Anchete
Ce crede Biserica despre transplant si donarea de organe – Comisarul de Prahova
Insa moartea este o certitudine, ca si viata, din momentul in care ne nastem si nu avem control asupra niciuneia dintre ele. Avem insa control asupra actiunilor noastre, iar consimtamantul de a ne dona organele in cazul nefericit in care corpul nu ne mai poate sustine in viata poate fi unul dintre cele mai generoase gesturi pe care putem avea ocazia sa le facem.
Fiind un gest care ridica si multe intrebari care tin de invataturile religioase, am vrut sa vedem care este pozitia catorva culte prezente la noi in tara in ce priveste transplantul si donarea de organe.
Conform recensamantului din anul 2011, 86,45% din populatia Romaniei s-a declarat crestin-ortodoxa, asa ca am mers intai la BOR.
BOR nu crede in moartea cerebrala
„Biserica Ortodoxa Romana accepta transplantul de organe pereche, care nu pericliteaza viata donatorului. Despre asta e limpede, avem o pozitie favorabila transplantului de organe pentru cei dragi, un organ care are corespondent si nu pericliteaza viata donatorului.
In legatura cu transplantul de organe in asa-zisa declarata moarte cerebrala, acolo lucrurile sunt mai complicate, BOR e rezervata intrucat nu se poate vorbi de o moarte autentica, desi este vorba de asa-zisa moarte cerebrala. Intr-o moarte autentica, organul respectiv n-ar mai putea fi transplantat, deci ar fi pana la urma un act de ucidere pana si in ultimele clipe pentru respectivul.
Aici apare aceasta rezerva: omul respectiv nu e mort, sigur ca urmeaza sa moara, dar nu e mort in momentul in care se infige bisturiul in el. Evident ca Biserica nu impune nimic, nu face decat sa exprime o viziune asupra unei chestiuni: ca nu poti sa iei viata cuiva, chiar daca acea viata se scurge”, ne-a declarat Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al BOR.
O pozitie similara impartasesc si crestinii dupa Evanghelie.
„Sustinem asa ceva atat timp cat se salveaza alta viata. In momentul in care cineva e accidentat si e clar ca nu mai are niciun fel de speranta de viata sau este deja decedat, nu ne opunem. Dar atat timp cat mai e o licarire de viata, nu avem voie sa spunem noi nu”, ne-a declarat si Virgil Achihai, presedinte al Uniunii Bisericilor Crestine dupa Evanghelie.
Un act de iubire intr-o lume marcata de egoism
O abordare diferita are Biserica Catolica. Parintele Francisc Dobos, purtatorul de cuvant al Arhidiecezei Catolice Bucuresti, spune ca atat timp cat invatam sa privim viata ca pe un dar, aceeasi recunostinta o putem manifesta si daruind viata.
„Avem intreaga invatatura a Bisericii Catolice referitoare la bioetica, la viata, la donarea de organe care e considerata ca o forma speciala de marturie a caritatii, a iubirii. Intr-o perioada ca a noastra, adesea marcata de egoism, e din ce in ce mai urgent ca oamenii sa aiba o intelegere corecta a vietii.
Aici sunt si cuvintele Mantuitorului: nimeni nu are o iubire mai mare decat acela care isi da viata pentru semenii sai. Asta nu inseamna ca iti pui viata in pericol”, ne-a spus parintele Dobos, adaugand ca e un act de o mare generozitate.
„Strict pentru doctrina Bisericii Catolice este foarte clar. E o dovada de generozitate, de iubire fata de cel care primeste si de iubire a celui care daruieste. E medicina impreuna cu generozitatea, pentru ca donarea trebuie sa fie absolut gratuita. Biserica Catolica incurajeaza donarea de organe, cu toata prudenta necesara, adica sa nu se intre intr-un mecanism al traficului de organe, ca aici e celalalt pericol. Sa fie toata prudenta legata de integritatea donatorului”, a adaugat purtatorul de cuvant al Bisericii Catolice.
Legatura cu cerul din persoana care primeste si cu cerul din persoana care moare
El ne-a povestit ca o luna in fiecare an, vara, slujeste ca preot la capela spitalului din Siena, Italia, si ca au fost cazuri in care a fost rugat de medici sa explice familiilor pacientilor din perspectiva spirituala donarea de organe.
„Mi s-a intamplat pentru cetateni romani, m-au chemat sa stau de vorba cu rudele celui decedat, era practic ireversibil. Inca nu murise, era ventilat artificial. M-au chemat sa prezint situatia si sa le spun ca ei pot face un bine, pot salva o viata. Sa le explic rudelor beneficiul unui astfel de gest.
