Administratie
Nu puține sunt cazurile în care sportivii aleg cariera militară, aceasta fiind văzută ca o continuare a celei sportive

Succesul carierei unui sportiv de performanță este condiționat de respectarea unui anumit stil de viață, combinat cu un program strict de antrenament.
Doi dintre militarii Batalionului 96 Geniu Cetatea București se regăsesc în această descriere, în armată descoperind liantul dintre două etape importante ale vieții lor.
Soldatul Andra Oprișan are 26 de ani, este pionier în Compania geniu luptă. Datorează actualul statut profesional unui program de popularizare a carierei militare desfăşurat în şcoala gimnazială brăileană în care a învăţat.
În clasa a VIII-a, au venit în şcoala noastră câteva persoane, haina lor militară fiind prima care mi-a sărit în ochi.
Ne-au vorbit despre armată, despre ce presupune îmbrăţişarea carierei militare, prezentându-ne diverse oferte de la colegiile militare.
Am hotărât atunci că este calea potrivită firii mele sportive, dar părinţii mei mi-au tăiat elanul, spunându-mi că trebuie să mă gândesc mai bine, că îmi va fi greu. Am dat înapoi, dar am rămas cu gândul la această clipă.
După absolvirea liceului şi a unei facultăţi de biologie, a decis că intrarea în sistemul militar este cea mai bună decizie din punct de vedere profesional.
Cariera militară a venit, de fapt, ca o completare firească a drumului pe care deja intrase, marea sa pasiune fiind fitnessul, sport pe care îl practică de opt ani.
Experienţa acumulată i-a adus şi şansa de a deveni instructor-colaborator al unei firme care deţine o sală, unde transmite clienţilor o parte din exuberanţa şi tenacitatea sa.
Nu întâmplător, la finalul gimnaziului şi după m-am gândit la armată. Dintotdeauna, am fost o persoană atrasă de sport.
Timp de patru ani, am făcut tenis de câmp, alţi şase ani dedicându-i handbalului. În prezent, inspirată de prietenul meu care practică boxul, sacii de antrenament şi-au găsit un nou adversar în pumnii mei.
Sunt convinsă că sportul mi-a modelat caracterul, dându-mi tăria necesară de a înfrunta viaţa cu încredere în forţele proprii. Poate că tocmai de aceea primul contact cu realitatea cazonă nu a fost unul dezarmant, spune Oprișan.
Pontonierii Batalionului 72 Geniu General Constantin Savu din Brăila au primit-o, anul trecut, în rândurile lor, ca proaspăt recrut, iar, în prezent acumulează cunoştinţe specifice la Batalionul 96.
Am locuit opt ani în București, fiind hotărâtă să revin aici, şansele de a continua, în paralel, ca instructor de fitness fiind mult mai mari decât dacă aş fi rămas la Brăila.
Este hotărâtă să transfere o parte din caracterul său combativ cât mai multor colegi dornici să se dezvolte armonios cu ajutorul sportului.
Cu sprijinul colegilor, s-a implicat activ în modificarea şi amenajarea sălii de sport din unitate.
Am liber de la comandantul batalionului să îmi pun în practică ideile, am făcut câteva modificări.
Nu pot decât să sper că şi colegii mei vor fi încântaţi de cum arată sala de sport, că vor intra cât mai des în ea, iar, dacă vor avea nevoie de ajutor, pot apela la mine oricând doresc.
Am observat că vin din ce în ce mai des la sală. Aş vrea să duc pregătirea sportivă la un alt nivel, dacă şi reacţiile colegilor vor fi încurajatoare. Un militar ar trebui să fie, în primul rând, sportiv.
Acum, când îşi văd fiica în haină militară, părinții nu mai au în faţă fiinţa plăpândă din gimnaziu despre care credeau că nu se va descurca într-un colegiu militar.
Brusc, tata şi-a adus aminte că a regretat când, la finalul stagiului militar obligatoriu, nu a rămas în sistem, iar acum îmi spune că e mândru de reuşita mea.
Chiar dacă încă este la început de drum, spune că cel mai bine şi-a însuşit informaţiile practice din timpul cursurilor de acordare prim ajutor.
În poligonul Cincu am făcut un astfel de curs, acolo dându-mi seama cât este de important să ştii cum să îţi ajuţi camaradul aflat în dificultate.
Clienţii cărora le este instructor de fitness se schimbă puţin la faţă când află că este militar.
Îmi pun tot felul de întrebări, cei mai mulţi spunându-mi, glumind, să nu cumva să îi pun să facă târâş pe coate şi genunchi.
Spune că fitnessul e un sport în cadrul căruia programul de nutriţie este esenţial. Chiar dacă sălile sunt tot mai pline, poate ar trebui ca oamenii să fie mai bine informaţi despre ceea ce înseamnă fitness.
Mulţi vin la sală cu percepţii greşite, după ce au citit diverse informaţii pe internet. Clienții mei vin la sală mai mult pentru a slăbi, din cauză că, în viaţa cotidiană, au un regim alimentar haotic.
Tinerilor interesaţi de cariera militară le transmite să se pregătească foarte bine pentru probele fizice, iar apoi, în funcţie de ceea ce îşi doresc pentru viitor, să înveţe permanent şi să nu cedeze psihic, indiferent de greutăţile întâmpinate.
Nu îmi văd viitorul altundeva decât în armată, mi-am propus să devin ofiţer cândva, sunt deschisă la provocări.
Dacă ar fi să schimb arma geniu, aş alege cercetarea, o armă activă, care presupune multă deplasare în teren, a încheiat soldatul Andra Oprișan.
Sergentul Valentin Ivan are 34 de ani, este şef formaţiune de lucru, având în subordine o parte din oamenii care fac diferite reparaţii în cazarmă.
Este sportiv de performanță, momentan punând în aşteptare această carieră. A practicat rugby la cel mai înalt nivel, la Dinamo Bucureşti, iar, în prezent, este liber de contract.
Ţelul său este de a activa încă doi ani la un club de rugby, după care să renunţe definitiv la cariera de jucător activ.
Acum, armata este prioritară pentru el. În februarie, pe filieră indirectă, a început cursurile Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre Basarab I, pe care a absolvit-o după şase luni.
Am fost atras de sistemul militar, după o viață petrecută în cantonamente şi turnee. Privaţiunile şi conduita unui sportiv de performanţă sunt asemănătoare celor din armată, astfel că intrarea în sistemul militar poate fi privită ca o continuare a carierei sportive.
Am privit cele şase luni de şcoală ca pe un cantonament la munte. Împărţirea zilei după un anumit program a fost o rutină cu care eram obişnuit. Tot ceea ce fac acum mi se potriveşte ca o mănuşă, spune sergentul.
În scurta perioadă petrecută la Batalionul 96, nu a avut probleme în exercitarea funcţiei de comandă.
Pe lângă nenumăratele meciuri în care am fost căpitan de echipă, rolul meu era acela de coordonator de joc.
Păstrând proporţiile şi glumind puţin, am obţinut transferul, dar mi-am păstrat funcţia şi rolul în echipă.
Joacă rugby din 1996, ultimul meci disputându-l anul trecut. Din 2004-2005, au început convocările la loturile naţionale de copii și juniori, iar, în urmă cu doi ani, a fost ultimul meci la lotul naţional de rugby în şapte.
Din păcate, comparativ cu fotbalul, rugbyul este foarte puţin mediatizat. Este un sport antrenant dacă reușești să treci peste loviturile caracteristice și începi să înțelegi modul și ideea de joc.
Dacă nu aș fi făcut rugby, cred că aș fi mers la handbal. Este concentrat pe asimilarea cât mai multor cunoștințe despre conduita și disciplina militară, considerând că are nevoie de formarea unei memorii gestuale care să-i contureze imaginea unui adevărat militar.
Nu am încă bine formate toate deprinderile de militar. Nu mi-am propus decât să învăț cât mai multe, pentru a îmi face treaba eficient.
Are mai mulți colegi sportivi care au intrat în sistemul militar, evoluția lor ulterioară determinându-l să le urmeze exemplul.
Cariera de rugbist în România nu este recompensată pe măsura efortului depus, fiind un sport care nu atrage bugete precum cele alocate fotbalului, de pildă.
Tinerilor care își doresc să îmbrace haina militară le spun să se informeze despre ceea ce presupune armata și să își pună o întrebare esențială: este o carieră care mi se potrivește?
Este în anul al doilea la o facultate cu profil sportiv, iar un viitor grad de ofițer pe filieră indirectă i se pare o țintă realizabilă. (Liviu Anghel).
Administratie
Minor dispărut găsit de polițiști în comuna Popești, Județul Vrancea
Administratie
Cartea electronică de identitate disponibilă incepând de azi în București

Începând cu data de 24 aprilie 2025, cetățenii români cu vârsta de peste 14 ani care au domiciliul în municipiul București vor putea solicita eliberarea Cărții Electronice de Identitate (CEI). Programul de eliberare va varia în funcție de fiecare sector, astfel:
- Sector 1 – începând cu ora 11.00
- Sector 2 – începând cu ora 09.00
- Sector 3 – începând cu ora 11.00
- Sector 4 – începând cu ora 10.00
- Sector 5 – începând cu ora 09.00
- Sector 6 – începând cu ora 10.00
Programările se vor efectua exclusiv online prin intermediul portalului HUB Servicii MAI, accesibil la adresa https://hub.mai.gov.ro/cei/programari/. Estimăm că primele cărți electronice de identitate vor ajunge la cetățeni începând cu 12 mai 2025.
Opțiuni disponibile pentru cetățeni
Cetățenii pot exprima opțiunea de a solicita o Carte Electronică de Identitate în orice moment, indiferent de termenul de valabilitate al actualului act de identitate. Până la finalizarea extinderii emiterii la nivel național, termenul mediu de soluționare a cererii și eliberarea CEI va fi de aproximativ 10 zile. Odată ce CEI va deveni operațional la nivel național, perioada de așteptare pentru eliberarea documentului va fi redusă.
Cetățenii vor avea posibilitatea de a alege între eliberarea Cărții Electronice de Identitate sau a unei Cărți de Identitate Simple, care nu va avea suport electronic (cip) și care va fi disponibilă în ultima decadă a lunii mai 2025.
Costuri și beneficii
Prima Carte Electronică de Identitate se va elibera gratuit pentru cetățenii români cu vârsta de peste 14 ani, în limita fondurilor disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Ulterior, pentru eliberarea unei noi Cărți Electronice de Identitate, cetățenii vor plăti o taxă de 67 de lei. De asemenea, pentru eliberarea Cărții de Identitate Simple (CIS), va fi percepută o taxă de 38 de lei.
Beneficiile cărții electronice de identitate includ:
- Dimensiune standardizată, similară cardurilor bancare, conform normelor europene
- Elemente avansate de securitate, ce protejează împotriva falsificării și furtului de identitate
- Posibilitatea utilizării ca document de călătorie
- Acces facil la servicii electronice și opțiunea de a utiliza CEI pentru semnătura electronică.
Etape viitoare pentru extinderea emiterii
În următoarele două luni, se preconizează că CEI va fi disponibil la nivel național, prin serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor. Din luna iunie 2025, copiii sub 14 ani vor putea obține Cartea Electronică de Identitate, care va fi utilizată atât ca document de călătorie, cât și pentru stabilirea identității în cadrul procedurilor administrative, oferind o soluție mai eficientă decât utilizarea certificatului de naștere.
Începând cu 20 mai 2025, se vor elibera și Cărți de Identitate Simple (CIS), care nu vor conține suport electronic de stocare. Aceste inițiative subliniază eforturile autorităților de a moderniza și eficientiza procesele administrative, facilitând accesul cetățenilor la servicii esențiale. (Paul D.).
Administratie
România, in fața provocărilor: Creșterea economică estimată la 1,2% de către Banca Mondială

Banca Mondială a publicat recent raportul său ECA Economic Update, previzionând o creștere economică de doar 1,2% pentru România în anul 2025. Acest scenariu îngrijorător vine în contextul unei încetiniri generale a economiilor în curs de dezvoltare din regiunea Europa și Asia Centrală (ECA), estimată la 2,5% pentru perioada 2025-2026.
Contextul Provocărilor Economice
Raportul menționează o serie de factori care contribuie la această stagnare, inclusiv cererea externă mai slabă și o încetinire a activităților economice în Rusia. În 2024, creșterea în regiunea ECA s-a stabilizat la 3,6%, susținută de consumul privat și de creșteri ale salariilor reale, dar incertitudinile globale continuă să afecteze perspectivele de dezvoltare.
De asemenea, creșterea prețurilor la alimente și servicii a generat o inflație ridicată, care a ajuns la 5% în luna februarie 2025, comparativ cu 3,6% la jumătatea anului anterior. Această inflație crescută a determinat mai multe bănci centrale să majoreze ratele de politică monetară sau să amâne relaxarea.
Nevoia de Reformă și Investiții
În ciuda realizărilor din trecut, Banca Mondială subliniază că pentru a obține o expansiune economică mai puternică pe termen lung, țările din regiune trebuie să accelereze reformele structurale. Aceste reforme ar trebui să vizeze crearea unui sector privat dinamic, sprijinirea antreprenoriatului și îmbunătățirea adoptării tehnologiei.
„Investițiile în inovație, aprofundarea piețelor financiare și creșterea investițiilor în cercetare și dezvoltare sunt esențiale pentru a stimula creșterea economică și a menține competiția”, a declarat Ivailo Izvorski, economist șef al Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală.
Provocări pentru România
Pentru România, provocările sunt semnificative. Autoritățile nu au reușit să ofere soluții pentru reducerea prețurilor energiei, iar deficitul de energie rămâne o problemă gravă. Deși s-au anunțat contracte pentru energie regenerabilă, capacitățile noi de producție sunt insuficiente, iar problemele financiare persistente afectează stabilitatea economică.
Banca Mondială sugerează că regiunea are nevoie de un sector privat mai dinamic pentru a atrage capital și a crea locuri de muncă. „Stimularea concurenței este esențială pentru a permite dezvoltarea firmelor inovatoare și a crește productivitatea,” se arată în raport.
Concluzie
În concluzie, perspectiva de creștere economică de 1,2% pentru România în 2025 subliniază necesitatea urgentă de reforme și de investiții strategice. Autoritățile române trebuie să acționeze rapid pentru a aborda problemele structurale și a asigura o economie robustă și rezilientă în fața provocărilor globale.
-
Exclusivacum 3 zile
Sfârșit de epocă: Moartea Papei Francisc la 88 de ani marcheză o transformare globală
-
Exclusivacum 16 ore
Justiția sub atac: Inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Stavri Cătălin, în centrul unei controverse legate de abuzurile procurorilor
-
Exclusivacum 4 zile
Incident rutier: Șofer cu permis suspendat și alcoolemie mare, prins în urma unei urmăriri
-
Ancheteacum 4 zile
Femeie dispărută găsită moartă într-o acumulare de apă în satul Petreni
-
Exclusivacum 3 zile
Minunea de Paște la Baia Mare: Un bărbat in cărucior cu rotile își recapătă mobilitatea
-
Featuredacum 17 ore
Tensiuni în jurul Președintelui Curții Constituționale: Marian Enache și dosarul securității
-
Administratieacum 4 zile
Salvamontiștii din Bran intervin pentru recuperarea a doi turiști italieni blocați în Munții Bucegi
-
Administratieacum 2 zile
Modernizare și sustenabilitate: Hidro Prahova S.A. lansează un sistem de monitorizare a pierderilor de apă