Anchete
Cine coreleaza educatia cu piata muncii? Statul sau piata libera? – Comisarul de Prahova
Citeste toate textele scrise de Hilde Brandl pentru Ziare.com
De aceea, Guvernul a decis sa reduca drastic numarul de locuri alocate stiintelor umaniste. Problema Ministerului Educatiei este insa ca a redus locuri exact de la Universitatile de top, asa cum sunt Universitatea din Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai si Universitatea din Iasi.
Argumentul Guvernului a fost acela ca incearca astfel sa coreleze cererea de pe piata muncii cu sistemul educational romanesc.
Tema este corecta si reprezinta o problema majora pentru Romania. Suntem insa in situatia in care cei care au stricat timp de 30 de ani sistemul de educatie vin astazi sa ne spuna cum vor rezolva problema. Facand aceleasi greseli.
PSD este partidul care a afectat pentru decenii piata muncii din Romania, atunci cand a decis sa desfiinteze scolile de arte si meserii, asa numitele scoli profesionale. De aceea, astazi exista un deficit urias de „meseriasi” pe piata muncii din Romania, caci aici adaugam si exodul romanilor pe piata muncii in Uniunea Europeana.
Cred insa ca plecam de la o premiza gresita. Desi am reusit sa identificam problema, consideram ca o putem rezolva facand aceleasi greseli ca si pana acum. Mai clar. Admitem ca o mana de birocrati din Ministerul Educatiei nu pot inlocui piata libera. Ba chiar recunoastem faptul ca esecul acestora este unul constant, de aproape trei decenii. Cum rezolvam problema? Simplu: decidem ca birocratii de astazi din Ministerul Educatiei (sunt aceeasi de „ieri”, sa nu ne facem iluzii) vor decide care sunt necesitatile de pe piata muncii.
Evident, singurii care nu au fost parte a dezbaterii si nu vor fi nici de acum inainte sunt chiar antreprenorii romani!
Tocmai de aceea avem in continuare pe masa politici educationale prezentate ca fiind inovatoare, dar care in realitate nu au nicio legatura cu realitatea. Exemplu clar, ni se spune ca vor sa creasca finantarea catre stiintele ingineresti, deoarece ar exista aici un decalaj fata de media europeana. Doar ca supriza. Media europeana este undeva la 13.9%, in timp ce media romaneasca este la peste 17 procente.
Nu incerc sa fac din media europeana un standard pe care trebuie sa-l asumam si sa-l aplicam obligatoriu. Ar fi o eroare, in conditiile in care avem totusi un specific national. Vedem insa altceva. Desi suntem mult in spate fata de media europeana in domenii precum sanatate si asistenta sociala, arta si stiinte umaniste si stiintele educatiei, aceste trei categorii nu apar deloc in discursurile oficialilor din Educatie. Asta demonstreaza clar ca „standardele europene” sunt folosite doar ca argument pentru pedepsirea acelor universitati critice cu Ministerul Educatiei.
Exista totusi un element care ne diferentiaza enorm de „standardele europene”: onestitatea. Da, prima problema a sistemului educational romanesc este chiar aceasta. Deteriorarea actului educational s-a produs in primul rand din cauza deteriorarii standardelor etice si morale din scoli si din universitati.
In pararel cu construirea fabricilor de diplome din universitatile private s-au construit fabrici de diplome la stat, in universitati care au ajuns sa livreze acasa diplome care stabileau ca „studentul” a devenit brusc expert in securitate nationala. Amintiti-va de cazul ministrului Teodorovici, care povestea nonsalant cum a primit acasa, in plic, o diploma in securitate nationala, cu toate ca habar nu avea unde se afla scoala care i-a livrat diploma si unde teoretic ar fi trebuit sa urmeze niste cursuri si sa sustina niste examene.
Intorcandu-ne la birocratii nostri din Ministerul Educatiei, observam ca desi au schimbat formula prin care se aloca bani pentru universitati, au refuzat sa ne arate si studiul sau macar strategia in baza caruia s-a facut acest lucru.
Spuneam mai sus ca universitatile de top au fost cele care au pierdut cel mai mult. Ei bine, tot ele sunt cele care au castigat cele mai putine locuri din cele 5.000 acordate „noilor” domenii prioritate. Alea stabilite de birocrati adica.
Astfel, Universitatea Bucuresti a primit 76 de locuri, in timp ce Universitatea din Suceava a primit 96 de locuri. Cu siguranta ca aici nu a contat faptul ca Bucurestiul este intr-un top al celor mai bune universitati din lume, ci mai degraba faptul ca ministrul Educatiei vine de la Suceava! Iata deci ca nu doar birocratii sunt „capabili” sa ia decizii pentru educatia romaneasca, ci si politicienii.
In final, vedem ca marea incercare de corelare a sistemului educational cu piata muncii inseamna pentru PSD sa ia sute de locuri de la universitatile de prestigiu si sa le mute la tot felul de universitati judetene, asa cum sunt cele din Targu Jiu, Alexandria si Targoviste, care au „norocul” sa fie conduse de cine trebuie.
Solutia aici este insa foarte simpla. Acordarea inca din ciclul primar a voucherelor de educatie, astfel incat elevii si parintii sa isi poata alege singuri scoala si profesorii. Se elimina astfel treptat scolile si profesorii neperformanti si se instaureaza in sistem meritocratia si competitia. Dar asta nu este cu siguranta o decizie pe care sa o poata lua o mana de birocrati sau o mana de politicieni cu interese pe termen scurt.
PS: Parlamentul Romaniei tocmai a decis ca se poate face puscarie si acasa. Acelasi stat roman refuza insa institutia homeschooling-ului.
Universitatile au toate motivele sa fie suparate. Ce le oferim tinerlor nostri?
S-a nascut in Romania, in perioada comunista, de unde a emigrat in Germania alaturi de familia sa. Dupa 1989 s-a intors la Bucuresti unde s-a inscris la Facultatea de Ahitectura „Ion Mincu”. Dupa ce a obtinut diploma de arhitect in Germania, a lucrat in mai multe tari, printre care Germania si Venezuela. In Venezuela a participat la miscarile de protest fata de presedintele socialist Hugo Chavez.
In 2016 s-a inscris in Partidul National Liberal, unde militeaza pentru o mai buna guvernare, pentru un stat suplu si pentru un mediu de afaceri competitiv si onest.
Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Anchete
Vi-l mai amintiti pe procurorul DNA Camelus Paduraru, despre care avocatii spuneau ca este cel mai enervant procuror de sedinta?

Ei bine, dupa pensionare, fostul procuror a ajuns fix avocat., dezvaluie Lumea Justritiei.
Aflam asta de pe pagina de Facebook a lui Camelus Paduraru!
Si tot de acolo aflam ca acelasi Camelus se crede Cicero, sau ar vrea sa fie precum Cicero. In acest sens, daca va uitati la linkul paginii de Facebook a lui Camelus, veti observa ca numele acestuia este “cicero.filosof” (vezi facsimil). Te doare capul, nu altceva! In plus, va rugam sa mai remarcati ca fostul procuror si-a pus diacritica doar la numele de familie, nu si la prenume. Probabil ca s-a gandit ca astfel va suna latineste. Oricum: situatia nu e grava, daca ne gandim ca altii se cred Napoleon (ca tot ruleaza zilele astea filmul in cinematografe). (Irinel I.).
Altfel, va dati seama ce mandrie trebuie sa fie pe avocati la gandul ca sunt colegi cu unul care a pledat in instanta pentru condamnarea unor oameni trimisi nevinovati in judecata de DNA? (Irinel I.).
Anchete
Inalta Curte va judeca, in 7 decembrie 2023, cererea lui Chereches de stramutare a dosarului in care a fost condamnat deja de Curtea de Apel Cluj

Primarul din Baia Mare, Catalin Chereches, are saptamana viitoare o sansa de a scapa de condamnarea de 5 ani inchisoare cu executare pentru luare de mita primita in urma cu cateva zile la Curtea de Apel Cluj, dezvaluie Lumea Justitiei. Inalta Curte va judeca, in 7 decembrie 2023, cererea lui Chereches de stramutare a dosarului in care a fost condamnat deja de Curtea de Apel Cluj, stramutare intemeiata pe motiv ca una dintre judecatoarele care l-au condamnat – Georgiana Rodica Farcas-Hingan – se afla in stare de incompatibilitate, dupa ce a facut denunt impotriva soacrei primarului, deci era in vadita relatie de dusamanie cu acesta. E drept judecatoarea Farcas-Hingan a formulat declaratie de abtinere, insa aceasta a fost una la misto, fiind respinsa de colegii sai de la Curtea de Apel Cluj.
Revenind la cererea de stramutare depusa de Chereches, inregistrata inainte de pronuntarea deciziei definitive, aceasta va fi judecata chiar daca hotararea de condamnare a fost pronuntata, o eventuala admitere a ei avand un impact major: decizia de condamnare va fi desfiintata, conform art. 74 alin. 5 din Codul de procedura penala, iar dosarul in care a fost condamnat de va rejudeca, din faza apelului. In ceea ce priveste completul la care a picat Catalin Chereches si care va decide asupra cererii de stramutare, el este format din judecatoarele Oana Burnel, Simona Cirnaru si Rodica Aida Popa (foto). Daca are sau nu primarul vreo sansa, va lasam pe dvs sa trageti concluzia.
Totusi, trebuie sa spune ca o asemenea cerere de stramutare ar trebui admisa de pe scaun, din punctul nostru de vedere. Asta intrucat este inadmisibil ca un inculpat, oricare ar fi el, sa fie judecat de o judecatoare ce a facut denunt impotriva unui membru al familiei respectivului inculpat. Nu exista nici cea mai mica aparenta de impartialitate, iar intreaga solutie este vulnerabilizata tocmai din cauza pastrarii Georgianei Rodica Farcas-Hingan in complet, existand asadar o legitima suspiciune privind incalcarea dreptului la un proces echitabil. Altfel, povestea ca primarul Chereches ar fi premeditat cazul cu soacra sa care ar fi incercat mituirea judecatoarei Farcas-Hingan pentru a o face pe aceasta incompatibila, obtinand in acest mod o reluare a judecatii apelului pentru a intra in prescriptie este doar o poveste, in conditiile in care fapta de luare de mita se prescria abia in primavara anului vitor, deci era timp pentru finalizarea dosarului intr-o eventuala rejudecare a apelului. (Irinel I.).
Anchete
Gabriela Scutea este acum Inalt Consilier UE pe probleme de justitie si procuratura pentru Republica Moldova

Plecata din sistem in urma cu cateva luni, desigur cu o pensie consistenta, semnatara nelegalului Protocol PICCJ-SRI (care a stat la baza constituirii echipelor mixte dintre procurori si ofiteri SRI) a ajuns Inalt Consilier al UE, dezvaluie Lumea Justitiei. Ne referim la Gabriela Scutea (foto), fost Procuror General al Romaniei si fosta mana dreapta a Laurei Kovesi. Gabriela Scutea este acum Inalt Consilier UE pe probleme de justitie si procuratura pentru Republica Moldova. Scutea isi desfasoara activitatea in cadrul unui proiect finantat de Uniunea Europeana, al carui obiectiv este de sprijinire a autoritatilor de la Chisinau in implementarea agendei de reforma, in cadrul procesului de aderare la UE. Va dati seama ce reforma va face Scutea. Saracii moldoveni…(Irinel I.).
-
Exclusivacum 2 zile
Mai poti sa respecti un grad de chestor, cand vezi ca un necunoscut e facut chestor, la 34 ani?
-
Exclusivacum 2 zile
Cel mai mare secret al Mafiei din adevarata „mafie a gunoaielor din Prahova” va fi deconspirat, luni, 04.12.2023, orele 13.00/Politisti corupti cu functie de conducere din MAI si I.P.J. Prahova – complici la santajele gruparii de criminalitate economico-financiar organizata pe care o acopera in acest judet/DOCUMENTE SI INREGISTRARI AUDIO – IN EXCXLUSIVITATE
-
Actualitateacum 5 zile
Accident pe DN1A, în localitatea Berceni
-
Administratieacum 2 zile
Serviciile au folosit partidul ca pe un prezervativ de unică folosință
-
Exclusivacum 2 zile
Nici în 2023, cei care conduc MAI nu au fost capabili să creeze un sistem de recrutare la județul de înscriere/Incompetența a ucis un polițist la Constanța
-
Actualitateacum 5 zile
Caracteristicile cheie ale frigiderelor destinate camerelor de hotel
-
Ancheteacum 2 zile
Inalta Curte va judeca, in 7 decembrie 2023, cererea lui Chereches de stramutare a dosarului in care a fost condamnat deja de Curtea de Apel Cluj
-
Featuredacum 2 zile
Primul vestitor al arestărilor Statului Paralel în România a fost Henry Kissinger