NOBLE JUMP 2017

0
301

Cele opt convoaie ale Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF) a NATO, care vor participa la exerciţiul Noble Jump 2017, au intrat, joi, în România, prin punctul de trecere a frontierei Giurgiu – Ruse. Ele se vor îndrepta către Cincu, în judeţul Braşov.

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că opt convoaie ale Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF), care urmează să participe la exerciţiul Noble Jump 2017, au intrat pe teritoriul naţional prin punctul de trecere a frontierei de la Giurgiu, dinspre Bulgaria.

Convoaiele militare ajunse în România după debarcarea în portul Alexandroupolis, din Grecia, şi traversarea Bulgariei, sunt compuse din aproximativ 300 de militari cu peste 150 de vehicule de luptă şi transportoare de trupe ce se vor deplasa la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, judeţul Braşov.

Cele opt convoaie se vor îndrepta, etapizat, către Cincu, după următorul program:

  • 1 iunie 2017, intervalul orar 09.00-20.00, ruta Giurgiu-Bucureşti (E85)
    • 2 iunie 2017, intervalul orar 00:01-18:00, ruta Bucureşti-Piteşti (A1)-Râmnicu Vâlcea (E81)-Sibiu (Valea Oltului)-Cincu
    • 3 iunie 2017, intervalul orar 09:00-17:00, ruta Giurgiu-Bucureşti (E85)
    • 4 iunie 2017, intervalul orar 00:00-15:00, ruta Bucureşti-Piteşti (A1)-Râmnicu Vâlcea (E81)-Sibiu (Valea Oltului)-Cincu.

Aproximativ 4.000 de militari români şi din ţări membre ale NATO participă, cu 500 mijloace tehnice, la exerciţiul multinaţional Noble Jump 2017 (NOJP17), care se desfăşoară, în perioada 26 mai – 16 iunie, pe teritoriul Greciei, Bulgariei şi României.

Cele mai multe dintre trupele străine sosesc din unităţi din Albania, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia şi Spania pe calea aerului, iar echipamentul greu este transportat pe mare şi pe calea ferată, urmat de convoiul terestru, pe ruta Grecia – Bulgaria – România, până la Centrul Naţional de Instruire Întrunită ”Getica” din Cincu.

„Noble Jump 2017 este un exerciţiu NATO important care ne permite să demonstrăm interoperabilitatea în cadrul Alianţei. Apreciez susţinerea autorităţilor ţărilor gazdă, Grecia, Bulgaria şi România, şi strânsa lor cooperare pentru ca NOJP17 să demonstreze că aptitudinile, cunoştinţele şi experienţa noastră se situează la cel mai înalt nivel”, a afirmat amiralul Michelle Howard, comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite de la Napoli, care asigură comanda Forţei de Reacţie Rapidă a NATO în 2017, conform MApN.

În cadrul acestui exerciţiu, Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est de la Bucureşti va avea ca misiune coordonarea întregii etape de dislocare tactică a trupelor şi a echipamentelor pe teritoriul Greciei, Bulgariei şi României. Acest proces va fi facilitat de către Unităţile de Integrare a Forţelor NATO (NATO Force Integration Units – NFIUs) din Bulgaria, respectiv România, şi forţe aparţinând naţiunilor gazdă.

“Momentul culminant al dislocării va fi exerciţiul cu trageri de luptă ce se va desfăşura în centrul de instruire de la Cincu. În afară de cele două NFIU – din România şi Bulgaria, trebuie menţionat că, în regim de parteneriat, forţele româneşti care se vor instrui integrat în Cincu aparţin Brigăzii Multinaţionale de la Craiova”, a spus comandantul Diviziei Multinaţionale de Sud-Est, general de brigadă Ovidiu Uifăleanu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here