Administratie
Celula de alarmă înseamnă a doua noastră casă ca piloți de vânătoare
Comandorului Daniel Moise, din Baza 86 Aeriană de la Borcea, cunoscut de prieteni și apropiați drept Motanu’, i s-a îndeplinit un vis mai vechi. A efectuat ultimul zbor din cariera de pilot militar, dar nu a făcut-o pe aeronava care l-a consacrat, bătrânul MiG-21 LanceR, ci pe un aparat de zbor la care visa de mult timp, dar care l-a ocolit la „mustață” în carieră: F-16 Fighting Falcon.
Azburat într-un F-16, în dublă comandă, alături de colegul său, comandorul Mihăiță Marin, comandantul escadrilei, precum și cu comandorul Cătălin Micloș, comandantul Bazei 86 Aeriană, într-o altă aeronavă F-16.
Comandorului Daniel Moise i-au fost alături, la sol, soția și fiica, cele care, cu răbdare, de-a lungul timpului, au suportat cu stoicism lipsa pilotului de acasă, care a trăit mai mult în familia de pe aerodromul de la Mihail Kogălniceanu, unde escadrila de MiG-21 LanceR era dislocată.
Nu știm și nu ne va spune niciodată, probabil, dacă la repartizare, în anul 1997, pilotul Daniel Moise a plâns când a intrat pe poarta unității de aviație de la Borcea. Pentru că, legenda spune, la Borcea un pilot plânge de două ori: o dată când este repartizat, și a doua oară atunci când trebuie să plece.
Nu știm și nu ne va spune niciodată, probabil, dacă, după ce a coborât din avionul F-16 cu numărul 1611, cu care a făcut ultimul zbor din cariera de pilot militar, a plâns, căci și-a pus în grabă ochelarii de soare (pentru că, nu-i așa, pilotul de vânătoare nu e pilot de vânătoare fără ochelari de soare!) ascunzându-și ochii și obrazul ars de vântul Bărăganului.
I se spune Motanu’ și e printre cei mai cunoscuți piloți de MiG-21 LanceR.
Recent, și-a revendicat onoarea unui zbor de final, pe Baza 86 Aeriană, ale cărei porți le trecea pentru prima dată acum aproape 25 de ani.
Deși și-ar fi dorit, poate, ca ultimul salut al aerului să fie dat din aeronava pe care a pilotat-o întreaga viață profesională, finalul de carieră i-a adus o experiență nouă: un zbor la manșa unui F-16 Fighting Falcon, în dublă comandă.
În cabină i-a fost coechipier un vechi prieten și coleg, comandorul Marin Mihăiță. La sol, așteptând cu emoție o ultimă aterizare în siguranță, i-au fost soția și fiica. Și prieteni și colegi, cărora cu greu le vine să creadă că Motanu’ nu va mai face, de acum înainte, tonouri la zboruri demonstrative.
Fidel MiG-ului 21, până la contopire cu pasărea din dural și flacără, așa cum au fost cei alături de care s-a format ca pilot militar, începând cu Dorel Luca și, în anii din urmă, Gheorghe Gică Stancu.
Dan Moise a vegheat la liniștea cerului alături de camarazii săi timp de 25 de ani, bună parte din timp (până în anul 2013 atunci când MiG-21 s-a mutat pe aerodromul de la Mihail Kogălniceanu) la celebra celulă de alarmă pe care o știm din cărțile lui Doru Davidovici.
Celula de alarmă înseamnă a doua noastră casă ca piloți de vânătoare, pot să spun cu mândrie că am executat serviciul de poliție aeriană sub comandă NATO încă din prima zi, în 2004, tot în această locație, la manșa MiG-ului 21, și tot eu eram de serviciu când a venit ordinul de suspendare a zborului cu această aeronavă, în aprilie 2022.
Dacă vreți mai multe detalii, vi le dă soția mea. Mai mult am dormit cu Dodo și cu Miță decât am dormit acasă în acești 25 de ani, spune Moise.
Ca pilot instructor a pregătit câteva generații, unii dintre ei astăzi piloți de F-16. ,,A ars” ultimul zbor din carieră alături de Viperele de Bărăgan cu aceeași intensitate cu care a făcut prima simplă.
Mi-am servit țara aproape 25 de ani cu MiG-ul 21, mi-a fost un avion drag. MiG-ul și-a făcut datoria din plin, merită toată aprecierea și toată considerația, dar, odată cu trecerea timpului, trebuie să evoluăm, iar F-16 e un pas înainte, sper spre F-35.
Când o să fiu pensionar, voi veni la Porțile deschise la Borcea, unde peste zece ani sper să văd F-35. Nu am niciun regret, plec cu sentimentul datoriei împlinite, asta le doresc tuturor colegilor, a încheiat pilotul. ( Căpitan Mirela Vîță)
Foto: Adrian Sultănoiu
Administratie
PMP Ploiești pregătește o poziție fermă impotriva corupției generale
Administratie
Premierul Marcel Ciolacu abordează declinele demografice prin măsuri concrete pentru familii și tineri
Administratie
Ligia Deca: Programul de Guvernare PNL vizează modernizarea sistemului de invățământ din România
Programul de guvernare al PNL are un obiectiv clar: modernizarea sistemului de învățământ din România, a declarat Ministrul Educației, Ligia Deca. În colaborare cu președintele PNL, Nicolae Ciucă, ministerul continuă implementarea reformelor și investițiilor deja inițiate, atât prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cât și prin Programul Operațional Educație și Ocupare.
Deca a subliniat angajamentul de a implementa șapte reforme majore în sistemul de învățământ, care includ:
- Reducerea abandonului școlar
- Dezvoltarea învățământului tehnologic dual
- Îmbunătățirea sistemului de educație timpurie și digitalizarea educației
În total, se estimează că peste 2 milioane de copii și elevi, precum și peste 150.000 de cadre didactice, vor beneficia de aceste investiții în educație în următorii ani. Ministrul a asigurat că sumele record alocate priorităților din educație – jumătate de miliard de euro pentru reducerea abandonului școlar, aproape 700 de milioane de euro pentru dezvoltarea învățământului tehnologic dual și aproape un miliard de euro pentru digitalizarea școlilor și formarea cadrelor didactice – vor fi utilizate cu responsabilitate, având scopul de a transforma fața școlii românești.
„Continuăm! Niciun copil nu trebuie să rămână în afara școlii,” a concluzionat Ministrul Educației, Ligia Deca, subliniind importanța accesului la educație pentru toți copiii din România.
-
Exclusivacum 4 zile
AUDIO/Bomba de pe coliva în anchetele din curs/Revelații de corupție/Reeditarea mafiei lui „Portocala”/Noi detalii despre actuala mafie a procurorului ”Portocală”
-
Exclusivacum 5 zile
Senzațional: Cătălin Stavri, pseudo-jurnalistul deranjat de justiție, și legăturile sale cu Andrada Ioana Volosevici
-
Exclusivacum 2 zile
Adevăruri nespuse: Strategiile grupării de criminalitate economico-financiară organizata
-
Exclusivacum 4 zile
Inculpații Stavri și Belu așteaptă decizia de azi: vor fi arestați pentru 29 de zile?
-
Exclusivacum 3 zile
Povestea intunecată a legăturilor dintre Eduard Mirițescu, Volosevici și jurnalismul de santaj
-
Exclusivacum 2 zile
FSANP solicită măsuri urgente împotriva corupției în Administrația Națională a Penitenciarelor
-
Exclusivacum 4 zile
Pensii pentru Polițiști: Diferențe mari între sumele minime și maximale
-
Exclusivacum 6 ore
Aroganța lui Dan Halchin și gesturile de forță în Sistemul Penitenciar