Administratie
Mesajul Președintelui României, Klaus Iohannis, transmis cu ocazia comemorării a 83 de ani de la Pogromul de la Iași (28-30 iunie 1941)
Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis joi, 27 iunie 2024, un mesaj cu ocazia comemorării a 83 de ani de la Pogromul de la Iași (28-30 iunie 1941). Mesajul a fost prezentat de către Constantin Ionescu, Consilier de Stat – Departamentul Securității Naționale – Directorul Oficiului Informații Integrate, în cadrul ceremoniei oficiale de comemorare a victimelor organizate la Iași.
„În fiecare an, la Iași, angajamentul nostru față de neuitare, demnitate umană, respect și toleranță este reînnoit prin omagierea memoriei victimelor Pogromului de la Iași, unul dintre cele mai tragice evenimente din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care a marcat profund istoria noastră.
În urmă cu 83 de ani, zeci de mii de vieți au fost curmate în mod tragic și brutal din ordinul regimului Ion Antonescu. Smulși din casele lor, supuși brutalității și forțați să își dea ultima suflare în curtea Chesturii sau în „trenurile morții”, evreii erau lipsiți de orice protecție și împinși fără remușcare către pieire.
Amploarea suferințelor provocate victimelor din acele zile fatidice ne cere să confruntăm trecutul cu onestitate și smerenie. Avem mărturii de rezistență, curaj și compasiune izvorâte din mijlocul întunericului, supraviețuitori și salvatori care au avut puterea să transmită poveștile lor pentru îndreptarea societății noastre.
Pogromul din Iași nu a fost un eveniment izolat, ci a fost rezultatul escaladării atitudinilor antisemite, alimentate de retorici distructive, o capitulare a spiritului uman în fața prejudecăților. Această dezlănțuire a răului absolut demonstrează că indiferența în fața urii, a discriminării, a antisemitismului și a intoleranței poate permite răului să domine și să distrugă comunități, traumatizând societăți și generații întregi. De aceea, este vital să refuzăm tăcerea în fața nedreptății.
Evenimentul de astăzi are o importanță deosebită, mai ales în contextul internațional complicat, unde influențele toxice, antisemite, rasiste și pline de ură încearcă, din nou, să pervertească umanitatea. Astăzi, când resimțim amenințarea extremismului, este esențial să ne reamintim că ultima dată când acesta a pus stăpânire pe Europa, consecințele au fost catastrofale pentru întreaga umanitate, iar acea perioadă a fost marcată de suferințe și crime odioase.
Aceste încercări pot fi respinse prin sancționarea fermă a tuturor derapajelor, prin promovarea respectării dreptului internațional umanitar, reiterând angajamentul ferm și activ de a fi o voce puternică împotriva discriminării și a nedreptății și prin susținerea păcii și a reconcilierii.
În ultimele două decenii, România a făcut progrese remarcabile în ceea ce privește menținerea în memoria colectivă a lecțiilor trecutului și pentru combaterea antisemitismului, a rasismului, a xenofobiei și a urii. Educația rămâne cel mai eficient instrument prin care pot fi zădărnicite tentativele de negare a istoriei Holocaustului și descurajate eventualele fapte motivate de ură.
Generațiile tinere au nevoie să cunoască dramaticele consecințe ale urii și ale prejudecăților, astfel încât să înțeleagă importanța protejării democrației, a asumării responsabilității individuale în susținerea valorilor și a comportamentelor prin care societatea noastră să fie una tolerantă, care apără libertatea și demnitatea umană.
Tinerii trebuie să afle adevărul istoric și să știe să recunoască minciuna, intoxicările și dezinformările pentru a construi o lume în care asemenea atrocități să nu mai fie posibile vreodată.
Împreună, autorități publice, istorici, cercetători, societate civilă, cetățeni, având în minte lecțiile dureroase din istoria noastră, trebuie să continuăm să construim o comunitate în care să predomine înțelegerea, respectul, iubirea și compasiunea.
Vă îndemn să prețuim legăturile de credință și valorile care ne unesc și să construim un viitor în care justiția, demnitatea și pacea să prevaleze pentru toți!
Fie ca amintirea victimelor să rămână veșnic în inimile noastre!”
Administratie
Depistarea unui mijloc de transport cautat la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II
Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac II au depistat un cetățean român care a încercat să tranziteze frontiera cu un mijloc de transport marfă, estimat la aproximativ 100.000 de euro, căutat de autoritățile din Polonia.
Verificări și identificare
În Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, județul Arad, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control un bărbat, cetățean polonez, care conducea un ansamblu rutier format din cap tractor și semiremorcă, ambele înmatriculate în Polonia.
Bunuri căutate pentru confiscare
În urma verificărilor specifice, polițiștii de frontieră au constatat că cele două mijloace figurează în bazele de date ca fiind „bunuri căutate pentru confiscare”, alertă introdusă de autoritățile din Polonia. Drept urmare, acestea, în valoare totală estimată la aproximativ 100.000 de euro, au fost indisponibilizate la sediul instituției.
Cercetări în curs
În continuare, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăinuire, iar la finalizare vor fi luate măsurile legale ce se impun. (Sava N.).
Administratie
Participarea Ministrului Cătălin Predoiu la Consiliul JAI
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, participă astăzi, 12 decembrie 2024, la sesiunea Afaceri Interne a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), care are loc la Bruxelles, Belgia. Pe ordinea de zi a reuniunii miniștrilor se află adoptarea deciziei Consiliului de stabilire a datei pentru eliminarea controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România. Ambele țări aplică deja integral normele Schengen de la 31 martie 2024, iar controalele la frontierele aeriene și maritime interne au fost, de asemenea, eliminate începând cu această dată.
Bilanțul Spațiului Schengen
Miniștrii vor face un bilanț al situației generale a spațiului Schengen și vor desfășura un schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a priorităților ciclului anual al Consiliului Schengen. Discuția se va concentra pe creșterea securității generale prin digitalizare.
Sisteme informatice pentru respectarea legii
Comisia Europeană și agenția eu-LISA, responsabilă cu gestionarea sistemelor informatice în domeniul securității și justiției, vor informa miniștrii despre calea de urmat privind funcționarea Sistemului de intrare/ieșire (EES). Acest sistem informatic automat va înregistra resortisanții țărilor terțe care călătoresc pentru șederi scurte, iar poliția de frontieră va scana amprentele digitale sau va face fotografii persoanelor care trec frontiera pentru prima dată.
Pactul privind migrația și azilul
Comisia va prezenta informații actualizate cu privire la punerea în aplicare a pactului privind migrația și azilul, care a fost adoptat în luna mai. Statele membre și Comisia iau măsuri pregătitoare pentru ca aceste legi să se aplice începând din iunie 2026. Dimensiunea externă a provocărilor legate de migrație va fi discutată în cadrul unui prânz de lucru.
Securitatea internă
În domeniul securității interne, Consiliul consultativ pentru informații va prezenta situația actuală a amenințărilor. Aceasta va fi urmată de un raport al președinției privind progresele înregistrate în lupta împotriva traficului de droguri și a criminalității organizate.
Accesul la date pentru respectarea legii
Miniștrii vor desfășura un schimb de opinii cu privire la raportul final al Grupului de lucru la nivel înalt privind accesul la date pentru asigurarea eficace a respectării legii. În cadrul reuniunii din luna iunie a acestui an, Consiliul a salutat cele 42 de recomandări ale grupului privind accesul la date.
Orientări strategice
Președinția va informa miniștrii cu privire la situația actuală a orientărilor strategice pentru planificarea legislativă și operațională în spațiul de libertate, securitate și justiție. Orientările strategice reprezintă un instrument important pentru conturarea direcției politicii UE în acest domeniu.
Combaterea abuzului sexual asupra copiilor
În cadrul reuniunii, președinția își propune să ajungă la o abordare comună cu privire la propunerea legislativă de combatere a abuzului sexual asupra copiilor. Această propunere va impune întreprinderilor din domeniul internetului obligația de a alerta autoritățile în cazul abuzului sexual online asupra copiilor detectat pe platformele lor. (Paul D.).
Administratie
Strălucește la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori 2024
Două medalii de aur, cinci de argint și cinci de bronz pentru România la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori 2024, desfășurată la București, dezvăluie Ministrul Educației, Ligia Deca! Felicitări celor 12 elevi care au reprezentat țara noastră!
Performanțele elevilor români
- Medalii de aur:
- Alexandru Ioan Jicu, Colegiul Național „Gh. Vrănceanu” Bacău
- Rareș Răzvan Gheorghe, Colegiul Național „B. P. Hașdeu”, Buzău
- Medalii de argint:
- Rareș Muntean, Liceul Teoretic „Ioan Jebeleanu” Sânnicolaul Mare, Timiș
- Victor Andrei Păun, Colegiul Național „Mihai Viteazul” Ploiești, Prahova
- Bianca Alexandra Buzaș, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” Cluj-Napoca
- Patricia Plata, Colegiul Național „Sf. Sava” București
- Claudiu Adrian Camenențchi, Colegiul Național „Mircea Cel Bătrân” Constanța
- Medalii de bronz:
- Mihai Cristian Iliescu, Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca, Cluj
- Rareș Mihai, Colegiul Național „Mihai Viteazul” Ploiești
- Albert Mihai Marin, Liceul Teoretic „Alexandru D. Ghica” Alexandria, Teleorman
- Alexia Ilinca Butu, Colegiul Național „B. P. Hașdeu” Buzău
- Maria Mihai, Colegiul Național de Informatică „M. Basarab” Râmnicu Vâlcea
Profesorii indrumători
Profesorii coordonatori și însoțitori ai echipei României sunt:
- Prof. Roxana Moga și prof. Daniela Tudor, de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, București
- Prof. Costin Dobrotă, de la Colegiul Național „Dimitrie Cantemir”, Onești, Bacău
Mesaj de felicitare
„Felicitări tuturor! Vouă, profesorilor voștri, părinților, care vă susțin necondiționat! Recunoștință celor ce susțin performanța în educație,” mai transmite Ministrul Educației, Ligia Deca.
Aceste realizări reflectă dedicarea și talentul elevilor români în domeniul științelor și subliniază importanța educației de calitate.
-
Exclusivacum 4 zile
Afaceri intunecate. Un studiu de caz în Securitatea Națională: legături infracționale în Sistemul Național Antigrindină
-
Exclusivacum 22 de ore
Eșecul „resursizării” Poliției Penitenciare
-
Exclusivacum 2 zile
RABUFNIREA INCULPATULUI PSEUDO – JURNALIST NARCOMAN, SPAGAR SI SANTAJIST CATALIN STAVRI!
-
Exclusivacum 21 de ore
Controversă și scandal la Hidro Prahova: Demisii și ilegalități în conducerea UIP!
-
Exclusivacum 4 zile
S.R.I.: Geniul nevăzut al Securității Naționale
-
Exclusivacum 2 zile
Managementul lui Iorga Marian la Hidro Prahova: Pierderi de milioane și nemulțumiri în rândul angajaților
-
Exclusivacum 3 zile
Jafuri și corupție! Ziarul Incisiv de Prahova publică dovezile care ingroapă UWS (fosta ROSAL)!: Un Audit ce dezvăluie furturi masive
-
Exclusivacum 21 de ore
AUTOSESIZAREA INSPECTIE JUDICIARE IN CAZUL JUDECATOAREI GROSU CRINA ELENA!!!