Connect with us

Administratie

Vestul nu va controla comunismul, îl va transcende

Publicat

pe

MOTTO:

„Prima lecție pe care trebuie să o învețe un cercetător al politicii internaționale și pe care nu trebuie să o uite în veci este că problemele internaționale sunt de o complexitate ce face imposibile soluțiile simple și profețiile credibile. Aici se desparte drumul omului de știință de cel al șarlatanului. […] Chestiunile internaționale rezervă surprize pentru oricine încearcă să întrevadă viitorul prin prisma cunoștințelor sale despre trecut și a semnelor prezentului”. Hans J. Morgenthau

La 25 decembrie 1991, de Crăciun, Mihail Gorbaciov își anunța demisia din funcția de președinte al Uniunii Sovietice, stat care își înceta, oficial, existența în prima zi a anului următor. Prăbușirea Imperiului sovietic – considerată de către președintele

rus Vladimir Putin drept „cea mai mare catastrofă geopolitică a veacului al XX‐lea”5 – a fost însă un proces agonizant, de durată. Rămâne încă subiect de dezbatere în ce măsură semnele acestui deznodământ au fost corect identificate și descifrate de către lumea academică sau de către comunitatea occidentală de informații.

Potrivit unei opinii radicale, care este ilustrată aici de Leon Aron, „în anii premergători lui 1991, niciun expert, universitar, oficial, sau politician (subl.n.) nu a prevăzut colapsul iminent al Uniunii Sovietice și, odată cu dictatura, și al economiei planificate sau a controlului Kremlinului asupra imperiului domestic și esteuropean”.

Și reputatul istoric John Lewis Gaddis susține aceastăidee: „ceea ce n‐a înțeles nimeni (subl.n.), la începutul anului 1989, a fost că Uniunea Sovietică, imperiul său, ideologia sa – și, în consecință, însuși Războiul Rece – erau o movilă de nisip gata să se surpe”.

În replică, unii sovietologi au pretins că demersul științific nu este similar „ghicitului într‐un glob de cristal”, activitatea de cercetare în acest domeniu putând fi cel mai bine apreciată în raport cu proporția în care a fost înțeleasă și descrisă correct funcționarea sistemului sovietic.

Alți autori au mers însă mai departe, făcând direct trimitere la studii și monografii, anterioare anului 1991, în care era prognozată destrămarea URSS. Probabil, cea mai citată este celebra lucrare a disidentului sovietic Andrei Amalrik – Va supraviețui Uniunea Sovietică în 1984? – apărută în 1969. Aceasta nu este o excepție, cum s‐ar crede. De pildă, tot în 1969, subcoordonarea lui Zbigniew Brzezinski, era publicată, sub titlul Dilemele schimbării în politica sovietică, o culegere de 14 articole, dintre care șase considerau „colapsul drept o posibilitate serioasă, deși nu imediată”. Pentru a mai oferi un singur exemplu,

nu trebuie ignorată contribuția lui Hélène Carrère d’Encausse, care își intitula cartea, ieșită de sub tipar în 1978, Imperiul Spulberat. Revolta națiunilor în URSS.

Unele previziuni șochează, privite retrospectiv, prin clarviziune și precizie. Astfel, jurnalistul britanic Bernard Levin publica, în septembrie 1977, în Times (Londra), un articol în care arăta că forțele politice, sociale și naționaliste care au generat mișcările de disidență din Europa satelizată vor produce aceleași efecte în Patria Sovietelor, înșiși liderii sovietici fiind cei care vor

deveni agenții prefacerii acesteia:

„Ei nu conspiră, ei nu sunt în legătură cu agențiile de spionaj occidentale, ei nu comit sabotaje. Ei sunt în orice privință funcționari sovietici model. Sau, mai degrabă, în orice privință cu excepția uneia: au recunoscut în sinea lor adevărul despre țara lor și au jurat în sinea lor că vor face ceva în acest sens.

Așa se va întâmpla. Nu vor fi împușcături în stradă, nici baricade, nici greve generale, nici spânzurarea opresorilor de stâlpi de iluminat, nici prădarea sau incendierea sediilor guvernului, nici ocuparea posturilor de radio, nici dezertarea în masă a militarilor.

Dar, întro zi nu prea îndepărtată, unele fețe noi vor apărea în Biroul Politic – sunt sigur că deja au apărut în autoritățile administrative municipale sau chiar regionale – și încet, foarte încet, alte fețe de asemenea proaspete li se vor alătura. Până întro zi

când se vor uita unii la alții și vor înțelege că nu mai este nevoie să ascundă adevărul în inimile lor. Și fitilul va fi aprins. Nu e nimic romantic sau fantastic în această prognoză; este cea maicumpătată extrapolare a faptelor cunoscute și a evidenței

dovedite. Aceasta, sau ceva similar, se va întâmpla. Când se va întâmpla nu este nici posibil, nici util să ghicim; dar sunt sigur că va fi în timpul vieții unor oameni mult mai în vârstă decât mine… dar hai să presupunem, de dragul acurateții, pe 14 iulie 1989”.

La rândul lor, experții din serviciile de informații americane au luat inițiativa desecretizării unor rapoarte referitoare la Uniunea Sovietică, care au fost publicate, sub egida Agenției Centrale de Informații (CIA), în 1999 și 200113, scopul fiind acela de a da la iveală faptul că instituția nu a eșuat în demersul său de a anticipa evoluțiile din URSS, așa cum era de multe ori acuzată.

Și printre politicienii epocii au existat unii care și‐au exprimat cu tărie convingerea că Uniunea Sovietică este „un colos cu picioare de lut”, care nu poate supraviețui. În 1975, Ronald Reagan caracteriza comunismul drept „o aberație temporară care va ajunge să dispară de pe pământ, pentru că este contrară înseși naturii umane”. Apoi, în 1981, de la înălțimea funcției de

președinte al Statelor Unite, Reagan și‐a reiterat credința: „Vestul nu va controla comunismul, îl va transcende. Nu se va deranja să îl… denunțe, îl va respinge ca pe un capitol bizar în istoria umanității, ale cărui ultime pagini se scriu chiar acum”. Un exemplu chiar mai convingător este cel al politicianului și sociologului american Daniel Patrick Moynihan. Iată ce afirma acesta, în ianuarie 1980, într‐un discurs ținut înaintea Senatului: „Indicii stagnării economice și chiar ai declinului sunt extraordinari.

Indicii dezordinii sociale – patologie socială nu este un termen prea exagerat – sunt chiar mai ridicați. Evenimentul definitoriu al deceniului ar putea fi prăbușirea Imperiului sovietic”. În octombrie 1984, înainte ca Gorbaciov să intre pe scenă, Moynihan a proclamat: „Războiul Rece s‐a încheiat, Occidentul a câștigat… Uniunea Sovietică… s‐a prăbușit. Ca societate, pur și simplu nufuncționează. Nimeni nu mai crede în ea”. În privința strategiei pe care responsabilii de la Washington trebuia s‐o adopte, Moynihan propunea, cu alt prilej, „așteptarea”, și conchidea: „Se vor prăbuși”.

Desigur, unii istorici ar putea obiecta că astfel de declarații pot fi privite ca mostre de wishful thinking sau ca simple profeții hazardate, dar nimeni nu poate contesta existența lor.

Privind lucrurile din perspectiva rezultatului politicii americane față de Uniunea Sovietică, în etapa finală a Războiului Rece, se poate aprecia că aceasta a fost una de succes.

Fără a recurge la un exercițiu de istorie contrafactuală, cu greu se poate închipui în prezent un epilog al confruntării dintre superputeri mai favorabil SUA. Și nu este vorba doar de volatilizarea URSS, de renunțarea Moscovei la ideologia comunistă, ci și despre modul în care a fost gestionată succesiunea acesteia și a uriașului său arsenal nuclear. Sau despre modul în care Europa satelizată a fost atrasă ferm pe orbita Occidentului. Or, dacă nu considerăm că Imperiul comunist a făcut pur și simplu implozie, fără nicio presiune din exterior, trebuie să admitem că o parte din merit aparține decidenților de la Washington și chiar serviciilor speciale americane.

În plus, pentru cercetătorul zilelor noastre este evident faptul că atitudinea Statelor Unite față de Uniunea Sovietică a cunoscut dezvoltări dramatice și spectaculoase în timpul mandatului lui Gorbaciov (antagonismul specific fiind treptat înlocuit de colaborare și, în anumite domenii, chiar de parteneriat), care nu pot fi generate decât de o modificare a percepției elitei politice americane față de inamicul său ireconciliabil. La finalul acestor evoluții, liderii de la Washington au putut chiar proclama sfârșitul Războiului Rece, din postura de învingători. (Alexandru Purcăruş).

 

Administratie

Acțiune comună împotriva traficului de persoane în Tălmaciu

Publicat

pe

De

Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Sibiu, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, au desfășurat recent o acțiune de amploare, punând în aplicare 4 mandate de percheziție domiciliară în orașul Tălmaciu, județul Sibiu. Acțiunea a vizat locuințele unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane și evaziune fiscală.

Cercetări internaționale sub coordonarea autorităților belgiene

Acțiunea face parte dintr-un Ordin European de Anchetă, solicitat de autoritățile judiciare din West-Vlaanderen, Belgia. Acestea derulează cercetări într-o cauză care vizează exploatarea unor cetățeni români prin muncă ilegală și nerespectarea condițiilor de angajare în Belgium.

Metodele de recrutare și exploatare

Investigațiile au relevat că mai multe persoane de naționalitate belgiană și română, prin intermediul unor societăți comerciale prestatoare de servicii în domeniul curățeniei, ar fi recrutat și supus la muncă, în mod ilegal, pe căi de exploatare prin muncă. Victimele ar fi fost obligate să muncească între 340 și 360 de ore pe lună și să remetă o parte semnificativă din salariu persoanelor cercetate.

Prejudiciul estimat

Prin angajarea și plata fictivă a mai multor persoane, s-a estimat un prejudiciu de aproximativ 316.000 de euro, reprezentând sumele datorate cu titlu de contribuții de asigurări sociale și beneficiul patrimonial realizat de persoanele implicate în această rețea de trafic.

Descoperiri în urma perchezițiilor

În urma perchezițiilor efectuate la locuințele suspecților, au fost descoperite și ridicate mai multe mijloace de probă, care vor fi folosite în cadrul anchetei.

Cooperare internațională

Activitățile au fost realizate în colaborare cu specialiști din cadrul Poliției Federale Belgiene și cu suportul Serviciului Acțiuni Speciale al Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu, subliniind importanța cooperării internaționale în combaterea criminalității organizate. Această acțiune este un pas important în lupta împotriva traficului de persoane și a exploatării ilegale a muncii. (Sava N.).

Citeste in continuare

Administratie

EXERCIȚIU TACTIC AL STRUCTURILOR SPECIALE PENTRU MISIUNI CRITICE

Publicat

pe

De

Echipe din cadrul Serviciului Român de Informații – Direcția Regională de Informații Moldova Sud, Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea – Serviciul pentru Acțiuni Speciale și Inspectoratul de Jandarmi Județean Vrancea – Structura Antitero și Acțiuni Speciale au desfășurat un exercițiu comun de pregătire, axat pe perfecționarea deprinderilor și modului de acțiune în situații deosebite de criză teroristă.

Obiectivele exercițiului

Activitățile au avut ca scop nu doar antrenamentul tactic al structurilor implicate, ci și facilitarea schimbului de experiență între cele trei agenții, pentru a armoniza procedurile specifice de intervenție. Acest tip de cooperare este esențial pentru gestionarea eficientă a situațiilor critice.

Scenariile antrenamentelor

Antrenamentele s-au concentrat pe două scenarii principale: asaltul tactic asupra unei clădiri în caz de luare de ostatici și imobilizarea unui autovehicul care transporta persoane suspecte. Aceste activități au fost concepute pentru a îmbunătăți capacitatea de reacție și coordonare a echipelor în fața unor amenințări reale.

Prin astfel de exerciții, structurile speciale din România își întăresc abilitățile operaționale, asigurându-se că sunt pregătite să facă față provocărilor de securitate cu profesionalism și eficiență. (Paul D.).

Citeste in continuare

Administratie

Accidente rutiere în România: Aplicația eSAR pentru reducerea comportamentului agresiv în trafic

Publicat

pe

De

Statistici alarmante

Statisticile referitoare la accidentele rutiere sunt alarmante. Numai în primele 11 luni ale anului 2024, România a înregistrat peste 1300 de decese și aproximativ 3000 de răniți grav. Pentru a preveni astfel de tragedii, Poliția Română a implementat aplicația eSAR, disponibilă pe platforma hub.mai.gov.ro, care permite cetățenilor să raporteze rapid abaterile rutiere observate.

Aplicarea eSAR: O măsură proactivă

Prin intermediul aplicației eSAR, participanții la trafic pot informa autoritățile despre comportamentul agresiv al șoferilor care creează pericole. Utilizatorii trebuie să completeze un formular ce include datele personale, detalii de contact și descrierea incidentului, precum și o declarație pe propria răspundere.

Ce constituie comportamentul agresiv?

Conform art. 54 1 din O.U.G. 195/2002, comportamentul agresiv include manevre precum schimbarea frecventă a benzilor, întoarcerea vehiculului prin frână de ajutor, pornirea prin patinarea excesivă a roților, circularea la distanțe periculoase față de alte vehicule, utilizarea abuzivă a semnalelor acustice ori vis-a-vis de alte acțiuni intimidante.

Sancțiuni pentru conducerea agresivă

Pentru comportamentul agresiv, sancțiunile prevăzute de legislația în vigoare includ 4-5 puncte de amendă (660-825 de lei) și reținerea permisului de conducere pentru 30 de zile. Aceasta subliniază severitatea măsurilor ce pot fi aplicate pentru asigurarea siguranței rutiere.

Obiectivele aplicației eSAR

Fiecare sesizare prin eSAR este analizată de unitatea de poliție competentă teritorial, care verifică respectarea condițiilor legale. Polițiștii din structurile rutiere vor investiga aspectele sesizate și vor lua măsurile corespunzătoare.

Scopul aplicației eSAR este de a crea un mediu rutier mai sigur și de a încuraja implicarea cetățenilor în raportarea comportamentului agresiv al șoferilor, contribuind astfel la reducerea accidentelor rutiere grave. (Paul D.).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv23 de minute ago

Oglinda abuzului: Cum hărțuirea afectează Poliția Română

O Notă de sarcini, o răzbunare După publicarea „Notei de sarcini” pe pagina Sindicatului Europol, care impunea tuturor șefilor obligativitatea...

Exclusiv23 de minute ago

Incompetența și controversa conducătorilor din Poliția Română: Un sindicat dezvăluie realități ingrijorătoare

Structuri lipsă Sindicatul Diamantul lansează acuzații grave la adresa conducerii Poliției Române, punând sub semnul întrebării competența lui Valentin Minoiu,...

Exclusivo zi ago

O nouă proba de corupție: Caracatița de la Vălenii de Munte își dezvăluie tentaculele

Corupție și abuzuri în fața justiției După dezvăluirile anterioare ale ziarului nostru, Incisiv de Prahova, legate de corupția endemică de...

Exclusivo zi ago

WHITE TOWER: Percheziții, audieri și rețineri la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești

Magnatul Daniel Ștefănescu, audiat în megaescrocheria imobiliară WHITE TOWER Ieri, magnatul Daniel Ștefănescu, recunoscut ca unul dintre cei mai mari...

Exclusivo zi ago

Când legea devine opțională: FSANP îi prezintă nota de plată lui Halchin

10.000 lei daune morale pentru fuga de întrebări Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) nu mai tolerează discuțiile...

Exclusiv2 zile ago

Bomba cu ceas de la Vamă: Parcare fără autorizație și hala de documente în stil „Bună Ziua”!

Cisterne versus Fast-Food: Judecata în parcul “Gărilor” (aici) Într-o dimineață la Vama Ploiești, imaginează-ți un peisaj de poveste: camioane colorate,...

Exclusiv3 zile ago

Bombă ecologică cu ceas la Vama Ploiești: Ilegalități, corupție și un risc de dezastru iminent! (I)

Dezvăluiri șocante despre o rețea de interese obscure care pune în pericol vieți omenești și mediul înconjurător. O investigație jurnalistică...

Exclusiv3 zile ago

Pamflet: Cătălin Luncașu, de la adjunct la… ajutor de birou

Tragedia tonerului secat și a loialității evaporate În lumea fermecată a Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), unde favoritismul înflorește asemenea...

Exclusiv3 zile ago

Acuzații grave de corupție și abuz în cadrul Poliției Române: Sindicatul Diamantul denunță un sistem parazitar

Emil Pascut acuză conducerea Poliției de incompetență, favoritism și exploatare a personalului. Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul a lansat...

Exclusiv3 zile ago

Fost subsecretar de stat în MAI pledează pentru modernizarea echipamentelor forțelor de ordine

O conferință organizată la Senatul României a adus în discuție necesitatea dotării polițiștilor români cu dispozitive cu electroșocuri, o măsură...

Exclusiv4 zile ago

Vălenii de Munte: Dovada video expune caracatița corupției – Un sistem putred până la maduvă

Vălenii de Munte: Caracatița corupției expusă – Dovada video socantă! CORUPȚIE ȘI ABUZURI ÎN VĂLENII DE MUNTE: O CARACATIȚĂ CU...

Exclusiv4 zile ago

Escrocheria White Tower & City Gate: „Cei Trei Muschetari Notariali” și rețeaua de corupție

Dezvăluiri șocante despre implicarea unui notar public în mega-frauda imobiliară (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), etc. Scandalul imobiliar White...

Exclusiv4 zile ago

DSDRP: O direcție între îndrumare și haos – cazul Ilie și Spătaru

Îndrumare absentă, control obsesiv Direcția Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar (DSDRP) a devenit un exemplu de management ineficient, caracterizat de...

Exclusiv5 zile ago

Poliția Română destructurează rețele infracționale în urma unor ample acțiuni de combatere a criminalității economice

Acțiuni de amploare  Polițiștii specializați în investigarea criminalității economice au desfășurat 21 de acțiuni de amploare, rezultând instituirea de măsuri...

Exclusiv6 zile ago

Vălenii de Munte: Caracatița și „Blondul” – Show-ul corupției în prime time

Joc de culise în Vălenii de Munte Stimați telespectatori/cititori, faceți-vă comozi și pregătiți popcornul, căci telenovela corupției din Vălenii de...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv