Actualitate
Se mișcă Europa! Bruxelles-ul e în corzi.

Narativul obositor al presei globaliste – „extrema dreaptă”, „populiștii,” „urmașii fasciștilor”, „rasiștii au pus ghearele pe puterea de la Roma” – demonstrează, încă o dată, că există un centru de comandă care orchestrează partitura presei occidentale. Colegii de breaslă puteau altădată mai mult, nu să se umple de ridicolul clișeelor.
Într-un dialog cu un ziarist german, l-am asigurat că e mai ușor să mergi cu plutonul, decât să te opui regimentului. Corectitudinea politică te scutește de folosirea neuronilor. Iei brief-ul din WhatsApp și-l pui în pagină. Cum s-ar zice „mergi în viață servit.” Înainte de a fi liderul partidului „Frații Italiei”, Georgia Meloni e mamă, creștină și patrioată. Trei rele pentru ielele bruxelleze.
Poate că multă lume s-ar fi așteptat ca Matteo Salvini (un Viktor Orban, italian) să fie vioara întâi, dar pare-se că a fost prea radical pentru gusturile fine ale italienilor. Și aura lui s-a cam consumat în ultima perioadă. Liga Nordului s-a divizat. A apărut Liga pentru Salvini premier. În criza guvernamentală, care a dus la prima demisie a lui Giuseppe Conte, suveranistul a apărut în ochii lumii drept oportunist. Așa se explică pierderea a șapte procente de la ultimele alegeri europarlamentare.
De fapt, Salvini a și fost înghesuit de către o majoritate formată din bucăți. Rolul de primadonă a Georgiei Meloni s-a datorat și slăbirii partidului Forza Italia a lui Silvio Berlusconi, de ani buni în picaj. Geopoliticienii de duzină susțin că atât Berlusconi, cât și Salvini au fost pedepsiți de electorat pentru că și-au exprimat de mai multe ori susținerea pentru Vladimir Putin. Nici vorbă. Chiar au asigurat că vor achiziționa gaz ieftin, în cazul în care ajung la putere. Li se fâlfâie italienilor de rezistența ucraineană!
Ce se vede limpede din compoziția majorității parlamentare, conform datelor existente până la redactarea editorialului, e că dreapta suveranistă a câștigat o majoritate lejeră, iar Italia nu va mai trece prea curând prin crize guvernamentale. Cele trei partide – Frații Italiei, Liga Nordului și Forza Italia cumulează împreună peste 40 % din viitoarele locuri din Parlament.
Sistemul electoral italian oferă o primă electorală consistentă, cam așa cum aveam noi în România interbelică. Deci, italienii nu i-au pedepsit pe Salvini, crucificat de globaliști sau pe bătrânul afacerist Berlusconi, ci i-au dat o șansă femeii de 45 de ani să demonstreze că poate conduce corabia, în plină furtună. Georgia Meloni ar fi prima femeie premier de la al doilea război mondial încoace. Frații Italiei s-au călit în opoziție, față de Salvini, care a încercat o alianță ba cu „5 stele,” ba cu Partidul Democrat.
Fraților italieni nu le-a surâs coabitarea sau accederea la guvernare în niciunul dintre guvernele successive ale ultimilor ani. Nefăcând niciun compromis, acum iată calcă valul. Rămânând în opoziţie la toate guvernele succesive de la alegerile legislative din 2018, Fraţii Italiei (Fratelli d’Italia, FdI) s-au impus ca principală alternativă, urcând de la 4,3% la aproape 25 % din voturi, potrivit primelor estimări, devenind primul partid din peninsulă, la doar câțiva ani de la înființare. Povestea cu trecutul fascist e de Popa Prostu’.
Presa corectă politic încearcă să bagatelizeze succesul dreptei suveraniste. Să caute demoni unde nu sunt! Faptul că publicații de diferite orientări, de pe continent sau de dincolo de Ocean, cântă aceeași partitură a neofascismului italian, arată că disperarea e mare printre conțopiștii corectitudinii politice. Meloni s-a angajat să sprijine politica occidentală cu privire la Ucraina, dar fără să șubrezească finanțele firave ale Italiei. Datoria publică a ajuns la peste 150 % din PIB (la noi e de 51%). Nu s-a nărăvit la elitele bruxelleze, ci doar la conțopiști. Are nevoie ca de aer de cele 200 de miliarde de euro din PNRR-ul lor.
Georgia Meloni a plecat de jos. De la Babysitter a ajuns ministru pentru tineret în guvernul Berlusconi. A plecat însă din Forza Italia, croindu-și propriul drum. Are planuri mărețe. Vrea să renegocieze relațiile Italiei cu UE, să schimbe constituția pentru trecerea la un regim prezidențial, să facă un baraj de nave în sudul Italiei, în Marea Mediteraneană, pentru stoparea imigrației ilegale. Și-a propus să reducă impozitele! Toate intențiile sale se vor ciocni însă de realitate.
Va avea alături două vulpi politice bătrâne: Berlusconi și Salvini. Nu-i va fi ușor să cârmuiască neasistată. Italia face un pas serios spre suveranism. Suedia a spart bolul de cristal al supremației stângii globaliste. Suveraniștii români au vânt din pupă. Dar trebuie să ia lecții din înfrângerea lui Salvini. Electoratul este sedus de figuri angelice, nu de cele bovarice, împovărate de prea plinul frustrărilor politice.
Marius Ghilezan
Actualitate
Schimbări drastice în achizițiile armatei: Îngrijorări și speculații în industria de apărare

Mesajul clar al Generalului: Tehnologiile se transformă
În inima Deșertului Mojave din California, Șeful Statului Major al Armatei, generalul Randy George, a transmis un mesaj clar industriei de apărare: un cutremur tehnologic se preconizează, iar acesta ar putea afecta profund programele de achiziție la scară largă, inclusiv vehiculele de luptă terestre.
„Sunt legat de capacitatea generală”, a declarat generalul cu patru stele pentru publicația Breaking Defense, într-un interviu recent. „Modul în care facem asta probabil se va schimba… [și] cu ce echipament.”
George a evidențiat rapiditatea cu care tehnologia a evoluat în ultimii ani, sugerând că Armata ar putea reconsidera achizițiile pe care le-a realizat de-a lungul timpului.
Speculații cu privire la reduceri substanțiale
Comentariile sale vin într-un context în care circulă zvonuri larg răspândite că Armata ar putea face reduceri semnificative în portofoliul vehiculelor de luptă terestre. Cu toate că serviciul nu a confirmat încă astfel de măsuri, contractanții din domeniul apărării se pregătesc deja pentru vești proaste, conform surselor din industrie.
„Reduceri sunt doar zvonuri până când nu devin realitate”, a afirmat un oficial din industrie.
Îngrijorări fundamentele pe baza raportului Marathon Initiative
Pentru a înțelege îngrijorările existente, trebuie să ne întoarcem la 2023, când Marathon Initiative, o organizație non-profit axată pe subiecte de securitate națională, a publicat un raport care propunea schimbări drastice în achiziții pentru toate serviciile armate. Raportul recomanda reducerea formatiunilor și a achizițiilor de armament, inclusiv sisteme precum Armored Multi-Purpose Vehicle (AMPV) și progresele în programul de obuzier autopropulsat Paladin Integrated Management (PIM).
Chiar dacă documentul are aproape doi ani iar nu este o publicație guvernamentală, a câștigat tracțiune recentă în cercurile industriei de apărare, în special datorită ascensiunii autorilor săi în structurile de decizie ale Pentagonului.
Încercări de adaptare și inovație
Generalul James Rainey, șeful Comandamentului Viitor al Armatei, ajută la clarificarea acestor întrebări de cerințe și a utilizat experimente precum Proiectul Convergence Capstone 5 pentru a aduce perspective utile conducerii superioare.
„Șeful urăște un anumit tip de echipament. Mi-a spus: ‘Vreau să-l distrug.’ Și eu am răspuns: ‘Nu-ți face griji, a murit deja la PCC5. … [A trecut] de la verde la roșu ca o broască într-un blender’”, a relatat Rainey recent pe scenă.
Așteptări statice în fața incertitudinii bugetare
Industria se pregătește acum să observe ce va fi păstrat și ce va fi eliminat din categorii ce par a se îndrepta spre un viitor incert. „Industria trebuie să stea liniștită și să aștepte următoarele 90 de zile pentru a vedea cum se desfășoară lucrurile… [pentru că] se schimbă constant”, a subliniat generalul în rezervă John Ferrari.
Cu toate acestea, unele surse din industrie afirmă că este provocator să se ia decizii de afaceri până la publicarea cererii de buget pentru FY26. „Speculațiile se schimbă zi de zi”, a menționat o sursă.
Riscurile reducerilor și impactul asupra lanțului de furnizare
Sursele din industrie subliniază că, dacă Armata decide să oprească o linie de producție activă, efectele negative se vor extinde asupra întregului lanț de furnizare.
Actualitate
Lockheed Martin iși numeste un nou director financiar: Evan Scott preia misiunea
Actualitate
Avertisment pentru Industria de Apărare: Tarifele impuse de Trump pun în pericol capacitatea de achiziție a Pentagonului
-
Exclusivacum 4 zile
Cătălin Stavri: Pseudo-jurnalistul infractor al sit-ului de denigrare și șantaje Incomod.ro – Dezvăluiri explozive și inregistrări despre corupție
-
Exclusivacum 23 de ore
Alerta roșie: FSANP cere acțiuni imediate pentru siguranța penitenciarelor din România
-
Exclusivacum 3 zile
Corupția în sistem: Legătura dintre inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și forțele de ordine
-
Exclusivacum 3 zile
Corupția în justiție: Cazul inculpatului pseudo – jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și murdăriile din White Tower
-
Exclusivacum 4 zile
„Adio, Halchin!”. Ieri, a fost ultima zi a Directorului General al ANP/Urmeaza Valentin Matei de la Penitenciarul Ploiesti?
-
Exclusivacum 3 zile
Suspiciuni în IGPR: Director cercetat pentru o afacere discretă cu Bolt?
-
Exclusivacum 2 zile
CSM acordă certificat de bună purtare foștilor procurori de la DNA Ploiești/„Dezvăluiri de noaptea minții”
-
Ancheteacum 3 zile
Participare instituțională la nivel european: Ioana Morar alături de Ministrul Justiției, Radu Marinescu