Connect with us

Administratie

Primele alegeri de după constituirea României Mari

Publicat

pe

Primele alegeri de după constituirea României Mari, desfăşurate după sisteme diferite în Vechiul Regat şi în provinciile unite, au însemnat victoria coaliţiei „Blocului Democratic”, reunind, practic, cele mai importante formaţiuni politice, decise să-i conteste lui Brătianu controlul puterii: Partidul Naţional Român (din Transilvania), Partidul Ţărănesc, Partidul Naţionalist-Democrat condus de N. Iorga, al cărui prestigiu politic era, după stăruitoarea sa luptă pentru Unire, la apogeu. Victoria „Blocului Democratic” şi eşecul liberalilor putea să apară ca un semn de ingratitudine faţă de Ion I. C. Brătianu, artizanul Marii Uniri, cum îl prezenta propaganda liberală. Ca şi Clemenceau, după primul război mondial, şi Churchill, după cel de al doilea, Brătianu constata cu amărăciune că electoratul îşi întorcea faţa de la el: prea proaspete erau, în amintirea tuturor, răspunderile PNL pentru eşecurile României în război, şi prea mult atotputernicia Brătianului se exercitase în ţară, pentru ca acum, în condiţiile noului „inaugural”, opinia politică să nu dorească „la vremuri noi, oameni noi”.

Alianţă eterogenă, Blocul Democratic nu putea face faţă fluxului de greve şi demonstraţii de stânga, care ameninţau stabilitatea socială şi politică a ţării. Omul providenţial a fost atunci generalul Averescu. Capitalul său de popularitate a fost un adevărat stăvilar de care s-au spulberat talazurile revoluţionare. Devenit prim-ministru în martie 1920, el a rezistat grevei generale din octombrie 1920, punându-i capăt prin mijloace dure (la 21 octombrie, a doua zi după declanşarea ei, au fost arestaţi liderii sindicali şi cei ai Partidului Socialist), iar la 17 iulie 1921 a fost adoptată legea pentru definitivarea reformei agrare în Vechiul Regat, începutul fiind făcut, în prezenţa generalului, la Gurbăneşti-Ilfov. într-o ţară cu o populaţie rurală atât de numeroasă ca România, agitaţia de stânga nu mai avea nici o şansă de îndată ce setea de pământ a ţăranului era — fie şi temporar — astâmpărată. Omul tranşeelor, părintele soldaţilor se dovedea, o dată pacea revenită, şi părintele ţăranilor. România datorează generalului Averescu un Mărăşti social şi politic, în 1920-1921, mai important decât Mărăştiul militar din 1917, în înţelesul că prin persoana sa generalul Averescu a blocat curentele de stânga şi extrema-stângă.

„Maurul şi-a făcut datoria, maurul poate să plece”, a fost calculul lui Brătianu, care nu ar fi fost el, dacă nu ar fi fost decis să revină la putere, pentru a modela România Mare, privită de el ca o creaţie a ostenelilor sale. După o scurtă guvernare a lui Take Ionescu — acestei strălucite inteligenţe politice destinul ostil nu i-a îngăduit să fie prim-ministru, ceea ce îşi dorise o viaţă întreagă, decât o lună —, Brătianu şi liberalii au preluat cârma pentru patru ani.

Marea guvernare liberală (1922-1926) a fost încercarea sistematică a clasei burgheze de a-şi da puterea economică şi politică în noul stat românesc, născut din Marea Unire. Principiul de bază a fost „prin noi înşine”, adică făurirea economiei capitaliste prin puterile burgheziei naţionale concurate de capitalul străin. Artizanul modest, dar tenace al acestei politici a fost fratele primului-ministru, Vintilă Brătianu, a cărei discreţie a ascuns statura sa politică, nu mai puţin importantă decât a ilustrului său frate. Aşa cum a observat un analist contemporan, „Vintilă Brătianu a făcut pentru ţară mai mult decât toţi naţionaliştii la un loc. A fost aproape singurul om politic care a lucrat zi de zi şi în chip efectiv la propăşirea economiei naţionale”. Drama sa a fost că efortul lăudabil şi remarcabil pe care l-a întreprins nu s-a bucurat de sprijinul beneficiarilor, căci, aşa cum observă acelaşi analist, „Clasa burgheză, în loc să-l secondeze cu elan şi cu credinţa, a preferat sa rămână indiferentă. N-a avut nici instinctul, nici maturitatea să-şi dea seama că interesele sale îi dictau să-l susţină din răsputeri” (Sterie Diamandi). Cântecul de sirenă al capitalului străin a acoperit apelul lui Vintilă Brătianu de a edifica un capitalism naţional.

