Anchete
Ce crede Biserica despre transplant si donarea de organe – Comisarul de Prahova
Insa moartea este o certitudine, ca si viata, din momentul in care ne nastem si nu avem control asupra niciuneia dintre ele. Avem insa control asupra actiunilor noastre, iar consimtamantul de a ne dona organele in cazul nefericit in care corpul nu ne mai poate sustine in viata poate fi unul dintre cele mai generoase gesturi pe care putem avea ocazia sa le facem.
Fiind un gest care ridica si multe intrebari care tin de invataturile religioase, am vrut sa vedem care este pozitia catorva culte prezente la noi in tara in ce priveste transplantul si donarea de organe.
Conform recensamantului din anul 2011, 86,45% din populatia Romaniei s-a declarat crestin-ortodoxa, asa ca am mers intai la BOR.
BOR nu crede in moartea cerebrala
„Biserica Ortodoxa Romana accepta transplantul de organe pereche, care nu pericliteaza viata donatorului. Despre asta e limpede, avem o pozitie favorabila transplantului de organe pentru cei dragi, un organ care are corespondent si nu pericliteaza viata donatorului.
In legatura cu transplantul de organe in asa-zisa declarata moarte cerebrala, acolo lucrurile sunt mai complicate, BOR e rezervata intrucat nu se poate vorbi de o moarte autentica, desi este vorba de asa-zisa moarte cerebrala. Intr-o moarte autentica, organul respectiv n-ar mai putea fi transplantat, deci ar fi pana la urma un act de ucidere pana si in ultimele clipe pentru respectivul.
Aici apare aceasta rezerva: omul respectiv nu e mort, sigur ca urmeaza sa moara, dar nu e mort in momentul in care se infige bisturiul in el. Evident ca Biserica nu impune nimic, nu face decat sa exprime o viziune asupra unei chestiuni: ca nu poti sa iei viata cuiva, chiar daca acea viata se scurge”, ne-a declarat Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al BOR.
O pozitie similara impartasesc si crestinii dupa Evanghelie.
„Sustinem asa ceva atat timp cat se salveaza alta viata. In momentul in care cineva e accidentat si e clar ca nu mai are niciun fel de speranta de viata sau este deja decedat, nu ne opunem. Dar atat timp cat mai e o licarire de viata, nu avem voie sa spunem noi nu”, ne-a declarat si Virgil Achihai, presedinte al Uniunii Bisericilor Crestine dupa Evanghelie.
Un act de iubire intr-o lume marcata de egoism
O abordare diferita are Biserica Catolica. Parintele Francisc Dobos, purtatorul de cuvant al Arhidiecezei Catolice Bucuresti, spune ca atat timp cat invatam sa privim viata ca pe un dar, aceeasi recunostinta o putem manifesta si daruind viata.
„Avem intreaga invatatura a Bisericii Catolice referitoare la bioetica, la viata, la donarea de organe care e considerata ca o forma speciala de marturie a caritatii, a iubirii. Intr-o perioada ca a noastra, adesea marcata de egoism, e din ce in ce mai urgent ca oamenii sa aiba o intelegere corecta a vietii.
Aici sunt si cuvintele Mantuitorului: nimeni nu are o iubire mai mare decat acela care isi da viata pentru semenii sai. Asta nu inseamna ca iti pui viata in pericol”, ne-a spus parintele Dobos, adaugand ca e un act de o mare generozitate.
„Strict pentru doctrina Bisericii Catolice este foarte clar. E o dovada de generozitate, de iubire fata de cel care primeste si de iubire a celui care daruieste. E medicina impreuna cu generozitatea, pentru ca donarea trebuie sa fie absolut gratuita. Biserica Catolica incurajeaza donarea de organe, cu toata prudenta necesara, adica sa nu se intre intr-un mecanism al traficului de organe, ca aici e celalalt pericol. Sa fie toata prudenta legata de integritatea donatorului”, a adaugat purtatorul de cuvant al Bisericii Catolice.
Legatura cu cerul din persoana care primeste si cu cerul din persoana care moare
El ne-a povestit ca o luna in fiecare an, vara, slujeste ca preot la capela spitalului din Siena, Italia, si ca au fost cazuri in care a fost rugat de medici sa explice familiilor pacientilor din perspectiva spirituala donarea de organe.
„Mi s-a intamplat pentru cetateni romani, m-au chemat sa stau de vorba cu rudele celui decedat, era practic ireversibil. Inca nu murise, era ventilat artificial. M-au chemat sa prezint situatia si sa le spun ca ei pot face un bine, pot salva o viata. Sa le explic rudelor beneficiul unui astfel de gest.
Le explic oamenilor ca iubirea fata de cel drag, care a decedat sau e pe punctul de a deceda, iubirea lor poate continua printr-un gest de viata. Pot tine in viata amintirea lui salvand alta viata. (…)
Cum il faci pe om in situatii limita sa realizeze ca pana sa aiba parte de o nenorocire s-a bucurat de generozitatea vietii? Cum sa procedezi cand simti ca e gata trupeste? Nu e de a explica, pentru ca nu explici creierului, nu explici ratiunii, explici unei inimi. Si ca sa explici unei inimi nu ai nevoie doar de argumente, ai nevoie de multa iubire. E legatura pe care un pastor, un preot, o face cu cerul din persoana care primeste si din persoana care moare. Si de lucrul acesta e nevoie, de a-i ajuta pe oameni sa constientizeze”, a povestit parintele Francisc.
Iubirea donatorului si recunostinta receptorului
Acesta a spus ca pe cat de mare e generozitatea celui care doneaza oragnele, pe atat de mare e recunostinta celui care le primeste.
„E o dovada de mare iubire si de aceasta dovada de mare iubire trebuie sa fie constient si cel care primeste. O surpriza pe care am avut-o anul trecut pe culoarul spitalului din Siena, unde m-a abordat sotia unui pacient de care m-am ocupat cu doi ani in urma. Era la Terapie Intentiva, mergeam la el mereu, era in asteptarea unui organ, dar era foarte, foarte grav.
Acum, cand m-a vazut, mi l-a aratat pe sot era atat de bucuroasa sa mi-l prezinte pe sotul ei plin de viata, dupa ce a primit un plaman. Cel care a beneficiat de transplant era atat de recunoscator. A fost atat de puternica aceasta emotie sa revezi pe cineva care altfel ar fi murit. Nu avea nicio sansa”, ne-a mai istorisit preotul.
Propria moarte poate sa devina viata
In final, acesta spune ca tine de educatie si modul de a privi viata pe Pamant, dar si cea de apoi.
„Tine si de o educatie, si de o cateheza, si de o aprofundare a vietii. Viata nu se termina daca o bucata din tine pleaca. Ramai integru si dupa moarte, trupul putrezeste. Pentru Biserica Catolica nu are nicio valoare pentru ca in fond atunci cand vom invia nu este ca noi ne recuperam bucatile care au putrezit.
E altfel doctrina despre invierea din morti, e ca o recreatie a omului, o refacere a omului ca la inceput. E greu, nimeni nu vrea sa ajunga intr-o astfel de situatie. Dar sa ne dam seama ca pot fi situatii cand propria moarte poate sa devina viata pentru altcineva”, a conchis parintele Francisc Dobos.
Citeste si:
Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Anchete
Concurs pentru formarea personalului Ministerului Afacerilor Interne în 2025.Oportunități de formare la instituții de invățământ

Oportunități de formare la instituții de invățământ
Peste 250 de locuri pentru formarea personalului Ministerului Afacerilor Interne vor fi disponibile la instituțiile de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale și la Academia Națională de Informații “Mihai Viteazul”, în sesiunea din perioada iunie-august 2025. Dintre acestea, 138 de locuri sunt destinate învățământului superior (ofițeri), structurate astfel:
- Universitatea Națională de Apărare „Carol I” București: 16 locuri
- Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu: 15 locuri
- Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”: 53 locuri
- Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov: 11 locuri
- Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța: 9 locuri
- Institutul Medico-Militar: 10 locuri
- Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” București: 24 locuri
Forma de invățământ postliceal
Candidații au posibilitatea de a opta și pentru forma de învățământ postliceal (maistrii militari), cu următoarele locuri disponibile:
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” Pitești: 16 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică Sibiu: 14 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” Boboc: 17 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” Constanța: 39 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri de Logistică „Gheorghe Lazăr”: 9 locuri
Vor fi disponibile și 18 locuri pentru forma de învățământ postliceal (subofițeri):
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” Pitești: 3 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică Sibiu: 3 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” Boboc: 2 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri de Logistică „Gheorghe Lazăr”: 10 locuri
Procedura de inscriere și evaluare
În această sesiune, vor fi disponibile și 3 locuri pentru cursul de formare a subofițerilor, organizat la nivelul Centrului de Instruire pentru Muzici Militare. Cererile de înscriere pot fi descărcate de pe site-ul oficial al MAI – www.mai.gov.ro, completate de către candidați și transmise în format electronic la adresa unității de recrutare până la data de 18 mai 2025.
Evaluarea psihologică și examinarea medicală vor fi realizate conform programărilor stabilite de unitățile specializate. Transmiterea dosarelor candidaților declarați apt psihologic și medical trebuie să se efectueze până la data de 16 iunie 2025. Proba de evaluare a performanței fizice se va susține la Academia de Poliție “Al. I. Cuza”, în perioada 21-25 iunie 2025.
Ulterior, candidații Ministerului Afacerilor Interne pentru instituțiile de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale și ale Academiei Naționale de Informații vor continua procedura de admitere conform graficelor stabilite.
Anchete
Prevederile legii nr. 223/2015 privind pensionarea polițiștilor: Modificări și detalii esențiale
Anchete
Descoperiri semnificative ale Poliției de Frontieră în lupta împotriva traficului internațional cu autoturisme furate
-
Exclusivacum 3 zile
Justiția sub atac: Inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Stavri Cătălin, în centrul unei controverse legate de abuzurile procurorilor
-
Exclusivacum 2 zile
Faraonul Volosevici: O comedie administrativă în Parcul Industrial Ploiesti
-
Exclusivacum 2 zile
ROF-ul ANP: O capodoperă birocratică fără substanță
-
Exclusivacum 2 zile
Modul controversat de a „plimba” deșeurile: Genesis Biotech Filipestii de Padure sub lupa
-
Exclusivacum o zi
Schimbarea programului de lucru în Poliția Română va crește costurile și va complica serviciul polițienesc
-
Featuredacum 3 zile
Tensiuni în jurul Președintelui Curții Constituționale: Marian Enache și dosarul securității
-
Exclusivacum 2 zile
Critici dure la adresa IGPR: interpretarea distorsionată a Ordinului S/108/2011
-
Exclusivacum 2 zile
Reguli privind cazarea în interes personal în centrele DALI