Connect with us

Featured

Problemele românilor din diaspora nu se rezolvă de la sine. Este necesară o implicare mai puternică a instituţiilor statului român.

Publicat

pe

Deputatul PNL de diaspora Valentin Făgărăşian atrage atenţia asupra faptului că problemele cu care se confruntă românii aflaţi în străinătate sunt tot mai numeroase, ei având nevoie de o susţinere şi de o implicare mai puternică a instituţiilor statului român:

”În ultima săptămână, am avut numeroase întâlniri cu autorităţi publice din Italia, din Regiunea Piemonte, şi cu sute de reprezentanţi ai comunităţii de români din Torino, Rivoli şi localităţile învecinate. În calitate de deputat, am constatat că ori de câte ori m-am întâlnit cu primari din localităţile italiene, cu reprezentanţi ai oficiilor de muncă sau ai altor instituţii, şi am făcut cunoscute problemele românilor, am reuşit să obţin soluţii pentru toate dificultăţile semnalate. Deci, se poate! Cu toate acestea, pentru că sunt singurul deputat de diaspora care se implică în mod real în colectarea şi soluţionarea problemelor diasporei româneşti, nu cred că voi reuşi să răspund la toate solicitările. De aceea, este esenţial ca structurile diplomatice şi instituţiile statului român să iasă din comoditate şi să dea o mână de ajutor milioanelor de români din străinătate. Îmi pot oferi oricând sprijinul, pentru că ştiu foarte bine care sunt marile probleme cu care se confruntă comunităţile de români. Și la ultima întâlnire pe care am avut-o cu reprezentanţii asociaţiei româneşti Dacia din Rivoli, mi s-au reconfirmat care sunt marile aşteptări ale diasporei de la statul român: o protecţie mai puternică a drepturilor lucrătorilor români în străinătate, sprijin real pentru integrarea copiilor români în sistemul de educaţie din străinătate, dar şi din România, pentru copiii rămaşi acasă, protecţia generală a drepturilor cetăţenilor români, care foarte frecvent se confruntă cu abuzuri, servicii consulare mai bune, mai rapide şi accesibile electronic, intervenţia statului român ori de câte ori sunt încălcate drepturile cetăţenilor români. Cred că este de datoria statului român să aibă grijă de fiecare dintre cei peste 4 milioane de români care muncesc şi trăiesc onest în afara ţării. ”

Exclusiv

Neclare și nocive: Provocările legate de reglementarea conducerii sub influente psihoactive în România

Publicat

pe

De

Sindicatul Diamantul, prin Emil Pascut, dezvăluie că suntem expuși riscului grav de a conduce sub influența substanțelor psihoactive, nu doar din punct de vedere tehnologic, ci și din perspectiva reglementărilor esențiale!

Potrivit Articolului 336 din Codul Penal, conducerea unui vehicul pe drumurile publice de către o persoană care se află sub influența alcoolului, având o concentrație mai mare de 0,80 g/l alcool pur în sânge, sau sub influența unor substanțe psihoactive, atrage pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Termenii din lege trebuie să fie cât se poate de clari și previzibili atunci când vine vorba de normele penale!

Întrebările legate de „substanțele psihoactive” și de ce înseamnă „conducerea sub influența acestora” sunt subiecte extrem de complexe, ce ar necesita abordarea unor doctorate. În trecut, exista un ordin al Ministerului Sănătății, nr. 87/2003, care lista diverse substanțe psihoactive, însă acesta a fost abrogat de Ordinul nr. 1162/2010, care stabilea norme minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul.

Dacă consumul de droguri devine o problemă majoră, legislația ar trebui să fie permanent îmbunătățită și revizuită, cu accent pe claritate și previzibilitate. Nu este acceptabil să avem termeni neclarificați într-o lege penală. Sistemul legal ar trebui să definească corect și precis tot ceea ce implică consumul sau influența substanțelor psihoactive. Este esențial ca termenii să fie bine precizați pentru a evita controversele și interpretările eronate.

În paralel, instituțiile responsabile de expertiză și constatare tehnică ar trebui să aibă echipamente de ultimă generație și să fie suficient de numeroase. Din păcate, în prezent nu avem acces la aceste resurse esențiale.

Situația devine critică atunci când normele juridice sunt defectuoase și incomplete, iar acestea sunt administrate de persoane fără competențe adecvate. Lupta împotriva consumului de droguri trebuie să fie abordată cu seriozitate și profesionalism.

Emil Pascut remarcă și subliniază importanța clarității și preciziei în definirea termenilor legali legați de substanțele psihoactive, pentru a evita confuziile și complicațiile inutile în procesele legale. (Cristina T.).,

https://www.juridice.ro/714802/controversa-sintagmei-aflata-sub-influenta-unor-substante-psihoactive-din-cuprinsul-art-336-alin-2-cod-penal.html?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR18OBhJBYp–9MZoZYA2FSgqQoi2yrs1CaVl_9R3fLIiIhRD9eOla1oUN4_aem_xWPiDGHKpQrQbUN5abXf_w

 

 

Citeste in continuare

Anchete

Intervenție de urgență: Profesionalismul polițiștilor salvează o viață într-o situație extremă

Publicat

pe

De

La miezul nopții, Ionuț și Darius, în misiune de patrulare, au fost martorii unei situații de urgență, dezvăluită de reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne: un bărbat fugind disperat spre ei.

„Bună seara! Vă rog să mă ajutați! Prietena mea mi-a trimis niște mesaje îngrijorătoare și nu mai răspunde deloc.” Bărbatul le-a arătat telefonul, mesajele fiind pline de tentativă suicidară.

„Unde locuiește prietena ta?” „Stă în zonă la noi, dar nu am cheia de la apartament și nu răspunde la telefon. Ultima dată când am vorbit cu ea era acasă.” Polițiștii au acționat prompt, dar la apartament, niciun răspuns și nicio urmă de zgomot.

Au intrat forțat în apartament și pe hol au găsit o fată căzută pe jos, ținând un recipient mare de detergent. „Se pare că a consumat din el! Sună la ambulanță. Eu încerc să îi acord primul ajutor.” Fata era inconștientă, iar urmele de detergent erau vizibile pe fața ei.

Până la sosirea ambulanței, agenții au acționat conform instrucțiunilor primite de la medici, ceea ce a fost crucial. Fata a fost preluată de echipajul medical, iar așteptarea informațiilor despre starea ei a fost plină de tensiune.

Medicul care a ieșit din unitatea de urgență i-a adus vești bune polițiștilor: „Felicitări! Am auzit că ați intervenit. Dacă întârziați… Ca medic, vă spun că ați salvat o viață! Ați fost profesioniști și asta face diferența în astfel de situații critice.” (Sava N.).

Citeste in continuare

Featured

Criza energetică din România: Recorduri de prețuri și provocări imense în Sectorul Energetic

Publicat

pe

De

România a atins recorduri absolute la prețurile energiei, conform Cotidianului Național dezvăluit într-un articol semnat de jurnalista Claudia Marcu. Unul dintre factorii perturbatori importanți ai pieței este faptul că Ucraina importă energie în mod constant, conform declarațiilor ministrului Sebastian Burduja. Recent, România a înregistrat prețuri record la energie, cu o creștere de 900% față de Franța și Germania. Autoritățile susțin că plafonarea prețului împiedică fluctuațiile extreme, dar evită să discute despre consecințele eliminării acestui plafon.

Situația din piața energetică a României în ultimele zile prevestește dezastrul iminent. De fapt, dezastrul este deja prezent și este acoperit de plafonarea prețurilor suportată de români, deoarece diferențele de preț sunt compensat de furnizori. Cel mai recent record șocant al prețului spot al energiei a fost de 560 euro/MWh, cu o creștere de 900% față de Germania și Franța. Situația este amplificată de criza capacităților de producție din țară și de exporturile obligatorii către Ucraina și Republica Moldova.

Ministrul Sebastian Burduja a fost întrebat repetat la dezbaterea publică cu privire la noua Strategie Energetică a României despre măsurile pe care intenționează să le adopte pentru a reduce prețurile la energie, însă acesta a refuzat să ofere un răspuns clar. Politica energetică din ultimii ani, cu implicarea liberalilor Virgil Popescu și Sebastian Burduja la conducerea ministerului cel mai important în această perioadă tulbure, pare să nu aibă soluții viabile.

Este evident că accentul repetat pe sursele de energie regenerabilă, conform discursului Comisiei Europene, care în prezent nu pot fi integrate în sistem din lipsa investițiilor în rețele, nu a adus îmbunătățiri semnificative. Chiar și energia nucleară, inclusiv reactoarele clasice, nu reprezintă o soluție imediată, dat fiind că aceste proiecte necesită un timp îndelungat și incert până la finalizare.

Într-o încercare de a calma opinia publică după creșterea drastică a prețurilor la energie, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a menționat că prețurile sunt plafonate, însă nu a abordat subiectul liberalizării pieței în aprilie 2025. Printre justificările ministrului pentru creșterea prețurilor s-a numărat faptul că nu au fost condiții favorabile pentru producția eoliană în România și țările învecinate.

Sistemul energetic european se confruntă cu provocări semnificative, iar România nu face excepție. Lipsa vântului, de exemplu, a dus la importuri semnificative de energie în țara noastră. Ministrul Energiei a explicat că lipsa energiei ieftine din statele occidentale se resimte în România, deoarece aceasta ar fi reținută în Ungaria. În această situație, investițiile în interconexiuni devin inutile dacă nu putem beneficia de prețurile avantajoase din țările dezvoltate.

Această perioadă de temperaturi ridicate a afectat producția de energie, generând prețuri mari, în special în orele cu o producție redusă din surse solare. Fluxul Dunării este sub media multianuală, iar perspectivele pentru producția hidroelectrică sunt reduse din cauza condițiilor meteorologice. Totodată, retragerea din exploatare accidentală a U10 CNE Kozlodui 1.000 MW și alte probleme în regiune afectează disponibilitatea de energie.

Este important să înțelegem că situația actuală din piața energetică nu este sustenabilă pe termen lung și că soluțiile viabile trebuie identificate și implementate corespunzător pentru a evita crizele energetice viitoare.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

reîncărcare Orange reîncărcare Orange
Actualitate16 ore ago

Ce avantaje ai la reîncărcare Telekom prin incarca.ro?

Să cumperi o reîncărcare Telekom a devenit un procedeu foarte simplu în 2024, din cauza dezvoltării internetului și implicit a...

Exclusivo zi ago

Neclare și nocive: Provocările legate de reglementarea conducerii sub influente psihoactive în România

Sindicatul Diamantul, prin Emil Pascut, dezvăluie că suntem expuși riscului grav de a conduce sub influența substanțelor psihoactive, nu doar...

Exclusiv2 zile ago

Cheltuieli bugetare “ciudate” ale tandemului Ciolacu – Oprea/Partea a II a

Revenim cu noi date referitoare la modul cum sunt cheltuiti banii contribuabililor de catre ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, Radu...

Exclusiv2 zile ago

Rectificări esențiale pentru OUG-ul 24/2024: Ajustări cruciale pentru respectarea prezumției de nevinovăție

După neclaritățile provocate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne în urma promulgării OUG nr. 24/2024, menită să îmbunătățească siguranța rutieră, au...

Exclusiv2 zile ago

Controverse și opacitate în procesul de concursuri la Ministerul Afacerilor Interne – Perspectiva Sindicatului Național DECUS

A avut loc ședința Grupului de Dialog Social la Ministerul Afacerilor Interne, fiind prezent pe ordinea de zi Proiectul OMAI...

Exclusiv3 zile ago

Investigarea acuzațiilor de poliție Sindicală și implicarea Serviciilor de Informații la IPJ Neamț: Sindicaliștii Europol aduc dovezi

Sindicatul Europol Neamț a ridicat acuzații serioase într-o postare pe pagina sa de Facebook împotriva IPJ Neamț, sugerează existența unor...

Exclusiv3 zile ago

Testele rapide în Poliția Română și provocările Toxicologiei: Dezbateri și clarificări

Dezbaterile recente au evidențiat diferențele dintre testele rapide de screening utilizate de Poliția Română și testele diagnostice confirmatorii efectuate la...

Exclusiv4 zile ago

Scandalul Organigramei Politiei Locale Ploiesti: Alerta dată de fostul consilier al Primarului Volosevici

Fostul consilier onorific al primarului Volosevici, Gerard Georgescu, trage un nou semnal de alarmă: „Opriți, nașii, finii și amantele, ultimele...

Exclusiv5 zile ago

Redefinind standardul: Sindicatul Europol aduce lumina asupra erorilor în anunțurile de recrutare

Sindicatul Europol atrage atenția asupra erorii apărute pe site-ul oficial al MAI referitoare la viitoarele angajări: „Ar fi corect să...

Exclusiv5 zile ago

Scandal în Poliția Română: Cum un șef a pus normă de amenzi și a denunțat subalternii pentru avertismente prea multe

„Până aici s-a ajuns” – acesta este nivelul unui șef din Poliția Română. Sindicatul Sidepol a dezvăluit preocuparea legată de...

Exclusiv5 zile ago

Mărturie de profesionalism: polițiștii români și exemplul lor de solidaritate în trafic

Polițiștii români demonstrează încă o dată solidaritate și profesionalism în trafic, conform Sindicatului Europol Ieri dimineață, în jurul orei 07:30,...

Actualitateo săptămână ago

Descopera Magia Amintirilor Cu Cabina Foto Fantastic – Cabina Foto Ploiesti

Organizarea unui eveniment special poate fi o provocare, dar și o oportunitate de a crea amintiri de neuitat. Indiferent dacă...

Exclusivo săptămână ago

Transparență sau aparente? O privire critică asupra activității DGA în prevenirea corupției

DGA, aparent preocupată de transparență și prevenirea corupției, este descrisă de Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul ca un ciob...

Exclusivo săptămână ago

Jocurile de putere și corupția în Interiorul MAI: corupția și complicitatea în spatele Excelenței

S-a primit de la IPJ Galați un răspuns la o plângere prealabilă pe tema excelenței, după cum a dezvăluit Emil...

Exclusivo săptămână ago

Jocuri dubioase politico-economice: Oprea și Santierul Naval 2 Mai/Cheltuieli bugetare ale tandemului Ciolacu – Oprea

Concluzionând, implicarea lui Ștefan-Radu Oprea în scandalurile de spălare de bani și mafia deșeurilor pune România și industria de armament...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv