Connect with us

Administratie

Asociaţia Naţională Cultul Eroilor Regina Maria împlineşte anul acesta 30 de ani de existenţă

Avatar

Publicat

pe

Este o organizaţie neguvernamentală şi non-profit, dar cu rol important în societate, populată în marea ei majoritate de voluntari proveniţi din armată, dintre ofiţerii de rezervă şi în retragere, dar şi de veterani de război, la începuturile ei.

Cei din mediile civile sunt mai puţini, îndeobşte intelectuali, uneori primari, viceprimari, oameni de afaceri, cadre didactice, preoţi.

Prin filialele ei judeţene cuprinde întreaga ţară şi, prin legăturile şi acţiunile comune ale acestora cu organizaţii similare ori culturale din Basarabia şi Bucovina, am putea spune că e prezentă în întregul spaţiu românesc.

S-a născut în anii tulburi de după decembrie 1989, după ce cultul eroilor în sensul său tradiţional renăscuse în câteva judeţe: Vrancea, Constanţa, Cluj.

Medalia emisă cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la înființare.

Titulatura sa iniţială – Comitetul Naţional pentru Restaurarea şi Îngrijirea Monumentelor şi Cimitirelor Eroilor – nu prea sugera că este continuatoarea şi moştenitoarea spirituală a Aşezământului Naţional Regina Maria pentru Cultul Eroilor, desfiinţată în 1948 din raţiuni ideologice, odată cu Episcopia Armatei.

Atunci s-a crezut că astfel se şterge din memoria naţională ideea că poporul şi armata sunt creştine, inoculând în loc credinţa că istoria e străbătută de ateism şi lupta de clasă.

Prima organizaţie cultul eroilor – Societatea Mormintele Eroilor Căzuţi în Război – a apărut la 12 septembrie 1919, din iniţiativa Ministerului de Război şi a Patriarhiei Române, regina Maria fiind propusă ca patroană spirituală a ei.

Această mişcare de anvergură naţională s-a născut dintr-o necesitate acută, aceea de a strânge osemintele soldaţilor căzuţi pentru patrie din risipirea în care se aflau şi punerea lor în rânduială, sub temeliile ţării.

Monumentele care au început să apară erau spre gloria eroismului lor, dar şi semne de aduce-aminte pentru generaţiile viitoare. Artefacte istorice înălţate pretutindeni pentru afirmarea dreptului istoric asupra spaţiului locuit de români.

În 1991, mişcarea cultul eroilor reînvie după o lungă tăcere, din necesitatea dureroasă a apărării şi conservării a ceea ce predecesoarea sa construise şi întemeiase până în 1948.

Începuse devastarea ţării, a trecutului ei şi a valorilor naţionale, denigrarea şi învinuirea armatei cu tot trecutul ei, considerat ineficient, pornindu-se de la prezenţa ei în stradă, la ordin şi conform legilor, în timpul revoluţiei. Iar eroii îngropaţi în cimitirele speciale erau ai armatei, nu-i aşa, ca şi cum armata n-ar fi fost a ţării şi a acestui popor.

Militarii activi şi în rezervă au fost iniţiatorii. Ei au reuşit să aducă, atunci, lângă ei şi intelectuali, şi preoţi, ierarhi şi veterani de război – în speranţa că împreună vor putea mobiliza comunităţile pentru a-şi apăra identitatea naţională şi prin conservarea trecutului istoric.

Atacurile asupra sentimentului de patriotism veneau din direcţii diverse şi luau forme bizare, xenofobe, mai ales în ţinuturile în care nostalgicii deveneau extremişti.

Bronzul plăcilor comemorative, al busturilor unor generali eroi, precum şi elicele – semne de căpătâi ale aviatorilor – au devenit tentaţii pentru hoţii de fier vechi.

Dar mai presus de toate, ignorarea şi lăsarea în paragină a acestor memoriale, din indiferenţă, iresponsabilitate şi lipsă de bani, pe fondul general al sărăcirii ţării, erau pericole iminente ce ar fi dus, dacă nu se intervenea, la nivelarea uitării peste eroii ce au dus ţara prin istorie şi au făcut România Mare.

