Connect with us

Investigatii

Guvernul forțează contorizarea căldurii din apartamente

Publicat

pe

În loc să sprijine programele de reabilitare termică a locuințelor, Guvernul a decis să cheltuie banii din Fondul de Modernizare pentru a cumpăra repartitoare de căldură pentru persoanele vulnerabile. Gratuitatea acestora este doar o capcană, pentru că repartitoarele nu înseamnă decât dreptul de a îngheța de frig în apartament, în numele economiei de energie, în condițiile în care deja România are cel mai mic consum din UE.

(Preluare National – Claudia Marcu):

Guvernul încearcă să momească persoanele vulnerabile financiar cu gratuitatea repartitoarelor de căldură, în speranța că oamenii se vor grăbi să le monteze. Singurul rol al repartitoarelor este unul foarte pervers. Îi obligă pe săraci, care au devenit majoritari în ”România prosperă”, să închidă căldura în apartamente pentru a face economie de bani. O economie aparentă, având în vedere că o deconectare totală de la energia termică într-un bloc înseamnă o povară în plus pentru sistemul de sănătate. Ca să nu mai vorbim de costurile în plus pentru plata firmelor care se ocupă de citirea repartitoarelor și de facturile extrem de mari pe care le vor plăti cei care aleg să nu înghețe în propriile case.

Segmentul căruia i se adresează Executivul este însă același care deja primește carduri de energie, pentru diminuarea facturilor la energie termică, așa că ”darul” repartitoarelor este un nonsens. Suma alocată de Guvern este de 375 milioane de lei, din Fondul de Modernizare, alimentat din certificatele verzi plătite de populație. Cu acești bani s-ar fi putut finanța, tot pentru persoanele vulnerabile, reabilitarea termică a locuințelor, în special în mediul rural, unde este dezastru, însă acesta este un subiect tabu pentru autorități. Măsurile din Planul național integrat în domeniul energiei și schimbărilor climatice 2021-2030 au ca scop obținerea unor noi economii de energie  a căror valoare cumulată reprezintă o reducere minimă a consumului de energie finală în cuantum de 0,8% pe an pentru perioada 2021-2030, comparativ cu media consumului înregistrat în perioada 2016-2018, susține Guvernul. Fără să precizeze faptul că România a ajuns la un consum de energie la jumătate față de media europeană, fiind pe ultimul loc la acest capitol.

Premieră europeană

Măsurile preconizate în actul normativ adoptat de Guvern au în vedere adaptarea cadrului legal în vederea implementării sprijinului pentru compensarea, costului aferent achiziţiei şi montării unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică, în imobile de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă proprie locală de producere a energiei termice, pentru persoanele vulnerabile.

”Până în prezent, în niciun alt stat beneficiar al Fondului pentru Modernizare, nu a fost identificată ca fiind finanțată o investiție similară cu sprijinul instituit prin Legea nr. 428/2023. Totodată, aprobarea oricărei propuneri de investiții din cadrul Fondului pentru Modernizare nu reprezintă o certitudine care poate fi asumată legal într-un termen determinat la nivel de act normativ, evaluarea acesteia fiind atributul unei terțe părți, respectiv a Băncii Europene de Investiții și a Comitetului de Investiții al Fondului pentru Modernizare”, a precizat Guvernul.

Au crescut prețurile

Potrivit ordonanței de urgență, măsura este necesară din cauza faptului că au fost înregistrate creșteri semnificative ale prețurilor la energie, cauzate de evoluția prețului la energie pentru consumurile energetice destinate populației și gospodăriilor individuale, care au dus la înregistrarea creșterii prețului final la consumator pentru energia termică livrată populației în sistem centralizat. ”Acest lucru afectează condițiile de trai ale gospodăriilor, în special pentru populația considerată vulnerabilă”, a motivat Executivul.

Featured

Criza energetică din România: Recorduri de prețuri și provocări imense în Sectorul Energetic

Publicat

pe

De

România a atins recorduri absolute la prețurile energiei, conform Cotidianului Național dezvăluit într-un articol semnat de jurnalista Claudia Marcu. Unul dintre factorii perturbatori importanți ai pieței este faptul că Ucraina importă energie în mod constant, conform declarațiilor ministrului Sebastian Burduja. Recent, România a înregistrat prețuri record la energie, cu o creștere de 900% față de Franța și Germania. Autoritățile susțin că plafonarea prețului împiedică fluctuațiile extreme, dar evită să discute despre consecințele eliminării acestui plafon.

Situația din piața energetică a României în ultimele zile prevestește dezastrul iminent. De fapt, dezastrul este deja prezent și este acoperit de plafonarea prețurilor suportată de români, deoarece diferențele de preț sunt compensat de furnizori. Cel mai recent record șocant al prețului spot al energiei a fost de 560 euro/MWh, cu o creștere de 900% față de Germania și Franța. Situația este amplificată de criza capacităților de producție din țară și de exporturile obligatorii către Ucraina și Republica Moldova.

Ministrul Sebastian Burduja a fost întrebat repetat la dezbaterea publică cu privire la noua Strategie Energetică a României despre măsurile pe care intenționează să le adopte pentru a reduce prețurile la energie, însă acesta a refuzat să ofere un răspuns clar. Politica energetică din ultimii ani, cu implicarea liberalilor Virgil Popescu și Sebastian Burduja la conducerea ministerului cel mai important în această perioadă tulbure, pare să nu aibă soluții viabile.

Este evident că accentul repetat pe sursele de energie regenerabilă, conform discursului Comisiei Europene, care în prezent nu pot fi integrate în sistem din lipsa investițiilor în rețele, nu a adus îmbunătățiri semnificative. Chiar și energia nucleară, inclusiv reactoarele clasice, nu reprezintă o soluție imediată, dat fiind că aceste proiecte necesită un timp îndelungat și incert până la finalizare.

Într-o încercare de a calma opinia publică după creșterea drastică a prețurilor la energie, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a menționat că prețurile sunt plafonate, însă nu a abordat subiectul liberalizării pieței în aprilie 2025. Printre justificările ministrului pentru creșterea prețurilor s-a numărat faptul că nu au fost condiții favorabile pentru producția eoliană în România și țările învecinate.

Sistemul energetic european se confruntă cu provocări semnificative, iar România nu face excepție. Lipsa vântului, de exemplu, a dus la importuri semnificative de energie în țara noastră. Ministrul Energiei a explicat că lipsa energiei ieftine din statele occidentale se resimte în România, deoarece aceasta ar fi reținută în Ungaria. În această situație, investițiile în interconexiuni devin inutile dacă nu putem beneficia de prețurile avantajoase din țările dezvoltate.

Această perioadă de temperaturi ridicate a afectat producția de energie, generând prețuri mari, în special în orele cu o producție redusă din surse solare. Fluxul Dunării este sub media multianuală, iar perspectivele pentru producția hidroelectrică sunt reduse din cauza condițiilor meteorologice. Totodată, retragerea din exploatare accidentală a U10 CNE Kozlodui 1.000 MW și alte probleme în regiune afectează disponibilitatea de energie.

Este important să înțelegem că situația actuală din piața energetică nu este sustenabilă pe termen lung și că soluțiile viabile trebuie identificate și implementate corespunzător pentru a evita crizele energetice viitoare.

Citeste in continuare

Featured

Controversa urșilor în România: Impactul politicii UE asupra vieții și terorii în societatea românească

Publicat

pe

De

Comisia Europeană și politica presupusei terorii a urșilor în România, dezvăluită de Cotidianul Național în articolul redactat de jurnalista Claudia Marcu

Cotidianul Național, sub semnătura jurnalistei Claudia Marcu, scoate la iveală un subiect sensibil despre presupusa teroare a urșilor instituită de Comisia Europeană în România. Articolul pune întrebarea dureroasă: câte vieți românești trebuie să fie sacrificate în fața urșilor? Apelul este pentru o examinare profundă a priorităților, sugerând că viața oamenilor din România nu este considerată la fel de valoroasă pentru oficialii UE precum cea a urșilor.

Problema privind urșii în România a fost generată de decizia Comisiei Europene de a include ursul brun în lista speciilor strict protejate, susținând că aceasta era pe marginea dispariției. Articolul subliniază că, odată ce ursul a fost protejat, statele occidentale au eliminat complet aceste mamifere din teritoriile lor, iar România a încercat doar să controleze populația urșilor. Interdicția de a vâna urșii a dus la o creștere necontrolată a acestora, generând un exces și permițând ursoaicelor să aibă mai mulți pui, fapt care a amplificat situația.

Evenimentul tragic al unei tinere de 19 ani ucisă de un urs în Masivul Bucegi evidențiază necesitatea unei evaluări asupra politicii existente. Editorii descriu evenimentele detaliat, evidențiind impactul tragediei și subliniind responsabilitatea Comisiei Europene pentru situația generată. Situația actuală sugerează o politică de protejare extremă a naturii, impunând restricții de acces pentru cetățeni în ariile naturale, inclusiv zonele turistice populare.

Concluzia aduce lumina asupra ipocriziei statelor UE care pledează pentru protejarea urșilor, dar refuză să preia vreun exemplar pentru relocare în țările lor, lăsând România să se confrunte cu consecințele acestei politici. Se recunoaște efortul UDMR pentru abordarea subiectului și se arată că, în contrast, guvernele în general, indiferent de culoarea politică, au ignorat valoarea vieții românilor sub umbra deciziilor Comisiei Europene. (Irinel I.).

 

Citeste in continuare

Featured

Analiza obiectivă a presiunilor americane pentru proiectul NuScale: Riscuri, costuri și implicații pentru România

Publicat

pe

De

Cotidianul Național, sub semnatura jurnalistei Claudia Marcu, aduce în atenție un aspect cu privire la presiunile exercitate de SUA asupra Romaniei pentru acceptarea proiectului reactorului modular NuScale. Astfel, se semnalează un posibil pericol pentru Nuclearelectrica de a pierde 243 milioane de dolari, suplimentar față de cei 9 milioane deja cheltuiți, în contextul finanțării studiului de fezabilitate al proiectului NuScale.

Potrivit expertului Florin Ghiulbeghian, preşedintele Fundaţiei Europene pentru Bună Guvernare, există îngrijorări legate de amploarea și costurile excesive ale acestui studiu de fezabilitate, cu referire la presupuse probleme geologice la amplasamentul propus de la Doicești, semnalate încă din anii ’70. De asemenea, se subliniază că preocuparea majoră este ca România să nu suporte pierderi financiare suplimentare, iar instituțiile implicate și persoanele de decizie să fie avertizate cu privire la posibilele consecințe.

De asemenea, se ridică întrebări privind conformitatea proiectului cu standardele de securitate nucleare și cu procedurile internaționale, avizele necesare pentru construcția unei centrale nucleare fiind esențiale pentru acest tip de proiect.

În final, se subliniază aspectul costurilor ridicate ale proiectului NuScale comparativ cu alte alternative existente, precum oferta de la Westinghouse Electric, generând discuții legate de eficiența investițională și sustenabilitatea pe termen lung a acestui proiect.

Concluzionând, subiectul proiectului NuScale este unul complex, iar o analiză obiectivă a implicațiilor financiare, tehnice și de securitate este esențială pentru identificarea soluțiilor optime și luarea deciziilor corecte în interesul României.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

reîncărcare Orange reîncărcare Orange
Actualitate18 ore ago

Ce avantaje ai la reîncărcare Telekom prin incarca.ro?

Să cumperi o reîncărcare Telekom a devenit un procedeu foarte simplu în 2024, din cauza dezvoltării internetului și implicit a...

Exclusivo zi ago

Neclare și nocive: Provocările legate de reglementarea conducerii sub influente psihoactive în România

Sindicatul Diamantul, prin Emil Pascut, dezvăluie că suntem expuși riscului grav de a conduce sub influența substanțelor psihoactive, nu doar...

Exclusiv2 zile ago

Cheltuieli bugetare “ciudate” ale tandemului Ciolacu – Oprea/Partea a II a

Revenim cu noi date referitoare la modul cum sunt cheltuiti banii contribuabililor de catre ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, Radu...

Exclusiv2 zile ago

Rectificări esențiale pentru OUG-ul 24/2024: Ajustări cruciale pentru respectarea prezumției de nevinovăție

După neclaritățile provocate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne în urma promulgării OUG nr. 24/2024, menită să îmbunătățească siguranța rutieră, au...

Exclusiv2 zile ago

Controverse și opacitate în procesul de concursuri la Ministerul Afacerilor Interne – Perspectiva Sindicatului Național DECUS

A avut loc ședința Grupului de Dialog Social la Ministerul Afacerilor Interne, fiind prezent pe ordinea de zi Proiectul OMAI...

Exclusiv3 zile ago

Investigarea acuzațiilor de poliție Sindicală și implicarea Serviciilor de Informații la IPJ Neamț: Sindicaliștii Europol aduc dovezi

Sindicatul Europol Neamț a ridicat acuzații serioase într-o postare pe pagina sa de Facebook împotriva IPJ Neamț, sugerează existența unor...

Exclusiv3 zile ago

Testele rapide în Poliția Română și provocările Toxicologiei: Dezbateri și clarificări

Dezbaterile recente au evidențiat diferențele dintre testele rapide de screening utilizate de Poliția Română și testele diagnostice confirmatorii efectuate la...

Exclusiv4 zile ago

Scandalul Organigramei Politiei Locale Ploiesti: Alerta dată de fostul consilier al Primarului Volosevici

Fostul consilier onorific al primarului Volosevici, Gerard Georgescu, trage un nou semnal de alarmă: „Opriți, nașii, finii și amantele, ultimele...

Exclusiv5 zile ago

Redefinind standardul: Sindicatul Europol aduce lumina asupra erorilor în anunțurile de recrutare

Sindicatul Europol atrage atenția asupra erorii apărute pe site-ul oficial al MAI referitoare la viitoarele angajări: „Ar fi corect să...

Exclusiv5 zile ago

Scandal în Poliția Română: Cum un șef a pus normă de amenzi și a denunțat subalternii pentru avertismente prea multe

„Până aici s-a ajuns” – acesta este nivelul unui șef din Poliția Română. Sindicatul Sidepol a dezvăluit preocuparea legată de...

Exclusiv5 zile ago

Mărturie de profesionalism: polițiștii români și exemplul lor de solidaritate în trafic

Polițiștii români demonstrează încă o dată solidaritate și profesionalism în trafic, conform Sindicatului Europol Ieri dimineață, în jurul orei 07:30,...

Actualitateo săptămână ago

Descopera Magia Amintirilor Cu Cabina Foto Fantastic – Cabina Foto Ploiesti

Organizarea unui eveniment special poate fi o provocare, dar și o oportunitate de a crea amintiri de neuitat. Indiferent dacă...

Exclusivo săptămână ago

Transparență sau aparente? O privire critică asupra activității DGA în prevenirea corupției

DGA, aparent preocupată de transparență și prevenirea corupției, este descrisă de Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul ca un ciob...

Exclusivo săptămână ago

Jocurile de putere și corupția în Interiorul MAI: corupția și complicitatea în spatele Excelenței

S-a primit de la IPJ Galați un răspuns la o plângere prealabilă pe tema excelenței, după cum a dezvăluit Emil...

Exclusivo săptămână ago

Jocuri dubioase politico-economice: Oprea și Santierul Naval 2 Mai/Cheltuieli bugetare ale tandemului Ciolacu – Oprea

Concluzionând, implicarea lui Ștefan-Radu Oprea în scandalurile de spălare de bani și mafia deșeurilor pune România și industria de armament...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv