Super-inteligenţa umană este doar o chestiune de timp/„Interfaţa cerebrală directă” dezvoltată de Facebook.

0
238

În caz că aţi ratat-o, conferinţa anuală de dezvoltare a Facebook a avut loc de curând. La eveniment, CEO-ul Mark Zuckerberg a dezvăluit detalii cheie. despre direcţia companiei, concentrându-se în special pe ceea ce Facebook construieşte în materie de roboţi, realitate virtuală, realitate augmentată şi noi metode de comunicare (precum avansuri realizate în Messenger).

Ah, şi a mai precizat că detalii cheie vor fi prezentate  despre „interfaţa cerebrală directă” dezvoltată de Facebook.

Munca provine din misterioasa „Clădire 8 (B8)” a Facebook, unde se pare că se lucrează de ceva vreme la tehnologii creier-computer. În recentul lor apel pentru un inginer, B8 a declarat că sunt în căutare de “un inginer experimentat în Interfaţă Creier-Computer (BCI) care va fi responsabil să lucreze într-un proiect B8 de doi ani focusat pe dezvoltarea de tehnologii avansate BCI.”

În cadrul conferinței, Zuckerberg a vorbit despre scopul ultim al acestei interfaţe:

„Vă vom pune la curent cu întreaga noastră muncă în domeniul conectivităţii. Chiar în acest moment avem o echipă în Arizona ce se pregăteşte pentru al doilea zbor al Aquila, avionul nostru alimentat solar ce va ajuta la furnizarea de conexiune internet prin rază oamenilor de pe tot globul, şi vă vom mai actualiza în ce priveşte multe alte tehnologii la care lucrăm. De la Regina Dugan veţi auzi despre munca depusă pentru a merge chiar mai departe de realitatea augmentată, iar aceasta include muncă în legătură cu interfaţe cerebrale directe ce vor face ca, într-o bună zi, să comunicaţi folosindu-vă doar mintea.”

Zuckerberg susţine că firma va discuta despre unde se află vis-à-vis de tehnologia BCI şi calendarul până la dezvăluirea finală. Desigur, neuroştiinţa este destul de complexă, şi sunt multe cercetări ce încă nu au fost făcute. Astfel că rezultatele se vor baza în mare parte pe proiecţii / predicţii.

Acestea fiind spuse, tehnologia BCI poate fi mai aproape decât cred mulţi.

Cursa începe

Zuckerberg nu este singurul ce lucrează la o interfaţă creier-computer. Recent, Elon Musk a anunţat că va crea o companie denumită Neuralink ce va cerceta creierul uman cu scopul de a augmenta inteligenţa umană şi de a permite oamenilor să ţină pasul cu inteligenţa artificială. În primă fază, aceste îmbunătăţiri vor asista în moduri minore, cum ar fi ajutându-ne să ne îmbunătăţim amintirile prin crearea de componente adiţionale de stocare detaşabile.

În mod asemănător, fondatorul Braintree Bryan Johnson investeşte 100 de milioane de dolari pentru a crea o neuro-proteză ce ne va permite să descătuşăm puterea creierului uman şi, în ultimă instanţă, să ne facă programabil codul neuronal. Johnson subliniază scopul muncii sale, afirmând că totul este legat de co-evoluţie:

„Conexiunea noastră cu noile noastre creaţii inteligente este limitată de ecrane, tastaturi, interfaţe de gestică şi comenzi vocale – modalităţi constrictive de intrări / ieşiri. Avem foarte puţin acces la propriile creiere, limitându-ne abilitatea de a ne co-dezvolta în moduri puternice împreună cu maşinăriile bazate pe siliciu.”

El lucrează pentru schimbarea acestui lucru şi pentru a asigura că vom avea o interfaţă unitară cu tehnologiile noastre (şi cu inteligenţa artificială).

Deci pregătiţi-vă. Super-inteligenţa umană este (foarte probabil) doar o chestiune de timp.

traducere de Cristian M.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here