Connect with us

Investigatii

La acest moment este cel mai bine plătit român!/Va opri guvernatorul Isărescu ”îngroparea”…?

Publicat

pe

Ultima ”desecretizare” a veniturilor legale ale acestuia, din anul 2019, înainte de pandemie, indicând că Traian Sorin Halalai câștiga, ca președinte Executiv al băncii DE STAT – EXIMBANK suma de 2.100.000 lei drept contract de mandat! Plus 250.000 lei, indemnizație de la comitetul interministerial de garantare. Bani cu care, la o adică, poate justifica de acum inevitabilele dezvăluiri despre ”bombele imobiliare” date…

(Preluare National – Catalin Tache):

Totuși, atotinfluența bancherului Halalai nu este dată nici de averea personală și nici măcar de faptul că nu este om de afaceri sau companie care să nu râvnească la împrumuturile ”girate de stat” care se află în ”pixul lui Halalai”. Miliardarul Gabi Comănescu știind cel mai bine de ce… Dar legendarea unui Halalai numit încă în sistem ”Omul Roz” – din motive pe care poate doar cei mai intimi colaboratori le-or cunoaște – de ”greu de ucis” a survenit nu neapărat la numirea sa în fruntea EximBank.Deși aceasta a fost una extrem de greu de ”digerat” de către lumea bancară, ținând cont de sancțiunile primite de acesta, înainte de ”înscăunare”. Dar mai ales pentru că, după ce în urma primei serii de dezvăluiri ”NAȚIONAL”, Halalai a ”defilat” prin fața DNA, acesta a intrat apoi numai pe ușa din spate a instituției! În timp ce ”cozile” de ”turnați” de pe scările de pe Știrbei deveneau tot mai lungi. Cam după fiecare nouă ”spovedanie” a unui Traian Halalai care, zilele trecute, tocmai ce pusese șampania la rece, pentru ”îngroparea mortului” de la ”Banca Românească”, pe 31 decembrie.

Vlad Stoica, recompensat nu doar cu milion, dar și cu președinția ANCOM…?

Numai că, ghinion, un control de ultimă oră declanșat de către Banca Națională a României tocmai cu privire la această extremă păguboasă schemă premeditată de ”fuziune”, una mai mult pe persoană fizică și care a costat deja statul român 320 milioane de euro s-ar putea să strice petrecerea ”băieților veseli” ai sistemului. Cei veșnic aflați în spatele unui Halalai care ar trebui să nu uite cum a ajuns la EximBank… Pentru că, iată, nici noi nu am uitat. Așa că asigurările primite de Halalai – mai ales după ce și-a onorat toate ”datoriile” – cu privire la faptul că ar fi fost distruse contractele ”împrumutului grecesc” le spulberăm chiar astăzi!

Teodorovici și Dăncilă i-au ținut ”spatele”

Publicând o primă parte a documentelor aflate în posesia noastră, tocmai pentru ca timoratele instituții ale eșuatului stat român să nu își justifice apoi neputința profesională prin tradiționalul ”dacă știam”…

Amendat… Împrumutat… Audiat…

Deci, pe 25 septembrie 2012, Ministerul Finanțelor Publice, acționarul majoritar al EximBank convoca Adunarea Generală a Acționarilor, pentru ”executarea” propunerii premierului Victor Ponta de a fi numit în fruntea celei mai râvnite sinecuri politice din România un anume Traian Sorin Halalai. Având la acel moment o ”gaură neagră” în CV-ul oficial prezentat în ședința AGA. Și anume faptul că, după cum reiese din documentele publicate astăzi, pe când activa ca reprezentant al compartimentului Control Intern la ING Securties, a avut mari probleme cu Comisia Națională a Valorilor Mobiliare. CNVM constatând încălcarea normelor de funcționare și autorizare privind efectuarea unor tranzacții bancare, astfel că a dispus sancționarea sa contravențională. Numai că, dintre toți bancherii, ulterior acestei sancțiuni, BNR a aprobat ca tocmai Halalai să devină director adjunct și membru în Consiliul de Administrație la Banca Românească.