Şi mai era ceva:  apărarea cimitirelor eroilor de invazia bogătaşilor de carton, care-şi căutau un loc cât mai vizibil pentru eternitatea lor clădită pe nimic.

Comitetul din 1991 a fost înfiinţat de generalul de armată (r) Stelian Popescu, fost comandant al Armatei de la Cluj, secondat de locotenent-colonelul Petre Stoica şi alţi ofiţeri, care s-au pomenit în faţa unei sarcini măreţe, dar fără bani şi fără mijloace.

I-a ajutat din plin Ministerul Apărării Naţionale, uneori şi Ministerul de Interne, datorită unor miniştri inimoşi.

Nici ei nu aveau bani, dar aveau mijloace şi mai ales mână de lucru militară în multele garnizoane care mai existau atunci.

Pe lângă direcţia enunţată mai sus, mai era una de profundă moralitate şi reparaţie istorică: acceptarea în memoria noastră şi scrierea pe monumente şi cruci, în cimitire refăcute, a eroilor români din Al Doilea Război Mondial căzuţi în Est, de la Prut până la Cotul Donului, în Crimeea şi Munţii Caucazului. În scurt timp după constituire, s-au înfiinţat, la nivelul judeţelor, filiale ale organizaţiei, aproape în toată ţara.

Petre Stoica, în prezent general în retragere şi preşedinte de onoare, a fost ales la conducerea asociaţiei în noiembrie 1995 şi a condus-o cu eforturi mari, spărgând inerţii şi desţelenind indiferenţa autorităţilor până în martie 2013, când generalul Visarion Neagoe, abia trecut în rezervă, a preluat frâiele şi a adus-o la stadiul de organizaţie de utilitate publică, titlu acordat de guvern pentru multele ei realizări şi rolul pe care îl are în societatea modernă.

În 2003 se înfiinţează Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor – ca instituţie oficială a guvernului, dar Asociaţia Naţională Cultul Eroilor Regina Maria rămâne activă, influentă pe plan local, gardian fără simbrie al eroilor neamului.

Bilanţul celor trei decenii este bogat: filiale în toate judeţele, 150 de subfiliale orăşeneşti, peste 1500 de subfiliale comunale, cam o mie de cercuri şcolare Cultul Eroilor.

Toate aceste formaţii se implică în acţiunile patriotice.

Zestrea de monumente moştenită (ideatic vorbind) s-a îmbogăţit cu altele noi, ca să nu mai vorbim de restaurări, reamenajări, reamplasări. Lor li se adaugă o consistentă contribuţie editorială.

De altfel, asociaţia acordă, anual, Premiile Dragalina, în valoare de 1500 de dolari, pentru cele mai valoroase lucrări cu tematică specifică, indiferent de mediul din care provin.

Revista România eroică, serie nouă, începând cu 1997, apare în buna tradiţie din perioada interbelică, la cote de calitate ridicate şi este completată cu voci venite din teritoriu, de 27 de periodice ale filialelor judeţene Cultul Eroilor, care îşi prezintă acţiunile şi promovează imaginea eroilor şi ideea de patriotism, care nu trebuie lăsată să dispară sub tăvălugul globalizării.

Organizaţia nu are fonduri proprii pentru ridicarea de noi monumente şi amenajarea cimitirelor eroilor, dar are forţe prin voluntarii ei activi de a mobiliza şcolile şi mai ales pe liderii locali ai administraţiilor să investească în acest patrimoniu nepreţuit al neamului acesta necăjit. Ei au, prin lege, responsabilitatea, baza legală şi puterea de a aloca fonduri, dacă există voinţă.

Voluntarii cultului eroilor sunt prezenţe simbolice şi străjeri activi, gălăgioşi şi eficienţi, la hotarele ce despart conştiinţa naţională de uitare şi ignoranţă! ( General de brigadă (r) Grigore Buciu).

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administratie

„Facebook – ul ăsta transformă în lideri oameni care nu au loc nici în turmă”/CORECT!

Avatar

Publicat

pe

De

Nu mai e posibil sa porți o discuție. Ori votezi cu cine vreau eu, ori e clar că esti PSD ist.
Dacă te vaccinezi esti un sclav al sistemului, dacă nu te vaccinezi esti un paria al societații.
Nu mai poți să îți spui părerea pentru că imediat oamenii încearcă să te convinga că lucrurile stau exact invers. Îți aruncă niște lături drept argumente și se simt învingători.
Argumentele tale nu sunt valabile pentru că nici nu stau să le citească. Să le treacă printr-un filtru. Le aruncă din start la gunoi. În consecință, nu ai argumente.
Cel mai mișto este când oameni fără o școală elementară sau un IQ decent îți aruncă superiori câte o aberație, convinși că ți-au închis gura. Pentru că, în spațiul lor strâmt, argumentul pe care l-au găsit este suprem. Au citit ei undeva ceva…si avea o logică. Argumentul ăla devine Biblia lor. Gata, stăpânesc medicina pentru că au citit un titlu. Mai ții minte cum era la școală? Cu cât știai mai puțin, cu atât mai mult aveai senzația că știi tot. Continuai sa citesti si sa inveti si descopereai că nu stii nimic, de fapt.
Și e foarte interesant faptul că atunci când ai o altă părere decât ceilalți ești idiot.
Facebook ul ăsta transformă în lideri oameni care nu au loc nici în turmă.
Poți să fii sigur că nu te blochez dacă te vaccinezi sau nu. Dar dacă nu te mai vezi în lista mea, asta se întâmplă, probabil, pentru că ai o doză de prostie mult mai mare decât doza mea de rezistență. (Andreeas Petrescu).

Citeste in continuare

Administratie

O misiune de salvare în condiții extreme pe mare, încheiată cu succes/VIDEO

Avatar

Publicat

pe

De

Nava amiral Ștefan cel Mare, din dotarea Gărzii de Coastă, aflată în această perioadă în misiune în Italia, în cadrul Operațiunii Comune Themis 2021, coordonată de către Agenția FRONTEX, a participat alături de autoritățlle italiene la o complexă acțiune de salvarea a 244 de persoane aflate în pericol pe Marea Mediterană.

Acțiunea de salvare s-a desfășurat în condiții meteo severe, pe timp de noapte și furtună puternică, în largul coastelor Calabriei (Italia).

S-a reuşit salvarea a 244 de persoane, printre care un nou-născut și alti 41 de minori, care călătoreau într-o ambarcaţiune veche de pescuit, din lemn.

Toate persoanele salvate au fost duse în siguranță în cel mai apropiat port, unde au fost preluate de către agenţii portuari şi de voluntari. (Sava N.).

Citeste in continuare

Administratie

Centrul de Cercetare și Inovare pentru Forțele Navale (CCIFN) a sărbătorit, recent, 55 de ani de existenţă

Avatar

Publicat

pe

De

După cum putem deduce şi din noua denumire a Centrului, primită anul acesta, cu accent pe cercetare şi inovare pentru Forţele Navale, activitatea este îndreptată în aceste două direcţii.

CCIFN este parte a Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare (ACTTM), modernizarea Forțelor Navale reprezentând principala  preocupare a structurii.

Ne-am propus ca, prin activitatea noastră în această sferă, să contribuim la transformarea Armatei României într-o instituție modernă, puternică, credibilă și capabilă să-și îndeplinească misiunile în plan național și în cadrul alianței NATO.

Gama de activităţi specifice este destul de largă şi se întinde de la domeniul dedicat platformelor navale şi arhitecturii acestora până la cel al instalaţiilor şi echipamentelor de bord. Nu avem activitate de producţie, ci doar de cercetare-dezvoltare, spune comandorul Frăţilă.

Proiectele Centrului sunt alcătuite la cererea beneficiarului, în cele mai multe cazuri fiind vorba de Forţele Navale române. În baza nevoilor pe care le identifică şi a cerinţelor acestora, se întocmesc documente cu nevoi de cercetare care sunt analizate de CCIFN.

După analiză, se propune o soluţie, se face o ofertă pentru cercetare care presupune un mod de rezolvare a problemei, dependent însă de timpul de execuţie şi de resursele necesare ducerii la bun sfârşit a proiectului.

Dacă sunt aprobate, aceste proiecte sunt incluse în planul sectorial de cercetare şi dezvoltare al MApN, urmând ca, în anul următor, să fie finanţate.

Colaborarea cu Forţele Navale (FN) este foarte strânsă, suntem aproape de ei tot timpul. Am reuşit, de fiecare dată, să răspundem solicitărilor colegilor noştri, iar acestea nu sunt deloc puţine.

Putem vorbi de solicitări punctuale, amintind anumite probleme tehnice cărora ei, sub presiunea timpului, nu le găsesc rezolvarea, mai ales când nava urmează să plece în misiune. Împreună găsim soluţia tehnică, o implementăm la bord şi mergem mai departe.

Dacă vorbim de proiecte de anvergură, ne putem referi la dezvoltarea anumitor sisteme, modernizarea unor piese de armament, muniţii, reconfigurarea diferitelor sisteme de la bord, de genul instalaţiilor electrice sau de propulsie.

Colaborăm şi pe partea de senzoristică, nu neapărat de la bordul navei, ci aceea necesară pentru determinarea câmpurilor fizice ale navelor sau pentru descoperirea unor ţinte.

Spectrul activităţilor de colaborare este destul de mare, iar relaţia dintre noi este foarte strânsă, continuă interlocutorul.

Pentru activităţile desfăşurate în comun cu FN, de regulă, există o planificare, iar pe perioada planificării misiunilor, chiar şi pentru anul următor, sunt identificate anumite nevoi de modernizare a unor echipamente şi de implementare cu succes a acestora în angrenajul logistic.

Sub rezerva timpului rămas până la o misiune anume, se încearcă rezolvarea acestor nevoi, cât mai repede şi bine. În relaţia de colaborare dintre cele două structuri, activitatea de planificare este foarte importantă.

Cea mai mare provocare este să activăm la un standard înalt, să răspundem rapid şi eficient tuturor cerinţelor formulate de beneficiari, în ciuda numărului mic al personalului de care dispunem.

Aceasta este o provocare continuă, întrucât, în anumite domenii, este penurie de specialişti. Încercăm, printr-un efort continuu, să oferim expertiza necesară celor tineri, pentru a se adapta cerinţelor Centrului.

Acoperim din mers resursa umană, dar nu este uşor, completează comandantul CCIFN.

Acesta spune că există o penurie de specialişti în zona de comunicaţii, cu tot ceea ce este legat de acest domeniu, dar şi în sfera IT.

Culmea, România este recunoscută pentru specialiştii din această sferă, dar, din păcate, aceştia nu se regăsesc în zona cercetării militare, cel puţin la noi, la marină. În sistemul de învăţământ militar există potenţial, iar, în ultimii doi ani, se observă  o orientare a absolvenţilor Academiei Tehnice Militare Ferdinand I (ATM) către centrele de inovare.

Avem speranţa că vom reuşi şi noi să fim prioritari pentru promoţiile ATM. În ultimii ani, am reuşit să atragem absolvenţi, dar pe alte domenii, adaugă comandorul.

Cei cu experienţă încă mai pot fi recrutaţi din Forţele Navale, fiind vorba de militari cu experienţă operativă, dar şi aplecare spre zona de ştiinţă de cercetare şi proiectare. Există o proiecţie a nevoii de personal înaintată către forurile superioare.

Interlocutorul spune că se conturează un plan de dimensionare a învăţământului tehnic superior în concordanţă cu nevoile cercetării:

Am identificat domenii în ATM, ne ajută foarte mult şi colegii de la Academia Navală Mircea cel Bătrân. Absolvenţii care ajung pe nave, luând pulsul nevoilor operative, pot veni la noi cu o anumită experienţă şi cu deschiderea spre nou specifică tinereţii.

Am identificat şi în zona civilă câteva oportunităţi care sper să se concretizeze. Avem contacte cu Facultatea de Construcţii Nave de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi.

Aria de selecţie din zona civilă este destul de limitată, tinerii orientându-se către locuri de muncă mai bine plătite. În cercetare, există satisfacţie profesională, dar răsplata financiară este mai mică decât în alte domenii.

Este o trăsătură specifică cercetării româneşti, slab finanţată de-a lungul ultimilor ani.

ACTTM cuprinde mai multe centre de cercetare şi inovare, între acestea existând un dialog continuu, concretizat în anumite colaborări punctuale.

Chiar dacă domeniile de activitate ale celor cinci centre sunt distincte, există colaborări pe specialităţi comune: IT, armament. Pentru anumite perioade, găsim sprijin în competenţele oamenilor celorlalte structuri, avem întotdeauna o poartă deschisă acolo.

Anul acesta, centrul al cărui comandant sunt a adus în prim-plan o nouă strategie, şi sper ca această nouă gândire să consolideze legăturile dintre cele cinci centre ale ACTTM. E vorba de o regândire tehnică, dar, la nivel de personal suntem subdimensionaţi, completează Frăţilă.

Fondurile necesare dezvoltării sunt accesate, în primul rând, prin proiecte din cadrul planului naţional de cercetare şi, evident, proiecte europene, dar strict pe domeniul apărării prin fondurile destinate acesteia.

Noi suntem colaboratori, parteneri, nu avem suficientă experienţă pentru a conduce proiecte de anvergură pe zona apărării, spune interlocutorul.

Anul acesta, specialiştii CCIFN au reuşit să adapteze şi să pună în funcţiune tot ceea ce înseamnă instalaţie artileristică existentă pe o navă care nu era dotată cu aşa ceva.

Aparent, pare simplu, dar volumul de muncă este mare, pentru că trebuie făcute multe calcule, este nevoie să dimensionezi corect. În plus, sunt foarte multe restricţii pe zona de armament, instalaţii electrice, cablaje, iar munca este una destul de minuţioasă, completează comandorul.

Idei pentru proiecte sunt multe, dar ele trebuie să fie corelate cu obiectivele formulate cel puţin pe termen mediu:

Ne dorim implicarea în dezvoltarea echipamentelor destinate activităţilor subacvatice, plecând de la senzori pentru descoperire şi supraveghere. Am început deja cu paşi mărunţi în această direcţie.

Avem în plan dezvoltarea, împreună cu entităţi civile, de proiecte de cercetare în domeniul arhitecturii navale, a senzorilor şi a sistemelor de la bord.

Încep să se concretizeze astfel de colaborări, iar discuţiile sunt avansate. Plecăm de la faptul că Forţele Navale, aflate într-o continuă dinamică, ne vor solicita expertiza la multe proiecte.

Ca în toate forţele navale din lume, cercetarea şi inovarea sunt foarte importante. Statele investesc foarte mult în cercetare şi inovare pentru motivul că acestea pot da soluţii la cerere şi la cheie, având posibilitatea să observe bine fenomenul şi să identifice soluţia optimă. (Liviu Anghel).

Citeste in continuare

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Partener special – probleme juridice

Știri calde

Exclusiv8 ore ago

Presa, poliția și monolitul din tablă/Mass-media… frica e intrată în oase și atârnă ca sabia lui Damocles deasupra oricărui ”nefericit” ce se poate trezi imediat vinovat de întinarea imaginii – altminteri imaculată, desigur – instituției, Poliției Române

Nu este un secret că șefimea din Poliția Română manifestă o angoasă specifică față de mass-media. Este chiar mai accentuată...

Exclusiv8 ore ago

E timpul pentru proteste!/E timpul să renunțăm la micile orgolii și să ne unim pentru a ne obține DREPTURILE

Bine, timpul pentru proteste ar fi fost mai mereu în ultimii 30 de ani, având în vedere ignoranța guvernanților în...

Exclusiv8 ore ago

Avansarile in grad profesional inainte de termen/Conditia meritelor exceptionale e un ditamai copacul care iti sare in ochi, ea a devenit cvasi-invizibila pentru cei care trebuie sa isi recompenseze oamenii de incredere

Vine 1 decembrie si, bineinteles, vor aparea si avansarile in grad profesional inainte de termen, pentru ” merite exceptionale”. Avansarile...

Exclusiv1 zi ago

Exista alocații bugetare necesare promovării polițiștilor în funcții de execuție

Având în vedere că în ultima perioadă am primit foarte multe întrebări referitoare la subiectul promovărilor în funcții, venim în...

Exclusiv2 zile ago

Pentru a-si satisface acest „fetiș”, inspectorul șef IPJ Brasov, indisponibilizează zilnic 1 echipaj polițiști care asigură „garda de onoare” pe trotuar, mai ceva la la Palatul Buckingham

Dacă vă întrebați de ce nu vedeți polițiști rutieri prin Brașov, vă spunem noi că îi găsiți în fața Inspectoratului,...

Exclusiv2 zile ago

De cand nu ati mai vazut o triplare a inflatiei anuale? Ca furt de motorina de 2 milioane de dolari dintr-o baza NATO sunt convins ca nu ati mai văzut :)

Ce ne spune noua rectificarea bugetara? Ce ne spune noua triplarea inflatiei, de la an la an? Ce ne spun...

Exclusiv3 zile ago

Domnul comisar șef de poliție Mihai-Ginel PREDA, IMPUTERNICIT șef al IPJ Prahova, este pacalit sa gireaze/semneze, fara sa vrea, abuzurile comise de cei de la Serviciul Rutiera al IPJ Prahova (DOCUMENTE)

Incepem acest articol cu o „erata” la cel publicat in data de 26.11.2021: „Pentru o „pasarica”, „cocoselul” Palas Cristinel Tiberius...

Exclusiv4 zile ago

Reactie prompta a conducerii IPJ Prahova la articolul nostru „Pentru o „pasarica”, „cocoselul” Palas Cristinel Tiberius Marius de la Serviciului Rutier al I.J.P.Prahova (Biroul Rutier Ploieşti) s-a transformat intr-un interlop – infractor/Hartuire, abuz in serviciu si manevrarea ilegala a datelor cu caracter personal”

La data de 26.11.2021, ziarul Incisiv de Prahova a publicat articolul „Pentru o „pasarica”, „cocoselul” Palas Cristinel Tiberius Marius de...

Exclusiv4 zile ago

Pentru o „pasarica”, „cocoselul” Palas Cristinel Tiberius Marius de la Serviciului Rutier al I.J.P.Prahova (Biroul Rutier Ploieşti) s-a transformat intr-un interlop – infractor/Hartuire, abuz in serviciu si manevrarea ilegala a datelor cu caracter personal

36 de percheziții au avut loc, joi dimineață, într-o amplă anchetă în care zeci de polițiști de la Brigada de...

Exclusiv5 zile ago

PANICA TOTALA/Dosarul S.C Rompetrol Rafinare S.A aflat in cercetare la DIICOT ST Ploiesti si instrumentat foarte profesional si de BCCO Ploiesti este, in fapt, un dosar „MAMUT”

Motto: „Mi-erai coardă, ți-eram pește / Și împărțeam patul frățește. / Dar tu, coardă, m-ai trădatu’ / Și cu altu’...

Exclusiv5 zile ago

„Dottore”/În urmă cu 7 ani, dublul academician Sorin Cîmpeanu introducea în legea educației una dintre cele mai mari infamii legislative posibile: opțiunea de a renunța benevol la titlul de doctor

Prevederea a fost creată „cu dedicație” pentru cel mai notoriu plagiator, Victor Ponta, pe atunci premier. Acesta voia să scape...

Exclusiv6 zile ago

DIICOT ST Ploiesti si BCCO Ploiesti confirma dezvaluirile ziarului Incisiv de Prahova/Catastrofa ecologica din Prahova

FELICITARI DIICOT ST Ploiesti si BCCO Ploiesti pentru actiunea intreprinsa! In pofida solutiilor asumate de Guvern pentru inchiderea procedurilor de...

Exclusiv1 săptămână ago

Deleanu cercetat penal pentru că a vândut fiilor săi Podgoria Cotnari

Modul în care Constantin Deleanu a vandut prin interpuși Podgoria Cotnari  către o firma controlată de cei doi fii ai...

Exclusiv1 săptămână ago

CCR se va pronunța pe exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art I, alin 1 din OUG nr 226/2020!

Începând cu data de 01.01.2021, Guvernul  a impus ordonanța austerității prin care s-a suspendat aplicarea etapizată a Legii nr. 153/2017...

Exclusiv2 săptămâni ago

Încă o reținere în cazul amenințării cu moartea a șefului IPJ Dâmbovița

Este vorba despre cazul individului care în vara acestui an a distribuit un videoclip în mediul online în care îl...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!