Connect with us

Featured

Dosarele X cu americanii ăștia

Publicat

pe

DISTRIBUIE Articolul....
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Miliardarul american Elon Musk a venit recent în România, dar de văzut l-au văzut doar cîteva organe de presă excesiv de înfierbîntate. La cîteva zile după el, au venit miliardele americane de la Exim Bank, dar de văzut le-au văzut doar Iohannis, Ciucă și Virgil Popescu. Dosarele X cu americanii ăștia, ce să spunem. Dau cu miliardele după noi, dar nu apucăm să-i vedem vreodată.

Știrea măreață a ultimelor zile a fost că o mare bancă americană împrumută România cu 3 miliarde de dolari pentru reactoarele de la Cernavodă. Entuziasm maxim în presă și în rîndul guvernanților: în sfîrșit, vom avea curent să ne punem și-n cap. Dar că există mici semne de întrebare. Cum ar fi faptul că banii respectivi nu sunt un lucru concret, ci maxim o promisiune. Iar ei au mai fost promiși o dată, de aceeași bancă, acum vreo doi ani. Și între timp, singurul lucru concret e că promisiunea s-a diminuat cu 5 miliarde de dolari. Unde s-au topit restul? Să o luăm metodic.

„Astăzi am făcut un pas extrem de important pentru îndeplinirea obiectivului țării noastre în ceea ce privește securitatea energetică a României. Prin înmânarea scrisorilor de intenție privind împrumuturile din partea U.S. EXIM Bank pentru realizarea Unităților 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă, a fost demarată asigurarea finanțării de către partea americană a celor două reactoare” a declamat deunăzi președintele Klaus Iohannis.

Despre ce era vorba? Despre faptul că, aflat în luxoasa stațiune Sharm el Sheikh, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a primit de la președintele băncii americane US Exim Bank scrisorile de intenție pentru două împrumuturi, de 50 milioane de dolari, respectiv 3 miliarde de dolari, pentru construirea a două noi reactoare la Cernavodă. Scrisorile de intenție înseamnă, trebuie spus, ceva mai puțin decît inelul de logodnă pentru o femeie; pretendentul se poate răzgîndi oricînd cu nunta, dar măcar pierde inelul de logodnă. Cu scrisorile nu pierde nimic. Scrisorile de intenție ale US Exim Bank nu înseamnă decît manifestarea interesului pentru o afacere, nimic mai mult. De aici pînă la venirea banilor e cale lungă. Prea lungă, în cazul României..

Pentru că unii își amintesc, poate, un eveniment din toamna anului 2020, în plină campanie electorală. Pe 9 octombrie, aflat la Washington, ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, anunța oficial marea veste: ministrul Virgil Popescu semnase un memorandum cu US Exim Bank, sub oblăduirea Departamentului de Energie al SUA, prin care americanii urmau să finanțeze lucrările reactoarelor de la Cernavodă cu 8 miliade de dolari bătuți pe muchie. Se întîmpla la cîteva luni după ce regimul Iohannis lichidase negocierile cu chinezii pentru același proiect.

„Acum, de coordonarea acestui proiect de 8 miliarde de dolari se ocupă o mare companie americană ‘curată’, AECom, asistată de companii ‘curate’ din România, Canada și Franța. Aceasta este independența energetică! Aceasta, dragi prieteni, este paradigma pentru viitor! Acest lucru se întâmplă datorită calităților de lider ale Președintelui Trump și echipei sale, care îi pune în aplicare viziunea!” anunța, triumfător, ambasadorul american la București. Foarte ciudat, chiar dubios, ministrul Energiei, Virgil Popescu şi ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, se deplasaseră pentru semnarea acordului respectiv într-o vizită oficială în Statele Unite, fără a anunţa, însă, în prealabil, motivul călătoriei. România scăpase de comuniștii și spionii chinezi în favoarea americanilor.

„Șase ani, șase prim-miniștri și nouă guverne negociaseră pentru România construcția reactoarelor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă cu compania chineză China General Nuclear Power (CGN). După ce în luna mai 2019, vechiul guvern semnase un acord pentru înființarea unei companii cu capital mixt cu compania chineză, România a decis să renunțe la proiect” relata presa vremii. Cu alți cîțiva ani înainte, în 2009, Nuclearelectrica, compania care controlează și operează centrala de la Cernavodă, formase o companie cu capital mixt cu RWE, GDF Suez, ENEL, CEZ, ArcelorMittal și Iberdrola, în vederea construirii reactoarelor 3 și 4.

După nici 3 ani toate aceste companii aveau sa se retragă din proiect. Salvarea părea să mai vină doar de la chinezii contactați de guvernul Ponta în 2013, costul estimat fiind de 8 miliarde de dolari. Chiar și Klaus Iohannis și al său guvern Cioloș erau încîntați de colaborarea cu chinezii. Dar pe măsură ce anii treceau, nu mai erau la fel de încîntați americanii, speriați de ascensiunea economică a chinezilor. În vara lui 2019, ministrul Energiei, Anton Anton, anunța că negocierile cu chinezii pentru Cernavodă se vor finaliza în acel an. Iar dacă nu vor exista rezultate pozitive Nuclearelectrica va putea construi singură reactoarele, mai anunța ministrul.

În 2020, însă, guvernul Orban le stingea definitiv chinezilor lumina. În compensație, cîteva luni mai tîrziu venea mult trîmbițatul Acord de cooperare interguvernamentală România-SUA. Investiție: 8 miliarde de dolari, exact cifra discutată și cu chinezii. Asta, ca să nu se spună că afacerea cu americanii e una mai modestă. În august 2021, Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica, anunța oficial că „În toamnă lansăm primele lucrări pentru reactoarele 3 şi 4”, megainvestiţia urmînd să genereze 9.000 de locuri de muncă directe și 19.000 indirecte. „Chiar în toamna aceasta vom demara primele lucrări, mai mici, dar vor creşte exponenţial”, mai spunea Ghiță la ZF Live.

Suntem în noiembrie 2022 și în loc de lucrări și locuri de muncă, o luăm de la capăt cu finanțarea americană, în baza unor documente la fel de neangajante precum memorandumurile și acordurile; de astă dată se cheamă „scrisori de intenție” și în locul împrumutului de 8 miliarde de dolari pe 30 de ani se vorbește doar de 3 miliarde de dolari, plus încă 50 de milioane mărunțiș. Care mărunțiș ar trebui să ajute partea română, adică Nuclearelectrica, să termine proiectele concrete, care ulterior vor fi analizate de banca americană și în funcție de ele vin sau nu banii. Doar că, potrivit relatărilor presei economice, Nuclearelectrica nu va fi gata cu respectivele proiecte mai devreme de 2023, astfel că analizarea lor ar putea face ca primii bani din cele 3 miliarde de dolari promise pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă să vină prin 2024, dacă nu chiar 2025.

Construcția propriu-zisă, dacă totul merge șnur, durează minim 7-8 ani, adică ne ducem spre 2033, deși premierul Nicolae Ciucă ține cu dinții de termenul limită 2030. Problema e că cele două reactoare vor costa, potrivit calculelor autorităților de la București cca.6,5 miliarde de dolari, restul pînă la suma de 8 miliarde calculată inițial fiind destinată recondiționării reactorului 1, care iese din uz în 2026. Ceea ce înseamnă că România, și dacă primește cele 3 miliarde împrumutate de americani, tot va trebui să găsească în altă parte restul de 3,5 miliarde de dolari, necesare finalizării reactoarelor preconizate de Ceaușescu.

Important de amintit: tot în octombrie 2020, același ambasador american mai anunța un mega-proiect de miliarde de dolari pentru România cu bani împrumutați de americani, autostrada și calea ferată Constanța-Gdansk. Au trecut doi ani de atunci și promisiunile ori au fost acoperite de mucegai, ori s-au subțiat dramatic și fără explicații. Rămînem, deocamdată, cu „scrisorile de intenție”. Și, poate, cu un joc geopolitic diabolic a cărui adevărată menire nu e impulsionarea, ci blocarea României în tentativa de a-și asigura independența energetică.

Bogdan Tiberiu Iacob

Citeste in continuare

Exclusiv

Prima victima a mafiei procurorului “Portocala”, a mafiei deseurilor si a crimei economico-financiare organizate din Prahova protejata de la varful M.A.I – s-a spanzurat (I)

Publicat

pe

De

DISTRIBUIE Articolul....
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Noi detalii despre mafia procurorului ”Portocală” ies la iveală! Firma unde a lucrat cu carte de muncă Mircea Negulescu, după ce a fost exclus din magistratură, a fost percheziționată de Poliția Economică. În urma verificărilor, oamenii legii au descoperit într-o pădure din Ploiești, un depozit ilegal de combustibil cu tone de păcură și produse petroliere îngropate.

Bomba sta sa explodeze, precizam intr-un articol anterior!

Asa ajungem la „caracatita” din  Prahova, la nas/fin, cu parfum de „Portocala”, la CAF 7, la „parfum” de droguri, la protectia oferita de la varful M.A.I. etc.

In cele cateva investigatii compexe din ultima perioada cu privire la aceasta grupare de crima organizata am specificat (toate invcstigatiile au legatura intre ele, aceeasi mafie), in clar, ca aceasta mafie este protejata de la varful M.A.I., de doua personaje aflate in conducerea acestui minister, personaje care au fost si in conducerea IPJ Prahova (un peronaj care a fost pus in dependenta pentru o idila in masina, alt perosnaj care a fost pus in dependenta de mafia deseurilor, cu un BMW cu numere de inmatriculare „suspecte” si sugestive? COP?.

Ne intrebam public, atat pentru cititori, cat si pentru organele de cercetare penala:

Cum a fost posibil ca aceasta caracatita si grupare de crima organizata sa NU fie „stabilita” si reparata si/sau sa se informeze despre aceste afaceri ILEGALE descoperite de BCCCO Prahova acum cativa ani si sesizate la DNA ST Ploiesti?

Cum aceasta caracatita si grupare de crima organizata  a avut protectia celor de la Serviciul Economic din cadrul IPJ Prahova si cine a fost seful acestui serviciu care acum este numarul 2-3 in M.A.I.?

Cum au fost musamalizate toate aceste infractiuni si cine din varful M.A.I. „da” telefoane, chiar si in prezent”, pentru acoperirea acestei grupari de crima organizata?

Cine din varful M.A.I. are o sora la o directie din cadrul Primariei Ploiesti care a dat avize ilegale de constructie?

Ce legaturi sunt intre membrii  acestei GRUPARI DE CRIMA ORGANIZATA, mass-media (TROMPETA EDILULUI si a procuroprului „Portocala:, edilul Andrei Volosevici, un mascat, Politia Economica din cadrul IPJ Prahova, cei doi sefi din conducerea M.A.I., „Bomba ecologica de la Pleasa” si atentatul la siguranta nationala, drogurile si  firma Recop Recycling SRL Pleasa? 

Toate aceste raspunsuri si „modus operandi” al gruparii de crima organizata vor fi devoalte de ziarul Incisiv de Prahova, cu subiect si predicat.

Prima victima din dosarul disjuns cu paletii (am dezvaluit, in exclusivitate ca sunt doua dosare disjunse, unul pe spalare de bani, altul pe un dosar cu „paletii buclucasi”)  in care este implicata societatea Recop Recycling SRL Pleasa  –  s-a spanzurat, Paun Catalin (Redactia Incisiv de Prahova)

 

 

Citeste in continuare

Exclusiv

Cum se FURA pe fata si sarabanda unor falsuri pentru acoperirea acestor furturi la Penitenciarul Ploiesti (II)/Promo – azi, orele 19.00

Publicat

pe

De

DISTRIBUIE Articolul....
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Sub sloganul pleacă ai noștrii,  vin ai noștrii , noi rămânem tot ca proștii !…

ANP si MJ vor sa-l  facă uitat pe împuternicitul   în  postul de director al Penitenciarului Ploiești, comisarul șef Vali Matei?

Ziarul Incisiv de Prahova continua serialul privind furturile din bani publici si falsurile savarsite la Penitenciarul Ploiesti, azi la orele 19.00./DOCUMENTE!  (Redactia Incisiv de Prahova).

VOM publica date si documente care vor dinamita doua sisteme de siguranta nationala: vom devoala cum se FURA pe fata si sarabanda unor falsuri pentru acoperirea acestor furturi, pe romaneste spus, cu documente si bazat pe hotararea unui magistrat!/PROMO/Orele 14.00

 

 

VOM publica date si documente care vor dinamita doua sisteme de siguranta nationala: vom devoala cum se FURA pe fata si sarabanda unor falsuri pentru acoperirea acestor furturi, pe romaneste spus, cu documente si bazat pe hotararea unui magistrat! (I).

 

 

 

 

 

 

Citeste in continuare

Exclusiv

Depozitul ilegal de combustibil cu tone de păcură și produse petroliere a fost descoperit de acum cativa ani de zile cand BCCO Prahova sesizase DNA ST Ploiesti/Dosarul a fost ingropat de procurorul Negulescu Mircea?

Publicat

pe

De

DISTRIBUIE Articolul....
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Noi detalii despre mafia procurorului ”Portocală” ies la iveală! Firma unde a lucrat cu carte de muncă Mircea Negulescu, după ce a fost exclus din magistratură, a fost percheziționată de Poliția Economică. În urma verificărilor, oamenii legii au descoperit într-o pădure din Ploiești, un depozit ilegal de combustibil cu tone de păcură și produse petroliere îngropate.

Bomba sta sa explodeze!

Aceasta descoperire „uluitoare” a mai fost descoperita si cercetata acum cativa ani de zile – cand BCCO Prahova (polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești), incinta de langa SSVAC, administrata de Ureche, ocazie cu care se confiscase anumite cantitati de produse petroliere.

Cu aceeasi ocazie, intr-un dosar penal stufos care curpindea si modus operandi, a fost descoperita si cum societatea sus mentionata a fost „capitalizata” cu cca 6 milioane de euro si, ulterior „privatizata” si vanduta unor oameni de „incredere”/pusi la inaintare, privatizare pe schema Turceni. Ulterior s-a dezvoltat metoda firmelor in „cascada”. Vom reveni cu dezvaluiri senzationale. Cert este ca dosarul penal/sesizarea celor de la BCCO Prahova a fost musamalizata chiar de DNA ST Ploiesti. Doasrul a murit la DNA si rasfatatul sistemului, procurorul „Portocala”, ajunge angajat in … zona.

Cu aceasta ocazie intrebam public pe cei de la SSVAC cum s-au privatizat:

  1. Daca inainte de privatizare au fost realizate investitii in statie?
  2. Daca pretul obtinut la privatizare a fost la nivelul investitiilor si al valorii statiei?
  3. Daca SRL-ul care a achizitionat statia avea legatura direct sau prin interpusi cu conducerea de la aceea data a CFR? (Cerasela N.).
Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv5 ore ago

Prima victima a mafiei procurorului “Portocala”, a mafiei deseurilor si a crimei economico-financiare organizate din Prahova protejata de la varful M.A.I – s-a spanzurat (I)

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedinNoi detalii despre mafia procurorului ”Portocală” ies la iveală! Firma unde a lucrat cu carte de muncă Mircea Negulescu,...

Exclusiv18 ore ago

Cum se FURA pe fata si sarabanda unor falsuri pentru acoperirea acestor furturi la Penitenciarul Ploiesti (II)/Promo – azi, orele 19.00

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedinSub sloganul pleacă ai noștrii,  vin ai noștrii , noi rămânem tot ca proștii !… ANP si MJ vor...

Exclusiv18 ore ago

Depozitul ilegal de combustibil cu tone de păcură și produse petroliere a fost descoperit de acum cativa ani de zile cand BCCO Prahova sesizase DNA ST Ploiesti/Dosarul a fost ingropat de procurorul Negulescu Mircea?

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedinNoi detalii despre mafia procurorului ”Portocală” ies la iveală! Firma unde a lucrat cu carte de muncă Mircea Negulescu,...

Exclusiv18 ore ago

Reacția Poliției Române la problemele semnalate cu privire la uniformă: “…polițiștii nu știu să poarte corespunzător uniforma”

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedin Ceea ce inițial credeam că e o glumă, s-a adeverit a fi confirmarea că Nu există bancuri cu...

Exclusiv1 zi ago

VOM publica date si documente care vor dinamita doua sisteme de siguranta nationala: vom devoala cum se FURA pe fata si sarabanda unor falsuri pentru acoperirea acestor furturi, pe romaneste spus, cu documente si bazat pe hotararea unui magistrat! (I).

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedinServiciile secrete  conduc sistemul penitenciar sau Ministerului Justiției si tolerează cu bună știință anumite interferențe?

Aveti un Pont2 zile ago

VOM publica date si documente care vor dinamita doua sisteme de siguranta nationala: vom devoala cum se FURA pe fata si sarabanda unor falsuri pentru acoperirea acestor furturi, pe romaneste spus, cu documente si bazat pe hotararea unui magistrat!/PROMO/Orele 14.00

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedinLa orele 14.00, ziarul Incisiv de Prahova va publica date si documente care vor dinamita doua sisteme de siguranta nationala,...

Exclusiv2 zile ago

Fostul procuror Negulescu Mircea implicat in mafia deseurilor/Ludovic Orban „tinta” in miscare in urma perchezitiilor din Prahova/Nasul si Finul din Prahova

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedinPeste 60 de percheziții au fost desfășurate de polițiștii economici de la sectorul 2 al Capitalei în București Ilfov...

Exclusiv2 zile ago

Valentin Stefan si combinatiile cu iz penal de la conducerea Postei Romane (II)

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedinPrintr-o decizie a conducerii Companiei Posta Romana se desemnează o comisie condusă de Ovidiu Călin, să prelungească contractele de...

Actualitate2 zile ago

4 sfaturi utile pentru sustinerea sanatatii mintale in timpul pandemiei de COVID-19 și după aceasta perioada

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedinPandemia care a aparut inca de la inceputul anului 2019, a generat multa panica in randul oamenilor, care au...

Exclusiv3 zile ago

De la „Bomba ecologica de la Pleasa” la pacura si …dosarul penal de la Parchetul General

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedinIeri, peste 60 de percheziții au fost desfășurate de polițiștii economici de la sectorul 2 al Capitalei în București...

Exclusiv4 zile ago

O dovada de tampenie institutionala este secretizarea ROF-urilor unitatilor de politie

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedin Potrivit, art.5 (1) litera a) din Legea 544/2001 (1) Fiecare autoritate sau instituţie publică are obligaţia să comunice...

Exclusiv4 zile ago

E posibil MODIFICARE RSLD ( OMJ 4800/2018)?

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedinZilele acestea ne aflăm la finalul unui alt demers, acela de modificare a RSLD-ului, fapt ce va putea face...

Exclusiv4 zile ago

După ce contrabandiștii cu țigări au constatat că folosirea dronelor sau a elicopterelor nu este una eficienta pe timp de iarnă, au trecut la un nivel rudimentar – low level

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedin Pe principiul „di, di, di murgule, di”, aceștia au legat mai multe crengi de brad în spatele unui...

Exclusiv5 zile ago

Inregistrari audio – video/stenograme senzationale cu si despre un ales “local” (II)/”Bai vino maine cand esti treaz ca deja ai venit beat si esti prost”

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedinIn acest serial, asa cum am precizat ca vom publica inregistrari audio urmate de documente pentru ca opinia publica sa...

Actualitate5 zile ago

Noi inregistrari audio – video/stenograme senzationale cu si despre un ales “local” (II)/ Maine, 03.02.2023, orele 12.00

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedinIncisiv de Prahova demasca fata hadra a unui ales local si a unei grupari de criminalitate economico-financiara organizata, intr-un serial, în ...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!