Connect with us

Administratie

Analiza atentă a tabloului preţurilor de consum, în România, arată că inflaţia cu care ne confruntăm noi, începând din ianuarie 2021, nu este… în definiţie

Publicat

pe

Inflaţia, ce a pus pe jar planeta din America până în Extremul Orient, este doar un efect. Un „efect tranzitoriu”, cum au calculat analiştii băncilor centrale din întreaga lume, care însă nu va ceda înainte de începutul anului 2023. Când însă avem de-a face cu un efect de asemenea magnitudine – cum este actualul ciclu inflaţionist global -, ca să-i înţelegem esenţa este obligatoriu să-i căutăm cauzele.

Deşi de cauzele inflaţiei se ocupă mari centre de analiză economică din toată lumea, care au şi publicat studii de referinţă, se pare că sinteza cea mai relevantă a făcut-o venerabilul Financial Times. Cotidianul subliniază că actualele proiecţii de creştere economică reflectă impactul inflaţiei, în timp ce inflaţia, care continuă să crească, reflectă impactul crizei energetice.

Ne interesează însă pe noi, în România, acest tablou al lumii? Da! Din cel puţin trei motive: 1) ciclul inflaţionist în curs, care tulbură societatea românească de peste un an, fără să-şi fi oprit creşterea, este determinat în proporţie de 80 la sută de inflaţia globală; 2) criza energetică de asemenea globală, al cărui şoc a aruncat lumea în inflaţie, o resimţim din plin şi în România, cu o dobândă alimentată de stilul haotic în care a fost făcută liberalizarea preţurilor la gaze şi la electricitate; 3) când noi încasăm un şoc inflaţionist puternic provocat de un şoc al scumpirii electricităţii, gazelor naturale şi combustibililor – iar acest tablou caracterizează starea vremurilor în toată lumea – este în firea lucrurilor să fim la curent cu tot ce fac alte ţări pentru a îmblânzi aceste două şocuri.

Strategiile, cele pe termen lung, cu foi de parcurs întocmite pentru anii viitori, până în 2050, sunt proiecţii ce tind să impulsioneze tranziţia energetică, situând în prim-plan mari investiţii. Astfel de proiecţii avem şi noi, şi nu sunt puţine, de la exploatarea gazului din perimetrul românesc al Mării Negre la modernizarea centralelor electrice existente, cele care funcţionează cu energie nucleară sau cu gaze naturale, la construcţia de noi hidrocentrale şi centrale solare sau eoliene. Nu întâmplător, zilele trecute, premierul a fost la Cernavodă, însoţit de numeroşi specialişti, unde a dat asigurări privind sprijinul guvernului pentru întregul program de investiţii energetice.

Repet: acesta este programul pe termen lung. Pe termen scurt, chiar foarte scurt însă, sunt urgenţele a căror scadenţă va veni peste mai puţin de o lună şi jumătate. Ţările cu putere economică sunt preocupate, din perspectivă imediată, de tranziţia de la „banii din elicopter” la finanţări normale, şi totodată de pregătirea tranziţiei energetice, reformă radicală ce nu va putea izbuti nicăieri dacă efortul de a asigura securitatea energetică nu va fi cuplat cu un program înţelept pentru securitatea socială. Reformele în domeniul energiei, ca de altfel toate reformele, care sunt costisitoare, nu au cum să reuşească nicăieri fără o grijă susţinută puternic pentru securitatea socială.

Până la 31 martie vor rămâne în vigoare deciziile de plafonare şi compensare a preţurilor la gaze naturale şi la electricitate. Ce va fi însă după această dată? Ce va urma în aprilie, în mai sau în cursul verii? Experienţa pe care a trăit-o populaţia şi, în mare parte, firmele din afara sferei energiei, nu este de bun augur. Acum s-au înteţit dezbaterile, în societatea noastră, iar opiniile sunt divergente. Unele dintre vocile care se pronunţă în aceste zile, fie că au sau nu acces la decizii, susţin că trebuie să uităm reglementarea. Dreptatea lor, din acest punct de vedere, este totală. Numai că intervine aici o confuzie majoră: o piaţă fără reglementare – adică fără preţuri care să fie stabilite în birourile statului – nu poate fi o piaţă fără reguli. A proiecta, de aici încolo, măsuri care să vină în sprijinul populaţiei, îngrijorată acum de facturile ce vor curge începând din aprilie, înseamnă a asigura condiţii pentru ca producătorii de energie să nu-şi umfle profiturile doar pentru că pot, fiindcă… piaţa e liberă. Dacă piaţa e liberă, nu înseamnă că profiturile companiilor de energie au devenit mai importante decât securitatea socială şi securitatea întregii societăţi şi că pot face inflaţie scumpind gazele cu 60 la sută, electricitatea cu 40 la sută.

Analiza atentă a tabloului preţurilor de consum, în România, arată că inflaţia cu care ne confruntăm noi, începând din ianuarie 2021, nu este… în definiţie. Practic, nu avem o inflaţie ca la carte. Definiţia inflaţiei este limpede: creştere generalizată a preţurilor de consum. Ori noi avem o inflaţie cu câteva lebede negre sau lebede gri: pâinea cu 10%, cartofii şi uleiul cu 25%, asta în preţul alimentelor. Dincoace, la mărfuri nealimentare, între mii de preţuri, doar 5 mărfuri dau această anvergură a inflaţiei: combustibilii, tutunul/ţigările, energia electrică, gazele, energia termică.

A mai rămas doar o lună şi jumătate, timp în care mai pot fi luate măsuri pentru protejarea populaţiei. În dublu sens: să fie ferită de „libertatea” companiilor din energie de a face preţurile potrivit propriilor interese; şi, totodată, pentru a garanta, începând din aprilie, o perioadă-tampon pentru pregătirea procesului intrării României în ritmul normal al tranziţiei energetice. Proces în care trebuie câştigată populaţia.Piaţa trebuie organizată. Organizarea, repet, se face cu reguli. Pe cer zboară avioanele, dar nu zboară alandala, zboară pe culoare trasate după reguli stricte.

Adrian Vasilescu

Administratie

Operațiune de amploare împotriva criminalității organizate în Constanța

Publicat

pe

De

Rețea de trafic de minori, trafic de persoane și proxenetism

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, în colaborare cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Constanța, au descoperit o rețea infracțională formată din 11 persoane, dintre care nouă bărbați și două femei, cu vârste cuprinse între 21 și 43 de ani. Aceștia sunt cercetați pentru infracțiuni grave, inclusiv trafic de minori, trafic de persoane, proxenetism și folosirea prostituției infantile.

Detalii despre activitățile infracționale

Cercetările au scos la iveală că, în cursul anului 2024, trei dintre persoanele implicate, membri ai aceleași familii, au recrutat în scopul exploatării sexuale trei victime cu vârste de 16, 17 și 20 de ani. Cu ajutorul unei femei, acestea le-ar fi adăpostit și transportat în diverse locații din județele Constanța și Brăila, determinându-le să practice prostituția. Sumele de bani obținute de victime ar fi fost aproape integral însușite de cei implicați.

Infracțiuni suplimentare și acuzații legate de droguri

Pe lângă acuzațiile de proxenetism, un bărbat din grup este acuzat că a condus vehicule pe drumurile publice fără a deține permis, în timp ce alte două persoane sunt investigate și pentru deținerea, fără drept, a drogurilor de risc pentru consum propriu.

Cu privire la alte acte infracționale, se menționează că un alt bărbat, cunoscând vârstele victimelor minore, ar fi întreținut relații sexuale cu acestea în perioada august-octombrie 2024. De asemenea, între 2017 și 2024, cei patru complici ar fi obținut foloase materiale de la două tinere care se ocupau cu prostituția, atât în România, cât și în Germania.

Percheziții și acțiuni judiciare

În cadrul acestei investigații, au fost efectuate 27 de percheziții domiciliare care au dus la descoperirea și ridicarea unor probe relevante. În locuințele a două suspecte, au fost găsite cantități de canabis, un grinder, un cântar electronic și alte obiecte cu urme de substanțe.

În urma acțiunilor, pe 10 și 11 decembrie 2024, procurorii au dispus reținerea a nouă persoane, iar instanța a decis arestarea preventivă a trei dintre aceștia. Alte patru persoane au fost plasate în arest la domiciliu, iar două sub control judiciar.

