Social
In viață să n-ai nevoie de medici și avocați
Se zice că-n viață să n-ai nevoie de medici și avocați. La noi sunt mulți medici buni și foarte buni, câțiva fiindu-mi prieteni. La fel și avocați. Halatele albe vor așa: salarii ca-n Occident, șpaga să nu fie impozitată, breasla să fie recunoscută ca profesie de top în societate și cu onoruri dacă se poate. De asemenea, medicii să se poată forma în țară pe banii contribuabilului român și să poată pleca oricând „dincolo“, după bunul lor plac, că de-aia e democrație. Păi, ceva nu prea merge…
Nu vrem să-i defăimăm pe cei care ne supraveghează bolile și ne pun pe picioare, fiindcă am fi impocriți dacă-am proceda așa. Dar nici să-i considerăm Dumnezeii României n-ar fi corect, ignorând militarii care mor în teatrele de război, ca tribut adus integrării noastre europene, lăsându-i la o parte pe profesorii care ne educă, pe polițaii care cad în lupta cu infracționalitatea, pe inginerii și constructorii care ne ridică tot felul de edificii și locuințe, pe agricultorii care ne dau de mâncare, pe popii care se îngrijesc de cele sfinte în numele nostru și lista poate continua îndelung. Cu toate acestea, ne încearcă unele nedumeriri esențiale cu privire la pretențiile salariale ale medicilor, peste care nu putem trece în pași de tango.
Ce ne facem cu doctorii care nu numai că n-au vocație pentru această profesie, dar mai comit și gafe impardonabile care, dacă nu-i omoară pe pacienți, îi pot distruge pe viață? Sigur, poate că sunt doar excepții, dar acestea nu cumva confirmă regula că nu toate halatele albe sunt destul de destoinice?
De ce e musai ca toți medicii români să aibă salarii occidentale, chiar și aceia care ajung să fie acuzați (dacă nu chiar condamanați penal) pentru mall praxis? N-ar trebui instituit un criteriu salarial în funcție de competențe și performanțe?
Nimeni nu poate pune la îndoială faptul că medicii au salarii mici. Asta e o treabă unanim recunoscută, și de cei care dau, și de cei care nu dau șpagă, că n-au unde unde. Dar cum se face că toți doctorii reușesc să dețină – din prea micul lor salariu -, după câțiva ani de activitate, locuințe luxoase, case de vacanță, automobile cu ștaif, mobile și bijuterii extrem de scumpe și traiuri îmbelșugate? Dacă cineva îmi poate răspunde, în limite legale, la această dilemă, dau că pălăria de pământ, pe onoarea mea! Ah, că stagiarii și rezidenții n-o duc prea bine la început, asta-i altă problemă. Dar în ce profesie începătorii în ale meseriei se lăfăie în bani, înainte de a-și dovedi competențele profesionale și… succesurile-n activitate? Așa că respectivii ar trebui să mai aștepte o vreme și să învețe în permanență, până când profesorii lor vor mai ieși la pensie, ca să le ia locul. Că, ce, vor să fie bogați și îndestulați la 30-35 de ani? Păi, unde s-a mai văzut așa ceva în România, exceptând bunăoară miniștrii, bancherii, anumiți politicieni și interlopii, care riscă – la o adică – pedepse penale?
Ar fi mare păcat să fiu înțeles greșit. Nu cu medicii aș eu avea ceva – și aici mă refer la cei care-și cunosc meseria și-o practică în spiritul hipocratic -, ci cu pretențiile neobrăzate ale unora dintre aceștia, îndeosebi șmecheri sindicaliști care din asta trăiesc și se îndestulează peste poate. Că de ce-ar fi doctorii mai presus decât alte categorii profesionale? Doar pentru că poartă halat alb și un stetoscop de gât (pe care doar unii știu să-l folosească), pentru că-și pot găsi de lucru afară, unde să învețe de fapt meseria? Cu scuzele de rigoare, aici vorbim despre medici și… medici. Iar aceștia nu pot fi băgați în aceeași oală. Adică, și stagiarii, și rezidenții, să aibă veniturile profesorilor lor din salarii și șpăgi, după câțiva ani de activitate. Că, dacă-ar fi așa, militarii și polițaii care ne păzesc, ar trebui să câștige de zece ori mai mult decât medicii. Iar profesorii care ne formează pentru viitor – de cel puțin opt ori. Ca să nu mai vorbim despre gunoierii care, dacă nu ne-ar ridica deșeurile, am muri. Sau despre petroliștii care, dacă nu ne-ar da căldură și carburant, am ajunge în epoca de piatră. Și lista poate continua la nesfârșit.
Cei drept, cu toții merităm bani mai mulți, inclusiv poeții, scriitorii, gânditorii și filosofii, de care în ultima vreme se pare că nu mai este nevoie, dar întrebarea care se pune este esențială și singulară: de unde atâția bani?
Exclusiv
O încercare de repozitionare: de la infractor narcoman, santajist si spagar la cetățean
De ceva timp remarcam o incercare de repozitionare a infractorului narcoman, santajist si spagar Catalin Stavri la noile realitati cotidiene conferite de calitatea de simplu cetatean, calitate care nu ii prieste deloc.
Dupa ce, in cursul saptamanii trecute, la sesizarea unor cetateni, infractorul narcoman, santajist si spagar Catalin Stavri a fost sanctionat contraventional pentru oprirea autovehiculului in loc interzis (aici), acesta tradeaza in modul specific si incearca o noua repozitionare prin prezentarea unei stiri care vizeaza situatia unor spatii detinute de comerciantii de flori din zona platoului Halelor Centrale.
Un demers dubios
Pentru cititori acest lucru nu ar avea o semnificatie aparte si ar putea fi privit ca o stire care prezinta un demers al noii administratii (aici).
Insa, pentru cunoscatori, prezentarea unui astfel de material ridica mai multe semne de intrebare.
Primul dintre acesta este legat de situatia juridica a autorului care a prezentat o situatie care (aici), din putinele informatii pe care le detinem, are legatura cu faptele pentru care este acuzat in dosarul penal instrumentat de domnul procuror Mihaila Mihai, Seful Sectiei Urmarire Penala din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti si pentru care a fost cazat in arestul IPJ Prahova si/sau IPJ Dambovita, sa fim mai exacti.
Poate infractorul incearca vigilenta domnului procuror!
De aceea se impune verificarea modului de respectare a obligatiilor impuse prin masura preventiva a controlului judiciar si daca aceste abordari constituie o incalcare a obligatiilor.
Încercarea de a se adapta noilor condiții
Un al doilea semn de intrebare vizeaza incercarea de repozitionare in siajul noii administratii, acesta uitand, in maniera caracteristica unui tradator, faptul ca aceste tipuri de situatii erau cele care ii confereau un atu in relationarea cu fosta administratie condusa de primarul Volosevici Andrei, care la randul sau fusese avertizat, la inceputul mandatului, de legatura nefireasca si asocierea nepotrivita cu acest tradator.
Un trecut marcat de cunoștințe dubioase
Asocierea de la care se pare ca i s-a tras atat sfarsitul politic dar si inceputul problemelor judiciare.
Daca ar fi manifestat putina atentie si ar fi pus cap la cap toate informatiile publice, macar cele publice, si-ar fi dat seama ca nu era decat o chestiune de timp pana cand acesta va fi victima gruparii infractionale, grupare care a actionat si in timpul fostului procuror Negulescu, care ii furniza informatii cu privire la persoanele cercetate in dosarele penale instrumentate si cu privire la masurile, in special preventive, care urmau a fi dispuse in privinta acestora.
Cu toate ca ascensiunea infractorului i s-a datorat exclusiv procurorului Negulescu, acesta nu a ezitat sa intoarca miseleste armele impotriva acestuia in momentul in care Negulescu a avut primele probleme judiciare.
Caracterul infractorului narcoman, santajist si spagar Catalin Stavri (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), etc
Bine ca macar el nu a avut tupeul inimaginabil sa il minta privindu-l pe acesta in ochi, preferand sa ii intoarca spatele precum o curva.
Acesta este caracterul, acesta este omul.
Aceasta este adevărata față a infractorului narcoman, santajist si spagar Catalin Stavri ale cărui acțiuni reflectă degringolada morală și etică. În loc să manifeste loialitate și respect, a ales să se războiască cu cei care i-au fost aliați, dovadă că trădarea este un risc inerent în carierele marcate de crima organizată și corupție (aici).
Această situație subliniază nevoia urgentă de a restaura integritatea în administrația publică și de a acționa împotriva corupției, asigurând un climat de transparență și responsabilitate în comunitate. (Cristina T.).
Exclusiv
Stătescu, acoperit de corupție și speranțe neîmplinite: Soarta electorală a fostului primar
Exclusiv
Alexandru Fulgeanu: De la ghivece la scandaluri, între mantia de primar și controversele personale
Relații complicate și scandaluri personale
-
Exclusivacum o zi
Guvernul răspunde criticilor Avocatului Poporului privind pensiile militare
-
Exclusivacum 2 zile
Moștenirea lui Silviu Prigoană: Un labirint al corupției și alianțelor periculoase (II)
-
Exclusivacum 2 zile
Mihai Polițeanu promite legalitate în Ploiești: Acțiuni impotriva ilegalităților în zona Hale și Piețe
-
Exclusivacum 4 zile
Sindicatele din Penitenciare reacționează la declarația lui Ilie Bolojan cu privire la pensiile militare
-
Exclusivacum 3 zile
Acuzații de corupție în procesul de mutare a Polițiștilor de Penitenciare
-
Exclusivacum 3 zile
Moștenirea lui Silviu Prigoană: Un labirint al corupției și alianțelor periculoase
-
Exclusivacum 4 zile
Impactul protestului pensionarilor militari din 29 noiembrie 2024: O privire asupra așteptărilor și cerințelor
-
Exclusivacum 3 zile
Acuzații de abuz și vulnerabilizare în Sistemul Penitenciar: Marian Ilie sub lupa