Connect with us

Anchete

Romania motaie resemnata in anticamera – Comisarul de Prahova

Publicat

pe

La inceputul anilor ’90, Romania a intrat pentru mai mult de un deceniu in anticamera Occidentului, spre deosebire de colegele sale din fostul „lagar socialist”, reunite in grupul de la Visegrad.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

Istoria ne-a plasat „la o lungime” in spatele blocului Ungaria-Polonia-Cehia-Slovacia: daca ei intrau in NATO in 1999 (mai putin Slovacia), invitate fiind la summit-ul de la Madrid din 1997, noi eram lasati sa asteptam oportunitatea razboiului din Kosovo pentru a „prinde trenul” NATO abia in 2004.

In mod similar, Occidentul ne-a plasat in anticamera cu multe alte prilejuri: daca blocul Visegrad a aderat la Uniunea Europeana in 2004, noi am fost primiti in club abia in 2007; inca de atunci, statul de membru al Romaniei (si al Bulgariei, e drept) este cumva de sora mai mica: avem asupra capului o monitorizare pe domeniul justitiei (celebrul Mecanism de Cooperare si Verificare, MCV), care ne impiedica sa ne bucuram deplin de calitatea de membru al Uniunii (nu suntem inca in spatiul Schengen, adica avem inca granite formale cu Uniunea).

In mod similar, ne aflam inca in anticamera asteptand ridicarea obligativitatii vizelor pentru Statele Unite, iar unele state europene sau asociate mai au inca restrictii impuse cetatenilor romani privind accesul la piata muncii.

Este drept ca anticamera lunga din anii ’90 si inceputul noului mileniu se datoreaza in intregime inadecvarii politicienilor nostri care se visau intr-o istorie paralela: in vreme ce polonezii defilau cu eroul anticomunist Lech Walesa, iar cehii cu reputatul dramaturg (la fel de anticomunist) Waclaw Havel, noi aveam in fruntea statului dinozaurii stalinisti Silviu Brucan, Alexandru Birladeanu si, cu voia dumneavoastra, ultimul pe lista, Ion Iliescu; in vreme ce polonezii, ungurii si cehii incepeau reformarea statului si privatizarea masiva, presedintele nostru chema minerii la Bucuresti sa-i cotonogeasca pe studenti; in fine, in vreme ce polonezii, ungurii si cehii incepeau sa se ceara in NATO, Ion Iliescu semna tratatul bilateral cu URSS in 1991! Intr-un gest cu semnificatii macabre, Iliescu si-a programat vizita la Moscova pentru semnarea tratatului in chiar Vinerea Mare a anului 1991, sfidand sentimentele crestine ale propriului sau popor.

Toate aceste intarzieri ne-au cauzat multiple lipsuri, ne-au stricat echilibrul economic pe termen lung si ne-au redus la cote foarte joase stima de sine. Daca in Cehia, Slovacia, Ungaria sau Polonia, de exemplu, au venit sa produca autoturisme Audi, Mercedes, Volkswagen, Suzuki, noi ne-am ales cu ce-a ramas, cu Renault dar chiar si aceasta a ales Romania sa produca cel mai ieftin automobil european, „masina de 5000 de Euro (va mai amintiti?) „.

Daca astazi cele patru tari amintite au toate excedente comerciale, noi avem deficit si inca unul urias; daca toate cele patru tari amintite au exporturi de peste doua treimi din PIB, exporturile noastre sunt cam o treime din PIB. Cehii si slovacii si-au conservat marimea populatiei, polonezii si ei pe-acolo, ungurii au pierdut 5% din populatie, dar noua ne-a plecat o sesime de populatie! Insusi nivelul PIB/locuitor, indicatorul sintetic al dezvoltarii, ne situeaza cu cel putin un sfert in urma blocului Visegrad.

Problema noastra cu intarzierea si defazajul fata de statele Visegrad a devenit cronica si dureroasa; multi dintre romani au dezvoltat o patologie curioasa, incepand sa creada ca oricum este o intarziere istorica a noastra, ca suntem oarecum condamnati sa inaintam mai incet; ba chiar unii vantura explicatia stupida ca ortodoxia ne-a „tinut pe loc”. Atuurile de altadata ale romanilor, increderea in sine si coeziunea in jurul valorilor crestine, s-au transformat acum in depresie colectiva si auto-depreciere nationala, mai ales in zona clasei vorbitoare/conducatoare.