Politica de consolidare a statului român, astfel cum apărea după unirea Basarabiei, Bucovinei, Transilvaniei şi Banatului, şi de asigurare a deţinerii pârghiilor economiei naţionale de către burghezie a făcut obiectul unei ample legislaţii înfăptuite de guvernul Brătianu. În fruntea ei s-a aflat noua constituţie, care o înlocuia pe cea din 1866.

* Florin Constantiniu – O istorie sinceră a poporului român, Partea a IV-a – Istoria contemporană, Cap. 1 – România Felix?, p. 330-332, Editura Univers Enciclopedic, București, 1997

 

Administratie

Poliţiştii de frontieră au reţinut 19 cetățeni străini, care au încercat să intre în mod fraudulos în ţara noastră din Bulgaria

Publicat

pe

De

Polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Piscu Vechi – județul Dolj 0 au oprit pentru control, în zona km fluvial 770, un autoturism în care se aflau doi cetățeni români, care nu își justificau prezența în zonă.

În urma legitimării acestora și a efectuării controlului asupra mijlocului de transport, au fost descoperite două pungi din plastic în care se aflau 19 telefoane mobile care nu le aparțineau.

Prin urmare, colegii noștri au declanșat o acțiune pe linia combaterii migrației ilegale, în urma căreia au fost descoperite, în vegetația din imediata apropiere a malului fluviului Dunărea, 19 persoane, 15 bărbați și 4 femei. Persoanele în cauză au fost reţinute de poliţiştii de frontieră şi conduse la sediul sectorului pentru cercetări.

În urma efectuării controlului corporal și al bagajelor, au fost descoperite documente din care rezultă că aceștia sunt cetățeni sirieni, cu vârste cuprinse între 13 și 62 de ani. Totodată, s-a constatat faptul că cetăţenii străini au traversat fluviul Dunărea cu o ambarcaţiune și intenţionau să intre ilegal în România, ca apoi să ajungă în țări din vestul Europei.

În cazul celor doi cetățeni români au fost întocmite dosare penale pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți, iar cetățenii străini care au săvârșit infracțiunea de intrare în țară prin trecere ilegală a frontierei de stat, au fost preluați de către autorităţile bulgare, în vederea continuării cercetărilor şi dispunerii măsurilor legale ce se impun. (Sava N.).

Citeste in continuare

Administratie

Polițiștii de frontieră au descoperit și indisponibilizat, până la finalizarea cercetărilor, un autoturism tip SUV, în valoare de aproximativ 250.000 lei, aflat în atenția autorităților din Germania

Publicat

pe

De

In Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu s-a prezentat la control un cetățean bulgar, în vârstă de 61 ani, aflat la volanul unui autoutilitare, marca Ford, ce transporta pe platformă un autoturism de tip SUV.

Cu ocazia efectuării verificărilor în bazele de date, echipa comună de control formată din polițiști de frontieră români și bulgari a constatat faptul că autoturismul transportat pe platformă, marca Porsche, model Cayenne, figura ca bun căutat pentru confiscare, alertă emisă de către autoritățile din Germania la data de 01.02.2024.

Autoturismul, estimat la o valoare de aproximativ 250.000 lei, a fost indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor.

În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de  tăinuire, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie propuse soluții legale prin unitatea de parchet, mai precizeaza sursa citata. (Paul D.).

Citeste in continuare

Administratie

Argumente pentru dezvoltarea unui arsenal nuclear românesc

Publicat

pe

De

De la invadarea Ucrainei, în februarie 2022, Rusia a utilizat retorica nucleară pentru a intimida și a descuraja sprijinul occidental pentru Kiev și țările de pe flancul estic al NATO și UE. Iar, mai nou, Moscova a desfășurat exerciții nucleare și a transferat arme nucleare tactice în Belarus, semnalând astfel disponibilitatea sa de a-și escalada constant retorica nucleară în regiune. În contextul amenințărilor tot mai serioase din partea Rusiei, poate că a venit timpul ca, în cadrul societății, să demarăm discuții extrem de serioase privind oportunitatea dezvoltării propriului arsenal nuclear în România.

De câțiva ani, România este menționată direct în declarațiile belicoase ale oficialilor ruși. Una dintre cele mai frecvente amenințări se referă la țările-gazdă ale sistemului de apărare antirachetă al NATO, adică inclusiv la adresa României, care, pentru Moscova, reprezintă o țintă legitimă a loviturilor nucleare. Bineînțeles, această retorică a fost condamnată de oficialii americani și a provocat reacții ferme din partea autorităților române, subliniind, de-a lungul timpului, caracterul defensiv al scutului de la Deveselu. Însă, în condițiile actuale de deteriorare a situației de securitate regională, și globală, simplele reacții ferme, la nivel declarativ, mai sunt suficiente/eficiente?

La urma urmei, istoria, inclusiv cea recentă și foarte recentă, ne-a învățat că Rusia profită de orice slăbiciune, dar se teme de măsurile de forță concrete. De altfel, săptămâna trecută, NATO a anunțat că a decis să răspundă la amenințările rusești prin consolidarea strategiei sale de descurajare nucleară. Alianța a reafirmat importanța armelor nucleare în menținerea securității europene, declarându-și intenția de a spori investițiile în infrastructura nucleară. Aceste măsuri sunt menite să descurajeze orice agresiune rusă prin întărirea faptului că orice atac nuclear va fi întâmpinat cu o ripostă devastatoare. Iar NATO urmărește să mențină un echilibru strategic, demonstrând că poate contracara orice amenințare nucleară venită din partea Rusiei. Discutând despre ceea ce a numit adaptarea continuă a arsenalului nuclear al NATO, secretarul general Jens Stoltenberg a evidențiat că Țările de Jos au declarat, în iunie, că primele avioane de luptă F-35 sunt pregătite să transporte arme nucleare şi că SUA îşi modernizează arsenalul din Europa.

În această situație, poate ar fi bine să trecem în revistă care ar fi argumentele pentru dezvoltarea unui arsenal nuclear românesc. În primul rând, o descurajare credibilă. Pentru că deținerea unui arsenal nuclear propriu ar duce la sporirea capacității României de a descuraja potențiale agresiuni, într-o regiune unde Rusia și-a arătat disponibilitatea de a utiliza amenințările nucleare. Un astfel de arsenal ar putea servi ca o garanție suplimentară a securității naționale.

În al doilea rând, o mai mare autonomie strategică, dar în context aliat, și o participare mult mai activă și consistentă la securitatea colectivă. Într-un mediu geopolitic volatil, dezvoltarea propriilor capacități nucleare i-ar putea permite României o mai mare flexibilitate în politica de apărare.

În ultimul rând, măsura ar putea fi luată și ca răspuns la eșecul neproliferării. Luând în calcul nereușitele repetate ale tratatelor internaționale de a preveni proliferarea armelor nucleare, nerespectarea garanțiilor de securitate (vezi cazul Ucrainei, care a renunțat la arsenalul său) și comportamentul agresiv al Rusiei, dezvoltarea unui arsenal nuclear ar putea fi văzută, pentru România, ca o măsură necesară de autoapărare.

În momentul de față, în Europa, doar două state aliate dețin arsenale nucleare, Franța și Marea Britanie. Însă, mult mai multe sunt parte integrantă a politicii nucleare a NATO, luând parte la consultări și decizii, dezvoltând capacități tehnice necesare folosirii armelor nucleare și permițând dislocarea lor pe teritoriul național. Vorbim, aici, de Belgia, Germania, Italia, Țările de Jos și Turcia. Iar Polonia a început să testeze terenul privind opțiunea nucleară, prin declarații publice ale oficialilor săi sau generali în rezervă, mergând de la opțiunea găzduirii unor elemente ale arsenalului nuclear NATO, până la dezvoltarea propriilor arme.

Cert este că, în fața amenințărilor continue din partea Rusiei, dezvoltarea unui arsenal nuclear propriu ar putea oferi României un instrument puternic de descurajare și o garanție suplimentară de securitate. O decizie cu implicații majore, care ar trebui luată cu maximă responsabilitate, în acord cu aliații din NATO, însă discuția este pertinentă și necesară în contextul actual de instabilitate geopolitică. (M. Batca).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Diverse8 ore ago

Fundatie fara beton gata intr-o zi si gata refolosibila

Întreaga lume e în mişcare. Bineînţeles că ştiam asta încă de la faimosul “Eppur şi muove”, dar totuşi parcă ritmul...

