Featured
Cartea de identitate electronica (aceasta va fi forma materiala a portofelului de identitate digitala persoanala in Romania)

Nu este basm, este realitate, ca scrie in legile alea despre care nu aveti habar ca exista si chiar daca aflati ziceti ca nu intelegeti voi, ca e prea tehnic.
Bălăriile au fost votate de parlament și introduse în legislație prin Legea nr 162 din 03 aug 2020 (fiind vorba de un proiect depus încă din oct 2017, dar au prins momentul sa îl voteze în pandemie, când pe noi ne țineau prinși în „mrejele” apocalipsei cu pandemia). Pentru a înțelege cam care este scopul și rolul cărții de identitate electronica, citiți expunerea de motive a proiectului devenit legea 162/2020. Daca va veti uita cu atentie , veti vedea ca in Expunerea de motive a proiectului de lege depus in 2017 se la pct 3 se mentioneaza ca fara a exista la nivel european o conditionare directa bla bla.
Numai ca in 2019 a aparut legislatia la nivel european, iar ai nostri au asteptat sa apara si au votat legea nationala dupa aceea. La pagina 6 si 7 din Expunerea de motive veti vedea si care este scopul real al acestei carti de identitate electronice (pct 1: sa te identifici on-line pentru a beneficia de diverse servicii electronice si enumera cateva, exemplificativ, bancare, fiscale, sociale, financiare, educatie, etc. Numai ca intre timp, se digitalizeaza TOT. Asa ca pentru a avea acces la orice).
Luați în considerare ca între timp au fost adoptate multe alte legi care se vor aplica coroborat (adica se vor adauga si alte „date” la Cartea de identitate electronica). Momentan, conform legislației interne, cartea de identitate electronica este opțională. Insa, potrivit Regulamentului UE 2019/1157 (art 5 alin 1) care este obligatoriu aplicabil de la 02 aug 2021:
(1) Cărțile de identitate care nu îndeplinesc cerințele prevăzute la articolul 3 încetează să fie valabile la data expirării lor sau în termen de 3 august 2031, oricare dintre aceste date SURVINE MAI INTAI.
(2) Prin derogare de la alineatul (1):
(a) cărțile de identitate care nu îndeplinesc standardele minime de securitate stabilite în partea 2 a documentului OACI 9303 sau care nu includ un MRZ funcțional, astfel cum se definește la alineatul (3), își încetează valabilitatea la expirarea lor sau în termen de 3 august 2026, oricare dintre acestea survine mai întâi;
(b) cărțile de identitate ale persoanelor în vârstă de 70 de ani și peste la 2 august 2021, care îndeplinesc standardele minime de securitate stabilite în partea 2 din documentul OACI 9303 și care au un MRZ funcțional, astfel cum este definită la alineatul (3), își încetează valabilitatea la expirarea lor.
După cum am văzut ca practica românașii nostri: ori vor zice ca se aplica direct regulamentul și la nivel național (ca prin articolele de presa a tot scris ca la 3 aug 2031 isi încetează valabilitatea cărțile de identitate „fizice”) ori vor da ei o lege/OUG prin care sa modifice legislația în sensul asta.
In plus „pălăria” care se va pune la toata mizeria asta va fi Regulamentul UE privind identitatea digitala. Proiectul este deja depus in Parlamentul UE (COM 281/2021). Vedeti:
(16) se introduc următoarele articole 12b și 12c:
„Articolul 12b
Utilizarea transfrontalieră a portofelelor europene pentru identitatea digitală
(1) În cazul în care statele membre solicită o identificare electronică utilizând un mijloc de identificare electronică și o autentificare în temeiul dreptului intern sau al practicii administrative pentru a accesa un serviciu online furnizat de un organism din sectorul public, acestea acceptă, de asemenea, portofele europene pentru identitatea digitală emise în conformitate cu prezentul regulament.
(2) În cazul în care beneficiarii privați care furnizează servicii sunt obligați de dreptul național sau de dreptul Uniunii să utilizeze autentificarea strictă a utilizatorului pentru identificarea online sau în cazul în care autentificarea strictă a utilizatorului este impusă în baza unei obligații contractuale, inclusiv în domeniile transporturilor, energiei, serviciilor bancare și financiare, securității sociale, sănătății, apei potabile, serviciilor poștale, infrastructurii digitale, educației sau telecomunicațiilor, beneficiarii privați acceptă, de asemenea, utilizarea portofelelor europene pentru identitatea digitală emise în conformitate cu articolul 6a.
…”
si anexa LISTA MINIMĂ A ATRIBUTELOR:
1.adresa;
2.vârsta;
3.genul;
4.starea civilă;
5.componența familiei;
6.cetățenia;
7.calificări educaționale, titluri și licențe;
8.calificări profesionale, titluri și licențe;
9.autorizații publice și licențe;
10.date financiare și date privind societatea comercială.
OUG 97/2005 privind cartea de identitate electronica o găsiți aici (actualizata):
Regulamentul UE 2019/1157
Proiectul de regulament UR privind portofelul de identitate digitală personală (COM 281/2021)
Si daca tot nu credeti, uite aici cum va explica Comisia Europeana pe site-ul sau ca totul va fi spre binele vostru. Insa, uitati-va putin la schite si ganditi-va cat de bine va va fi, daca accesul la TOT este conditionat de identitatea digitala (portofel in care vor fi toate datele existentei voastre).
Binenteles ca vi se prezinta doar avantajele confortului oferit:
Identitatea digitală europeană poate fi folosită în numeroase situații. De exemplu, veți putea:
să utilizați servicii publice (să solicitați certificate de naștere sau adeverințe medicale, să semnalați o schimbare de adresă…)
să vă deschideți un cont bancar
să vă depuneți declarațiile fiscale
să vă înscrieți la universitate, în țara de origine sau în altă țară din UE
să stocați rețete medicale pe care să le puteți utiliza oriunde în Europa
să vă dovediți vârsta
să închiriați o mașină folosind un permis de conducere electronic
să vă înregistrați la sosirea într-un hotel etc.
Aici gasiti fisa proiectului de regulament si rapoartele care s-au intocmit pana acum de comisii
Dar, daca ati uitat, si cu certificatul si cu vacc vi s-au prezentat numai avantajele, aduceau numai lapte si miere și ați văzut ce bine v-a fost cu ele.
https://ec.europa.eu/…/eur…/european-digital-identity_ro
Uite si strategiile UE in care sunt prevazute toate cele de care va atrag atentia „conspirationistii” de ceva timp, iar voi: Batman! Batman!
https://ec.europa.eu/…/europes-digital-decade-digital…
Modelarea viitorului digital al UE:
https://digital-strategy.ec.europa.eu/
Dar, binenteles, ca sa intelegeti trebuie sa mai si cititi (sa intrati pe toate paginile si toate link urile si sa cititi), ca nu pot eu sa scriu intr-o postare tot ce ni s-a pregatit de niste ani buni.
Insa, multi sunt certați cu cititul, ăși obiosesc ochii si creierașul.
TOTUL ESTE LA VEDERE! PUBLIC!
NUMAI DACA NU VREI NU STII.
Dar nici cu vaccinul si nici cu certificatul nu ati vrut sa stiti, după care va plangeati pe la colturi, ca public nu ati avut tupeu să o faceti.
Elena Radu
Exclusiv
Poliția de Frontieră Giurgiu: Captură semnificativă de produse suspectate a fi contrafăcute
Featured
Reținerea unui bărbat pentru agresiune sexuală în Craiova
Anchete
Concurs pentru formarea personalului Ministerului Afacerilor Interne în 2025.Oportunități de formare la instituții de invățământ

Oportunități de formare la instituții de invățământ
Peste 250 de locuri pentru formarea personalului Ministerului Afacerilor Interne vor fi disponibile la instituțiile de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale și la Academia Națională de Informații “Mihai Viteazul”, în sesiunea din perioada iunie-august 2025. Dintre acestea, 138 de locuri sunt destinate învățământului superior (ofițeri), structurate astfel:
- Universitatea Națională de Apărare „Carol I” București: 16 locuri
- Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu: 15 locuri
- Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”: 53 locuri
- Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov: 11 locuri
- Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța: 9 locuri
- Institutul Medico-Militar: 10 locuri
- Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” București: 24 locuri
Forma de invățământ postliceal
Candidații au posibilitatea de a opta și pentru forma de învățământ postliceal (maistrii militari), cu următoarele locuri disponibile:
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” Pitești: 16 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică Sibiu: 14 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” Boboc: 17 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” Constanța: 39 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri de Logistică „Gheorghe Lazăr”: 9 locuri
Vor fi disponibile și 18 locuri pentru forma de învățământ postliceal (subofițeri):
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” Pitești: 3 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică Sibiu: 3 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” Boboc: 2 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri de Logistică „Gheorghe Lazăr”: 10 locuri
Procedura de inscriere și evaluare
În această sesiune, vor fi disponibile și 3 locuri pentru cursul de formare a subofițerilor, organizat la nivelul Centrului de Instruire pentru Muzici Militare. Cererile de înscriere pot fi descărcate de pe site-ul oficial al MAI – www.mai.gov.ro, completate de către candidați și transmise în format electronic la adresa unității de recrutare până la data de 18 mai 2025.
Evaluarea psihologică și examinarea medicală vor fi realizate conform programărilor stabilite de unitățile specializate. Transmiterea dosarelor candidaților declarați apt psihologic și medical trebuie să se efectueze până la data de 16 iunie 2025. Proba de evaluare a performanței fizice se va susține la Academia de Poliție “Al. I. Cuza”, în perioada 21-25 iunie 2025.
Ulterior, candidații Ministerului Afacerilor Interne pentru instituțiile de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale și ale Academiei Naționale de Informații vor continua procedura de admitere conform graficelor stabilite.
-
Exclusivacum 4 zile
Justiția sub atac: Inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Stavri Cătălin, în centrul unei controverse legate de abuzurile procurorilor
-
Exclusivacum 3 zile
Faraonul Volosevici: O comedie administrativă în Parcul Industrial Ploiesti
-
Exclusivacum 3 zile
ROF-ul ANP: O capodoperă birocratică fără substanță
-
Exclusivacum 2 zile
Schimbarea programului de lucru în Poliția Română va crește costurile și va complica serviciul polițienesc
-
Exclusivacum 3 zile
Modul controversat de a „plimba” deșeurile: Genesis Biotech Filipestii de Padure sub lupa
-
Featuredacum 4 zile
Tensiuni în jurul Președintelui Curții Constituționale: Marian Enache și dosarul securității
-
Exclusivacum 3 zile
Critici dure la adresa IGPR: interpretarea distorsionată a Ordinului S/108/2011
-
Administratieacum 2 zile
Performanțe remarcabile: Întoarcerea echipei Eastern Foxes de la Campionatul Mondial