Connect with us

Administratie

Vestul nu va controla comunismul, îl va transcende

Publicat

pe

MOTTO:

„Prima lecție pe care trebuie să o învețe un cercetător al politicii internaționale și pe care nu trebuie să o uite în veci este că problemele internaționale sunt de o complexitate ce face imposibile soluțiile simple și profețiile credibile. Aici se desparte drumul omului de știință de cel al șarlatanului. […] Chestiunile internaționale rezervă surprize pentru oricine încearcă să întrevadă viitorul prin prisma cunoștințelor sale despre trecut și a semnelor prezentului”. Hans J. Morgenthau

La 25 decembrie 1991, de Crăciun, Mihail Gorbaciov își anunța demisia din funcția de președinte al Uniunii Sovietice, stat care își înceta, oficial, existența în prima zi a anului următor. Prăbușirea Imperiului sovietic – considerată de către președintele

rus Vladimir Putin drept „cea mai mare catastrofă geopolitică a veacului al XX‐lea”5 – a fost însă un proces agonizant, de durată. Rămâne încă subiect de dezbatere în ce măsură semnele acestui deznodământ au fost corect identificate și descifrate de către lumea academică sau de către comunitatea occidentală de informații.

Potrivit unei opinii radicale, care este ilustrată aici de Leon Aron, „în anii premergători lui 1991, niciun expert, universitar, oficial, sau politician (subl.n.) nu a prevăzut colapsul iminent al Uniunii Sovietice și, odată cu dictatura, și al economiei planificate sau a controlului Kremlinului asupra imperiului domestic și esteuropean”.

Și reputatul istoric John Lewis Gaddis susține aceastăidee: „ceea ce n‐a înțeles nimeni (subl.n.), la începutul anului 1989, a fost că Uniunea Sovietică, imperiul său, ideologia sa – și, în consecință, însuși Războiul Rece – erau o movilă de nisip gata să se surpe”.

În replică, unii sovietologi au pretins că demersul științific nu este similar „ghicitului într‐un glob de cristal”, activitatea de cercetare în acest domeniu putând fi cel mai bine apreciată în raport cu proporția în care a fost înțeleasă și descrisă correct funcționarea sistemului sovietic.

Alți autori au mers însă mai departe, făcând direct trimitere la studii și monografii, anterioare anului 1991, în care era prognozată destrămarea URSS. Probabil, cea mai citată este celebra lucrare a disidentului sovietic Andrei Amalrik – Va supraviețui Uniunea Sovietică în 1984? – apărută în 1969. Aceasta nu este o excepție, cum s‐ar crede. De pildă, tot în 1969, subcoordonarea lui Zbigniew Brzezinski, era publicată, sub titlul Dilemele schimbării în politica sovietică, o culegere de 14 articole, dintre care șase considerau „colapsul drept o posibilitate serioasă, deși nu imediată”. Pentru a mai oferi un singur exemplu,

nu trebuie ignorată contribuția lui Hélène Carrère d’Encausse, care își intitula cartea, ieșită de sub tipar în 1978, Imperiul Spulberat. Revolta națiunilor în URSS.

Unele previziuni șochează, privite retrospectiv, prin clarviziune și precizie. Astfel, jurnalistul britanic Bernard Levin publica, în septembrie 1977, în Times (Londra), un articol în care arăta că forțele politice, sociale și naționaliste care au generat mișcările de disidență din Europa satelizată vor produce aceleași efecte în Patria Sovietelor, înșiși liderii sovietici fiind cei care vor

deveni agenții prefacerii acesteia:

„Ei nu conspiră, ei nu sunt în legătură cu agențiile de spionaj occidentale, ei nu comit sabotaje. Ei sunt în orice privință funcționari sovietici model. Sau, mai degrabă, în orice privință cu excepția uneia: au recunoscut în sinea lor adevărul despre țara lor și au jurat în sinea lor că vor face ceva în acest sens.

Așa se va întâmpla. Nu vor fi împușcături în stradă, nici baricade, nici greve generale, nici spânzurarea opresorilor de stâlpi de iluminat, nici prădarea sau incendierea sediilor guvernului, nici ocuparea posturilor de radio, nici dezertarea în masă a militarilor.

Dar, întro zi nu prea îndepărtată, unele fețe noi vor apărea în Biroul Politic – sunt sigur că deja au apărut în autoritățile administrative municipale sau chiar regionale – și încet, foarte încet, alte fețe de asemenea proaspete li se vor alătura. Până întro zi

când se vor uita unii la alții și vor înțelege că nu mai este nevoie să ascundă adevărul în inimile lor. Și fitilul va fi aprins. Nu e nimic romantic sau fantastic în această prognoză; este cea maicumpătată extrapolare a faptelor cunoscute și a evidenței

dovedite. Aceasta, sau ceva similar, se va întâmpla. Când se va întâmpla nu este nici posibil, nici util să ghicim; dar sunt sigur că va fi în timpul vieții unor oameni mult mai în vârstă decât mine… dar hai să presupunem, de dragul acurateții, pe 14 iulie 1989”.

La rândul lor, experții din serviciile de informații americane au luat inițiativa desecretizării unor rapoarte referitoare la Uniunea Sovietică, care au fost publicate, sub egida Agenției Centrale de Informații (CIA), în 1999 și 200113, scopul fiind acela de a da la iveală faptul că instituția nu a eșuat în demersul său de a anticipa evoluțiile din URSS, așa cum era de multe ori acuzată.

Și printre politicienii epocii au existat unii care și‐au exprimat cu tărie convingerea că Uniunea Sovietică este „un colos cu picioare de lut”, care nu poate supraviețui. În 1975, Ronald Reagan caracteriza comunismul drept „o aberație temporară care va ajunge să dispară de pe pământ, pentru că este contrară înseși naturii umane”. Apoi, în 1981, de la înălțimea funcției de

președinte al Statelor Unite, Reagan și‐a reiterat credința: „Vestul nu va controla comunismul, îl va transcende. Nu se va deranja să îl… denunțe, îl va respinge ca pe un capitol bizar în istoria umanității, ale cărui ultime pagini se scriu chiar acum”. Un exemplu chiar mai convingător este cel al politicianului și sociologului american Daniel Patrick Moynihan. Iată ce afirma acesta, în ianuarie 1980, într‐un discurs ținut înaintea Senatului: „Indicii stagnării economice și chiar ai declinului sunt extraordinari.

Indicii dezordinii sociale – patologie socială nu este un termen prea exagerat – sunt chiar mai ridicați. Evenimentul definitoriu al deceniului ar putea fi prăbușirea Imperiului sovietic”. În octombrie 1984, înainte ca Gorbaciov să intre pe scenă, Moynihan a proclamat: „Războiul Rece s‐a încheiat, Occidentul a câștigat… Uniunea Sovietică… s‐a prăbușit. Ca societate, pur și simplu nufuncționează. Nimeni nu mai crede în ea”. În privința strategiei pe care responsabilii de la Washington trebuia s‐o adopte, Moynihan propunea, cu alt prilej, „așteptarea”, și conchidea: „Se vor prăbuși”.

Desigur, unii istorici ar putea obiecta că astfel de declarații pot fi privite ca mostre de wishful thinking sau ca simple profeții hazardate, dar nimeni nu poate contesta existența lor.

Privind lucrurile din perspectiva rezultatului politicii americane față de Uniunea Sovietică, în etapa finală a Războiului Rece, se poate aprecia că aceasta a fost una de succes.

Fără a recurge la un exercițiu de istorie contrafactuală, cu greu se poate închipui în prezent un epilog al confruntării dintre superputeri mai favorabil SUA. Și nu este vorba doar de volatilizarea URSS, de renunțarea Moscovei la ideologia comunistă, ci și despre modul în care a fost gestionată succesiunea acesteia și a uriașului său arsenal nuclear. Sau despre modul în care Europa satelizată a fost atrasă ferm pe orbita Occidentului. Or, dacă nu considerăm că Imperiul comunist a făcut pur și simplu implozie, fără nicio presiune din exterior, trebuie să admitem că o parte din merit aparține decidenților de la Washington și chiar serviciilor speciale americane.

În plus, pentru cercetătorul zilelor noastre este evident faptul că atitudinea Statelor Unite față de Uniunea Sovietică a cunoscut dezvoltări dramatice și spectaculoase în timpul mandatului lui Gorbaciov (antagonismul specific fiind treptat înlocuit de colaborare și, în anumite domenii, chiar de parteneriat), care nu pot fi generate decât de o modificare a percepției elitei politice americane față de inamicul său ireconciliabil. La finalul acestor evoluții, liderii de la Washington au putut chiar proclama sfârșitul Războiului Rece, din postura de învingători. (Alexandru Purcăruş).

 

Actualitate

O noua promisiune devenită realitate!/Primii 50 de studenți medicinisti au început cursurile la Ploiesti

Publicat

pe

De

Moment special la Ploiesti. Primii pasi spre un sistem de sănătate modern a fost facut prin deschiderea noului an universitar 2023-2024 la Universitatea de Medicină Carol Davilla, sectia Ploiești.

Cei 50 de studenți care se vor specializa în asistență medicală au fost prezenți in sală. La deschidere au participat si senatorul Roberta Anastase, deputatul Mircea Rosca si viceprimarul Daniel Nicodim.

Iulian Dumitrescu, presedintele CJ Prahova, si-a indeplinit promisiunea de a aduce medicina la Ploiesti, astfel incat sistemul sanitar sa nu mai sufere din lipsa personalului specializat.

Iar vestea cea mai bună este că anul viitor, Palatul Culturii ar putea deveni sediul oficial al secției Ploiesti a Universității de Medicină Carol Davilla, iar numărul studenților ar putea creste la 500. (Cristina T.).

Citeste in continuare

Administratie

„Cannabis! Vă spune ceva <>, domnilor deputați de la USR?”

Publicat

pe

De

“În rândul elevilor de 16 ani, cel mai consumat drog ilicit este cannabisul, urmat de substanțe psihoactive. Cannabis! Vă spune ceva <<cannabis>>, domnilor deputați de la USR? Cred că ar trebui să vă spună, întrucât dumneavostră – care vă frângeți mâinile acum, de această problemă – ați promovat și susținut un proiect de lege privind legalizarea cannabisului!
Deci, pe de o parte veniți aici și spuneți că e mare problema cu drogurile și, să știe românii, pe de altă parte cereți în Parlament legi pentru legalizarea consumului de droguri. Asta este realitatea!”, a punctat Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, la Ora Guvernului – Camera Deputaților.
Citeste in continuare

Administratie

Istoria evreilor este componentă marcantă a istoriei lumii, iar elevii noștri trebuie să aibă acces neîngrădit la această tematică

Publicat

pe

De

„Prin introducerea în programa școlară a disciplinei ”Istoria evreilor – Holocaustul”, generațiile tinere vor afla despre contribuția minorității evreiești la istoria românească, despre mari oameni de cultură și știință evrei, dar și despre complicatele realități din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.
Această materie – introdusă la nivel național ca disciplină civică – are o importanță reală în formarea unei atitudini sociale sănătoase și echilibrate.
Istoria evreilor este componentă marcantă a istoriei lumii, iar elevii noștri trebuie să aibă acces neîngrădit la această tematică, încă din școală. Cei tineri vor afla că, în trecutul României, au fost și momente întunecate, generate de mișcări și conduceri politice cu impulsuri genocidare și antisemite, iar minoritatea evreiască a fost zdruncinată de persecuții, discriminări, deportări colective și crime în masă.
Felicit Ministerul Educației, condus de ministra liberală Ligia Deca, pentru munca depusă la introducerea acestei materii și urez școlii românești mult succes în formarea a noi generații bine pregătite, care să poată gândi liber, lucid, nuanțat și tolerant.”, a declarat președintele PNL, președintele Senatului, Nicolae Ionel Ciucă.
Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv21 de ore ago

Pentru societatea românească polițistul român trebuie să fie organ de represiune, dar și funcționar care să umble cu mânuși de catifea, în funcție de preferințele populare

Orice eveniment negativ din țara asta trebuie să aibă anumiți vinovați de serviciu, iar pentru majoritatea cazurilor cei care răspund...

Exclusiv21 de ore ago

Cam suspect “atacul” lui Nea Marcel la “industria pacanelelor”

Pe principiul ca “cea mai buna aparare e atacul”. Oare sa aiba legatura apararea asta a lui Ciolacu cu modul...

Exclusiv2 zile ago

Criminalii/torționarii/milițienii de la Secția 17 Poliție, așa cum au fost numiți de 2 săptămâni încoace, pot de astăzi să reacționeze public și să vorbească despre NEVINOVĂȚIA lor

Drama tânărului care se afla sub efectul a 5 substanțe psihoactive a fost generată de efectul drogurilor. Halucinații, stare de...

Actualitate3 zile ago

Clasamentul Anvelopelor – Top Super Anvelope 225 45 R17 în 2023

Alegerea anvelopelor potrivite pentru vehiculul dvs. nu este doar o chestiune de estetică sau de preț. Este o decizie care...

Exclusiv3 zile ago

MĂRUL STRICAT DIN PENTENCIARUL PLOIEȘTI – ZEUS! NEPRIHANITUL!!!

În dezvăluirile din articolul „TRIUMVIRATUL/Versiunea 2.0”  ă precizam la sfârșitul lui: „ Cu promisiunea că vom continua epopeea comisiilor de...

Exclusiv3 zile ago

Nu stăm să numărăm orele care au trecut de când ,,ministrul” Bogdan Despescu, chestor general cu 4 stele, a ,,ucis” fără să-și dea seama limba română

Nu putem, pentru că domnia sa a punctat niște lucruri ce ne-au facut să scormonim puțin achizițiile poliției, iar surprizele...

Exclusiv3 zile ago

Valer Kovacs – Polițistul avertizor, hărțuit din nou/”Se dorește aducerea mea la tăcere”

Valer Kovacs, polițist IPJ Timiș și lider de sindicat, care a vorbit public în mai multe rânduri despre problemele din...

Exclusiv3 zile ago

Un ofițer de poliție care și-a lovit soția, care a fost sub efectul a două ordine de protecție, nu mai poate fi lucrător control intern sub nicio formă

Suntem nevoiți să vă înștiințăm despre un caz, dacă nu nedeontologic, cel puțin grav, privitor la domnul comisar șef Ursache...

Exclusiv5 zile ago

Sistemul penitenciar zguduit din temelii datorita abuzurilor directorului general al A.N.P/”CONTINUĂM PROTESTELE!”

In timp ce alții deja s-au retras și s-au resemnat, Federația Polițiștilor de Penitenciare continuă seria protestelor vizând aplicarea integrală...

Exclusiv6 zile ago

Poliția lui Despescu și Mirițescu în acțiune/„De beți ce erau s-au urinat în curtea secției”/Doi politisti de la IPJ Timis, denunt penal impotriva inspectorului sef Alin Petecel/La IPJ Prahova lucrurile sunt si mai grave

Poliția lui Despescu și Mirițescu în acțiune. Petrecere în stil mare în sediul poliției din Nehoiu titreaza Stiri pe Surse...

Exclusiv6 zile ago

„Vă mulțumim pentru lecțiile de exprimare prin viu grai, domnule secretar de stat Despescu, pardon, domnule ministru!”

Am asistat la conferința de presă prezidată de către secretarul de stat din MAI, Bogdan Despescu, de fapt de către...

Exclusiv6 zile ago

Potrivit art.7 din legea 153 din 2017, solda de funcţie/salariul de funcţie reprezintă suma de bani la care are dreptul lunar personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare

Joi, Guvernul a aprobat o hotarare de guvern pentru creșterea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată,...

Exclusiv7 zile ago

”Vă stăm la dispoziție cu întrebări la răspunsurile dumneavoastră…”/Tartorul MAI

Într-o funcție de secretar de stat e bine să nu stai mai mult de 4-5 ani, tocmai pentru că asta...

Exclusiv7 zile ago

Structurile  de criminalistică din Romania trec printr-un amplu proces de modernizare în această perioadă

Ramura bio-criminalisticii sau a geneticii judiciare, cum este ea cunoscută în limbajul de specialitate, se modernizează prin achiziția de către...

Exclusiv7 zile ago

Nu ne dam seama cum sprijina gimnastele si centrul cultural, activitatea de politie

Raspuns interesant de la CMDTA PLOIESTI! Sunt 56 medici pe functii de politist ( ofiter) si 46 asistenti pe functii...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!