Concluzie și garanții legale

Toate acțiunile au fost întreprinse cu sprijinul polițiștilor din alte județe și a jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Constanța. Este important de menționat că, pe parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de toate drepturile și garanțiile procesuale stipulate de Codul de procedură penală, inclusiv de prezumția de nevinovăție. (Sava N.).

Citeste in continuare

Administratie

Acțiune a poliției Argeș împotriva comerțului ilegal cu articole pirotehnice

Publicat

pe

De

Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Argeș, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, au continuat cercetările într-un dosar penal privind efectuarea fără drept de operațiuni cu articole pirotehnice.

Percheziții domiciliare în comuna Poiana Lacului

În urma autorizării emise de instanța competentă, polițiștii, împreună cu Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale Argeș, au efectuat trei percheziții domiciliare în comuna Poiana Lacului, la locuințele a două persoane, un bărbat de 38 de ani și altul de 60 de ani. Aceștia sunt suspectați că ar fi oferit spre vânzare articole pirotehnice, inclusiv din categorii supuse autorizării, fără a avea calitatea necesară.

Articole pirotehnice confiscate

În urma acțiunii, polițiștii au descoperit și ridicat o cantitate totală de aproximativ 1.500 de kilograme de articole pirotehnice, provenind din categoriile F1, F2, F3, F4, T1 și P1, inclusiv baterii de artificii și petarde, articole pirotehnice de scenă, printre altele. Toate aceste articole au fost confiscate, iar cercetările continuă pentru a stabili toate circumstanțele în care au fost comise faptele și pentru a lua măsurile legale care se impun.

Concluzie

Această acțiune subliniază importanța respectării legislației privind articolele pirotehnice și eforturile autorităților de a combate comerțul ilegal, care poate pune în pericol siguranța publică. Poliția Argeș va continua să monitorizeze activitățile ilegale și să asigure un mediu mai sigur pentru comunitate. (Paul D.).

Citeste in continuare

Administratie

Reacția Ministrului Justiției la decizia ÎCCJ în cazul Gheorghe Ursu

Publicat

pe

De

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a comentat recent decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) de a admite apelul Parchetului în cazul disidentului anti-comunist Gheorghe Ursu. Gorghiu a exprimat bucuria sa că a fost martoră la o reparație parțială în „Dosarul Ursu” și și-a exprimat speranța unei reparații complete în urma rejudecării cauzei.

Decizia ÎCCJ și implicațiile acesteia

Pe 12 decembrie, ÎCCJ a decis să rejudecate cauza la Curtea de Apel București, după ce Parchetul a formulat apelul. „Mă bucur că am trăit să văd o asemenea reparație chiar și parțială! Sper în una completă după rejudecare! Mulțumesc procurorilor că au făcut toate demersurile în acest an și justiției că în decembrie 2024 suntem mai aproape de un deznodământ conform adevărului istoric,” a afirmat Gorghiu pe rețelele sociale.

Importanța adevărului istoric

Ministrul Justiției a subliniat că drepturile și libertățile fundamentale ale omului reprezintă valori esențiale pentru România democratică de astăzi. De asemenea, ea a insistat asupra necesității de a cunoaște adevărul despre crimele comunismului, avertizând că, în absența acestuia, ideologiile politice extremiste vor continua să își găsească loc în spațiul public.

Contextul „Dosarului Ursu”

„Dosarul Ursu” se referă la cererea de revizuire a unei hotărâri definitive de achitare a unor inculpați acuzați de săvârșirea infracțiunii de tratamente neomenoase. Parchetul a solicitat revizuirea pe 1 noiembrie 2023, invocând dovezi noi care nu au fost cunoscute în momentul soluționării inițiale. Deși pe 9 mai 2024, Curtea de Apel București a respins cererea de revizuire, menținând achitarea inculpaților, aceasta a fost contestată de Parchet, care a cerut rejudecarea cazului. Parchetul solicită condamnarea a doi dintre inculpați, iar față de un al treilea inculpat, decedat între timp, a cerut încetarea procesului penal.

Viitorul cauzei

Cauza va reveni acum la Curtea de Apel București pentru rejudecare, iar acest pas este considerat esențial pentru a face lumină asupra evenimentelor din timpul comunismului românesc și a aduce justiție victimelor acelor perioade.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv19 ore ago

Ieșirea din ADI Deșeuri: O decizie potențial dezastruoasă, un risc care ar putea costa Ploieștiul scump

Ploieștiul incepe un nou drum? Ieșirea din ADI Deșeuri și provocările infruntării corupției Un deceniu de mizerie și corupție Ploieștiul...

Exclusiv19 ore ago

Sindicatul Europol solicită respectarea drepturilor polițiștilor

Sindicatul Europol a evidențiat problema aplicării neunitare a legislației privind drepturile polițiștilor în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și structurilor...

Exclusiv2 zile ago

AUTOSESIZAREA INSPECTIE JUDICIARE IN CAZUL JUDECATOAREI GROSU CRINA ELENA!!!

In mod normal, intr-o tara in care dreptatea si ocrotirea binelului public prin intermediul actului de justitie ar trebui sa...

Exclusiv2 zile ago

Controversă și scandal la Hidro Prahova: Demisii și ilegalități în conducerea UIP!

Managementul lui Iorga Marian la Hidro Prahova: Pierderi de milioane și nemulțumiri în rândul angajaților (II) La nici o lună...

Exclusiv2 zile ago

Eșecul „resursizării” Poliției Penitenciare

Directorul Bogdan PUIANU se confruntă cu Comisia de disciplină din Ministerul Justiției (MJ), iar „resursizarea” poliției penitenciare s-a dovedit un...

Exclusiv2 zile ago

Doi ani de insistențe pentru desecretizarea regulamentelor

Se împlinesc doi ani de când SPR Diamantul insistă asupra desecretizării Regulamentelor de Organizare și Funcționare a Inspectoratelor Județene de...

Exclusiv3 zile ago

RABUFNIREA INCULPATULUI PSEUDO – JURNALIST NARCOMAN, SPAGAR SI SANTAJIST CATALIN STAVRI!

Contextul propunerii de arestare preventivă Odata cu respingerea de catre Judecatoria Ploiesti a propunerii Parchetului de pe langa Curtea de...

Exclusiv3 zile ago

ABUZURI, INDOLENȚĂ ȘI SUBIECTIVISM LA JUDECĂTORIA VALENII DE MUNTE

Din cauza faptului ca evenimentele cotidiene generate de concetatenii nostri ocupa o mare parte din timp, pentru o perioada scurta...

Exclusiv3 zile ago

Managementul lui Iorga Marian la Hidro Prahova: Pierderi de milioane și nemulțumiri în rândul angajaților

La nici o lună de la numirea sa în funcția de Director General al Hidro Prahova, Iorga Marian, acuzat de...

Exclusiv3 zile ago

Norma 12B: Polițiștii vor beneficia de drepturi suplimentare

Sindicatul Democratic al Polițiștilor SIDEPOL a anunțat că norma 12B, referitoare la hrana polițiștilor, va fi extinsă pentru mai mulți...

Exclusiv4 zile ago

Jafuri și corupție! Ziarul Incisiv de Prahova publică dovezile care ingroapă UWS (fosta ROSAL)!: Un Audit ce dezvăluie furturi masive

Corupție și abuzuri în gestiunea deșeurilor din Prahova: Moștenirea lui Silviu Prigoană și implicațiile Statului Paralel Desvaluirile ziarului Incisiv de...

Exclusiv4 zile ago

Despre „lantul” de OUG-uri și ipocrizia MAI

Critica la adresa ordonanțelor de urgență Emil Pascut, reprezentant al Sindicatului Diamantul, a adus în discuție controversa legată de lanțul...

Exclusiv5 zile ago

Afaceri intunecate. Un studiu de caz în Securitatea Națională: legături infracționale în Sistemul Național Antigrindină

O investigație în contextul anchetelor jurnalistice: Sistemul Național Antigrindină și impactul asupra Siguranței Naționale a României Provocările post-electorale: Ce trebuie...

Exclusiv5 zile ago

S.R.I.: Geniul nevăzut al Securității Naționale

PATRIA A PRIORI! Mereu înaintea tuturor: Un omagiu pentru Serviciul Român de Informații Importanța S.R.I. în contextul național În contextul...

Exclusiv5 zile ago

MASS-MEDIA ÎN BOCCA DELLA VERITA: O analiză asupra rolului presei și al responsabilității jurnalistice

Contextul istoric al scrisului și al mass-mediei Într-un raport emis de Sindicatul Diamantul, Vitalie Josanu subliniază importanța scrisului și a...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv