Connect with us

Fapt Divers

Procesul paraşutiştilor din  octombrie 1953, la Bucureşti/ Au fost condamnaţi la moarte

Publicat

pe

În România închisorile erau pline, gemeau de arestaţi. Peste tot în ţară nemulţumirile dădeau loc la revolte, aveau loc confruntări localizate, iar în alte cazuri revoltaţii se refugiau in munţi.

An după an forţele de rezistenţă slăbeau şi închisorile deveneau supraîncărcate.

În această atmosferă de disperare, călăul omenirii, Stalin, şi-a dat sufletul încărcat de atâtea fărădelegi comise şi se credea că va urma un moment de relaxare.

Doisprezece români au fost paraşutaţi pe teritoriul patriei lor între 1951-1952, încărcaţi de manifeste, aparate de emisie-recepţie, cu tot ce era necesar pentru a supravieţui şi a se apăra, Operaţiunea a fost descrisă în lucrarea „Morminte fără cruce”. Grupele de paraşutişti purtau nume codificate, „Jacques”, „Carpates” etc., şi erau aşteptate de Securitate. Astăzi, faptele sunt desconspirate.

N.K.V.D. -ul avea oameni bine infiltraţi până şi în sferele cele mai înalte ale lumii libere. Englezul Kim Philby, care făcea parte din serviciul de contraspionaj britanic (M.I. 5) lucra mult, încă din 1930, pentru Moscova, „din dragoste pentru ideile socialiste”. El era bine infiltrat şi bine informat de tot ce se pregătea fie la Viena, în cazul paraşutiştilor români fie la Londra, şi imediat anunţa pe stăpânii Kremlinului. Represaliile nu au avut loc numai în România, Polonia sau Albania, ci în toată partea de Europă dirijată de Moscova, până ce Philby a fost demascat datorită Iui Igor Guzenko, funcţionar din serviciul cifrului sovietic.

Paraşutiştii români au fost răspândiţi în mai multe regiuni muntoase şi mai cu seamă în Apuseni, în partea de nord, spre Baia Mare. Câţiva au murit la aterizare, cei mai mulţi au reuşit să supravieţuiască câteva săptămâni sau poate luni până ce toate legăturile din ţară erau făcute. Peste 200 de persoane au fost arestate în 1953 numai în apropiere de Ţicieni judeţul Gorj.

Procesul paraşutiştilor a fost judecat în octombrie 1953, la Bucureşti. Au fost condamnaţi la
moarte următorii:

Buda Ion, născut în 1923 la Bontesti – Arad.
Corlan Aurel, născut în 1920 la Vlăduleni – Vâlcea.
Coman Ion, învăţător, născut în 1922 la Apa – Satu Mare.
Dincă Gheorghe, inginer, născut în 1918 la Hunia-Cetate, Dolj.
Golea Ion, student, născut în 1922 la Bahnea – Tîrnava.
luhasz Ion, student, născut în 1933 la Pir – Satu Mare.
Pop Gavrilă, născut in 1928 la Pir – Satu Mare.
Popovici Mircea, student, născut în 1920 la Ohaba de Jiu – Gorj.
Samoilă Ion, născut în 1919 la Ighişul Vechi – Sibiu.
Tănase Alexandru, născut in 1915 la Babeni – Vâlcea.
Tartler Erich, agricultor, născut în 1920 la Braşov.
Tolan ion, ajustor, născut în 1925 la Magra – Arad.
Vlad Minai, student (neparaşutat), născut în 1925 la Dragomireşti Maramureş.

Sentinţa a fost executată pe 31 octombrie 1953 în Valea Piersicilor la Jilava.

În timpul procesului s-au pronunţat foarte multe condamnări la muncă silnică.

Un anume Mircea Muşatescu se ocupa în Franţa de recrutarea paraşutiştilor, cu sprijinul altor persoane din refugiu, fără să-şi dea seama că nici unul nu se mai întorcea şi nici nu transmitea nimic de pe teritoriul patriei.

