Actualitate
Iohannis faulteaza SUA si primeste cartonas galben si/sau ROSU
COMENTARIU DE BOGDAN TIBERIU IACOB (PRELUARE INPOLITICS.RO):
În România a avut loc prima manifestare de stradă împotriva SUA, fie ea și indirectă, sub forma protestelor reunite sub genericul ”Vrem Europa, nu dictatură”. O manifestație de la care au lipsit aproape complet omniprezentele, altădată, steaguri americane și care a fost încurajată în transmisie live de însuși președintele țării. Numai că rezultatul e catastrofal pentru Klaus Iohannis și reprezintă un mesaj extrem de dur care îi este transmis din zonele cel mai ”delicate” cu putință.
De o lună de zile se pregătește intens, așa cum reieșea, cel puțin, de pe rețelele virtuale, marele miting de protest de azi, care trebuia să se deruleze în București, în mai multe orașe ale țării și chiar în cîteva mari orașe europene. Organizatori, cei de la Corupția ucide, Rezistenta, Insistăm, Reset, Inițiativa România, Acțiunea Civică Galați, Declic, Uniți Salvăm, Umbrela Anticorupție Cluj și Aradul Civic etc.
”Metodele și acțiunile PSD-ALDE au ca efect îndepărtarea României de standardele europene și democratice și aruncarea ei în liga regimurilor autocratice, în care domnesc interesele și bunul-plac al celor care au acces la butoanele politice, iar societatea este lipsită de șansa de a sancționa derapajele acestora” se arăta în chemarea la miting.
Leit-motivul era clar și fără echivoc: guvernanții vor să ne scoată din Europa.
Un mesaj repetat de presa de casă a lui Iohannis, care a vorbit în ultimele zile de Romexit și altele asemenea.
Un miting care avea, una peste alta, cea mai mare miză dintre toate cîte au fost pînă acum în ultimii ani. Nu cîteva articole din codurile penale, nu vreo ordonanță de grațiere, nu vreo altă lege ori hotărîre de guvern controversată, ci însăși orientarea politică externă a țării noastre. Spre acel Vest către care am tînjit încă din anii stalinismului feroce.
La asemenea miting, cu asemenea miză, participarea trebuia să fie record, mai ales că și vremea e superbă. Dacă românii au ieșit cu zecile, chiar sutele de mii cînd era ger năpraznic, acum cu atît mai mult.
În plus, președintele țării a dat semnale limpezi în direct și la oră de vîrf, intervenind azi, de la Blaj, cu declarații dure:
“Vreau să reamintesc acestor PSD-işti că românii sunt europeni, iar aceste măsuri ale unei guvernări contra-performantă riscă să ne scoată din Europa, aşa ceva nu se poate.”
“Bănuiesc că oamenii sunt în stradă fiindcă sunt nemulţumiţi şi mesajul meu pentru ei este unul foarte clar: e importantă atitudinea civică pentru a-i readuce pe aceşti guvernanţi cu picioarele pe pământ. Am impresia de multe ori că ne afundăm, aşa, într-o gaură de antieuropenism, de diletantism, de populism din care o să ieşim din ce în ce mai greu” a mai spus el.
Și a explicat și motivele enervării sale: participarea României, spre exemplu, la acțiunea unor țări europene prin care s-a blocat declarația Serviciului de Acțiune Externă al UE, menită să împiedice recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului.
“În ceea ce priveşte cea mai recentă speţă, declaraţia care a fost pregătită de Serviciul de Acţiune Externă al UE, o să îl chem pe ministrul de Externe, ca să îmi explice ce şi cum s-a discutat şi care a fost motivaţia pentru măsura care s-a luat. În privinţa mutării ambasadei nu s-a făcut absolut niciun pas, în nicio direcţie. Ambasada nu poate fi mutată fără acordul meu. Punct! Indiferent cine ce spune”, a declarat Iohannis.
”Prin blocarea unei declaraţii, iată că dintr-o dată România este readusă în marginea Uniunii, împreună cu ţări pentru care am tot respectul, dar care sunt de esenţă mai degrabă eurosceptică. Vreau să reamintesc acestor PSD-işti că românii sunt europeni, sunt pro-europeni, iar aceste măsuri din ce în ce mai frecvente, anti-europene, care vin pe linia PSD, care vin pe linia unei guvernări contraperformante a PSD, aceste măsuri riscă realmente să ne scoată din Europa. Aşa ceva nu se poate. Nu este admisibil ca PSD, printr-o guvernare după ureche, o guvernare nefundamentată, să ia din ce în ce mai des anumite decizii, care sunt convins că sunt dictate de la nivelul partidului şi nu al Guvernului, şi să ne readucă în marginea Europei. Românii îşi doresc să fie parte integrantă din nucleul Europei. Românii nu îşi doresc să aibă abordări euro-sceptice sau anti-europene” a mai tunat președintele, pe multiple canale TV.
La asemenea declamații, în alte vremuri s-ar fi clătinat munții și ar fi ieșit apele din matcă.
Spunînd ”E importantă atitudinea civică”, președintele a spus, de fapt, ”Ieșiți masiv în stradă să punem pesediștii cu botul pe labe!”
Numai că, surpriză maximă: teatrul de luptă, aproape gol!
Spre orele 21,00, cînd ar fi trebuit să fie maxim de afluență, Digi 24 – experta recunoscută în numere hiperumflate – transmitea un maxim de 5.000 de oameni în București, încă vreo 150 la Cluj și tot așa.
Cea mai dezastruoasă participare la mitingul cu cea mai mare miză dintre toate??
Primul miting la care au lipsit aproape cu desăvîrșire steagurile americane – una-două mici excepții marginalizate – care altădată fluturau măreț aproape eclipsîndu-le pe cele ale UE.
O participare atît de jalnică, cu figuri atît de apatice, încît televiziunile de casă ale Cotrocenilor au început, ușor-ușor, să se retragă din schemă, intercalînd și alte teme în transmisii.
În fapt, să o spunem pe șleau: în România se confruntă la această oră două mari curente politice, niciunul antidemocratic, cum încearcă să sugereze Iohannis și ai lui.
E vorba pur și simplu de orientarea PSD spre axa SUA-Marea Britanie-Israel, și a lui Iohannis, PNL, USR și care or mai fi, spre UE.
Două blocuri între care falia crește vertiginos.
Și obligă la o alegere.
Nici șeful statului, nici susținătorii săi nu îndrăznesc să pronunțe numele Americii în opoziție cu cel al Europei, dar asta nu face mesajul mai puțin limpede.
Nu ne-am propus aici să dovedim că Iohannis are sau nu dreptate cînd se poziționează împotriva Americii, e o temă, oricum, teribil de complexă.
Ci doar să facem două mărunte observații.
Prima, e aceea că președintele ar fi trebuit să fie mult mai precaut, mai diplomat și mai echilibrat în apelurile sale către popor privind orientarea categorică spre UE. Nu de alta, dar sondajele din ultimul an au tot avertizat că populația României a virat încet-încet spre un grup majoritar eurosceptic. În octombrie anul trecut, un sondaj comandat de Parlamentul European releva că doar 48% dintre români mai susțineau apartenența la UE, în scădere îngrijorătoare față de luna mai, cînd procentul era de 57%.
Asta da prăbușire!
Confruntat cu asemenea fenomen, Iohannis nu are dreptul – și nici nu e înțelept – să se comporte ca și cum ar avea de partea lui, dimpotrivă, o majoritate zdrobitoare.
A doua observație e mult mai seacă, dar și mai terifiantă pentru Cotroceni: serviciile secrete autohtone par să aibă altă orientare externă decît președintele.
Dacă nu era așa, în seara asta am fi avut parte de un adevărat regal în piețele patriei!
Dezastrul de participare e, pentru Iohannis, un cartonaș galben de mari proporții care i se arată dintr-o anume direcție. Una care îi poate aduce, la o adică, și unul roșu. (Bogdan Tiberiu IACOB)
Actualitate
Ministrul german al apărării: Armata germană poate asigura securitatea într-o zonă demilitarizată din Ucraina
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat pentru publicația Suddeutsche Zeitung că armata germană poate asigura securitatea într-o posibilă zonă demilitarizată din Ucraina, în contextul unui acord de încetare a păcii discutat în ultimele luni, conform Pravda Ukrainska.
Dislocarea trupelor germane
Întrebat despre dislocarea trupelor germane în zona tampon dintre Ucraina și Rusia, Pistorius a afirmat: „Acest lucru va fi discutat când va veni vremea.”
Responsabilitatea în cadrul NATO
„Suntem cel mai mare partener al NATO în Europa. Deci, evident, vom juca un rol și ne vom asuma responsabilitatea,” a adăugat ministrul german.
Crearea unui nivel de securitate pentru Ucraina
Pistorius a subliniat că principala problemă consta în crearea unui nivel de securitate pentru Ucraina care să prevină o nouă invazie a teritoriului ucrainean de către Rusia, în viitor. De asemenea, a menționat că va călători în curând în SUA pentru a discuta cu Administrația Trump despre acest subiect.
Confirmarea ideii unei misiuni de menținere a păcii
Ideea unei misiuni de menținere a păcii în Ucraina, în contextul unor posibile negocieri, a fost confirmată și de președintele Zelenski în decembrie 2024. Până acum, statele baltice și Franța au sugerat că ar putea participa la o astfel de misiune.
Actualitate
Miopie vs. hipermetropie: cum să recunoști semnele la copilul tău
Vederea joacă un rol esențial în dezvoltarea copiilor, influențându-le performanțele școlare, relațiile sociale și activitățile zilnice. Două dintre cele mai frecvente probleme de vedere la copii sunt miopia (vederea slabă la distanță) și hipermetropia (vederea slabă de aproape). Deși par opuse, ambele condiții pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții copilului tău.
Hai să descoperim diferențele dintre miopie și hipermetropie, cum poți identifica semnele fiecărei afecțiuni și ce opțiuni de tratament sunt disponibile.
Ce este miopia?
Miopia, cunoscută și ca „vederea slabă la distanță”, apare atunci când ochiul este mai lung decât ar trebui. Acest lucru determină focalizarea luminii înaintea retinei, ceea ce face ca obiectele aflate la distanță să pară neclare. Este una dintre cele mai frecvente afecțiuni oculare la copii și, de obicei, apare între 6 și 14 ani.
Semnele miopiei la copii:
– Strângerea din ochi pentru a vedea mai bine la distanță
– Apropierea foarte mult de televizor, cărți sau jucării
– Plângeri de dureri de cap sau oboseală oculară
– Frecarea frecventă a ochilor
– Acoperirea unui ochi sau clipitul excesiv
Miopia este în creștere la nivel global, afectând un număr tot mai mare de copii din cauza timpului petrecut la ecrane și a lipsei de expunere la lumina naturală.
Ce este hipermetropia?
Hipermetropia, sau „vederea slabă de aproape”, este opusul miopiei. Ochiul este mai scurt decât normal, ceea ce determină focalizarea luminii în spatele retinei. Copiii cu hipermetropie pot vedea obiectele aflate la distanță mai clar decât cele apropiate.
Semnele hipermetropiei la copii:
– Dificultăți de concentrare asupra obiectelor apropiate
– Ochii obosiți sau dureri oculare după citit sau alte activități de aproape
– Iritabilitate sau nervozitate după perioade prelungite de concentrare
– Vedere dublă
– Lipsa de interes pentru activități care implică focalizare aproape
Pot copiii să fie atât miopi, cât și hipermetropi?
Este rar, dar posibil ca un copil să fie miop la un ochi și hipermetrop la celălalt. Această condiție, deși neobișnuită, poate duce la dificultăți de focalizare și probleme în dezvoltarea vederii binoculare. Dacă observi că cel mic înclină capul pentru a vedea mai bine sau își folosește mai des un singur ochi, este important să consulți un oftalmolog pediatru.
Cum afectează aceste afecțiuni viața copilului tău?
Problemele de vedere pot avea un impact negativ asupra performanțelor școlare și asupra interacțiunilor sociale. Un copil care nu vede bine poate întâmpina dificultăți în a citi, în a urmări lecțiile la tablă sau în a participa la activități sportive. În plus, disconfortul vizual poate duce la frustrare, iritabilitate și chiar scăderea încrederii în sine.
Ce ar trebui să faci dacă suspectezi o problemă de vedere?
Primul pas este programarea unei consultații oftalmologice complete. Un specialist va evalua sănătatea ochilor copilului tău, va diagnostica problema și va recomanda soluțiile potrivite, cum ar fi ochelarii sau lentilele de contact.
Când ar trebui să îți duci copilul la oftalmolog?
– Între 6 și 12 luni, pentru o evaluare inițială
– La 3-5 ani, pentru o examinare completă înainte de a începe școala
– La fiecare 2 ani, dacă nu sunt necesare corecții vizuale
– Anual, dacă copilul poartă ochelari sau lentile de contact
Cum pot fi prevenite sau gestionate aceste probleme?
➔Timp în aer liber
Expunerea la lumina naturală ajută la sănătatea ochilor și poate reduce riscul dezvoltării miopiei. Încurajează-ți copilul să petreacă cel puțin 2 ore pe zi afară.
➔Limitarea timpului la ecrane
Regula 20-20-20 este extrem de utilă: la fiecare 20 de minute petrecute în fața unui ecran, copilul ar trebui să privească timp de 20 de secunde un obiect aflat la cel puțin 6 metri distanță.
➔Somnul adecvat
Un somn de calitate este esențial pentru sănătatea generală, inclusiv pentru ochi. Asigură-te că micuțul tău doarme cel puțin 8 ore pe noapte.
➔Consultații regulate
Examinările oftalmologice regulate sunt cheia pentru depistarea timpurie a problemelor și pentru gestionarea lor eficientă.
➔Ochelari sau lentile de contact
În funcție de diagnostic, medicul poate recomanda corecții optice pentru a îmbunătăți vederea și a preveni agravarea problemei.
Concluzie: Fii atent la semnalele copilului tău
Indiferent dacă este vorba despre miopie sau hipermetropie, depistarea timpurie și intervenția rapidă pot face o diferență enormă în viața copilului tău. Problemele de vedere nu trebuie să fie un obstacol în calea învățării, a jucatului sau a activităților zilnice.
La clinica KidOptik din București, specializată în oftalmologie pediatrică, medicii sunt pregătiți să îți ofere cele mai bune soluții pentru sănătatea vizuală a copilului tău. Programează o consultație astăzi și asigură-te că cel mic vede lumea clar și fără dificultăți!
Actualitate
Mario Diaz-Balart, noul vicepreședinte al Comitetului de Aproprieri al Camerei Reprezentanților
Miercuri, 17 ianuarie 2025, reprezentantul Floridei, Mario Diaz-Balart, a fost numit noul vicepreședinte al Comitetului de Aproprieri al Camerei Reprezentanților, o poziție cheie pentru a rezolva problema bugetului pentru exercițiul fiscal 2025 și pentru a lucra la un pachet major de reconciliere susținut de președintele ales Donald Trump.
Provocări majore
Diaz-Balart a recunoscut într-un interviu acordat Breaking Defense că aceste provocări vor necesita multă abilitate. „Marjele noastre sunt atât de strâmte încât va fi o sarcină foarte, foarte grea,” a declarat el referitor la ușoara majoritate republicană în Cameră, „și există o serie de persoane care au istoria de a vota împotriva unei propuneri, nu din cauza conținutului acestuia, ci din cauza a ceea ce nu conține.”
Optimizarea negocierilor
Cu toate acestea, Diaz-Balart speră să reinițializeze negocierile pentru anul fiscal 2025 înainte ca Rezoluția Continuă să expire în mijlocul lunii martie. „Nu există niciun motiv pentru care ar trebui să așteptăm până în martie”, a spus el, subliniind că este optimist că se va ajunge la un acord rapid pentru a permite comisiei de aproprieri să înceapă lucrările.
Provocările
Cu toate că apreciază conceptul de flexibilitate în bugetare, el evidențiază că Ministerul Apărării nu a reușit să treacă auditul financiar de rutină, ceea ce este îngrijorător. „Îmi place conceptul, dar având în vedere cantitatea uriașă de bani și faptul că este cea mai mare birocrație din lume, cum putem să ne asigurăm că nu avem, știți, ciocane de un milion de dolari sau alte exemple similare?” a spus el.
Obiectivele de evaluare
Diaz-Balart a menționat că ar dori să implementeze un buget bazat pe performanță, subliniind nevoia de a know exact ce se obține din investițiile financiare. Acesta a recunoscut că, deși se pot face îmbunătățiri, provocările legate de audituri și transparența cheltuielilor continuă să fie obstacole semnificative.
Legătura cu Libanul
În ceea ce privește sprijinul financiar pentru Forțele Armate Libaneze, Diaz-Balart a exprimat rezerve. „Forțele armate libaneze au fost una dintre puținele lucruri stabile acolo, dar sunt îngrijorat de influența pe care Hezbollah o are asupra țării,” a afirmat el.
Concluzie
Diaz-Balart este conștient de complexitatea situației din Liban și subliniază că orice suport financiar ar trebui să fie strict reglementat pentru a evita ca fondurile să ajungă în mâinile greșite. El a concluzionat că efectele situației din Liban sunt complexe și necesită o evaluare atentă înainte de a decide asupra unui sprijin suplimentar.
-
Exclusivacum 5 zile
O nouă escrocherie imobiliară: blocul de apartamente de pe strada Mărășești nr. 178 în centrul controverselor din Ploiești
-
Exclusivacum 3 zile
Inculpatul Cătălin Stavri: Pseudojurnalistul care a ingenuncheat justiția și a santajat afacerile locale/ Cazul White Tower și abuzurile din Ploiești
-
Exclusivacum 4 zile
Secretele dosarului White Tower/De ce informațiile sensibile din dosarul White Tower „transpirau” la gruparea de criminalitate economico-financiar organizată?
-
Exclusivacum 4 zile
Afacerile clandestine ale lui Cătălin Mureșan: O poveste de corupție și interlopi
-
Ancheteacum 3 zile
Protestul polițiștilor și rezerviștilor în capitală
-
Exclusivacum 2 zile
Protestul polițiștilor: O mobilizare impresionantă și solidară/Tandra abordare în timpul protestului
-
Exclusivacum 3 zile
Emil Pascut: Sondajul polițiștilor asupra activității conducerii a fost manipulat
-
Exclusivacum 4 zile
Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul denunță manipulările din cadrul MAI și îndeamnă la proteste