Actualitate
INCREDIBIL/Ca urmare a represiunii la care este supus de către securitatea bulgară, Liderul Organizației Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria solicită statului român, azil politic
Dr. Ivo Gheorghiev, liderul Organizației Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria, solicită într-un memoriu adresat conducerii statului român, azil politic în România, anunță Romanian Global News din Vidin.
„Subsemnatul Ivo Filipov Gheorghiev, cetățean bulgar de origine română, domiciliat în R. Bulgaria, orașul Vidin, str Țar Mihail III Șișman, nr. 57, de profesie medic la Spitalul de Urgențe din Vidin, președinte al „AVE” Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria și a Casei de Cultură Sfânta Teofana Basarab, decorat de Președintele României în 2010, cu ordinul merit cultural în grad de ofițer, Categoria G Culte.
Vă aduc la cunoștință, că în urma activității de păstrarea a identității românilor din Bulgaria, de-a lungul anilor, lucrând împotriva politicii statului bulgar de asimilare a populației românești de aici, am avut de suferit mai multe neplăceri, din partea instituțiilor de stat.
În anii ’90, am fost arestat și torturat de poliția din orașul Kula, unde am fost supus la tortură fizică și psihică, după care mi s-a întocmit o cercetare penală, pentru că am fost posesorul unei săbii – artefact (facută cadou de Căpitanul Ion Antonescu străbunicului meu, după ce el s-a predat românilor în lupta de la Turtucaia, nedorind să lupte împotriva fraților săi).
Mai târziu când am mers la studii în România, mi-a fost reținut pașaportul la graniță, având interdicție să părăsesc țara, pentru că eram un membru activ al Asociației Vlahilor din Bulgaria pe atunci și pentru că am organizat primul festival al românilor din Bulgaria, împreună cu tatăl meu care a fost primar și președinte al AVB.
În timpul studenției, mi s-a întocmit dosar de către foști activiști ai Asociației Vlahilor din Bulgaria, Liubomir Nichitov și Liubomir Răducanov, împreună cu agentul securității bulgare, Oleg Micov.
După ce m-am căsătorit cu Lucica Gheorghiev și am terminat facultatea, am convenit de comun acord să ne întoarcem în Bulgaria, și să lucrăm pentru păstrarea neamului meu de aici, împotriva procesului de asimilare. Aveam primul copil pe Filip și hotărâsem să avem și al doilea copil, tot în același moment trebuia să rezolvăm șederea soției mele în Bulgaria, astfel prezentând actele la Poliția din Vidin.
În luna mai anul 2002 soția mea a fost chemată la interviu la Poliția din Vidin, unde a fost interogată timp de 3 ore de trei polițiști și supusă la interogare încrucișată.
După absolvirea facultății ne-am întors la Vidin, înființând asocoația „AVE” Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria și am organizat cursuri de limba română, precum și multe evenimente culturale având ca scop promovarea și păstrarea identității noastre naționale.
În 2007 ni s-a întocmit o cercetare penală de către Poliția din Kozlodui, motivul invocat fiind acela că am fi pus semnături false pe contractul de închiriere cu Casa de Cultură din Kozlodui, unde se desfășurau cursurile de limba română. Au urmat de asemenea numeroase controale, cerându-se listele cu copiii și declarațiile părinților.
Începând din anul 2007, timp de doi ani și jumătate, s-au cerut toate documentele contabile ale asociației de către fisc, inclusiv și poșta de corespondență, după care ne-au fost restituite actele și toată arhiva neașteptat, de asemenea, fără nici o explicație.
Au existat numeroase acțiuni de intimidare și amenințare la adresa noastră. O mașină a poliției se afla permanent în fața casei noastre și tot în aceea perioadă, m-am trezit cu frânele tăiate la mașină, când mă întorceam de la sat. Tot în acel an mi-au pus motorină în lichidul de frâne, erodând cauciucurile de la frâne, am rămas fără frâne. În 2009 întorcându-mă cu familia de la cumpărături în Vidin, un autoturism marca Mercedes a intrat în mașina pe care o conduceam, încercând să ne arunce în canalul de apărare a Cetății Vidinului. Concomitent cu accidentele, am primit zeci de scrisori aruncate în curte, amenințându-mă cu moartea. Am transmis atunci la Ambasadă Românei de la Sofia și am rugat, dacă se întâmplă ceva cu mine, să aducă pe cei doi copii și soția mea la ambasadă.
În anul 2012, după înființarea Casei de Cultură Sfânta „Teofana Basarab”, în anul 2013 s-a întocmit o cercetare penală de c[tre poliția economică din Vidin. Plângerea fiind depusă de un pacient de al meu, Alexandru Violinov, pentru falsificare de semnături. Acesta a declarat ulterior că a fost rugat de șeful servicilor secrete din Vidin, Dragomir Draganov, pentru că sunt prieteni, contra unor servicii, să depună plângere împotriva mea. La scurt timp, acesta și-a retras plângerea.
În anul 2013 am aplicat cu un proiect european către Agenția Națională de Șomaj din Vidin și a fost aprobat. Partenerii din proiect au fost forțați să depună plângeri false împotriva mea, iar dosarul este pe rol și în prezent. Pe 28.04.2017 am primit citație de la procuratură că sunt acuzat de calomnie.
În anul 2015 copii au fost urmăriți pe stradă de niște indivizi necunoscuți, iar soția mea de zeci de ori de către șoferul șefului de securitate din Vidin.
Având în vedere gesturile ostile a instituțiilor statului bulgar, față de mine și de familia mea, ca român care militează pentru păstrarea neamului românesc din Bulgaria, pentru învățarea limbii române în școala de stat, efectuarea slujbelor religioase, emisiuni radio și televiziune în limba maternă, pentru nenumăratele luări de poziție și interviuri în presă pentru păstrarea identității noastre naționale, nu am încredere în instituțiile de stat din Bulgaria și mă simt amenințat de ele.
Menționez faptul, că în prezent Bulgaria este condusă de câteva partide ultranaționaliste, pentru care minoritățile naționale reprezintă un obstacol și împotriva cărora ei luptă pentru exterminare.
Având în vedere această situație dramatică, eu și familia mea apelăm la instituțiile din România și statul român să ne sprijine și să mi se acorde azil politic.”, a scris Dr. Ivo Gheorghiev.
Actualitate
Rheinmetall achiziționează Loc Performance: Un pas strategic pentru expansiunea pe piața americană
Actualitate
USR, Lasconi și iluzia progresului: O analiză asupra influenței curentului ‘woke’ în România
O ideologie problematică importată
Într-o amplă analiză, Simona Tănăsescu discută despre impactul curentului „woke” în România, evidențiind cum această ideologie, promovată agresiv de partide precum USR, a adus mai mult rău decât bine. În special, Tănăsescu atrage atenția asupra efectelor negative asupra comunităților vulnerabile, inclusiv LGBTQ+, care, în lipsa speranței, s-au agățat de promisiunile unei ideologii care, în realitate, nu le va oferi salvarea.
Promisiuni înșelătoare
Adevărul, așa cum îl prezintă Tănăsescu, este că niciun partid sau niciun curent nu va salva comunitățile marginalizate. Iubirea și identitatea acestor persoane au fost folosite ca instrumente în jocurile politice. „În spatele zâmbetelor politicienilor și a discursurilor despre diversitate, realitatea este că sunteți manipulați,” scrie aceasta, subliniind că ideologia nu a oferit sprijin real, ci a perpetuat problemele.
Efectul devastator al curentului woke
Curentul „woke” nu numai că a eșuat în a aduce schimbări pozitive, dar a creat și mai multă divizare și ură. Sustinătorii acestuia sunt transformați în pioni pe tabla de şah a jocului politic, abandonati când nu mai sunt considerați utili. Exemplele date de Tănăsescu subliniază cum Lasconi a decis să se distanțeze de comunitate atunci când a realizat că nu poate câștiga alegerile folosind această susținere.
Scanarea realității emoționale
Tănăsescu afirmă că curentul „woke” a distrus nu doar relații, ci și conexiuni fundamentale între generații. Nicio lege nu va putea schimba sentimentele părinților sau va umple golurile lăsate de respingerea familială. „Realitatea care doare” nu poate fi ștearsă prin aprobări sociale avute în vedere de politici și campanii.
Fraza centrală a dezamăgirii
„Curentul woke a distrus mai mult decât a construit,” concluzionează Tănăsescu, subliniind tranziția iubirii în marfă de negociat pe scena politică. Comunitățile sunt invitate să se vadă nu ca statistici sau simboluri ale progresului, ci ca indivizi cu nevoi și aspiratii personale.
Apel la acțiune autentică
Tănăsescu face apel la cetățeni să recunoască această manipulare și să nu mai fie pioni într-un sistem care nu le oferă nimic în schimb. Schimbarea adevărată, spune ea, nu începe cu voturi sau petiții, ci cu curajul de a căuta validare interioară și reconectarea cu familiile lor.
Un drum anevoios, dar esențial
Calea spre schimbare reală este dureroasă și poate părea imposibilă, dar este considerată singura care merită efortul. „Restul e doar zgomot. Iar zgomotul, în cele din urmă, se stinge,” concluzionează Tănăsescu, invitând la reflecție asupra valorilor reale și a iubirii care contează cel mai mult.
Actualitate
Expoziția dedicată Revoluției din Decembrie 1989 se deschide la 1 Decembrie, pentru elevii Timișoarei
În urmă cu 35 de ani, Timișoara a schimbat mersul istoriei. A oprit timpul în loc.
De aceea, nu avem voie să uităm, fiind datori să lăsăm în urma noastră grija de a duce mai departe memoria lui Decembrie 1989. De a o lăsa moștenire copiilor noștri.
În acest context, Duminică, 1 Decembrie 2024, la ora 17:00, va avea loc, la Comenduirea Garnizoanei din Piața Libertății, deschiderea pentru elevi a expoziției „’35”, dedicată Revoluției din Decembrie 1989.
Expoziția, care este o producție comună a Societății Timișoara și a Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, este adresată atât scenei de artă contemporană, cât și publicului larg, tinerilor – din dorința de a facilita aprofundarea subtilităților unui moment de schimbare a paradigmei socio-politice și culturale din România. Astfel, publicul este invitat și provocat să reflecteze la dinamica puterii, la interacțiuni pierdute, la anxietăți sociale, să privească simultan la trecut și la viitor.
Definită drept „un spațiu și un timp de trecere, între before and after 1989”, expoziția abordează, pe de o parte, divizarea asociată cu controlul și, pe de altă parte, solidaritatea și transformarea – teme relevante nu doar în societate și în politică, ci și în dinamica valorilor și principiilor umane fundamentale. În acest context, viziunea artistului Adrian Florin Pop este completată de experiența trăită a revoluționarului Cătălin Regea, precum și de interpretarea curatorilor Cristina Daju și Mihai Toth, care au resemnificat spațiul simbolic, al vechii Comenduiri a Garnizoanei din Piața Libertății.
Lucrările de artă sunt realizate cu tehnici diverse de la pictură la video, sunet, instalație artistică, folosind ca punct de plecare fotografii și filmări originale.
Calendarul expoziției este următorul:
Duminică, 1 decembrie 2024, ora 17:00 Deschiderea expoziției, pentru elevi
2-16 decembrie 2024, orele 10:00-14:00 Vizite ghidate destinate elevilor
17 decembrie 2024, ora 17:00 Vernisajul oficial al expoziției
17 decembrie 2024-30 ianuarie 2025 Vizite ghidate destinate publicul larg
orele 16:00-20:00
În perioada 2-16 decembrie, vizitarea expoziției este deschisă exclusiv grupurilor de elevi. Aceasta se poate face de luni până vineri, între orele 10:00-14:00, prin rezervare prealabilă, pe mailul office@ccmt.ro
Vizitele programate for fi ghidate de mediatori, prezenți în acest interval orar la sediul Garnizoanei, pentru a facilita înțelegerea, de către elevi, a intenției autorilor.
Parteneri:
Direcția pentru Cultura Timiș, Brigada 18 ISR „Decebal”, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Școala Gimnazială 19 „Avram Iancu”
-
Exclusivacum o zi
Guvernul răspunde criticilor Avocatului Poporului privind pensiile militare
-
Exclusivacum 2 zile
Moștenirea lui Silviu Prigoană: Un labirint al corupției și alianțelor periculoase (II)
-
Exclusivacum 2 zile
Mihai Polițeanu promite legalitate în Ploiești: Acțiuni impotriva ilegalităților în zona Hale și Piețe
-
Exclusivacum 4 zile
Sindicatele din Penitenciare reacționează la declarația lui Ilie Bolojan cu privire la pensiile militare
-
Exclusivacum 3 zile
Acuzații de corupție în procesul de mutare a Polițiștilor de Penitenciare
-
Exclusivacum 3 zile
Moștenirea lui Silviu Prigoană: Un labirint al corupției și alianțelor periculoase
-
Exclusivacum 4 zile
Impactul protestului pensionarilor militari din 29 noiembrie 2024: O privire asupra așteptărilor și cerințelor
-
Exclusivacum 3 zile
Acuzații de abuz și vulnerabilizare în Sistemul Penitenciar: Marian Ilie sub lupa