Le explic oamenilor ca iubirea fata de cel drag, care a decedat sau e pe punctul de a deceda, iubirea lor poate continua printr-un gest de viata. Pot tine in viata amintirea lui salvand alta viata. (…)
Cum il faci pe om in situatii limita sa realizeze ca pana sa aiba parte de o nenorocire s-a bucurat de generozitatea vietii? Cum sa procedezi cand simti ca e gata trupeste? Nu e de a explica, pentru ca nu explici creierului, nu explici ratiunii, explici unei inimi. Si ca sa explici unei inimi nu ai nevoie doar de argumente, ai nevoie de multa iubire. E legatura pe care un pastor, un preot, o face cu cerul din persoana care primeste si din persoana care moare. Si de lucrul acesta e nevoie, de a-i ajuta pe oameni sa constientizeze”, a povestit parintele Francisc.
Iubirea donatorului si recunostinta receptorului
Acesta a spus ca pe cat de mare e generozitatea celui care doneaza oragnele, pe atat de mare e recunostinta celui care le primeste.
„E o dovada de mare iubire si de aceasta dovada de mare iubire trebuie sa fie constient si cel care primeste. O surpriza pe care am avut-o anul trecut pe culoarul spitalului din Siena, unde m-a abordat sotia unui pacient de care m-am ocupat cu doi ani in urma. Era la Terapie Intentiva, mergeam la el mereu, era in asteptarea unui organ, dar era foarte, foarte grav.
Acum, cand m-a vazut, mi l-a aratat pe sot era atat de bucuroasa sa mi-l prezinte pe sotul ei plin de viata, dupa ce a primit un plaman. Cel care a beneficiat de transplant era atat de recunoscator. A fost atat de puternica aceasta emotie sa revezi pe cineva care altfel ar fi murit. Nu avea nicio sansa”, ne-a mai istorisit preotul.
Propria moarte poate sa devina viata
In final, acesta spune ca tine de educatie si modul de a privi viata pe Pamant, dar si cea de apoi.
„Tine si de o educatie, si de o cateheza, si de o aprofundare a vietii. Viata nu se termina daca o bucata din tine pleaca. Ramai integru si dupa moarte, trupul putrezeste. Pentru Biserica Catolica nu are nicio valoare pentru ca in fond atunci cand vom invia nu este ca noi ne recuperam bucatile care au putrezit.
E altfel doctrina despre invierea din morti, e ca o recreatie a omului, o refacere a omului ca la inceput. E greu, nimeni nu vrea sa ajunga intr-o astfel de situatie. Dar sa ne dam seama ca pot fi situatii cand propria moarte poate sa devina viata pentru altcineva”, a conchis parintele Francisc Dobos.
Citeste si:
Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Anchete
Vi-l mai amintiti pe procurorul DNA Camelus Paduraru, despre care avocatii spuneau ca este cel mai enervant procuror de sedinta?

Ei bine, dupa pensionare, fostul procuror a ajuns fix avocat., dezvaluie Lumea Justritiei.
Aflam asta de pe pagina de Facebook a lui Camelus Paduraru!
Si tot de acolo aflam ca acelasi Camelus se crede Cicero, sau ar vrea sa fie precum Cicero. In acest sens, daca va uitati la linkul paginii de Facebook a lui Camelus, veti observa ca numele acestuia este “cicero.filosof” (vezi facsimil). Te doare capul, nu altceva! In plus, va rugam sa mai remarcati ca fostul procuror si-a pus diacritica doar la numele de familie, nu si la prenume. Probabil ca s-a gandit ca astfel va suna latineste. Oricum: situatia nu e grava, daca ne gandim ca altii se cred Napoleon (ca tot ruleaza zilele astea filmul in cinematografe). (Irinel I.).
Altfel, va dati seama ce mandrie trebuie sa fie pe avocati la gandul ca sunt colegi cu unul care a pledat in instanta pentru condamnarea unor oameni trimisi nevinovati in judecata de DNA? (Irinel I.).
Anchete
Inalta Curte va judeca, in 7 decembrie 2023, cererea lui Chereches de stramutare a dosarului in care a fost condamnat deja de Curtea de Apel Cluj

Primarul din Baia Mare, Catalin Chereches, are saptamana viitoare o sansa de a scapa de condamnarea de 5 ani inchisoare cu executare pentru luare de mita primita in urma cu cateva zile la Curtea de Apel Cluj, dezvaluie Lumea Justitiei. Inalta Curte va judeca, in 7 decembrie 2023, cererea lui Chereches de stramutare a dosarului in care a fost condamnat deja de Curtea de Apel Cluj, stramutare intemeiata pe motiv ca una dintre judecatoarele care l-au condamnat – Georgiana Rodica Farcas-Hingan – se afla in stare de incompatibilitate, dupa ce a facut denunt impotriva soacrei primarului, deci era in vadita relatie de dusamanie cu acesta. E drept judecatoarea Farcas-Hingan a formulat declaratie de abtinere, insa aceasta a fost una la misto, fiind respinsa de colegii sai de la Curtea de Apel Cluj.
