Connect with us

Administratie

Autorităţilor din ţările dezvoltate le-a rămas doar speranţa că inflaţia actuală ar fi doar… temporară/Şi nu temporală cum este de fapt.

Avatar

Publicat

pe

Când, în primăvara anului trecut, analiştii de la Saxo Bank au tras au avertizat că „preţurile în întreaga lume vor creşte pentru orice” şi că planeta noastră, tot mai integrată prin digitalizare şi globalizare, va fi inundată de inflaţie mai devreme de un an, puţini i-au crezut.

Marile centre de analiză din lume, multe dintre ele cu blazon ereditar, de care ţin cont autorităţile, erau speriate de… deflaţie. Principalele bănci centrale, între care Fed, BCE sau Banca Japoniei, nu se războiau cu preţuri mai sus de linia roşie – pentru că în ţările dezvoltate, mai cu seamă, inflaţia galopantă devenise o amintire – ci cu preţuri ce coborau ameninţător nu numai sub pragul psihologic de 2 la sută, ci chiar sub zero.

Deflaţia – şi nu inflaţia! – se dovedise a fi de mai mulţi ani marele pericol. Iar în primăvara lui 2020, într-un moment în care devenise evident că pandemia va arunca lumea în cea mai gravă criză de după Al Doilea Război Mondial, se născuse chiar speranţa că recesiunile iminente vor scoate preţurile din deflaţie. În strategia marilor bănci centrale, si cu deosebire în cazul Fed, obiectivul fundamental fusese deviat de la stabilitatea preţurilor către mobilizarea gamei complete de instrumente de politică monetară pentru a ajuta economiile din ţările lor să treacă fără pierderi grele printr-un grav declin economic. Era, de altfel, cam unicul câmp de luptă în care se puteau angaja cu şanse de câştig, după ce îşi epuizaseră armele şi gloanţele prin reducerea aproape de zero a dobânzilor de politică monetară.

Declaraţiile de la Fed, făcute prin vocea numărul unu, erau tranşante: „Nu va exista nicio limită în susţinerea programelor de urgenţă menite să menţină fluxurile de creditare către companii şi administraţii în vremea crizei”. Şi, ca să fie înţeles bine, preşedintele băncii centrale a SUA a precizat că „va face găuri” în orice baraj ar fi ridicat în calea creditării, că va aloca sume mari pentru a sprijini pieţele de împrumuturi şi, mai ales, „va acţiona în forţă şi agresiv” pentru a opri orice val ce ar veni să împiedice redresarea economică. Inflaţia – indicator principal de măsurare a sănătăţii oricărei economii – nu părea să fie un motiv de îngrijorare din moment ce Jerome Powell declara că „a pregătit scena pentru o perioadă prelungită de dobânzi reduse de politică monetară”. Mai mult, a lăsat să se înţeleagă că Fed va sprijini revigorarea pieţelor chiar cu riscul tolerării unei inflaţii mai ridicate, pe care s-o readucă ulterior în matca de 2 la sută.

Băncile centrale din Asia, la rândul lor, şi în primul rând Banca Japoniei, de asemenea nu vedeau vreun pericol inflaţionist. Fapt ce lăsa drumul deschis pentru acţiuni în forţă cu scopul de a opri anestezierea economiei. Acţiuni a căror eficienţă este incontestabilă în Japonia şi în China, dar problematică în ţările care n-au forţa lor financiară. Şi cu deosebire în India, unde distanţarea fizică este aproape imposibil de realizat, iar resursele financiare sunt insuficiente. Numeroase analize au semnalat dificultăţi şi în Uniunea Europeană, în general în gestionarea riscurilor şi a incertitudinilor, dar cu deosebire în atenuarea volatilităţii pieţelor financiare şi în mobilizărea resurselor financiare pentru stăvilirea impactului economic al crizei sănătăţii publice. Inclusiv au existat dificultăţi în ceea ce priveşte Acordul de Salvare, la care s-a ajuns greu, „fapt ce a lăsat cicatrici în ţările ce au resimţit slăbirea solidarităţii”, cum s-a exprimat un parlamentar european.

Christine Lagarde, preşedinţa Băncii Centrale Europene, semnala că băncile centrale din UE şi-au asumat un rol vital în recuperarea economică, dar că şansele sunt mici dacă vor fi lăsate singure. Adăugând că atât BCE, cât şi băncile centrale din cele 27 de state membre caută noi răspunsuri la întrebări privind rolul lor în împrejurările actuale, angajându-se decisiv în confruntarea cu criza şi cu schimbările climatice. După ce însă, ani în şir, BCE avea să constate că inflaţia este o ţintă greu de atins, iată că acum se vede nevoită să introducă stimuli de politică monetară suplimentari pentru a atenua riscul inflaţiei.

Expresia „inflaţia este o ţintă greu de atins” cere explicaţii. Pentru că lumea, în general, era obişnuită cu şocuri inflaţioniste greu de potolit. În aprilie 2020 însă, deşi o triplă criză ameninţa bâtrânul continent,

13 ţări din UE, între care Spania, Irlanda, Finlanda, Suedia şi Danemarca erau în deflaţie. În timp ce în alte opt, între care Germania, Franţa, Italia şi Olanda, preţurile alunecaseră sub rata anuală de 1 la sută, la jumătatea ratei optime, asadar. Şi cum, într-un grup de alte şase ţări, Ungaria, Polonia şi Cehia se poziţionau deasupra ratei optime, cu cea mai mare inflaţie din UE, doar România şi Slovacia erau cu rate în jur de 2 la sută. Pentru BCE, deci, inflaţia era greu de atins în sensul că masa critică a ţărilor UE se străduiau în zadar să iasă din deflaţie. Prognoza analiştilor de la Saxo Bank nu avea aşadar nicio şansă să fie acceptată.

Astăzi însă, după numai un an şi câteva luni, viaţa le-a confirmat prognoza. „Preţurile cresc la aproape orice”, cresc de la o lună la alta, depăşind nivelul de 5 la sută în SUA. Cresc la fel de repede şi în UE, numai că aici vin de jos, de sub zero, dar au depăşit deja 2 la sută fără vreun semn că tind să se oprească. Autorităţilor din ţările dezvoltate le-a rămas doar speranţa că inflaţia actuală ar fi doar… temporară. Şi nu temporală cum este de fapt.

Adrian Vasilescu

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administratie

Opt migranţi scoşi din apele fluviului Dunărea de poliţiştii de frontieră

Avatar

Publicat

pe

De

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Porțile de Fier II – judeţul Mehedinţi au depistat opt cetăţeni egipteni şi sirieni care au traversat fluviul Dunărea cu ajutorul unei ambarcaţiuni gonflabile pentru a intra ilegal în România din Serbia.

În data de 19.10.2021, în jurul orei 16.15, o patrulă a polițiștilor de frontieră de la  Sectorul Poliţiei de Frontieră Porțile de Fier II – județul Mehedinți, pe timpul desfășurării misiunii de supraveghere, a observat pe direcția km. flv. 881 o ambarcațiune pneumatică cu opt persoane, care se îndrepta din Serbia spre malul românesc al Dunării.

La aproximativ 100 metri de malul românesc, cei opt bărbaţi au sărit în fluviul Dunărea, cotele apelor fiind scăzute, şi s-au îndreptat spre malul românesc, iar persoana care conducea ambarcaţiunea s-a întors la malul sârbesc.

Imediat, un echipaj al Poliției de Frontieră a intervenit pentru aducerea în siguranţă a celor opt persoane la mal, totodată fiind anunţate autorităţile sârbe, în vederea luării măsurilor ce se impun pentru identificarea conducătorului ambarcaţiunii.

Ulterior, cei opt cetăţeni străini au fost conduşi la sediul sectorului pentru verificări, unde li s-a făcut triajul epidemiologic de către echipajul medical.

În cadrul primelor verificări, s-a stabilit că persoanele în cauză sunt cetățeni din Egipt și Siria, opt adulți, cu vârste cuprinse între 24 şi 61 de ani, care au părăsit teritoriul Serbiei încercând să intre fraudulos în România, cu ajutorul ambarcațiunii gonflabile condusă de un cetățean sârb.

Polițiștii de frontieră efectuează cercetări, urmând ca la finalizare să fie dispuse măsurile legale care se impun, se arata in comunicatul Politiei de Frontiera Romana. (Paul D.).

Citeste in continuare

Administratie

Florin Citu – Prim-ministrul Românie: „E nevoie să ne vaccinăm ca să scăpăm de pandemie și, din păcate, de măsuri ca să minimalizăm pe cât posibil riscurile”

Avatar

Publicat

pe

De

„Guvernul va face tot ce îi stă în puteri pentru asigura cadrul juridic, după ce soluțiile concrete vor fi stabilite cu specialiștii. În același timp, asigurăm vaccinurile și logistica necesară.
Reluăm maratoanele vaccinării și, în paralel, continuăm aprovizionarea spitalelor cu medicamentele necesare. Cheia rămâne vaccinarea! Ne vaccinăm, scade presiunea de pe spitale, scăpăm de restricții și de pandemie”.
Maratonul vaccinării pentru viață, București, 22-25 octombrie
 Astfel, începând de vineri, 22 octombrie, ora 8.00, toate cele 4 tipuri de vaccin sunt disponibile populației, prin intermediul celor 49 fluxuri de vaccinare deschise în aceste centre, după cum urmează:
▪ Sector 1: RomExpo (B-dul Mărășești 65-67) – 8 fluxuri (4 Pfizer, 1 Moderna, 3 Janssen);
▪ Sector 2: Circul Metropolitan (Aleea Circului, nr.15) – 7 fluxuri (3 Pfizer, 3 Janssen, 1 AstraZeneca);
▪ Sector3: Biblioteca Națională (B-dul Unirii, nr.22) – 10 fluxuri (5 Pfizer, 1 Moderna, 4 Janssen);
▪ Sector4: Palatul Copiilor (B-dul Tineretului, nr.53) – 15 fluxuri (8 Pfizer, 2 Moderna, 5 Janssen);
▪ Sector 5: Liberty Mall/ Centrul Sf. Andrei (Strada Progresului 151-171) – 5 fluxuri (4 Pfizer, 1 Janssen);
▪ Sector 6: Clubul Seniorilor/ „Mihai Eminescu” (Calea Plevnei nr. 234) – 4 fluxuri (2 Pfizer, 1 Janssen).
 În perioada 22-25 octombrie, CNCAV împreună cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, Colegiul Medicilor din Municipiul București, DSP București, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, Primăria Generală a Capitalei și Ministerul Culturii organizează o amplă acțiune de vaccinare în 6 centre din București.
 Programul centrelor de vaccinare va fi non stop.
 La activitățile de vaccinare pot participa toate categoriile eligibile (12+) pentru administrarea dozei 1, dozei 2, dozei 3 (suplimentare) și a dozei de booster, conform instrucțiunilor CNCAV.
 Procesul de vaccinare pentru persoanele planificate în aceste zile prin intermediul platformei electronice se va desfășura în regim normal, conform programărilor deja existente.
 Este nevoie mai mult ca oricând să manifestăm solidaritate și să alegem vaccinarea, pentru siguranța noastră și a celor dragi. Doar prin vaccinarea împotriva COVID-19 vom reuși limitarea răspândirii virusului și redarea șansei la viață celor mai vulnerabili dintre noi!

Citeste in continuare

Administratie

Președintele Klaus Iohannis: „Dacă vrem stoparea pandemiei, singura soluție este vaccinarea”!

Avatar

Publicat

pe

De

” Vedem în vestul Europei, unde lumea s-a vaccinat în masă, că pandemia nu mai are impact. În România s-a declanșat o adevărată catastrofă și, din păcate, până nu se conving oamenii să se vaccineze, este nevoie de măsuri. Astfel, de luni va fi vacanță școlară pentru elevii din ciclul primar, gimnaziu și liceu, pentru două săptămâni. Tot de luni, vom avea restricții, masca redevine obligatorie peste tot, în interior și în exterior. Va fi restricționată circulația noaptea, cu excepția celor vaccinați și a celor care merg la serviciu sau au urgențe. În timpul zilei, la majoritatea activităților, accesul va fi permis numai cu certificatul verde. Toate restricțiile care vor intra în vigoare vor fi decise de Guvern, în urma măsurilor stabilite de experți. Dragi români, dacă vreți să nu ajungeți la spital și la terapie intensivă, vaccinați-vă! Nu-i credeți pe cei care vă mint cum că ar fi periculos! Dacă vă vaccinați, scăpați de boală, iar noi, ca societate, scăpăm de pandemie!”

Citeste in continuare

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Partener special – probleme juridice

Știri calde

Exclusiv5 ore ago

Noul comandant al Academiei de Poliție, Claudiu Chindriș, alaturi de sefi din D.I.P.I (Tiberiu – Silviu DUMITRACHE) au destructurat o grupare de crima organizata de la varful M.A.I.

Noul comandant/rector al Academiei de Poliție (numit la data de 16.septembrie 2021), Claudiu Chindriș, a avut diverse funcții în ambele...

Exclusiv5 ore ago

Nu există decât o soluție. Lockdown/Pentru că Parlamentul României nu știe să facă o lege/Acesta este nivelul

După aproape 2 ani, Parlamentul României n-a aflat că NU POȚI condiționa de certificat pe termen NELIMITAT ( starea de...

Exclusiv1 zi ago

GAME ON!/Jocul de-abia începe!/Ofiterul activ – SRI – care a fost, ilegal, consilier al Ministrului Justitiei (Robert Cazanciuc – PSD), a fost „plantat” intr-o multinationala, al treilea cel mai mare contribuabil al României

Motto: „Mi-erai coardă, ți-eram pește / Și împărțeam patul frățește. / Dar tu, coardă, m-ai trădatu’ / Și cu altu’...

Exclusiv2 zile ago

Cea mai mare teapa data data de diversi Arafati asiguratilor de sănătate, cea mai mare teapa data tuturor asiguraților

Oare de ce nimeni nu vorbeste despre confiscarea lunara de la dumneavoastra a sumei de 600 de milioane de Euro,...

Exclusiv3 zile ago

La Poliția Locală Ploiești, contractul și acordul colectiv de muncă s-a prelungit în condițiile si dispozitiile art 20 din Legea 55/2020/Directorul Albu Catalin nu ar fi vrut alt contract colectiv de munca deoarece sindicatele solicitau zile libere in plus

Starea de alerta a fost benefica, pana acum, pentru climatul si linistea din Politia Locala Ploiesti. Prin disp. art. 20...

Exclusiv4 zile ago

Consiliul Local Ploiesti a fost pacalit sa aprobe un Regulament de Functionare si Organizare al Politiei Locale Ploiesti plin de contradictii, omisiuni si greseli, in totala contradictie cu prevederile si dispozitiile legii de functionare si care pot avea ca efect atragerea in zona penala a functionarilor publici

Delirul deciziilor la Politia Locala Ploiesti ce confirma (in)competenta „crasa” (III) Haosul de la Politia Locala Ploiesti In articolul „Port...

Exclusiv5 zile ago

Port ilegal de uniforma la Politia Locala Ploiesti/Delirul deciziilor la Politia Locala Ploiesti ce confirma (in)competenta „crasa” (II)

Reamintim ca, prin Raportul de „specialitate” nr 1672/25.08.2021 al Politiei Locale Ploiesti, condusa de plantatul cu mintea creata, edilul a...

Exclusiv6 zile ago

EXCLUSIV/Dosarul privind vaccinările fictive ia amploare/Asistenți medicali si doctori din Spitalul Județean de Urgență Ploiești urmeaza a fi retinuti saptamana viitoare

Potrivit unor surse judiciare, asistenți medicali si doctori din Spitalul Județean de Urgență Ploiești  implicaţi în această reţea in care...

Exclusiv6 zile ago

„Rocada” la conducerea A.P.M. Prahova/Florin Diaconu pe „faras”!

Iata ca ultimele articole pe aceasta tema ce au fost cel publicate de Incisv de Prahova in data de 03.09.2021–„...

Exclusiv6 zile ago

O piedica enorma in realizarea drepturilor politistilor o constituie secretizarea abuziva a normelor administrative emise de Guvern ( HG-uri) sau MAI ( OMAI-uri) avand ca obiect de reglementare, drepturi salariale

Secretizarea abuziva a normelor de salarizare se practica in MAI din urmatoarele motive: 1. De departe, cauza principala este banul,...

Exclusiv1 săptămână ago

Delirul deciziilor la Politia Locala Ploiesti ce confirma competenta „crasa”/(In)Competenta lui Albu Catalin tradusa doar prin calitatea de sot al Simonei Albu – city-manager

În Primăria Ploieşti sunt cel puţin 9 cazuri COVID active, potrivit informaţiilor comunicate miercuri de viceprimarul Daniel Nicodim pentru „Telegrama”....

Exclusiv1 săptămână ago

BULLYINGUL DE LA FICȚIUNE LA REALITATE/CONSILIUL NAȚIONAL pentru COMBATEREA DISCRIMINĂRII a stabilit că sunt întrunite elementele constitutive ale faptei de discriminare, aplicând persoanei reclamate- șeful unei structuri de poliție, sanctiunea amenzii în cuantum de 2000 de lei

În urma demersurilor SPR Diamantul, CONSILIUL NAȚIONAL pentru COMBATEREA DISCRIMINĂRII prin hotărârea nr. 611 din data de 25.08.2021, a stabilit...

D.N.A.1 săptămână ago

Scheleţii (cu Damf Penal) din dulapul premierului desemnat /Dacian Ciolos a fost implicat direct in procesul de absorbtie a fondurilor comunitare si in punerea pe picioare a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA)

Din evaluarea CV-ului fostului premier, Dacian Colos,  rezulta unele aspecte interesante: 2005 – 2007: Consilier al Ministrului Agriculturii si purtator...

Exclusiv1 săptămână ago

Klaus Iohannis a desemnat pe cineva in calitate de – premier desemnat – Pe Cumintenia Pamantului si pe firul rosu/Ciolos si spirala salarii-pret

Serios Klaus? Pe tipul care nu stie diferenta dintre debitor si creditor l-ai desemnat tu sa fie premier (vedeti video)?...

Exclusiv1 săptămână ago

Doctorand la SRI/Așa faci din prietenul lui Hayssam șef de partid, compromițând ideea de opoziție în România/Rețeta imposturii, cu personaje manipulabile de carton

Securitatea aka Sistemul când pune șefi de partid în România tot timpul îi alege pe cei mai proști și cu...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!