Administratie
Erika Garnier, un ambasador al faptelor bune. De peste zece ani „aleargă“ din scaunul rulant pentru nevoile şi drepturile persoanelor cu dizabilităţi

Povestea Erikăi Garnier trece, fără doar şi poate, de orice graniţă şi de orice barieră a timpului. Este una dintre acele situaţii în care „viaţa bate filmul“, dar şi o puternică motivaţie că pentru a reuşi îţi trebuie dorinţă, o mână de oameni alături, un bagaj de cunoştinţe şi puterea de a vedea partea plină a paharului.
Ajunsă într-un scaun rulant, la numai 21 de ani, tânăra ploieşteancă avea să prindă „aripi“. Dacă picioarele n-au mai ascultat-o a continuat să lucreze cu mintea, mâinile şi sufletul. De la statutul de beneficiar al Fundaţiei Motivation, a trecut, rând pe rând, la cel de voluntar, trainer pentru viaţă independentă, PR, manager de proiect. Se implică activ pentru a-i sprijini pe cei care se nasc sau rămân fără funcţia locomotorie, participă la diverse evenimente, de la conferinţe, până la maratoane montane, iar acţiunile derulate au depăşit, de mult, graniţele României, devenind, astfel, un ambasador activ al ţării noastre.
Despre Erika Garnier s-au scris și se vor mai scrie multe. Povestea ei este o lecție de viață și o palmă dură pentru cei care-și irosesc timpul pe nimicuri, crezând că au tot timpul din lume. Dar modul în care s-a „reinventat“ ploieşteanca, în vârstă de 33 de ani, este principalul motiv pentru care o regăsim periodic în emisiunile şi publicaţiile de succes.
Schimbare la 180 de grade
Vom face un arc peste timp şi o vom cunoaşte pe Erika în momentul în care avea 21 de ani, era în anul al III-lea la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice şi visa să devină reporter. Doar că o durere îngrozitoare de spate, pe care a resimţit-o într-o dimineaţă, avea să fie un început de sfârşit. În ciuda tratamentelor primite, a operaţiilor în care-şi pusese toate speranţele, picioarele n-au mai ascultat-o şi, în mai puţin de jumătate de an, un verdict implacabil avea s-o ducă, pe viaţă, într-un scaun rulant.
Începutul noii vieţi a fost crunt. A fost o perioadă de negare, o sumedenie de întrebări fără răspuns… O persoană care şi-a iubit libertatea, în toate formele ei, cum să se descurce fără mobilitate? Cum şi cui să ceară ajutor? Dar uşa avea să-i fie deschisă de către oamenii de la Fundaţia Motivation, care i-au oferit primul scaun rulant, dar şi oportunitatea de a ieşi din „carapacea“ în care intrase. A învăţat cum să-şi facă roţile scaunului s-o asculte, a redescoperit zâmbetul, petrecerile, cheful de viaţă, beneficiile voluntariatului, dorinţa de a evolua etc. Dar cea mai de preţ lecţie a fost cea că pentru a-ţi îndeplini visurile nu-ţi trebuie, neapărat, picioare, ci aripi.
Viaţa i-a dat lămâi, iar ea le-a făcut limonadă
În cei aproape 12 ani care au trecut de când şi-a început noua viaţă, Erika a trăit intens şi a reuşit să facă atât de multe lucruri pentru ea, dar şi pentru persoanele cu dizabilităţi din jurul ei, cât crede că n-ar fi făcut în zece vieţi dacă Dumnezeu nu ar fi provocat-o în maniera asta.
A absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice, din cadrul SNSPA, cu nota maximă, dar şi Facultatea de Istorie din Târgoviște, a obținut carnetul de conducere și șofează o mașină adaptată nevoilor speciale, iar profesional este un foarte bun specialist în Comunicare în cadrul Fundaţiei Motivation. Combină ca nimeni alta cuvintele „de suflet“ cu glumele, autoironia, poveştile cu haz despre întâmplările şi oamenii din jurul său. Cât despre fapte…surprinde tot timpul. Ba o vezi la o conferinţă pe care o susţine în engleză, despre persoanele cu nevoie speciale, ba într-un maraton în care luptă să adune fonduri pentru viitoare scaune rulante, ba dând câte un interviu pe la televiziuni sau pentru diverse reviste.
Erika Garnier coordonează programele de pregătire pentru diverşi beneficiari și familiile lor, care învață cum să folosească fotoliile rulante cât mai eficient pentru a dobândi libertate de mișcare și independență personală.
Tânăra ploieșteancă face sport și chiar mai mult decât parte dintre cei care n-au nicio dizabilitate. Joacă baschet, participă la maratoane, inclusiv montane, devenind și coordonator pentru sport în scaun rulant. Din această postură a avut un rol cheie în succesul programului Sports Envoy al Ambasadei SUA, prin intermediul căruia a fost organizat un eveniment motivațional la care au luat parte doi jucători americani de tenis, imobilizați la rândul lor în fotolii rulante.
A obținut o serie de recompense pentru activitatea intensă, iar una dintre cele mai importante primite, până acum, este cel oferit, în 2016, de către Departamentul de Stat al SUA pentru „Femei Curajoase din întreaga lume”. Erika a fost în topul preferințelor pentru curaj, spirit de conducere în susținerea drepturilor omului, egalității femeilor și progresului social.
Dincolo de eticheta de „persoană cu dizabilități“.
Totodată încearcă să schimbe situația piedicilor pe care persoanele asemenea ei le au cu accesibilitatea în mijloacele de transport în comun și în instituțiile publice.
Pe 3 decembrie este marcată, anual, Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. Pentru Erika, a fost un moment în care a transmis un mesaj către cei care îi privesc, poate, cu „alţi ochi“, care îi etichetează, care îi marginalizează pe semenii cu dizabilităţi.
„Ce vreau să spun este că oamenii cu dizabilități nu sunt nici mai buni, nici mai răi decât alții – sunt oameni, pur și simplu, cu bune și cu rele, cu defecte și calități. Adică, e important să vezi omul dincolo de eticheta de «persoană cu dizabilități», dincolo de scaunul rulant, dincolo de roată și să îl iei așa cum e. Nu credeam asta când am început să folosesc un scaun rulant și o țineam una și bună că eu NU vreau să fiu o persoană cu dizabilități și nici să interacționez cu altele. Mi-am mai revenit între timp, cred că se vede/ simte.
🍀Am avut noroc că m-am întâlnit la timp cu oamenii de la Fundaţia Motivation România și am început să învăț independența în scaun rulant mai rapid decât renunțarea.
🍀 Am noroc că scaunul meu rulant e ușor și pot să-l manevrez și să-l urc singură în mașină.
🍀 Am avut noroc că tata și unchiul meu au insistat și mi-au făcut o rampă, chiar dacă eu am refuzat, sperând că o să merg. Așa, am ieșit des din casă, nu m-am afundat în izolare.
Incluziunea persoanelor cu dizabilități nu ar trebui să fie despre noroc, totuși. Ar trebui să fie firească. Ar trebui să existe un proces prin care oamenii să fie îndrumați spre funcționare, nu să eșueze în izolare și dizabilitate adâncită de barierele care le ies în cale.
Pentru că «ar trebui»-urile să devină realitate, e nevoie de noi toți, așa cum e nevoie și în comunitate de noi toți – persoane cu și fără dizabilități, oameni diverși cu abilități și competențe diferite“, a transmis Erika Garnier.
Foto: facebook Erika Garnier
Administratie
Premiul pentru inovație: Eastern Foxes, campionii roboticii din Prahova
Administratie
Captură impresionantă la frontiera Calafat: 35.900 de țigarete descoperite la un cetățean bulgar
Administratie
Captură de droguri în Satu Mare: Arestarea unui trafican în flagrant delict
-
Exclusivacum 8 ore
Când legea devine opțională: FSANP îi prezintă nota de plată lui Halchin
-
Exclusivacum 3 zile
Vălenii de Munte: Dovada video expune caracatița corupției – Un sistem putred până la maduvă
-
Ancheteacum 2 zile
ANP: O săptămână de transparență sub conducerea Ioanei Morar
-
Exclusivacum 3 zile
DSDRP: O direcție între îndrumare și haos – cazul Ilie și Spătaru
-
Exclusivacum 2 zile
Bombă ecologică cu ceas la Vama Ploiești: Ilegalități, corupție și un risc de dezastru iminent! (I)
-
Exclusivacum 8 ore
WHITE TOWER: Percheziții, audieri și rețineri la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești
-
Exclusivacum 3 zile
Escrocheria White Tower & City Gate: „Cei Trei Muschetari Notariali” și rețeaua de corupție
-
Exclusivacum 2 zile
Pamflet: Cătălin Luncașu, de la adjunct la… ajutor de birou