Featured
SUA I-A DAT LUI ZELENSKI LANSATOARE DE RACHETE DEFECTATE INTENȚIONAT

(Preluare Inpolitics):
De la debutul invaziei ruse, Ucraina cere imperios americanilor lansatoare HIMARS de rachete cu rază lungă de acțiune, cele mai eficiente contra rușilor. În loc de rachete cu rază de 300 de mile, americanii au trimis pînă acum doar versiunile ”mini”, de 50 de mile, spre furia lui Zelenski. Iată însă că presa americană lansează o bombă azi: ca să fie și mai siguri că nu deranjează prea tare rușii, americanii au modificat lansatoarele HIMARS fără știrea ucrainenilor, făcînd imposibilă lansarea de ranchete cu rază lungă.
Informația explozivă e livrată de cotidianul american The Wall Street Journal care, citînd oficiali americani, scrie că Pentagonul a modificat în secret sistemele avansate de rachete pe care le-a trimis în Ucraina. Din iunie, SUA au furnizat Kievului 20 de sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS), dar ele sunt modificate într-un mod aparte, fără știrea părții ucrainene, astfel încât să nu poată trage rachete cu rază lungă de acțiune, a informat The Wall Street Journal, citând oficiali americani.
Potrivit interlocutorilor publicației, o astfel de măsură este necesară și pentru a preveni lansarea efectivă a rachetelor balistice ATACMS folosind instalațiile de care dispun Forțele Armate ale Ucrainei. Reprezentanții Pentagonului, ai Casei Albe și ai Forțelor Armate ale Ucrainei au refuzat să comenteze informațiile WSJ. Kievul a cerut de luni de zile rachete ATMS, subliniind că sistemul de rachete va fi folosit doar pentru a lovi ținte în interiorul Ucrainei.
Washingtonul a rezistat până acum, de asemenea, apelurilor senatorilor de a trimite drone foarte avansate Grey Eagle MQ-1C în Ucraina, din cauza temerilor că ar putea atinge ținte în Rusia și ar putea fi recuperate de forțele ruse.
Moscova, care a mustrat în repetate rânduri SUA pentru că ar înarma Ucraina, a avertizat Washingtonul să nu trimită Ucrainei armament mai avansat, mai amintește WSJ.
Actualitate
Ultima călătorie a Papei Francisc: Ceremonia funerară la Roma
Administratie
Performanțe remarcabile: Întoarcerea echipei Eastern Foxes de la Campionatul Mondial
Exclusiv
Schimbarea programului de lucru în Poliția Română va crește costurile și va complica serviciul polițienesc

Sindicatul Europol subliniază că actuala situație din Poliția Română reflectă proverbul „țara arde și babele se piaptănă”, evidențiind pasivitatea conducerii în fața crizei acute de personal.
Deficitul de personal face cazul și mai critic
În contextul în care Poliția Română se confruntă cu cel mai grav deficit de personal din istoria sa, unele structuri, cum ar fi polițiile orășenești și comunale, reușesc cu dificultate să asigure serviciile de ordine publică și rutieră. Între timp, câțiva șefi de inspectorate județene au decis modificarea programului de lucru al polițiștilor de ordine publică și rutieră, trecând de la ture de 12 ore la ture de 8 ore, cu 3 schimburi pe zi. Această schimbare este problematică, având în vedere că deja infrastructura este sub presiune și resursele sunt limitate.
Argumente nefundamentate
Argumentele aduse de conducerea Poliției Române pentru această modificare – cum ar fi eficientizarea cheltuielilor și asigurarea unui serviciu polițienesc corespunzător – sunt contestate de sindicaliști. Aceștia afirmă că, în realitate, această decizie va duce la o scădere a eficienței, crescând costurile pentru orele suplimentare, cheltuielile cu birotica și transportul.
Impactul modificării programului de lucru
În cazul în care la ture de 12 ore erau necesari 4 polițiști pentru a asigura serviciul, la programul de 8 ore este nevoie de 6 polițiști. În contextul deficitului actual, e imposibil de înțeles cum vor fi găsiți acești polițiști suplimentari. Pe lângă aceasta, va exista o majorare dramatică a cheltuielilor cu transportul, care ar putea să crească cu peste 100%, având în vedere numărul crescut de deplasări.
Riscuri pentru sănătatea polițiștilor
Schimbarea programului va avea și consecințe asupra sănătății polițiștilor. Trecerea la un program cu schimburi de 8 ore poate conduce la un risc crescut de burnout, astfel că numărul concediilor medicale ar putea crește. La turele de 12 ore, polițiștii beneficiază de un timp de odihnă semnificativ între ture, ceea ce nu va fi cazul în sistemul de schimburi de 8 ore.
Acțiunile Sindicatului Europol
Sindicatul Europol se opune ferm oricărei încercări de modificare a programului de lucru pentru polițiștii din structurile de ordine publică și a trimis deja notificări conduitei IPJ Arad, evidențiind disconfortul și obiecțiile membrilor. Până în prezent, peste 100 de polițiști au susținut acest demers și se așteaptă ca alții să li se alăture, continuând astfel lupta pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și protejarea drepturilor angajaților din domeniul ordinii publice. (Cerasela N.).
-
Exclusivacum 3 zile
Justiția sub atac: Inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Stavri Cătălin, în centrul unei controverse legate de abuzurile procurorilor
-
Exclusivacum 2 zile
Faraonul Volosevici: O comedie administrativă în Parcul Industrial Ploiesti
-
Exclusivacum 2 zile
ROF-ul ANP: O capodoperă birocratică fără substanță
-
Exclusivacum o zi
Modul controversat de a „plimba” deșeurile: Genesis Biotech Filipestii de Padure sub lupa
-
Featuredacum 3 zile
Tensiuni în jurul Președintelui Curții Constituționale: Marian Enache și dosarul securității
-
Exclusivacum 2 zile
Critici dure la adresa IGPR: interpretarea distorsionată a Ordinului S/108/2011
-
Exclusivacum 5 zile
Minunea de Paște la Baia Mare: Un bărbat in cărucior cu rotile își recapătă mobilitatea
-
Exclusivacum 16 ore
Schimbarea programului de lucru în Poliția Română va crește costurile și va complica serviciul polițienesc