Connect with us

Administratie

Investiţiile străine directe au ajuns la 4,394 miliarde de euro în primele opt luni ale anului 2021, comparativ cu 1,481 miliarde de euro în perioada similară din 2020, reprezentând o creştere de 196,69%, potrivit datelor Băncii Naţionale a României.

Avatar

Publicat

pe

 Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în primele opt luni din 2021, cu 44,8%, comparativ cu perioada similară din 2020, la 3.612 de unităţi, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
 Cele 3.612 de societăţi noi aveau un capital social subscris în sumă totală de 28,241 milioane de dolari, de peste două ori mai mare faţă de cel al firmelor înmatriculate în ianuarie-august 2020, de 13,032 milioane de dolari.
 În august 2021 au fost înmatriculate 508 de societăţi cu participare străină la capital. În funcţie de domenii, cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea auto şi moto (24,8% din total), activităţi profesionale, administrative, ştiinţifice şi tehnice (24,41%) şi transport, depozitare şi comunicaţii (14,57%).
 La finele lunii august 2021, în România existau 234.588 societăţi cu participare străină la capitalul social. Valoarea capitalului subscris se situa la 64,144 miliarde de dolari.

 

Administratie

„Facebook – ul ăsta transformă în lideri oameni care nu au loc nici în turmă”/CORECT!

Avatar

Publicat

pe

De

Nu mai e posibil sa porți o discuție. Ori votezi cu cine vreau eu, ori e clar că esti PSD ist.
Dacă te vaccinezi esti un sclav al sistemului, dacă nu te vaccinezi esti un paria al societații.
Nu mai poți să îți spui părerea pentru că imediat oamenii încearcă să te convinga că lucrurile stau exact invers. Îți aruncă niște lături drept argumente și se simt învingători.
Argumentele tale nu sunt valabile pentru că nici nu stau să le citească. Să le treacă printr-un filtru. Le aruncă din start la gunoi. În consecință, nu ai argumente.
Cel mai mișto este când oameni fără o școală elementară sau un IQ decent îți aruncă superiori câte o aberație, convinși că ți-au închis gura. Pentru că, în spațiul lor strâmt, argumentul pe care l-au găsit este suprem. Au citit ei undeva ceva…si avea o logică. Argumentul ăla devine Biblia lor. Gata, stăpânesc medicina pentru că au citit un titlu. Mai ții minte cum era la școală? Cu cât știai mai puțin, cu atât mai mult aveai senzația că știi tot. Continuai sa citesti si sa inveti si descopereai că nu stii nimic, de fapt.
Și e foarte interesant faptul că atunci când ai o altă părere decât ceilalți ești idiot.
Facebook ul ăsta transformă în lideri oameni care nu au loc nici în turmă.
Poți să fii sigur că nu te blochez dacă te vaccinezi sau nu. Dar dacă nu te mai vezi în lista mea, asta se întâmplă, probabil, pentru că ai o doză de prostie mult mai mare decât doza mea de rezistență. (Andreeas Petrescu).

Citeste in continuare

Administratie

O misiune de salvare în condiții extreme pe mare, încheiată cu succes/VIDEO

Avatar

Publicat

pe

De

Nava amiral Ștefan cel Mare, din dotarea Gărzii de Coastă, aflată în această perioadă în misiune în Italia, în cadrul Operațiunii Comune Themis 2021, coordonată de către Agenția FRONTEX, a participat alături de autoritățlle italiene la o complexă acțiune de salvarea a 244 de persoane aflate în pericol pe Marea Mediterană.

Acțiunea de salvare s-a desfășurat în condiții meteo severe, pe timp de noapte și furtună puternică, în largul coastelor Calabriei (Italia).

S-a reuşit salvarea a 244 de persoane, printre care un nou-născut și alti 41 de minori, care călătoreau într-o ambarcaţiune veche de pescuit, din lemn.

Toate persoanele salvate au fost duse în siguranță în cel mai apropiat port, unde au fost preluate de către agenţii portuari şi de voluntari. (Sava N.).

Citeste in continuare

Administratie

Centrul de Cercetare și Inovare pentru Forțele Navale (CCIFN) a sărbătorit, recent, 55 de ani de existenţă

Avatar

Publicat

pe

De

După cum putem deduce şi din noua denumire a Centrului, primită anul acesta, cu accent pe cercetare şi inovare pentru Forţele Navale, activitatea este îndreptată în aceste două direcţii.

CCIFN este parte a Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare (ACTTM), modernizarea Forțelor Navale reprezentând principala  preocupare a structurii.

Ne-am propus ca, prin activitatea noastră în această sferă, să contribuim la transformarea Armatei României într-o instituție modernă, puternică, credibilă și capabilă să-și îndeplinească misiunile în plan național și în cadrul alianței NATO.

Gama de activităţi specifice este destul de largă şi se întinde de la domeniul dedicat platformelor navale şi arhitecturii acestora până la cel al instalaţiilor şi echipamentelor de bord. Nu avem activitate de producţie, ci doar de cercetare-dezvoltare, spune comandorul Frăţilă.

Proiectele Centrului sunt alcătuite la cererea beneficiarului, în cele mai multe cazuri fiind vorba de Forţele Navale române. În baza nevoilor pe care le identifică şi a cerinţelor acestora, se întocmesc documente cu nevoi de cercetare care sunt analizate de CCIFN.

După analiză, se propune o soluţie, se face o ofertă pentru cercetare care presupune un mod de rezolvare a problemei, dependent însă de timpul de execuţie şi de resursele necesare ducerii la bun sfârşit a proiectului.

Dacă sunt aprobate, aceste proiecte sunt incluse în planul sectorial de cercetare şi dezvoltare al MApN, urmând ca, în anul următor, să fie finanţate.

Colaborarea cu Forţele Navale (FN) este foarte strânsă, suntem aproape de ei tot timpul. Am reuşit, de fiecare dată, să răspundem solicitărilor colegilor noştri, iar acestea nu sunt deloc puţine.

Putem vorbi de solicitări punctuale, amintind anumite probleme tehnice cărora ei, sub presiunea timpului, nu le găsesc rezolvarea, mai ales când nava urmează să plece în misiune. Împreună găsim soluţia tehnică, o implementăm la bord şi mergem mai departe.

Dacă vorbim de proiecte de anvergură, ne putem referi la dezvoltarea anumitor sisteme, modernizarea unor piese de armament, muniţii, reconfigurarea diferitelor sisteme de la bord, de genul instalaţiilor electrice sau de propulsie.

Colaborăm şi pe partea de senzoristică, nu neapărat de la bordul navei, ci aceea necesară pentru determinarea câmpurilor fizice ale navelor sau pentru descoperirea unor ţinte.

Spectrul activităţilor de colaborare este destul de mare, iar relaţia dintre noi este foarte strânsă, continuă interlocutorul.

Pentru activităţile desfăşurate în comun cu FN, de regulă, există o planificare, iar pe perioada planificării misiunilor, chiar şi pentru anul următor, sunt identificate anumite nevoi de modernizare a unor echipamente şi de implementare cu succes a acestora în angrenajul logistic.

Sub rezerva timpului rămas până la o misiune anume, se încearcă rezolvarea acestor nevoi, cât mai repede şi bine. În relaţia de colaborare dintre cele două structuri, activitatea de planificare este foarte importantă.

Cea mai mare provocare este să activăm la un standard înalt, să răspundem rapid şi eficient tuturor cerinţelor formulate de beneficiari, în ciuda numărului mic al personalului de care dispunem.

Aceasta este o provocare continuă, întrucât, în anumite domenii, este penurie de specialişti. Încercăm, printr-un efort continuu, să oferim expertiza necesară celor tineri, pentru a se adapta cerinţelor Centrului.

Acoperim din mers resursa umană, dar nu este uşor, completează comandantul CCIFN.

Acesta spune că există o penurie de specialişti în zona de comunicaţii, cu tot ceea ce este legat de acest domeniu, dar şi în sfera IT.

Culmea, România este recunoscută pentru specialiştii din această sferă, dar, din păcate, aceştia nu se regăsesc în zona cercetării militare, cel puţin la noi, la marină. În sistemul de învăţământ militar există potenţial, iar, în ultimii doi ani, se observă  o orientare a absolvenţilor Academiei Tehnice Militare Ferdinand I (ATM) către centrele de inovare.

Avem speranţa că vom reuşi şi noi să fim prioritari pentru promoţiile ATM. În ultimii ani, am reuşit să atragem absolvenţi, dar pe alte domenii, adaugă comandorul.

Cei cu experienţă încă mai pot fi recrutaţi din Forţele Navale, fiind vorba de militari cu experienţă operativă, dar şi aplecare spre zona de ştiinţă de cercetare şi proiectare. Există o proiecţie a nevoii de personal înaintată către forurile superioare.

Interlocutorul spune că se conturează un plan de dimensionare a învăţământului tehnic superior în concordanţă cu nevoile cercetării:

Am identificat domenii în ATM, ne ajută foarte mult şi colegii de la Academia Navală Mircea cel Bătrân. Absolvenţii care ajung pe nave, luând pulsul nevoilor operative, pot veni la noi cu o anumită experienţă şi cu deschiderea spre nou specifică tinereţii.

Am identificat şi în zona civilă câteva oportunităţi care sper să se concretizeze. Avem contacte cu Facultatea de Construcţii Nave de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi.

Aria de selecţie din zona civilă este destul de limitată, tinerii orientându-se către locuri de muncă mai bine plătite. În cercetare, există satisfacţie profesională, dar răsplata financiară este mai mică decât în alte domenii.

Este o trăsătură specifică cercetării româneşti, slab finanţată de-a lungul ultimilor ani.

ACTTM cuprinde mai multe centre de cercetare şi inovare, între acestea existând un dialog continuu, concretizat în anumite colaborări punctuale.

Chiar dacă domeniile de activitate ale celor cinci centre sunt distincte, există colaborări pe specialităţi comune: IT, armament. Pentru anumite perioade, găsim sprijin în competenţele oamenilor celorlalte structuri, avem întotdeauna o poartă deschisă acolo.

Anul acesta, centrul al cărui comandant sunt a adus în prim-plan o nouă strategie, şi sper ca această nouă gândire să consolideze legăturile dintre cele cinci centre ale ACTTM. E vorba de o regândire tehnică, dar, la nivel de personal suntem subdimensionaţi, completează Frăţilă.

Fondurile necesare dezvoltării sunt accesate, în primul rând, prin proiecte din cadrul planului naţional de cercetare şi, evident, proiecte europene, dar strict pe domeniul apărării prin fondurile destinate acesteia.

Noi suntem colaboratori, parteneri, nu avem suficientă experienţă pentru a conduce proiecte de anvergură pe zona apărării, spune interlocutorul.

Anul acesta, specialiştii CCIFN au reuşit să adapteze şi să pună în funcţiune tot ceea ce înseamnă instalaţie artileristică existentă pe o navă care nu era dotată cu aşa ceva.

Aparent, pare simplu, dar volumul de muncă este mare, pentru că trebuie făcute multe calcule, este nevoie să dimensionezi corect. În plus, sunt foarte multe restricţii pe zona de armament, instalaţii electrice, cablaje, iar munca este una destul de minuţioasă, completează comandorul.

Idei pentru proiecte sunt multe, dar ele trebuie să fie corelate cu obiectivele formulate cel puţin pe termen mediu:

Ne dorim implicarea în dezvoltarea echipamentelor destinate activităţilor subacvatice, plecând de la senzori pentru descoperire şi supraveghere. Am început deja cu paşi mărunţi în această direcţie.

Avem în plan dezvoltarea, împreună cu entităţi civile, de proiecte de cercetare în domeniul arhitecturii navale, a senzorilor şi a sistemelor de la bord.

Încep să se concretizeze astfel de colaborări, iar discuţiile sunt avansate. Plecăm de la faptul că Forţele Navale, aflate într-o continuă dinamică, ne vor solicita expertiza la multe proiecte.

Ca în toate forţele navale din lume, cercetarea şi inovarea sunt foarte importante. Statele investesc foarte mult în cercetare şi inovare pentru motivul că acestea pot da soluţii la cerere şi la cheie, având posibilitatea să observe bine fenomenul şi să identifice soluţia optimă. (Liviu Anghel).

Citeste in continuare

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Partener special – probleme juridice

Știri calde

Exclusiv7 ore ago

Presa, poliția și monolitul din tablă/Mass-media… frica e intrată în oase și atârnă ca sabia lui Damocles deasupra oricărui ”nefericit” ce se poate trezi imediat vinovat de întinarea imaginii – altminteri imaculată, desigur – instituției, Poliției Române

Nu este un secret că șefimea din Poliția Română manifestă o angoasă specifică față de mass-media. Este chiar mai accentuată...

Exclusiv7 ore ago

E timpul pentru proteste!/E timpul să renunțăm la micile orgolii și să ne unim pentru a ne obține DREPTURILE

Bine, timpul pentru proteste ar fi fost mai mereu în ultimii 30 de ani, având în vedere ignoranța guvernanților în...

Exclusiv7 ore ago

Avansarile in grad profesional inainte de termen/Conditia meritelor exceptionale e un ditamai copacul care iti sare in ochi, ea a devenit cvasi-invizibila pentru cei care trebuie sa isi recompenseze oamenii de incredere

Vine 1 decembrie si, bineinteles, vor aparea si avansarile in grad profesional inainte de termen, pentru ” merite exceptionale”. Avansarile...

Exclusiv1 zi ago

Exista alocații bugetare necesare promovării polițiștilor în funcții de execuție

Având în vedere că în ultima perioadă am primit foarte multe întrebări referitoare la subiectul promovărilor în funcții, venim în...

Exclusiv2 zile ago

Pentru a-si satisface acest „fetiș”, inspectorul șef IPJ Brasov, indisponibilizează zilnic 1 echipaj polițiști care asigură „garda de onoare” pe trotuar, mai ceva la la Palatul Buckingham

Dacă vă întrebați de ce nu vedeți polițiști rutieri prin Brașov, vă spunem noi că îi găsiți în fața Inspectoratului,...

Exclusiv2 zile ago

De cand nu ati mai vazut o triplare a inflatiei anuale? Ca furt de motorina de 2 milioane de dolari dintr-o baza NATO sunt convins ca nu ati mai văzut :)

Ce ne spune noua rectificarea bugetara? Ce ne spune noua triplarea inflatiei, de la an la an? Ce ne spun...

Exclusiv3 zile ago

Domnul comisar șef de poliție Mihai-Ginel PREDA, IMPUTERNICIT șef al IPJ Prahova, este pacalit sa gireaze/semneze, fara sa vrea, abuzurile comise de cei de la Serviciul Rutiera al IPJ Prahova (DOCUMENTE)

Incepem acest articol cu o „erata” la cel publicat in data de 26.11.2021: „Pentru o „pasarica”, „cocoselul” Palas Cristinel Tiberius...

Exclusiv4 zile ago

Reactie prompta a conducerii IPJ Prahova la articolul nostru „Pentru o „pasarica”, „cocoselul” Palas Cristinel Tiberius Marius de la Serviciului Rutier al I.J.P.Prahova (Biroul Rutier Ploieşti) s-a transformat intr-un interlop – infractor/Hartuire, abuz in serviciu si manevrarea ilegala a datelor cu caracter personal”

La data de 26.11.2021, ziarul Incisiv de Prahova a publicat articolul „Pentru o „pasarica”, „cocoselul” Palas Cristinel Tiberius Marius de...

Exclusiv4 zile ago

Pentru o „pasarica”, „cocoselul” Palas Cristinel Tiberius Marius de la Serviciului Rutier al I.J.P.Prahova (Biroul Rutier Ploieşti) s-a transformat intr-un interlop – infractor/Hartuire, abuz in serviciu si manevrarea ilegala a datelor cu caracter personal

36 de percheziții au avut loc, joi dimineață, într-o amplă anchetă în care zeci de polițiști de la Brigada de...

Exclusiv5 zile ago

PANICA TOTALA/Dosarul S.C Rompetrol Rafinare S.A aflat in cercetare la DIICOT ST Ploiesti si instrumentat foarte profesional si de BCCO Ploiesti este, in fapt, un dosar „MAMUT”

Motto: „Mi-erai coardă, ți-eram pește / Și împărțeam patul frățește. / Dar tu, coardă, m-ai trădatu’ / Și cu altu’...

Exclusiv5 zile ago

„Dottore”/În urmă cu 7 ani, dublul academician Sorin Cîmpeanu introducea în legea educației una dintre cele mai mari infamii legislative posibile: opțiunea de a renunța benevol la titlul de doctor

Prevederea a fost creată „cu dedicație” pentru cel mai notoriu plagiator, Victor Ponta, pe atunci premier. Acesta voia să scape...

Exclusiv6 zile ago

DIICOT ST Ploiesti si BCCO Ploiesti confirma dezvaluirile ziarului Incisiv de Prahova/Catastrofa ecologica din Prahova

FELICITARI DIICOT ST Ploiesti si BCCO Ploiesti pentru actiunea intreprinsa! In pofida solutiilor asumate de Guvern pentru inchiderea procedurilor de...

Exclusiv1 săptămână ago

Deleanu cercetat penal pentru că a vândut fiilor săi Podgoria Cotnari

Modul în care Constantin Deleanu a vandut prin interpuși Podgoria Cotnari  către o firma controlată de cei doi fii ai...

Exclusiv1 săptămână ago

CCR se va pronunța pe exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art I, alin 1 din OUG nr 226/2020!

Începând cu data de 01.01.2021, Guvernul  a impus ordonanța austerității prin care s-a suspendat aplicarea etapizată a Legii nr. 153/2017...

Exclusiv2 săptămâni ago

Încă o reținere în cazul amenințării cu moartea a șefului IPJ Dâmbovița

Este vorba despre cazul individului care în vara acestui an a distribuit un videoclip în mediul online în care îl...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!