Actualitate
La casa sau la apartament? Care e cea mai buna alegere

Ai adunat o suma considerabila de bani, ori esti gata sa faci o rata si – dupa ani in care ai schimbat mai multe chirii si ai mai stat si cu parintii te gandesti sa cumperi ceva al tau, sa ai propriul acoperis deasupra capului si cateva camere pe care sa le organizezi asa cum ai visat. Apar insa fel si fel de variante si te intrebi unde ar fi ok sa locuiesti: la bloc sau la casa?
Desigur ca ai deja cateva idei despre ce inseamna atat viata la bloc, cat si viata la casa, mai ales ca ai experimentat cel putin unul dintre cele doua stiluri de viata. Totusi, vom vorbi si noi mai pe larg despre aceasta alegere dificila.
Cu ajutorul specialistilor de la Estimobiliar.ro am realizat acest articol care poate fi de mare ajutor pentru orice persoana care isi cauta o casa sau un apartament.
Ce sa alegi intre casa si apartament
Vom lua in considerare cateva aspecte importante in ceea ce priveste achizitia unei case si a unui apartament, astfel incat sa vedem care ar fi cea mai buna alegere.
- Pretul de achizitie
In general, mai ales in ultima vreme, preturile caselor au explodat mai ales daca se afla in orase. Asta deoarece, indiferent in ce stare se afla casa respectiva, se ia in considerare in primul rand terenul curtii, iar terenurile sunt foarte scumpe.
Astfel, daca ai un buget redus, un apartament la bloc este mult mai accesibil pentru tine decat o casa. Situatia se poate schimba daca alegi o casa intr-o localitate ceva mai indepartata, insa aici vei avea mai putine facilitati, va trebui sa faci naveta la servici samd.
La acest capitol putem concluziona faptul ca este mult mai accesibil sa cumperi un apartament decat o casa.
- Intretinere
In general la casa costurile pentru intretinere sunt mai mari decat la apartament. Ne referim aici strict la caldura, apa si energie electrica.
Totusi, la casa poti face investitii in panouri solare care te vor ajuta apoi sa faci foarte multe economii, insa investitia este destul de mare. Poate fi recuperata, dar reprezinta un efort.
De asemenea, cine a stat la casa stie ca tot timpul sunt lucruri de facut. De la gardul care s-a invechit, la trotuarele care s-au cam macinat de-a lungul anilor, mereu vei gasi treburi care aduc totodata si cheltuieli. La apartament in schimb nu vei avea atat de multe griji.
- Confort
Totusi, intr-o lupta intre casa si apartament, casa castiga cu siguranta la capitolul confort. Asta deoarece ai propria curte pe care o vei amenaja cum vrei. La fel vei putea amenaja si casa fara sa ai nevoie de o multime de acorduri de la vecini samd. De asemenea nu vei avea vecini care sa te trezeasca cu bormasina si vei simti foarte multa libertate.
Desigur ca poate exista confort si la apartament, insa trebuie sa recunoastem ca viata la bloc este putin mai dificila.
- Facilitati
Sansele de a avea statia de autobuz la cativa pasi, precum si magazine, banca ori alte facilitati cresc atunci cand stai la bloc. Asta deoarece casele in general sunt situate la periferie, iar comerciantii sunt interesati de locatiile unde exista o concentrare cat mai mare de oameni.
Astfel, daca nu vrei sa faci zeci de minute pe jos pentru a cumpara o paine, ar trebui sa te muti la bloc, deoarece sigur exista cel putin un chiosc in apropiere.
Putem concluziona deci ca viata la bloc, desi urata de multi, vine cu mai multe avantaje decat viata la casa. Desigur ca viata la casa poate fi si ea foarte frumoasa, insa este totodata si mai scumpa.
Actualitate
Schimbări drastice în achizițiile armatei: Îngrijorări și speculații în industria de apărare

Mesajul clar al Generalului: Tehnologiile se transformă
În inima Deșertului Mojave din California, Șeful Statului Major al Armatei, generalul Randy George, a transmis un mesaj clar industriei de apărare: un cutremur tehnologic se preconizează, iar acesta ar putea afecta profund programele de achiziție la scară largă, inclusiv vehiculele de luptă terestre.
„Sunt legat de capacitatea generală”, a declarat generalul cu patru stele pentru publicația Breaking Defense, într-un interviu recent. „Modul în care facem asta probabil se va schimba… [și] cu ce echipament.”
George a evidențiat rapiditatea cu care tehnologia a evoluat în ultimii ani, sugerând că Armata ar putea reconsidera achizițiile pe care le-a realizat de-a lungul timpului.
Speculații cu privire la reduceri substanțiale
Comentariile sale vin într-un context în care circulă zvonuri larg răspândite că Armata ar putea face reduceri semnificative în portofoliul vehiculelor de luptă terestre. Cu toate că serviciul nu a confirmat încă astfel de măsuri, contractanții din domeniul apărării se pregătesc deja pentru vești proaste, conform surselor din industrie.
„Reduceri sunt doar zvonuri până când nu devin realitate”, a afirmat un oficial din industrie.
Îngrijorări fundamentele pe baza raportului Marathon Initiative
Pentru a înțelege îngrijorările existente, trebuie să ne întoarcem la 2023, când Marathon Initiative, o organizație non-profit axată pe subiecte de securitate națională, a publicat un raport care propunea schimbări drastice în achiziții pentru toate serviciile armate. Raportul recomanda reducerea formatiunilor și a achizițiilor de armament, inclusiv sisteme precum Armored Multi-Purpose Vehicle (AMPV) și progresele în programul de obuzier autopropulsat Paladin Integrated Management (PIM).
Chiar dacă documentul are aproape doi ani iar nu este o publicație guvernamentală, a câștigat tracțiune recentă în cercurile industriei de apărare, în special datorită ascensiunii autorilor săi în structurile de decizie ale Pentagonului.
Încercări de adaptare și inovație
Generalul James Rainey, șeful Comandamentului Viitor al Armatei, ajută la clarificarea acestor întrebări de cerințe și a utilizat experimente precum Proiectul Convergence Capstone 5 pentru a aduce perspective utile conducerii superioare.
„Șeful urăște un anumit tip de echipament. Mi-a spus: ‘Vreau să-l distrug.’ Și eu am răspuns: ‘Nu-ți face griji, a murit deja la PCC5. … [A trecut] de la verde la roșu ca o broască într-un blender’”, a relatat Rainey recent pe scenă.
Așteptări statice în fața incertitudinii bugetare
Industria se pregătește acum să observe ce va fi păstrat și ce va fi eliminat din categorii ce par a se îndrepta spre un viitor incert. „Industria trebuie să stea liniștită și să aștepte următoarele 90 de zile pentru a vedea cum se desfășoară lucrurile… [pentru că] se schimbă constant”, a subliniat generalul în rezervă John Ferrari.
Cu toate acestea, unele surse din industrie afirmă că este provocator să se ia decizii de afaceri până la publicarea cererii de buget pentru FY26. „Speculațiile se schimbă zi de zi”, a menționat o sursă.
Riscurile reducerilor și impactul asupra lanțului de furnizare
Sursele din industrie subliniază că, dacă Armata decide să oprească o linie de producție activă, efectele negative se vor extinde asupra întregului lanț de furnizare.
Actualitate
Lockheed Martin iși numeste un nou director financiar: Evan Scott preia misiunea
Actualitate
Avertisment pentru Industria de Apărare: Tarifele impuse de Trump pun în pericol capacitatea de achiziție a Pentagonului
-
Exclusivacum o zi
Alerta roșie: FSANP cere acțiuni imediate pentru siguranța penitenciarelor din România
-
Exclusivacum 4 zile
Cătălin Stavri: Pseudo-jurnalistul infractor al sit-ului de denigrare și șantaje Incomod.ro – Dezvăluiri explozive și inregistrări despre corupție
-
Exclusivacum 3 zile
Corupția în sistem: Legătura dintre inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și forțele de ordine
-
Exclusivacum 3 zile
Corupția în justiție: Cazul inculpatului pseudo – jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și murdăriile din White Tower
-
Exclusivacum 4 zile
„Adio, Halchin!”. Ieri, a fost ultima zi a Directorului General al ANP/Urmeaza Valentin Matei de la Penitenciarul Ploiesti?
-
Ancheteacum 9 ore
Decontarea serviciilor turistice pentru personalul din apărare și ordine publică în 2025
-
Exclusivacum 3 zile
Suspiciuni în IGPR: Director cercetat pentru o afacere discretă cu Bolt?
-
Exclusivacum 2 zile
CSM acordă certificat de bună purtare foștilor procurori de la DNA Ploiești/„Dezvăluiri de noaptea minții”