Femeile arestate în această „afacere” au fost torturate în mod sălbatic. Unele au rămas bolnave pe viaţă, altele au murit acolo sau au încercat să se sinucidă. Acest carnagiu care a avut loc, a fost răspunsul Moscovei dat prin România la executarea soţilor Rosenberg din Statele Unite, care sustrăseseră secretele bombei atomice şi le dăduseră Rusiei.

Agravarea situaţiei din România era în raport direct cu conflictele pe plan internaţional dintre Rusia şi Occident, şi în primul rând ele erau resimţite de către deţinuţii politici prin înăsprirea condiţiilor din temniţe.

Ion Andries

 

Fapt Divers

Mathias Dachdecker firma de acoperisuri in Wien

Publicat

pe

De

Dacă ești în căutarea unei firme de Dachdecker de încredere în Wien, Mathias Dachdecker este soluția perfectă. Cu o experiență vastă în domeniu, compania oferă servicii de Dachsanierung, Spengler, Dach și Dachdeckerei la cele mai înalte standarde. Experții noștri se angajează să livreze soluții personalizate, adaptate nevoilor fiecărui client, asigurând astfel o structură de înaltă calitate. Firma noastră pune accent pe profesionalism, oferind servicii complete, inclusiv Fassadensanierung. Cu un portofoliu vast de clienți mulțumiți, Mathias Dachdecker se angajează să livreze rezultate pe măsura așteptărilor, fie că este vorba de repararea, recondiționarea sau instalarea unui nou acoperiș. Dachsanierung este esențială pentru menținerea integrității clădirii tale în Wien. De la mici reparații la lucrări complexe, firma noastră abordează fiecare proiect cu seriozitate, oferind soluții de înaltă calitate la prețuri competitive. Colaborând cu noi, beneficiezi de:
 • Profesionalism și experiență.
 • Servicii complete de Dach și Dachdeckerei.
 • Soluții de Fassadensanierung.
 • Asistență personalizată în funcție de nevoile tale.
Pentru servicii de înaltă calitate în Wien, accesează site-ul Mathias Dachdecker și contactează-ne pentru o ofertă personalizată. Firma noastră se mândrește cu rezultate remarcabile, fiind partenerul ideal pentru orice proiect de Dachsanierung, Spengler sau Dachdeckerei.
Citeste in continuare

Diverse

Skydiving in Romania:100% adrenalina

Publicat

pe

Skydiving in Romania

Skydiving-ul, cunoscut și sub numele de salt cu parașuta, reprezintă una dintre cele mai extreme și incitante activități aeriane disponibile astăzi. Această senzație unică de a zbura liber, de cadere in gol și de a contempla lumea de la înălțime, a devenit o experiență tot mai căutată și în Romania. Hai să explorăm fascinanta lume a skydiving-ului și să descoperim de ce această aventură extremă a devenit atât de populară în țara noastră.

Skydiving in Romania. Începuturi și evoluție

Skydiving-ul nu este o activitate recentă; a apărut pentru prima oară în anii 1797, atunci când André-Jacques Garnerin a efectuat primul salt cu parașuta dintr-un balon aerostatic. Totuși, abia în anii 1950, această disciplină a început să capete contururile sportului modern, devenind o adevărată atracție pentru aventurierii dornici să își pună la încercare limitele.

În ceea ce privește Romania, skydiving-ul a pășit pe meleagurile noastre în anii ’90, aducând cu el emoții tari și priveliști spectaculoase. Inițial, activitatea era restricționată și mai mult centrată pe domeniul militar, dar odată cu schimbările sociale și tehnologice, skydiving-ul a devenit accesibil și pentru publicul larg.

Astăzi, aceasta activitate este în plin avânt, cu centre specializate care oferă atât cursuri pentru începători, cât și opțiuni pentru cei experimentați.

FAQ despre Skydiving în Romania

 1. Este skydiving-ul sigur în Romania?

Da, centrele de skydiving respectabile respectă cele mai înalte standarde de siguranță, cu echipamente de ultimă generație și instructori bine pregătiți.

 1. Care este vârsta minimă pentru a practica skydiving-ul în Romania?

Majoritatea centrelor impun o limită de vârstă de cel puțin 18 ani, dar verifică înainte pentru a fi sigur.

 1. Cât timp durează un salt cu parașuta?

În mod obișnuit, un salt cu parașuta durează aproximativ 5-10 minute, în funcție de altitudine și condițiile meteorologice.

 1. Cum este afectată senzația de cădere liberă de vremea din ziua respectivă?

Vremea poate influența experiența, dar centrele profesioniste iau în considerare factorii meteorologici și decid în consecință dacă să permită sau nu săriturile.

 1. Este necesară o pregătire specială înainte de a face skydiving în Romania?

Nu este nevoie de o pregătire spciala. Instrucțiunile vor fi furnizate înainte de salt, iar instructorii vor asigura că te simți confortabil.

 1. Pot face skydiving dacă am teamă de înălțime?

Este normal să simțiți o doză de anxietate, dar mulți oameni cu teamă de înălțime au descoperit că skydiving-ul îi ajută să depășească această frică.

 1. Ce trebuie să port pentru un salt cu parașuta?

Haine confortabile și pantofi sport sunt recomandate. Echipamentul specific va fi furnizat de centrul de skydiving.

 1. Pot să filmez sau să fotografiez saltul meu?

De obicei, aceste servicii sunt asigurate de Furnizor. Tu nu trebuie decat sa te bucuri de salt. Asigură-te să discuți acest aspect înainte de salt.

 1. Care este cea mai bună perioadă a anului pentru a face skydiving în Romania?

Majoritatea centrelor funcționează pe tot parcursul anului, dar primăvara și toamna oferă condiții meteorologice mai stabile.

 1. Pot face skydiving în grup în Romania?

Da, multe centre oferă opțiuni pentru salturi în grup, ceea ce face experiența și mai distractivă.

Skydiving-ul în Romania este mult mai mult decât o simplă experiență extremă; este o incursiune în lumea senzațiilor intense și a libertății absolute. Cu centre specializate care oferă servicii de calitate și o atenție deosebită acordată siguranței, această activitate devine tot mai atractivă pentru cei dornici să descopere limitele proprii.

Așadar, dacă te întrebi cum să aduci un zâmbet pe fața cuiva sau cum să-ți încarci propriile baterii de adrenalină, skydiving-ul în Romania ar putea fi răspunsul. Nu doar că vei avea parte de o experiență de neuitat, dar vei împărtăși și bucuria acestei aventuri cu cei dragi sau cu tine însuți. O cadou perfect pentru oricine caută ceva cu adevărat special și memorabil!

Skydiving Tuzla, Constanta – este o varianta foarte cautata mai ales pe perioada estivala. Mai mult decat atat, sunt multe persoane care achizitioneaza o astfel de experienta nu pentru ei si pentru prietenii care isi doresc sa faca asta de-o viata dar inca nu au gasit timp, bani, curajul necesar. Va fi un cadou special, plin de adrenalina si pe care, cu siguranta, nu au cum sa-l uite intr-un colt al casei plin de praf.

Citeste in continuare

Diverse

Lucruri pe care nu ar trebui sa le faci niciodata in Egipt

Publicat

pe

De

Egiptul este o destinatie uimitoare, ce merita vizitata cel putin o data in viata. Cu toate acestea, pentru a profita la maximum de calatoria ta si pentru a respecta istoria, obiceiurile si traditiile locale, este important sa fii atent la normele culturale si la regulile de care tin cont localnicii. In acest fel, te vei putea bucura de o vacanta mai implinita si fara probleme.

In randurile urmatoare, iti vom dezvalui ce nu ar trebui sa faci niciodata in Egipt vacanta!

​Nu te urca pe piramide, morminte sau alte monumente antice.

Aceste structuri, chiar daca multe dintre ele rezista de mii de ani, sunt totusi susceptibile de a fi deteriorate. Asadar, ar trebui sa incercam sa nu le provocam daune fizice care pot fi ireparabile. Pentru a nu risca sa le deterioram, este important sa evitam sa le atingem, in special sa nu ne urcam pe ele.

In plus, astfel de comportamente pot fi vazute ca un semn de lipsa de respect fata de mostenirea culturala a Egiptului. Aceste structuri nu sunt doar vestigii si comori istorice, ci si simboluri culturale emblematice ale acestei tari.

​Nu critica in public personalitatile Egiptului, in special politicienii sai.

Trebuie avut in vedere ca aceasta tara a avut parte de o istorie lunga de disensiuni politice si instabilitate. Chiar si in prezent, discutiile in public despre personalitatile si situatia politica pot fi sensibile si controversate, putand deranja unii localnici.

Prin urmare, este indicata evitarea conversatiilor ce implica subiectele politice, mai ales in public.

​Nu purta imbracaminte inadecvata in locuri publice, indeosebi in apropierea moscheilor.

Dupa cum probabil stii, Egiptul este o tara predominant musulmana, iar imbracamintea care sa acopere cat mai mult corpul este considerata un semn de respect pentru traditiile si practicile islamice.

In general, se recomanda ca turistii sa se imbrace mai conservator, mai ales cand viziteaza locurile religioase, cum ar fi moscheile, bisericile si templele. Pentru femei, este indicat sa isi acopere umerii, pieptul si picioarele si sa poarte imbracaminte larga, care sa nu dezvaluie prea mult din corp. Barbatii sunt sfatuiti sa poarte pantaloni lungi si camasi care sa le acopere umerii. De asemenea, este de remarcat faptul ca incaltamintea trebuie scoasa inainte de a intra intr-o moschee, in semn de respect pentru locul sfant.

Desigur, in resorturile din Hurghada, Sharm El Sheikh si alte statiuni de la mare, turistii pot sa se imbrace cum doresc.

​Nu fi nerespectuos fata de obiceiurile si religia localnicilor.

Egiptul este o tara islamica si, prin urmare, este important sa respectam cultura si religia localnicilor. Turistii ar trebui sa evite sa faca remarci derogatorii despre islam, obiceiurile si practicile sale. Asadar, fii cat mai atent la comportamentul tau atunci cand vizitezi aceasta tara, pentru a nu ofensa localnicii.

De asemenea, daca alegi sa vizitezi Egiptul in timpul Ramadanului, este recomandat sa te abtii sa mananci si sa bei in public de la rasarit pana la apus. Postul in timpul Ramadanului este unul dintre cei cinci stalpi ai islamului, care este fundamentul vietii musulmane si, prin urmare, aceasta este o perioada de mare importanta pentru multi oameni din Egipt.

​Nu consuma alcool in public.

Acest sfat are si el de-a face cu populatia predominant musulmana a tarii si cu normele sale conservatoare. Desi alcoolul nu este strict interzis si poate fi consumat in locuri desemnate (cum ar fi barurile si restaurantele autorizate), nu se permite a fi consumat in public si nici nu este acceptat din punct de vedere social, fiind considerat un pacat in religia islamica.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv3 ore ago

Compromisul (in)justitiei prahovene versus Forţa Dreptei, Orban, vrăjitoria, clanul Fabian si „imaculatul” George Ionescu

Suspecții crimei de la Padina, scoși din închisoare de judecători! Compromisul (in)justitiei prahovene Curtea de Apel Ploiești a dispus saptamana...

Exclusiv3 ore ago

Politia Locala Ploiesti utilizata in campania electorala a PSD-istului Andrei Volosevici

Dupa ce Andrei Volosevici a facut presiuni asupra liderilor de sindicat din TCE pentru a face declarații publice de susținere...

Exclusivo zi ago

„În urmă cu doar câțiva ani – și ca să fiu mai exact, cam până la Guvernul Câțu – opțiunea tinerilor pentru structurile MAI se afla undeva după Facultatea de Drept sau Medicină.”

Motivele erau evidente pentru oricine: în ciuda vieții cazone și a restricțiilor specifice, tânărul avea perspectiva unui loc de muncă...

Exclusiv3 zile ago

Penitenciarul Ploiești câmp de război!

Nu mai este nimic de mirare. Totul se poate întâmpla în Penitenciarul Ploiești manageriat de comisarul șef Valentin Matei. In...

Exclusiv3 zile ago

Structurile din ordine si aparare ( MAI, MAN, SRI, etc) pot sa faca demersuri pentru acordarea cu textele directivei europene pe salarizare/7 iunie 2026 este doar termenul final de executare!

A fost publicata si a intrat in vigoare cea mai importanta directiva europeana pe salarizare din ultimii 10 ani si...

Exclusiv3 zile ago

Swinging-ul politic si protectia „divina” pentru aceasta grupare de criminalitate economico-financiar organizata din Prahova (I)

Pe noi, cei de la Incisiv de Prahova ne intriga aceasta secventa de subminare a economiei nationale, inca de pe...

D.N.A.4 zile ago

Coruptie la Prefectura Prahova/Un nou dosar penal/Vizat chiar Virgiliu Nanu – fost șef la OCPI, fost prefect de Prahova din partea PSD și candidat la postul de șef al Consiliului Județean Prahova (II)

Asa cum va dezvaluiam, in data de 09.05.2024, sub nr R33/459 a fost inregistrata plangerea penala la Parchetul de pe...

Exclusiv4 zile ago

Elevii Școlii de Agenți de Poliție din Câmpina au rămas fără pista de atletism iar normele de securitate la incendiu și iscirizare sunt încălcate!

Aceasta a fost distrusă în timpul lucrărilor la o sală de sport. Din această cauză, elevii sunt nevoiți acum să...

Exclusiv4 zile ago

Se confirmă faptul că răzbunările maleficului Ilie Marian au avut ca scop mazilirea directorului adjunct de la Penitenciarul de Femei Ploiesti Târgșorul Nou

Spectacolul evadărilor din poliția penitenciară băștinașă ar putea descalifica orice țară europeană de pe podiumul rușinii. Cu toate acestea, Franța...

Exclusiv4 zile ago

Din cauza unor judecatoare din TMB-Sectia contencios administrativ care aveau soti pilosi, cu influenta in PSD, s-a modificat in 2018, art 10 din legea 554/2004, astfel incat sa poata fi distruse dosarele colective ale sindicatelor

Cautand prin niste hotarari judecatoresti mai vechi, am dat de urmatoarea explicatie ( vezi foto) data de un judecator din...

Exclusiv4 zile ago

Raze de Soare ascunse prin municipiul Slobozia/Swinging-ul politic similar celui de la municipiul Ploiesti?

Dragos Soare este actualul primar al municipiului Slobozia care in anul 2023 recunostea public ca “i-a fost teribil de greu...

Exclusiv5 zile ago

Coruptie la Prefectura Prahova/Un nou dosar penal/Vizat chiar Virgiliu Nanu – fost șef la OCPI, fost prefect de Prahova din partea PSD și candidat la postul de șef al Consiliului Județean Prahova (I)

In data de 09.05.2024, sub nr R33/459 a fost inregistrata plangerea penala la Parchetul de pe Langa Inalta Curte de...

Exclusiv5 zile ago

După ce a fost deconspirat ca „marioneta secreta” a „Clanului Cosma”, domnul candidat a fost surprins cum „mângâia” afisul de campanie a lui Bogdan Cristian Nica, candidatul PNL la Primăria Ploiești.

După ce a fost deconspirat ca „marioneta secreta” a „Clanului Cosma”, domnul candidat a fost surprins cum „mângâia” afisul de...

Exclusiv5 zile ago

Noile condiții introduse pentru transportul săptămânal și bilunar, nu fac decât să limiteze accesarea acestui drept de către personalul care momentan beneficiază

Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificarea HG  nr. 1198/2022 privind drepturile de transport, pe teritoriul național, ale personalului din instituțiile...

Exclusiv6 zile ago

Cu obraznicia și tupeul marca PSD, Andrei Volosevici se filmează pozând în salvatorul cetății

Consilierul local Cristian Ganea, despre comportamentul primarului Volosevici care descopera…apa calda si se lauda cu proiecte incepute în mandatul trecut:...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv