Connect with us

Anchete

EXPLOZIV/”Pepiniera” Codrut Olaru/”Camaradul” Pahontu/Haineala, in locul lui Kovesi! – Comisarul de Prahova

Publicat

pe

Oana Schmidt Haineala este noua „Doamna de fier” a Justitiei romane, fosta procuroare care a condus Consiliul Superior al Magistraturii fiind „varful de lance” al actualei Puteri pentru preluarea controlului asupra a ceea ce a mai ramas din statul paralel. Iar cum rivalitatea dintre Oana Schmidt Haineala si Laura Codruta Kovesi este binecunoscuta in sistem ca fiind de mult drept una „pe viata si pe moarte”, cea din urma ratand la mustata retinerea  acesteia in controversatul dosar al anchetarii Ordonantei 13, miza „meciului” este una uriasa. Atat pentru taberele politice implicate, cat si pentru transarea „razboiului orgoliilor” dintre cele doua procuroare.

”Omul lui Basescu” la conducerea CSM

Cert este ca, din informatiile de ultima ora intrate in posesia noastra, Haineala tocmai ce a mutat spectaculos, reusind racolarea unuia dintre cei mai fideli colaboratori al Laurei Codruta Kovesi, care deja ar fi sarit in noua barca dupa ce a primit garantii ca ar putea prelua conducerea Directiei Nationale Anticoruptie de la actuala sa sefa. Iar „deturnarea” respectivului procuror anticoruptie cu nume vine la pachet cu oamenii „garantati” de Codrut Olaru sau generalul Lucian Pahontu, provenind din pepinierele „personale” de cadre ale acestora si care in ultima vreme sunt numiti „pe banda rulanta” pe functii cheie in diverse structuri de Parchet si mai ales in Ministerul de Interne, toti acestia avand „avizul politic” obligatoriu luat, prin mijloace specifice, tocmai de catre Oana Schmidt Haineala. Cea care, dupa castigarea unei prime batalii in Justitie si revenirea ei in Ministerul Justitiei, unde  a fost numita de catre Tudorel Toader chiar seful Corpului de control al ministrului, pare sa fi declansat asaltul final la „reduta DNA”.

Laura Codruta Kovesi are tot mai putini parteneri loiali

Insa strategia implementata de cea despre care se stie ca se bucura de relatii excelente inclusiv in influentele medii politice si nu doar din Tel Aviv ocoleste asumarea oficiala a conducerii vreunei structuri intrate in sfera de control a actualei Puteri politice, Haineala avand in schimb deja pregatiti procurorii care vor fi numiti la conducerea DNA, DIICOT si a Parchetului General. Insa adevarata lupta se duce la nivelul esaloanelor inferioare ale structurilor din sistem, acolo unde , dupa atatia ani de „butonare” informativa s-au creat adevarate automatisme in a raspunde unor ordine nescrise. Si pe acest front Haineala forteaza atragerea de partea sa a cat mai multi dintre sefii cu influenta in sistem, exemplele Lucian Pahontu sau Codrut Olaru aratand ca au fost deja create primele „brese” importante…

Au noul sef al DNA!

Desigur ca prioritatea absoluta a actualei Puteri politice este debarcarea Laurei Codruta Kovesi din funtea Directiei Nationale Anticoruptie sau,daca nu se reuseste”decaparea” acesteia de urgenta, barem izolarea cat mai stransa pana la sfarsitul mandatului. Oricum, iata ca Oana Schmidt Haineala, adevaratul strateg al planului de resetare a justitiei, asa cum Darius Valcov gireaza programul de guvernare a reusit sa bifeze o alta victorie de etapa importanta, prin convingerea unui procuror cu nume si functie de a accepta ”oferta de nerefuzat” de a prelua conducerea DNA, la momentul oportun. Iar lovitura este una cu atat mai spectaculaosa cu cat este vorba chiar de catre unul dintre procurorii anticoruptie cunoscut drept unul dintre cei mai loiali oameni ai lui Kovesi, astfel ca Haineala incearca astfel sa impace si ”capra” nucleului dur din PSD, dar si ”varza” cancelariilor occidentale.

”Pepiniera” Codrut Olaru

Insa dincolo de jocurile subterane care au inceput sa treaca deja  la ”next level” al „piramidei” DNA, miscari de trupe cel putin la fel de insemnate au loc si in cadrul altor structuri.

Codrut Olaru, un ”as” al jocului dublu

Astfel ca la varful DIICOT soarta incapatanatului Daniel Horodniceanu este ca si pecetluita, „nea Gusti” Lazar nereusind decat sa mai traga ceva de timp, pana ce ”alesul” lui Haineala va fi instalat si oficial la conducere. Iar faptul ca Felix Banila provine din „pepiniera” de procurori asumata de Codrut Olaru nu mai trebuie sa mire pe nimeni, „fratia bacauana” fiind, din nou, una tot mai influenta la nivelul Justitiei.

Horodniceanu trage degeaba de timp

Astfel ca, bazandu-se si pe sprijinul ”logistic” al lui Codrut Olaru, un adevarat veteran al „jocului dublu” din sistem, Oana Schmidt Haineala poate sta linistita barem ca are cine veghea la preluarea controlului in structurile de Parchet care, incet, dar sigur, se aliniaza la noul ”trend”…

”Camaradul” Pahontu

De asemenea, un rol bine determinat in structura transpartinica construita cu migala de Oana Schmidt Haineala la nivelul sistemului il are si generalul Lucian Pahontu. Cel care, desi nu mai este de mult „profet” in propriul SPP condus inca din 2005 are totusi statutul unui ”camarad” de nadejde, oameni propusi sau girati de acesta continuand sa avanseze pe ”culoarul” numirilor politice.

Generalul Pahontu, un bun ”camarad” al Oanei Schmidt Haineala

Astfel ca pe palierul structurilor sensibile din Ministerul de Interne sau alte institutii de forta, Oana Schmidt Haineala nu pregeta sa apeleze adeseori atat la sfaturile, cat si la oamenii asumati de bunul ”camarad” Pahontu. Iar cum si sotia lui Codrut Olaru lucreaza tot in subordinea sefului SPP, iata ca noul pol de influenta construit de Haineala este unul tot mai demn de luat in seama.

E tot mai ”curtata”

Iar cea mai buna dovada a ascensiunii vijelioase a Oanei Schmidt Haineala, care tinde sa-i ia locul de forta Laurei Codruta Kovesi in noul ”binom” pe cale sa se instaleze in fruntea sistemului este ”curtea” tot mai intensa care i se face din partea unor sefi de structuri invatati sa-si caute protectia personala si a functiilor detinute sub ”fustele”  procuroarelor sau judecatoarelor care si-au asumat de-a lungul vremii rolul de ”doamne de fier” ale Justitiei din Romania.

Tudorel Toader, ”asistat” din chiar sanul ministerului

Astfel ca, dupa ce a acceptat rolul de ”recuperatoare” de sefi din sistem si a punctat primele succese remarcabile Oana Schmidt Haineala joaca acum mult mai sus, acolo unde dosarele nu mai sunt de mult niste simple hartii… Iar cum ministrul Tudorel Toader nu indrazneste sa o deranjeze nici cu o floare, nici alti ministri pesedisti neriscand sa-si bage nasul in ”ciorba” pregatita de Haineala, aceasta are deocamdata spatele politic asigurat pentru a putea pregati ”marea confruntare” care urmeaza si unde se joaca pe totul sau nimic…(:Catalin Tache).

 

 

Articolul EXPLOZIV/”Pepiniera” Codrut Olaru/”Camaradul” Pahontu/Haineala, in locul lui Kovesi! apare prima dată în Ziarul Incisiv de Prahova.

Anchete

Avize favorabile pentru reducerea pensiilor magistratilor și creșterea vârstei de pensionare

Publicat

pe

De

Inițiativa legislativă în discuție

Publicația Lumea Justiției dezvăluie că avizele favorabile pentru proiectul de lege privind pensiile de serviciu ale magistratilor continuă să susțină modificările propuse de liderii coaliției de guvernare. Proiectul vizează reducerea pensiilor magistratilor, calculul acestora urmând să se facă raportat la 65% din veniturile realizate în ultimele 48 de luni de activitate, față de 80% cât este în prezent, și creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani.

Aviz negativ de la CSM

Până în prezent, singurul aviz negativ pentru acest proiect de lege provine de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Aceasta reprezintă o reacție importantă din partea corpului magistratului, care își exprima îngrijorările legate de impactul acestor modificări asupra sistemului judiciar.

Parcursul legislativ al inițiativei

Ințiativa legislativă (Pl-x nr. 103/2025) este deja în proces de analiză în Camera Deputaților, unde au fost depuse trei avize. Din păcate pentru judecători și procurori, două dintre acestea sunt favorabile proiectului de lege. Avizul Comisiei pentru Drepturile Omului, Culți și Problemele Minorităților Naționale a fost adoptat în unanimitate, iar cel al Consiliului Legislativ, condus de Florin Iordache, include o serie de propuneri și observații care nu ridică obiecții semnificative la adresa modificărilor propuse.

Reacții și implicații

Aceste avize favorabile sugerează o continuare a discuțiilor în cadrul legislativ și o posibilă aprobată a proiectului, ceea ce ar putea avea un impact considerabil asupra sistemului judiciar românesc. Reducerea pensiilor și creșterea vârstei de pensionare stârnesc controverse și discuții în rândul comunității juridice și al opiniei publice, în contextul în care se depun eforturi continue pentru a asigura o justiție independentă și eficientă. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile în continuare în acest proces legislativ. (Irinel I.).

Citeste in continuare

Anchete

CSM emite aviz negativ pentru proiectul pensiilor speciale ale magistraților

Publicat

pe

De

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dat aviz negativ, în data de marți, pentru proiectul de lege aflat în dezbatere la Camera Deputaților ce vizează modificarea pensiilor magistraților, conform informațiilor furnizate de Agerpres.

Detalii despre proiectul de lege

Proiectul propus de liderii coaliției de guvernare prevede că, începând cu 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii, magistrații de la Curtea Constituțională, precum și personalul de specialitate juridică se pot pensiona și beneficia de pensia de serviciu, dacă au minimum 25 de ani de vechime în aceste funcții și o vârstă de cel puțin 48 de ani. De asemenea, magistrații vor ajunge treptat la vârsta de pensionare de 65 de ani până în 2045.

Obiecțiile CSM la proiectul de lege

CSM a argumentat avizul negativ invocând Legea 282/2023, care a modificat deja condițiile de pensionare pentru magistrați. Astfel, legea actuală prevede creșterea vârstei de pensionare la 60 de ani, precum și eliminarea vechimilor în alte funcții juridice. De asemenea, este prevăzută o perioadă de tranziție pentru valorificarea vechimii în alte funcții juridice, totodată stabilind o bază de calcul de 80% din venitul brut pentru pensii.

CSM consideră că adoptarea unei noi legi la scurt timp după legislativul anterior afectează stabilitatea cadrului normativ și riscă să influențeze negativ resursele umane din sistem, atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ. În perioada 2021-2023, a existat o pensionare masivă a magistraților, ceea ce i-ar putea determina pe mulți dintre ei să iasă din sistem dacă proiectul este adoptat.

Impactul asupra magistraților

Conform CSM, un procent semnificativ dintre magistrați îndeplinesc în prezent condițiile de pensionare. De exemplu, 75,45% dintre judecătorii Instanței Supreme și 23,92% dintre cei de la curțile de apel pot ieși la pensie. Consiliul mai susține că o nouă lege ar crea discriminări între generațiile de magistrați, fiind trei regimuri de pensionare diferite.

CSM a subliniat că reducerea cuantumului pensiei la 65% din venitul realizat în ultimele 48 de luni contravine jurisprudenței Curții Constituționale, care impune respectarea principiului independenței justiției și asigurarea unor venituri din pensii apropiate celor din perioada activă.

Contextul legislativ și presiunea europeană

Guvernul se confruntă cu presiuni din partea Comisiei Europene, care a blocat o plată de 230 de milioane de euro prin PNRR din cauza neîndeplinirii jalonului referitor la reforma pensiilor speciale. Premierul Marcel Ciolacu a menționat că Guvernul are câteva variante pentru a remedia această situație.

De asemenea, Curtea Constituțională a declarat că impozitarea progresivă a pensiilor speciale a creat premisele unei recalculări anuale a pensiilor, contrar legislației actuale. Aceasta a stabilit că actul normativ nu precizează modalitatea de calcul a părții contributive, ceea ce încalcă drepturile stabilite în Constituție.

Prin urmare, tensionarea legislativă pe tema pensiilor magistraților continuă să genereze controverse și preocupări atât în interiorul sistemului judiciar, cât și pe scena politică.

Citeste in continuare

Anchete

Participare instituțională la nivel european: Ioana Morar alături de Ministrul Justiției, Radu Marinescu

Publicat

pe

De

Întâlnire bilaterală în Paris pentru reglementarea activității avocaților

Pe data de 15 aprilie 2025, ministrul Justiției, Radu Marinescu, s-a întâlnit la Paris cu delegația Consiliului Național al Barourilor din Franța, condusă de președinta instituției, Julie Couturier. Discuțiile, care au fost deosebit de productive, s-au concentrat pe aspecte cruciale precum reglementarea profesiei de avocat, relația dintre magistrați și avocați, formarea profesională, precum și utilizarea inteligenței artificiale în domeniul juridic.

Colaborare instituțională în domeniul penal

La acest eveniment a participant și Ioana Morar, director general adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor. Prezența sa în cadrul delegației oficiale a Ministerului Justiției subliniază angajamentul sistemului penitenciar românesc de a se implica activ în dialogul european pe teme de justiție, vizând promovarea unei colaborări bazate pe profesionalism și transparență.

FSANP: Promovarea imaginilor penitenciarelor românești în context internațional

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a salutat participarea sistemului penitenciar românesc în astfel de contexte internaționale. Reprezentarea acestora dovedește angajamentul pentru o imagine coerentă și responsabilă, esențială pentru recunoașterea susținută a profesionalismului și standardelor înalte ale instituțiilor penitenciare românești.

Angajamentul pentru  viitor

Aceste demersuri subliniază importanța colaborării internaționale în domeniul justiției și al reabilitării, evidențiind dorința României de a se alinia la standardele europene. Dialogurile continuate între țări vor aduce beneficii semnificative pentru întregul sistem de justiție și penitenciar. (Irinel I.).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv10 ore ago

Procurorul „aruncat”: Mâna nevăzută a senatorului „Melcilor” asupra justiției

Teatrul absurdității în afacerile cu deșeuri Un circ în jurul gunoaielor (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), etc Într-o...

Exclusiv22 de ore ago

Analiză juridică asupra inaplicabilității interdicțiilor din proiectul de lege privind mercenariatul pentru polițiștii suspendați

Considerații preliminare Analiza se concentrează asupra aplicabilității interdicțiilor incluse în proiectul de lege ce modifică diverse acte normative din domeniul...

Exclusiv22 de ore ago

Mușamalizarea organizată: Răspunsuri insălătoare și coordonate de la vârful IGPR

Context și scopul analizei În ultimele luni, Sindicatul Polițiștilor “Diamantul” a identificat un model sistematic de dezinformare și disimulare a...

Exclusiv22 de ore ago

Alerta roșie: FSANP cere acțiuni imediate pentru siguranța penitenciarelor din România

Context internațional și precedent alarmant Recenta serie de atacuri asupra închisorilor din Franța a generat un semnal de alarmă în...

Exclusiv22 de ore ago

Destructurarea unei rețele internaționale de inșelăciune în domeniul suplimentelor alimentare

Sprijin internațional în combaterea infracționalității Poliția Română, în colaborare cu specialiști din cadrul EUROPOL, a oferit asistență ofițerilor de investigație...

Exclusiv22 de ore ago

Percheziții în Pogoanele: Trei persoane reținute pentru inșelăciune în domeniul relațiilor online

Acțiune coordonată împotriva infracțiunilor economice Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Buzău, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele, au...

Exclusiv2 zile ago

CSM acordă certificat de bună purtare foștilor procurori de la DNA Ploiești/„Dezvăluiri de noaptea minții”

Secția pentru procurori în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a emis un nou certificat de bună...

Exclusiv3 zile ago

Corupția în sistem: Legătura dintre inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și forțele de ordine

Corupția în sistem: Legătura dintre INFRACTORUL – INCULPAT spagar si santajist Cătălin Stavri și forțele de ordine Cum site-ul de...

Exclusiv3 zile ago

Corupția în justiție: Cazul inculpatului pseudo – jurnalist spagar si santajist  Cătălin Stavri și murdăriile din White Tower

Scandalul White Tower: Între escrocherii și complicități neimaginabile Miza imobiliară care scoate la iveală colapsul moral al justiției Într-un nou...

Exclusiv3 zile ago

Suspiciuni în IGPR: Director cercetat pentru o afacere discretă cu Bolt?

Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul a dezvăluit informații intrigante privind un director din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române...

Exclusiv3 zile ago

Sindicatul Europol răspunde IGPR: Dovada lipsei de carburant este adevărată

Sindicatul Europol reamintește reacția inițială a IGPR în legătură cu acuzațiile privind lipsa de carburant. Atunci, conducerea Poliției Române a...

Exclusiv4 zile ago

Cătălin Stavri: Pseudo-jurnalistul infractor al sit-ului de denigrare și șantaje Incomod.ro – Dezvăluiri explozive și inregistrări despre corupție

Cazul Cătălin Stavri: Pseudo-jurnalistul implicat în santaj și corupție – Dezvăluiri explozive și inregistrări revelatoare Un infractor sub presiune: Revelații...

Exclusiv4 zile ago

„Adio, Halchin!”. Ieri, a fost ultima zi a Directorului General al ANP/Urmeaza Valentin Matei de la Penitenciarul Ploiesti?

Pe 14 aprilie 2025, la ora 16:00, Dan Halchin si-a încheiat mandatul în funcția de director general al Administrației Naționale...

Exclusiv4 zile ago

Provocarea consumului de combustibil: Poliția Capitalei își regândește patrularea

Într-o situație tensionată, agentii se confruntă cu o autonomie redusă Cei de la Sindicatul Europol aduc în discuție o problemă...

Exclusiv5 zile ago

Vlad Nichita: Între corupție și evaziune – O nouă fază a scandalului WHITE TOWER

O judecată controversată Pe data de 15 aprilie 2025, Vlad Nichita se va afla din nou în fața instanței, contestând...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv