Connect with us

Administratie

 ”Poate că nici într’un Stat, din Europa cel puțin, nu există atâta extravagantă deosebire între realitate și aparență, între ființă și mască”

Publicat

pe

Începutul secolului XIX a fost marcat de una din cele mai grave probleme din istoria României: lipsa pământului pentru țărani. Recensământul din 1905 a relevat că 0,5% din gospodăriile rurale(5000) dețineau 60% din terenul arabil adică 6.450.000 de ha., în timp ce 921.000 aveau 4.150.00 de ha., 24% dintre gospodăriile țărănești erau complet lipsite de pământ, iar 34% aveau sub 3 ha., neputându-și asigura traiul zilnic.

Oamenii politici, obsedați de ideea ”propietății sacre și inviolabile” au ignorat în mare parte această problemă. În toamna lui 1905 regele Carol a făcut o vizită la Dorohoi unde ”primirea de acolo a fost emoționantă și pitorească, deoarece 6000 de țărani și tărănci în frumoasele și bogatele lor costume populare au format un șir neîntrerupt și după aceea au defilat în fața mea”. Aparent totul era bine, dar Nicolae Iorga îi descrie pe participați ca pe niște ”tărani de operetă”, aduși de autorități pentru a face pe plac bătrânului suveran. Datorită situației grave deseori izbucneau răscoale, însă regele considera că erau doar manevre ale partidelor din opoziție care doreau puterea. Răscoalele ajunseseră să fie chiar banale în ochii autorităților.

Pe 8 februarie 1907, în satul Flămânzi din județul Botoșani se produce o astfel de răscoală. În acea atmosferă tensionată, când țăranilor le ajunsese cuțitul la os, prezența unor agitatori în lumea satelor sau doar ideea că ar exista îndemnul de ridicare la luptă, a avut un mare impact psihologic. Acești agitatori erau ”studenți”, care în 1906 manifestaseră pentru apărarea limbii române și erau luminătorii satelor. Nicolae Iorga remarca: ”într-o mentalitate stăpânită de superstiții (studentul) începu să apară ca mântuitorul revoluționar real sau închipuit… care umbla țara călare în toiul nopții ca să aducă noul crez de mântuire”. O bună parte a intelectualilor: Iorga, Caragiale, Coșbuc, Ioan Cantacuzino, Vasile M. Kogălniceanu, se solidarizează cu răsculații și cer să li se facă dreptate.

Când răscoala începe să se extindă, Austro-Ungaria a concentrat trupe în Transilvania, la granița cu România, iar ministrul de externe austriac a transmis Legației acestei țări la București o telegramnă în care se aprecia că țara sa nu poate rămâne indiferentă la aceste mișcări țărănești din România. În primăvara lui 1907 țara noastră era amenințată de o intervenție militară străină care se putea solda cu desființarea statului român. În fața tăvălugului devastator, guvernul conservator și-a depus demisia, iar Carol I i-a chemat la putere pe liberali. Pe 12 martie 1907 guvernul D.A. Sturdza depune jurământul. Generalul Averescu era ministru de război. Pe 13 martie majoritatea parlamentară conservatoare a primit cu aplauze noul guvern. Cu toții se temeau de situația din țară. Se fac promisiuni de reformă, dar principala problemă, lipsa pământului pentru țărani, rămâne fără soluție.

Peste ani Averescu avea să-și amintească: ”A început în nordul Moldovei, având un caracter antisemit. Cu cât se întindea mai la sud, cu cât pierdea acest caracter și lua pe cel agrar, alimentat de agitatori străini, iar aceștia se slujeau de agenți tineri pe care țăranii îi numeau studenți… Mi-am întocmit numaidecât planul de acțiune și în cursul unei singure săptămâni după punerea lui în aplicațiune, ordinea era restabilită. Prințul moștenitor de atunci, regretatul Ferdinand, era comandantul corpului 2 armată. Pentru ca familia regală să nu aibă niciun amestec cu acțiunea de potolire, am pus diviziile direct sub ordinele mele. Comunicam personal prin poștă, telegraf și telefon cu comandanții de divizie. Au fost incendieri, omoruri, schingiuiri, violuri de femei și fete, în sfârșit orori. Cum am aflat de acest lucru, am dat ordin prin telegraf a pune capăt oricărei acțiuni de reprimare fără aprobarea mea personală. Am putut, găsindu-mă în mijlocul unei răzvrătiri de fapt și generale să ordon și să restabilesc ordinea repede și fără vărsări de sânge. Cu toate ororile din Oltenia, au pierit în aceste răscoale numai 2500 în toată țara, cuprinzând și militarii asasinați”.

Asupra numărului victimelor nu s-a putut conveni nici până azi. Ziarele vremii clamau 11.000 de morți. În 1912 când la putere erau conservatorii, s-a descoperit că circa 30 de dosare din 1907 dispăruseră de la Ministerul de Interne. Alexandru Marghiloman, minstrul de resort și Nicolae Filipescu, ministrul de Război i-au denunțat public pe liberali că în timpul guvernării lor din 1907-1910 au sustras dosarele privind instigațiile la răscoală ale liberalilor sau poruncile de măcelărire în masă a țăranilor. După cinci săptămâni de agitații, Marghiloman l-a chestionat pe rege despre situație. Carol I i-a răspuns: ”Dosarele sunt la mine”. Imediat conservatorii au renunțat la dezbaterile privind represiunea de la 1907.

O foarte acidă analiză a societății românești a fost făcută de I.L. Caragiale care a publicat broșura ”1907 din primăvară până în toamnă”. El nu a aprobat formele violente pe care le-a luat răscoala țăranilor, dar găsea unele explicații plauzibile: ” poate că nici într’un Stat, din Europa cel puțin, nu există atâta extravagantă deosebire între realitate și aparență, între ființă și mască”. Rădăcina răului se afla în faptul că țăranii nu aveau pământ și erau crunt exploatați de arendași. Din ”stoarcerea” muncii țăranilor ”a resultat și luxul nechibzuit al proprietarilor, și înavuțirea nemăsurată a arendașilor, și câștigurile enorme ale băncilor, și bacșișurile administrației publice și, mai încă, ridicarea mereu crescândă a veniturilor statului”. Lumea politică era redată astfel: „Administrația e compusă din două mari armate. Una stă la putere și se hrănește; alta așteaptă flămânzind în opoziție. Când cei hrăniți au devenit impotenți prin nutrire excesivă, iar cei flămânzi au ajuns la completă famină, încep tulburările de stradă… Plebea, clienții, cu studenții universitari și școlarii din licee, conduși uneori de profesori universitari, cer numaidecât răsturnarea guvernului.

Facțiunea de la putere, supranutrită, este incapabilă a mai ține pept torentului popular, adică facțiunii răsbite de foame; iar Regele, gelos de reputația europeană de liniște și ordine a Statului său, este silit să congedieze, avec force compliments, cabinetul, care avea aproape unanimități în Parlament, pentru a însărcina pe capul opoziției cu formarea unui nou cabinet, cu disolvarea Parlamentului și a tuturor consiliilor județene, urbane și rurale, cu convocarea colegiilor electorale pentru constituirea unui nou Parlament și unor noi consilii, – care toate, după bunele obiceiuri consacrate, sunt firește aproape unanime partizane ale noului guvern. Care va să zică, în loc să derive guvernul din majoritatea reprezentației naționale, derivă unanimitatea acesteia de la guvern”. Țara era dominată de corupție: „cu un zâmbet plin de amărăciune, românul numește țara lui patria bacșișului și hatârului”. Clasa politică, ruptă de realitățile din țară, s-a străduit după răscoală să găsească instigatori: ”Nu le vine politicienilor noștri să crează că dezastrul este urmarea fatală a sistemei lor politice, și’i caută explicația la chilometri departe, când, dacă ar fi în stare să se uite mai bine, ar putea-o găsi sub vârful nasului”

Problema agrară va rămâne fără rezolvare până la primul război mondial…

 

Administratie

Preluarea președinției Comisiei Hidrografice pentru Marea Mediterană și Marea Neagră de către România

Publicat

pe

De

Reuniunea Comisiei Hidrografice la Constanța

Cea de-a XXIV-a reuniune a Comisiei Hidrografice pentru Marea Mediterană și Marea Neagră s-a desfășurat la Constanța, unde Comandorul Alexandru Cătuneanu a preluat președinția organizației internaționale regionale pentru următorii doi ani.

Rolul Organizației Hidrogrifice Internaționale

Organizația Hidrografică Internațională (OHI), înființată în 1921, coordonează activitățile hidrografice la nivel global și stabilește standarde pentru cartografierea maritimă prin Comisiile Hidrografice Regionale.

Obiectivele Comisiei în perioada următoare

Sub președinția României, COMEDS va gestiona corespondența corectă între membrii comisiei și va îndeplini cerințele stipulate de statutul MBSHC, inclusiv coordonarea proiectelor de cartografiere internațională.

Provocările în gestionarea delimitării maritime

O problemă delicată este coordonarea hărților internaționale în regiuni disputate, cum ar fi cele între Grecia și Turcia, ce pot conduce la conflicte diplomatice dacă nu sunt gestionate corect.

Importanța dreptului internațional

Direcția Hidrografică Maritimă va colabora cu ministerele relevante pentru a asigura o abordare unitară în chestiunile de drept maritim, subliniind necesitatea consultării cu experți în domeniu.

Provocările și onorurile președinției MBSHC

Comandorul Lucian Grigorescu a evidențiat provocările asociate președinției, dar și onorurile de a conduce o echipă profesionistă capabilă să răspundă situațiilor de urgență, cum ar fi dezastrele maritime.

Colaborarea cu organizații internaționale

Comisia lucrează în strânsă colaborare cu Organizația Maritimă Internațională și alte organizații pentru a implementa standardele S-100, esențiale pentru navigația modernă.

Contribuția Forțelor Navale române

Marinarii militari români joacă un rol crucial în asigurarea unei navigații sigure și contribuie activ la rezolvarea dificultăților în domeniul hidrografiei maritime.

Această preluare a președinției subliniază angajamentul României pentru cooperarea regională și internațională în domeniul hidrografiei, având ca scop asigurarea unui mediu maritim sigur și bine gestionat.

Citeste in continuare

Administratie

COMEDS: A 62-a ședință plenară subliniază importanța sprijinului medical în cadrul NATO

Publicat

pe

De

Ședința plenară la Bruxelles

Între 19 și 21 noiembrie, Comitetul NATO al șefilor serviciilor medicale militare (COMEDS) a desfășurat cea de-a 62-a ședință plenară la sediul NATO din Bruxelles, reunită pentru a discuta inițiativele de sprijin medical ale Alianței, transmite Marius Batca pentru Agentia Media a Armatei.

Planul de acțiune medicală COMEDS

Un aspect central al întâlnirii a fost implementarea Planului de acțiune medicală, care vizează creșterea sprijinului medical în apărarea colectivă, punând accent pe interoperabilitatea între sectoarele medicale civile și militare.

Lecții învățate din conflicte recente

Plenul a abordat lecțiile medicale contemporane, în special din războiul din Ucraina, pentru a perfecționa strategiile medicale ale NATO și a pregăti Alianța pentru provocările emergente.

Mesajul conducerii COMEDS

Generalul-maior Tim Hodgetts, președintele COMEDS, a subliniat importanța comitetului în sprijinirea priorităților NATO, reafirmând angajamentul față de descurajare și apărare în cadrul Alianței.

Colaborarea și importanța strategiei medicale

Generalul-locotenent Andrew Rohling a evidențiat importanța Planului de acțiune medicală COMEDS în îndeplinirea cerințelor NATO privind capacitățile medicale, atât pentru operațiuni actuale, cât și pentru cele viitoare.

Tranziția de conducere

La finalul ședinței, generalul-maior Tim Hodgetts a predat funcția de președinte generalului de brigadă Petter Iversen din Norvegia, fiind recunoscut pentru contribuțiile sale la capacitățile medicale ale NATO.

Rolul vital al COMEDS în contextul NATO

Prin eforturi de colaborare și inițiative strategice, COMEDS joacă un rol esențial în consolidarea sprijinului medical NATO, contribuind la abordarea provocărilor actuale și viitoare.

Acest eveniment subliniază angajamentul continuu al NATO de a integra sprijinul medical în strategia sa generală, asigurându-se că Alianța este pregătită să răspundă eficient la diversele provocări în domeniul apărării.

Citeste in continuare

Administratie

Sondaj CURS: Călin Georgescu, favorit în turul II al alegerilor prezidențiale

Publicat

pe

De

Rezultatele sondajului

Un sondaj realizat de CURS în ziua alegerilor parlamentare arată că Călin Georgescu este marele favorit al turului II al alegerilor prezidențiale, cu 57,8% din voturi estimate, în timp ce Elena Lasconi ar obține 42,2%.

Dinamica votului pe partide

Analiza votului electoratului arată că:

  • USR: 91,9% pentru Elena Lasconi, 8,1% pentru Călin Georgescu.
  • UDMR: 50,4% pentru Georgescu, 49,6% pentru Lasconi.
  • PNL: 63,9% pentru Lasconi, 36,1% pentru Georgescu.
  • PSD: 60,4% pentru Georgescu, 39,6% pentru Lasconi.
  • AUR: 93,8% pentru Georgescu, 6,2% pentru Lasconi.
  • SOS România: 89,6% pentru Georgescu, 10,4% pentru Lasconi.
  • POT: 93,3% pentru Georgescu, 6,7% pentru Lasconi.
  • Contextul votului
  • Deși Călin Georgescu se află în frunte, influențele politice interne și externe ar putea schimba dinamicile în viitor, subliniind incertitudinea procesului electoral.
  • Metodologia sondajului
  • Sondajul CURS a fost realizat pe un eșantion de 24.629 de chestionare aplicate la ieșirea de la urne, având o marjă de eroare de 0,6%.

Aceste rezultate indică o competiție strânsă pentru turul II al alegerilor prezidențiale, cu o divizare semnificativă între alegători în funcție de apartenența la diferite partide. Călin Georgescu pare să beneficieze în special de sprijinul susținătorilor AUR și altor partide mai mici, în timp ce Lasconi se bucură de o majoritate clară în rândul alegătorilor USR și PNL.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv4 ore ago

O încercare de repozitionare: de la infractor narcoman, santajist si spagar la cetățean

De ceva timp remarcam o incercare de repozitionare a infractorului narcoman, santajist si spagar Catalin Stavri la noile realitati cotidiene...

Exclusiv4 ore ago

Stătescu, acoperit de corupție și speranțe neîmplinite: Soarta electorală a fostului primar

Rețeaua de protecție În decursul recentelor alegeri, Stătescu, acoperit de corupție și speranțe neîmplinite: Soarta electorală a fostului primar a...

Exclusiv4 ore ago

Alexandru Fulgeanu: De la ghivece la scandaluri, între mantia de primar și controversele personale

Un final controversat de mandat După încheierea mandatului său, fostul primar al comunei Cătina, Alexandru Fulgeanu, a plecat la sfârșitul...

Exclusiv4 ore ago

Sindicatul Europol critică ipocrizia patriotismului în discursurile oficiale de 1 Decembrie

Discursuri emoționante la ceremonialul de 1 Decembrie Cu ocazia zilei naționale, sute de parlamentari și guvernanți din întreaga țară au...

Exclusivo zi ago

Guvernul răspunde criticilor Avocatului Poporului privind pensiile militare

Punctul de vedere oficial al Guvernului Sindicatul Diamantul a făcut public punctul de vedere al Guvernului cu privire la criticile...

Exclusiv2 zile ago

Moștenirea lui Silviu Prigoană: Un labirint al corupției și alianțelor periculoase (II)

Moștenirea lui Silviu Prigoană, cunoscută prin compania ROSAL, a devenit obiectul disputelor interne și al intereselor corupte ale serviciilor secrete,...

Exclusiv2 zile ago

Mihai Polițeanu promite legalitate în Ploiești: Acțiuni impotriva ilegalităților în zona Hale și Piețe

Criminalitate și corupție: O rețea mafiotă în sânul Poliției Române Ziarul Incisiv de Prahova a dezvăluit existența unei structuri de...

Exclusiv3 zile ago

Moștenirea lui Silviu Prigoană: Un labirint al corupției și alianțelor periculoase

Moștenirea lui Silviu Prigoană, ținta ambițiilor murdare Silviu Prigoană a fost „obligat” să vândă compania ROSAL la un preț derizoriu,...

Exclusiv3 zile ago

Acuzații de abuz și vulnerabilizare în Sistemul Penitenciar: Marian Ilie sub lupa

Marian Ilie, directorul Direcției Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar (DSDRP), se confruntă cu acuzații grave din partea unei organizații sindicale...

Exclusiv3 zile ago

Acuzații de corupție în procesul de mutare a Polițiștilor de Penitenciare

Într-o scrisoare adresată domnului chestor de poliție penitenciară dr. Dan Halchin, director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Federația...

Exclusiv4 zile ago

Sindicatele din Penitenciare reacționează la declarația lui Ilie Bolojan cu privire la pensiile militare

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) își exprimă îngrijorarea față de recentele declarații ale lui Ilie Bolojan, președintele...

Exclusiv4 zile ago

Impactul protestului pensionarilor militari din 29 noiembrie 2024: O privire asupra așteptărilor și cerințelor

Protestul pensionarilor militari programat pentru 29 noiembrie 2024, susținut de Sindicatul Diamantul, ar putea avea efecte semnificative asupra peisajului politic...

Actualitate5 zile ago

Garda de Mediu Prahova in…”pielea goala”. Noul interimat „asigurat” de Dana Tudorache

Garda de Mediu Prahova in…”pielea goala”. Sau, protecția mediului a rămas în „familia” lărgită? Noul interimat „asigurat” de Dana Tudorache....

Exclusiv5 zile ago

Afacerea ROSAL: Meciul subteran între mafia deșeurilor și justiție

Moștenirea lui Silviu Prigoană, ținta ambițiilor murdare Silviu Prigoană a fost „obligat” să vândă compania ROSAL la un preț derizoriu,...

Exclusiv5 zile ago

Poliția Română lansează acțiunea „TROTINETA” pentru monitorizarea bicicliștilor și trotinetiștilor

Contextul acțiunii „TROTINETA” Misiunea Direcției Rutiere în fața incidentelor rutiere Sindicatul Diamantul a anunțat lansarea acțiunii „TROTINETA” de către Poliția...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv