Featured
Conform unui parlamentar ucrainean, preşedintele Klaus Iohannis va merge, joi, la Kiev alături de liderii Franţei, Germaniei şi Italiei
Oleksiy Goncharenko a scris pe o reţea de socializare: „The three musketeers. President Macron, Chancellor Scholz, prime-minister Draghi will visit Kyiv this Thursday. And as d’Artagnan President of Romania Iohannis.”
Preşedintele Iohannis îl va primi, azi, pe preşedintele Emmanuel Macron, conform mai multor surse de la Cotroceni. Macron îi va vizita şi pe militarii francezi dislocaţi în România, Franţa fiind la conducerea grupului de luptă NATO ce se înfiinţează în ţara noastră.
Conform agendei preşedintelui, Iohannis se va afla pe urmă, marţi seara, la reuniunea în format restrâns organizată de prim-ministrul Regatului Ţărilor de Jos şi Prim-ministrul Regatului Danemarcei, în pregătirea Summitului NATO, la Haga, Regatul Ţărilor de Jos.
Pentru cei trei lideri din Europa, informaţia era de ieri, când publicaţia Bild am Sonntag a anunţat că Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, va călători la Kiev alături de preşedintele francez Emmanuel Macron şi prim-ministrul Italiei, Mario Draghi, la finalul lunii iunie, înainte de Reuniunea grupului G7.
Birourile de presă ale celor trei nu au confirmat vizitele, dar nici nu au infirmat informaţia, cel mai probabil ca măsură de securitate, deoarece deplasările în Ucraina nu sunt anunţate dinainte.
Este un moment important pentru Ucraina, deoarece săptămâna viitoare se finalizează dosarul de candidat la UE şi se aşteaptă ca în timpul reuniunii şefilor de state şi de guverne din Uniune, din zilele de 23 şi 24 iunie, să fie aprobat statutul de candidate pentru aderare pentru Ucraina, R Moldova şi eventual Georgia, iar ţările să intre în procesul de adaptare a legislaţiei pentru aderare.
Pe de altă parte, această vară este decisivă pentru războiul pornit de Putin în Ucraina. Armata rusă a pierdut bătăliile din nord şi est, unde nu a reuşit să cucerească primele două oraşe ca mărime, Kievul şi Harkovul, iar acum se concentrează pe provincia Donbas, cu cele două regiuni Luhansk şi Doneţ, dar şi pe regiunile din sud, Zaporojie şi Herson, care fac legătura terestră cu Crimeea.
După estimările armatei ucrainene, războiul s-ar putea finaliza în august, când armata rusă îşi va pierde din ritmul ofensivei şi va fi nevoită să treacă la apărare, lăsând calea pentru concesii din partea Kremlinului în negocierile de pace. (Florin Jipa).
Sursă foto: Mediafax
Exclusiv
Degradarea Serviciului Siguranța Deținerii din ANP: lipsă de viziune și incertitudini în management
Problemele acute din Serviciul Siguranța Deținerii
Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a lansat recent un apel asupra degradării semnificative a Serviciului Siguranța Deținerii, evidențiind probleme acute de dezorganizare, absență a viziunii și un lingăism acerb care afectează funcționarea eficientă a acestuia. Această situație are implicații directe nu doar asupra siguranței locurilor de deținere, ci și asupra securității personalului, precum și asupra respectării disciplinei de stat în cadrul sectorului operativ din penitenciare, aspecte considerabile într-o instituție de o asemenea importanță.
Conform declarațiilor reprezentanților federației, Serviciul Siguranța Deținerii (SSD) traversează o perioadă marcată de o abulie emblematică, unde predomină dezorganizarea, iar lipsa unei strategii clare a condus la o serie de incidente operaționale frecvente care afectează unitățile penitenciare. În aceste împrejurări, agenții și ofițerii din cadrul penitenciarelor se simt abandonați în confruntarea cu un mediu tot mai agresiv, unde provocările sunt tot mai constante.
Critici la adresa conducerii și atmosfera de abandon
Criticile din partea sindicaliștilor sunt îndreptate și către actuala conducere, considerată mai preocupată de păstrarea pozițiilor în fața unei cereri nevestejite de reformă decât de îmbunătățirea condițiilor de muncă și a siguranței angajaților. Această premisă stârnește îngrijorare cu privire la eficiența și responsabilitatea managementului în cadrul sistemului penitenciar.
Lipsa de experiență și legitimitate a ofițerilor specializați
În cele din urmă, Serviciul este coordonat de un singur comisar șef, Dănuț Ilie, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la capabilitățile și experiența personalului. Majoritatea ofițerilor sunt tineri, iar această lipsă de experiență operativă ridică îndoieli referitoare la legitimitatea lor în coordonarea și supravegherea activității directorilor adjuncți. Din păcate, au fost mai multe situații în care acești ofițeri, din SSD, care sunt specializați în siguranța deținerii, au avut interacțiuni limitate cu deținuții, având o cunoaștere a funcțiilor acestora mai degrabă teoretică, bazată pe regulamente, decât practică.
Motivul neatractivității pentru ofițeri cu experiență
Sindicatul a ridicat, de asemenea, întrebări cu privire la motivele pentru care nu există ofițeri cu experiență dispuși să se alăture Direcției Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar. S-a sugerat că structura este, în mod deliberat, populată cu ofițeri care se supun fără a contesta status quo-ul, ceea ce duce la o atitudine de lipsă de asumare, curaj și inițiativă. Printre cadrele existente în sistemul penitenciar, se pare că există o tendință de a alege indivizi care nu îndrăznesc să conteste ordinea existentă, astfel creându-se un climat de obediență dăunătoare pentru deciziile luate în cadrul SSD.
Pensionarea lui Gabriel Păun și atmosfera de dezinteres
În plus, ca o consecință a absenței unei conduceri eficiente, pensionarea lui Gabriel Păun, fost director al DSDRP, a generat o atmosferă de mare relaxare. S-a realizat o petrecere în rândul angajaților, unde problemele precum ultrajele, evadările, crimele, decesele, sinuciderile, consumul de droguri, alcoolul și telefoanele mobile din penitenciare au fost trecute cu vederea. Acest dezinteres profund evidențiază o provocare continuă, în special în contextul relevării problemelor de corupție și nereguli grave în cadrul ANP, mai ales în cadrul DSDRP.
Exclusiv
Avansări înainte de termen pentru polițiști, anunțate de Sindicatul Sidepol în preajma Zilei Naționale
Sindicatul Sidepol a anunțat că se apropie perioada avansărilor înainte de termen pentru polițiști, conform reglementărilor Ministerului Afacerilor Interne. Așa cum s-a stabilit în fiecare an, ministerul urmează să aprobe limitele indicatorilor pentru formularea propunerilor de avansare în gradul profesional următor, cu ocazia zilei de 1 Decembrie.
Inspectoratul General al Poliției Române și fiecare armă în parte vor repartiza numărul de indicatori alocați fiecărei unități teritoriale. Propunerile pentru avansare vor fi formulate cu respectarea cadrului legal în vigoare, conform Ordinului nr. 140 din 2016, care reglementează managementul resurselor umane în unitățile de poliție.
Regulile stipulate în ordin prevăd că avansările se fac în limita numărului de posturi prevăzute cu gradul respectiv și că acestea sunt aprobate de ministrul afacerilor interne, de regulă, la 25 martie și de Ziua Națională a României. Polițiștii propusi pentru avansare trebuie să fie încadrati pe un post cu grad superior celui deținut.
Avansarea înainte de împlinirea stagiului minim se face de 1 Decembrie sau pentru merite excepționale pe parcursul anului, cu respectarea unor condiții specifice, incluzând îndeplinirea jumătate din stagiul minim, clasificarea cu cel puțin „bine”, și absolventul cursurilor legale necesare.
Conform procedurii utilizate în anii anteriori, șefii de unități trebuie să se asigure că cel puțin jumătate din numărul indicatorilor alocați unității este repartizat agenților de poliție.
Reprezentanții Sindicatului Sidepol se vor prezenta la ședințele de comandă pentru a discuta despre notele de fundamentare pentru cei propuși a fi avansați, asigurându-se că drepturile polițiștilor care s-au evidențiat în activitatea desfășurată sunt respectate, urmărind echitatea și echilibrul deciziilor. (Cerasela N.).
Featured
România își asumă costurile pentru pagubele provocate de speciile protejate
Conform unui articol recent semnat de jurnalista Claudia Marcu în Cotidianul Național, Ministerul Mediului din România a epuizat, până la sfârșitul lunii septembrie 2024, bugetul de peste 21 milioane de lei alocat despăgubirilor pentru pagubele provocate de animalele sălbatice protejate de Comisia Europeană. Urșii, mistreții și lupii au cauzat distrugeri semnificative în agricultură și au ucis animalele domestice, iar noua legislație stipulează că despăgubirile trebuie plătite în termen de 30 de zile.
În județul Mureș, până în septembrie, au fost înregistrate 207 dosare de despăgubire, cu o valoare totală de peste 1,5 milioane de lei, pentru sute de hectare de culturi distruse și aproximativ 500 de animale domestice ucise. Impactul acestor animale sălbatice protejate, în special urșii, duce la pagube majore în gospodării și ferme.
Ministerul Mediului a solicitat, în ședința de guvern de joi, o suplimentare a bugetului, având în vedere că suma alocată pentru despăgubiri a fost consumată. Prin Hotărârea Guvernului nr. 3/2023, s-a reglementat modalitatea de acordare a despăgubirilor pentru pagubele produse de speciile de faună de interes cinegetic, inclusiv pentru daunele asupra culturilor agricole și animalelor domestice.
În anul 2024, a fost alocată suma de 23.800 mii lei pentru despăgubiri, dar până la 31 septembrie 2024 au fost efectuate deschideri de credite în sumă de 21.023 mii lei. Ministerul a evidențiat că sunt necesare fonduri suplimentare pentru plata despăgubirilor înregistrate în perioada iulie-septembrie 2024, precum și pentru dobânzile aferente.
Prefectul județului Mureș a anunțat, în septembrie, intenția de a recolta 43 de urși, având în vedere că numărul acestora este triplu față de capacitatea suportată de habitatul natural. În Mureș, urșii au provocat pagube severe, cu peste 1.000 de animale domestice ucise în 2023, cele mai multe fiind ovine.
-
Exclusivacum 3 zile
Pensia medie în sistemul militar: Sumarul informațiilor de la Casa de Pensii Sectorială a M.A.I.
-
Exclusivacum 2 zile
Pensionarii militari în pericol: Acuzații de colaborare politică în contextul modificărilor legii pensiilor
-
Exclusivacum 2 zile
Riscuri mari pentru sporul Bayraktar din cauza reputatiei controversate a Directorului ANP
-
Exclusivacum 4 zile
Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor acuză ANP de corupție și mușamalizare
-
Exclusivacum 5 zile
OUG 26/2024: Actualizarea salariilor și soldei de grad profesional
-
Exclusivacum 2 zile
Trădarea lui Mirițescu: O rețea de corupție și politică în interiorul Poliției Române
-
Exclusivacum 5 zile
Corupția la vârf: Eduard Mirițescu și structura criminală din Poliție
-
Exclusivacum 12 ore
Degradarea Serviciului Siguranța Deținerii din ANP: lipsă de viziune și incertitudini în management