Diverse
„Festung Ploieşti“ (Fortăreaţa Ploieşti) este “locul unde Armata a IX-a Aeriană va face istorie sau va dori să nu se fi născut niciodată”

Moto: „Aici (Ploieşti – n.r.) este locul unde Armata a IX-a Aeriană va face istorie sau va dori să nu se fi născut niciodată”.
– Comandantul Armatei a IX-a Aeriene Americane gl. Lewis H. Brereton
Operaţiunea „Tidal Wave”, sau valul nimicitor pe care americanii au vrut să-l aducă la Ploieşti în 1943, s-a transformat, din fericire pentru români, în ceea ce a rămas în istorie drept „duminca neagră a aviaţiei SUA”.
„Tidal Wave” a fost denumirea aleasă pentru raidul aerian programat, în Al Doilea Război Mondial, pe 1 august 1943. Bombardierele Forţelor Aeriene ale Statelor Unite (USAF), cu baza în Libia, avreau drept ţintă nouă rafinării din jurul Ploieştiului. Operaţiunea s-a dorit a fi una strategică, parte din „campania petrolului“, cu scopul de a distruge bazele de furnizare a ţiţeiului pentru Germania nazistă. Rezultatul misiunii a fost, însă, un eşec răsunător. Nu numai că nu şi-a atins scopul, dar s-a transformat în una dintre cele mai costisitoare înfrângeri ale aviaţiei americane, de pe teatrul european de operaţiuni, soldându-se cu 53 de avioane doborâte şi pierderea a 660 de oameni, cele mai multe într-o singură misiune. „Valul Nimicitor” s-a transformat în „Duminica Neagră“ pentru americani.
Stupul cu miere al Wehrmachtului
Teritoriul României devenise un mare producător de petrol, dar şi un important procesator, încă de la începutul secolului XX, iar Ploieştiul constituia piesa de rezistenţă a acestui domeniu industrial. |n 1938, România era singura ţară din Europa exportatoare de petrol, cu o producţie de aproximativ şase milioane tone pe an. Toată industria de prelucrare românească, printre cele mai dezvoltate din lume, avea 28 de rafinării şi o capacitate de rafinare de 10 -12 milioane tone. Producţia de petrol a României se ridica, în timpul războiului, la şase milioane de tone anual, adică 35% din totalul producţiei de combustibil al celui de-al treilea Reich şi 70% din totalul producţiei de petrol brut. Tocmai de acea, încă din 1940, în zona Ploieştiului şi pe Valea Prahovei, 70.000 de militari germani au fost cantonaţi pentru protejarea câmpurilor de extrecţie şi uzinelor. Fără producţia de petrol a României de 500.000 tone lunar, Europa germană ar fi rămas cu numai 900.000 tone lunar, să confrunte un consum total de peste 1,4 milioane de tone. Practic, lipsa combustibilului ar fi transformat Wehrmachtul într-o armată de infanterişti.
Festung Ploieşti
În iunie 1942, 13 avioane B-24 Liberator au atacat Ploieştiul, venind din Libia. Deşi pagubele au fost nesemnificative, germanii au reacţionat imediat, înţesând împrejurimile Ploieştiului cu mijloace şi tunuri anti-aeriene. În România un singur om şi-a dat seama pe de-a-ntregul de gravitatea situaţiei: ataşatul aero al Ambasadei Germaniei la Bucureşti, generalul Alfred Gerstenberg. În faţa Statului său Major „de asistenţă militară“, după prezentarea justă a evenimentelor, el a concluzionat: „Este un început“. Ca urmare a raportului său, mareşalul Göring, şeful Luftwaffe, îi trimite la finele anului 1942 aproape patru divizii de militari, adică 50.000 de oameni, dotaţi cu artilerie anti-aeriană şi o brigadă de pompieri militari specializaţi tocmai pentru stingerea incendiilor de rafinării. In jurul Ploieştiului sunt amplasate machete din placaj şi pânză la scară naturală care imită instalaţiile unor rafinării. Oraşul este declarat de germani „Festung Ploieşti“, adică Fortăreaţa Ploieşti, deci se dorea a fi de neatens. Generalul de aviaţie Alfred Gerstenberg a pus la punct una dintre cele mai bune reţele de apărare antiaeriană din Europa, având la dispoziţie câteva sute de tunuri de 88 mm şi de 105 mm şi multe altele de calibre mai mici. Un centru de comandă al Luftwaffe avea în subordine trei flotile aeriene de intercepţie ce totalizau 52 de avioane de vânătoare Messerschmitt Bf 109, interceptoare de noapte Messerschmitt Bf 110 şi câteva zeci de aparate IAR 80. Gerstenberg conta şi pe avertizările trimise de punctele radar din Grecia şi Bulgaria.
Planul americanilor
Armata a 9-a Aeriană compusă din Grupurile 98 şi 376 de bombardament era parţial responsabilă de organizarea acestui raid în România. Toate bombardierele erau model B-24 Liberator. Colonelul Jacob E. Smart a planificat operaţiunea din aminitirea raidului din iunie 1942, când întâlnise puţine tiruri antiaeriene, aşa că a decis să atace pe timpul zilei, cu precauţia că zborul se va efectua la mică altitudine, pentru ca radarele să nu detecteze nimic. Bombardierele au fost echipate pentru această misiune cu rezervoare suplimentare cu capacitatea de 3.100 de galoane (13.900 litri) şi câte două tone de bombe fiecare. 178 de bombardiere cu 1.751 de militari au participat la una dintre cele mai importante acţiuni aeriene plănuite de americani. Avioanele urmau să decoleze de pe aerodromul din Bengazi (Libia).
Vine „Valul Nimicitor“
Pe 1 august, aparatele au început decolarea de pe aerodrom, dar unul s-a stricat încă din primele clipe. Deasupra Adriaticii, un avion a plonjat inexplicabil în mare. Un altul s-a întors să caute suprevieţuitori şi nu s-a mai putut alătura formaţiei. Interdicţia de a comunica prin staţiile radio a constituit un handicap care i-a oprit să se informeze pentru o ceoziune rapidă. Echipajele altor 10 aparate au ales să se întoarcă din drum. Americanii au omis total că ar putea fi descoperiţi şi au folosit chiar staţiile radio pentru a se regrupa, deşi li se interzisese clar lucrul acesta. Germanii au aflat din timp de intrarea formaţiunilor inamice pe teritoriul lor. În zona oraşului Piteşti, avioanele au coborât la o altitudine de sub 100 m, dispărând de pe radiolocatoarele germane de la Otopeni. La întoarcere, unul dintre aviatorii americani povestea: „Am zburat atât de jos, încât atingeam căpiţele de fân. Acest lucru s-a întâmplat cu o oră înainte de a atinge obiectivele principale“. Ajungând fără incidente în dreptul Piteştiului, la 105 km de Ploieşti, un grup de aparate s-a îndreptat către Câmpina, în timp ce grosul forţelor trebuia să ţină cursul spre Ploieşti, însă a greşit drumul, ţintind de fapt Bucureştiul. Comandanţii grupurilor au folosit din nou comunicaţiile radio pentru a semnala eroarea, dar la Ploieşti îi aşteptau deja aviaţia română, aviaţia germană şi sistemul de artilerie antiaeriană.
Ce îi aştepta pe americani
Oraşul era apărat cu o centură interioară a aviaţiei de vânătoare a Misiunii Militare Aeriene Germane în România, apărarea antiaeriană a Ploieştiului alcătuită din numeroase centuri de foc (40 de baterii grele având fiecare 4 sau 6 tunuri de 88 mm, înconjurate de alte baterii mai uşoare manevrate de români sau germani plus două centuri de „baloane de baraj“), sute de tunuri cu tragere rapidă bine ascunse în tranşee, în apropierea podurilor, pe castelele de apă, pe clopotniţele bisericilor sau camuflate în târguri şi în căpiţele de fân şi elementul surpriză, un tren mobil cu artilerie antiaeriană.
Atacurile
Imediat cum americanii s-au apropiat de oraş, apărătorii au dat drumul la ceaţa artificială şi au ridicat baloanele. Pufnituri gri au început să apară cu zecile, apoi cu sutele în jurul fortăreţelor argintii. Proiectilele antiaerienei făceau primele victime. Avioanele de vânătoare conduse de aşi ai pilotajului românesc, dar şi maeştri germani, alergau printre masivele aeronave mitraliindu-le din toate direcţiile şi străduindu-se să stea cu soarele în spate. Din cauza zborului la mică înălţime, artileria grea de 105 nu prea a putut fi folosită, dar tunurile de 88, de 20 şi de calibre mai mici au făcut prăpăd, trimiţând la pământ 16 liberatoare. Alte bombardiere au reuşit să arunce bombe asupra rafinăriilor Columbia, Astra Română, Unirea Orion. Escadrila 93 americană pierduse deja jumătate din avioane deasupra Ploieştiului. Aviaţia română şi germană pierduse doau cinci aparate, iar alte 11 fuseseră avariate.
Efectele
Raidul american asupra instalaţiilor petroliere a generat un peisaj apocaliptic. Au fost atinse rafinăriile de petrol Columbia, Vega, Orion, Astra –Română (cel mai important obiectiv, considerată unitatea cu cea mai mare capacitate de profil din Europa), Uzinele Concordia, Metalurgica, Depoul de Locomotive, Fabrica Creuzot a C.F.R. şi staţia C.F.R., toate din Ploieşti. De asemenea, au fost atacate cu bombe şi armamentul de bord rafinăria de petrol Steaua Română şi Uzina Electrică din Câmpina, rafinăria Creditul Minier. Pagube mari s-au produs şi în oraşul Ploieşti, unde 20 de case şi penitenciarul au fost incendiate de un avion care a căzut peste ele, ca şi cazărmile Regimentului 19 Artilerie şi 32 Dorobanţi. La Câmpina au fost distruse 50 de case de către bombe explozive şi incendiare, iar alte 150 au fost avariate. De asemenea, Uzina Electrică şi staţia de cale ferată Câmpiniţa au fost distruse. Mari pagube s-au înregistrat şi la staţia C.F.R. din Ploieşti, unde s-au distrus linii şi incendiat vagoane încărcate cu muniţie, liniile telefonice şi telegrafice fiind întrerupte. La fel, Depoul C.F.R. de locomotive, unde s-a înregistrat cel mai mare număr de victime. Cel mai greu lovite au fost rafinăriile Creditul Minier de la Brazi şi Columbia din Ploieşti, în care au fost pierdute capacităţile de producţie folosite în proporţie de 100%, Steaua Română din Câmpina, căreia i-au fost afectate 70% din capacităţile folosite pentru prelucrare şi Astra Română din Ploieşti, care a rămas cu jumătate din posibilităţile necesare unei producţii normale, toate acestea însumând pagube de peste 4.604.500.000 lei.
Preţul plătit de americani a fost mare: 600 de morţi, 263 de prizonieri, 42 de aparate de zbor doborâte numai pe teritoriul României. Doar 88 de avioane s-au mai întors la baza de decolare din Libia, dar numai 33 erau operaţaionale. 180 de americani au fost luaţi prizonieri de soldaţii români. Deşi propaganda americană s-a lăudat cu succesul raidului, ascunzând proporţiile dezastrului, adevărul a ieşit la iveală la scurt timp. În raportul oficial s-a menționat că nu s-a produs o reducere semnificativă a capacităților de producție astfel încît raidul a fost evaluat drept nesatisfăcător. Bombardamentul (privit ca raid unic, nu din mai multe valuri) este pentru americani cel mai costisitor din punct de vedere al pierderilor umane și materiale din întreaga istorie a forțelor aeriene. Pentru că şi Bucureştiul a fost bombardat de trei ori în cursul războiului, locuitorii Capitalei se rugau, în 1944, când vedau avioanele americane pe cer, să se ducă la Ploieşti, oraş care a rămas o ţintă pentru aliaţi până pe 23 august 1944.
(Sursa: Istorie pe scurt)
Diverse
Locuința de vacanță: 3 aspecte de care să ții cont pentru a te bucura de ea

Din ce în ce mai mulți români aleg fie să își cumpere o locuință de vacanță, fie să transforme o proprietate moștenită într-una, indiferent că este vorba despre o casă sau un apartament. Iar atunci când aceasta se află și într-o zonă turistică, bucuria este cu atât mai mare, deoarece poate deveni o adevărată oază de relaxare.
Dacă te afli în această situație, este bine să ții totuși cont de câteva aspecte destul de importante la care nu se gândesc mulți proprietari. Pe 3 dintre ele le vei găsi mai jos.
Cum să stai fără griji când ai o casă de vacanță
Fă-o eficientă din punct de vedere energetic
Pe lângă bucurie, o proprietate vine și cu destul de multe responsabilități și bineînțeles facturi de plătit. Atunci când numărul caselor creste, la fel se va întâmpla și cu costurile legate de mentenanța lor. Din păcate, din acest punct de vedere, chiar și o casă de vacanță presupune anumite cheltuieli chiar și când nu o folosești. Încălzirea pe timp de iarnă, asigurarea unui ambient plăcut pe timp de vară înseamnă nu doar confort, ci și o măsură împotriva degradării acesteia. De aceea, poți apela la diverse măsuri de eficientizare energetică, precum izolarea pereților și montarea unor rulouri exterioare la ferestre sau a unei unități de aer condiționat, dacă nu dorești o investiție mai mare.
Asigur-o împotriva dezastrelor naturale
Atunci când închei asigurarea obligatorie, PAID, pentru noua ta locuință, nu este o idee rea să ai în vedere și o poliță facultativă. Aceasta îți va fi foarte utilă, deoarece dacă nu treci foarte des pe acolo, până și un incident minor, precum o țeavă de apă fisurată poate cauza daune destul de mari. Într-o astfel de situație, dar și în altele, asigurarea facultativă pentru locuințe pusă la dispoziție de asirom.ro, poate fi una dintre variantele simple pentru a-ți ști casa de vacanță în siguranță tot timpul.
Monitorizeaz-o constant
Mai ales atunci când ai o casă și nu un apartament, un sistem de supraveghere cu camere de luat vederi este una dintre cele mai simple și chiar ieftine metode de a ști tot timpul ce se întâmpla pe proprietatea ta.
Acest lucru este destul de important mai ales când locuiești destul de departe și nu mergi des în vacanță acolo sau chiar și atunci când proprietatea respectivă se afla într-un loc mai retras și nu ai vecini pe care să îi rogi să se uite puțin prin curte.
În concluzie, o casă de vacanță este pentru mulți un vis devenit realitate, însă ea vine și cu anumite responsabilități. Atunci când nu vrei ca acestea să fie foarte costisitoare, măsurile prezentate mai sus se vor dovedi simplu și ușor de pus în aplicare, dar mai ales cu beneficii destul de mari pe termen lung.
Sursa foto: Unsplash.com
Actualitate
Clasamentul Anvelopelor – Top Super Anvelope 225 45 R17 în 2023

Alegerea anvelopelor potrivite pentru vehiculul dvs. nu este doar o chestiune de estetică sau de preț. Este o decizie care poate influența performanța, economia de combustibil și, cel mai important, siguranța. Dimensiunea 225 45 R17 a devenit una dintre cele mai populare opțiuni pentru proprietarii de autoturisme de dimensiuni medii și mari. Dar care sunt cele mai căutate și apreciate modele din această categorie în 2023?
Șoferii sunt sfătuiți să țină cont de stilul lor personal de condus, condițiile specifice de drum și cerințele vehiculului atunci când aleg anvelope. Achiziționarea anvelopelor potrivite este o investiție în siguranța și confortul dvs. Dacă sunteți în căutarea unor anvelope 225 45 R17, asigurați-vă că verificați recenziile și ratingurile pentru a face cea mai informată alegere.
Acest an, observăm o tendință crescândă către anvelopele de performanță superioară, cu un accent puternic pe eficiență și siguranță.
Michelin Pilot Sport 4 – Aceasta anvelopă, destinată în special performanței sportive, oferă o manevrabilitate excepțională și o aderență optimă pe carosabilele umede, făcând-o ideală pentru cei care doresc o experiență de condus dinamică.
Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5 – Combinația de tehnologii avansate și compuși inovatori asigură o distanță de oprire scurtă pe carosabil umed și o rezistență redusă la rulare, ceea ce se traduce printr-o economie de combustibil mai bună.
Pirelli P Zero – Aceasta anvelopă este recunoscută pentru capacitatea sa de a oferi performanțe înalte la viteze mari, precum și o aderență excelentă în condiții de carosabil umed.
Alegerea corectă a anvelopelor poate face diferența între un drum sigur și unul periculos. Prin urmare, este esențial să investești în calitate și să te informezi corespunzător înainte de a face o alegere.
Pentru ultimele știri și tendințe din lumea auto, https://shop.kelsey.co.uk/car-mechanics-magazine este sursa ideală de informare. Aici, veți găsi analize, sfaturi și informații actualizate despre tot ce se întâmplă în industria auto.
Diverse
De ce ar trebui sa iti schimbi ferestrele: 3 indicii evidente

Cand vine vorba de confort, mereu acordam importanta fiecarui detaliu. De la dusumeaua pe care pasim, pana la materialul asternuturilor in care ne odihnim. Totusi, de cele mai multe ori uitam sa verificam unul dintre cele mai importante “accesorii” ale casei, cele care asigura o mare parte din acest confort: ferestrele termopan.
Alegerea unor ferestre de calitate, precum cele termoizolante din PVC, reprezinta un pas important pentru un mediu de viata optim. Totusi, ca in cazul fiecarui bun, amprenta timpului isi spune cuvantul. Cand stii ca ferestrele tale trebuie inlocuite? Ramai alaturi de noi, pentru ca in continuare iti vom dezvalui 3 semne subtile, dar semnificative, pe care ferestrele tale ti le transmit, semnale pe care nu ar trebui sa le ignori. Este timpul sa le asculti si sa iti asiguri ca spatiul tau ramane un refugiu de confort si siguranta.
1. Umiditatea peste masura
Un semn clar ca ferestrele tale sunt invechite si trebuie inlocuite este aparitia constanta a condensului si a umiditatii pe geamuri. Acest lucru se intampla atunci cand ferestrele nu mai reusesc sa ofere o izolatie termica adecvata. Condensul poate duce la dezvoltarea mucegaiului si a altor probleme, care pot afecta calitatea aerului din interior si iti pot afecta inclusiv sanatatea ta. Investitia in ferestre noi cu izolatie termica si umiditate eficienta poate ajuta la rezolvarea acestei probleme si la mentinerea unui mediu sanatos in locuinta ta.
2. Zgomotul este din nou excesiv
De multe ori, spunem ca ferestrele reprezinta ochii si urechile casei tale, nu doar niste accesorii. Ele au rolul de a te proteja nu doar de vremea nefavorabila, ci si de zgomotele nedorite din exterior. Daca ai inceput sa observi ca sunetele de afara par sa devina invazive, ca ploaia sau traficul par sa intre in casa cu tine, atunci ferestrele tale sunt poate vinovate pentru acest disconfort sonor.
De-a lungul anilor, garniturile de etansare ale ferestrelor tind sa sufere degradari. Astfel, capacitatea lor de a izola fonic interiorul de zgomotele din exterior se diminueaza treptat. Imagineaza-ti ferestrele ca niste bariere de sunet. Atunci cand aceste bariere sunt uzate sau deteriorate, sunetele devin infiltrate, tulburand linistea si confortul casei tale.
Efectul nu este doar psihologic, ci si fizic. Sunetele prea intense pot perturba somnul, pot afecta concentrarea si, in timp, pot conduce chiar la stres. Din fericire, remedierea acestei probleme este simpla si eficienta: inlocuirea ferestrelor uzate cu unele noi si eficiente din punct de vedere fonic. Astfel, vei redobandi linistea ta pretioasa si vei putea sa te bucuri din nou de serile tale relaxante sau de noptile de somn odihnitor.
3. Facturile de utilitati crescute
Ferestrele invechite pentru conditiile actuale de eficienta energetica permit pierderi semnificative de caldura in timpul sezonului rece si de aer rece in timpul verii. Aceste scurgeri termice si intruziunile nedorite de aer exterior fac ca sistemul tau de incalzire si de racire sa lucreze la capacitate maxima, incercand disperat sa mentina temperatura interioara la nivelul dorit. Efectul asupra portofelului tau este evident: facturile de energie cresc constant.
Investitia in ferestre noi cu izolatie termica de calitate poate inversa aceasta tendinta. Ferestre moderne sunt proiectate pentru a pastra temperatura confortabila in interior, eliminand pierderile de caldura iarna si blocand intrarea aerului fierbinte vara. Cu fiecare zi care trece, economiile pe facturile de utilitati devin din ce in ce mai tangibile. Astfel, nu numai ca iti mentii casa confortabila, dar ai si bugetul mai fericit. Este o investitie in eficienta energetica pe termen lung si intr-un mediu mai sustenabil.
Concluzie
In concluzie, ferestrele termopan sunt o alegere de incredere pentru locuinta ta, dar pentru a le mentine in cea mai buna forma, trebuie sa le acorzi atentia cuvenita si sa eviti erorile care le pot afecta durabilitatea. Cu toate acestea, trebuie sa recunoastem ca trecerea timpului lasa inevitabil amprenta sa, iar atunci cand observi semne de uzura, nu ezita sa iei masuri.
-
Exclusivacum 4 zile
Poliția lui Despescu și Mirițescu în acțiune/„De beți ce erau s-au urinat în curtea secției”/Doi politisti de la IPJ Timis, denunt penal impotriva inspectorului sef Alin Petecel/La IPJ Prahova lucrurile sunt si mai grave
-
Exclusivacum 5 zile
”Vă stăm la dispoziție cu întrebări la răspunsurile dumneavoastră…”/Tartorul MAI
-
Administratieacum 3 zile
Primarul PSD-ist Andrei Volosevici își joaca mandatul/ Noi cerem măgarului sa cânte la Filarmornica
-
Featuredacum 5 zile
Avere Nejustificată – Alexandru Cătălin Ioniță, fost Director General al Direcției Generale Anticorupție – Ministerul Afacerilor Interne/Bani din videochat!
-
Exclusivacum 4 zile
„Vă mulțumim pentru lecțiile de exprimare prin viu grai, domnule secretar de stat Despescu, pardon, domnule ministru!”
-
Exclusivacum 4 zile
Potrivit art.7 din legea 153 din 2017, solda de funcţie/salariul de funcţie reprezintă suma de bani la care are dreptul lunar personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare
-
Exclusivacum o zi
Valer Kovacs – Polițistul avertizor, hărțuit din nou/”Se dorește aducerea mea la tăcere”
-
Actualitateacum 3 zile
În perioada 29 septembrie – 1 octombrie 2023, la Galeriile Senat – Combinatul Fondului Plastic din București, are loc ediția a 7-a a Slow Coffee Festival.