Exclusiv17 ore ago

Practici santajiste ale unor sefi de IPJ impotriva sindicatului, prin folosirea art.304 Cod Penal

A venit momentul sa dezvaluim si sa detaliem, pentru prima oara, practici santajiste reale carora sunt supusi uneori, reprezentantii sindicatului,...

Exclusiv2 zile ago

Sefa SRU de la IPJ Vaslui a incalcat de mai multe ori un text foarte clar dintr-o lege in vigoare

Abuzatoarea de la IPJ Vaslui, dezvaluie Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul! Conduita abuziva a sefei de resurse umane de...

Exclusiv3 zile ago

„La IPJ Galati au nevoie de timp suplimentar, ca sa activeze fiecare, cate doua celule nervoase”

La Galati, exista sefi cu creier de broasca testoasa, dezvaluie cei de la Sindicatul Diamantul! Desi termenul limita de actualizare...

Exclusiv3 zile ago

Sună toaca prin toată armata

Conform promisiunilor făcute de un reprezentant al guvernului delegației protestatarilor din data de 07.06.2024 din fața Palatului Victoria, Guvernul urma...

Exclusiv4 zile ago

Hora șmecheriei/Mafia deșeurilor și statul paralel/Mafia deșeurile prin turnătorul șef reușește sa închidă firma Gentoil/Care este legătura între firma Geodis și Recop?

Returo este un mecanism sofisticat, profitabil pentru unii, complicat pentru alții, care învîrte bani și adună ambalaje. SGR Returo au...

Exclusiv4 zile ago

„Alba neagra” cu drepturile si libertatile cetatenesti/Amantlâc la o Sectie de poliţie dintr-un oras din Prahova (III)

Ziarul Incisiv de Prahova continua sa dezvaluie o investigatie complexa, in mai multe episoade, pentru a deslusi impreuna cu dumneavoastra...

Exclusiv5 zile ago

Maurul – Gerard Georgescu- și-a făcut datoria, inca o data!/Semnal de alarma privind razbunarea „Wlăduț & Volosevici” si Organigrama Politiei Locale Ploiesti

Maurul – Gerard Georgescu, pe pagina sa de socializare: „Eu am fost bucuros că Volosevici a plecat, dar bucuria a...

Exclusivo săptămână ago

Paraciosul si sifonul politistilor corupti din IPJ Prahova a facut un accident grav azi in Ploiesti/Solicitam oficial testul antidrog pentru Catalin Muresan cel din mafia deseurilor

Mureșan Catalin de la Recop Pleasa care este implicat în mafia deseurilor a accidentat pe trecerea de pietoni o persoana,...

Exclusivo săptămână ago

Cum ajunge la Vaslui, sef serviciu resurse, o incompetenta si ” sora” de incompetenta, la IPJ Braila

Cum ajunge la Vaslui, sef serviciu resurse, o incompetenta? Se numeste Sandu Monica, comisar sef, dezvaluie Emil PASCUT de la...

Exclusivo săptămână ago

„Alba neagra” cu drepturile si libertatile cetatenesti/Amantlâc la o Sectie de poliţie dintr-un oras din Prahova (II)

Comportamentul abuziv al politistilor fata de cetateni care in general respecta legea si comportamentul favorabil fata de infractori! Despre politisti corupti din...

Exclusivo săptămână ago

Mafia deșeurilor, statul paralel și politicienii

Mai multe spitale din Prahova dau contractele, la troc, unui personaj controversat Amenință șantajează sau mituiesc pe cei ce nu...

Exclusivo săptămână ago

De ce ai nevoie de sefi sa propuna cand e clar ca beneficiarii sunt personalul de conducere si consilierii de integritate?

S-a emis ordinul MAI nr. S/84/31.05.2024 pentru completarea OMAI S /7/2018 cu reglementari privind acordarea majorarii anticoruptie de 12.5% din...

Exclusivo săptămână ago

PROMO/Amantlâc la o Sectie de poliţie dintr-un oras din Prahova. Soţul înşelat a utilizat iar politia si subordonatii in scop de razbunare (I)

Comportamentul abuziv al politistilor fata de cetateni care in general respecta legea si comportamentul favorabil fata de infractori! Despre politisti corupti din...

Exclusiv2 săptămâni ago

Coruptul putinist „Capitan la 15 ani” si un nou comportament deviant/Simte ca are politia pe urmele sale?

Reamintim ca, coruptul putinist „Capitan la 15 ani” s-a autoinvitat, acum ceva timp, la o petrecere a politistilor din activitate,...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv