Administratie
MApN s-a înțeles cu Lidl să mute un radar NATO, în favoarea unui depozit al lanțului de magazine?

Mai mulți jurnaliști au atras atenția asupra unei înțelegeri extrajudiciare dintre Ministerul Apărării Naționale (MApN) și retailerul Lidl, într-un litigiu privitor la construcția unui depozit al comerciantului german în localitatea doljeană Cârcea, în zona critică a unui radar, aflat în acel loc din 1998.
Titlurile materialelor publicate de Libertatea, în 22 septembrie – MApN s-a înțeles cu Lidl să mute un radar NATO, în favoarea unui depozit al lanțului de magazine, respectiv.
După ce un judecător le-a anulat tranzacția, Ministerul Apărării s-a răzgândit: spune că nu mai „relochează” radarul care apără baza de la Deveselu bruiat de noul depozit Lidl, ci îl „supraînalță” – pot purta cititorul pe o pistă falsă, oferind impresia unei înţelegeri conform căreia armata ar fi de acord să mute radarul în altă parte, să mute unitatea militară cu totul chiar, iar construcţia comerciantului să rămână pe loc.
Analiza faptelor arată însă că nu a existat niciodată această intenție; instalaţia radar rămâne pe loc, nefiind vorba de nicio înţelegere suspectă, ci de discuţii purtate între părţi pentru implementarea unei soluţii tehnice.
Sursa citată scrie că depozitul s-a construit în 2021-2022, după ce, la 28 iunie 2021, Consiliul Județean Dolj (CJ) a emis autorizație de construire, fără a ține cont că, în avizul favorabil pentru obținerea certificatului de urbanism, nu s-a menționat obligativitatea avizului favorabil din MApN.
În iunie 2021, Lidl a demarat lucrările de construcție și, la începutul lui 2022, compania a fost obligată să le sisteze, întrucât MApN a informat CJ Dolj că autoritățile administrației locale județene au obligativitatea integrării în documentațiile de urbanism și amenajarea teritoriului, în condițiile legii, a zonelor supuse servituților aeronautice.
Într-un comunicat remis ziarului Libertatea, MApN informează că personalul UM 01803L Cârcea a întreprins demersurile legale imediat ce a fost evident că în zonă apare o nouă construcţie, începând cu 24 ianuarie 2022, când lucrările de construcție în discuție au ajuns la stadiul ridicării stâlpilor din cadrul structurii de rezistență supraterană, dată la care unitatea a sesizat situația prin raport către eșalonul superior.
MApN menționa atunci că, în zona critică a radarului, intră toate construcțiile ridicate pe o rază de 5.000 de metri în jurul instalației militare.
Generalul de brigadă Constantin Spînu, şeful Direcţiei informare şi relaţii publice a MApN, ne-a transmis că această zonă nu este definită arbitrar, ci prin măsurători exacte şi prin suprapunerea caracteristicilor de funcţionare ale aparaturii cu terenul din zonă.
Se obţin astfel date care sunt traduse în teren într-o zonă de protecţie. În linie dreaptă, între depozitul Lidl și radar sunt mai puțin de 2.000 m, iar clădirea depozitului are, în unele zone, 20 de metri înălțime. CJ Dolj nu a ținut cont de nota transmisă de MApN, transmițând către Lidl că își poate continua lucrările de construcție.
La 22 martie 2022, MApN a solicitat Secției Contencios Administrativ a Tribunalului Dolj suspendarea autorizației de construire și sistarea lucrărilor, menționându-se, printre altele, că zona de descoperire (vizibilitate radio) va fi afectată în mod semnificativ pe direcţia sud faţă de radar.
În timp ce magistrații Tribunalului Dolj au amânat luarea unei decizii în dosarele privind suspendarea autorizației de construcție și sistarea lucrărilor, respectiv anularea autorizațiilor, Lidl și Consiliul Județean Dolj, ambii cu calitatea de pârâți, au dorit să găsească o soluție împreună cu MApN.
Libertatea scrie că, la 12 iulie, MApN și Lidl au ajuns la o înțelegere, potrivit unui document depus la dosar. Ministrul Vasile Dîncu a semnat, la 12 iulie, Ordinul 106, prin care și-a delegat competența îndeplinirii unor atribuții aflate în responsabilitatea ministrului apărării locțiitorului comandantului Brigăzii 76 Cercetare, Supraveghere și Recunoaștere competența încheierii, în calitate de reprezentant al MApN, a tranzacției judiciare cu părțile litigante din dosarul 3706/63/2022.
În Ordin se face referire la amenajarea unei poziții temporare de funcționare a unui radar pe timpul executării lucrărilor și relocarea efectivă a radarului FPS-117 din organica Companiei 110 Radiolocație Cârcea din poziția actuală în viitorul amplasament, care se va realiza de către pârâți pe cheltuiala lor, cu un operator economic specializat și agreat de furnizorul echipamentelor sau de agenția NATO.
Actul a fost depus la dosarul din instanță, la fel ca înțelegerea extrajudiciară dintre reclamant și pârâți, însă la termenul din 22 septembrie, judecătorii Tribunalului Dolj au respins înțelegerea dintre minister și Lidl.
Acest act administrativ nu intră în sfera neobișnuitului, dar, probabil, sintagma relocare efectivă a fost aceea care a produs impresia falsă că radarul va fi mutat definitiv din acel loc.
În punctul de vedere trimis săptămânalului Observatorul militar, generalul de brigadă Constantin Spînu a adăugat că MApN a intentat procese pentru suspendarea autorizaţiei de construire și sistarea lucrărilor, respectiv anularea autorizației de construire, iar până la o decizie definitivă, trebuie parcurși în instanţă toţi paşii procedurali.
În paralel cu acest proces, care îşi urmează cursul şi, evident, nu se ştie când se va încheia, MApN caută soluţii alternative pentru a rezolva situaţia, astfel încât să fie asigurată funcționalitatea sistemului radar.
Legislaţia permite căutarea unei astfel de soluţii. În calitate de autoritate prejudiciată, ministerul poate purta discuţii cu proprietarii viitoarei construcţii, consultându-i şi pe aceia care au produs sistemul radar, aici fiind implicată şi o agenţie NATO (NATO Support and Procurement Agency), prin care s-a făcut achiziţia.
După aceste discuţii, s-a ajuns la concluzia că există o soluţie tehnică, ce ar permite atât continuarea lucrărilor, cât şi funcţionarea fără probleme a instalaţiei radar. În articolul din Libertatea se speculează că ministerul s-ar fi răzgândit şi că nu mai dorește mutarea radarului.
Adevărul este că MApN nu a avut niciodată intenţia de a muta radarul din acea unitate. Soluția tehnică la care se face referire în ordinul de delegare a competențelor prevede instalarea temporară a radarului în aceeaşi cazarmă, pe o poziţie apropiată celei inițiale, astfel încât el să continue să funcţioneze.
Spînu mai spune că pe locul de pe care pleacă temporar radarul ar urma să se construiască o infrastructură specială pentru supraînălţarea radarului, executată cu un constructor autorizat pentru asemenea lucrări, după specificații stabilite în conformitate cu caracteristicile sistemului radar, astfel încât acesta să nu mai fie obturat de depozit.
La final, ar urma să se demonteze radarul de pe poziţia temporară şi să se reinstaleze pe viitoarea poziţie supraînălţată. În plus, această opțiune ar îmbunătăți în mod substanțial posibilitățile de descoperire ale radarului, chiar comparativ cu situația de dinaintea începerii lucrărilor de construcție la obiectivul industrial.
Spre exemplu, înălțarea antenei unui radar cu cel puțin 12 metri față de o cotă de referință, poate aduce un câștig operațional important, prin creșterea distanței de descoperire la înălțimi mici și foarte mici cu aproximativ 5-10 km față de posibilitățile inițiale.
În plus, acest al doilea curs de acțiune ar permite dezvoltarea locală pe viitor, prin autorizarea spre realizare a unor alte proiecte de investiții similare, fără a mai apărea limitări de funcționare a sistemului radar.
Această soluţie tehnică va fi implementată, repet, doar dacă se ajunge la o înţelegere cu Lidl, care ar trebui să acopere toate costurile presupuse, soluția nefiind deloc una ieftină, spune Spînu.
Cu privire la soluția Tribunalului Dolj de a respinge solicitarea MApN, generalul de brigadă Spînu spune că deciziile instanțelor de judecată vor fi respectate și aplicate.
În funcţie de motivarea deciziei, se va decide dacă se poate merge mai departe cu o soluţie tehnică de acest gen sau cu procesul pentru invalidarea autorizaţiei de construire, până la finalizarea lui.
În acest stadiu, construcţia are doar stâlpii ridicaţi, ei nu afectează în mod semnificativ funcționarea radarului, dar, evident, trebuie găsită o soluție care să nu perturbeze în niciun fel funcționarea echipamentelor. Demolarea construcției va fi posibilă doar în urma unei unei decizii definitive a instanţei.
Ambele soluţii, atât desființarea construcției industriale, cât și eventuala supraînălțare a antenei pe cheltuiala Lidl, asigură funcționarea radarului în parametrii optimi, ceea ce reprezintă singurul interes al MApN în această speță, a încheiat șeful Direcției informare și relații publice. (Liviu Anghel).
Administratie
Maşină marca Audi Q7 cu ṭigări de contrabandă, oprită cu focuri de armă

Polițiștii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Maramureș au declanșat o acțiune pe linia combaterii contrabandei cu țigări, în zona de competență.
Astfel, acestia au indentificat în trafic, pe raza localității Mara un autoturism marca Audi Q7, care rula cu viteză. Deoarece șoferul nu a oprit la semnalele regulamentare, polițiștii de frontieră au tras patru focuri de avertisment în plan vertical, însă conducătorul auto tot nu s-a supus somațiilor, moment în care au fost executate și cinci focuri spre pneurile mașinii.
Drept urmare, s-a reușit indisponibilizarea autoturismului, reținerea șoferului, un cetățean ucrainean de 19 ani, iar în autoturism au fost descoperite mai multe colete cu țigări.
Acțiunea este în desfășurare, vom reveni cu mai multe detalii atunci cand cercetările vor permite acest lucru, dezvaluie Politia de Frontiera Romana. (Sava N.).
Administratie
Anul trecut, Centrul de Pregătire Apărare CBRN Muscel s-a transformat în Baza de Perfecționare Apărare CBRN și a fost dislocat în garnizoana Pitești

Baza de Perfecționare Apărare CBRN se subordonează Centrului de Instruire Sprijin Luptă din Râmnicu Vâlcea, își desfășoară activitatea în cadrul Școlii de Instruire Interarme a Forțelor Terestre Mihai Viteazul și este deservită de Batalionul 49 Apărare CBRN Argeș.
Conform concepției de modernizare a învățământului militar, de la 1 august, Centrul Muscel s-a transformat în bază și s-a redislocat în garnizoana Pitești, pe lângă Batalionul 49 Apărare CBRN, care ar fi trebuit să asigure partea administrativă. Din cauza insuficienței spațiilor de care dispune, s-a ajuns la concluzia că baza își va desfășura activitatea în cadrul Școlii Interarme. Iar din luna septembrie, de când am avut primii cursanți, ne-am desfășurat activitatea în spațiile pe care ni le-au pus la dispoziție, explică locotenent-colonel Codruț Cristinel Nedelea, comandantul Bazei. Adică cinci săli de curs, patru birouri și o sală-muzeu.
Au fost multe frământări în momentul în care centrul a fost desființat și baza dislocată. De aceea, aș vrea să transmit cebereniștilor care sunt în activitate și mai ales celor care sunt la pensie că CBRN-ul încă trăiește.
În privința acomodării, de abia ‚‚au început să ne dea dinții’’. E greu. Avem identitate, dar nu avem CNP. Înainte de a fi numit comandantul bazei, locotenent-colonelul a fost instructor superior și împuternicit pentru doi ani ca șef instrucție și educație în cadrul Centrului de Pregătire Apărare CBRN Muscel. Din vechea structură, alături de ofițer au mai venit un locotenent-colonel, ca instructor superior, și un plutonier-adjutant, instructor.
Nu ne-am mutat și familiile. Au rămas la Câmpulung, deoarece nu știm care va fi direcția pe care baza o va lua.
Ulterior, cealaltă funcție de instructor superior a fost încadrată de un căpitan de la Batalionul 49, iar funcția de administrator, de un subofițer rămas la dispoziție din vechiul centru.
Dorința de a veni în această structură există, dar nu există siguranța că baza va rămâne și nu va fi redislocată. Sunt semne de întrebare și oamenii sunt reticenți. După ce baza își va găsi un loc stabil și se va identifica și prin denumire, și prin locație, probabil că se vor încadra și funcțiile. Din cele 11 posturi pentru cadre disponibile, în momentul de față sunt cinci încadrate.
Până acum, cu ajutorul Batalionului 49 ne-am descurcat, în perioada septembrie-decembrie. Pe lângă cele patru cursuri desfășurate, am participat și la activități de autorizare, plus toate examenele pentru admiterea la cursuri, la centrul de la Vâlcea.
Din luna februarie, au programate încă cinci cursuri. Perioada care va veni este plină de provocări. Din februarie, vor veni cei de la cursul de bază ofițeri, 48 de elevi de la Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” (SMMMSFT), iar de la AFT, studenții de anul al II-lea și al III-lea, pentru efectuarea bazelor tactice și tehnice.
Vom avea o perioadă de vârf la jumătatea lunii februarie, cu 97 de cursanți. Nu s-a întâmplat nici când eram în Centrul Muscel.
Tehnica necesară instruirii le este asigurată de Batalionul 49 – toată partea administrativă, tehnică și instructori asociați, la nevoie. Colaborarea cu ei este foarte bună. Sperăm ca și pe viitor să fie, și spun asta pentru că activitățile pe care dumnealor le au în plan sunt multiple și necesită un număr mare de mijloace și forțe. Uneori le este greu să asigure și suportul nostru, pe care nu îl aveau în vedere în anii anteriori, când și-au planificat misiunile.
La vizita noastră, aveau două cursuri în desfășurare: cursul de prima funcție al sublocotenenților și cursul de maiștri militari anul al II-lea. Sunt șase elevi maiștri militari și 13 sublocotenenți, spune căpitanul Ionuț Cătălin Banu, instructor superior (și șef comisie metodică). Sublocotenenții erau plecați în stagiu la unitățile la care au fost repartizați, pentru o lună, așa că am intrat la cursul de maiștri.
Partea teoretică o desfășurăm aici, iar cea practică, la Batalionul 49, pentru a desfășura autospeciale și a înțelege mai bine lucrurile pe care le predăm. Elevii sunt veniți de o lună și există din partea lor dorința de a învăța. În schimb, ne pare rău că pentru unele materii nu găsim profesori și, neavând un laborator de chimie, nu putem preda decât teoretic, adaugă căpitanul.
Eleva fruntaș Mihaela Raluca Cristea, anul al II-lea la SMMMSFT, este singura fată de la CBRN. Am rămas impresionată de poveștile din armată ale tatălui meu. A făcut stagiului militar obligatoriu, apoi a mai cochetat puțin cu armata. Unitățile de la noi din oraș s-au desființat, el nu a putut pleca, așa că a renunțat.
Am rămas impresionată de poveștile din armată ale tatălui meu. Și nu am ales cariera militară pentru bani, am ales-o din inimă.
Mihaela a dat admiterea la ATM, după liceu. Nu am fost suficient pregătită fizic. Am urmat o facultate civilă, Inginerie electronică, telecomunicații și tehnologii informaționale, la Politehnică, apoi am decis că trebuie totuși să urmez o carieră militară.
S-a pregătit mai bine, a dat examen la maiștri militari și a intrat. Nu a încercat din nou la ATM. Încă patru ani, să repet aceleași materii din facultate… Și nu am ales cariera militară pentru bani, am ales-o din inimă. Chiar am ales cu sufletul, ne asigură eleva.
Când a intrat, nu știa prea multe despre CBRN. Îmi place. Singurul lucru care face această armă mai greu de înțeles, nu mai puțin frumoasă, este faptul că nu avem profesori pentru toate materiile. Atât. Cu ceilalți cinci colegi se înțelege foarte bine. Sunt puțini, este singura fată și se simte protejată. Instructorii sunt foarte bine pregătiți și ne învață tot ce știu. Sunt ca niște colegi mai mari care știu mai multe și ne arată și nouă.
Elevul fruntaș Vlad Petruț Șerb este comandant de grupă maiștri militari CBRN. A dat examen la MAI, a intrat la arma CBRN și se instruiește în MApN, Ministerul de Afaceri Interne neavând școală pentru specialiști CBRN.
Am ales acest minister pentru că salariul este mai mare decât în MApN, iar specializarea aceasta pentru că CBRN este o armă a viitorului.
La cele trei luni de instrucție nu au rezistat toți. Din 93 de elevi, au plecat opt. Pe parcursul ambilor ani de studiu am avut momente când m-am gândit și eu la asta. Nu este ușor, dar m-am ținut tare.
Din cei șase viitori cebereniști, doi sunt de la MAI. Elevul spune că instructorii au fost foarte primitori. Dar l-a impresionat în mod special plutonierul-adjutant Mihaela Cristina Ștefan.
Este instructoarea noastră, un fel de comandant de pluton. Este tot timpul cu zâmbetul pe buze, ne dă o stare foarte bună prezența ei, are grijă de noi, se implică foarte mult. ( Alina Crisan).
Administratie
3.008 perechi de pantofi sport, toate purtând însemnele unei firme consacrate şi care prezentau suspiciuni de contrafacere

In Punctul de Trecere a Frontierei Bechet, s-a prezentat pentru a intra în ţară, un cetățean bulgar, în vârstă de 50 de ani, care se afla la volanul unui autocamion. Conform documentelor prezentate, şoferul transporta încălțăminte și produse textile, pe ruta Grecia-Slovacia.
Cu ocazia efectuării controlului de frontieră, politistii de frontiera au descoperit, în compartimentul de marfă al mijlocului de transport, mai multe colete ce conțineau încălțăminte sport.
În urma inventarierii bunurilor de către reprezentantul Biroului Vamal Bechet, a rezultat cantitatea totală de 3.008 perechi de pantofi sport, toate purtând însemnele unei mărci cunoscute, fiind susceptibile a fi contrafăcute. Acestea aparţineau șoferului autocamionului.
Bunurile au fost predate unui reprezentant din cadrul Biroului Vamal Bechet, iar dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, ar fi valorat 1.804.800 lei.
În prezent, faţă de persoana sus-menţionată, se efectuează cercetări, pentru săvârșirea infracțiunii de punere în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare și care îl prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate, urmând ca la finalizarea acestora să fie propuse soluții legale prin unitatea de parchet competentă, precizeaza sursa citata. (Paul D.).
-
Featuredacum 4 zile
Comisarul șef Conea Emanuel în așteptarea sancțiunii disciplinare de la Ministerul Justitiei!
-
Exclusivacum 4 zile
Inregistrari audio – video/stenograme senzationale cu si despre un ales “local” (I)/”Am vorbit cu asta care-i sef la Politia Locala, cu Albu…”
-
Ancheteacum 4 zile
DEVASTATOR!!! /Echipa pucistă din PMP a fost pusă cu botul pe labe de către Justiție
-
Exclusivacum 3 zile
Inregistrari audio – video/stenograme senzationale cu si despre un ales “local” (II)/”Bai vino maine cand esti treaz ca deja ai venit beat si esti prost”
-
Exclusivacum 2 zile
De la „Bomba ecologica de la Pleasa” la pacura si …dosarul penal de la Parchetul General
-
Actualitateacum 4 zile
Noi inregistrari audio – video/stenograme senzationale cu si despre un ales “local” (II)/ Maine, 03.02.2023, orele 12.00
-
Exclusivacum 7 ore
Fostul procuror Negulescu Mircea implicat in mafia deseurilor/Ludovic Orban „tinta” in miscare in urma perchezitiilor din Prahova/Nasul si Finul din Prahova
-
Exclusivacum 4 zile
Inregistrari audio – video/stenograme senzationale cu si despre un ales “local”/Azi, orele 12.00