Revenind la cererea de stramutare depusa de Chereches, inregistrata inainte de pronuntarea deciziei definitive, aceasta va fi judecata chiar daca hotararea de condamnare a fost pronuntata, o eventuala admitere a ei avand un impact major: decizia de condamnare va fi desfiintata, conform art. 74 alin. 5 din Codul de procedura penala, iar dosarul in care a fost condamnat de va rejudeca, din faza apelului. In ceea ce priveste completul la care a picat Catalin Chereches si care va decide asupra cererii de stramutare, el este format din judecatoarele Oana Burnel, Simona Cirnaru si Rodica Aida Popa (foto). Daca are sau nu primarul vreo sansa, va lasam pe dvs sa trageti concluzia.
Totusi, trebuie sa spune ca o asemenea cerere de stramutare ar trebui admisa de pe scaun, din punctul nostru de vedere. Asta intrucat este inadmisibil ca un inculpat, oricare ar fi el, sa fie judecat de o judecatoare ce a facut denunt impotriva unui membru al familiei respectivului inculpat. Nu exista nici cea mai mica aparenta de impartialitate, iar intreaga solutie este vulnerabilizata tocmai din cauza pastrarii Georgianei Rodica Farcas-Hingan in complet, existand asadar o legitima suspiciune privind incalcarea dreptului la un proces echitabil. Altfel, povestea ca primarul Chereches ar fi premeditat cazul cu soacra sa care ar fi incercat mituirea judecatoarei Farcas-Hingan pentru a o face pe aceasta incompatibila, obtinand in acest mod o reluare a judecatii apelului pentru a intra in prescriptie este doar o poveste, in conditiile in care fapta de luare de mita se prescria abia in primavara anului vitor, deci era timp pentru finalizarea dosarului intr-o eventuala rejudecare a apelului. (Irinel I.).
Anchete
Gabriela Scutea este acum Inalt Consilier UE pe probleme de justitie si procuratura pentru Republica Moldova

Plecata din sistem in urma cu cateva luni, desigur cu o pensie consistenta, semnatara nelegalului Protocol PICCJ-SRI (care a stat la baza constituirii echipelor mixte dintre procurori si ofiteri SRI) a ajuns Inalt Consilier al UE, dezvaluie Lumea Justitiei. Ne referim la Gabriela Scutea (foto), fost Procuror General al Romaniei si fosta mana dreapta a Laurei Kovesi. Gabriela Scutea este acum Inalt Consilier UE pe probleme de justitie si procuratura pentru Republica Moldova. Scutea isi desfasoara activitatea in cadrul unui proiect finantat de Uniunea Europeana, al carui obiectiv este de sprijinire a autoritatilor de la Chisinau in implementarea agendei de reforma, in cadrul procesului de aderare la UE. Va dati seama ce reforma va face Scutea. Saracii moldoveni…(Irinel I.).
-
Exclusivacum 2 zile
Mai poti sa respecti un grad de chestor, cand vezi ca un necunoscut e facut chestor, la 34 ani?
-
Exclusivacum 2 zile
Cel mai mare secret al Mafiei din adevarata „mafie a gunoaielor din Prahova” va fi deconspirat, luni, 04.12.2023, orele 13.00/Politisti corupti cu functie de conducere din MAI si I.P.J. Prahova – complici la santajele gruparii de criminalitate economico-financiar organizata pe care o acopera in acest judet/DOCUMENTE SI INREGISTRARI AUDIO – IN EXCXLUSIVITATE
-
Actualitateacum 5 zile
Accident pe DN1A, în localitatea Berceni
-
Administratieacum 2 zile
Serviciile au folosit partidul ca pe un prezervativ de unică folosință
-
Exclusivacum 2 zile
Nici în 2023, cei care conduc MAI nu au fost capabili să creeze un sistem de recrutare la județul de înscriere/Incompetența a ucis un polițist la Constanța
-
Actualitateacum 5 zile
Caracteristicile cheie ale frigiderelor destinate camerelor de hotel
-
Ancheteacum 2 zile
Inalta Curte va judeca, in 7 decembrie 2023, cererea lui Chereches de stramutare a dosarului in care a fost condamnat deja de Curtea de Apel Cluj
-
Featuredacum 2 zile
Primul vestitor al arestărilor Statului Paralel în România a fost Henry Kissinger