Connect with us

Featured

Israelul a comasat 100.000 de militari la graniţa cu Fîşia Gaza în pregătirea unei ofensive terestre împotriva Hamas

Publicat

pe

Operaţiunea, care pare iminentă, vine la două zile după ce Hamas a efectuat un atac surpriză în interiorul Israelului, terestru, aerian şi maritim, lansând şi peste 3.000 de rachete, unde peste 700 de israelieni au fost omorâţi, 2.000 răniţi şi 100 răpiţi, urmat de lovituri aeriene israeliene, care au dus la moartea a 413 palestinieni.

Pe străzile Israelului s-au văzut coloane de blindate, iar armata a chemat rezerviştii la unităţi.

În timp ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis „răzbunare” împotriva Hamas şi a militanţilor din Gaza, Israelul a efectuat 800 de lovituri aeriene de la atacul de sâmbătă. Dar, cu peste 100 de israelieni capturaţi, despre care se crede că se află în Gaza, planurile pentru o invazie terestră sunt din ce în ce mai complicate. Liderul mişcării Jihadul Islamic a declarat că grupul său caută un schimb de prizonieri.

Statele Unite au anunţat că mută în zonă un grup de nave, măresc numărul de aeronave F-15, F-16, F-35 şi A-10 şi livrează Israelului mai multe tipuri de muniţie, printre care rachete pentru sistemele antiaeriene.

Portavionul american, USS Gerald R. Ford (CVN-78), precum şi celelalte nave din Grupul de Lovire 12, care include crucişătorul din clasa Ticonderoga USS Normandy (CG-60), precum şi distrugătoarele din clasa Arleigh Burke USS Ramage (DDG-61), USS McFaul (DDG-74) şi USS Thomas Hudner (DDG-116) se îndreaptă spre estul Mediteranei într-o „demonstraţie de sprijin” pentru Israel şi pentru a ajuta, de asemenea, la posibila evacuare a cetăţenilor americani din ţară, arată AP.

Secretarul Ligii Arabe, Ahmed Abu al-Ghaith, merge luni la Moscova să discute cu Serghei Lavrov despre războiul din Israel. Rusia este printre puţinele state care nu au condamnat atrocităţile comise de HAMAS şi a cerut doar reducerea violenţelor de ambele tabere prin negocieri.

Israelul încearcă să limiteze războiul doar la Fâşia Gaza, dar a dislocat armata şi în nord, de unde se aşteaptă la reacţii din partea grupării Hezbollah din Liban, care duminică a tras mai multe proiectile spre Israel.

Wall Street Journal a raportat duminică că Iranul a dat undă verde operaţiunii Hamas în urma unei întâlniri de la Beirut. Evoluţiile şi declaraţia de război a Israelului marchează cea mai gravă escaladare dintre Israel şi Hamas din mai 2021. Cu toate acestea, într-o declaraţie pentru Al-Monitor, misiunea iraniană la Naţiunile Unite din New York a declarat că Iranul nu a dat undă verde unor astfel de decizii. (F. Jipa).

Sursă foto: IDF

Exclusiv

Poliția Română destructurează rețele infracționale în urma unor ample acțiuni de combatere a criminalității economice

Publicat

pe

De

Acțiuni de amploare 

Polițiștii specializați în investigarea criminalității economice au desfășurat 21 de acțiuni de amploare, rezultând instituirea de măsuri asigurătorii de peste 44 de milioane de lei. Au fost puse în aplicare 129 de mandate de percheziție domiciliară și 36 de mandate de aducere, dispunându-se măsuri preventive față de 18 persoane. Bunuri indisponibilizate includ bijuterii, țigarete, tutun, alcool, bani și produse alimentare, cu o valoare totală estimată la peste 45 de milioane de lei.

Exemple de acțiuni:

1. Dosar de corupere a alegătorilor (20 martie 2025): 17 percheziții domiciliare în București și nouă județe. Acțiunea a vizat documentarea activității infracționale a unor persoane suspectate de corupere a alegătorilor, cu participarea a numeroase unități de poliție și a Institutului Național de Criminalistică.

2. Dosar de delapidare (14 martie 2025): 15 percheziții domiciliare în Cernavodă și Hârșova, la sediul unei societăți comerciale și la domiciliile a 11 persoane. Cercetările au vizat un director general și directorul economic, suspectați de delapidare prin însușirea unor avansuri salariale și întocmirea unor documente fictive. Au fost ridicate înscrisuri, telefoane mobile, un laptop și 2.000 de euro (instituită măsura asigurătorie a sechestrului).

3. Dosar de infracțiuni silvice (20 martie 2025): 11 percheziții domiciliare în Dumitra și Tărpiu. Un pădurar a fost reținut pentru 24 de ore, apoi plasat sub arest la domiciliu, fiind suspectat de tăiere ilegală de arbori și falsificarea documentelor. Alte 16 persoane au fost aduse la audieri, iar 3 au fost plasate sub control judiciar. Au fost ridicate motoferăstraie, telefoane mobile și identificate mijloace de transport implicate în infracțiuni. Prejudiciul estimat este de aproximativ 55.000 de lei.

Cercetările continuă în toate cele trei cazuri, sub coordonarea procurorilor. (Sava N.).

Citeste in continuare

Featured

Violența domestică în România: Date statistice din primele două luni ale anului 2025

Publicat

pe

De

Scădere a infracțiunilor, dar persistența fenomenului

În primele două luni ale anului 2025, Poliția Română a înregistrat o scădere cu 13,4% a faptelor penale legate de violența domestică față de aceeași perioadă a anului 2024 (de la 9.272 la 8.026 de fapte). Scăderi s-au înregistrat la lovire sau alte violențe, amenințări și nerespectarea ordinelor de protecție provizorii. Cele mai frecvente infracțiuni rămân lovirea sau alte violențe (57%) și amenințarea (12%), reprezentând peste 69% din total.

Măsuri de protecție și intervenție

Poliția a emis 1.752 de ordine de protecție provizorii, dintre care 675 au fost confirmate de instanțe. În aceeași perioadă, au fost înregistrate 19.257 de intervenții în cazuri de violență domestică (9.563 urban, 9.694 rural). Instanțele au emis 1.972 de ordine de protecție, inclusiv cele 675 provenite din ordine provizorii. Au fost sesizate 860 de infracțiuni legate de nerespectarea ordinelor de protecție, dintre care 102 pentru nerespectarea ordinelor de protecție provizorii.

Aplicarea unor măsuri suplimentare

Măsura obligării agresorului de a purta un dispozitiv electronic de supraveghere a fost aplicată în 317 situații. În 1.188 de cazuri, victimele au refuzat această măsură. Poliția Română subliniază importanța prevenirii și combaterii violenței domestice ca o prioritate, menționând eforturile de îmbunătățire a mecanismelor de lucru pentru protecția victimelor și tragerea la răspundere a agresorilor.

Citeste in continuare

Anchete

Poliția Română readuce în țară cinci persoane urmărite internațional

Publicat

pe

De

Operațiune de transfer din Italia și Franța

Poliția Română a transferat în țară cinci persoane aflate sub mandate de executare a pedepselor privative de libertate sau mandate de arestare preventivă. Operațiunea a implicat transferuri din Italia și Franța.

Detalii despre persoanele transferate

  • Un bărbat de 45 de ani din Galați: Urmărit pentru lipsire de libertate ilegală (mandat de arestare preventivă emis de Judecătoria Sectorului 1). Transferat din Italia.
  • Un bărbat de 33 de ani din Mureș: Urmărit pentru trafic de droguri de risc (mandat de executare a pedepsei de 4 ani și 6 luni emis de Tribunalul Mureș). Transferat din Italia.
  • Un bărbat de 23 de ani din Vaslui: Urmărit pentru tâlhărie (mandat de executare a pedepsei de 3 ani emis de Judecătoria Huși). Transferat din Italia.
  • Un bărbat de 52 de ani din Mehedinți: Urmărit pentru infracțiuni la regimul rutier (mandat de executare a pedepsei de 1 an, 11 luni și 10 zile emis de Judecătoria Câmpulung Moldovenesc). Transferat din Italia.
  • Un bărbat de 60 de ani din Dolj: Urmărit pentru lovire sau alte violențe (mandat de executare a pedepsei de 1 an emis de Judecătoria Băilești). Transferat din Franța.

Executarea mandatelor

Toate cele cinci persoane au fost introduse în unități de detenție pentru executarea mandatelor emise. (Paul D.).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv16 ore ago

Poliția Română destructurează rețele infracționale în urma unor ample acțiuni de combatere a criminalității economice

Acțiuni de amploare  Polițiștii specializați în investigarea criminalității economice au desfășurat 21 de acțiuni de amploare, rezultând instituirea de măsuri...

Exclusiv2 zile ago

Vălenii de Munte: Caracatița și „Blondul” – Show-ul corupției în prime time

Joc de culise în Vălenii de Munte Stimați telespectatori/cititori, faceți-vă comozi și pregătiți popcornul, căci telenovela corupției din Vălenii de...

Exclusiv2 zile ago

Decizie crucială a ICCJ: Lipsa retroactivității majorărilor salariale pentru specialiști

Clarificări legale privind drepturile salariale Prin Decizia 105 din 09.12.2024, publicată în Monitorul Oficial al României pe 14.02.2025, Înalta Curte...

Exclusiv3 zile ago

Scandal la IPJ Mehedinți: Șef amendat, subalterni hărțuiți

Un comisar-șef amendat pentru nerespectarea regulilor de circulație declanșează un val de intimidare și hărțuire în cadrul IPJ Mehedinți. Sindicatul...

Exclusiv3 zile ago

Guvernul vrea să evite procesele privind salariile personalului din sistemul public de apărare, ordine publică și securitate

Un proiect de ordonanță de urgență, înregistrat la Consiliul Economic și Social la 20.03.2025, urmărește plata diferențelor salariale restante pentru...

Exclusiv3 zile ago

Un milion de euro pentru plimbări în parc: Luxul de la ANP în contrast cu realitatea din penitenciare

Dezvăluirile privind cheltuielile exorbitante ale ANP încep să prindă contur. În timp ce angajații din penitenciare se confruntă zilnic cu...

Exclusiv4 zile ago

Castelul de cărți de joc in scandalul White Tower & City Gate-Rețeaua de corupție imobiliară: Milioane furate, acte fără număr

Escrocheria imobiliară de milioane: O rețea de corupție la nivel inalt dezvăluită de Incisiv de Prahova Un act notarial fără...

Exclusiv4 zile ago

Concurs ANP: suspiciuni de nereguli la selecția directorilor adjuncți economico-administrativi

Concursul pentru ocuparea funcțiilor de director adjunct economico-administrativ în cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) este marcat de suspiciuni privind...

Exclusiv4 zile ago

Sinfonia corupției – Blondu’, primarul și lemnul putred: O comedie neagră prahoveană – PAMFLET

Balada Prahoveană: Un cântec de porci, lemn, și mașini BBC Sunetul fanfarei se estompează, înlocuit de grunțâitul porcilor și scârțâitul...

Exclusiv4 zile ago

Haos și bădărănie în Penitenciarul Botoșani: un ofițer ANP jignit de colegi

Un incident recent petrecut la Penitenciarul Botoșani scoate la iveală o problemă gravă de comportament și lipsă de disciplină în...

Exclusiv5 zile ago

Mandat eșuat al ANP în asigurarea siguranței penitenciarelor

Analiză critică a situației din sistemul penitenciar românesc Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a publicat o analiză...

Exclusiv5 zile ago

Ministrul Justiției, Radu Marinescu, vizită inedită la Penitenciarul Deva: un semnal puternic pentru reforma sistemului penitenciar

Angajament pentru condiții îmbunătățite de detenție și muncă Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a efectuat o vizită la Penitenciarul Deva, marcând...

Exclusiv5 zile ago

Sporuri salariale la MAI: SPR Diamantul acuză lipsă de transparență și interpretare abuzivă a legii

Vitalie Josanu denunță risipă de fonduri publice și responsabilitatea conducerii MAI Președintele SPR Diamantul, Vitalie Josanu, denunță nereguli grave în...

Exclusiv5 zile ago

Deficiențe grave în supravegherea privării de libertate în București

Probleme sistemice în penitenciare Un raport recent al Inspecției Judiciare scoate la lumină o serie de deficiențe alarmante în activitatea...

Exclusiv6 zile ago

Scandal electoral în penitenciar: Acuzații grave de manipulare și presiuni

Presiuni, dezinformare și implicarea deținuților într-un joc electoral murdar Un nou scandal zguduie sistemul penitenciar românesc. Informații obținute de la...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv