS News

Incisiv

Publicat

pe

De

  • Astăzi îşi aniversează ziua de naştere:

Adrian Solomon, deputat PSD de Vaslui (n. 1977);

Alex Simu, instrumentist, membru al formaţiei de jazz Centru Civic (n. 1981);

Andreea Mantea, vedetă TV (n. 1986);

Dan Mihai Leompescu, cântăreț și instrumentist (n. 1976);

Dorel Covaci, deputat PSD de Timiş (n. 1950);

Filonaș Chiș, prefect temporar al Sălajului (n. 1950);

Laura Lavric, solistă de folclor (n. 1946);

Marius Chivu, critic literar, scriitor, traducător și jurnalist (n. 1978);

Mircea Săndulescu, scriitor (n. 1945);

Petre Got aka Petre Gott, poet și jurnalist, membru al Uniunii Scriitorilor din România (n. 1937);

Petre Opriș, istoric militar (n. 1968);

Răzvan Petrescu, dramaturg, editor și prozator, membru al Uniunii Scriitorilor din România (n. 1956);

Victor Ponta, f. Prim-ministru al României, f .preşedinte PSD (n. 1972);

 

o~- Comemorări: -~o

Marian Hudac, actor (n. 20 septembrie 1934 – d. 29 ianuarie 1996); 

Citeste in continuare

Actualitate

Președintele CJ Harghita vrea ca purtarea măștii în școli să fie facultativă la nivel local

Incisiv

Publicat

pe

De

Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a propus ca purtarea măștii în școlile generale de la nivel local să fie facultativă.

Propunerea lui Borboly Csaba

Borboly Csaba spune că va propune Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Harghita ca purtarea măștii în școlile generalesă de la nivel local să fie facultativă.

„Sperăm ca luni, la nivelul comitetului va fi luată o astfel de decizie privind regulile care trebuie aplicate în instituțiile de învățământ”, a afirmat Borboly.

Emilian Imbri: Am văzut la o școală din apropiere băieți de liceu care își treceau țigara unul de la altul

Potrivit unui oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în cazul tinerilor se instalează o „oboseală” a respectării regulilor din pandemie. Directorul biroului regional pentru Europa al OMS, Hans Kluge, a afirmat că participarea tinerilor este foarte importantă în lupta cu noul coronavirus.

Tinerii „au obosit” să mai respecte regulile

„Mulţi tineri cred că această pandemie are un risc scăzut, dar un preţ ridicat”, a afirmat Kluge.

Potrivit unei declarații oferite de managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din București, Emilian Imbri, începutul anului școlar ar putea însemna o ușoară creștere a numărului de îmbolnăviri. Acesta a subliniat că în jurul școlilor foarte mulți tineri nu poartă mască, unii dintre ei trecând țigări între ei. 

„Începutul școlii ar putea să însemne – la fel ca și relaxarile care au dovedit că la fiecare, a fost o ușoară creștere a numărului de îmbolnăviri – la fel și începutul școlii ne poate duce cu gândul că ar putea duce la creșterea numărului de îmbolnăviri. (…) Vă recomand doar să treceți pe lângă o școală când sunt pauze sau pleacă copiii spre casă sau vin spre școală, să vedeți ce înseamnă grupurile de colegi, de prieteni, care se bucură că se întâlnesc, fără să poarte mască… Și ceea ce este mai îngrijorător, eu personal am văzut la o școală din apropiere băieți de clasa a X-a, a XI-a, care își treceau țigara de la unul la altul și fumau împreună doi sau trei aceeași țigară”, a spus Emilian Imbri la Digi 24.

Citeste in continuare

Actualitate

Raliul catrenelor: Să râdem cu (de) Mitică! (38 – 20 )

Incisiv

Publicat

pe

De

O nouă etapă a Raliului Catrenelor cu Mitică la „volan”:
 
CU CE RĂMÂNEȚI ÎN ISTORIE ?
   Degeaba faceți paradă;
   Rămâneți și-n acest an,
   Cu-un crâmpei de-autostradă,
   Și…ciuma “Klaus-Orban”.
   ȘCOALA, BOALA, BRAMBUREALA
   A-nceput și școala,
   Teama, buimăceala;
   Ne-ar fi și mai…

Citeste in continuare

Parteneri


Harmony Beauty Salon Ploiesti

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
- micropigmentare sprâncene
-extensii gene
- coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
- sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Partener special – probleme juridice

Știri calde

Exclusiv2 zile ago

Votează Bogdan Toader- Președintele Consiliului Județean Prahova! Poziția 4 pe buletinul de vot!Votează Alianța pentru Prahova!

Votează Bogdan Toader- Președintele Consiliului Județean Prahova! Poziția 4 pe buletinul de vot!Votează Alianța pentru Prahova!  

Aveti un Pont3 zile ago

Model de administratie liberala- Filipestii de Padure – Prahova/Falsuri, abuzuri, delapidari, distractii la mare si nu numai, totul pe banii publici/Clanul Sportivilor (I)

Cu toate ca”Regina” PNL Prahova „plange” si asta o face de obicei atunci cand eclozeaza mai multe si apare lupta...

Aveti un Pont5 zile ago

Model de administratie liberala/UN NOU INCENDIU, IERI SEARA, LA GROAPA DE GUNOI DIN ARICESTII RAHTIVANI, la firma unde candidatul PNL la Primaria ARICESTII RAHTIVANI – Mihai Viorica – este agent IMOBILIAR (II)

Incendiu la Ecomaster Service, din nou, si seara trecuta. Deci, temerile cetatenilor din comuna Aricestii Rahtivani sunt din ce in...

Aveti un Pont6 zile ago

Model de administratie liberala/INCENDIU LA GROAPA DE GUNOI DIN ARICESTII RAHTIVANI, la firma unde candidatul PNL la Primaria ARICESTII RAHTIVANI – Mihai Viorica – este agent IMOBILIAR

Sambata la orele 18.00 unul din cititorii ziarului Incisiv de Prahova, ne-a transmis pe emailul redactiei un filmulet cu mesajul...

Aveti un Pont6 zile ago

UPDATE/Haosul dintr-o institutie publica din subordinea primarului liberal Adrian Dobre, un primar garantat de Andrei Volosevici/Adrian Vaida este trimis la deschiderea anului scolar de către șeful Poliției Municipale, Manea Cristian, chiar daca gardianul public a fost in contact cu persoane depistate cu Covid!

Jurista Poliție Locale Ploiești, Zafiu Oana Mihaela, a fost depistată pozitiv Covid-9. Din această cauză, „secretara” institutiei, alias Vasilescu Gabriel...

ghid targetare facebook ads 2020 ghid targetare facebook ads 2020
Administratie1 săptămână ago

Ghid Remarketing Prin Facebook Ads – Romania 2020

Într-un scenariu ideal, toți vizitatorii site-ului dvs. ar decide să cumpere produsele dvs., să se înscrie pentru serviciile dvs., să...

Barfoteca Zilei1 săptămână ago

Model de administratie liberala/Cântăreața fotomodel Codruța Filip, angajată la Sănătate să monitorizeze spitalele regionale

Newsweek publica un material despre cantacioasa de la Ministerul Sanatatii angajata fara concurs. Ministerul Sanatatii dezminte, spune ca nu exista...

Actualitate1 săptămână ago

Bogdan Toader: Abuz, șantaj și intimidare, metode de campanie, la PNL Prahova

Bogdan Toader, candidatul Alianței pentru Prahova la un nou mandat de președinte al Consiliului Județean Prahova, acuză reprezentanții Partidului Național...

Aveti un Pont1 săptămână ago

Model de administratie liberala/UN BREZEAN PENTRU BREZENI/VECHIUL SI NOUL CANDIDAT NAE NICOLAE FEREASTRAERU – PRIMARUL CARE A VANDUT CRUCEA BREZENILOR, dand-o, printr-o suveica, in propietate private

Dupa ce am prezentat si dezvaluit in exclusivitate modelele de administratie liberala propuse de PNL Prahova – “Tragi-comedia din „statul...

Aveti un Pont1 săptămână ago

Model de administratie liberala- Brebu – Prahova/”Sa imi suga p_la babele de la biserica…sa imi suga cu popa cu tot…pai acolo e o mahala si niste idioate”/Imi suge mie p_la USR-ul”/Inregistrari audio halucinante…” (I)

Ne cerem scuze pentru vocabularul utilizat de primarul cocalar girat de PNL Prahova! Cu ceva timp in urma am primit...

Aveti un Pont2 săptămâni ago

„Unde dai și unde crapă” poposeste in curtea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ)

Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) va începe audierile în calitate de suspecți a unor personaje din Prahova...

Aveti un Pont2 săptămâni ago

Campanie electorala dura-marca PNL Prahova/Candidatul PNL la Primaria Comarnic a comandat controale la firmele care sustin PSD-ul si utilizeaza supermanii de la Antifrauda pe post de „bata electorala” (III)

Candidatul PNL la primaria Comarnic, cinstitul liberal Dorian Botoaca (ala care a furat de a rupt, ala care face parte...

Aveti un Pont2 săptămâni ago

OPINIE/După umila mea analiză a primilor 3 candidați cu șanse la Primăria Ploiesti, ținând cont de criterii precum competența administrativă, independența față de partid în urmărirea obiectivelor și caracterul

După umila mea analiză a primilor 3 candidați cu șanse la Primăria Ploiesti, ținând cont de criterii precum competența administrativă,...

Aveti un Pont2 săptămâni ago

Tragi-comedia din „statul Republica PLOIESTI”/Increngaturi periculoase: DNA, DIPI, Negulescu Mircea, Sergiu Lascu, Laura Codruta Kovesi, Adrian Dobre si Andrei Volosevici/Recompensa administratiei liberale fata de gasca penala (I)

Chiar daca PNL si Andrei Volosevici se comporta la Ploiesti de parca nu ar fi avut primar in functie, trebuie...

Actualitate2 săptămâni ago

Reamintim ca – ziarul Incisiv de Prahova a lansat o aplicatie de mobil care ofera utilizatorilor posibilitatea sa gaseasca toate stirile importante intr-un singur loc/Ne respectam pentru ca va respectam!

Ziarul Incisiv de Prahova a lansat o aplicatie de mobil care ofera utilizatorilor posibilitatea sa gaseasca toate stirile importante intr-un...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!