Doua exemple sunt mai mult decat graitoare:

In perioada de sfarsit a deceniului 90, Romania era condusa de intelectuali autentici (si presedintele si premierul erau profesori universitari recunoscuti iar in guvern multi dintre ministri erau adevarate somitati ale domeniilor lor), anticomunisti si pro-occidentali, iar Ungaria era condusa de catre Gyula Horn, un stalinist feroce care in 1956 vana anticomunistii pe strada, in pufoaica si cu pistolul in mana; cu toate acestea, la noi predomina credinta ca Horn este un european inascut, iar Emil Constantineascu sau Radu Vasile ar fi trebuit sa-si faca teste genetice pentru a demonstra ca nu sunt mongoli sau congolezi.

Pe de alta parte, noi suntem incredintati ca detinem monopolul coruptiei. Este adevarat ca, in Romania, coruptia este un flagel, ca este o piedica in calea dezvoltarii si ca alimenteaza frustrarea sociala. Dar sa nu cadem in pacatul de a ne crede unici sau campioni la acest capitol: numai in anul 2017, Ministerul Dezvoltarii de la Budapesta a gratificat primele 10 companii apropiate personalitatilor guvernamentale cu contracte in valoare de 2.115 miliarde HUF (aproximativ 7 miliarde Euro), toti acesti bani provenind din fondurile structurale ale Uniunii Europene. 1.963 miliarde au ajuns numai la cele mai mari 5 firme din acest top (sursa aici).

Asta dupa ce, in 2013, grupul de firme de constructii detinut de Simicska Lajos (fostul antreprenor favorit al lui Orban Viktor) a devenit, sub mandatul lui Nemeth Laszlone (partenera de afaceri a lui Simicska), un gigant local, ajungand in 2013 la 129 miliarde de forinti totalul contractelor primite de la Ministerul Dezvoltarii (echivalentul a 500 milioane de Euro!!!). Sa mai amintim si de legendarul politician ceh Vaclav Klaus (premier si presedinte) care s-a facut miliardar pe el si pe toti apropiatii sai in timpul privatizarii celor 1.800 de companii cehesti de la inceputul anilor ’90.

Nu, oameni buni, romanii nu sunt cu nimic mai putin europeni sau atlantisti decat central-europenii. Problema noastra, insa, o reprezinta inadecvarea, lenea si uneori chiar prostia conducatorilor. E drept ca noi i-am ales, dar nici optiuni prea multe nu aveam…

Ultima anticamera umilitoare in care suntem nevoiti sa motaim este clubul global al democratiilor liberale, OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica). OCDE cuprinde 35 de state de pe tot mapamondul, cele mai prospere si mai puternice ale lumiii. Pe langa Statele Unite, Canada, Australia, Japonia, Israel, Coreea de Sud, Chile, Mexic, Turcia si Elvetia, OCDE cuprinde 25 de tari din UE, singurele state nemembre fiind Romania, Bulgaria si Croatia. Calitatea de membru OCDE este vitala pentru drenarea finantarilor globale catre anumite state. De exemplu, dupa aderarea la OCDE in 2007 a statelor Chile, Israel, Slovenia si Estonia, acestea si-au dublat participarea fondurilor straine in numai cinci ani, iar Lituania s-a vazut invadata de fonduri de investitii in 2017, la numai 1 an de la aderarea la organizatie.

Mexicul, de pilda, desi membru OCDE, are o performanta economica mai slaba decat a Romaniei cam cu un sfert (19.000 USD PIB/locuitor, PPP, la mexicani si aproape 24.000 la noi) iar Chile se afla la acelasi nivel cu noi. Cat despre „piata libera”, Letonia, de pilda este recunoscuta ca paradis off-shore in UE, bancile sale participand activ la spalarea celor 20 miliarde USD care au tranzitat biata Republica Moldova sau la spalarea miliardului de dolari furat din bancile de la Chisinau.

Iar Turcia nu prea se bucura de o reputatie asa de solida in privinta functionalitatii economiei de piata. Cat despre statele invitate sa adere la OCDE, aici sa te tii!, se regaseste „prospera” Costa Rica, cu un nivel PIB/locuitor jenant (pentru un club al bogatilor) de doar 17.000 USD (metodologia PPP). Poate, dupa ce a jefuit fondurile destinate despagubirilor celor cu proprietati confiscate si a intors Romania inapoi cu cinci ani, cuplul Udrea-Bica va avea parte de o viata tihnita intr-un stat membru OCDE, la umbra palmierilor…

Romania nu este, asadar, nici mai corupta, nici mai putin dezvoltata decat unele din statele membre sau in curs de aderare ale OCDE. Si atunci, de ce ne zbatem in zadar de vreo 13 ani sa aderam la organizatie si nu reusim? Simplu, o combinatie letala: opozitia permanenta a Ungariei si inadecvarea politicienilor nostri.