DOCUMENTE. Contractele de împrumut dintre Halalai și Kouninis și Kitsopanos

Exact acolo de unde a împrumutat apoi mari sume de bani! Cash! Pe persoană fizică! De la doi directori greci ai Băncii Românești unde lucra! Este vorba despre Kouninis Efstathios și Kitsopanos Alexandros. Cei care, în nume strict personal, l-au împrumutat pe Traian Sorin Halalai cu diverse sume de bani, totalizând peste un milion de euro! Printre care două tranșe de câte 250.000 euro și 550.000 euro, după cum reiese din contractele publicate. Fără a cere însă niciun fel de dobândă, nici măcar una simbolică, de la Traian Halalai! Numai că, în urma documentelor publicate de ”NAȚIONAL”, DNA a deschis ulterior o anchetă penală. Chiar pe baza informației că, stranie coincidență, ”prețul corect” pentru care Vlad Stoica – fostul șef al Cancelariei premierului Victor Ponta – s-a zbătut pentru numirea lui Halalai în fruntea EximBank fiind tot un milion de euro!

Bancherul Halalai, amendat de CNVM

Exact suma împrumutată cu puțin timp înainte de Halalai de la cei doi directori greci de la ”Banca Românească”. Astfel că Halalai a fost audiat cu tam-tam-ul mediatic al acelor vremuri. Numai că, brusc, DNA nu a mai îndrăznit să își ridice privirile feciorelnice spre bancherul acuzat că i-ar fi plătit omului de încredere al lui Victor Ponta, ”Vlăduț” Stoica, un milion de euro. Bani împrumutați personal de la ”persoanele fizice” Kouninis Efstathios și Kitsopanos Alexandros, directori de la ”Banca Românească”…

A luat un milion, a dat 320 de milioane!

Neputința procurorilor și a tuturor celorlalte instituții devenind deja jalnică odată cu episodul în care noul ”jupân” al Băncii totuși de stat EximBank și-a plătit datoriile personale față de grecii de la ”Banca Românească”. Dintre toate băncile din țară, EximBank-ul lui Halalai cumpărând tocmai banca grecească ai cărei directori îl împrumutaseră, fără dobândă, cu un milion de euro! Dar insolitul ”paraîndărăt” a fost de această dată de 320 milioane euro! Bani plătiți de români, pentru ”fuziunea prin absorbție” a Băncii Românești de către EximBank. Mișcare inițiată de datornicul pe persoană fizică Traian Sorin Halalai din postura de președinte al EximBank. Și ”acoperită” în CSAT de Eugen Orlando Teodorovici și o Viorica Dăncilă care nu îi putea refuza nimic mai tânărului său ministru…

Mai sunt doar 261 de ani…

Doar atât mai are statul român pentru a amortiza investiția făcută din bani publici, prin EximBank, pentru ”înghițirea” Băncii Românești. Pentru că, deși ”business plan”-ul inițial se baza pe un profit de 30 milioane euro anual, iată că în primele 10 luni ale lui 2021 au încasat doar… 1,4 milioane euro.

Va opri guvernatorul Isărescu ”îngroparea”…?

Dar, dacă pe 31 decembrie se declară ”închisă” oficial ”fuziunea” dintre EximBank și Banca Românească, deși aceasta nici măcar nu a mai fost trecută printr-o sentință judecătorească definitivă, atunci chiar că ”prinde orbul, scoate-i ochii”…

Astfel că, după ce până și echipa de control a Curții de Conturi care își ”permisese” să demaște într-un raport incendiar ”catastrofa” de la EximBank a fost schimbată în totalitate, controlul de ultimă oră declanșat de BNR a venit chiar ca o adevărată ”rangă în dinți” pentru ”omul roz” Halalai. Cel care a și apelat de îndată la serviciile înalților săi protectori. Cei care însă, la rândul lor, vor fi acum mai urmăriți decât finala Cupei Mondiale, pentru a se vedea dacă vor ”îngropa” sau nu ”mortul lui Halalai” până pe 31 decembrie…

Featured

Reținerea unui bărbat pentru agresiune sexuală în Craiova

Publicat

pe

De

Incidentul semnalat pe Calea Unirii

Polițiștii au fost alertați în legătură cu un incident grav implicând o tânără de 27 de ani, care, în timp ce se afla pe Calea Unirii, la intersecția cu strada Popa Șapcă, a fost atinsă în zona intimă de o persoană necunoscută pe trecerea de pietoni.

Identificarea suspectului

În urma activităților de investigare desfășurate de polițiști, a fost identificat un bărbat în vârstă de 59 de ani, din municipiul Craiova, bănuit de comiterea acestei fapte. Pe numele acestuia a fost emis un mandat de aducere, care a fost executat de autorități.

Reținerea și procedurile legale

După cercetările efectuate și prezentarea probatoriului, polițiștii l-au reținut pe bărbat pentru o perioadă de 24 de ore, fiind suspectat de săvârșirea infracțiunii de agresiune sexuală. Acesta a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dolj.

În cursul zilei de ieri, persoana reținută a fost prezentată Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, în vederea luării unei măsuri preventive. (Paul D.).

Citeste in continuare

Featured

FSANP avertizează: Criza financiară nu așteapta!

Publicat

pe

De

Criza financiară nu așteaptă, iar polițiștii de penitenciare nu mai pot rămâne în expectativă. Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) solicită un dialog real și acțiuni concrete din partea clasei politice. România se confruntă cu o criză bugetară fără precedent, iar cei care lucrează în condiții de risc și lipsuri, precum polițiștii de penitenciare, se află din nou în pericolul de a suporta consecințele pasivității politice.

Asistăm la ignorarea crizei bugetare

Deficitul bugetar a ajuns la 9,3% din PIB, cel mai mare din Uniunea Europeană, iar guvernanții evită să ia măsuri decisive, amânând totul „până după alegeri”. În această situație, presiunea asupra unităților crește, fiind resimțite probleme precum subfinanțarea, lipsa de personal, infrastructura degradată și tratamentele preferențiale pentru mediul de afaceri.

Dialogul social, rezervat elitismului economic

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a avut întâlniri recente doar cu reprezentanții marilor companii, ai sectorului bancar și ai investitorilor, ignorând cu desăvârșire sindicatele. Această abordare demonstrează o lipsă de respect față de partenerii sociali, indicând clar că drepturile angajaților nu au fost o prioritate pentru conducerea actuală. Ignorarea acestor voci puternice poate conduce la nemulțumiri în stradă.

Cererile FSANP pentru o reformare profundă

FSANP solicită: a) Transparență bugetară reală, fără decizii secrete; b) Un dialog social autentic, nu simulări, cu toți partenerii relevanți; c) Protejarea drepturilor polițiștilor de penitenciare, care lucrează deja într-un sistem subfinanțat și tensionat; d) Stoparea haosului salarial și soluționarea urgentă a problemelor din aplicațiile informatice; e) Excluderea sistemului penitenciar de la orice tăiere salarială în contextul actualului deficit bugetar.

Responsabilitate în fața crizei

FSANP subliniază că această criză nu poate fi gestionată prin tăcere, ci prin responsabilitate și acțiuni eficiente. Dacă izolarea sindicatelor și indiferența față de angajații din penitenciare continuă, reacția va fi fermă, incluzând mobilizări, proteste și acțiuni sindicale naționale. (Irinel I.).

 

Citeste in continuare

Featured

Declin accentuat al producției parcurilor eoliene, arată datele INS

Publicat

pe

De

Creșterea importurilor de energie în contextul deficitului de producție

Potrivit unui articol publicat de Cotidianul Național, semnat de jurnalista Claudia Marcu, datele Institutului Național de Statistică (INS) relevă o creștere alarmantă a importurilor de energie electrică și gaze naturale în primele două luni ale anului 2025, pe fondul unei scăderi semnificative a producției interne. Producția de energie eoliană a înregistrat o scădere de 34,9%, fiind una dintre cele mai afectate surse de energie.

Statistici privind producția de energie

Între 1 ianuarie și 28 februarie 2025, resursele de energie primară au crescut cu 2,6%, iar cele de energie electrică cu 0,5% comparativ cu aceeași perioadă din 2024. Cu toate acestea, producția internă de energie a scăzut cu 7,7%, iar importul a crescut cu 16,4%. Producția de cărbune a scăzut cu 4,1%, iar cea de țiței cu 7,6%.

Importurile de gaze naturale au crescut dramatic cu 123%, iar producția de energie electrică a scăzut cu 17,6%, însoțită de o explozie a importurilor, de 139,9%. În această perioadă, resursele de energie electrică au totalizat 11.791,4 milioane kWh.

Detalii despre producția specifică

Producția din centralele electrice eoliene a fost de 1.010,0 milioane kWh, ceea ce reprezintă o scădere de 34,9% față de aceeași perioadă din 2024. În contrast, energia solară generată în instalații fotovoltaice a crescut cu 78,4 milioane kWh, totalizând 338,5 milioane kWh.

Capacități noi instalate

Referitor la capacitățile noi de producție, între 1 ianuarie 2024 și 1 ianuarie 2025, au fost instalate doar 324,82 MW, majoritatea din fotovoltaice. De la începutul anului până în 24 aprilie, s-au mai adăugat 620,31 MW în sistem. Aceasta include creșteri de capacitate în hidrocarburi (+14 MW), hidroenergie (+55 MW), eolian (+76 MW) și fotovoltaice (+520 MW).

Provocări în producția de energie

Pe 23 aprilie, s-a raportat că panourile solare dispecerizabile, cu o capacitate instalată de 2.334,57 MW, au generat între 1.000 MWh și 1.300 MWh într-o perioadă de șase ore, dar au consumat din sistem 3-4 MWh timp de peste opt ore. Aceste date subliniază provocările cu care se confruntă sectorul energetic românesc, în special în ceea ce privește sustenabilitatea și eficiența surselor de energie regenerabilă.

Concluzie

Declinul accentuat al producției din parcurile eoliene și creșterea importurilor sugerează o nevoie urgentă de reevaluare a strategiilor energetice naționale pentru a asigura o tranziție eficientă către surse de energie mai sustenabile.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusivo oră ago

Poliția de Frontieră Giurgiu: Captură semnificativă de produse suspectate a fi contrafăcute

Descoperiri importante în timpul verificărilor Polițiștii de frontieră giurgiuveni au realizat o descoperire notabilă în urma verificării a cinci autocare,...

Exclusivo zi ago

Schimbarea programului de lucru în Poliția Română va crește costurile și va complica serviciul polițienesc

Sindicatul Europol subliniază că actuala situație din Poliția Română reflectă proverbul „țara arde și babele se piaptănă”, evidențiind pasivitatea conducerii...

Exclusiv2 zile ago

Modul controversat de a „plimba” deșeurile: Genesis Biotech Filipestii de Padure sub lupa

Genesis Biotech și prăpastia legalității Într-un peisaj al corupției și al escrocheriilor, Genesis Biotech, în parteneriat cu Genesis Biopartner din...

Exclusiv2 zile ago

ROF-ul ANP: O capodoperă birocratică fără substanță

Reforma pe hârtie: Așteptări și deziluzii Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) pare angajată într-o cursă nebunească către trecut, oferind o...

Exclusiv2 zile ago

Faraonul Volosevici: O comedie administrativă în Parcul Industrial Ploiesti

„Faraon” la roate? Se pare că fostul primar al Ploieștiului, Andrei Volosevici, prosperă în ineficiență, iar acum s-a așezat pe...

Exclusiv2 zile ago

Critici dure la adresa IGPR: interpretarea distorsionată a Ordinului S/108/2011

Îngrijorări asupra interpretării oficiale Emil Pascut, reprezentant al Sindicatului Diamantul, a denunțat o interpretare înșelătoare a Ordinului S/108/2011 de către...

Exclusiv2 zile ago

Decizie importantă a ÎCCJ cu privire la drepturile locative ale polițiștilor

Clarificări esențiale privind compensația pentru chirie Într-un context în care reglementările privind drepturile locative ale polițiștilor au fost adesea interpretate...

Exclusiv2 zile ago

Reguli privind cazarea în interes personal în centrele DALI

Sindicatul Național Decus a publicat reguli clare referitoare la cazarea în interes personal în centrele și bazele administrate de Direcția...

Exclusiv3 zile ago

Justiția sub atac: Inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist  Stavri Cătălin, în centrul unei controverse legate de abuzurile procurorilor

Într-un climat în care integritatea și credibilitatea justiției sunt esențiale pentru buna funcționare a societății, cazul lui Stavri Cătălin, un...

Exclusiv4 zile ago

23 Aprilie 2025 – Sărbătoarea Sfântului Gheorghe

Importanța sărbătorii Pe 23 aprilie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, un sfânt venerat de creștini, cunoscut și sub...

Exclusiv4 zile ago

Avertisment de la DNSC privind o fraudă în creștere prin apeluri telefonice false

Tipuri de fraudă folosind identități false Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) a emis un avertisment cu privire la un...

Exclusiv5 zile ago

Minunea de Paște la Baia Mare: Un bărbat in cărucior cu rotile își recapătă mobilitatea

O poveste uimitoare Într-o întâmplare surprinzătoare, un bărbat din Baia Mare, care a decis să cerșească folosind un cărucior cu...

Exclusiv6 zile ago

Sfârșit de epocă: Moartea Papei Francisc la 88 de ani marcheză o transformare globală

Un lider spiritual simbolic se stinge, lăsând în urma sa o moștenire de deschidere și reformă în Biserica Catolică Un...

Exclusiv6 zile ago

Incident rutier: Șofer cu permis suspendat și alcoolemie mare, prins în urma unei urmăriri

Un bărbat care avea permisul de conducere suspendat de 6 luni și o alcoolemie de 0,88 mg/l alcool pur în...

Exclusivo săptămână ago

Mesaj de Paște de la Echipa Incisiv de Prahova

Dragi cititori, Cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paște, vă transmitem cele mai calde urări de sănătate, liniște sufletească și bucurii...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv