Actualitate
EXPLOZIV/Din ce in ce mai des apar „evidente” despre „adevaratul stat de drept” existent in Romania!/ Qui potest maius, potest et minus

In sedinta inspectiei judicare din data de 27.09.2018, sectia pentru procurori, la care a fost invitata doamna procuror Florea propusa pentru funcia de procuror sef DNA, s-a facut vorbire despre o cercetare diciplinara privitoare la producerea unui incident de securitate privin protectia informatiilor clasificate, in speta data fiind vorba de o suspiciune de manipulare defectuasa a unui document clasificat, adica a protocolului secret de stata semnat in decembrie 2016 intre SRI si MP_PICCJ, document facut public de un consilier al Primului-ministru pe o pagina de socializare.
Curios este faptul ca intrucat s-a afirmat in cadrul sedintei de posibilitatea existentei unui incident de securitate prin difuzarea in spatiul public al unui document clasificat, in clasa de secretizare “secret de stat”, se pune intrebarea in ce temei de legalitatea Procurorul General al Romaniei a atribuit documentului in cauza nivel de secretizare “secret” nr.09472/08.12.2016 si, daca continutul acestuia nu intra sub incidenta art.24, alin 5 din Legea nr.182/2002, sens in care acest document este nelegal si nul din punct de vedere al efectelor produse prin incalcarea dispozitiilor legale mentionate.
Mai mult, se pune o intrebare cine este autoritatea de securitate desemnata a stabili masuri in consecinta pe subiectul incidentului de securitate in cauza, avan in vedere cerintele Legii nr.182/2002 si ale HG 585/2002. Oare o fi SRI sau o alta structura nedenumita pana acum de niciun oficial din Ministrul Justitiei sau MP-PICCJ?
Dar sa precizam ce spun actele normative incidente spetei date:
HG 585/2002: Art.86 (1) “Conducătorul unităţii care gestionează informaţii secrete de stat este obligat: (…) s) să sesizeze instituţiile prevăzute la art. 25 din Legea nr. 182/2002, conform competenţelor, în legătură cu incidentele de securitate şi riscurile la adresa informaţiilor secrete de stat;
t) să dispună efectuarea de cercetări şi, după caz, să sesizeze organele de urmărire penală în situaţia compromiterii informaţiilor clasificate.
Exercitarea controlului asupra măsurilor privitoare la protecţia informaţiilor clasificate
Art.191 (1) Serviciul Român de Informaţii, prin unitatea sa specializată, are competenţă generală de exercitare a controlului asupra modului de aplicare a măsurilor de protecţie de către instituţiile publice şi unităţile deţinătoare de informaţii clasificate.
(2) Activitatea de control în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului de Interne, Ministerului de Justiţie, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Protecţie şi Pază şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale se reglementează prin ordine ale conducătorilor acestor instituţii, potrivit legii.
(3) Controlul privind măsurile de protecţie a informaţiilor clasificate în cadrul Parlamentului, Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului şi Consiliului Suprem de Apărare a Ţării se organizează conform legii.”
Legea nr.182/2002 art.25 “(1) Coordonarea generală a activităţii şi controlul măsurilor privitoare la protecţia informaţiilor secrete de stat se realizează de către unitatea specializată din cadrul Serviciului Român de Informaţii.
(2) Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne, Ministerul Justiţiei, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie şi Pază şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale stabilesc, pentru domeniile lor de activitate şi responsabilitate, structuri şi măsuri proprii privind coordonarea şi controlul activităţilor referitoare la protecţia informaţiilor secrete de stat, potrivit legii.”
https://www.csm1909.ro/263/Competen%C5%A3ele-CSM
Avand in vedere Deciziile CCR nr.97/2008 si nr.455/2018 unde se precizeaza si clarifica aspecte cu privire la avize solicitate pentru adoptarea unor legi, cred ca pentru aspecte de nivel inferior actelor legislative ar trebui sa se aplice aceleasi prevederi constitutionale de referinta.
Decizia nr.455/2018 : „68. În jurisprudența sa, Curtea Constituțională a statuat că lipsa avizului autorităților publice implicate nu conduce în mod automat la neconstituționalitatea legii asupra căreia acesta nu a fost dat, întrucât ceea ce prevalează constă în obligația Guvernului de a-l solicita. Împrejurarea că autoritatea care trebuie să emită un astfel de aviz, deși i s-a solicitat, nu și-a îndeplinit această atribuție „constituie o înțelegere greșită a rolului său legal și constituțional, fără a fi însă afectată constituționalitatea legii asupra căreia nu a fost dat avizul” (a se vedea Decizia nr. 383 din 23 martie 2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 281 din 21 aprilie 2011, paragraful I.3, Decizia nr. 574 din 4 mai 2011, paragraful I.2, și Decizia nr. 575
din 4 mai 2011, paragraful IV.A.2., publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 368 din 26 mai
2011).
Mai concret ar trebui sa se aplice maxima juridica qui potest maius, potest et minus – cine poate mai mult poate si mai putin!
Ca atare consider ca Ministrul Justitiei daca isi mentine propunerea facuta dupa cum a declarat, poate trimite propunerea la presedintele Romaniei si fara avizul formal-consultativ, intrucat a fost initiata solicitarea de avizare catre CSM-Inspectia Judiciara, respectiv s-a organizat o sedinta astazi in acest sens cu invitarea si prezentarea persoanei propuse pentru interviul respectiv, dar Inspectia Judicara tergiverseaza exercitarea atributiei legale, cu exces de putere, stare de fapt ce excede normelor legale de a emite un aviz consultativ in cauza data. De altfel, legiuitorul nu a prevazut astfel de situatii prin care Inspectia Judiciara sa forteze amanari astfel incat sa nu isi exercite atributul de emitere a avizului respectiv.
Concluzionati singuri daca membrii inspectiei sunt corecti in decizia de amnarea a audierii doamnei procuror propusa ca procuror sef al DNA, actiune prin care intarzie emiterea avizului consultativ pozitiv sau negativ necesar inaintarii propunerii respective de catre Ministrul justitiei catre Presedintele Romaniei. (Col (r) SRI, Ion Dedu).
Actualitate
Schimbări drastice în achizițiile armatei: Îngrijorări și speculații în industria de apărare

Mesajul clar al Generalului: Tehnologiile se transformă
În inima Deșertului Mojave din California, Șeful Statului Major al Armatei, generalul Randy George, a transmis un mesaj clar industriei de apărare: un cutremur tehnologic se preconizează, iar acesta ar putea afecta profund programele de achiziție la scară largă, inclusiv vehiculele de luptă terestre.
„Sunt legat de capacitatea generală”, a declarat generalul cu patru stele pentru publicația Breaking Defense, într-un interviu recent. „Modul în care facem asta probabil se va schimba… [și] cu ce echipament.”
George a evidențiat rapiditatea cu care tehnologia a evoluat în ultimii ani, sugerând că Armata ar putea reconsidera achizițiile pe care le-a realizat de-a lungul timpului.
Speculații cu privire la reduceri substanțiale
Comentariile sale vin într-un context în care circulă zvonuri larg răspândite că Armata ar putea face reduceri semnificative în portofoliul vehiculelor de luptă terestre. Cu toate că serviciul nu a confirmat încă astfel de măsuri, contractanții din domeniul apărării se pregătesc deja pentru vești proaste, conform surselor din industrie.
„Reduceri sunt doar zvonuri până când nu devin realitate”, a afirmat un oficial din industrie.
Îngrijorări fundamentele pe baza raportului Marathon Initiative
Pentru a înțelege îngrijorările existente, trebuie să ne întoarcem la 2023, când Marathon Initiative, o organizație non-profit axată pe subiecte de securitate națională, a publicat un raport care propunea schimbări drastice în achiziții pentru toate serviciile armate. Raportul recomanda reducerea formatiunilor și a achizițiilor de armament, inclusiv sisteme precum Armored Multi-Purpose Vehicle (AMPV) și progresele în programul de obuzier autopropulsat Paladin Integrated Management (PIM).
Chiar dacă documentul are aproape doi ani iar nu este o publicație guvernamentală, a câștigat tracțiune recentă în cercurile industriei de apărare, în special datorită ascensiunii autorilor săi în structurile de decizie ale Pentagonului.
Încercări de adaptare și inovație
Generalul James Rainey, șeful Comandamentului Viitor al Armatei, ajută la clarificarea acestor întrebări de cerințe și a utilizat experimente precum Proiectul Convergence Capstone 5 pentru a aduce perspective utile conducerii superioare.
„Șeful urăște un anumit tip de echipament. Mi-a spus: ‘Vreau să-l distrug.’ Și eu am răspuns: ‘Nu-ți face griji, a murit deja la PCC5. … [A trecut] de la verde la roșu ca o broască într-un blender’”, a relatat Rainey recent pe scenă.
Așteptări statice în fața incertitudinii bugetare
Industria se pregătește acum să observe ce va fi păstrat și ce va fi eliminat din categorii ce par a se îndrepta spre un viitor incert. „Industria trebuie să stea liniștită și să aștepte următoarele 90 de zile pentru a vedea cum se desfășoară lucrurile… [pentru că] se schimbă constant”, a subliniat generalul în rezervă John Ferrari.
Cu toate acestea, unele surse din industrie afirmă că este provocator să se ia decizii de afaceri până la publicarea cererii de buget pentru FY26. „Speculațiile se schimbă zi de zi”, a menționat o sursă.
Riscurile reducerilor și impactul asupra lanțului de furnizare
Sursele din industrie subliniază că, dacă Armata decide să oprească o linie de producție activă, efectele negative se vor extinde asupra întregului lanț de furnizare.
Actualitate
Lockheed Martin iși numeste un nou director financiar: Evan Scott preia misiunea
Actualitate
Avertisment pentru Industria de Apărare: Tarifele impuse de Trump pun în pericol capacitatea de achiziție a Pentagonului
-
Exclusivacum o zi
Alerta roșie: FSANP cere acțiuni imediate pentru siguranța penitenciarelor din România
-
Exclusivacum 4 zile
Cătălin Stavri: Pseudo-jurnalistul infractor al sit-ului de denigrare și șantaje Incomod.ro – Dezvăluiri explozive și inregistrări despre corupție
-
Exclusivacum 3 zile
Corupția în sistem: Legătura dintre inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și forțele de ordine
-
Exclusivacum 3 zile
Corupția în justiție: Cazul inculpatului pseudo – jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și murdăriile din White Tower
-
Ancheteacum 10 ore
Decontarea serviciilor turistice pentru personalul din apărare și ordine publică în 2025
-
Exclusivacum 4 zile
„Adio, Halchin!”. Ieri, a fost ultima zi a Directorului General al ANP/Urmeaza Valentin Matei de la Penitenciarul Ploiesti?
-
Exclusivacum 3 zile
Suspiciuni în IGPR: Director cercetat pentru o afacere discretă cu Bolt?
-
Exclusivacum 2 zile
CSM acordă certificat de bună purtare foștilor procurori de la DNA Ploiești/„Dezvăluiri de noaptea minții”