Connect with us

Administratie

Celula de alarmă înseamnă a doua noastră casă ca piloți de vânătoare

Publicat

pe

Comandorului Daniel Moise, din Baza 86 Aeriană de la Borcea, cunoscut de  prieteni și apropiați drept Motanu’, i s-a îndeplinit un vis mai vechi. A efectuat ultimul zbor din cariera de pilot militar, dar nu a făcut-o pe aeronava care l-a consacrat, bătrânul MiG-21 LanceR, ci pe un aparat de zbor la care visa de mult timp, dar care l-a ocolit la „mustață” în carieră: F-16 Fighting Falcon.

Azburat într-un F-16, în dublă comandă, alături de colegul său, comandorul Mihăiță Marin, comandantul escadrilei, precum și cu comandorul Cătălin Micloș, comandantul Bazei 86 Aeriană, într-o altă aeronavă F-16.

Comandorului Daniel Moise i-au fost alături, la sol, soția și fiica, cele care, cu răbdare, de-a lungul timpului, au suportat cu stoicism lipsa pilotului de acasă, care a trăit mai mult în familia de pe aerodromul de la Mihail Kogălniceanu, unde escadrila de MiG-21 LanceR era dislocată.

 

Nu știm și nu ne va spune niciodată, probabil, dacă la repartizare, în anul 1997, pilotul Daniel Moise a plâns când a intrat pe poarta unității de aviație de la Borcea. Pentru că, legenda spune, la Borcea un pilot plânge de două ori: o dată când este repartizat, și a doua oară atunci când trebuie să plece.

Nu știm și nu ne va spune niciodată, probabil, dacă, după ce a coborât din avionul F-16 cu numărul 1611, cu care a făcut ultimul zbor din cariera de pilot militar, a plâns, căci și-a pus în grabă ochelarii de soare (pentru că, nu-i așa, pilotul de vânătoare nu e pilot de vânătoare fără ochelari de soare!) ascunzându-și ochii și obrazul ars de vântul Bărăganului.

I se spune Motanu’ și e printre cei mai cunoscuți piloți de MiG-21 LanceR.

Recent, și-a revendicat onoarea unui zbor de final, pe Baza 86 Aeriană, ale cărei porți le trecea pentru prima dată acum aproape 25 de ani.

Deși și-ar fi dorit, poate, ca ultimul salut al aerului să fie dat din aeronava pe care a pilotat-o întreaga viață profesională, finalul de carieră i-a adus o experiență nouă: un zbor la manșa unui F-16 Fighting Falcon, în dublă comandă.

 

În cabină i-a fost coechipier un vechi prieten și coleg, comandorul Marin Mihăiță. La sol, așteptând cu emoție o ultimă aterizare în siguranță, i-au fost soția și fiica. Și prieteni și colegi, cărora cu greu le vine să creadă că Motanu’ nu va mai face, de acum înainte, tonouri la zboruri demonstrative.

Fidel MiG-ului 21, până la contopire cu pasărea din dural și flacără, așa cum au fost cei alături de care s-a format ca pilot militar, începând cu Dorel Luca și, în anii din urmă, Gheorghe Gică Stancu.

Dan Moise a vegheat la liniștea cerului alături de camarazii săi timp de 25 de ani, bună parte din timp (până în anul 2013 atunci când MiG-21 s-a mutat pe aerodromul de la Mihail Kogălniceanu) la celebra celulă de alarmă pe care o știm din cărțile lui Doru Davidovici.

Celula de alarmă înseamnă a doua noastră casă ca piloți de vânătoare, pot să spun cu mândrie că am executat serviciul de poliție aeriană sub comandă NATO încă din prima zi, în 2004, tot în această locație, la manșa MiG-ului 21, și tot eu eram de serviciu când a venit ordinul de suspendare a zborului cu această aeronavă, în aprilie 2022.

Dacă vreți mai multe detalii, vi le dă soția mea. Mai mult am dormit cu Dodo și cu Miță decât am dormit acasă în acești 25 de ani, spune Moise.

Ca pilot instructor a pregătit câteva generații, unii dintre ei astăzi piloți de F-16. ,,A ars” ultimul zbor din carieră alături de Viperele de Bărăgan cu aceeași intensitate cu care a făcut prima simplă.

Mi-am servit țara aproape 25 de ani cu MiG-ul 21, mi-a fost un avion drag. MiG-ul și-a făcut datoria din plin, merită toată aprecierea și toată considerația, dar, odată cu trecerea timpului, trebuie să evoluăm, iar F-16 e un pas înainte, sper spre F-35.

Când o să fiu pensionar, voi veni la Porțile deschise la Borcea, unde peste zece ani sper să văd F-35. Nu am niciun regret, plec cu sentimentul datoriei împlinite, asta le doresc tuturor colegilor, a încheiat pilotul. ( Căpitan Mirela Vîță)

Foto: Adrian Sultănoiu

Administratie

PMP Ploiești pregătește o poziție fermă impotriva corupției generale

Publicat

pe

De

Băsiștii au pregătit țeapa pentru cei care au țepuit românii! Președintele PMP Ploiești, deși a stat în umbră și a tăcut în ultimul timp, nu înseamnă că partidul lui Traian Băsescu este mort, așa cum au dorit „comasații”.

Dimpotrivă, si-au consolidat poziția pentru LUPTA FINALĂ împotriva corupției generalizate și a partidului-stat PSD-PNL, care vrea să distrugă democrația din România.

Ardeiul iute!!! Arde-i Băse! (George Neagu)

Citeste in continuare

Administratie

Premierul Marcel Ciolacu abordează declinele demografice prin măsuri concrete pentru familii și tineri

Publicat

pe

De

Adevărul este că România se confruntă cu o scădere a numărului de copii, în timp ce mulți tineri aleg să plece în străinătate. O populație îmbătrânită și în scădere nu afectează doar echilibrul demografic, ci influențează și piața muncii, sistemele de pensii și sănătate, având un impact direct asupra stabilității economice.

Aceasta este realitatea, și nu aberațiile exprimate pe Facebook de candidați eșuați, care nu pot face altceva decât să propage ură și jigniri. Stoparea declinului demografic nu poate fi realizată prin două postări și câteva invective, ci prin măsuri concrete care să sprijine familiile, să încurajeze creșterea natalității și să motiveze tinerii să rămână în țară.

În acest context, Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a prezentat o serie de măsuri incluse în programul său, menite să abordeze aceste probleme:

  1. Investiții în infrastructura preșcolară: dezvoltarea de creșe, grădinițe și programe de after-school.
  2. Dezvoltarea învățământului dual: asigurând astfel șansa fiecărui tânăr de a obține un loc de muncă bine plătit.
  3. Creșterea accesului la servicii medicale de calitate: pentru a sprijini sănătatea cetățenilor.
  4. Sprijin pentru angajatori: acordarea de suport angajatorilor sau consorțiilor de angajatori pentru amenajarea unor spații destinate supravegherii și îngrijirii copiilor cu vârstă preșcolară (0-6 ani).
  5. Zero impozit pe venit pentru tineri: aplicabil tinerilor sub 26 de ani plătiți cu salariul minim.
  6. Scutire de la plata CASS: pentru tinerii care lucrează în timpul studiilor de licență și masterat.
  7. Prime de stabilitate: pentru a spori rata de angajare în rândul tinerilor.
  8. Subvenționarea dobânzii și acordarea de garanții la creditele ipotecare: pentru a facilita accesul tinerilor la locuințe.

Aceste măsuri reprezintă doar câteva dintre propunerile destinate să răspundă provocărilor demografice cu care se confruntă țara. Premierul Ciolacu subliniază că soluțiile trebuie să fie concrete și coordonate pentru a sprijini viitorul României.

Citeste in continuare

Administratie

Ligia Deca: Programul de Guvernare PNL vizează modernizarea sistemului de invățământ din România

Publicat

pe

De

Programul de guvernare al PNL are un obiectiv clar: modernizarea sistemului de învățământ din România, a declarat Ministrul Educației, Ligia Deca. În colaborare cu președintele PNL, Nicolae Ciucă, ministerul continuă implementarea reformelor și investițiilor deja inițiate, atât prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cât și prin Programul Operațional Educație și Ocupare.

Deca a subliniat angajamentul de a implementa șapte reforme majore în sistemul de învățământ, care includ:

  • Reducerea abandonului școlar
  • Dezvoltarea învățământului tehnologic dual
  • Îmbunătățirea sistemului de educație timpurie și digitalizarea educației

În total, se estimează că peste 2 milioane de copii și elevi, precum și peste 150.000 de cadre didactice, vor beneficia de aceste investiții în educație în următorii ani. Ministrul a asigurat că sumele record alocate priorităților din educație – jumătate de miliard de euro pentru reducerea abandonului școlar, aproape 700 de milioane de euro pentru dezvoltarea învățământului tehnologic dual și aproape un miliard de euro pentru digitalizarea școlilor și formarea cadrelor didactice – vor fi utilizate cu responsabilitate, având scopul de a transforma fața școlii românești.

„Continuăm! Niciun copil nu trebuie să rămână în afara școlii,” a concluzionat Ministrul Educației, Ligia Deca, subliniind importanța accesului la educație pentru toți copiii din România.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv6 ore ago

Oligopolul farmaceutic și nepotismul: Mizele ascunse în afacerea Ciolacu

Contextul politic și afacerea familială Omisiunile lui Ciolacu 4/Partea I Recent intr-o emisiune televizata candidatul la campania prezidentiala, premierul Marcel...

Exclusiv6 ore ago

Demersul de modificare a Legii 223/2015 ajunge în etapa finală

Demersul de modificare a Legii 223/2015 se apropie cu pași repezi de final, dezvăluie Emil Păscuț de la Sindicatul Diamantul....

Exclusiv6 ore ago

Aroganța lui Dan Halchin și gesturile de forță în Sistemul Penitenciar

Aroganța directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Dan Halchin, îi poate costa funcția. Acesta a început să amenințe...

Exclusiv2 zile ago

Adevăruri nespuse: Strategiile grupării de criminalitate economico-financiară organizata

Ultima zi de mandat a lui Andrei Volosevici Așa cum ziarul de investigații Incisiv de Prahova a promis, ultima zi...

Exclusiv2 zile ago

FSANP solicită măsuri urgente împotriva corupției în Administrația Națională a Penitenciarelor

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) cere ministrului Justiției, Alina Gorghiu, să intervină pentru a stopa corupția și...

Exclusiv2 zile ago

Modificări importante pentru polițiști, anunțate în sedința Comisiei de Dialog Social

La sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc ședința Comisiei de Dialog Social, care a abordat modificarea și completarea unor...

Exclusiv3 zile ago

Povestea intunecată a legăturilor dintre Eduard Mirițescu, Volosevici și jurnalismul de santaj

Chestorul Eduard Mirițescu: Ascensiunea unei mafii din interiorul Poliției Române Chestorul Eduard Mirițescu este un adevarat Florian Coldea al SRI-ului...

Exclusiv3 zile ago

Emil Păscuț despre riscurile interpretării greșite a permanenței la domiciliu pentru polițiști

Emil Păscuț de la Sindicatul Diamantul abordează o problemă controversială legată de interpretarea legală a muncii suplimentare pentru polițiști, în...

Exclusiv4 zile ago

Inculpații Stavri și Belu așteaptă decizia de azi: vor fi arestați pentru 29 de zile?

Jurnalismul sub umbra corupției: Cazul Cătălin Stavri Cătălin Stavri: Luptător împotriva Corupției sau pseudo-jurnalist compromis, spagar si santajist? Cătălin Stavri,...

Exclusiv4 zile ago

AUDIO/Bomba de pe coliva în anchetele din curs/Revelații de corupție/Reeditarea mafiei lui „Portocala”/Noi detalii despre actuala mafie a procurorului ”Portocală”

Revelații de corupție: fostii directori ai CSM Ploiești și mărturii despre ‘Mafia’ Volosevici si a pseudo-jurnalistului narcoman, santajist si spagar...

Exclusiv4 zile ago

Pensii pentru Polițiști: Diferențe mari între sumele minime și maximale

Un polițist trăiește, în medie, 70 de ani. Cea mai mică pensie netă pentru un astfel de cadru este de...

Exclusiv4 zile ago

Proiectul de actualizare a pensiilor militare aprobate în Camera Deputaților, acum in drum spre Senat

Ieri, raportul comisiilor juridice, de buget și apărare ale Camerei Deputaților a fost aprobat și transmis Senatului pentru proiectul de...

Exclusiv5 zile ago

Senzațional: Cătălin Stavri, pseudo-jurnalistul deranjat de justiție, și legăturile sale cu Andrada Ioana Volosevici

Filajul păcatului: Cătălin Stavri și extragerile ilegale de fonduri – spalarea de bani După publicarea articolului nostru „Închisoarea este mai...

Exclusiv5 zile ago

Închisoarea este mai aproape: Pseudo-jurnalistul șpăgar și șantajist Cătălin Stavri, alături de interlopul Belu Claudiu, se confruntă cu noi dosare penale

Investigații revelatoare                                     ...

Exclusiv5 zile ago

Războiul Ciolacu – magistrați: Impactul OUG 62/2024 asupra dreptului la spor de anticorupție

În războiul Ciolacu-magistrați, primele victime cad polițiștii și cadrele militare! ICCJ dă o soluție de interpretare care face ca dreptul...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv