Connect with us

Actualitate

Pantofii lui Barna, Matrix, serviciile secrete si axa Washington-Londra

Publicat

pe

(PRELUARE INPOLITICS.RO):

În felul lui, congresul USR de ieri a fost o capodoperă politică, și asta în pofida comentariilor majoritar miștocărești care au invadat presa și rețelele sociale. Spunem capodoperă, pentru că, la fel ca Star Trek, GOT ori Matrix, a reușit să livreze de autentice și spectaculoase niște fake-uri totale, create cu ajutorul efectelor speciale de specialiști din umbră. Cam mai mereu, publicul s-a dus după fentă și a ratat aspectele asupra cărora ar fi trebuit să se aplece mai serios.

99% dintre discuțiile produse de congresul USR de ieri țin de pantofii lui Dan Barna, de referirile la filmele SF-fantasy sus pomenite și de confuzia cu pilula albastră, care, oricum, trimitea cu gîndul și la celebra pastilă de potență, alt subiect de glumițe. În plus, fraza ”Brexitul generează distorsiune în forţă” a lui Barna pare o referire un al patrulea SF, Star Wars.

Cu aceste dezbateri amuzate, Barna & comp și-au atins cu brio scopul: au ținut și încă țin afișul în presă, au mai generat nițică simpatie în rîndul tinerilor, și-au consolidat reputația de partid nonconformist.
Dar, cel mai important, au evitat observațiile reale, lucide, care ar fi trebuit să apară în urma evenimentului. Unele deloc măgulitoare.

Asta, pentru că ieri am asistat la un simulacru aproape fără precedent de politică, cel puțin la un asemenea nivel, al unui partid care deține cea mai mare felie din voturile bucureștenilor, care a scos un scor excepțional la europene și care e creditat cu prezența în finala prezidențială.

Să o luăm metodic:

– Zice Roxana Wring, liderul USR București, în deschiderea congresului: „Suntem astăzi aici pentru că USR a crescut și a crescut frumos. Avem mai mulți membri, mai multe voturi, mai multe soluții”.

– Care ”mulți membri”? Un congres cu doar 492 de delegați transmite orice, numai forță nu, mai ales că partidul are deja vreo trei ani și vreo trei rînduri de alegeri la activ.
Au fost doar atîția pentru simplul fapt că numărul total al membrilor USR e mai mic decît decît cel al delegaților la congresele celorlalte partide. De ce nu crește numărul membrilor USR, dacă partidul e atît de bine primit de public, cum se pretinde, a strîns 500.000 de semnături pentru ultimele alegeri și a luat cca.două milioane de voturi? La tribună, Barna a vorbit despre 500 de filiale în țară. Deci, revine abia un delegat per organizație?

– Dintr-un număr atît de mic de delegați, candidatul prezidențial Dan Barna, liderul USR, ia doar 320 de voturi, deși contracandidatul său, Mihai Goțiu, care a luat 134 de volturi, e unul dintre cele mai caricaturale personaje din politica ultimilor ani. Pentru Barna, e un vot de blam atît ca președinte de partid cît și ca potențial candidat, arătînd că nici proprii oameni nu au foarte mare încredere în el. Dacă la cîștigarea președinției unui partid putem accepta o luptă strînsă la vot, la desemnarea unui candidat prezidențial, cu adversari atît de slabi, chiar e o problemă o paritate de 2,3 – 1.

– De aici se naște firesc o altă vulnerabilitate a USR: dacă partidul propune Alianței 2020 un candidat care nu prea stîrnește entuziasm major nici în rîndul membrilor săi, cum va lua fața candidatului propus de celălalt partid, PLUS?

– Un alt aspect: la congres au candidat și ținut discursuri doi competitori pentru Cotroceni despre care nu a auzit nimeni vreodată, un dentist și un pensionar MApN. Oameni fără notorietate, dar și fără realizări (cel puțin nimeni nu le-a relevat). La ce a folosit această strategie mai degrabă penibilă? S-a vrut doar crearea impresiei de diversitate de opinii, s-a vrut să se arate că aproape-partidul USR e un organism viu, efervescent, care vorbește pe multiple voci, democratic?

– La impresia de neseriozitate a contribuit esențial altă trăsnaie: votul privind întreruperea lucrărilor ditamai congresului, manifestare cu o miză crucială, zice-se, pentru viitorul României, doar pentru a urmări meciul de la Wimbledon.

– Discursul candidatului Mihai Goțiu a atacat problema defișării pădurilor de la noi și nevoia introducerii unui model austriac de protejare a lor. Aparent stranie prezența acestei problematici într-un discurs de potențial candidat prezidențial; desigur, dacă nu a fost vorba de o înțepătură intenționată la adresa lui Klaus Iohannis, cam vulnerabil la sintagma păduri-austrieci.

– Candidatul Barna, în schimb, nu a oferit mai nicio lămurire vizavi de ce are de gînd să facă la Cotroceni. Ceva amintiri cu Cioloș, ceva povești despre debutul în politică, cine-metafore și cam atît.

– La congres s-au decis anumite modificări în Statut, dintre care una – deja abandonată de alte partide care au experimentat-o – are aceeași menire de a masca lipsa membrilor, e vorba de alegerea președintelui nu de către congres, ci de către tot activul de partid. Abia astfel, liderul USR ar ajunge să fie votat de un număr rezonabil de cca.5000 de persoane.

– O a doua modificare frizează ridicolul: mandatul președintelui e fixat la 4 ani și nimeni nu poate sta la șefie mai mult de 10 ani. Altfel spus, la jumătatea celui de al treilea mandat președintele trebuie să demisioneze.(?!!)

– O alta permite înființarea de organizații teritoriale cu doar 5 membri. Asta, apropo de dezvoltarea ”explozivă” a partidului.

– În discursul său, Dan Barna a rostit o frază extrem de spectaculoasă, care merită atenție maximă: „Opţiunea pentru România e menţinerea axei Washington-Londra. Brexitul generează distorsiune în forţă şi va trebui să dezvoltăm relaţii mai bune şi pe partea asta cu ceea ce se prefigurează a fi politica europeană de apărare Berlin-Paris, în principal”. Din axa lui Barna lipsesc Germania și Franța, ba chiar el pare – spunem asta pentru că exprimarea e cam încîlcită – să sugereze nevoia unei contraponderi la ideea armatei europene susținute de binomul franco-german. Or, despre Barna se vorbește că ar fi macronist. Care ar fi explicația poziționării sale neașteptate?
Asemenea nuanțe, atragem atenția, trebuie luate serios în seamă; ne amintim cum, după alegerile din 2014, Klaus Iohannis și Eduard Hellvig vorbeau despre noua axă București-Berlin- Washington și Germania chiar a ajuns să facă legea, în mandatul lor, la noi.

– Poate cea mai mare problemă a congresului de ieri, care trebuie analizată la sînge, este cea a procedurii aiuritoare de desemnare a candidatului prezidențial al Alianței USR-PLUS.
Regula la noi, cînd două partide decideau susținerea unu candidat comun, era ca acesta să fie desemnat în funcție de anumite criterii de către tabere, uzual pe baza sondajelor, apoi, cel ales era validat în forurile înalte ale partidelor, de preferat la comun. În 2014, spre exemplu, Klaus Iohannis a fost votat drept candidat prezidențial de conduceri de nivel doi ale PNL și PDL (cu doar un vot împotrivă), pe baza rezultatelor sondajelor, apoi cele două conduceri s-au reunit într-o ședință comună pentru a bate în cuie candidatura acestuia. Theodor Stolojan, de asemenea, a devenit candidatul Aliantei PNL-PD la prezidentialele din 2004 prin decizia Consiliului National al PD si a Delegatiei Reprezentantilor Nationali (DRN) a PNL. Niciunul dintre partide nu a trecut decizia prin congres tocmai pentru a evita un impas politico-juridic ulterior.

– La USR-PLUS lucrurile se petrec foarte neortodox: congresul USR decide că Barna va fi candidatul partidului, iar PLUS, după Consiliul Național de ieri, anunță că desemnarea propriului candidat va fi stabilită prin vot de către toți membrii partidului. ”Cei care doresc să candideze se pot înscrie în perioada următoare. De pe 22 şi până pe 27 iulie vom avea vot deschis, electronic, pentru candidaţii la preşedinţia României şi a celui la Primăria Generală a Capitalei”, a declarat Dacian Cioloş.

Legitimări maxime, ceea ce creează o problemă imensă, însă, pentru că membrii PLUS nu îl pot desemna pe Barna pentru prezidențiale, întrucît acesta nu s-ar putea înscrie, din afara partidului, pe lista candidaților la alegerile interne.

Odată ales Cioloș, să zicem, înseamnă că unul dintre cele două partide trebuie să sfideze voința propriilor membri, exprimată la cel mai înalt nivel – congres, respectiv alegeri interne -, și să susțină un alt candidat. Foarte probabil, sfidînd chiar și sondajele, care îl dau pe Cioloș mult peste Barna.

Ce alt for afară de congres ori de noi alegeri interne ar putea invalida respectivele decizii?

Concluzia ar fi că cele două partide se confruntă cu probleme majore în acest moment, încă departe de rezolvare, și că cele două foruri organizate ieri nu au decît menirea de a-l forța, fiecare, pe celălalt să cedeze într-un război al candidaturilor.
Iar asta ar putea semnifica și disensiuni între forțele plasate în spatele celor două grupări-marionetă, USR și PLUS. Fie că e vorba de serviciile secrete fie, mai grav, de anumite cancelarii străine, de unde și povestea cu axa Londra-Washington.

Desigur, toate astea ar urma să fie clarificate după ce publicul se lămurește cum e cu pantofii ecosez și cu pilula lui Neo.

 

Actualitate

Suedia alocă suma colosală de 30 miliarde de dolari pentru apărare, anticipând un nou prag NATO

Publicat

pe

De

Stockholm se pregătește să facă un salt uriaș în cheltuielile militare, țintind 3,5% din PIB, în contextul așteptărilor privind un nou obiectiv NATO.

Un nou prag NATO la orizont?

Premierul suedez, Ulf Kristersson, a declarat într-o conferință de presă că „presupunerea sa calificată” este că NATO va stabili ținta de 3,5% la summitul alianței din iulie. Suedia deja plănuiește să atingă această cifră „în următorii cinci ani”, a adăugat el.

Un efort financiar considerabil

Această mișcare vine cu un cost substanțial de 300 de miliarde SEK (30 miliarde de dolari), pe care țara intenționează să-i împrumute dacă propunerea este aprobată de parlament. Legislația va fi prezentată pe 15 aprilie și votată până pe 20 iunie, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului.

De la 2,4% la 3,5% din PIB

Cheltuielile actuale ale Suediei pentru apărare se ridică la 2,4% din PIB – deja peste ținta NATO de 2% – cu planuri de a le crește la 2,6% până în 2028. Deși Partidul Moderat de guvernământ are o coaliție cu Democrații Suedezi în parlament, intenționează să caute un sprijin larg pentru această inițiativă.

Motivații transatlantice

Kristersson a fost sincer cu privire la motivațiile sale, recunoscând că creșterea este parțial menită să mențină relații puternice cu Statele Unite.

„Nu vreau să acționăm într-un mod care să submineze posibilitatea cooperării transatlantice. Dar nu putem nici să presupunem sau să considerăm de la sine înțeles că Statele Unite vor continua să acționeze în Europa așa cum au făcut-o în ultimii 80 de ani”, a spus el, adăugând că unele declarații și mișcări ale administrației Trump sunt „destul de dificil de înțeles pentru noi în Europa în acest moment”.

„Acest lucru ar reprezenta o consolidare semnificativă a NATO europeană. Să nu uităm că NATO europeană este cea care este testată în acest moment”, a subliniat Kristersson.

Priorități de investiții

Este prea devreme pentru a specifica modul în care vor fi alocate fondurile, deși diapozitivele prezentate de Kristersson au inclus drone, sisteme de apărare aeriană și muniție. „Va fi vorba despre nevoile de capacitate ale NATO – ceea ce cere NATO. Pentru Suedia, o mare parte din aceasta se învârte în jurul Mării Baltice”, a explicat el.

Sprijin continuu pentru Ucraina

În plus, cadrul financiar aprobat pentru sprijinul militar acordat Ucrainei va crește de la 25 de miliarde SEK la puțin peste 40 de miliarde SEK în 2025, realizat prin aducerea în avans a investițiilor planificate inițial pentru 2026. Guvernul va revizui cadrul de finanțare pentru Ucraina pentru 2026 la o dată ulterioară.

De la invazia Rusiei în Ucraina, sprijinul militar al Suediei pentru Ucraina se ridică la aproximativ 61,9 miliarde SEK începând cu 30 ianuarie 2025, livrat prin 18 pachete de ajutor, conform fișei informative a guvernului.

Citeste in continuare

Actualitate

3 modele de scaune de bucătărie preferate de designerii de interior în acest an

Publicat

pe

De

Amenajarea bucătăriei pune accent pe combinația subtilă între estetică și funcționalitate, iar alegerea scaunelor potrivite poate transforma complet atmosfera acestui spațiu. În acest an, designerii de interior pun accent pe mobilier care îmbină confortul, materialele premium și liniile moderne, iar scaunele de bucătărie devin piese de design în sine. Fie că îți dorești un decor minimalist sau unul sofisticat, există modele care se potrivesc perfect în orice tip de amenajare.

Eleganță modernă cu scaune din plastic și picioare metalice

Dacă apreciezi un stil contemporan și aerisit, scaunele pentru bucătărie din plastic cu picioare metalice sunt o alegere inspirată. Designerii le preferă pentru versatilitatea lor, dar și pentru paleta variată de culori care se potrivește oricărei estetici. În tendințele acestui an domină nuanțele neutre, precum alb, gri și negru, dar și tonurile pastelate, care adaugă o notă delicată decorului.

Pe lângă aspectul modern, aceste scaune pentru bucătărie impresionează prin durabilitate și ușurința întreținerii. Materialul din care sunt fabricate este rezistent și permite curățarea rapidă, iar picioarele metalice, adesea realizate din oțel vopsit electrostatic, oferă stabilitate și un aspect sofisticat. Designul ergonomic asigură confort pe termen lung, iar dacă spațiul bucătăriei este unul compact, modelele empilabile devin un avantaj incontestabil.

Raffinament și confort cu scaune de bucătărie din catifea

Pentru un plus de lux și o atmosferă sofisticată sunt preferate scaune de bucătărie realizate din catifea, acestea se află în topul preferințelor designerilor. Textura elegantă transformă orice încăpere, oferind senzația de confort absolut. În acest an, se poartă tonurile intense, care creează impact vizual puternic și adaugă profunzime decorului.

Dincolo de estetică, aceste scaune sunt apreciate și pentru confortul lor. Spătarele ușor curbate și tapițeria moale fac din fiecare masă un moment de relaxare. În plus, modelele cu picioare metalice în finisaje aurii sau negre adaugă un aer sofisticat și se potrivesc perfect în interioarele elegante.

Design scandinav cu scaune din plastic și picioare din lemn

Stilul scandinav rămâne un reper important în amenajările interioare, iar scaunele de bucătărie din plastic cu picioare din lemn sunt o alegere preferată pentru un decor armonios și funcțional. Liniile curate, simplitatea și echilibrul dintre materialele naturale și cele moderne creează un efect vizual plăcut și relaxant.

Culorile predominante sunt cele inspirate din natură și contribuie la crearea senzații de spațialitate, ceea ce le face ideale pentru bucătăriile mai mici. Picioarele din lemn de fag sau stejar oferă un contrast elegant și asigură stabilitate, iar designul ergonomic adaugă un plus de confort. Aceste scaune pentru bucătărie sunt ușor de integrat atât în interioarele minimaliste, cât și în cele cu influențe boeme.

Tendințele actuale în designul bucătăriilor pun accent pe armonie, funcționalitate și estetică impecabilă. Alegerea perfectă ține de stilul tău personal, dar și de modul în care vrei să îți definești bucătăria – un spațiu de socializare, relaxare și inspirație zilnică.

 

Citeste in continuare

Actualitate

Armata SUA testează operațiuni mobile cu Unitatea Multi-Domeniu

Publicat

pe

De

Unitatea 1 Multi-Domeniu a Armatei SUA demonstrează capacitatea de a menține operațiunile în mișcare, cu ajutorul Collins Aerospace.

Dificultăți inițiale

Unitatea 1 Multi-Domeniu (MDTF) a Armatei SUA, operând dintr-o tabără improvizată, se confruntă cu provocări semnificative în ceea ce privește securitatea, software-ul complex și conectivitatea instabilă atunci când trebuie să se relocheze.

Soluția Collins Aerospace

Pentru a depăși aceste obstacole, Collins Aerospace a colaborat cu unitatea pentru a demonstra posibilitatea de a efectua misiuni în mișcare. În timpul unui exercițiu recent, au demonstrat capacitatea de a muta echipamentul și software-ul de misiune dintr-o locație fixă într-un vehicul echipat cu internet prin satelit și 5G, menținând operațiunile fără întreruperi.

Capacități imbunătățite

Sistemul, numit Next Generation Battle Management On The Move, integrează inteligența artificială și învățarea automată pentru a ajuta unitatea să analizeze rapid datele și să identifice amenințările.

Dezvoltare și testare intensivă

Echipa Collins a lucrat îndeaproape cu unitatea timp de două săptămâni pentru a rafina și testa sistemul, dezvoltând prototipuri și ajustând software-ul pentru a se asigura că tranziția de la o locație fixă la operațiuni mobile este perfectă.

Beneficii și perspective

Exercițiul a demonstrat viabilitatea conceptului, iar echipa Collins intenționează să reducă timpul de exercițiu la jumătate în versiunile viitoare. Dezvoltarea în faze permite unității să utilizeze tehnologia pe măsură ce se îmbunătățește, fără a aștepta un produs final.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv19 ore ago

O nouă proba de corupție: Caracatița de la Vălenii de Munte își dezvăluie tentaculele

Corupție și abuzuri în fața justiției După dezvăluirile anterioare ale ziarului nostru, Incisiv de Prahova, legate de corupția endemică de...

Exclusiv19 ore ago

WHITE TOWER: Percheziții, audieri și rețineri la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești

Magnatul Daniel Ștefănescu, audiat în megaescrocheria imobiliară WHITE TOWER Ieri, magnatul Daniel Ștefănescu, recunoscut ca unul dintre cei mai mari...

Exclusiv19 ore ago

Când legea devine opțională: FSANP îi prezintă nota de plată lui Halchin

10.000 lei daune morale pentru fuga de întrebări Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) nu mai tolerează discuțiile...

Exclusiv2 zile ago

Bomba cu ceas de la Vamă: Parcare fără autorizație și hala de documente în stil „Bună Ziua”!

Cisterne versus Fast-Food: Judecata în parcul “Gărilor” (aici) Într-o dimineață la Vama Ploiești, imaginează-ți un peisaj de poveste: camioane colorate,...

Exclusiv3 zile ago

Bombă ecologică cu ceas la Vama Ploiești: Ilegalități, corupție și un risc de dezastru iminent! (I)

Dezvăluiri șocante despre o rețea de interese obscure care pune în pericol vieți omenești și mediul înconjurător. O investigație jurnalistică...

Exclusiv3 zile ago

Pamflet: Cătălin Luncașu, de la adjunct la… ajutor de birou

Tragedia tonerului secat și a loialității evaporate În lumea fermecată a Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), unde favoritismul înflorește asemenea...

Exclusiv3 zile ago

Acuzații grave de corupție și abuz în cadrul Poliției Române: Sindicatul Diamantul denunță un sistem parazitar

Emil Pascut acuză conducerea Poliției de incompetență, favoritism și exploatare a personalului. Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul a lansat...

Exclusiv3 zile ago

Fost subsecretar de stat în MAI pledează pentru modernizarea echipamentelor forțelor de ordine

O conferință organizată la Senatul României a adus în discuție necesitatea dotării polițiștilor români cu dispozitive cu electroșocuri, o măsură...

Exclusiv4 zile ago

Vălenii de Munte: Dovada video expune caracatița corupției – Un sistem putred până la maduvă

Vălenii de Munte: Caracatița corupției expusă – Dovada video socantă! CORUPȚIE ȘI ABUZURI ÎN VĂLENII DE MUNTE: O CARACATIȚĂ CU...

Exclusiv4 zile ago

Escrocheria White Tower & City Gate: „Cei Trei Muschetari Notariali” și rețeaua de corupție

Dezvăluiri șocante despre implicarea unui notar public în mega-frauda imobiliară (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), etc. Scandalul imobiliar White...

Exclusiv4 zile ago

DSDRP: O direcție între îndrumare și haos – cazul Ilie și Spătaru

Îndrumare absentă, control obsesiv Direcția Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar (DSDRP) a devenit un exemplu de management ineficient, caracterizat de...

Exclusiv5 zile ago

Poliția Română destructurează rețele infracționale în urma unor ample acțiuni de combatere a criminalității economice

Acțiuni de amploare  Polițiștii specializați în investigarea criminalității economice au desfășurat 21 de acțiuni de amploare, rezultând instituirea de măsuri...

Exclusiv6 zile ago

Vălenii de Munte: Caracatița și „Blondul” – Show-ul corupției în prime time

Joc de culise în Vălenii de Munte Stimați telespectatori/cititori, faceți-vă comozi și pregătiți popcornul, căci telenovela corupției din Vălenii de...

Exclusiv6 zile ago

Decizie crucială a ICCJ: Lipsa retroactivității majorărilor salariale pentru specialiști

Clarificări legale privind drepturile salariale Prin Decizia 105 din 09.12.2024, publicată în Monitorul Oficial al României pe 14.02.2025, Înalta Curte...

Actualitate6 zile ago

Cum prinde glas copilăria: Jucăriile de plus personalizate și tainele învățării prin joacă/ursuletultau.ro

Dragă cititorule, ia loc și răsfață-te puțin, căci azi am să-ți povestesc ceva deosebit — o istorie despre copilărie, despre...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv