Connect with us

Actualitate

Lumea Justitiei cere Inaltei Curti si Sectiei de judecatori a CSM sa dispuna tragerea imediata la sorti a Completelor de 3, de 2 si de 1 pe anul 2019.

Publicat

pe

Inalta Curte, care trebuie sa fie un exemplu pentru toate instantele, nu se poate ascunde sub pretextul ca legea nu prevede, in conditiile in care exista Decizia CCR nr. 685/2018, care stabileste ca tragerea la sorti a componentei unui complet este o garantie pentru respectarea dreptului la un proces echitabil

Redactia Lumea Justitiei solicita public Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii si Colegiului de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa ia masuri pentru respectarea Deciziei nr. 685/2018 a Curtii Constitutionale, in cuprinsul careia s-a stipulat ca o garantie a unui proces echitabil nu este doar repartizarea aleatorie a dosarelor, ci mai ales, tragerea la sorti a judecatorilor care compun completele de judecata, indiferent, daca sunt de 5, de 3, de 2 sau de 1. In prezent, ne aflam in situatia in care Inalta Curte, condusa cu o incapatanare de neinteles a Cristinei Tarcea (foto), refuza sa traga la sorti completele de 3, de 2 si de 1, continuand practicile din anii trecuti, cand acestea erau pritocite, nu pe lege, ci la cheremul sefilor de sectii, care puneau cu mana lor pe cine voiau, unde voiau.

Intrucat Decizia nr. 685 a CCR este general obligatorie, iar Legea nr. 304/2004, precum si articolul 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului prevad ca o instanta independenta si impartiala (compunerea acesteia) se asigura numai prin lege, solicitam renuntarea la aplicarea unui regulament intern al ICCJ, care este inferior legii, si adauga la ea, si organizarea imediata de trageri la sorti a completelor de 3, de 2 si 1 pentru anul 2019.

Nu se poate accepta, intr-un stat democratic, ca Inalta Curte de Casatie si Justitie sa traga la sorti Completele de 5, precum si supleantii la Completele de 3, in situatia unui numar insuficient de judecatori, dar sa continue practicile mult agreate de SRI, ca sefii de sectii sa intocmeasca listele cu alcatuirea completelor, dupa cum au cheful.

Nu se poate accepta nici ca Inalta Curte sa aiba judecatori constituiti in complete „pe bisericute”, si judecatori precum Ionut Matei, Horia Selaru si alti sa faca complete comune, astfel incat sa se creeze in justitiabili teama ca in fata unor asemenea personaje, acuzate in spatiul public ca au cochetat cu serviciile, nu au nicio sansa la o judecata dreapta. Din cauza acestor bisericute, la Inalta Curte s-a impamantenit expresia „completele mortii”. Sunt acele complete care au facut posibil ca justitiabilii care ajung la Inalta Curte sa priveasca cu groaza atunci cand constata ca dosarele lor au fost repartizate aleatoriu la un complet al mortii, din care fac parte judecatori care au facut pe plac sistemului. Asemenea unei loterii, repartizarea aleatorie a unui dosar la un complet sanatos din Inalta Curte este speranta care ii mai tine pe justitiabili in viata, pana la pronuntarea unei solutii definitive.

Deloc de neglijat sunt informatiile care au circulat de-a lungul ultimilor ani in sistemul judiciar, potrivit carora completele de 3, de 2 si de 1 sunt formate de presedintii de sectii in functie de prieteniile, antipatiile, ori simpatiile dintre judecatori, alegandu-se ca cei care nu se agreaza sa fie pusi in complete diferite.

Fata de aceasta situatie amintim ca judecatorii constitutionali au retinut in Decizia nr. 685/2018 ca nu poate fi lasat la discretia autoritatilor judiciare modul de organizare a sistemului judiciar, intelegandu-se in acest fel ca Justitia nu se poate realiza prin complete intocmite cu mana de sefii de sectii. Argumentele chiar ale unor reprezentatii ai Inaltei Curti potrivit carora Decizia nr. 685/2018 este valabila doar pentru Completele de 5 judecatori, nu si pentru completele de 3, de 2 si de 1, nu sta in picioare si arata, in opinia noastra, amatorismul ori chiar reaua-vointa a unora de a infaptui justitia cu respectarea garantiilor de independenta si impartialitatea pentru asigurarea dreptului la un proces echitabil.

Prezentam in continuarea argumentele Curtii Constitutionale retinute in Decizia nr. 685/2018 privitoare la modul de alcatuire a completelor de judecata de la Inalta Curte de Casatie si Justitie:

„188. In considerarea celor de mai sus, textul art.32 din Legea nr.304/2004 reprezinta o garantie aferenta impartialitatii obiective a instantei, parte a dreptului la un proces echitabil. Intre aceste garantii se inscrie caracterul aleatoriu atat al distribuirii cauzelor in sistem informatic, cat si al compunerii completului de judecata instituit prin lege. Astfel, repartizarea cauzelor in mod aleatoriu, fiind o norma de organizare judiciara cu rang de principiu, a fost instituita prin art.11 si art.53 din Legea nr.304/2004, cu scopul de a conferi o garantie in plus independentei functionale a judecatorului si impartialitatii actului de justitie, principala modalitate de repartizare aleatorie fiind cea informatica [a se vedea si Decizia nr.5103 din 1 noiembrie 2011, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia de contencios administrativ si fiscal]. Prin urmare, si in privinta compunerii aleatorii a completului de judecata, hotararile Colegiului de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie – de la momentul aplicarii prevederilor art.32 din Legea nr.304/2004, astfel cum au fost modificate prin Legea nr.255/2013 si Legea nr.207/2018 (respectiv din 1 februarie 2014 pana in prezent) – trebuiau sa fie o expresie a acestei garantii si sa inlature orice posibilitate de a nu fi trasi la sorti toti membrii completului, evitand, astfel, instituirea introducerii „de drept” a unui judecator cu functie de conducere din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ca membru al Completului de 5 judecatori, care, pe aceasta cale, devine si presedinte al Completului. O asemenea obligatie incumba Inaltei Curti de Casatie si Justitie in virtutea loialitatii pe care aceasta trebuia sa o manifeste fata de principiile constitutionale si jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului.

  1. Alegand o atitudine contrara celor anterior mentionate, Colegiul de conducere a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a dat prevalenta aspectelor de conducere a Completului de 5 judecatori, precum si altor aspecte de organizare, fata de necesitatea respectarii compunerii aleatorii a acestor completuri, prin tragere la sorti – ca garantie a exigentelor obiective ce asigura impartialitatea completurilor si, prin aceasta, dreptul la un proces echitabil. In acest context, Curtea retine ca, prin impunerea unor membri de drept in componenta Completurilor de 5 judecatori, pe calea unor acte administrative, se pot crea presiuni latente asupra membrilor completului, constand in supunerea judecatorilor superiorilor lor judiciari sau, cel putin, constand intr-o ezitare/ lipsa de dorinta a judecatorilor de a-i contrazice pe acestia [a se vedea, cu privire la acest parametru de analiza, Hotararea Curtii Europene a Drepturilor Omului din 22 decembrie 2009, pronuntata in cauza Parlov-Tkalčić impotriva Croatiei, par.91].
  2. Totodata, Curtea retine ca preluarea de catre Colegiul de conducere a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a unei atributiuni ce vizeaza ideea de iuris dictio a transformat aceasta entitate administrativa intr-una jurisdictionala, din moment ce Colegiul de conducere a decis legala compunere a instantei, ceea ce a afectat dreptul la un proces echitabil, in componenta sa esentiala ce priveste impartialitatea completului de judecata.
  3. Nu in ultimul rand, trebuie mentionat ca folosirea notiunii de tribunal stabilit prin lege, o alta conditie ce se subsumeaza dreptului la un proces echitabil, pe langa caracterul independent si impartial al acesteia, este de natura a asigura ca organizarea judiciara intr-o societate democratica nu depinde de bunul plac al executivului si ca ea este reglementata printr-o lege adoptata de Parlament. Nici in statele unde dreptul este codificat, organizarea sistemului judiciar nu poate fi lasata la discretia autoritatilor judiciare, fara ca acest lucru sa insemne ca instantele nu ar avea o anumita marja in interpretarea legislatiei nationale relevante. Curtea Europeana a Drepturilor Omului a statuat ca, in principiu, o incalcare de care o instanta a prevederilor legale nationale referitoare la stabilirea si competenta organelor judiciare este contrara art.6 par.1 din Conventie [a se vedea, Hotararea din 5 octombrie 2010, pronuntata in cauza DMD GROUP, A.S. impotriva Slovaciei, par.60 si 61].
  4. Prin urmare, maniera in care sunt desemnati membrii Completurilor de 5 judecatori, si anume printr-un mecanism care eludeaza legea, cu stabilirea unor „membri de drept” – inexistenti in corpul legii – coroborata cu refuzul de a aplica noua lege demonstreaza ca, in prezent, instanta nu este compusa potrivit legii si pune in discutie independenta si impartialitatea obiectiva a acestor completuri.
  5. Curtea constata ca, in acest mod, a fost incalcat art.21 alin.(3) din Constitutie, prin prisma exigentelor de independenta si impartialitate obiectiva care trebuie sa caracterizeze orice instanta judecatoreasca. Totodata, Curtea retine ca instanta judecatoreasca nu poate fi calificata ca fiind prevazuta de lege in compunerea realizata pe cale interpretativa si, prin urmare, se incalca si aceasta garantie a dreptului la un proces echitabil, respectiv instanta prevazuta de lege.”

*Cititi aici mai multe despre Decizia CCR nr. 685/2018

 

Actualitate

Grecia iși consolidază capacitățile de apărare cu sistemul ambițios Achilles Shield

Publicat

pe

De

Inovație în apărarea națională

În timp ce Statele Unite, Turcia și alte țări își croiesc calea către un sistem de apărare aeriană cuprinzător de tip israelian, oficialul de vârf al apărării din Grecia, ministrul Apărării Naționale Nikos Dendias, a declarat că sistemul său ambițios Achilles Shield este considerat „inima” armatei moderne a țării. Într-un articol postat pe site-ul Ministerului Apărării, Dendias a descris Achilles Shield ca având capacități „anti-rachetă, anti-aer, anti-dronă, anti-nava și anti-submarin”, permițând navelor și avioanelor de vânătoare să opereze mai departe de teritoriul grecesc.

Detalii și viitorul sistemului

Dendias nu a oferit detalii suplimentare despre Achilles Shield, dar raportările anterioare menționează că programul este evaluat la 2,8 miliarde de euro (3 miliarde de dolari), iar sistemul ar putea deveni operațional în 2027. Aceste comentarii vin după un raport Reuters din noiembrie, care afirma că Grecia a intrat în discuții cu Israelul pentru a dezvolta, potențial, o versiune a sistemului Iron Dome, bazată pe sistemul de apărare aeriană pe distanțe scurte produs de Rafael.

Contextul geopolitic și tensiunile regionale

Sistemul de apărare aeriană al Israelului constă în trei straturi de apărare, Iron Dome fiind cel mai de bază. În cursul conflictului din Gaza, Iron Dome a interceptat „mii de rachete” alături de drones și rachete de croazieră, conform Ministerului israelian al Apărării. Aceasta a atras un interes crescut din partea țărilor dornice să replicate succesul sistemului.

Raționamentul din spatele Achilles Shield se leagă de tensiunile regionale, în special cu Turcia și disputele de lungă durată asupra Ciprului și Mării Egee. Dendias a subliniat importanța consolidării „prezenței de apărare” a Greciei și rolului său ca pilon de stabilitate și furnizor de securitate în regiunea mediteraneană estică și Europa de sud-est.

Modernizare strategică și inovație

Grecia plănuiește o modernizare ambițioasă a forțelor sale armate, cu un cost estimat de 25 de miliarde de euro pe parcursul următorilor 12 ani, conform Agenda 2030. Armata greacă va beneficia de cea mai mare reformă de acest tip, cu scopul de a proiecta puterea națională printr-o politică de apărare totală.

Centrele pentru Apărare și Inovație, înființate anul trecut, au început deja să contribuie la această schimbare și vor consolida „prezența Greciei” ca producător de soluții inovatoare, reducând dependența de sistemele fabricate în străinătate. Ministrul a menționat, de asemenea, că Grecia este pregătită să „profite” de deciziile recente din cadrul programului ReArm Europe al Uniunii Europene.

Achiziții navale și colaborare cu SUA

Pe de altă parte, Dendias a evidențiat că este examinată „posibilitatea participării țării la proiectarea și construcția fregatelor de tip Constellation împreună cu Statele Unite.” SUA a însărcinat constructorul de nave italian Fincantieri să construiască aceste fregate înlocuind navele de luptă Littoral, deși construcția se află cu ani în întârziere.

În concluzie, Grecia își redefinește strategia de apărare prin investiții în tehnologii avansate și colaborări internaționale, asigurându-și astfel un rol proeminent în stabilitatea regională.

Citeste in continuare

Actualitate

Atenție la schemele de recrutare: Air Force alertează asupra riscurilor implicate în ofertele de la entități străine

Publicat

pe

De

Prudență la ofertele de locuri de muncă

Biroul de Investigații Speciale al Forțelor Aeriene (AFOSI) a emis un avertisment către membrii săi, actuali și foști, cu privire la o „schemă de recrutare” menită să îi determine să lucreze pentru entități de informații străine. Aceste oferte, deghizate sub forma unor joburi bine plătite, sunt de fapt operațiuni de informații, a menționat agentul special Lee Russ, director executiv al Biroului de Proiecte Speciale din cadrul AFOSI.

Ținte vizate și mesaje

Un analist de contrainformații anonim a subliniat că aceste mesaje nu sunt întâmplătoare, ci încercări deliberate de a exploata încrederea. Mesajele vin adesea sub forma unor oferte de consultanță de pe rețelele sociale, tactică ce a devenit tot mai agresivă și rafinată.

Lipsa de supraveghere instituțională

Atunci când entitățile străine contactează membrii forțelor în mod privat, aceasta aduce o lipsă de supraveghere instituțională. Acțiunile personale nu beneficiază de aceleași măsuri de siguranță ca cele oficiale, permițând adversarilor să profite de lipsa de protecție.

Alerte și reacții guvernamentale

Avertismentul AFOSI vine în contextul altor avertismente similare de la guvernul SUA și partenerii săi internaționali. Centrul Național de Contrainformații și Securitate (NCSC) a semnalat eforturi de recrutare de spioni străini, inclusiv chinezi, care se prezintă drept firme de consultanță sau headhunteri pe platformele de networking social și profesional.

Eforturile Chinei și reacția internațională

În iunie 2024, parteneriatul de informații Five Eyes a acuzat în mod colectiv China de recrutarea personalului militar occidental pentru instruirea armatei sale. Armata Populară de Eliberare a Chinei a utilizat firme private pentru a-și ascunde legăturile, oferind salarii exorbitante.

Directorul NCSC de atunci, Michael Casey, a afirmat că guvernele occidentale au luat măsuri recente care au afectat aceste operațiuni, dar eforturile de recrutare ale PLA continuă să evolueze ca răspuns.

Citeste in continuare

Actualitate

Marea Britanie, prima misiune pentru apărarea Europei împotriva Rusiei: „Operațiunea Chessman”

Publicat

pe

De

Avioanele de luptă ale Royal Air Force (RAF) au fost implicate de două ori în mai puțin de 48 de ore pentru a proteja spațiul aerian NATO de aeronavele rusești. Aceasta este prima misiune a RAF în cadrul Operațiunii Chessman, o nouă inițiativă NATO destinată să consolideze apărarea aeriană a Europei. Săptămâna aceasta, avioanele de luptă britanice Typhoon au fost ridicate după ce aeronave rusești s-au apropiat de granițele NATO, declanșând o alertă.

Interceptările vor serve ca dovadă suplimentară a amenințării crescute reprezentate de Rusia, în încercarea Guvernului Regatului Unit de a convinge Statele Unite să nu reducă prezența militară în Europa, conform The Telegraph. Pe 15 aprilie, două avioane Typhoon staționate la baza aeriană Malbork din Polonia au interceptat un avion de recunoaștere rusesc deasupra Mării Baltice. La mai puțin de 48 de ore, o altă pereche de avioane a fost desfășurată pentru a intercepta o aeronavă neidentificată care decolase din regiunea Kaliningrad din Rusia.

Ministrul Forțelor Armate din Regatul Unit, Luke Pollard, a reafirmat angajamentul Regatului Unit față de NATO, subliniind că, în contextul agresiunii ruse, acțiunile sunt amplificate pentru a asigura aliații, a descuraja adversarii și a proteja securitatea națională. O flotă de șase avioane a fost trimisă în Polonia în urmă cu trei săptămâni, ca parte a unei operațiuni de apărare comună cu Forțele Aeriene Suedeze.

Avioanele britanice, de obicei staționate la baza RAF Lossiemouth din Scoția, sunt sprijinite de 200 de militari britanici. Comandantul Wing Christopher Jacob a evidențiat că misiunea avioanelor este de a „apăra și descuraja împotriva oricărei amenințări”.

Rusia hărțuiește frontierele NATO
La sfârșitul lunii februarie, avioanele de luptă francezi Rafale au interceptat două avioane rusești în largul coastei Letoniei. Între 10 și 16 martie, avioanele de luptă NATO au efectuat trei ieșiri pentru a intercepta și escorta aeronavele rusești care încălcau regulile de zbor deasupra statelor baltice. La 28 martie, aeronavele Forțelor Aeriene Germane au interceptat o aeronavă de recunoaștere rusă în spațiul aerian NATO.

Echipa lui Trump merge la Londra să discute pacea în Ucraina
Săptămâna viitoare, o delegație a echipei președintelui american Donald Trump va călători la Londra pentru a continua negocierile privind încetarea focului în Ucraina. Keith Kellogg, trimisul special al lui Trump pentru Ucraina, a dezvăluit detalii despre vizită, discutând despre importanța rezolvării problemei minerale care afectează Statele Unite.

Kellogg a menționat că, recent, Ucraina și SUA au semnat un Memorandum de intenție pentru a finaliza un acord oficial de parteneriat economic și un Fond de investiții pentru reconstrucție. Acesta a afirmat că negocierile includ o potențială încetare a focului pe termen scurt, oferind o oportunitate extraordinară pentru progrese.

Kellogg a lăudat strategia președintelui Trump, afirmând că soluția pe care o propun include o încetare a focului cuprinzătoare, aplicabilă pe mare, aer, uscat și infrastructură industrială, pentru o perioadă de cel puțin 30 de zile, urmată de construirea unui acord de pace pe termen lung.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv21 de ore ago

23 Aprilie 2025 – Sărbătoarea Sfântului Gheorghe

Importanța sărbătorii Pe 23 aprilie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, un sfânt venerat de creștini, cunoscut și sub...

Exclusiv21 de ore ago

Avertisment de la DNSC privind o fraudă în creștere prin apeluri telefonice false

Tipuri de fraudă folosind identități false Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) a emis un avertisment cu privire la un...

Exclusiv2 zile ago

Minunea de Paște la Baia Mare: Un bărbat in cărucior cu rotile își recapătă mobilitatea

O poveste uimitoare Într-o întâmplare surprinzătoare, un bărbat din Baia Mare, care a decis să cerșească folosind un cărucior cu...

Exclusiv3 zile ago

Sfârșit de epocă: Moartea Papei Francisc la 88 de ani marcheză o transformare globală

Un lider spiritual simbolic se stinge, lăsând în urma sa o moștenire de deschidere și reformă în Biserica Catolică Un...

Exclusiv3 zile ago

Incident rutier: Șofer cu permis suspendat și alcoolemie mare, prins în urma unei urmăriri

Un bărbat care avea permisul de conducere suspendat de 6 luni și o alcoolemie de 0,88 mg/l alcool pur în...

Exclusiv4 zile ago

Mesaj de Paște de la Echipa Incisiv de Prahova

Dragi cititori, Cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paște, vă transmitem cele mai calde urări de sănătate, liniște sufletească și bucurii...

Exclusiv5 zile ago

Sâmbăta Mare: Tradiții, obiceiuri și ce nu trebuie să faci in această zi

Pregătiri pentru Învierea Domnului Sâmbăta Mare este ziua de dinaintea Învierii Domnului, un moment de tihnă și pregătire spirituală pentru...

Exclusiv5 zile ago

Reflectii asupra indiferenței sociale

Provocare la meditație Vitalie Josanu, reprezentant al Sindicatului Diamantul, invită la o profundă meditație asupra valorilor morale și a responsabilității...

Exclusiv5 zile ago

Procurorul „aruncat”: Mâna nevăzută a senatorului „Melcilor” asupra justiției

Teatrul absurdității în afacerile cu deșeuri Un circ în jurul gunoaielor (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), etc Într-o...

Exclusiv6 zile ago

Analiză juridică asupra inaplicabilității interdicțiilor din proiectul de lege privind mercenariatul pentru polițiștii suspendați

Considerații preliminare Analiza se concentrează asupra aplicabilității interdicțiilor incluse în proiectul de lege ce modifică diverse acte normative din domeniul...

Exclusiv6 zile ago

Mușamalizarea organizată: Răspunsuri insălătoare și coordonate de la vârful IGPR

Context și scopul analizei În ultimele luni, Sindicatul Polițiștilor “Diamantul” a identificat un model sistematic de dezinformare și disimulare a...

Exclusiv6 zile ago

Alerta roșie: FSANP cere acțiuni imediate pentru siguranța penitenciarelor din România

Context internațional și precedent alarmant Recenta serie de atacuri asupra închisorilor din Franța a generat un semnal de alarmă în...

Exclusiv6 zile ago

Destructurarea unei rețele internaționale de inșelăciune în domeniul suplimentelor alimentare

Sprijin internațional în combaterea infracționalității Poliția Română, în colaborare cu specialiști din cadrul EUROPOL, a oferit asistență ofițerilor de investigație...

Exclusiv6 zile ago

Percheziții în Pogoanele: Trei persoane reținute pentru inșelăciune în domeniul relațiilor online

Acțiune coordonată împotriva infracțiunilor economice Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Buzău, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele, au...

Exclusiv7 zile ago

CSM acordă certificat de bună purtare foștilor procurori de la DNA Ploiești/„Dezvăluiri de noaptea minții”

Secția pentru procurori în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a emis un nou certificat de bună...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv