Actualitate
EXPLOZIV/Uite de ce o urmaresc Serviciile pe Firea!/Un ”smen” de toata jena -6. 750.000 euro

Gabriela Firea o sa dea la pensionari si ochelari de vedere pe langa excursiile in insulele grecesti, la copii o sa le dea aparate de indreptare dentara, la soferi si pietoni o sa le dea pasaje, parcari si poduri. Ce-i drept, pana acum da doar ”abureli” de concerte de zeci de milioane de euro firmelor de casa, prin CREART, succesoarea ARCUB. Dar iata ca a venit, desi abia in a doua jumatate a mandatului si prima mare lovitura in fruntea Primariei Muncipiului Bucuresti a Gabrielei Firea. Cea care, punandu-si poalele mediatice in cap la ore de maxima audienta nu a pierdut nicio iesire publica din ultima vreme in care sa nu se autovictimizeze cum ca este urmarita. Si nu stie pentru ce…
Primarul Capitalei cumpara gaze la suprapret pentru bucuresteni. Din banii lor!
Iata insa ca, asa dupa cum anuntam numarul trecut, prin publicarea documentelor intrate in posesia noastra ii putem satisface si aceasta ”mica curiozitate” doamnei primar general. Cea care ”a jucat” pe bursa buna parte din banii bucurestenilor, cumparand gaze nu musai pentru ca un bun gospodar isi face provizii din timp, cat mai ales ca parte dintr-un complex plan de fortare a preluarii ELCEN printr-o modalitate considerata inclusiv de unii specialisti ai sistemului la limita unui veritabil ”atac raider”. Dar cum despre preluarea ”agresiva” a ELCEN si a adevaratei mize financiare pur si simplu uriase care se ascunde in spatele acestei manevre cu manta la ANAF vom reveni cu noi dezvaluiri in numerele viitoare, sa revenim la ”shopping”-ul de toamna al Gabrielei Firea. Cand, doar pe parcursul unei singure saptamani, Primaria Municipiului Bucuresti a reusit ”performanta” sa cumpere gaze naturale la halucinantul pret de 169,20 lei/MWh, cand restul institutiilor de stat, inclusiv unele subordonate PMB sau in plin proces de preluare de catre acesta platesc cel mult 100 de lei tot pentru un MWh! Si cum cantitatea achizitionata printr-o cel putin ”ciudata” operatiune pe Bursa Romana de Marfuri este una mai mult decat insemnata, de nu mai putin de 448.671,82 MWh, ar fi fost la mintea cocosului, daca functiona, ca s-ar fi putut obtine chiar un pret mai mic decat cel standard de 100 de lei cu care, pentru a da un singur exemplu, cumpara chiar ELCEN-ul. Numai ca, dupa cum reiese din documentele pe care serviciile de informatii le-au transmis deja ”beneficiarilor” legali, Primaria Gabrielei Firea, prin RADET, in urma unor miscari greu de explicat procurorilor anticoruptie de-a ”alba-neagra” in perioada 11.09.2018 -14 .09.2018 a sfarsit prin a accepta un pret de 169, 20 lei/MWh, pe care il refuzase cu doar cateva zeci de ore inainte! Si uite cum, in timp ce Gabriela Firea va continua probabil sa urle ca din gura de sarpe ca nu stie de ce o urmareau serviciile, prejudiciul deja stabilit pana acum in urma operatiunii de cumparare de gaze pe bursa este de nu mai putin de 6.750.000 euro! ”Comision” sau ”ghinion ”aferent tranzactiei de pe ”licitatia fantoma”, asta ramane de vazut!
Ancheta in cinci puncte
Desigur ca nimeni nu are pretentii la contribuabilul bucurestean sa dea dovada de o asemenea vigilenta civica incat sa se prinda atunci cand bugetul Primariei Municipiului Bucuresti este prejudiciat, fie si prin ricoseul RADET cu aproape 7 milioane de euro dintr-o singura lovitura. Iar de la consilierii municipali, din pacate asteptarile sunt si mai putine. Si iata pentru ce se dovedeste o data in plus marele castig pe care il poate reprezenta resetarea din mers a serviciilor, atunci cand ofiterii de informatii chiar isi fac munca de intelligence.
”Alba-neagra” cu anunțul dispărut și reapărut
Pentru ca astfel ancheta procurorilor este mult usurata din start, acestia neavand acum decat sa urmareaca ”Opis”-ul in cinci pasi primit de la serviciul secret care, iata, stia el de ce sta cu ochii pe Firea ”ca pe butelie”, ca tot veni vorba de gaze. Dar iata cele cinci puncte ale notei informative care isi urmeaza deja cursul legal cu privire la ”buclucasa” licitatie pentru tranzactionarea de gaze naturale in care specialistii Gabrielei Firea si-au pierdut capul in socoteli si au recurs la o schema ”sinucigasa” financiar prin care bucurestenii au pierdut 6.750.000 euro:
1) Licitatia este anuntata in data de 06.09.2018
2) Licitatia are loc in data de 11.09.201, dar cumparatorul (n.r. –PMB, prin RADET) nu accepta pretul propus de 169,20 lei, conform raportului de tranzactionare (vezi facsimil)
3)Raportul de tranzactionare dispare de pe site incepand cu data de 12.09.2018 (din captura de ecran realizata in data de 14.09.2018, ora 04:07 PM rezulta faptul ca raportul de tranzactionare nu a reaparut pe site nici macar pana la aceasta data) – vezi facsimil
4) Din captura de ecran realizata in data de 14.09.2018 ( ora 04:46 PM) rezulta faptul ca raportul de tranzactionare a reaparut pe site ( a reaparut ca fiind incarcat in data de 11.09.2018, ora 13:30) – vezi facsimil
5) Din noul raport de tranzactionare (vezi facsimil) rezulta faptul ca pretul de 169,2- Lei/MWh a fost acceptat de catre cumparator!
Au ”smenuit” raportul de pe bursa!
Desigur ca deconspirarea in cinci pasi a schemei prin care s-au cumparat gaze la 169, 20 lei/ MWh fata de 100 lei/ MWh este suficienta pentru cei initiati de a fi suprinsi nu doar de apelarea la o strategie pe cat de pragmatica, pe atat de riscanta.
Rezultatele sedintelor de tranzactionare pe Piata Centralizata a Gazelor Naturale BRM cu ”refuzul” si ”acceptul” cumparatorului la acelasi pret!
Pentru ca este atat de simplu de verificat daca sti unde sa cauti ca restul institutiilor de stat, inclusiv cele de sub ”pulpana” Primariei Gabrielei Firea cumpara un MWh cu cel mult 100 de lei. Mai mult chiar, pentru a da o singura alta varianta, de-abia dupa aceasta tranzactie ”fantoma” pe Piata Centralizata a Gazelor Naturale BRM pretul gazelor a cunoscut o ”explozie” fara precedent.
Si dupa cum reiese din ultimul raport privind pretul de inchidere rezultat din tranzactiile angro cu gaze derulate in Punctul Virtual de Tranzactionare(PVT) din Romania pe Piata pentru Ziua Urmatoare de Gaze Naturale (PZUGN) administrata de bursa angro de energie OPCOM,”pretul a fost de 102 lei/MWh, in crestere cu peste 4% fata de cel din urma cu exact o saptamana, cand s-au consemnat primele tranzactii pe aceasta platforma, de 98 lei/ MWh!. Deci, pe cand toata lumea cumpara gaze cu 98 de lei, hai sa zicem 100 lei pentru ”rotunjirea” cifrei, Gabriela Firea a cumparat pentru bucuresteni cu 169,20 lei. Adica, dupa cum o arata un calcul elementar, cu 6. 750.000 euro in plus! Si asta dupa un ”smen” de toata jena cu anuntul publicat pe site-ul oficial, care a fost scos pe data de 12.09.2018, ora 04:07 PM si a reaparut ”ca prin magie” pe data de 14.09.2018, ora 04:46 PM, tocmai ”la tanc” pentru ca sa se cumpere gazul exact la pretul refuzat cu doar trei zile inainte, de 169,20 lei. Numai ca, in aceste doua zile, cum anuntul nu a mai fost disponibil, logic ca alti competitori nu au mai avut cum sa faca ofertele ”obisnuite” de doar 100 lei pentru un MWh! (Catalin Tache).
Actualitate
Schimbări drastice în achizițiile armatei: Îngrijorări și speculații în industria de apărare

Mesajul clar al Generalului: Tehnologiile se transformă
În inima Deșertului Mojave din California, Șeful Statului Major al Armatei, generalul Randy George, a transmis un mesaj clar industriei de apărare: un cutremur tehnologic se preconizează, iar acesta ar putea afecta profund programele de achiziție la scară largă, inclusiv vehiculele de luptă terestre.
„Sunt legat de capacitatea generală”, a declarat generalul cu patru stele pentru publicația Breaking Defense, într-un interviu recent. „Modul în care facem asta probabil se va schimba… [și] cu ce echipament.”
George a evidențiat rapiditatea cu care tehnologia a evoluat în ultimii ani, sugerând că Armata ar putea reconsidera achizițiile pe care le-a realizat de-a lungul timpului.
Speculații cu privire la reduceri substanțiale
Comentariile sale vin într-un context în care circulă zvonuri larg răspândite că Armata ar putea face reduceri semnificative în portofoliul vehiculelor de luptă terestre. Cu toate că serviciul nu a confirmat încă astfel de măsuri, contractanții din domeniul apărării se pregătesc deja pentru vești proaste, conform surselor din industrie.
„Reduceri sunt doar zvonuri până când nu devin realitate”, a afirmat un oficial din industrie.
Îngrijorări fundamentele pe baza raportului Marathon Initiative
Pentru a înțelege îngrijorările existente, trebuie să ne întoarcem la 2023, când Marathon Initiative, o organizație non-profit axată pe subiecte de securitate națională, a publicat un raport care propunea schimbări drastice în achiziții pentru toate serviciile armate. Raportul recomanda reducerea formatiunilor și a achizițiilor de armament, inclusiv sisteme precum Armored Multi-Purpose Vehicle (AMPV) și progresele în programul de obuzier autopropulsat Paladin Integrated Management (PIM).
Chiar dacă documentul are aproape doi ani iar nu este o publicație guvernamentală, a câștigat tracțiune recentă în cercurile industriei de apărare, în special datorită ascensiunii autorilor săi în structurile de decizie ale Pentagonului.
Încercări de adaptare și inovație
Generalul James Rainey, șeful Comandamentului Viitor al Armatei, ajută la clarificarea acestor întrebări de cerințe și a utilizat experimente precum Proiectul Convergence Capstone 5 pentru a aduce perspective utile conducerii superioare.
„Șeful urăște un anumit tip de echipament. Mi-a spus: ‘Vreau să-l distrug.’ Și eu am răspuns: ‘Nu-ți face griji, a murit deja la PCC5. … [A trecut] de la verde la roșu ca o broască într-un blender’”, a relatat Rainey recent pe scenă.
Așteptări statice în fața incertitudinii bugetare
Industria se pregătește acum să observe ce va fi păstrat și ce va fi eliminat din categorii ce par a se îndrepta spre un viitor incert. „Industria trebuie să stea liniștită și să aștepte următoarele 90 de zile pentru a vedea cum se desfășoară lucrurile… [pentru că] se schimbă constant”, a subliniat generalul în rezervă John Ferrari.
Cu toate acestea, unele surse din industrie afirmă că este provocator să se ia decizii de afaceri până la publicarea cererii de buget pentru FY26. „Speculațiile se schimbă zi de zi”, a menționat o sursă.
Riscurile reducerilor și impactul asupra lanțului de furnizare
Sursele din industrie subliniază că, dacă Armata decide să oprească o linie de producție activă, efectele negative se vor extinde asupra întregului lanț de furnizare.
Actualitate
Lockheed Martin iși numeste un nou director financiar: Evan Scott preia misiunea
Actualitate
Avertisment pentru Industria de Apărare: Tarifele impuse de Trump pun în pericol capacitatea de achiziție a Pentagonului
-
Exclusivacum o zi
Alerta roșie: FSANP cere acțiuni imediate pentru siguranța penitenciarelor din România
-
Exclusivacum 4 zile
Cătălin Stavri: Pseudo-jurnalistul infractor al sit-ului de denigrare și șantaje Incomod.ro – Dezvăluiri explozive și inregistrări despre corupție
-
Exclusivacum 3 zile
Corupția în sistem: Legătura dintre inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și forțele de ordine
-
Exclusivacum 3 zile
Corupția în justiție: Cazul inculpatului pseudo – jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și murdăriile din White Tower
-
Ancheteacum 10 ore
Decontarea serviciilor turistice pentru personalul din apărare și ordine publică în 2025
-
Exclusivacum 4 zile
„Adio, Halchin!”. Ieri, a fost ultima zi a Directorului General al ANP/Urmeaza Valentin Matei de la Penitenciarul Ploiesti?
-
Exclusivacum 3 zile
Suspiciuni în IGPR: Director cercetat pentru o afacere discretă cu Bolt?
-
Exclusivacum 2 zile
CSM acordă certificat de bună purtare foștilor procurori de la DNA Ploiești/„Dezvăluiri de noaptea minții”