Connect with us

Actualitate

Mineriada, pe linie moartă

Incisiv

Publicat

pe

Ceea ce s-a petrecut vineri la Înalta Curte de Casație și Justiție ne furnizează indicii cât se poate de temeinice în sensul că unul dintre cele mai importante dosare ale istoriei recente, cel al Mineriadei din 13-15 iunie 1990, urmează a fi tras pe linie moarte. Avocații numeroșilor inculpați pentru crimă împotriva umanității au solicitat – și se pare că au argumentele necesare – ca mega-dosarul, cuprinzând sute de volume, să fie retrimis la Parchet. Dacă se întâmplă asta după 30 de ani de investigații, atunci devine de înțeles de ce 80% dintre români nu mai au încredere în Justiție. De fapt, în procurori.

Mineriada din 13-15 iunie 1990 a teleportat România cu cel puțin zece ani în urmă. După entuziasmul stârnit în întreaga lume, entuziasm alimentat și de compasiunea pentru victimele din decembrie 1989, Mineriada a reprezentat un duș rece. Un șoc. Care, pe de-o parte, a traumatizat populația din România, demonstrându-i că socotelile cu Securitatea și cu vechiul regim nu au fost încheiate și, pe de altă parte, a pus în gardă civilizația occidentală asupra unor metehne profunde, nu numai ale noului sistem instaurat la putere, ci și ale societății. Pentru că nu trebuie să uităm sub nicio fomă – iar acest mega-dosar ar fi de natură să ne mențină memoria trează – că atunci, la Mineriadă, printr-o metodă tipic bolșevică, o masă de oameni a fost îndreptată, cu sprijinul noii poliții politice, împotriva unei alte mase de oameni. Și să nu care cumva să uităm că o parte semnificativă a cetățenilor Capitalei a pactizat cu hoardele dezlănțuite împortiva studenților, a dascălilor universitari, împotriva partidelor, sindicatelor și presei.

A fost o lecție a istoriei, care trebuie să primească o contra-lecție, nu numai din partea analiștilor și istoricilor, dar și din partea Justiției. Despărțirea de trecut nu se poate face doar prin angajamente. Uneori este necesară nu numai judecata istoriei, ci și judecata făcută în instanță.

Dacă acest mega-dosar al Mineriadei, la care au lucrat procurorii timp de aproape 30 de ani, va fi retrimis de instanță pentru continuarea cercetărilor, atunci ne vom afla în fața a două ipoteze mari și late. 1). Instanța de la Înalta Curte a făcut un pact cu diavolul și încearcă pur și simplu să le mai dea o gură de oxigen inculpaților, care sunt și unii dintre cei mai importanți actori ai istoriei recente, în frunte cu Ion Iliescu sau 2). Din nou procurorii au dat dovada precarității pregătirii lor în aceast complicată și importantă meserie. În oricare dintre aceste scenarii ne-am plasa, dacă dosarul este retrimis la Parchet, România se găsește din nou într-o situație extrem de delicată. Ca să nu spun scandaloasă. În fața propriilor concetățeni. Dintre care câteva milioane au părăsit această țară, exodul fiind declanșat chiar de către Mineriada din 1990. Dar și în fața întregii lumi civilizate, care refuză să înțeleagă cum este posibil ca atrocitățile petrecute atunci să nu fie sancționate, într-un stat care se pretinde a funcționa în respect față de Justiție.

Acest mega-proces a debutat cu câteva scene care, dacă nu ar fi încărcate de dramatism, ar putea fi doar patetice sau chiar comice. Asta în raport cu gravitate provocării la care este supusă instanța de la Înalta Curte.

Înainte de a se decide că pronunțarea asupra solicitării avocaților va avea loc pe 10 aprilie, în sala de judecată au existat câteva scene, al căror protagonist a fost faimosul #Rezist sau #Agresiv, cum vreți să-i spuneți, Marian Moroșanu, zis Ceaușescu. Acesta este și el unul dintre simbolurile Mineriadei din 13-15 iunie 1990. După ce, în 22 decembrie, a fost prima persoană care a dat în lături poarta de intrare în Comitetul Central, în timpul Mineriadei a fost bătut cumplit și desfigurat de către hoardele dezlănțuite. De atunci, are un defect de vorbire de care a profitat imitându-l aproape la perfecție pe Nicolae Ceaușescu. De unde și porecla pe care a primit-o.

Ei bine, Marian Moroșanu, zis Ceaușescu, a ascultat stupefiat în sala de judecată cum un domn, Peter Petre, fostul comandant al trupelor de Securitate de la Măgurele – infernul în care au fost trimiși tinerii reținuți la Mineriadă – a relatat cum i s-ar fi plâns procurorului de atunci, doamna Oana Schmidt Hăineală, că Măgurele ar fi fost transformat într-un lagăr de detenție. Iar replica doamnei Hăineală ar fi fost de un cinsim nemaipomenit: „Vedeți-vă de treabă, că aici altcineva decide”. Iar Peter Petre și-a văzut de treabă. Și, după cum relatează, speriat să nu fie el însuși supus unei grave condamnări, a declarat că „cei care au venit la Măgurele au fost primiți bine, li s-a dat mâncare, carne de porc, de pui, de vită”. „I-am primit bine, ne-am comportat civilizat cu ei”. Această afirmație l-a determinat pe Marian Moroșanu să-și iasă din pepeni. A reproșat instanței că trage de timp de luni de zile. Cât privește declarațile lui Peter Petre, Moroșanu, zis Ceaușescu, a explodat. „Să aveți parte și să mâncați voi toată viața mâncarea pe care ne-ați dat-o voi la Măgurele, afirmând că ne-ați tratat ca într-un hotel de cinci stele”. Apoi a relatat fără a mai putea fi oprit de judecător, cum au fost tinerii tratați în realitate la Măgurele. Cu pumni în ficat, în plămâni, în plex și în față. Au fost puși să-și bea sângele, ca să nu murdărească cimentul. În paranteză fie spus, în 1990, eu însumi am publicat în România Liberă un lung serial intitulat „Infernul de la Măgurele”, cu mărturii cutremurătoare ale tratamentului la care au fost victimele supuse în această unitate a Securității.

Exasperat, judecătorul a dat afară din sală gălăgioasa victimă a Mineriadei, urmând să o audieze mai târziu. Marian Moroșanu, zis Ceaușescu, s-a dus glonț la Cotroceni, unde s-a întâlnit cu un consilier al președintelui Klaus Iohannis. Căruia s-a plâns de modul în care decurge dezbaterea din sala de judecată. Între timp, președintele instanței l-a convocat în sală, dar Moroșanu era de negăsit. În mod straniu, a așteptat peste o oră până când acesta a apărut. Să fi fost informat în acest sens de la Cotroceni?

M-am oprit asupra acestor detalii, poate neesențiale într-un proces de o asemenea anvergură, pur și simplu pentru a-l face pe cititor să înțeleagă sub ce auspicii debutează o cauză, în raport cu care mai întâi procurorii și apoi magistrații pot trece sau pot rata examenul de maturitate. Până una alta, cum arătam mai sus, 80% dintre români nu au încredere în Justiție, pentru că, înainte de toate, nu au încredere în procurori.

Sorin Rosca Stanescu

 

Actualitate

Doi cetățeni români, extrădați | Agenţia AMOS News

Incisiv

Publicat

pe

De

Astăzi, 14 august, Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, împreună cu Ambasadorul SUA în România, Excelența Sa Adrian Zuckerman, a susținut o declarație de presă la Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, din Otopeni, în care a reiterat importanța și eficiența eforturilor asumate de autoritățile române în parteneriat cu cele din Statele Unite ale Americii, pentru lupta împotriva criminalității organizate, în special împotriva traficului de persoane.

 

„Este încă o dovadă că soluția pentru combaterea infracționalității este colaborarea, atât la nivel național, și prin asta înțeleg o colaborare serioasă, corectă și operativă între toate instituțiile din România, și aici mă refer la Poliție, la parteneri, la parchete și la tot ceea ce înseamnă procesul în sine care se derulează în instanțele de judecată, la fel cum este importantă această colaborare cu instituțiile internaționale, cu partenerii strategici, pentru că infracționalitatea nu este doar în România, infracționalitatea este la nivel internațional”, a declarat ministrul Ion Marcel Vela.

 

Declarațiile au fost făcute în contextul extrădării a doi cetățeni români, a căror activitate infracțională desfășurată la nivel internațional a fost dejucată ca urmare a implicării directe a structurilor operative și de cooperare internațională din MAI în colaborare cu Interpol și structuri specializate de la nivelul Statelor Unite ale Americii.

 

În concret, este vorba despre un cetățean român urmărit de autoritățile judiciare americane pentru comiterea infracțiunilor de trafic de migranți și complicitate la trafic de migranți, rețea infracțională ce acționa în România – Mexic – Statele Unite ale Americii. Cel de-al doilea cetățean român capturat pe teritoriul României și predat autorităților americane este cercetat pentru comiterea de infracţiuni informatice şi furt de identitate.

 

Această acțiune face parte din misiunea asumată de Ministerul Afacerilor Interne de prevenire și combatere a infracționalității, sub toate formele ei, pentru siguranța tuturor cetățenilor și pentru întărirea parteneriatelor strategice la nivel internațional în atingerea acestor obiective prioritare.

 

”Așadar, suntem cu ochii pe infractori, trebuie să știe acest lucru, oriunde s-ar afla ei. În România, în orice țară sau pe orice continent”, a atras atenția ministrul afacerilor interne.

Citeste in continuare

Actualitate

Ministrul Vela a trimis Corpul de Control la Poliția Capitalei. Scandal fără precedent între șefii din Poliție, după moartea lui Emi Pian

Incisiv

Publicat

pe

De

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat, vineri, că a trimis Corpul de Control la Poliția Capitalei, în urma afirmațiilor publice făcute de șeful Serviciului Grupări Infracționale Violente, care s-a plâns, în presă, că mai multe anchete care priveau destructarea unor clanuri periculoase ar fi fost blocate de superiori. Declarațiile ofițerului au venit după ce structura pe care o conduce a fost acuzată că nu este capabilă să facă față clanurilor și că, în consecință, în București au avut loc, în ultima perioadă, mai multe evenimente deosebit de violente.

Moartea lui Florin Mototolea, zis Emi Pian, nu a provocat furtună doar în mediile interlope ci și la vârful Poliției Capitalei, unde a izbucnit un scandal fără precedent în istoria modernă a instituției. Dincolo de ecourile pe care le-a avut în lumea intrelopă, decesul lui Emi Pian a creat impresia generală că Bucureștiul este, de fapt, un oraș împânzit de clanuri. Și cum Direcția Generală de Poliție a Municipiului București are un serviciu specializat tocmai în combaterea acestor grupări violente, toate privirile s-au îndreptat către colectivul de polițiști care ar fi trebuit să țină clanurile sub control.

Și asta, după ce evenimente precum incidentele foarte grave din Piața Constituției, în urma cărora un om a fost omorât cu toporul, apoi înjunghierea unui membru marcant al Grupării Sportivilor, rănirea gravă a unui membru al clanului Pian, cunoscut sub numele de Elvis, care a fost înjunghiat în gât și moartea lui Emi Pian, fratele lui Elvis, mort după ce a fost înjunghiat în picior, au revenit în memoria colectivă.

Pe fondul criticilor apărute în spațiul public, comisarul șef Marius Andrei, șeful Serviciului Grupări Infracționale Violente, a ieșit în presă și a spus, fără să dea nume, că, împreună cu oamenii săi, nu a putut să finalizeze mai multe dosare din cauza faptului că ar fi fost sabotat din interior de unui dintre directorii adjuncți, care i-a blocat anchetele pe care acesta le avea în lucru alături de DIICOT.

În realitate, comisarul șef Marius Andrei făcea referire, în mod direct, la comisarul șef Radu Gavriș, director adjunct al Poliției Capitalei, care îi ceruse să închidă anchetele care vizau traficul de droguri, în condițiile în care, pentru București, Poliția Română are deja Brigada pentru Combaterea Crimei Organizate.

Liderii clanurilor, reținuți în dosare de omor

La rândul său, Radu Gavriș a întocmit două rapoarte, prin care a evidențiat lipsa de eficacitate a Serviciului Grupări Infracționale Violente (SGIV), care nu ar fi putut gestiona grupările violente din București și, cu toate că unele evenimente sângeroase ar fi putut fi prevenite, membrii acestor clanuri au ajuns să fie reținuți se Serviciul Omoruri, abia după producerea unor crime sau tentative de omor. Ca urmare, Gavriș a solicitat o verificare a activității SGIV.

În plin război intern la Poliția Capitalei, ministrul Marcel Vela a trimis, la Poliția Capitalei, Corpul de Control pentru a verifica dacă afirmațiile făcute în presă de comidarul șef Marius Andrei sunt adevărate, iar acesta nu ar fi fost lăsat să anihileze clanurile din Capitală.

„Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public după difuzarea la un post de televiziune a unui interviu cu șeful Serviciului Grupări Infracționale Violente din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, a dispus Corpului de Control efectuarea de îndată a unui control la Poliția Capitalei pentru a verifica veridicitatea datelor prezentate și pentru a dispune, în cel mai scurt timp, măsurile legale care se impun”, a anunțat Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Citeste in continuare

Actualitate

Webinar – Cum poti obține fonduri europene pentru afacerea ta

Incisiv

Publicat

pe

De

Consiliul Județean continuă seria webinariilor cu o discuție pe tema fondurilor europene, luni, 17 august, de la ora 12.00.  Participă: Remus Trandafir, manager proiecte de dezvoltare în cadrul CJ Ilfov, Alex Groșanu – director Grupul de Acțiune Locală Cociovaliștea,  Sorin Stroe – director  Grupul de Acțiune Locală SABAR, Rodica Lupu – antreprenor și consultant de business.

 

Webinarul ”Cum poți obține fonduri europene pentru afacerea ta” va fi transmis live pe pagina de Facebook a Consiliului Județean Ilfov.

 

Cei care au întrebări le pot adrea pe pagina de Facebook, în timpul transmisiunii live sau le pot trimite pe mail, la dmpd@cjilfov.ro.

 

 

 

 

 

 

Citeste in continuare

ParteneriHarmony Beauty Salon Ploiesti

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
- micropigmentare sprâncene
-extensii gene
- coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
- sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Partener special – probleme juridice

Știri calde

Aveti un Pont15 ore ago

Staţia de epurare a municipiului Ploiești, reteaua prin care s-au sifonat zeci de milione de euro, politicieni locali implicati/17.08.2020

Se împlinesc sapte ani de când stația de epurare zace nefinalizată în zona de est a municipiului Ploiești. Clădirea care...

Aveti un Pont15 ore ago

Cu explozia datoriei publice in perioada pandemiei (bani imprumutati la cele mai mari costuri din toata Uniunea Europeana), autoritatile au fost consecvente: nimic pentru populatie, nimic pentru companii

Apoi au insirat o maculatura privind un program guvernamental de 100 de miliarde de Euro. Desene pe asfalt. O mare...

Aveti un Pont15 ore ago

Ionut Matei, probably the best judge in the world…/Urmeaza dosare grele, alea cu „coco”/ Ușor cu pianul pe scări!

Mare dreptate a avut Floriana Jucan de la Qmagazine, care a anuntat ca judecatorul suprem Ionut Matei il va elibera...

Aveti un Pont2 zile ago

Legenda scheletilor din dulapul unui candidat la Consiliul Local Ploiesti: privatizarea Societatii Salub si concesionarea Hipodromului/Se ofera un adevarat „model” de administrare

O cooperativă a hoţiei instituţionalizate – asta a fost o parte a SRI-ului incă de la fondare. Asta nu o...

Aveti un Pont3 zile ago

UE a anticipat pandemia generată de coronavirus: l-a finanțat pe PINTOIU de România cu fonduri europene pentru lumânări, coșciuge și colivă/Nu a anticipat panica si boala ce se propaga cu repeziciune in jurul Grațielei Gavrilescu, incepand chiar cu Pintoiu Toma

În condițiile în care, în România, corupția e un fenomen generalizat, iar corupții sunt mai numeroși decât ciupercile după ploaie,...

Aveti un Pont3 zile ago

Du-te, bre, Raede și te caută!/ Oprește-te odată, ești ridicol!

Du-te, bre, Raede și te caută! Auzi voci, simți respirația vrăjmașului în ceafă, te persecută oamenii răi. Vorbești despre tine...

Actualitate4 zile ago

Patru ani de la reluarea aparitiei in mediul on-line a Ziarului „Incisiv de Prahova”

Cu cerbicie, am zice, am reusit sa reconstruim Ziarul „Incisiv de Prahova” in august 2016, pe ruinele fostei publicatii si...

Aveti un Pont1 săptămână ago

Oare așa a negociat și la Bruxelles miliardele alea multe și de hârtie?

Pentru milioane de copii si părinți, redeschiderea școlilor în pademie este o chestiune vitală. Și totuși… ,,Formula de calcul nu...

Aveti un Pont1 săptămână ago

Modelul de administratie liberala/Slanic – Prahova

Domnul Rizea Cocuță din Slănic, Str Piatra Verde, este in greva foamei în fața Primăriei! Rizea Cocuța susține că a...

intalnire-de-afaceri intalnire-de-afaceri
Actualitate1 săptămână ago

Nuanta unui costum barbatesc de brand

Tendintele din lumea modei pentru barbati sunt destul de stabile. Prin urmare, timp de multe decenii, s-au format idei clare despre...

Aveti un Pont1 săptămână ago

Modelul de candidat PNL la primarie/ Dorian Botoaca – „omul” lui „Portocala” si Kovesi – falsuri si furturi grosolane din bani publici/Inregistrari audio-video/documente (II)

In articolul anterior precizam ca NU putem incepe dezvaluirile din serialul „Operatiunea BOLOVANUL „PIETROS” de pe strada Malul Luncii/Amantul, serviciile...

Aveti un Pont2 săptămâni ago

O noua eroare juridica!/Nu exista nicio norma expresa in Legea nr.55/2020 prin care se sanctioneaza nepurtarea mastii! Avocatul Poporului ar trebui sa sesizeze CCR

Poate cineva sa spuna care este articolul si din ce lege un cetatean poate fi amendat pentru nepurtarea mastii de...

Aveti un Pont2 săptămâni ago

Modelul de candidat PNL la primarie/ Dorian Botoaca – „omul” lui „Portocala” si Kovesi – falsuri si furturi grosolane din bani publici/Inregistrari audio-video

Nu putem incepe dezvaluirile din serialul „Operatiunea BOLOVANUL „PIETROS” de pe strada Malul Luncii/Amantul, serviciile secrete, barlogul „Zeitei” de unde...

Aveti un Pont2 săptămâni ago

PROMO/Luni, Incisiv de Prahova va va dezvalui cine este „Tura”, „regele din spatele PNL Prahova”, „marionetele” procurorului Negulescu Mircea si „cetatenii” din PNL Prahova (oameni de afaceri, „formatori de opinie” de proasta calitate, sefi din administratia locala ai PNL) – din spatele denunturilor si elimnarii concurentilor politici si/sau economici

ASALT LA JUSTITIE, la „baioneta” a gruparii Nergulescu  Mircea – DNA ST Ploiesti. Crima organizata ataca magistratii….in curand „Rocada” smecherilor...

Aveti un Pont2 săptămâni ago

PROMO/Staţia de epurare a municipiului Ploiești, reteaua prin care s-au sifonat zeci de milione de euro, politicieni locali implicati

Peste o luna, se împlinesc sapte ani de când stația de epurare zace nefinalizată în zona de est a municipiului...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!