Anul trecut, in septembrie, Bucurestiul a fost blocat de Budapesta la discutarea candidaturii pe motiv ca un judecator a respectat legea si a interzis un liceu care fusese infiintat ilegal; imediat, guvernul Romaniei s-a speriat si a elaborat o lege speciala pentru acel liceu, doar-doar i-o imbuna pe incruntatii lui Orban.

Mai mult, tot gazul romanesc de la Marea Neagra care va pleca prin conducta BRUA a fost cedat, din intamplare, unor firme maghiare, una dintre ele fiind considerata firma de casa a lui Viktor Orban. Rezultatul: pe 6 aprilie, la Paris, in preziua a ceea ce el credea ca va fi discutarea dosarului Romaniei, impozantul ministru de Externe al Romaniei a aflat, cu stupoare, ca opozitia maghiara bloca, in continuare, acest dosar.

Fara a putea sa invoce niciun argument care sa tina de conditionalitatile OCDE, Orban Viktor „aniverseaza” Centenarul Romaniei Mari prin blocarea aderarii noastre la organizatia respectiva; in tot acest timp, guvernantii de la Bucuresti par ca nu se „prind” si incaseaza umilinta dupa umilinta de la unguri:

  • in februarie 2017, ministrul nostru de Externe a fost umilit la Budapesta cand nu a mai fost primit de regentul Orban, desi anuntase ca merge acolo pentru a „reseta” relatiile bilaterale;
  • in septembrie 2017 am patit umilinta cu blocarea candidaturii la OCDE
  • in decembrie am fost sfidati prin boicotarea Zilei noastre Nationale de catre diplomatii maghiari
  • in februarie am fost umiliti public de ministrul lor de externe, Szijjarto Peter, care i-a anuntat pe romani ca le-a „confiscat” exportul de gaze din perimetrele marine.

Acum din nou, in aprilie, bietul Melescanu a fost convins sa devina victima a farselor guvernului Orban. Ma intreb, oare nu cumva i-o placea aceasta postura sefului diplomatiei noastre? O fi si asta o perversiune care vine cu varsta, cine stie?

Mai, oameni buni care conduceti Romania, voi nu vedeti ca expuneti o tara intreaga? Voi chiar nu intelegeti jocul Budapestei? De ce nu reactionati? De ce tineti totul secret? Cu ce va ajuta ca presa oficioasa „are embargou” pe acest subiect? Poate vreti sa il sprijiniti pe Orban Viktor sa traiasca aniversarea Trianonului, indulcita de razbunare, pana in 2020….

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Anchete

Administrația Națională a Penitenciarelor convocă o nouă sedință a Consiliului de Conducere

Publicat

pe

De

Astăzi, 24 aprilie 2025, Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) va desfășura o nouă ședință a Consiliului de Conducere, programată pentru ora 10:00, în sala de ședințe de la sediul central, situat pe Calea Floreasca nr. 39.

Ordinea de zI: Mobilitatea personalului

Ordinea de zi a ședinței este restrânsă la doar două puncte, ambele având un impact semnificativ asupra mobilității personalului. Acestea includ:

  1. Analiza și avizarea solicitărilor de mutare ale polițiștilor de penitenciare către:
    • Penitenciarul Craiova
    • Penitenciarul Craiova-Pelendava
    • Centrul de Detenție Craiova Responsabil: Direcția Management Resurse Umane (DMRU)
  2. Stabilirea posturilor vacante din aparatul central, care vor fi incluse într-o viitoare sesiune de mutare la cerere pentru polițiștii de penitenciare definitivi. Responsabil: DMRU

Apelul FSANP pentru sănătatea angajaților

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a emis un semnal de alarmă cu privire la sănătatea polițiștilor de penitenciare. Aceasta a solicitat oficial introducerea pe ordinea de zi a unei analize dedicate a Raportului de medicină a muncii pentru 2024. Conform datelor prezentate în raport, se observă o deteriorare alarmantă a stării de sănătate a personalului din aparatul central, ceea ce ridică serioase îngrijorări pentru întregul sistem penitenciar.

FSANP subliniază importanța tratării acestui subiect cu prioritate și solicită directorilor unităților subordonate să colaboreze cu organizațiile sindicale locale pentru a iniția discuții reale privind medicina muncii și protecția sănătății personalului.

Acest apel reflectă o preocupare din ce în ce mai mare pentru bunăstarea angajaților din sistemul penitenciar, accentuând necesitatea unor măsuri adecvate pentru a asigura sănătatea și siguranța acestora în cadrul locului de muncă. (Irinel I.).

Citeste in continuare

Anchete

BAT România sprijină Poliția Română de Frontieră cu o donație de echipamente

Publicat

pe

De

Donație pentru consolidarea capacității de reacție

Compania BAT România a efectuat o nouă donație constând în 150 de camere LPR (License Plate Recognition) și o unitate de stocare a imaginilor, destinate să întărească capacitatea de reacție a Poliției Române de Frontieră. Această acțiune vine în contextul în care România se pregătește să intre în spațiul Schengen, subliniind angajamentul companiei față de sprijinul autorităților în protejarea integrității frontierelor statului.

Ziua Națională împotriva Traficului Ilicit de Bunuri

Pe 21 aprilie, România a marcat Ziua Națională Împotriva Traficului Illicit de Bunuri, o ocazie importantă pentru a conștientiza impactul negativ al contrabandei asupra economiei și comunităților. BAT România recunoaște rolul esențial al industriei legitime în combaterea acestui fenomen prin oferirea de expertiză și investiții menite să îmbunătățească tehnologiile de prevenire a traficului ilicit.

Importanța echipării Poliției de Frontieră

„Ileana Dumitru, Director pentru Afaceri Externe al Ariei Europa de Sud Est a BAT, a declarat: „Dotarea autorităților de aplicare a legii cu echipamentele necesare în lupta împotriva comerțului ilicit este esențială pentru a spori capacitatea acestora de a detecta și preveni activitățile ilegale, cum ar fi contrabanda și evaziunea fiscală.” Aceasta evidențiază faptul că echipamentele moderne, precum camerele LPR, joacă un rol crucial în asigurarea securității frontierei.

Capturi semnificative de contrabandă

Recent, polițiștii de frontieră din cadrul SPF Siret au realizat o captura semnificativă, descoperind 267 de baxuri care conțineau 133.500 de pachete de țigări ascunse în semiremorca unui vehicul. Valoarea estimată a confiscării depășește jumătate de milion de euro. Aceste rezultate sunt reflexia eforturilor continue ale Poliției de Frontieră în combaterea contrabandei.

Combaterea traficului ilicit de tigări

Traficul ilicit de țigări reprezintă o problemă majoră pentru România, prejudiciind bugetul de stat cu aproximativ 2 miliarde de lei anual. În plus, datele recente arată că piața neagră a atins un nivel record de 10% din totalul consumului, ceea ce evidențiază gravitatea situației. Contrabanda nu afectează doar veniturile statului, ci contribuie și la dezvoltarea altor forme de criminalitate organizată.

Inspectorul General al Poliției de Frontieră, chestor principal de poliție Cornel Laurian Stoica, a subliniat că, „traficul ilegal de țigări alimentează alte activități infracționale cu dimensiune transfrontalieră.” Eforturile autorităților vor continua, adaptându-se la provocările emergente și colaborând strâns cu toate instituțiile implicate.

Concluzie

Implicarea BAT România în furnizarea de echipamente esențiale și angajamentul Poliției de Frontieră în combaterea contrabandei sunt pași importanți către asigurarea unui mediu de afaceri sigur și stabil în România. Înfruntarea fenomenului contrabandei necesită o colaborare continuă între sectorul privat și autorități, sprijinind astfel dezvoltarea unei economii sustenabile. (Sava N.).

Citeste in continuare

Anchete

Camera Deputaților dezbate proiecte importante pentru protecția consumatorilor și reforma sistemului de apărare

Publicat

pe

De

Protecție financiară pentru clienții dezvoltatorilor imobiliari

În zilele de marți și miercuri, Camera Deputaților va analiza și va supune la vot, în calitate de for decizional, un proiect de act normativ destinat să ofere protecție financiară pentru clienții dezvoltatorilor imobiliari. Scopul acestui proiect este de a preveni situațiile neplăcute de tipul Nordis, care au afectat numeroși cumpărători. Această inițiativă este esențială pentru consolidarea încrederii în sectorul imobiliar și protejarea drepturilor consumatorilor.

Modificări asupra pensiilor magistraților

De asemenea, deputații vor începe discuțiile referitoare la modificările propuse pentru pensiile magistraților, un subiect de mare interes și controversă în contextul justiției românești. Aceste modificări ar putea avea un impact semnificativ asupra sistemului judiciar și al profesionalismului în rândul magistraților.

Interdicție pentru militari și polițiști

Pe de altă parte, un alt subiect important pe agenda de dezbateri se referă la un proiect de lege care prevede interzicerea explicită a activităților în paralel ale militarilor, polițiștilor și altor angajați din instituțiile de apărare și ordine publică în domeniul pazei sau ca mercenari, fără acordul autorităților competente. Această măsură are scopul de a asigura integritatea și profesionalismul personalului din aceste domenii, prevenind conflictele de interese și asigurând respectarea legislației.

Aceste dezbateri constituie etape esențiale în reformele legislative pe care Camera Deputaților le promovează, având ca obiectiv îmbunătățirea sistemului legislativ și protejarea cetățenilor.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv15 ore ago

Justiția sub atac: Inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist  Stavri Cătălin, în centrul unei controverse legate de abuzurile procurorilor

Într-un climat în care integritatea și credibilitatea justiției sunt esențiale pentru buna funcționare a societății, cazul lui Stavri Cătălin, un...

Exclusiv2 zile ago

23 Aprilie 2025 – Sărbătoarea Sfântului Gheorghe

Importanța sărbătorii Pe 23 aprilie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, un sfânt venerat de creștini, cunoscut și sub...

Exclusiv2 zile ago

Avertisment de la DNSC privind o fraudă în creștere prin apeluri telefonice false

Tipuri de fraudă folosind identități false Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) a emis un avertisment cu privire la un...

Exclusiv3 zile ago

Minunea de Paște la Baia Mare: Un bărbat in cărucior cu rotile își recapătă mobilitatea

O poveste uimitoare Într-o întâmplare surprinzătoare, un bărbat din Baia Mare, care a decis să cerșească folosind un cărucior cu...

Exclusiv3 zile ago

Sfârșit de epocă: Moartea Papei Francisc la 88 de ani marcheză o transformare globală

Un lider spiritual simbolic se stinge, lăsând în urma sa o moștenire de deschidere și reformă în Biserica Catolică Un...

Exclusiv4 zile ago

Incident rutier: Șofer cu permis suspendat și alcoolemie mare, prins în urma unei urmăriri

Un bărbat care avea permisul de conducere suspendat de 6 luni și o alcoolemie de 0,88 mg/l alcool pur în...

Exclusiv5 zile ago

Mesaj de Paște de la Echipa Incisiv de Prahova

Dragi cititori, Cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paște, vă transmitem cele mai calde urări de sănătate, liniște sufletească și bucurii...

Exclusiv6 zile ago

Sâmbăta Mare: Tradiții, obiceiuri și ce nu trebuie să faci in această zi

Pregătiri pentru Învierea Domnului Sâmbăta Mare este ziua de dinaintea Învierii Domnului, un moment de tihnă și pregătire spirituală pentru...

Exclusiv6 zile ago

Reflectii asupra indiferenței sociale

Provocare la meditație Vitalie Josanu, reprezentant al Sindicatului Diamantul, invită la o profundă meditație asupra valorilor morale și a responsabilității...

Exclusiv6 zile ago

Procurorul „aruncat”: Mâna nevăzută a senatorului „Melcilor” asupra justiției

Teatrul absurdității în afacerile cu deșeuri Un circ în jurul gunoaielor (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), etc Într-o...

Exclusiv7 zile ago

Analiză juridică asupra inaplicabilității interdicțiilor din proiectul de lege privind mercenariatul pentru polițiștii suspendați

Considerații preliminare Analiza se concentrează asupra aplicabilității interdicțiilor incluse în proiectul de lege ce modifică diverse acte normative din domeniul...

Exclusiv7 zile ago

Mușamalizarea organizată: Răspunsuri insălătoare și coordonate de la vârful IGPR

Context și scopul analizei În ultimele luni, Sindicatul Polițiștilor “Diamantul” a identificat un model sistematic de dezinformare și disimulare a...

Exclusiv7 zile ago

Alerta roșie: FSANP cere acțiuni imediate pentru siguranța penitenciarelor din România

Context internațional și precedent alarmant Recenta serie de atacuri asupra închisorilor din Franța a generat un semnal de alarmă în...

Exclusiv7 zile ago

Destructurarea unei rețele internaționale de inșelăciune în domeniul suplimentelor alimentare

Sprijin internațional în combaterea infracționalității Poliția Română, în colaborare cu specialiști din cadrul EUROPOL, a oferit asistență ofițerilor de investigație...

Exclusiv7 zile ago

Percheziții în Pogoanele: Trei persoane reținute pentru inșelăciune în domeniul relațiilor online

Acțiune coordonată împotriva infracțiunilor economice Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Buzău, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele, au...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv